Archive for iunie, 2015

Bucuraţi-vă! Încă o iniţiativă românească a fost distrusă! Festivalul Internaţional de Literatură şi Traduceri (FILIT) de la Iaşi nu va mai avea loc

duminică, iunie 28th, 2015

Deunăzi, un fost colaborator, ocupând încă o funcţie importantă în administraţie, îmi spunea despre povestea cu gazele şi combinatele chimice: “Domnule ministru, ar fi trebuit să vă gândiţi numai la dumneavoastră”. Bun sfat, în astfel de vremuri, şi dătător de speranţe pentru viitorul românilor. Bun sfat şi pentru cei care s-au ocupat de FILIT.

Fstivalul International de Literatură din Iaşi a fost cea mai importantă acţiune de acest fel din România. Sute de scriitori, printre care mulţi de prim rang din literatura lumii, inclusiv laureaţi ai premiului Nobel, cei mai buni traducători de literatură română,  foarte mult public, mai ales tânăr. Un bun argument pentru ca Iaşii să concureze la titlul de capitală europeană pentru anul 2021. (more…)

Sala Mică a Ateneului Român a găzduit spectacolul de muzică şi poezie: “Ah, Varujan, muzica versurilor tale…”, realizat de violonista Cornelia Petroiu

vineri, iunie 26th, 2015

În seara zilei de miercuri, 24 iunie 2015, Sala mică a  Ateneului Român a organizat spectacolul purtând titlul “Ah, Varujan, muzica versurilor tale…”, pornind de la o iniţiativă a violonistei Cornelia Predoiu.  (more…)

Oare inima României bate în lăuntrul ei?

luni, iunie 22nd, 2015

Nu cred că pot fi suspectat de naţionalism. Nimic din comportamentul meu public de până acum nu poate îndreptăţi o astfel de catalogare. Am convingerea că trebuie să-mi iubesc ţara în mod necondiţionat, dar cu decenţă. De aceea nu cred că trebuie să păcătuim nici prin vanitate, atunci când vorbim despre mândria de a fi român, dar nici prin umilinţă. Nu suntem nici prea-prea, nici foarte-foarte. Suntem aşa cum suntem, un popor mai niciodată aflat în epicentrul istoriei, ci la graniţa marilor imperii, un amestec fermecător de latinitate şi ortodoxie, un văzduh tămâiet, cum zice poetul. (more…)

Şi ziceţi că aşa e corect, domnilor foşti pedelişti, actualmente penelişti?

joi, iunie 18th, 2015

Imediat după ce senatorii respinseseră, prin vot, în februarie 2015, cererea de începere a urmăririi penale în cazul meu, membrii fostului PDL, deveniţi liberali, au intrat în alertă. Parlamentarii şi filialele acelui fost partid au început să trimită snopuri de mesaje indignate, direct sau prin intermediul presei, cerând, la unison, excluderea mea din PNL. Motivul era cel puţin straniu. Trebuia să fiu dat afară din PNL pentru că senatorii găsiseră că solicitarea era nejustificată şi, mai mult de atât, o repeta, fără să adauge nimic, pe alta, la fel de neîntemeiată şi de asemenea respinsă cu un an şi jumătate înainte. Faptul că cineva trebuia pedepsit pentru că alţii votaseră că e nevinovat e cel puţin straniu. Asta fireşte, dacă nu cercetăm mai îndeaproape lucrurile şi nu observăm că, de fapt, pedeliştii actualmente penelişti mă voiau cât mai departe, deportat dacă se poate, din PNL, unde îi stânjeneam. (more…)

Pe TvR 1 Lamia Beligan si Constantin Florescu vorbesc despre nuvela si filmul Legatura de leustean

miercuri, iunie 17th, 2015

Criza clasei politice româneşti nu este atât criza celor care sunt, ci mai ales criza celor care nu vin.

luni, iunie 15th, 2015

Blogul nostru, pentru cineva care şi-ar propune să studieze evoluţia opţiunilor prezentate de membrii săi în decursul anilor, a căpătat o turnură ciudată. Suntem obişnuiţi cu polemicile duse, uneori, până la limita absurdului, cu răbufnirile, cu punerile la punct. Au fost chiar perioade, ca de pildă în vara anului 2012, când participanţii la dezbateri erau destul de clar împărţiţi în două tabere, unii chiar atinşi de aripa fanatismului, cum era, dacă vi-l amintiţi, antibăsistul Tiberiu. Fiecare avea ceva împotriva unuia şi îl susţinea, dacă nu chiar îl proslăvea, pe celălalt, cu accente vădit maniheiste. (more…)

Despre revoluţia care se petrece sub ochii noştri

miercuri, iunie 10th, 2015

Există voci care, cu o anumita exaltare, salută ceea ce se petrece acum în România ca pe o nouă revoluţie.

Într-o exprimare simplă, o revoluţie are loc atunci când unii care nu au mai fost iau locul altora care au tot fost. Aşa s-a întâmplat cu Revoluţia franceză când Robespierre şi Babeuf au umplut de sânge străzile Parisului şi corsicanul a luat, locul, în cele din urmă, Bourbonilor pe scaunul imperial (chiar dacă, la urma urmei, trecerea de la rege la împărat nu e chiar sensul unei revoluţii burgheze). Aşa s-a întâmplat şi cu Revoluţia bolşevică, atunci când Lenin şi, apoi, Stalin, au luat, cu asupra de măsură, locul ţarilor. (more…)

Un comentariu interesant al unei distinse membre a clubului nostru de bloggeri

sâmbătă, iunie 6th, 2015

Romania este cu totul, pe toti anii de cind e semnatara a Conventiei, pe locul patru la sentintze CEDO ( in ordine dupa Turcia, Rusia si Italia), cu 1113 sentintze. (din acestea 1113 un numar nesemnificativ statistic, 36 doar, au fost respinse in toti anii). Din acest total, 551 sunt pe articol 6 adica aproape jumatate. Vasta majoritate din acestea, 397, pe proces neechitabil. ( 114 pe neaplicarea hotaririi judecatoresti si 40 pe lungimea procedurilor). Am avut curiozitatea sa trec peste multe din cele 397…. inspaimintatoare, neacceptare de proba, judecata fara legea respective, fara vina, fara permiterea accesului cetateanului la curtea de judecata, etc, etc. (more…)

De necrezut! În anul 2014 marii producători de gaze au înregistrat profituri record, în timp ce marii consumatori de gaze şi-au închis porţile. Iar eu ar trebui, dupa unii, să fac puşcărie pentru că un astfel de “act patriotic” nu s-a petrecut acum şapte ani…

marți, iunie 2nd, 2015

Anul 2014 a fost anul unei situaţii paradoxale. Pe de o parte, aflăm că Romgaz a obţinut cel mai mare profit din istorie. Motivul? Scumpirea gazelor naturale din producţia internă. În acelaşi timp, cele mai mari consumatoare de gaze naturale, combinatele de îngrăşăminte chimice de la Victoria, Făgăraş, Slobozia, Turnu Măgurele, Săvineşti şi Bacău s-au închis. Motivul? Acelaşi: scumpirea gazelor naturale. Aproape 6000 de locuri de muncă au dispărut, cu deosebire în oraşe care îşi trăiesc acum agonia. Deficitul comercial al petrochimiei a atins cifre record. Cu banii daţi pe îngrăşăminte chimice, în loc să întreţină locuri de muncă în România, fermierii români plătesc în contul salariilor muncitorilor din Ucraina sau Rusia, ţările de unde vin importurile de îngrăşăminte (atunci când nu sunt intermediate prin Turcia). (more…)