Archive for noiembrie, 2010

Va invit sa sarbatorim impreuna 1 decembrie!

marți, noiembrie 30th, 2010

Va asteptam pe 1 decembrie 2010, la sediul PNL de pe strada 1 decembrie 1918, nr.37, de la ora 18.00, pentru a discuta despre cat mai crede noua generatie in patriotism si in idealul reintregirii.

 

Tema zilei – 29 noiembrie 2010: “Adevarata sarbatorire a Marii Uniri ar fi Reintregirea Tarii”

luni, noiembrie 29th, 2010

Eu sunt un unionist incurabil. Cred ca, asa cum cele doua Germanii s-au unit, cum Vietnamul de Sud si cel de Nord au devenit o singura republica, asa cum, nu peste multa vreme, si cele doua Corei se vor alipi, Romania si Republica Moldova vor fi intr-o buna zi, un singur stat. Ar fi trist ca poporul roman sa ramana singurul pe lumea aceasta sfartecat de  granite artificiale. Pana cand Moldova nu va redeveni parte a Romaniei, ranile celui de-al doilea razboi mondial si ale razboiului rece nu se vor fi vindecat intru totul. (more…)

Tema zilei – 26 noiembrie 2010: ” Uniunea Europeana ofera dovada ca mostenirea cea dezastruoasa a guvernarii pediste nu e de natura liberala, ci de natura genetica.”

vineri, noiembrie 26th, 2010

Faptul ca ideile lansate pe acest blog sunt reluate rapid in dezbaterea publica este, pentru noi, participantii clubului acestuia, un semn de bucurie. Nu mergem pana intr-acolo incat sa credem ca tocmai lectura comentariilor noastre inspira gesturile sau cuvintele altora, dar faptul ca atitudinile noastre sunt confirmate in acest fel ne da imboldul de a continua. (more…)

Tema zilei – 25 noiembrie 2010: ” Cele doua dimensiuni diferite ale solidaritatii europene”

joi, noiembrie 25th, 2010

Iata ce spunea Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar Internationat chiar in ziua de 24 noiembrie 2010, la televiziunea elvetiana TSR: “Este dramatic ca in state ca Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania etc. situatia trebuie redresata, pentru ca nu mai putem continua asa. Incetarea de plati este iminenta, prapastia este chiar in fata. Nu cred in faliment. Cred ca solidaritatea europeana va duce la evitarea acestui lucru. Aceasta presupune insa politici dure, iar aceste tari sunt in continuare cele mai vulnerabile, mai sarace, aflate in cel mai mare pericol. De aceea trebui adoptate programe care sa protejeze cheltuielile sociale”. (more…)

Tema zilei – 24 noiembrie 2010 : “Sa ne intoarcem cu fata catre mediul privat!”

miercuri, noiembrie 24th, 2010

 

 

Anul 2010 a fost un an esuat din perspectiva dezbaterii privind evolutia mediului privat din Romania. Economia privata a trecut in anul 2009 printr-un proces brutal de adaptare la conditiile crizei economice. Aceasta ajustare a fost prea putin analizata prin prisma amplorii si consecintelor sale. 

Daca anul 2009 a insemnat o reasezare dramatica a sectorului privat, el a fost, din perspectiva actului de guvernare, lipsit de orice consistenta. Strategia anticriza s-a limitat la cateva masuri penibile, cum ar fi concediul fara plata la bugetari, si la altele, pripite, de felul cresterii impozitarii, care nu au facut decat sa agraveze situatia mediului de afaceri. (more…)

Tema zilei – 23 noiembrie 2010: “Preocuparea clasei politice in vreme de criza: cine ia folosul, cine ramane cu ponosul?”

marți, noiembrie 23rd, 2010

Stirile din Parlament sunt tot mai alarmante pentru Guvern. Strategia pe termen scurt este haotica, atat din perspectiva guvernamentala , cat si din cea parlamentara. Iar cel mai periculos lucru, cu consecinte dramatice pentru eforturile de echilibrare a tarii,  este decuplarea dintre executiv si legislativ. (more…)

Tema zilei – 22 noiembrie 2010: Solutia echilibrarii bugetului este, mai ales, cresterea veniturilor si nu reducerea cheltuielilor

luni, noiembrie 22nd, 2010

 

Nu sunt de acord cu aceasta preocupare excesiva a Guvernului si a Fondului Monetar International pentru echilibrarea bugetara prin taierea cheltuielilor. Aceasta optiune este rezultatul fie al neintelegerii realitatilor romanesti, fie al lipsei de viziune si utilizarea, in consecinta, a unor retete traditionale, improprii pentru Romania,  si cu impact pe termen scurt.

De ce cred eu ca reducerea cheltuielilor nu este cea mai buna solutie? Pentru ca Romania, la nivelul cheltuielilor bugetare, ca procent in produsul intern brut este, oricum, pe unul din ultimele locuri in Europa. Nu doar in ce priveste cheltuielile pe ansamblu, dar si in ce priveste cheltuielile pe domenii: protectie sociala, educatie, sanatate, cultura etc.etc. Pana si in ce priveste mult blamatul nivel al cheltuielilor cu salariile bugetarilor suntem la coada Uniunii Europene. (more…)

Tema zilei: 21 noiembrie 2010: Mult zgomot pentru nimic

duminică, noiembrie 21st, 2010

O seama de declaratii politice ale acestei saptamani arunca si mai multa ceata asupra viitorului pe termen scurt al Romaniei. Aflam ca PD este mai preocupat de lupta din partid decat de guvernare. Aflam, de asemenea, ca liderul PSD imparte posturi (prim-ministru  noi, presedinte voi, adica PNL), desi nu e deloc limpede daca PSD doreste, cu adevarat, ca Guvernul PD sa fie rasturnat. Iar promisiunea de sustinere a lui Crin Antonescu pentru presedintia Romaniei este blana ursului din padure cata vreme aflam ca pentru PSD suspendarea presedintelui nu mai e o prioritate, iata ca Basescu nu a promulgat legea pensiilor ci a retrimis-o la Parlament, vai, vai, ce presedinte constitutional avem! (more…)

Romanii de pretutindeni sunt parte a poporului roman

joi, noiembrie 18th, 2010

Discursul care urmeaza, din data de 18 noiembrie, mi-a fost prilejuit de dezbaterea propunerii legislative a deputatului William Branza, altminteri reprezentant al diasporei, care propunea introducerea unui impozit de 1% pentru banii trimisi acasa de romanii din strainatate, urmand ca sumele colectate sa fie utilizate in diverse programe culturale destinate acestora.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulţumesc.

Domnul senator Varujan Vosganian.

Domnul Varujan Vosganian:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Am să vă rog să-mi permiteţi să fac o abordare ceva mai profundă a acestui proiect, pe care nu l-aş expedia pur şi simplu doar efectuand analiza gramaticală, lexicală sau logică a expunerii sale de motive, care într-adevăr, merită toate calificativele nefericite care au fost evocate aici. (more…)

Raspunsul meu la taxa de solidaritate

miercuri, noiembrie 17th, 2010

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul preşedinte Varujan Vosganian, microfonul central.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimaţi colegi, solidaritatea între români este o idee extrem de generoasă. În opinia mea, această solidaritate trebuie să se manifeste prin intermediul unor repere morale, al unor instituţii şi prin intermediul unor legi statornice.

Faptul că suntem în  criză economică astăzi nu îndreptăţeşte o astfel de taxa mai mult sau mai puţin decât acum 10 ani sau probabil peste 10 ani, când încă nivelul de sărăcie din România va fi destul de mare. E mai degraba o taxa de solidaritate cu Guvernul. (more…)