Archive for aprilie, 2017

Subiect pentru altfel de proteste

duminică, aprilie 30th, 2017

În volumul său de amintiri, „Mai sunt judecători la Berlin”, fostul lider liberal Dan Radu Rușanu, povestește cum, din poziția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a fost arestat la solicitarea procurorului Marian Gherman, apoi arestarea i-a fost prelungită prin decizia judecătorului Mihai Oprescu. Traian Băsescu a îndemnat public la  anchetarea lui Rușanu.

Dan Radu Rușanu a petrecut patru luni în închisoare și trei luni de arest preventiv. În cele din urmă, Curtea de Apel București a decis că faptele pentru care era acuzat nu există.

Întrebarea nr. 1. Ce s-a întâmplat cu cei care l-au acuzat și încarcerat pe Dan Radu Rușanu pe nedrept? Dorm ei liniștiți?

Întrebarea nr. 2. Mai are Traian Băsescu tupeul să acuze abuzurile procurorilor, când în perioada mandatelor prezidențiale, i-a asmuțit împotriva adversarilor săi politici?

Întrebarea nr. 3. A luat vreun membru PNL atitudine publică împotriva încălcării drepturilor constituționale ale lui Dan Rușanu?

 

Posibile răspunsuri. Întrebarea 1.a: Nimic. Întrebarea 1.b: Da. Întrebarea 2: Da. Întrebarea 3: Nu.

Aveți alte variante?rușanu

Mesaj în cadrul ședinței solemne care a omagiat centenarului „Iași, capitală a României”: Uneori trebuie să pierzi totul, ca să poți avea apoi totul

miercuri, aprilie 26th, 2017

Acum doi ani, cu prilejul comemorării centenarului Genocidului armean, romanul Cartea șoaptelor a fost desemnat cartea-simbol al luptei împotriva crimei de genocid

luni, aprilie 24th, 2017

La inițiativa Festivalului Internațional de la Berlin, a Lepsiushaus din Potsdam și PEN-Club Internațional, au fost organizate în ziua de 21 aprilie 2015, lecturi publice în aproape 200 de orașe din zeci de țări ale lumii. Astfel, texte din Cartea șoaptelor, traduse în peste douăzeci de limbi) au fost lecturate în întreaga lume, din Melbourne și până în Oslo, Stokholm sau Edinburgh, din Los Algeles până la Teheran sau Ierusalim. La unele evenimente Cartea șoaptelor a fost lecturată în același timp în mai multe versiuni, așa cum s-a întâmplat la Buenos Aires, Graz sau Bruxelles.
Iată și site-ul unde se găsesc încă, puse la dispoziția organizatorilor  versiunile în numeroase limbi ale capitolelor 7 și 8 ale Cărții șoaptelor, cele care relatează deportarea și masacrarea armenilor și afișul pe care sunt menționate o seamă de localități unde au avut loc, în 21 aprilie 2015, evenimente legate de Cartea șoaptelor.

http://www.worldwide-reading.com/archiv/21-april-2015-weltweite-lesung-zum-hundertsten-jahrestag-des-voelkermordes-an-den-armeniern/lesetexteworld

Un cod penal care l-ar umili și pe Tepeș Vodă

joi, aprilie 20th, 2017

Autorii actualului Cod penal pot fi mândri. Infractorii sunt strașnic pedepsiți datorită sistemului cumulului de pedepse. Un tânăr vâlcean, pe nume Petre Sorin Trașcă, a comis o fraudă informatică pentru care a luat un an de închisoare. Dar pentru că frauda sa a folosit, prin complicitate, la vătămarea conturilor a 147 de persoane, tânărul a mai încasat 147 x 6 luni, total 72 de ani de închisoare! Cum din celelalte pedepse, altele decât cea principală, se excută doar o treime, în total tânărul a mai primit 24 de ani de închisoare! Pentru crimă cu premeditare se dă mai puțin…


Când pedeapsa principală e de un an de închisoare și în total condamnarea e de 25 de ani, înseamnă că ceva rătăcește prin noaptea minții și trebuie adus la lumină. Că tot suntem în Săptămâna luminată.

https://www.luju.ro/magistrati/instante/dementa-codului-penal-un-tanar-a-fost-condamnat-la-25-ani-inchisoare-pentru-frauda-informatica-din-cauza-formulei-de-calcul-a-pedepselor-s-a-ajuns-ca-la-pedeapsa-principala-de-1-an-sa-se-adauge-spor-de-24-de-ani-dispune-ca-inculpatul-sa-execute-pedeapsa-c

Despre turism și proteste :)

luni, aprilie 17th, 2017

Partidele de opoziție au invocat dezastrul economic al începutului de guvernare al actualei coaliții. Iată, pentru liniștea turcanilor și nicușordanilor, cteva cifre privind debutul Guvernării ALDE-PSD (ianuarie februarie 2017 față de aceeași perioadă a anului trecut), oferite de Comisia Națională de Prognoză:

Producția industrială a crescut cu 5,4% (in februarie 2016 scăzuse cu 0,6%), ccifra de afaceri din industrie și comenzile din industrie au crescut cu 9% (în februarie 2016 doar cu 2,5%). Exporturile au crescut cu 9,2% (4,1% în perioada anterioară). Prețurile s-au menținut stabile. Numărul salariaților a crescut cu 150 000 ( de la 4.64 milioane la 4,79 milioane). Numărul șomerilor a scăzut cu 10 000. Câștigul salarial real a cresc cu 16,5%. Numărul turiștilor a crescut cu 22,5%, de la 1,09 milioane la 1,33 milioane.
Nu știm motivul pentru care numărul turiștilor a crescut atât de mult în ianuarie-februarie 2017. Te pomenești că au venit să viziteze Piața Victoriei 

Suntem într-un an deosebit, căci anul acesta, de Înălțare, sărbătorim Paștele cailor.

sâmbătă, aprilie 15th, 2017


Povestea spune că atunci când ortodocșii aveau Paștele, împrumutau caii catolicilor. Când aveau catolicii Paștele, le întorceau răsplata ortodocșilor. Așa că bieții cai nu apucau să se odihnească decât în anii în care ortodocșii și catolicii aveau Paștele deodată. O vor putea face din nou, în tihnă, pe 16 aprilie și, apoi, din nou, abia, pe 25 aprilie 2025. Așa că dacă cineva vă spune că vă întoarce o datorie la Paștele cailor, să știți va trebui să așteptați opt ani  :)
Dar sperăm ca așteptarea să vă fie rodnică, plină de iubire și cu răsplată înzecită…

invierea-domnului-2

Poziția mea privind cota unică și impozitul progresiv pe salarii

miercuri, aprilie 12th, 2017

1. Am fost printre cei care au redactat strategia de guvernare care a dus, în 2005, la introducerea cotei unice de 16%.

2. Motivele pentru care am introdus cota unică au fost două: simplificarea plății impozitului și reducerea fiscalității. Impozitul pe salariu a scăzut de la o cotă progresivă de la 18% până la 40% la o cotă unică de 16%.
3. Liberalismul economic, ca doctrină, nu este legat de cota unică, ci de reducerea fiscalității.
4. Așadar, dacă renunțarea la cota unică presupune și reducerea fiscalității, impozitul de 16% pe salariu rămânând plafonul maxim, atunci sunt de acord cu introducerea impozitului progresiv. Dacă impozitul progresiv ar presupune pentru anumite nivele salariale o creștere a impozitului peste 16%, atunci nu sunt de acord.

Intervenție la Ora Guvernului: „Suntem într-o situație stranie – până în prezent, opoziția propunea creșteri salariale și Guvernul le refuza, de data asta Guvernul propune majorări salariale și opoziția le respinge

marți, aprilie 11th, 2017

Opțiune

luni, aprilie 10th, 2017

Sunt dispus să susțin o campanie de informare și educare ce să aibă ca scop împiedicarea avortului. Mi se pare cea mai potrivită cale de a apăra viața pruncului și a mamei sale.
Dar nu susțin interzicerea avortului prin lege.

O convorbire între o mașină de scris și un cont de Facebook

marți, aprilie 4th, 2017


Cu câteva minute în urmă, făceam niște cumpărături într-un mare magazin din București. Un tânăr s-a proțăpit în fața mea, m-a privit câteva clipe cu o căutătură fixă și mi-a spus: „Nu ne stricați viitorul…”. L-am întrebat câți ani are. Mi-a zis că 26. I-am spus că eram aproape de vârsta lui când am stat câteva ore față în față în față cu moartea, legat pe câmp cu țeava pistolului mitralieră îndreptată asupra mea. Pentru viitorul lui.

Apoi l-am bătut pe umăr și m-am îndepărtat. Nu știu ce altceva i-aș mai fi putut spune. La vârsta lui eu nu aveam computer și nu comunicam pe Facebook. Aveam o biată mașină de scris… Și aceea fără autorizație; când băteam la mașină, închideam ferestrele, să nu se audă.

mașină de scris