Tema zilei – 23 decembrie 2010: Ce sa mai spunem despre Guvernul PD decat ” ATENTIE, PERICOL DE MOARTE!”

Exista imagini, mirosuri, sunete care m-au urmarit toata viata si pe care le asociez, cand si cand, unora sau altora dintre imprejurari ale vietii mele.

Iata, de pilda, filmul Rascoala, al lui Mircea Muresan. Eram copil si imaginea lui Petre Petre, intruchipat de Ilarion Ciobanu, mergand cu ochii aprinsi spre plutonul de soldati care asteptau cu arma la ochi  m-a coplesit. Dar mai ales pacanitul gloantelor si siluetele care se impleticeau si cadeau, lovite. Am simtit acea emotie a copilului care am fost atunci cand, in ziua de 18 decembrie 1989, ascultam la Radio Europa Libera inregistrarile sacadate ale gloantelor de la Timisoara. Nu aveam de unde sa stiu ca, dupa numai cateva zile, am sa aud acelasi sunet al gloantelor slobozite din teava pustii, de asta data aievea, in PIata Universitatii din Bucuresti, privind, pe jumatate nedumerit, pe jumatate consternat, cum oamenii din jur se arunca la pamant, ca niste lanuri culcate de vant.

Astazi am mai adaugat in cutia de rezonanta a memoriei mele un sunet pe care n-am sa-l mai uit vreodata. Cel infundat la trupului cazand in sala Parlamentului, la numai cativa metri de mine. Cand regizorul transforma unele gesturi ale eroului in ritualuri si pune sa fie filmate cu incetinitorul, socotesti ca e un truc menit sa sublinieze incarcatura emotionala. Se intampla, insa, si in realitate, sa traiesti astfel de momente. Cum e timpul scurs dintre clipa in care corpul se decide sa renunte la sine,  aruncandu-se in gol, si clipa in care se aude icnetul surd al lovirii.

 Stirile ii spun doar atat “barbatul” , de parca gestul sau disperat ii rapeste dreptul de a avea o identitate. Ori, se spun mai putine despre el, pentru ca sa fie mai usor sa-l uitam. Asa cum romanii l-au uitat pe Liviu Babes, cel care si-a dat foc la Poiana Brasov, coborand pe partie ca o torta aprinsa. Dar noi ii pronuntam numele, il cheama Adrian Sobaru si e tata a doi copii.

Probabil ca o campanie abila a guvernofililor va cauta sa demonstreze ca omul acela avea mintile ratacite, ca avea antecedente psihiatrice ori ca nu era la prima tentativa de suicid. Sau, mai grav, asa cum vreo doi senatori ne-au acuzat chiar in sala, se va spune ca a fost indemnat de partidele din opozitie sa faca acel gest disperat, pentru ca noi sa putem folosi tentative de sinucidere ca o arma politica. Ceea ce, cum s-a vazut, noi am refuzat sa facem.

Indiferent de ce tertipuri vor mai folosi guvernantii, situatia de astazi pune Romania intr-o situatie halucinanta. Imaginea barbatului cocotat pe balustrada balconului si aruncandu-se in gol a facut inconjurul lumii. Nu voi fi singurul care voi ramane cu o amintire pe care nu o voi putea ocoli.

 

Astazi, Guvernul PD a primit o lectie usturatoare si plina de dramatism. Felul in care Basescu si ciracii sai trateaza pe romani ca pe un popor fara chip, ca pe niste contururi de carton, fara identitate, simtaminte si nazuinte, jucandu-se cu vietile lor, este o atitudine criminala si tot in acest fel trebuie si pedepsita.

 

112 Responses to “Tema zilei – 23 decembrie 2010: Ce sa mai spunem despre Guvernul PD decat ” ATENTIE, PERICOL DE MOARTE!””

 1. Lucian spune:

  Domnule Vozganian sadismul la care se deda masina securist-o-propagandista de culoare portocalie a ajuns la paroxism. In laboratoarele securitati lui Ceausescu s-au instruit oameni fara suflet si fara nici un respect fata de fiinta umana. Marinarul cioclu este un exemplar de acest fel. Un de mutant creeat in Laboratorul Baneasa de care un alt criminal pe nume Turcu nu este strain. Din pacate liberalii au avut in componenta sa cirtite fabricate acolo. Cred ca stiti la cine ma refer? La Stolojan si Stoica

 2. Lilick spune:

  Pe 1 Decembrie, cand am serbat Ziua Romaniei, ati vorbit si despre Liviu Babes la un moment dat… Tineti minte… Dupa cateva zile, chiar am vorbit cu Alex Marin ca ar fi bine sa il comemoram in ianuarie (data nasterii) sau in martie (cand s-a sacrificat). Poate ca o sa organizam o zi a jertfei, a sacrificului suprem, in care sa ne aducem aminte si de el si de altii ca el. Nu de alta, dar aflam mai nou, sau din nou, ca acesti oameni sunt/au fost niste nebuni si atat.
  De site-ul lui Liviu Babes se ocupa un prieten al nostru, blogger, simpatizant liberal din Brasov, care a compus si un omagiu muzical, “Liviana”, in memoria eroului: http://www.trilulilu.ro/RazvanNouaBV/40a65a10bc1d64

 3. antimarinari spune:

  SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ

  DOMNULUI TRAIAN BĂSESCU

  PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

  Descarcă documentul integral [pdf]

  Aşteptăm de multă vreme să vă exercitaţi cu adevărat prerogativele constituţionale conferite de art.80 alin.2 din Constituţie, în scopul pentru care au fost reglementate „medierea între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, sens singular pentru care vi s-a încredinţat constituţional misiunea de veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, aşa încât să vă aplecaţi în aceste limite şi asupra problemelor reale cu care se confruntă sistemul judiciar.

  Constatăm cu regret că, în pofida eforturilor susţinute ale sistemului judiciar de a-şi îndeplini misiunea şi a aportului adus la consolidarea statului de drept, suntem expuşi public unor acuze nemeritate, care contrastează flagrant atât cu munca de zi cu zi depusă de judecător, cât şi cu dispoziţiile constituţionale exercitate de dumneavoastră.

  Tot cu regret constatăm că, în cel mai bun caz, după douăzeci de ani de la proclamarea statului de drept, profesia de judecător tinde să devină o profesie de curaj şi de risc specifică unor societăţi neaşezate democratic şi că judecătorul este expus la a aplica legea prin substituire, în funcţie de poziţiile publice exprimate de oficiali ai statului, pro şi contra, după cum o înţelege fiecare, într-un climat de ameninţare ori de contestare publică.

  Este regretabil că aţi refuzat orice întâlnire solicitată de judecători, care în simplitatea bunei-credinţe şi a unei corecte informări v-ar fi adus la cunoştinţă cel puţin că 4081 de judecători care compun sistemul judiciar din România au instrumentat în primul semestru al acestui an un număr de 1.803.301 (un milion opt sute trei mii trei sute una) cauze, revenind în medie pe judecător un număr de 442 de cauze, aspect pe care fără dubiu îl remarcaţi şi dumneavoastră ca fiind împovărător. Or, respectul pentru drepturile cetăţeanului ar trebui să se regăsească şi într-un număr mic de dosare instrumentate de judecător, tocmai pentru ca acesta să se aplece cu solicitudine şi responsabilitate asupra cazului său, calitatea fiind invers proporţională cu cantitatea.

  Mai mult, dacă am fi avut şansa unei comunicări, v-am fi explicat argumentat că a aplica legea a devenit în sine un proces complex, deoarece prin lege potrivit Constituţiei se înţelege, în materie de drepturi fundamentale, nu legea română şi nici deciziile Curţii Constituţionale, ci reglementările internaţionale, fapt care pune judecătorul în contradicţie cu propria sa lege, şi mai ales în conflict cu celelalte puteri, consecinţă a integrării României în spaţiul larg european.

  Tot astfel, v-am fi adus la cunoştinţă faptul că, din totalul condamnărilor României de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, un număr infim de cauze se datorează exclusiv judecătorului, care de regulă este asociat cu lentoarea procedurilor, fapt datorat reglementărilor legale şi nu întotdeauna conduitei profesionale a judecătorului.

  De asemenea, v-am fi solicitat sprijinul la adoptarea legii de unificare a practicii judiciare, proiect de lege la elaborarea căruia au lucrat judecători şi procurori, care au iniţiat mecanismele juridice de natură a da procesului de aplicare a legii un contur unitar, prin eliminarea dezordinii competenţelor dând astfel plenitudinea dreptului cetăţeanului, indiferent de locul geografic unde s-ar situa ca jurisdicţie.

  Am sperat că veţi remarca aportul major adus de judecători proiectului micii reforme, în a da substanţă juridică textelor propuse şi a le face aplicabile chiar în limitele restrânse ale efectelor lor, judecătorii sprijinind orice demers de natură a face tolerabil pentru cetăţean demersul său judiciar din punct de vedere al procedurilor (durata procesului).

  Or, dincolo de toate aceste evidenţe este nepermis a arunca sistemului judiciar derealizările generale ale guvernărilor ori nemulţumirile de orice fel, prin expunerea judecătorului oprobriului public, fără a căuta cauzele reale ale neregulilor ori a încerca de a le remedia.

  Ne-am fi aşteptat ca dumneavoastră să fi fost primul care să fi intervenit în apărarea actului de justiţie atunci când a fost contestat public de oficialii statului deveniţi judecători din moment ce era vorba despre cauze în curs de soluţionare şi nu să procedaţi şi dumneavoastră în acelaşi mod, exercitând astfel o presiune oficială asupra judecătorilor, lăsând impresia publică că alţii decât cei chemaţi de lege pronunţă soluţiile în locul judecătorilor.

  În acest context şi în lipsa unui dialog, remarcăm că spaţiul Schengen nu are nicio legătură nici cu judecătorii şi nici cu sistemul judiciar, din moment ce nicio responsabilitate cu integrarea în acest spaţiu nu este legată de justiţie.

  Tot astfel trebuie făcută diferenţa între judecători, adică cei care realizează actul de justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii care îi garantează independenţa, iar dacă nemulţumirile dumneavoastră sunt legate doar de acesta din urmă, ar fi trebuit să vă fi exercitat dreptul constituţional la mediere până la acest moment ori să vă exprimaţi poziţia după rămânerea irevocabilă a hotărârilor ce se vor pronunţa în candidaturile contestate, în aşa fel încât să nu fiţi asociat celor care în mod nepermis, prejudecă public cauza în locul judecătorului chemat.

  Tot astfel, compatibilizarea raportului dintre puteri s-ar putea realiza şi prin sprijinul dumneavoastră, consecinţă a medierii şi a nu a unei poziţii partizane prin încălcarea textului constituţional.

  Nu în ultimul rând, Asociaţia noastră vă solicită ca, în spiritul art.80 din Constituţie, să deveniţi cu adevărat mediatorul celor trei puteri, sens în care să vegheaţi la respectarea independenţei puterii judecătoreşti aflate în pericol de a fi subordonată puterii executive, prin reglementări de natură a încălca obligaţiile internaţionale ale României care privesc neinjoncţiunea executivului în atribuţiile judecătorului sub nicio formă ori pretext.

  Acceptaţi un dialog cu judecătorii şi, în opinia noastră, atitudinea dumneavoastră faţă de sistemul judiciar credem că s-ar schimba, precum şi expectanţele judecătorilor care au un singur scop: realizarea unui act de justiţie corect şi în timp rezonabil.

  Luaţi de pe sistemul judiciar orice ingerinţă exterioară şi ajutaţi sistemul să-şi îndeplinească misiunea legală pentru a transforma discursul dumneavoastră în realitate.

  Duraţi un stat democratic!

  A submina sistemul judiciar în loc de a-l sprijini şi consolida ori a contribui la normalizarea activităţii lui, înseamnă a vă situa împotriva realizării unui firesc democratic ce reprezintă tocmai câştigul realizărilor de după 1989.

  Nu aservirea sistemului judiciar este soluţia rezovării problemelor negative chiar şi din sistem, precum nici decredibilizarea judecătorului nu se poate constitui în politică oficială a României din care să se poate sconta rezultate favorabile.

  Cu speranţa că veţi înţelege exact dimensiunea demersului nostru, ne manifestăm în continuare disponibilitatea pentru dialog, convinşi fiind că nu acuzaţiile publice ori tentativele de a şterge prin subordonare identitatea puterii judecătoreşti reprezintă modalitatea în care dorinţa de normalitate poate aşeza lucrurile în matca lor firească şi constituţională.

  Cu deosebită consideraţie,

  Prof. univ.dr. MONA MARIA PIVNICERU

  Preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România

  Judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

 4. Bogdan Brătianu spune:

  ajunşi în acest punct al “democraţiei” româneşti, cuvintele nu mai pot spune prea multe. mă rog ca lojele parlamentului româniei să nu devină trambuline de protest pentru oamenii disperaţi, din ce în ce mai mulţi, din ce în ca mai plini de frustrări. chiar şi viaţa acestui om deja a început să devină combustibil pentru maşina de propagandă a pd, un nou motiv ca să se întoarcă povestea “pixelului albastru”. nu mai suntem oameni ci maşini de tipărit miliarde de lei vechi pentru “colegii”.

 5. antimarinari spune:

  @VV
  Un alt moment dramatic , an alt gest de abandon de sine ( reamintiti-va drama bebelusilor de la Giulesti, cele peste 60 de zile de greva foamei ale unui cetatean roman , etc..)
  e cazul sa ne ganim macar o secunda si la toti cei care , datorita greutatilor materiale , datoriilor si neajunsurilor, si-au abandonat viata , spunandu-ne clar ca ei nu mai pot , sau nu mai vor ” o asa viata de caine ”

  CATE GENERATII DE SACRIFICIU MAI ESTE NEVOITA SA-SI NASCA ROMANIA???

  CAT AMAR, CATE NEAJUNSURI COTIDIENE , CATA NESIMTIRE , CATA INCOMPETENTA , CAT FURT , CATA INSELACIUNE, CATA PERVERSITATE SI FALSITATE TREBUIE SA MAI INDURE ROMANII ?

  Multumim LUI DUMNEZEU ca l-a tinut in viata , ii multumim “barbatului” ca ne-a mai dat cineva o palma pentru a ne mai trezi , le multumim celor ca el , doamnei profesoare , etc , ca ne-a luminat in intunericul nostru , pana unde trebuie sa mergem pentru a ne pastra LIBERTATEA NOASTRA!

  Aceste randuri , cand vom modicfica constitutia , doresc sa la inseram in chiar art 1 al ei , pentru vecie :
  PUTETI SA NE LUATI VIATA, DAR LIBERATEA NU NE-O VETI LUA NICIODATA !

  Este de fapt mostenirea ce-o avem de la Decebal , si pe care , pentru ca noi am uitat-o , iata din cand in cand, unii dintre noi , o reamintesc !

  Le multumim !

 6. tiberiu spune:

  @VV
  Doua observatii la postarea dv:
  1)Este absurd sa putem crede ca acest gest de disperare poate fi o “lectie” pentru banda criminala care este raspunzatoarea directa a iadului in care a impins populatia cu buna stiinta. Asta este ca si cum ai spune ca nazistii puteau fi impresionati de sinuciderea unui detinut oarecare din lagarele de exterminare de la Auswitz sau Birkenau.
  Acest gest ar putea fi eventual o “lectie” numai pentru acei politicieni care si-au mai pastrat “urme” de umanism, pentru acei politicienii care de un an se “joaca de-a opozitia” din considerente politicianiste, refuzand sa ia decizii politice incomode care insa ar fi putut stopa (sau tempera) zelul asasin cu tente portocalii.
  Acest gest poate fi si un “semnal” de avertisment adresat acelorasi politiceni “lasa-ma sa te las”, ca vor fi cu siguranta exclusi de pe viitoarea scena politica daca nu-si vor indeplini misiunea : de a apara populatia de abuzuri si de a alunga pe cai politice democratice aceasta gasca criminala.
  2) Tragerea la raspundere si pedepsirea gastii criminale poate fi realizata numai prin rasturnarea puterii.
  Toata lumea asteapta (de prea multa vreme) de la politicienii opozitiei fapte si nu vorbe pompoase.

 7. tiberiu spune:

  @antimarinari
  Scrisorea d-nei Pivniceru-gargara ieftina !
  Este nedemn ca un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România
  sa se adreseaze asa plangacios unui infractor care incalca Constitutia !
  Daca nu e in stare sa asigure independenta justitiei(principiu de baza al functionarii societatii democratice) in fata dictaturii care se instaureaza D-na Pivniceru trebuia sa dea o declaratie politica fulminanta prin care sa infiereze conduita dictatoriala a presedintelui si sa demisioneze imediat.Trebuie ca cineva mai cu “testicole” sa dea exemplu de fermitate si nu sa se complaca sa se tina de “scaunul” caldut mimand numai protestul.
  TB cunoaste numai limbajul fortei.

 8. tiberiu spune:

  @All
  http://www.ziare.com/politica/motiune-cenzura/criza-democratiei-de-zero-voturi-1064364
  mentionez finalul articolului :
  “Toate acestea sunt simptomele adancirii unei crize, chiar mai grava decat aceea economica. Se adanceste criza democratiei romanesti, institutiile si procesele ei esentiale sunt aruncate in derizoriu de incompententa unei clase politice manate strict de obsesii si interese proprii. Iar pretul ar putea fi cu mult mai mare decat ne putem imagina.”

 9. PAPASTRATOS spune:

  Domnule SENATOR,
  CRACIUN FERICIT !
  Si sa ne ajute Dumnezeu ca in toti romanii sa renasca spiritul eroilor acestui neam !
  Eu cred ca, in fiecare din noi sta cuibarit cate un PETRE PETRE, cate un EROU ADEVARAT AL REVOLUTIEI DIN DECEMBRIE 1989 sau cate un ADRIAN SOBARU.
  SA-I FEREASCA DUMNEZEU PE PORTOCALII CAND “ACESTIA TREI” SE VOR TREZI DE-ODATA !

 10. Sfarma -Piatra spune:

  ,,E nebun dom’le” !!! Asta e sentinta data de sectantii din Clanul Portocaliilor!
  Daca Ceausescu si PCR reuseau sa nimiceasca revolta din ’89 astazi s-ar fi spus ,,Ce au cautat acolo derbedeii aia”??? ,,Au primit ce au meritat” !!! ,,Si mai strigau si VOM MURI SI VOM FII LIBERI” !!!
  ,,Ce dracu nu l-e convenea” ???
  Asa ar fi reactionat aceasta populatie ASTAZI !!!
  Am spus populatie,nu popor ! Nu mai sintem un popor,ci o CATASTROFA CIVILA INTR-O ,,DEMOCRATIE” BALCANIZATA !!!

 11. Daniel spune:

  Cat timp ati calcat in picioare economia Romaniei intr-o perioada de crestere economica, mai aveti acum bunul simt sa vorbiti despre altii? La raul pe care l-ati facut, si pentru situatia actuala de care sunteti responsabili in aceeasi masura cu cei de la PDL si PSD, nu as veni sa dau lectii altora.

  Sunteti toti niste ipocriti ce profitati de drama unor oameni, iar faptul ca nu dati doi bani pe Romania si ca sunteti niste incompetenti plini de ei, nu va scuza cu nimic. Vremurile se vor schimba, iar istora nu va va ierta niciodata, indiferent de partidul din care faceti parte.

  • @Daniel

   Draga Daniel, am lasat Romania cu cea mai mica datorie publica din Uniunea Europeana (cu exceptia Estoniei), doar 13% din PIB. Am coborat-o de la 1§9% in 2004 la 13%. In conditiile in care am dublat PIB in numai patru ani si am urcat PIB pe locuitor de la 2600 euro la 6400. Ce tot indrugi tu acolo? Pe cine am calcat noi in picioare?

 12. jean valjean spune:

  Domnule Vozganian va urmaresc de foarte mult timp de cind ati fost presedinte de partid si va apreciez foarte mult,va doresc succes in tot ceea ce doriti sa faceti daca d-voastra aveti in minte imaginea lui Petre Petre eu am in minte imaginea lui Darie personajul lui Zaharia Stancu si celebrele cuvinte ale tatalui sau “sa nu uiti Darie sa nu uiti” asadar trbuie sa ne pastram constiinta treaza si sa nu uitam sa iertam dar sa nu uitam .Doamne ajuta si sarbatori fericite

 13. Un liberal optimist spune:

  @astralro,
  Banii de la BCR i-au furat de mult basescu si bok! Cauta-le conturile personale! Nu mai cerceta pe blogul Maestrului! Nu mai e la guvernare de 25 de luni!

 14. antimarinari spune:

  @astralro

  tovarase fsn-ist , voi astia postacii , antimogulii luminati de farul marinarului ametit de-o slibovita , ce va faceti ca nu intelegeti anumite lucruri si cantati doar ce va da cu portia udrea & cocoselu lu’cocos , cum dracu sunteti platiti sa poluati atmosfera si pe aici si prin alte parti unde nu aveti loc , faceti contoar de cuvinte ca la registrul comertului?

  esti cam slabut atunci , vezi ca nu-ti ajunge nici de o bucata de sorici .
  sau nu ai nevoie, pentru ca ai tu din abundenta?

  ….
  mars , sa nu te mai prind pe aici !

 15. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Explicati poporului liberal cum e cu “reglajele fine” in economie si de ce vrea basescu sa dea afara 18.000 dep olitisti.Din cate stiu , cred ca au fost vreo 2-3000 cei care au stregat:” Iesi afara, Javra Ordinara!”

 16. sorin gyorgyfalvi spune:

  Domnule Vosganian,

  Incep cu ceva de pe la sfirsitul acestui sir de comentarii, cu un raspuns care i-l dadeati lui astralro, si in care ii ziceati ca banii de la bcr sunt la locul lor. Vreau sa va stpun ca va pierdeti timpul complet aiurea cu astfel de oameni, pentru ca el nu e decit un pion care are sarcini clare, si pentru care EL ia bani din banii nostri, si in anul de gratie 2011 are parte si de buget suplimentat. El nici macar nu trebuie sa gindeasca pentru ceea ce zice in stinga in dreapta, caci are lista: Vosganian… banii de la BCR, Tariceanu… greaua mostenire cu deficit de 5.8% (chiar daca in realitate era 5.2%, e bine de exagerat cite putin fiecare cifra), Dinu Patriciu …datoria neplatita a Rompetrol catre buget de 1 miliard de euro cu care s-ar fi putut plati nu stiu cite pensii, si asa mai departe…. Targetul acestor indivizi este acea parte de electorat care nu are timp sa se informeze corect, si carora le lasa in memorie niste dubii implantate. Culmea e ca pentru asta platim noi cetatenii de rind. Sper ca dupa ce veti ajunge la putere sa lasati nereparat acest aspect, si sper ca veti elimina pentru totdeauna posibilitatea ca Serviciile sa NU MAI POATA fi utilizate pentru scopurile politice ale nimanui niciodata.

  Acum revenind la tema articolului, vreau sa va spun ca si pe mine ma urmaresc imagini, sunete si mirosuri. Sunt unele de care ma tem sa le revad, altele pe care le astept. De pilda as vrea sa revad scena aceea din Columna, in care zicea Gerula: “zii Bastus ! … si Bastus continua….”in nemernicia mea, ca un ciine turbat, am muscat mina care m-a hranit…”, iar Gerula raspundea: “Ajunge ! …acum hraniti-l ! … si multimea arunca in Bastus cu resturi de ciolane….

  Spre sa revad acea scena, cu boc sau basescu in rolul lui Bastus

 17. Filip G spune:

  @sorin gyorgyfalvi
  PDL este precum o turma de oi pe buza prapastiei,e destul sa sara berbecul in hau si turma il urmeaza fara sa sovaie.
  Atata timp cand in urma ai taiat toate drumurile de intoarcere nu poti merge decat inainte.
  Scapa cine poate asta e deviza

 18. tudor spune:

  @vv

  va contrazic, Maestre, Doamna Pivniceru nu este nostima, dimpotriva , e foarte grava si foarte responsabila.
  din pacate, pnl nu are pe nimeni , poate doar pe dna Weber, de valoare juridica apropiata

  @Tiberiu
  Dna Pivniceru e magistrat si judecator la inalta curte, nu si poate pune poalele in cap, de abia ar astepta astia; a facut maxim din ceea ce putea sa faca din pozitia pe care o are.
  in afara de asta, are o imagine exacta a sistemului judiciar romanesc si stie ce trebuie corectat

  Din nefericire in timpul guvernarii liberale, noi nu am putut sa oferim ministri de justitie de valoarea dumneaei

  VA DORESC, TUTUROR CELOR DE AICI, UN CRACIUN FERICIT!
  DOMNULE SENATOR, MULTUMIM PENTRU TOT!

 19. tudor spune:

  Aseara m a ingretosat tudor octavian mult dincolo de ceea ce credeam ca mi se poate intampla; imi venea sa vomit, la propriu!

  Pentru cei care nu au vazut , fiind vorba de nefericitul Sobaru , TO avea replici de genul ” cand ma uit la cei din opozitie, ma ingrozesc”

  si, fara sa vreau, am facut o paralela intre micimea astuia si constiinta critica,amplitudinea, cultura Domnului Octavian Paler, Dumnezeu sa l tina aproape!

  cred ca dl antonescu ar trebui sa l viziteze pe Adrian Sobaru, fara nici o retinere.
  oricum, n am inteles de ce n a vizitat o pe cristina anghel; falsele pudori politice nu si mai au rostul

  • @tudor

   Nu stiu cat e de bine ca Antonescu sa-l viziteze pe Sobaru, caci unii si altii vor spune ca incercam sa profitam de disperarea bietului om pentru a ne face campanie. Dar ca Tudor Octavian si altii ca el vorbesc doar ca sa se auda vorbind sau ca sa-i auda altii vorbind, asta e adevarat.

 20. cris spune:

  @ VV, @ all

  Un Craciun luminat si binecuvintat pentru toti.

 21. MARIN spune:

  Ca sa ne mai si distram:

  GÂNDURI DIN SPAŢIU

  Pătruns de era proletară,
  Eu prin obloane lung privesc
  Si pentru-a nu ştiu câta oară,
  Privesc spre Globul Pământesc.

  Ce văd ? O ţară minunată,
  Ce e condusă de-un turbat,
  Care din Marea înspumată,
  A recănăscut ca împărat.

  Zeus, îi spun slugile sale
  Şi el chiar crede că-i aşa.
  Distruge tot ce-i iese-n cale,
  Crezându-se un brav Páşa.

  Printre slujbaşii de la Curte,
  Are şi-un clovn ce-i mic de tot
  BOCciu-îl cheamă, n-are minte,
  El doar repetă, că-i netot.

 22. Bibliotecaru spune:

  Sărbători Fericite!

 23. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  :D

  Probabil sunteti nascut in zodia capricornului (nu m-am documentat)…

 24. cris spune:

  @ sorin

  Dupa obstinatie, acuratetea cu care iti traiesti memoriile la prezentul continuu, picioare pe pamint si mintea plina de stele (altii ar zice, “capul in nori”) as zice ca tu esti capricorn. Da’ nu-i nimic, nici maestrul nu e perfect, il facem capricorn onorific – caci mda, asa suntem noi capricornii, indulgenti, autocritici si dedicati catre the fellow man. Sa nu uitam modestia: What the heck, we are the best! Pai si ce, exagerez? e zodia urmatorilor: Lincoln, Benjamin Franklin, Newton, Nostradamus, Joan Baez, Carlos Castaneda, Tolkien, Cezanne, Matisse, Anthony Hopkins, Salinger, Pasteur, Albert Schweitzer, Janis Joplin si Franklin Roosevelt.

  La multi ani si celor nascuti in preajma Craciunului.

 25. Barosanul spune:

  Craciun Fericit Tuturor si La Multi Ani celor cu nume de Cristian, Cristina etc

  @Cris
  La Multi Ani! Un an luminat si plin de realizari si bucurii.

 26. cris spune:

  @ Barosanul

  La multi ani si tie barosane, sa ai un an generos si frumos, asa cum iti e si inima.

 27. @VV, @cris, @lorduljohn, @barosanul, @liberalul optimist, @bibliotecarul, @lilick, @tiberiu, @tudor, @antimarinari, @bogdan bratianu, @sfarma-piatra, @papastratos, @sorin gyorgyfalvi, @marin, …

  Sa va fie viata precum un Craciun fericit! :-)

 28. cris spune:

  @ Corina

  La multi doamna! Si acum ne intoarcem la pupitrul aragazului sa cintam o oda…

  ODA SARMALEI

  (Pastorel Teodoreanu)

  Cum s-ar defini sarmaua?

  Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
  somnul lung metamorfozic in butoiul de murat…

  Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
  imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

  O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
  si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.

  O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
  c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

  Oponenta din principiu si un strasnic adversar
  pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

  Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
  ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.

  Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
  perle de piper picante, boabe de orez umflate.

  O prozaica’nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
  ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.

  Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
  Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!

 29. Un liberal optimist spune:

  @corina chiriac,
  Anul acesta chiar n-am sarbatorit Craciunul. Asa am convenit cu familia mea. Am constatat multa saracie si disperare in ochii romanilor pe care-i intalnesc peste tot. Am petrecut cu decenta acest eveniment. Mai am ceva obligatii sociale, dar le rezolv si pe astea intre Craciun si Boboteaza! Sigur am in fata si niste golani care, presupun, doar mimeaza aceasta Sarbatoare de gratie a civilizatiei ,dandu-se mari, dar stiu ca nu-i asa! Cred ca-si cheltuie ultimii bani. Vai de ei! Exceptand accidentele rutiere produse de tot felul de betivi si neatenti in rest, 112 nu mai este asa des sunat pentru toxiinfectii alimentare si bahice. Daca observi, si televiziunile au parca niste programe mult mai decente! Multumesc pentru urare!

 30. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Azi pe la pranz a urmarit o emisiune a TMC reluata din 22.12.2010. Erati fata-n fata cu un domn Schwartz, care va tutuia, iar DVoastra nu prea aveati de unde sa-l luati. Pe acest domn l-am tot revazut pe acest canal tv si in permanenta m-a uluit facilitatea cu care trata problemele economice. Banuiesc ca nu a construit vreo industrie in Ro.In schimb debita o gramada de prostii privind convergenta doctrinelor politico-economice. Dvoastra incercati sa-i demonstrati ceva si el turuia ca o moara stricata despre ceva in care nici el nu credea. Iar moderatoarea nici nu va lasa sa vorbiti. Eu chiar nu mai inteleg ce politica mai practica cele 2 televiziuni ale celor 2 moguli rai!

  • @un liberal optimist

   Mie nu mi s-a parut ca moderatoarea nu m-a lasat sa vorbesc. E drept, insa, ca aveam nivele de abordare diferite, el o tinea pe a lui, cu codul muncii, in timp ce eu incercam sa vorbesc despre solutiile ample de iesire din criza. La un moment dat, dupa ce m-a tot tutuit, am si explicat de unde vine asta: am fost colegi de scoala la ASE. El are o firma de consultanta. Altminteri, e un tip inteligent, sa stii.

 31. Un liberal optimist spune:

  @All,
  Multumesc tuturor prietenilor pentru urari. Va urez ca in 2011 Opozitia sa schimbe majoritatea parlamentara pentru a relua cresterea economica! La multi ani democratiei romanesti!

 32. tiberiu spune:

  @All
  Sarbatori fericite voua si familiilor voastre !!!!!!!!!!!!!

 33. tudor spune:

  pentru ca zilele trecute, atat dl atansiu, cat si inca o persoana au citat eronat – ideea conteaza, oricum, voi posta poezia lui
  Radu Gyr
  Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
  nu pentru patule, nu pentru pogoane,
  ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
  pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
  pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Nu pentru mania scrâşnită-n măsele,
  ci ca să aduni chiuind pe tapsane
  o claie de zări şi-o căciula de stele,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
  şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
  şi zărzării ei peste tine să-i scuturi,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
  pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
  pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
  Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
  Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  • @tudor

   Exista o anumita retinere in a-l omagia pe Radu Gyr, socotind unii ca asta ar fi o lauda adusa legionarismului. Eu zic ca Radu Gyr este un mare poet si martir, dincolo de orice abordare ingusta.

 34. tudor spune:

  @Cris, @Cristina

  La Multi Ani, va iubim!

 35. tudor spune:

  pentru aceasta poezie autorul, Radu Demetrescu Gyr, a fost condamnat la moarte!

 36. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  Aproape toti pe care i-ai enumerat acolo sunt morti, si nici eu nu ma simt prea bine… :D

  Sarbatori fericite tuturor ! .. eu o sa veghez pentru voi, precum Marcel Cantaragiu, pentru ca desi..

  … toata lumea doarme, dar Marcel Cantaragiu nu doarme ! El stie ca daca la noi e noapte, la americani e zi, si imperialistu stie sa profite !

 37. cris spune:

  @ sorin

  Poate, dar toti au trait cu adevarat. Si in fond si Jim Carrey e capricorn – sa mai spuna cineva ca n-avem umor. Nicolas Cage, David Bowie, Annie Lenox, Tiger Woods, Kate Moss, Kevin Costner – ce zici, te simti mai bine?

  Si da-l incolo pe Mr Grinch, munceste din greu, nici de Craciun nu are liniste.

 38. cris spune:

  @ VV

  Sunt idealisti materialisti si cam depinde ce predomina pentru ca indiferent care este motivatia, merg pina in pinzele albe. Gemenii si pestii au o dualitate evidenta. Capricornul este dualitate intr-o singura persoana – ca semn este jumatate capra de munte, jumatate delfin. Pe de o parte sunt capricornii care cred in viziunea lor si nu doar cred ci muncesc zi si noapte sa o transforme in realitate. Sunt si cei care au o ancora spirituala profunda – Newton este si ultimul mare alchimist al lumii, Nostradamus a fost medic si vizionar, Schweitzer, medic si misionar, Kipling scriitor si mason, de Benjamin Franklin ce sa mai vorbim. Daca pun alaturi si pe Jeanne d’Arc si Therese de Lisieux chiar avem imaginea completa.
  Pe de alta sunt cei care cred in realitatea lor cu asemenea staruinta incit pot face viata un cosmar – Mao, Stalin, Goering, Al Capone sunt capricorni de asemenea, extrema cealalta, cei ce isi transforma materialismul de-a dreptul in religie.

  Da’ oricum, hai sa dau mai jos si lei celebri: Tennyson, Aldous Huxley, GB Shaw, Maupassant, Dumas, Maurois, de Broglie, Robert de Niro, Robert Redford, Dustin Hoffman, Henry Ford, Robert Graves, Emily Bronte, Herman Melville, Hitchcock, Cecil de Mille si Roman Polanski, Schwarzennegger, Edgar Hoover, Marshall Fields, Napoleon, Milton Freeman. Peter O’Toole, Bill Clinton, Mata Hari, Helena Blavatski. Dar ii aveti in zodie si pe Xiaopeng, Mussolini, Arrafat si Fidel Castro – pai ce, numai noi sa avem oi negre?
  Stati bine la capitolul scriitori, actori, regizori, oameni de stat, economisti, noi mai cu sfintii, vizionarii, oamenii de stiinta si gangsterii.

 39. cris spune:

  @ VV

  In genere nu e greu sa gatesti; atita timp cit ai un dram de fantezie si de generozitate si oameni buni sa-ti imparti bucuria cu ei, si un cartof prajit poate iesi de-a dreptul regal.
  Iar daca e si ceva colaborare, chiar si la noi astia care avem capul in nori se gateste bine. Din experienta personala, recomand calduros muraturi puse de fizicenii de fizica atomica si de farmacisti, si clatitele, perisoarele si galustile facute de IT-isti. Inginerii sunt mai cu pestele, micii si gratarul, economistii cu ciorba, supele si tocanitele, doctorii sunt mai buni la fripturi la cuptor (pai ia tehnica chirurgicala sa le impanezi si sa le legi), profesorii la prajituri. Pe anestezisiti ii las la capitolul bauturi alcoolice, fac niste cocktailuri sa bine-dispuna sau sa adoarma pina si un elefant.
  Sarmalele presupun colaborare, ia un Itist sa faca umplutura, un farmacist sa-ti dea varza murata, si un doctor sa le impleteasca (si sa aiba grija de colicile biliare si colitele de dupa festin – din motiv de ITist, caci face umplutura cu jumate porc, jumate vaca si orezul prajit cu bucatele de slanina). Teamwork!

 40. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  :D cred ca am mai minca sarmale la sfintu asteapta pina sa se puna echipa aia in functiune

  Eu mi-i le fac singur, si ies bune… cind am suficienta dispozitie sa ma apuc de asemenea treaba. In rest, cred ca sarmalele facute la cazan, alea de le impart primarii in piata, ies cele mai bune, pentu ca se fierb la foc mic si timp indelungat.

 41. cris spune:

  @ sorin

  Nooo, se fac toate la timp daca nu lasi Itistul sa toace slanina la dimensiunea bobului de orez si matrasesti anestezistul afara din bucatarie inainte sa te imbete crita. De acord cu sarmalele la cazan, dar ce zici de cele facute in oala de lut?

  Aaa, am vazut ca mai trebuie facuta o categorie la capricorni, pe linga oi negre si gangsteri: oaia oxigenata, cu tocuri si posetuta. Mda.

 42. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  Da, bune si alea facute in oala de lut. Cind eram in turcia mincam multe feluri de mincare facute in vase de lut si bagate la cuptor. Nemaipomenite. Turcii au niste super specialitati din carne de oaie, sau amestec oaie+vita. Din pacate noi am importat doar kebab-ul, ceea ce la ei este ceva low-cost. Sarmalele de la ei provin, ei le prefera mai mult in foi de vita. Mie alea nu imi plac, si nu imi plac nici cum le fac turcii, pun prea mult orez si prea putina carne.

  Sarma in turca inseamna a inveli, invelitura, si la ei sarmaua e tot sarma.

 43. Bogdan Brătianu spune:

  sărbători fericite tuturor şi, poate, un an mai bun.

 44. ovidiu popetiu spune:

  UN AN NOU FERICIT,CU ECHILIBRU SI TONUS PASTRAT,CACI TREBUIE SA FIM MAI DINAMICI,SA AVEM TIMP SA VEDEM CA TOTUSI ANUL 2011 VA PREFERA CULOAREA GALBENA , O SPUN SI SPECIALISTII IN CULORI

 45. PAPASTRATOS spune:

  Ce facem Domnule Senator in 2011 ? Incotro ne indreptam ? Vom reusi oare sa scapam ?
  DATI-NE O VESTE BUNA !

 46. sorin gyorgyfalvi spune:

  Imi amintesc ca prin 2007 nici nu ma mai uitam la TV. Cind incercam sa vad daca nu s-a mai intimplat ceva si deschideam totusi TV-ul, erau din nou aceleasi polemici pe vechea tema a taxei de prima inmatriculare. Ca o paranteza, daca va ginditi un pic constatati ca marirea de 50% a taxei pe care o va aplica ministrul Borbely trece cu totul neobservata azi. In 2007 mai nimeni nu mai “facea politica”. Toata lumea era angrenata in ceva: angajatii nu mai stiau de salarii sub 500 de euro, intreprinzatorii aveau la treaba cit nu puteau duce. Cresterea artificiala de care bodoganeste boc de dimineata pina seara era o crestere cit se poate de reala, bazata pe munca si pe productivitate. Faptul ca unii s-au hazardat sa creada ca aceasta crestere va continua indiferent de guvern i-a facut sa se inhame la credite pe care azi nu le pot duce. Si cei care nu si-au putut acoperi creditele azi i-au darimat si pe cei calculati, pentru ca economia romaneasca fiind extrem de slab capitalizata mare parte din rulajul de atunci se facea tot printr-un fel de creditare: plata la termen. Multe din acele plati existente in plata la investirea guvernului boc n-au mai fost achitate vreodata. Azi nu prea mai exista om care sa nu aiba treaba cu justitia, fie ca pagubit, fie ca pagubitor. Mai mult decit atit, pe toti i-a apucat cheful sa faca politica.

  Nu-i asa ce incurcate sunt caile domnului ? Nu-si merita oamenii soarta care si-o fac cu mina lor ?

 47. cris spune:

  Articol din The Lancet despre sistemul medical din Romania, mai ales despre co-plata. Este publicat inainte de vestile despre care anume spitale doreste guvernul sa inchida. Lancet este una din publicatiile de prestigiu si larga circulatie, citat foarte frecvent si in Europa si in America (n-am decit o singura comparatie ca valoare cu Lancet, New England Journal of Medicine, adica virful virfului ca publicatii medicale). Indiferent ca strainii au o intelegere limitata asupra a ceea ce se petrece in Romania, deja dezastrul se vede cu ochiul liber, nu au nevoie de microscop. Si asa cum se vede in medicina in mod cert se vede si in alte domenii. Ma intreb pe cine isi imagineaza competentul guvern ca prosteste.
  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)61864-8/fulltext#