Chiar asa! Daca tinta de deficit la trei luni a fost indeplinita fara nici o reducere de salarii si pensii, daca a fost indeplinita si la sase luni, de ce era nevoie atunci de reducerea salariilor cu 25% si de tot tambalaul cu reducerea pensiilor? Pot sa inteleg ca din ignoranta si din spaima, presedintele si Guvernul pe care il conduce s-au precipitat sa anunte acele masuri nemaintalnite ca duritate in nici o tara civilizata. Acum , insa, daca au vazut ca tinta de deficit se atinge si cu salariile normale, de ce asa o reducere? Sau de ce 25% si nu, ca in Spania, de pilda, doar 5% sau ca in Grecia, numai anularea celui de-al treisprezecelea salariu? La noi s-a anulat si al treisprezecelea salariu, s-au si injumatatit veniturile, prin taieri de salarii si sporuri si prin inflatiile succesive, se si anunta zeci de mii de concedieri. (more…)
Archive for iulie, 2010
Tema – intrebare 31 iulie 2010: “Daca tintele de deficit se tot indeplinesc, de ce era nevoie de reducerea cu 25% a salariilor?!?”
sâmbătă, iulie 31st, 2010Tema zilei – 30 iulie 2010: ‘Iar am indeplinit tintele de deficit, iar o sa fie vai de noi!”
vineri, iulie 30th, 2010
Cand vad reprezentantii Fondului Monetari International zambind in fata camerelor de luat vederi cu aerul misiunii indeplinite, ma ia cu fiori. Dar nu trebuie sa ma ingrijorez, tinta de deficit pe sase luni a fost indeplinita.
Imi amintesc ca si acum trei luni a fost la fel. Tinta de deficit a fost indeplinita. Tinta era de 8,25 miliarde lei, Guvernul a reusit precizie maxima: 8,22 miliarde lei. Dupa nici o saptamana a inceput dezastrul, Traian Basescu anunta ca salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25% iar pensile cu 15%. Acum precizia guvernamentala este la fel de redutabila: tinta era de 19,2 miliarde de lei, deficitul este de 19,07 miliarde lei. Bucurati-va, tinta de deficit a fost atinsa. Ne putem astepta, asadar, la ce e mai rau. (more…)
Tema zilei – 28 iulie 2010: “Elogiul culturii nu inseamna cultul urii”
miercuri, iulie 28th, 2010Orice societate se legitimeaza prin cultura pe care o produce. Cine isi mai aminteste de disputele dintre guelfi si ghibelini din Florenta lui Dante, in clipa in care acesta a parasit-o, pentru a scrie Divina Comedie? Cine mai cunoaste numele regelui bavarez care era sa-si ruineze statul finantand constructia Teatrului din Bayreuth? Cine l-ar mai fi pomenit pe papa Iuliu al II-lea, daca n-ar fi decis pictarea, de catre Michelangelo, a plafonului Capelei Sixtine?
Vremurile pe care le traim nu vor ramane in amintirea urmasilor nostri prin indicatorii economici din Anuarul Statistic ori prin legile tiparite in Monitorul Oficial. Ele vor fi pomenite, ca oricare alte vremuri, prin mostenirea culturala pe care o lasam. Prin eforturile civilizatoare pe care le facem. Tranzitia pe care o traim nu e, in esenta ei, atat un proces politic ori economic, ci mai ales cultural. Ea nu se va incheia nici prin macrostabilizare ori consolidare fiscala, nici prin biruinta votului uninominal, ci atunci cand se vor emancipa mentalitatile, cand vom intelege ca orice schimbare incepe cu noi insine si ca asumarea la fericire e o asumare individuala, iar fericirea nu e un pom de iarna din care statul, ca un Mos Craciun, imparte daruri. (more…)
Tema zilei – 27 iulie 2010: “Traian Basescu si Emil Boc, agenti electorali pentru Nicolae Ceausescu”
marți, iulie 27th, 2010
41% dintre romani l-ar vota pe Ceausescu iar 63% cred ca se traia mai bine in comunism! (vezi Tema zilei – 23 iulie)
41% dintre cetăţeni l-ar vota pe Nicolae Ceauşescu la prezidenţiale, în timp ce 49% cred că acesta a fost un conducător bun, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). (more…)
Tema zilei – 26 iulie 2010: “Hai la secrete!”
luni, iulie 26th, 2010Saptamana debuteaza cu o noua veste: programul secret de relansare economica a Guvernului prevede reducerea impozitului pe venit si a impozitului pe profit dela 16% la 10% si cresterea TVA la 25%. Fireste ca toate secretele sunt menite sa fie imediat aflate. Zilele trecute aflam despre o alta “gaselnita”, din care n-a inteles nimeni nimic: returnarea TVA din bonuri fiscale. Ca romanii ar deveni colectionari de bonuri fiscale, n-ar fi un lucru rau, pentru ca, pana la urma, cel mai bun agent fiscal al statului trebuie sa fie cetateanul. Nu apare insa limpede ce vor face romanii cu res[ectivele bonuri, daca va exista un regim de deductibilitati, pentru ce tip de activitati, in ce procent etc. Teama mi-e ca singurul rezultat al colectarii de bonuri va fi un fel de Muzeu al colectiilor, caci Guvernul acesta abia se descurca in returnarile de TVA la firme, unde a mai ramas sa returneze si persoanelor fizice. (more…)
Tema zilei – 25 iulie 2010: “Cu ce se ocupa lumea in anul in care tu erai prea ocupat sa te nasti?”
duminică, iulie 25th, 2010Iata cate ceva din cele ce se intamplau in anul nasterii mele, 1958, si in ziua nasterii mele, 25 iulie, asa cum sunt ele scrise in Capitolul patru din “Cartea soaptelor”:
“Anul 1958 a început într-o zi de miercuri şi tot în acea zi a luat naştere Piaţa Comună Europeană. Şi, aşa cum se întâmplă întotdeauna cu anii care nu sunt bisecţi şi care încep şi se termină în aceeaşi zi a săptămânii, anul 1958 s-a sfârşit tot într-o zi de miercuri, în chiar ziua în care Fulgencio Batista a părăsit Cuba, alungat de revoluţionarii lui Fidel Castro. Astfel încât, sfârşind prin a schimba un dictator cu un alt dictator, anul 1958 s-a retras învins, lăsând neputincios pe seama vremurilor viitoare să descâlcească binele de rău. (more…)
Tema zilei – 24 iulie 2010: “Mai bine la brutarie, decat la librarie!”
sâmbătă, iulie 24th, 2010Piata de carte din Romania se situeaza la nivelul a 50-60 milioane de euro pe an. Nu exista o masurare precisa, ci doar studii de piata, sondaje. In stabilirea, de catre Institutul National de Statistica, a structurii consumului, cultura nu este trecuta ca atare, cu atat mai putin literatura. (more…)
Tema zilei – 23 iulie 2010: “Aveti curaj sa va priviti copiii drept in ochi atunci cand spuneti ca era mai bine pe vremea comunismului?”
vineri, iulie 23rd, 2010Avem in Bucuresti tot felul de muzee: al satului, al taranului, al pompierilor, al dinozaurilor, muzee de istorie umana si naturala, colectii de arta s.a. asa cum ii sade bine unei capitale europene. Nu avem, din pacate, un muzeu al comunismului. Deshumarea sotilor Ceausescu a fost un adevarat triumf mediatic, izvor de simpatie si compasiune, cum trebuie sa fi fost cand francezii au reinhumat in tara osemintele lui Napoleon Bonaparte. Multi romani spun ca era mai bine in timpul comunismului, ca toti aveau serviciu, ca banul era ban, salariul era salariu si pensia, pensie.
Ce ar fi un muzeu al comunismului? In primul rand un loc de pelerinaj unde sa fie dusi copiii de scoala, sa vada cu ochii lor prin ce le-au trecut parintii. Unde ar trebui sa fie intrarea gratuita, “ziua portilor deschise” sa fie intruna iar expozitiile sa fie initerante astfel incat sa nu lasam nicaieri, pe pamantul romanesc, memoria sa adoarma.
Zic unii, deci, ca se traia mai bine pe vremea lui Ceausescu. Sa vedeti ce bine am trai si acum si cum ne-ar ajunge banii daca am manca salam cu soia, am bea cafea cu vreascuri, am face supe din gheare de pasare, am avea apa calda de doua ori pe saptamana si program la televizor doua ore pe zi. Fara cablu la televizor, fara banane si portocale, fara apa minerala, fara masina, fara concedii in strainatate, de fapt fara niciun fel de strainatate, cu ratie la zahar, ulei, oua sau benzina… (more…)
Tema zilei: 22 iulie 2010 – ” Principiul guvernarii PD: Cea mai buna e impartirea la unu, pentru ca nu da cu rest.”
joi, iulie 22nd, 2010Felul in care se deruleaza achizitiile publice in Romania e de-a dreptul scandalos. Cercul celor care au acces la banii publici se stramteaza pe zi ce trece. Am cerut primului ministru Emil Boc o situatie cu firmele castigatoare ale licitatiilor din 2009 si pana in prezent. Primul ministru a refuzat, in scris, sa prezinte aceasta lista pe motiv ca e prea complicat!!! Dat fiind ca am facut aceasta solicitare in calitatea mea de presedinte al Comisiei Economice a Senatului, voi prezenta Biroului Permanent, la inceputul noii sesiuni, aceasta “capodopera” de responsabilitate ministeriala, cerand sa se ia masuri, potrivit legii. (more…)