Archive for mai, 2015

România riscă să se destructureze

duminică, mai 31st, 2015

Iatâ (cel puţin) yece argumente în acest sens:

Administraţia publică centrală e în comă. Miniştri, pur şi simplu, se ascund. Cei mai mulţi sunt complet necunoscuţi opiniei publice. Teama       de a semna acte care să angajeze răspunderea ministerială este de-a dreptul endemică. Această teamă contaminează administraţia până la ultimele sale nivele. O să ajungem să avem excedent bugetar, din cauză că nu are cine să semneze actele care să asigure finanţarea proiectelor guvernamentale. În aceste condiţii, o iniţiativă de privatizare sau de reformă în vreun domeniu devine un gest hazardat, pe care niciun ministru nu se mai încumetă să-l facă. (more…)

Fundamentalismul nu poate fi fundament pentru nimic

miercuri, mai 27th, 2015

Am fost, încă de la fuziunea PNL cu UFD, adeptul trecerii la PPE. Am început, împreună cu Crin Antonescu şi cu George Flutur un prim dialog cu Uniunea Democrat-Creştină din Germania. Nu am avut suficient sprijin în PNL, cel mai tare s-a opus,  din motive lesne de înţeles, Călin Tăriceanu,. El activa de multă vreme în Internaţionala Liberală şi avea, pe atunci, chiar şi o funcţie de conducere în organizaţia aceea. Între timp lucrurile s-au complicat. (more…)

Veniţi cu mine la Făgăraş şi la Victoria să discutăm despre dosarul gazelor

luni, mai 25th, 2015

Vineri am fost la Făgăraş şi la Victoria, în judeţul Braşov. Două dintre localităţile unde, pe platformele industriale, se găseau combinate de îngrăşăminte chimice. S-au spus multe lucruri, vrute şi nevrute despre industria chimică românească şi, mai ales, despre sectorul îngrăşămintelor chimice. Cred că, pentru o mai bună înţelegere a lucrurilor, o călătorie la faţa locului este utilă. (more…)

Tocmai când devenisem fericitul deţinător al unui bon fiscal privind bacşişul…

marți, mai 19th, 2015

Tocmai acum Ministerul Finanţelor a decis să renunţe la impozitarea bacşişului:( La drept vorbind, era limpede de la bun început că această tentativă va fi sortită eşecului. Nu atât pentru ineditul ei, cât pentru faptul că daraua făcea mai mult decât ocaua. (more…)

A propos de subminarea economiei naţionale, deficitul petrochimiei în anul 2014 a ajuns la 5 miliarde de euro!!!

sâmbătă, mai 16th, 2015

Deficitul comercial a fost, pe primele unsprezece luni ale anului trecut, de 5,3 miliarde de euro. Acest deficit se datorează integral petrochimiei. Iată ce spune, în aceast privinţă un studiu realizat de www.cursdeguvernare.ro :

“Fapt îngrijorător, exporturile de produse chimice și conexe acestora au continuat să scadă în timp ce importurile s-au majorat. Deficitul extern pe această zonă de comerț extern a ajuns la aproape cinci miliarde euro. Acest nivel reprezintă 92% din tot deficitul extern, ceea ce îl califică drept cauza principală a soldului negativ de ansamblu.” (more…)

Festivalul Culturii Române la Cracovia prilejuieşte lansarea romanului „Cartea şoaptelor” în limba poloneză

joi, mai 14th, 2015

În perioada 14-17 mai a.c., Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează la Cracovia „Festivalul Culturii Române”, aflat deja la a opta ediţie.În ziua de vineri, 15 mai 2015, orele 18,oo va avea loc lansarea volumului Cartea şoaptelor în prezenţa autorului, Varujan Vosganian, şi a traducătoarei Joanna Kornaś-Warwas Moderator Marcin Wilk De Revolutionibus. Books&Café, str. Bracka nr. 14

Acest eveniment a fost precedat miercuri, 13 mai, de lansarea romanului la Varşovia. Evenimentul a avut loc miercuri, 13 mai 2015, orele 18,00 la Librăria Moda na Czytanie w Domu Braci Jabłkowskich din Varşovia.

Ministrul economiei are venituri de 25 de ori mai mici decat un director general al unei companii din subordinea sa. Găsiţi că e normal?

marți, mai 12th, 2015

Am mai vorbit recent despre ipocrizia (şi inutilitatea) luptei împotriva corupţiei cu o administraţie aflată la limita sărăciei. Aminteam de căştigul mediu net din administraţia centrală (Ministerul Culturii, Ministerul Economiei sau Ministerul Educaţiei) care e de 350 de euro/lună. Deşi în aceste ministere personalul are, în proporţie de peste 90%, studii superioare, câştigul mediu net este mult sub cel al unor întreprinderi unde procentul de absolvenţi cu studii superioare ester exact pe dos. Îmi amintesc, când eram ministrul economiei în 2013, că venitul mediu al muncitorilor de la Oltchim era mai mare decât cel al funcţionarilor din Ministerul Economiei. Informaticianul nostru (singurul) avea 1000 de lei pe lună. Mă rog, cât a răbdat, căci la un moment dat a plecat şi nimeni nu a mai venit să ocupe această funcţie. Vă puteţi închipui cum funcţiona un minister de sinteză economică fără niciun specialist în soft- sau hard-ware. (more…)

O performanţă unică pentru literatura română dar, din păcate, nimeni nu e profet în ţara lui

duminică, mai 10th, 2015

Pentru ziua de 21 aprilie 2015 Festivalul Internaţional de Literatură din Berlin şi Lepsiushaus din Postdam au propus o zi mondială a lecturii dedicată omagierii centenarului genocidului armean. Oragnizatorii au trimis în întreaga lume un apel care, explicând semnificaţia acestei comemorări, propunea lecturarea unor pagini semnate de mari personalităţi ale culturii armene din ultimul secol, ele însele, în mare parte, victime ale cruzimilor otomane sau bolşevice. Apelul a fost susţinut de mai multe sute de personalităţi din întreaga lume, printre care câţiva laureaţi ai Premiului Nobel pentru literatură. (more…)

Unde ne sunt ideologii ?

miercuri, mai 6th, 2015

Într-o emisiune televizată, acum vreo trei ani, mai în glumă, mai în serios, Crin Antonescu spunea că eu sunt instanţa ideologică a PNL, un fel de “Opus Dei” al dreptei. (more…)

Teatrul Elisabeta şi Compania “Rampa” vă invită luni, 4 mai 2015, orele 20,00, să vizionaţi o dramatizare după romanul “Cartea şoaptelor”

duminică, mai 3rd, 2015

Dramatizarea, bazată pe câteva fragmente din romanul “Cartea şoaptelor” este realizată de Armine Vosganian. Regia: Mihai Alexandru Ion. Coregrafie şi dans: Liliana Iorgulescu. Muzica: Otto Ketting, Mihaela Vosganian. Decor şi costume: Diana Nistor. Solist(trompetă): Traian Moldoveanu. Actori: Adela Bengescu, Andreeea Alexandrescu, Cătălina Bălălău, Teodora Filip, Armine Vosganian, Ana Maria Turcu.

Teatrul Elisabeta se găseşte pe B-dul Regina Elisabeta, nr.45. et.II, Bucureşti. Rezervări şi informaţii: 0727.703.703. Biletele se pot obţine la Casa de bilete a teatrului, dar şi on+line pe www.bilet.ro şi www.teatrul-elisabeta.ro