În vâltoarea evenimentelor ultimelor săptămâni, chestiunile economice au rămas pe un plan secundar. Ceea ce, însă, nu a împiedicat situaţia macroeconomică să se agraveze. Poate că alte teme sunt mai importante, mai interesante în orice caz, doresc, însă, respectuos să atrag atenţia că dacă nu se iau, urgent, câteva măsuri de ajustare, deficitul bugetar pe anul 2012 riscă să depăşească frontiera celor 3% din PIB. (more…)
Archive for iunie, 2012
Ţinta de deficit bugetar este în pericol!
joi, iunie 28th, 2012De ce oare, de ani de zile, nu ne mai surprinde nicio decizie a Curţii Constituţionale?
miercuri, iunie 27th, 2012Fără alte comentarii.
N-avem Parlament unicameral, în schimb avem Parlament tricameral. Curtea Constituţională – a treia Cameră a Parlamentului
luni, iunie 25th, 2012Nimeni nu poate interzice dreptul persoanelor şi al instituţiilor de a sesiza Curtea Constituţională. Potrivit prevederilor constituţionale, cetăţenii au acest drept, prin invocarea clauzelor de neconstituţionalitate ale legilor în timpul proceselor, parlamentarii au dreptul sesizării în situaţia neconstituţionalităţii unor legi în prag de promulgare, şefii Camerelor şi preşedintele României au acest drept în situaţia unor conflicte între puterile statului. Ceea ce, însă, devine alarmant, e faptul că tot mai multe conflicte nerezolvate de către clasa politică sunt transferate Curţii Constituţionale. (more…)
CSAT nu va lamuri lucrurile in privinta reprezentarii la Bruxelles
luni, iunie 25th, 2012Nu inteleg de ce unele agentii de presa invoca reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, ca fiind ultima speranţă de a se ajunge la o înţelegere cu privire la reprezentarea României la Consiliul European. Cam asta declara deunăzi şi ministrul de Externe, Andrei Marga. Cei care o afirmă nu ştiu cum funcţionează lucrurile în CSAT. Acolo nu se votează, hotărârile se iau prin consens. Aşadar, singura variantă, pentru întâlnirea de azi a CSAT, nu e o posibilă înţelegere, ci o ceartă în plus. Lucrurile au ajuns prea departe pentru ca vreuna dintre părţi să dea înapoi. (more…)
Cine trebuie să ne reprezinte, în primul rând, la Bruxelles
duminică, iunie 24th, 2012Citesc zilnic ştirile de presă. Până deunăzi citeam ziare.com, dar de ceva vreme turnura părtinitoare a comentariilor a început să mă irite, ceea ce m-a făcut să frecventez alte surse. Dar nu despre asta doresc să vorbesc acum, nu despre comentarii şi despre poziţiilor editorilor, ci despre conţinutul în sine al ştirilor. (more…)
Raportez cu mândrie: deţin cel mai glorios şi mai lipsit de suspiciune grad din Armata română: cel de sublocotenent
vineri, iunie 22nd, 2012Permiteţi să raportez: am efectuat serviciul militar cu termen redus în perioada octombrie 1977 – iunie 1978 la UM 01256, în Caracal. Am primit, după un nou stagiu de două săptămâni, la sfârşitul studiilor universitare, în septembrie 1982, gradul de sublocotenent în rezervă. Cum de atunci nu am fost niciodată concentrat, în calitate de rezervist, am păstrat aceleaşi două steluţe pe umăr. Mărturisesc că am fost întrebat – vă imaginaţi, mai ales pe vremea când eram ministru – dacă doresc să fiu înaintat în grad. Mi s-a părut însă că a fi înaintat în grad fără să parcurgi stagiile de pregătire aferente e doar un fel de-a confirma că îmbătrâneşti pe degeaba. Astfel încât, cel puţin din punct de vedere militar, am rămas sublocotenent, tânăr şi neliniştit. (more…)
De astăzi lumea politica arată altfel
joi, iunie 21st, 20121. De astăzi, lumea politica va fi încărcată de un tragism pe care nu l-a avut pana acum. Ne-am confruntat cu fanatism, cu populism, cu nationalism, chiar si cu dramatism, cu tot felul de “isme”, dar este prima oară când in viața politica românească de dupa 1990 simtim tragismul. (more…)
Nu vă sună cunoscut ce se petrece acum in Guvernul României?
miercuri, iunie 20th, 2012Nu cumva am mai trecut prin asta ? Amintiţi-vă cum a fost în vremea Guvernului Tăriceanu. Teodor Athanasiu, ministrul Apărării, a trebuit să demisioneze, deoarece Parchetul a cerut începerea urmăririi penale. Ulterior a fost găsit nevinovat, dar între timp nu mai era ministru. Paul Păcuraru a trebuit să demisioneze pentru că s-a dispus, de către acelaşi Parchet, începerea urmăririi penale. Ulterior – după patru ani – justiţia l-a găsit nevinovat, dar cariera lui politică era demult îngropată. (more…)
Insolventa Hidroelectricii – o inițiativa indrazneata
luni, iunie 18th, 2012Marturisesc ca aceasta veste a declansarii insolventei la Hidroelectrica m-a luat prin surprindere. Ca fost ministru al Economiei, vicepreședinte PNL si presedinte al Comisiei Economice a Senatului n-ar fi trebuit sa aflu din presa de aceasta măsura, dar asta-i situația. Nu stiu cine a oferit expertiza de specialitate, ideea este indrazneata si sper ca toate posibilele consecinte au fost evaluate. (more…)
Problema USL după locale : familie mare, remuneraţie după buget, mică!
sâmbătă, iunie 16th, 2012
Niciodată în istoria politică a românilor o bucurie atât de mare nu a fost însoţită de o îngrijorare pe măsură. Am un prieten căruia nevasta i-a născut tripleţi. Nu ştia ce să facă mai ntâi: să se bucure de aşa un belşug de odrasle sau să se neliniştească la gândul că tustrei copilaşii trebuie îngrijiţi, hrăniţi şi îmbrăcaţi deopotrivă. (more…)