Probabil ca multi dintre dumneavoastra isi amintesc de prestatia sclipitoare a lui Peter O’Toole in rolul lui sir Reginald Johnston, tutorele ultimului imparat al Chinei, Pu Yi, unul din rarissimele cazuri cand unui european i s-a permis sederea in Orasul Interzis. Filmul s-a numit chiar asa: Ultimul imparat. Povestea lui Pu Yi, ajuns pe tronul imperial, in 1908, la trei ani, detronat de fortele republicane ale lui Sun Yat-sen si folosit apoi de japonezi, intre 1934 si 1945, drept imparatul-marioneta al tinutului Manciuko (Manciuria de azi), este trista si pilduitoare.
Pilduitoare dar, uneori, tot degeaba. Intotdeauna se gasesc dintre aceia care, precum sarmanul Pu Yi, se lasa folositi, punandu-se in slujba unor cauze care le sunt straine. Nici macar nu mai conteaza cine va invinge pana la urma, ei vor fi primele victime, fara a fi elogiati ori cainati nici de invinsi, nici de invingatori.
Pu Yi acceptase cu resemnare pozitia de papusa imperiala. Nu acelasi lucru se poate spune despre Lucian Croitoru. El se mandreste cu asta, declara chiar ca guvernul pe care il prezinta in Parlament e alegerea domniei sale. Fara a sesiza, totusi, ridicolul in care se cufunda.
Atunci cand si-a explicat optiunea, presedintele a motivat respingerea lui Klaus Johannis si alegerea lui Lucian Croitoru pe motiv ca cel din urma este specialist in finante si tara aflata in criza tocmai de asta are nevoie. Dar Croitoru vine in Parlament cu un Guvern care nu are niciun economist la ministerele economice, adica o persoana barem cu studii economice, daramite un specialist in finante! Presedintele clama independenta politica, dar majoritatea ministrilor acestui cabinet manciurian sunt membri PD-L si, in orice caz, mai toti au fost membri ai unuia sau altuia dintre partidele tranzitiei. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sapte dintre ei au mai fost demisi odata acum cateva saptamani.
Trista realitate, in ce-l priveste pe Lucian Croitoru, este ca a trebuit sa accepte ce i s-a dat, intai ca e obligat sa faca ce i se spune, neavand precautia de a cere garantii prealabile, si, in al doilea rand, ca nici macar cei care il manevreaza n-au avut de ales. Toti cei invitati sa faca parte din Guvern, experti, analisti, universitari, au refuzat. Ba unii, cum e ministrul desemnat al agriculturii, fost director de cabinet in Guvernul Tariceanu, a marturisit, incurcat, ca atunci cand a acceptat i s-a spus ca e un cabinet tehnocrat, nu stia, sarmanul, ca va face parte tot dintr-un fel de Guvern PD-L.
Nu cunosc motivul pentru care a acceptat Lucian Croitoru aceasta misiune. Nu vreau sa reiau zvonurile privind biografia sa, eu insumi am trecut printr-o campanie de defaimare si stiu ce inseamna sa fii acuzat fara dovezi. Poate ca l-a impins la asta Mugur Isarescu, ca sa evite presiunile asupra propriei persoane. Poate ca domnul Croitoru si-a facut socoteala ca, respins de Parlament pentru Consiliul de administratie al BNR, ar trebui sa mai astepte pana la aproape saizeci de ani o alta oportunitate si nu a mai avut rabdare. In toate aceste ipostaze, cred ca a facut o alegere gresita. Orice alegere, cand altii opteaza, in realitate, pentru tine, e gresita, se termina prost. Iar cand Coppelius care manuieste marionetele se cheama Traian Basescu, esecul personal este garantat.
Lucian Croitoru, alti oameni ca el, sunt necesari intr-o Romanie atat de lipsita de resurse umane. Pu Yi, izolat in Orasul interzis, a hotarat sa fuga si s-a refugiat in tabara japoneza. Chiar daca aparenta izolare pe taramul expertizei nu ofera functii publice ori cariere rasunatoare si nu hraneste indeajuns orgoliul, Lucian Croitoru nu ar fi trebuit sa treaca aceasta frontiera, pentru a se transforma in seful unui iluzoriu si ridicol Guvern manciurian.