Archive for ianuarie, 2012

Iluzia celor 5%

luni, ianuarie 30th, 2012

Să începem, cum se spune, cu începutul. Dacă în anul 2009 s-ar fi luat câteva minime măsuri de corecţie, în faţa căderii PIB cu 7%, nu ar fi fost nevoie ca în 2010 salariile bugetarilor să fie reduse cu 25%. Cum asta e deja istorie, să spunem, totuşi, că respectivele venituri ar fi trebuit reîntregite, căci reducerea a funcţionat, potrivit declaraţiilor de atunci ale guvernanţilor, numai în anul 2010. Aşadar, comentariul meu de astăzi, care vorbeşte de iluzia celor 5%. nu e îndreptat împotriva drepturilor legale ce se cuvin salariaţilor, şi care le-au fost luate din cauza erorilor Guvernului.  Salariul e unul din modurile în care un om se raportează la lumea din jur, e un drept câştigat într-o viaţă, locul său în societate. De aceea i-i lua cuiva din salariu e ca şi cum i-ai lua din viaţă. (more…)

Tranziţia s-a încheiat. Trăiască tranziţia!

duminică, ianuarie 29th, 2012

Manifestaţiile de protest din această lună vor avea o mare importanţă pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti. Impactul lor va avea bătaie lungă şi ele ar putea să însemne un moment de cotitură în modul în care se aşază parteneriatul social în România. Odată cu aceste manifestaţii, putem spune, într-adevăr, că tranziţia a luat sfârşit. Numai că ea nu s-a sfîrşit decât pentru a face loc unei alte tranziţii care, de data asta, are mai multe auspicii favorabile să meargă pe calea potrivită. (more…)

De unde va tăia Guvernul 1 miliard de lei?

vineri, ianuarie 27th, 2012

Iată că veştile proaste privind  evoluţia economiei româneşti în anul 2012 se înmulţesc. În timpul dezbaterilor parlamentare din decembrie 2011, pe tema proiectului de buget pe 2012, consideram că deficitul de 1,9% din PIB va fi greu de realizat, în condiţiile concrete ale României de astăzi. Cu atât mai mult cu cât numai dobânzile la datoria publică vor fi mai mari de 2% din PIB, ceea ce sugerează că, de fapt, finanţarea sectorului public se va face cu un buget excedentar ! E un lux pe care  numai ţări din cale-afară de dezvoltate şi-l permit. Să ai un buget (practic) excedentar într-o ţară în care drumurile, spitalele, şcolile, patrimoniul cultural arată cum arată iar pensia medie şi salariul mediu sunt la nivele mizerabile, este doar un mod de a spune că nu-ţi vei face treaba cum trebuie. (more…)

Naravul din fire/ n-are lecuire

joi, ianuarie 26th, 2012

Prin decret prezidential, Cristian Diaconescu din UNPR l-a înlocuit pe Teodor Baconschi de la PDL, la MAE. Iata ce spune art. 85.alin 3 din Constitutie: “Dacă prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului (cazul de fata -n.n.) președintele Romaniei va putea exercita atribuțiile prevăzute la alin. 2 (adică numirea unui alt ministru -n.n.) NUMAI PE BAZA APROBARII PARLAMENTULUI, acordată la propunerea primului ministru.”

In Noiembrie 2006, intr-o situatie similară, am fost numit ministru in locul lui Codrut Seres (PC) la Ministerul Economiei. Pentru ca se schimba compozitia politica a Guvernului, am fost audiat de comisiile parlamentare si votat de Camerele Reunite. Deși, la investire a declarat ca “nu se numără printre fanii mei”, președintele a fost nevoit sa mă numeasca ministru.

Din păcate, intr-o astfel de situatie, singurii din cadrul Parlamentului care pot sesiza Curtea Constitutionala sunt presedintii celor doua Camere, Vasile Blaga ori Roberta Anastase.

Doamne, a murit Emil Hossu! Numai ce ne vorbise cu atâta căldură şi speranţă zilele trecute… Să aibă sufletul luminat!

miercuri, ianuarie 25th, 2012

Parlamentul Franţei a adoptat Legea care pedepseşte negarea genocidului armean din 1915

miercuri, ianuarie 25th, 2012

Parlamentul francez a adoptat, luni, 23 ianuarie 2012, proiectul de lege pedepsind negarea genocidului armean,  după un ultim vot in Senat. Camera superioara aratificat cu 127 voturi contra 86 acest text deja adoptat de Adunarea Naţională la 22 decembrie. Senatul considerând că textul votat de Adunarea Naţională este conform, proiectul este definitiv adoptat. (more…)

Inedit: Mihai Eminescu despre situaţia actuală din România!

luni, ianuarie 23rd, 2012

 

Tramvaiul 32 este un ziar editat de organizaţia de tineret PNL a sectorului 5 din Bucureşti. Punând întrebări din actualitate şi căutând răspunsul în Scrierile sale politice din perioada 1870 – 1878, iată ce au aflat tinerii liberali de la Mihai Eminescu:

Tramvaiul 32: Are Romȃnia nevoie de o schimbare? Cum credeţi că ar putea fi reformat statul romȃn?

Mihai Eminescu: “Pentru a efectua aceasta reformă mare ȋntr-un stat unde sunt atȃtea rămăşiţe putrede ale trecutului, trebuieşte o energie eroică, trebuie cu despreţul libertăţii şi a vieţii tale să proclami ceea ce ai datoria de a proclama.”

T32: Ce parere aveţi despre migraţia politică, fenomen des ȋntȃlnit ȋn Romȃnia zilelor noastre?

Mihai Eminescu: « Fiinţe linse, suflete de sclav cari fac politică de oportunitate, care cerşesc posturi pentru ei, ȋn loc de a pretinde categoric şi imperativ drepturi pentru naţiunea lor! Politica lingăilor trebuie lăsată pre seama lingăilor. » (more…)

Ce aşteptăm de la delegaţia FMI

duminică, ianuarie 22nd, 2012

Ne-am obişnuit cu mesajele încurajatoare, dacă nu chiar laudative, ale Fondului Monetar Internaţional la adresa Guvernul României, la finalul fiecărei noi evaluari. De data asta, însă, dat fiind situaţia încordată din ţară, FMI trebuie să fie extrem de atent cu mesajele pe care le transmite, penbtru a nu pune paie pe foc. Cu ate cuvinte, înainte de a vorbi despre ceea ce se va face, FMI ar trebui să facă un bilanţ realist al celor (aproape) trei ani de colaborare cu Guvernul Boc iar eveltualele calificative ar trebui modelate funcţie de acest bilanţ. (more…)

Susţin calea acţiunii radicale

sâmbătă, ianuarie 21st, 2012

E limpede că după tot ce s-a întâmplat în aceste zile nu ne putem întoarce în Parlament, reluând procedurile legislative, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. România de mâine nu mai poate semăna cu România de ieri. Acţiunea politică trebuie să fie fermă şi fără nici un dubiu. Socotesc că demisia din Parlament este o soluţie pe care trebuie să o avem, în mod serios, în vedere. Avem o majoritate parlamentară care nu a fost investită de nici un vot popular. Avem un preşedinte care a pierdut alegerile în lăuntrul frontierelor ţării şi care îşi duşmăneşte propriul popor. Avem o guvernare care se ascunde în spatele scuturilor jandarmilor. Avem o clasă politică pe care, din disperare şi sărăcie, românii o judecă, de-a valma, cu severitate. Această situaţie nu mai poate dura.

 

Nimic nu ar fi mai grav, acum, decât o lungă agonie lipsită de demnitate, urmată de alegeri măsluite. Pentru ca toate acestea să nu se întâmple, sunt necesare rapid alegeri corecte şi libere, o guvernare legitimă care să fi învăţat câte ceva din lecţia amară şi aspră a protestelor din ianuarie 2012.

De ce, spre deosebire de mitingurile Pieţei Universităţii din 1990, cele de acum vor avea sorţi de izbândă

vineri, ianuarie 20th, 2012

Există câteva diferenţe importante între mitingurile Pieţei Universităţii din primăvara lui 1990 şi cele de acum. Ele se constituie în tot atâtea avantaje, în ce priveşte şansele de reuşită ale protestelor civice ale anului 2010. (more…)