Archive for decembrie, 2014
Urarea mea de Anul Nou: “Vă doresc ca anul 2015 să fie un an al limpezirii, în care să înţelegem ce ni s-a întamplat în 2014, ca să ştim ce avem de făcut în 2016!”
miercuri, decembrie 31st, 2014Cât e de greu să dai nume suferinţei
marți, decembrie 30th, 2014Această polemică în legătură cu decorarea de către preşedintele României a lui Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici dezvăluie una dintre rănile nelecuite ale poporului român. Eu am considerat că Steaua României” a fost acordată, în mod simbolic, ca omagiu pentru suferinţele îndurate de atâtea zeci de mii de martiri ai neamului şi că mai puţină importanţă are cine ocupă, vremelnic, funcţia de preşedinte al Asociaţiei. N-a fost să fie aşa. În clipa în care acest omagiu se personalizează se ajunge la controverse şi patimi. (more…)
Viaţa merge înainte
sâmbătă, decembrie 27th, 2014Adriana Babeţi, o mare personalitate a culturii române şi în acelaşi timp profesoară universitară la Timişoara, ne spunea următoarea poveste: când îşi începea cursul, înainte de 1989, spunea o glumă cu Vasile Roaită şi sirena. Studenţii râdeau. A continuat să spună aceeaşi glumă şi după 1989. La început au râs toţi, după câţiva ani au mai râs cam jumătate şi, la un moment dat, n-a mai râs nimeni. Doamna Babeţi s-a uitat nedumerită spre sală şi unul dintre studenţi a întrebat: “Cine e Vasile Roaită?”. (more…)
Un gest de apreciat al noului preşedinte
marți, decembrie 23rd, 2014Am apreciat acest gest al noului preşedinte de a decora cu ordinul Steaua României pe preşedintele Asociaţiei Deţinuţilor Politici şi, prin el, pe toţi cei care au suferit calvarul temniţelor comuniste. Ar fi minunat ca acest omagiu să deschidă, pentru poporul român, o perioadă în care să ne cunoaştem şi să ne asumăm istoria recentă. Mi-ar plăcea ca în liceele din România, alături de binecunoscutele portrete ale lui Gheorghe Doja sau Tudor Vladimirescu să fie şi portretul căpitanului Timaru, al lui Ion Gavrilă Ogoranu, al lui Liviu Babeş sau al lui Călin Nemeş. Ca să nu pomenim decât doar câteva nume. Atâtea decenii generaţiile noastre postbelice şi-au refuzat dreptul la legendă. Trebuie să asumăm faptul că astfel de oameni legendari au trăit, trebuie să asumăm felul în care ei au trăit şi că moartea lor pentru răscumpărarea vieţilor noastre trebuie onorată cum se cuvine.
Invitaţie la premiera scurt-metrajului artistic “Legătura de leuştean”
duminică, decembrie 21st, 2014Luni, 22 decembrie 2014, orele 18,00, la Cinematografului Studio din Bucureşti, Bd. Magheru nr.29. va avea loc premiera scurt-metrajului artistic “Legătura de leuştean”, un film despre mineriada din 13-14 iunie 1990, văzut cu ochii generaţiei tinere de astăzi. Regia şi scenariul: Armine Vosganian. Filmul “Legătura de leuştean” este o ecranizare după nuvela cu acelaşi nume, inclusă în volumul “Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” de Varujan Vosganian. Împreună cu Armine şi Varujan Vosganian, la premieră vor participa actorii principali ai peliculei, Lamia Beligan şi Constantin Florescu, precum şi câţiva dintre eroii evenimentelor de acum un sfert de veac. După vizionare, protagoniştii vor dialoga cu cei prezenţi.
Câteva consideraţiuni despre votul de ieri
vineri, decembrie 19th, 2014Nu m-am pronunţat în competiţia internă din PNL pentru că aşteptam altceva de la această competiţie. În fapt nici nu a fost o competiţie care să implice partidul în amploarea sa, dat fiind că votul s-a dat doar într-un cadru restrâns, statutar, poate, dar nereprezentativ pentru o decizie de o asemenea importanţă. Dar decizia e decizie şi, cel puţin ca prezumţie de încredere, ea trebuie acceptată. Chiar când e vorba de cei ca mine, care, din motive binecuvântate, nu s-au numărat printre votanţi. (more…)
La TvR 1, despre Revolutia Romana
luni, decembrie 15th, 2014De comentat
sâmbătă, decembrie 13th, 2014Iată un scurt citat pe care l-am găsit ca motto al unui … roman poliţist (Moartea vine on-line, de Jeffrey Deaver):
“Internetul şi cultul anonimatului nu fac altceva decât să ofere protecţie şi un oarecare soi de imunitate oricui doreşte să spună orice despre oricine. În acest context, este foarte greu să găseşti o ipostază mai deformată din punct de vedere moral a conceptului de liberă exprimare”.
Citatul aparţine, cum vă imaginaţi, unui american. Poate că în China lucrurile s-ar spune altfel.
Pentru cei studioşi, aici puteţi găsi proiectul de buget pe 2015
sâmbătă, decembrie 13th, 2014“Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”, printre cele mai îndrăgite cinci cărţi de liceenii ieşeni
sâmbătă, decembrie 13th, 2014
Redăm mai jos extrase din comunicatul de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi privitor la colaborarea cu FILIT 2014:
“Cultură, cărți și educație
Ediția a II-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere oferă contextul ideal pentru continuarea celor două proiecte lansate de Inspectoratul Școlar Județean Iași, care s-au bucurat de un real succes în rândul elevilor și de aprecierea publicului: întâlniri între scriitori, liceeni și profesori de literatură în școli ieșene și decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013.
Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013* va fi decernat în cadrul festivității de închidere a festivalului. 5 romane vor fi ierarhizate de un juriu alcătuit din 24 de elevi pasionați de lectură din clasele XI-XII, din opt unități de învățământ. Jurizarea va fi realizată pe baza unei grile de judecare valorică a textului, concepută sub discreta coordonare a unor prestigioși profesori de limba și literatura română din școlile implicate. Premiul va fi decernat romanului câștigător în urma votului elevilor.
Nominalizările din acest an ale juriului Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013 sunt:
- Ruxandra Cesereanu, Un singur cer deasupra lor, Editura Polirom
- Liliana Corobca, Kinderland, Editura Cartea Românească
- Ioan T. Morar, Negru și roșu, Editura Polirom
- Matei Vişniec, Negustorul de începuturi de roman, Editura Cartea Românească
- Varujan Vosganian, Jocul celor o sută de frunze, Editura Polirom
Nota noastră: Premiul a fost obtinut de Matei Visniec cu romanul sau Negustorul de inceputuri de roman.