Archive for ianuarie, 2010

Unde este FMI-ul de altadata?

vineri, ianuarie 29th, 2010

 

 

Traim intr-o stare halucinanta.  Pe de  parte avem cea mai mare cadere economica si cele mai mari deficite bugetare din 1990 incoace, pe de alta parte aflam de la reprezentantii Fondului Monetar International ce guvern constiincios si responsabil avem. Tintele pentru anul 2009 au fost indeplinite. Guvernul a temperat cheltuielile. Avem incredere ca tinta de deficit pe anul 2010 de 5,9% va fi indeplinita. S.a.m.d., s.a.m.d. (more…)

Intrebare pentru Presedintele Romaniei (2)

marți, ianuarie 26th, 2010

 

Argument: Guvernul a declarat ca bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale trebuie adoptate pana la sosirea delegatiei Fondului Monetar International, motiv pentru care comisiile parlamentare au grabit dezbaterile, ajungand sa dea votul in comisiile de specialitate in noaptea de sambata 9 ianuarie spre duminica 10 ianuarie la orele 2 dimineata(!?).  Dezbaterile au fost haotice, totul pentru a grabi votarea bugetului.

Starea de fapt: Desi Parlamentul a batut toate recordurile, dand primul termen de depunere a amendamentelor 4 ianuarie si dand votul final atat pentru bugetul de stat cat si pentru bugetul asigurarilor sociale in 14 ianuarie, presedintele Traian Basescu a promulgat legile abia in  …25 ianuarie. Adica presedintelui i-a trebuit mai mult timp sa promulge decat Parlamentului sa dezbata si sa voteze. Intre timp, pe 20 ianuarie a.c. delegatia FMI a sosit in tara.

Intrebare: Domnule Traian Basescu, socotiti ca aceasta este o maniera corecta de a recupera timpul pierdut si de a da cat mai rapid un buget Romaniei? Ca sa nu mai vorbim de respectul pe care ar fi trebuit sa-l aratati trudei noctambule a Parlamentului. Ati asteptat oare, ca aplicare a principiului suveranitatii nationale, bunul de tipar pe buget de la FMI?  

 

Intrebare pentru Guvern (1)

duminică, ianuarie 24th, 2010

 

Argument: Potrivit recomandarilor Fondului Monetar International, deficitul bugetului consolidat pentru anul 2010 ar urma sa fie de 5,9% din produsul intern brut (PIB) . Cum PIB pentru anul 2010, potrivit proiectiilor Comisiei Nationale de Prognoza, la data prezentarii bugetului in Parlament, era de 538 miliarde de lei,  5,9% din acesta inseamna 31,7 miliarde lei.

Starea de fapt: Bugetul de stat, parte componenta a bugetului consolidat, inregistreaza un deficit prognozat de 35,04 miliarde lei,  adica 6,5% din PIB. Ramane o diferenta de 0,6% din PIB, adica 3,3 miliarde de lei (cca 750 milioane de euro) care ar trebui sa se constituie ca excedent la alte capitole ale bugetului consolidat, astfel incat acesta din urma sa se incadreze in tinta de deficit pe care, cum vedem, bugetul de stat o depaseste.

Intrebare: Care este structura bugetului consolidat al anului 2010 pe componente (venituri, cheltuieli, deficit) si in ce mod aceste componente (mai putin bugetul de stat) duc la existenta unui excedent de 3,3 miliarde de lei?

Flacara violeta si materialismul vulgar

joi, ianuarie 21st, 2010

 

Asa cum fiecare element din tabelul lui Mendeleev are un numar atomic, tot asa si fiecare dintre noi are o zestre energetica. Insusirile naturale, precum si modul in care in care fiecare persoana e preocupata de intelegerea si cultivarea lor  dau fintei umane forta launtrica.  Constiinta de sine este un camp energetic. A face abstractie de aceste lucruri e ca si cum ai transforma omul intr-un manechin dintr-un atelier de croitorie sau intr-o statuie de ceara din muzeul doamnei Tussaud. (more…)

“Cartea soaptelor la TvR Cultural, joi, 21 ianuarie, orele 17,00

miercuri, ianuarie 20th, 2010

Emisiunea “Ca la carte” realizata de Cristian Tabara si avandu-i ca invitati pe Alex Stefanescu, Ovidiu Pecican si Varujan Vosganian, transmisa duminica 17 ianuarie a.c. orele 10,40, va fi retransmisa pe TvR Cultural joi 21 ianuarie, orele 17,00. Subiectul emisiunii il constituie geneza si simbolistica “Cartii soaptelor”. Vizionare placuta!

PNL – Iesirea din ambiguitate

luni, ianuarie 18th, 2010

Am numarat anii celor doua decenii profetice de tranzitie catre democratie precum un soldat care numara zilele pana la eliberarea din armata. Acum, ca cele doua decenii au trecut, imi dau seama ca, la capatul lor, in loc sa ne fi mantuit de penumbrele trecutului, ne-am reintors, intr-un anumit fel, in punctul din care am plecat. (more…)

Va invit duminica, 17 ianuarie, in fata televizorului

sâmbătă, ianuarie 16th, 2010

Va invit sa ne revedem duminica 17 ianuarie, prin intermediului micului ecran, dupa cum urmeaza:

La orele 10,40, timp de 50 de min, pe canalul 1 al Televiziunii Nationale, TvR 1, voi avea un dialog cu criticul literar Alex Stefanescu, moderat de Cristian Tabara. De la Cluj va interveni Ovidiu Pecican. Subiectul discutiilor il constituie geneza si simbolistica “Cartii soaptelor”. Emisiunea a fost filmata in ziua de 22 decembrie 2009.

La orele 21,30 vom dezbate impreuna, in direct,  “Sinteza zilei” la emisiunea lui Mihai Gadea, de pe Antena 3.

Dezbaterile la buget – drept la replica fata de acuzele primului-ministru

joi, ianuarie 14th, 2010

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulţumesc, domnule prim-ministru.

Invocaţi dreptul la replică?

Domnul Varujan Vosganian (din sală):

Da. (more…)

Discurs pe tema bugetului

miercuri, ianuarie 13th, 2010

 

EXTRAS

DIN STENOGRAMA SEDINTEI COMUNE A SENATULUI SI CAMEREI DEPUTATILOR DIN DATA DE 11.01.2010

 

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnul senator Varujan Vosganian. Se pregăteşte domnul deputat Constantin Dascălu.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimaţi colegi, aş vrea să fac câteva consideraţii de natură generală şi câteva consideraţii de natură tehnică, care să le susţină pe cele dintâi, pentru a argumenta de ce acest buget nu poate fi votat de către Grupurile parlamentare ale PNL. (more…)

“Sangerosul” bilant al Guvernului Boc

marți, ianuarie 12th, 2010

 


Cei dintre dumneavoastra care au privit la televizor, in seara zilei de luni, 11 ianuarie,  doar cele doua interventii finale, cea a primului ministru Emil Boc si dreptul meu la replica, nu au inteles, probabil, si care este sursa maniei ce l-a cuprins pe premier. Voi publica, deindata ce o voi obtine, stenograma discursului meu de la dezbaterile generale (am vorbit liber, fara text scris), pentru a ne lamuri. Sunt totusi intr-un anumit avantaj fata de d-l Boc. Eu spun despre domnia sa mereu cate ceva nou – guvernarea pedista (fosta pedist-pesedista) este o sursa de inspiratie inepuizabila – in timp ce dansul spune despre mine acelasi lucru mereu. Se pare ca are un adevarat complex de care nu se poate elibera.

Ca sa rezum in cateva cuvinte rodnicia acestei guvernari, iata urmatorul calcul: in 2009 produsul intern brut a scazut cu 8 miliarde de lei, iar datoria publica a crescut cu 40 de miliarde de lei! Cumulat, in 2009 – 2010, potrivit prognozelor guvernamentale, cresterea economica fata de 2008 va fi de 30 miliarde de lei, iar datoria publica va creste cu 72 miliarde lei. Judecati si dumneavoastra, dragi romani! Dar, va rog, inainte de a vota, nu dupa…