Vă mai amintiți, probabil, de faimosul Raport privind condamnarea crimelor comunismului, redactat de o comisie de experți, sub egida Președinției României. Președintele însuși a citit rezumatul acestui document în Parlament, dorind să devină, astfel, promotorul unei reparații istorice.
Cum însă comunismul nu a fost adus în România de experți, fie ei și în istorie, ci de oameni pe care tocmai lipsa oricărei expertize îi făcea să fie dispuși la orice, nici anticomunismul nu a avut mai mulți sorți de izbândă.
Ca să lupți împotriva comunismului, cu toate tarele mentalităților sale, trebuie mai întâi de toate sa fii sincer. A te lepăda de comunism este, ca și suferința lui Iov, un act de sinceritate. În al doilea rând, ca orice nouă haină pe care o îmbraci, ea trebuie să ți se potrivească. Se pare, însă, că lui Traian Băsescu haina asta i-a fost cam nepotrivită, prea largă. Vă închipuiți, atunci, cât de largă trebuie sa-i fi fost lui Emil Boc, epigonul său.
Lupta împotriva comunismului nu se duce in bibliotecă. Nu poți lupta împotriva comunismului decât dacă pui altceva în loc și dacă îi vindeci rănile. În această a doua privință, repararea unui abuz comis de regimul comunist face mai mult decât sutele de pagini de raport de condamnare a acestuia. Dacă îi perpetuezi nedreptățile, ignorându-i victimele, mai bine te lași păgubaș, căci nu vei face decât să înlocuiești un tip de propagandă cu altul, o artă a lozincăriei comuniste cu alta, a lozincăriei anticomuniste.
Să vedem, în privința asta, cum stăm. În anul 2008 Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a acordat despăgubiri în valoare de circa 3,7 miliarde de lei, adică, la cursul de schimb de atunci, aproape un miliard de euro. Dacă adăugăm la asta despăgubirile acordate deportaților din Basarabia și Bucovina, românilor din Cadrilater și alte tipuri de despăgubiri potrivit legii, se mai adaugă vreo trei sute de milioane de lei. Toate aceste sume, potrivit metodologiei Uniunii Europene, au mărit deficitul bugetar. Circa 0,8% din deficitul bugetului consolidat vin de aici. Fără aceste sume, deficitul pe cash, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor, ar fi fost de 3,9% din PIB. Dacă scădem și excedentele anilor trecuți din conturile primăriilor, dar cheltuite în anul 2008, ajungem la un deficit de doar 3% din PIB.
Un Guvern stăpân pe sine, demn și competent, ar fi putut sau ar fi încercat măcar să convingă Comisia Europeană să nu declanșeze procedura de deficit excesiv. Nu noi am adus comunismul în România, ci rușii și occidentalii. Nu e corect ca atunci când un Guvern dorește să repare abuzurile regimului comunist, asta sa fie socotit deficit și țara să fie arătată cu degetul. Nu e corect și nu e moral. Numai că Guvernul PD-PSD, în loc să spună toate acestea, în loc să protesteze, s-a bucurat și a dat fuga la București să răcnească din gură de șarpe că liberalii au aruncat cu bani în dreapta și în stânga.
Să vedem cum stăm cu repararea abuzurilor de când Traian Băsescu conduce Guvernul. Față de circa 4 miliarde de lei compensații acordate anul trecut sub formă de bani și de acțiuni, anul acesta, pe primele șapte luni, nivelul reparațiilor a fost de sub 200 de milioane de lei, adica 5% față de 2008. Și asta nu pentru că nu ar exista solicitări – cred că documentațiile aflate în diverse stadii de procedură se ridică la peste două miliarde de euro – ci pentru că Guvernul, agravându-și deficitul de moralitate, nu vrea sa afecteze deficitul bugetar.
Vajnicii anticomuniști pun pe istorici să scrie rapoarte, de parcă nouă, care am trăit în comunism, ne mai trebuie rapoarte ca să știm că regimul comunist trebuie condamnat. Când însă vine rândul condamnării în fapt a comunismului, prin lecuirea rănilor sale, mai va. Vorba românească se aplică acestor „anti” de ocazie, „luptători” împotriva comunismului: antifrate, antifrate, dar brânza-i pe bani.