Argument: Pentru a respecta Memorandumul cu FMI si pentru a se incadra in tinta de deficit al bugetului consolidat de 5,9% din PIB, Guvernul a recurs la o masura extrema: inghetarea salariilor si pensiilor pe anul 2010. O astfel de masura afecteaza puterea de cumparare a veniturilor populatiei implicate (personal bugetar si pensionari) cel putin cu rata inflatiei. Cum tinta de inflatie era stabilita la 2,6% de catre BNR, Guvernul a socotit ca ea nu va diminua decat marginal veniturile.
Starea de fapt: In ziua de 5 februarie a.c. guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a anuntat deteriorarea perspectivelor privind inflatia pe anul 2010, tinta reevaluata in crestere de catre BNR fiind de 3,5% fata de 2,6%. Cum tinta are in vedere un interval de variatie de +/- 1%, marginea superioara a intervalului de variatie este de 4,5%. Aceasta ar duce la o diminuare importanta a veniturilor pentru anul 2010, in conditiile in care ele vor fi inghetate. Daca avem in vedere ca in ultimii ani, BNR a depasit sistemastic tinta de inflatie, e posibil ca, pe fundalul cresterii pretului la gaze si a disfunctionalitatilor economiei, tinta sa nu fie respectata nici in 2010. In plus, pentru categoriile de populatie cu venituri scazute, impactul inflationist este mai ridicat decat inflatia medie, datorita structurii cosului de consum.Toate acestea aduc noi amenintari pentru veniturile bugetarilor si pentru pensionari.
Intrebarea 1. Modificarea tintei de inflatie modifica si deflatorul PIB care sta, impreuna cu cresterea PIB, la baza prognozelor produsului intern brut pe anul 2010. O modificare a tintei de inflatie cu 0,9%, celelalte conditii ramanand neschimbate, presupune o modificare nominala a PIB cu cca 6 miliarde de lei. Va modifica Guvernul, prin Comisia Nationala de Prognoza, nivelul prognozat al PIB pentru anul 2010 cu 6 miliarde de lei?
Intrebarea 2. In conditiile in care BNR asuma o inflatie posibila de pana la 4,5% in anul 2010, nu considera Guvernul ca masura inghetarii salariilor si pensiilor ar trebui reevaluata ca fiind vadit dezavantajoasa? Mentionam ca o reducere cu 5%, in termeni reali, a pensiilor, inseamna o reducere a puterii de cumparare a pensionarilor, in ansamblu, cu cca jumatate de milliard de euro.