Archive for octombrie, 2012

Despre tot felul de incompatibilităţi şi nedumeriri

miercuri, octombrie 31st, 2012

Instituţii dintre cele mai respectabile ale statului, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii  ori Agenţia Naţională de Integritate, deplâng decesul statului de drept odată cu votul din Senat împotriva retragerii calitătii de senator pentru Mircea Diaconu. Consecinţele, înţelegem, ale acestei încălcări a echilibrului puterilor în stat, vor fi dramatice: Uniunea Europeană ne va blama, raportul pe justiţie va da României o imagiune deplorabilă etc.etc. (more…)

Discurs în cadrul dezbaterii privind retragerea calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu

marți, octombrie 30th, 2012

EXTRAS

din stenograma şedinţei Senatului din 29 octombrie 2012

 

 

Domnul  Dan-Radu Ruşanu:

Domnul senator Varujan Vosganian.

Domnul  Varujan Vosganian:

Mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte.

Sunt în politică de foarte multă vreme. Sunt, cum s-ar spune,  vechi fără a fi bătrân. Am fost chiar şi membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională. Am rămas foarte puţini dintre cei care au fost şi membri ai acelui protoparlament.

De aceea, experienţa îmi dă curajul de a vorbi astăzi. (more…)

Comisia Monicăi Macovei a reuşit să o înlăture doar pe … Monica Macovei

sâmbătă, octombrie 27th, 2012

Aşa cum era de aşteptat, comisia de integritate condusă de Monica Macovei s-a terminat cu un mare fâs. Niciunul dintre pedeliştii cu notorietate care au fost socotiţi incompatibili  de inchiziţia doamnei Macovei nu a rămas pe dinafara listelor. Chestiunea criteriilor de integritate a fost doar o tentativă demagogică de a arăta că ARD e altceva decât PDL. Nu numai că nu e altceva, dar e chiar mai puţin, aşa cum o arată armata de strânsură, o adevărată ceată a lui Piţigoi, şi cifrele din sondaje. (more…)

Spune-mi cu cine te certi, ca sa-ți spun cine esti

vineri, octombrie 26th, 2012

Manualele de istorie vorbesc, mai ales, despre învingători. Intr-un anumit fel, eu cred ca adevarata istorie o fac invinsii. E mai ușor sa invingi, când ai forța de partea ta, decât sa lupti, adesea cu disperare, pentru convingerile tale. Dar cum adevarata istorie a omenirii nu este istoria armatelor, ci a ideilor, adevăratii fauritori ai istoriei nu sunt purtătorii armelor, ci purtătorii ideilor. Care, de cele mai multe ori, s-au situat de partea celor invinsi. (more…)

Vrem ca OTV să ne spună cine l-a ucis pe Burebista

miercuri, octombrie 24th, 2012

Trebuie să mărturisesc că nu prea mă uit la televizor. Dumneavoastră ce-aţi spune dacă seara, în tihna casei, deschizând televizorul, aţi revedea pe colegii de serviciu şi i-aţi auzi întruna vorbind, ba chiar certându-se? Pe colegii de cancelarie, dacă sunteţi profesor, pe colegii din secţie, dacă sunteţi medic ori poliţist (scuzaţi!), pe cei cu care lucraţi în tură dacă sunteţi angajat într-o fabrică? Aşa şi cu mine. Primesc rezumate consistente, uneori din oră în oră, de la departamentul de comunicare al PNL, asta îmi oferă o informare utilă şi promptă şi mi-e de ajuns. (more…)

Despre chimir şi Chim Ir Sen

duminică, octombrie 21st, 2012

Am participat – lucru, de altminteri observat de bloggerii noştri – la mitingul USL de la Arena Naţionala. Am ascultat, apoi, tot felul de comentarii legate de acest eveniment. Unele comentarii, nu din cale-afară de prieteneşti, asemănau această manifestare, mai ales prin amploarea ei şi prin locul ales, cu mitingurile din perioada comunistă, dacă nu de-a dreptul cu spectacolele deşănţate ale lui Kim Ir Sen, unul dintre prototipurile dictatorului absolut şi, în consecinţă, absurd. (more…)

Interviu în Săptămâna de Oltenia:„O strângere de mână face mai mult decât o sută de legi şi de contracte”

vineri, octombrie 19th, 2012

 

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Săptămâna în Oltenia, liberalul Varujan Vosganian explică de ce fostului şef al OPSPI i s-ar potrivi un post de DJ şi de ce cheia alegerilor parlamentare stă în partidul lui Dan Diaconescu. Află de ce mita electorală şi populismul sunt temerile vicepreşedintelui PNL şi de ce, în politică, e bine să nu-ţi faci probleme, dacă nu le ai. Descoperă ce-l mai leagă pe Varujan Vosganian de oraşul său natal, Craiova, şi de ce, o strângere de mână face cât o sută de legi şi contracte, toate, într-un interviu de colecţie… (more…)

Herzel Hakak, preşedintele Uniunii Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel: “Cartea şoaptelor merită să fie îmbrăţişată de toţi scriitorii lumii, prin intermediul Premiului Nobel pentru literatură!”

joi, octombrie 18th, 2012

În zilele de 11 si 12 octombrie a.c. a avut loc, la Tel Aviv şi Ierusalim, în prezenţa lui Varujan Vosganian, lansarea versiunii ebraice a romanului ”Cartea Şoaptelor”, publicat în luna iunie la prestigiosul grup editorial Hakibutz Hameuchad – Sifriat Poalim Publishing Group, cu sprijinul ICR prin programul “Translation and Publication Support Programme”.

Tradusă de Any Shilon şi redactată de Anita Peri-Sela, ”Cartea Şoaptelor” s-a bucurat de o primire extrem de elogioasă în Israel, ajungând la a doua ediţie într-un interval de 3 luni. (more…)

O cuvenită rectificare

luni, octombrie 15th, 2012

Doresc să aduc o mică rectificare ştirii de presă potrivit căreia mandatul preşedintelui PNL pentru a negocia susţinerea de către PNG a a USL, inclusiv prin participarea pe listele USL, pe locurile PNL, a preşedintelui PNG, a fost adoptat în unanimitate. Personal am votat împotrivă (ştiu că a existat şi o abţinere). Motivul pentru care am votat împotrivă l-am prezentat în cadrul şedinţei de birou PNL. Nu doresc să reiau aceste argumente, căci nu vreau, cum am mai spus-o, să intru în polemici publice cu unii dintre colegii mei de partid.

Discurs in plenul Senatului, cu prilejul comemorarii Holocaustului

miercuri, octombrie 10th, 2012

Holocaustul este cea  mai dureroasă amintire pe care ne-a lăsat-o un secol trist. Veacul al douăzecilea a fost unul al cuceririlor ştiinţifice, dar şi al marilor tragedii. Secolul XX a adus în istoria omenirii războaiele mondiale, lagărele de concentrare, gropile comune, apatrizii, genocidul, ideologia ca instrument al autorităţii. Un secol nefericit, care a avut o adolescenta scurta si care a imbatranit brusc, la jumatatea celui de-al doilea sau deceniu, odata cu izbucnirea primului razboi mondial. Nu chiar atat de nefericit, insa, ca urmasul sau, secolul al douazecisiunulea care, odata cu atentatele de la 11 septembrie 2001, s-a nascut gata batrin, precum Benjamin Button, eroul lui Scott Fitzgerald, fara a avea, insa, ca acela, sansa intinerii si dezvinovatirii. Felul în care a debutat noul secol, cu atentatele, razboaiele fratricide şi fanatismele sale, arată că, din păcate, omenirea nu a învăţat atât cât trebuia din lecţia dureroasă a secolului care a trecut. (more…)