Tema zilei – 12 ianuarie 2011: Guvernul a vehiculat cifre false privind evolutia salariatilor din perioada 2007 – 2008

Accesand adresa urmatoare  http://blog.grupul.ro/?p=1163 puteti lectura un foarte interesant material privind evolutia salariatilor din domeniul bugetar. Concluzia acestui material, sustinut de cifre oficiale, este aceeasi cu cea a unei suite de comentarii de pe acest blog, anume ca in ce priveste politica salariala a guvernarii liberale Guvernul Boc si acolitii sai, printre care autorii materialul respectiv includ si BNR, au mintit. Iar ceea ce este interesant e ca in anul 2009 , in ce priveste administratia locala, numarul functionarilor bugetari a crescut si a ramas, practic, neschimbat in ce priveste administratia centrala. Aceasta  infirma categoric ideea ca intre anii 2007 si 2008 s-ar fi facut angajari pe veresie, pe cumetrii de tot felul.Potrivit Institutului National de Statistica, numărul maxim de bugetari a fost atins în 31 decembrie 2009, acesta fiind de 1.061.900. Multumim Grupului de Investigatii Politice pentru aceste informatii.

36 Responses to “Tema zilei – 12 ianuarie 2011: Guvernul a vehiculat cifre false privind evolutia salariatilor din perioada 2007 – 2008”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  Impozitarea aurolacilor e cea mai tare aberatie facuta de boc vreodata, si nu cred ca reuseste sa scoata una mai tare.

  Ce ziceti, cam cite miligrame de creier are omu ala ?

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  Previziuni pentru 2011

  Daca va ramine guvernul boc tot anul, cursul euro va ajunge peste 7 lei, cu posibilitate de intrare in inflatie galopanta.

  Daca guvernul va fi rasturnat inainte de finele lunii iulie, cursul euro va ajunge in august la peste 7 lei, dar cu posibilitate de revenire rapida a increderii in economie.

  Daca guvernul va fi rasturnat inainte de 30 aprilie, cursul euro pe perioada verii va fi cca 5.5 ron, cu revenire la valoarea de acum in octombrie.

  Nu ma astept sa ma aprobe sau sa ma dezaprobe cineva, eu zic asta acum la inceput de an… ca sa nu ziceti ca nu v-am spus.

 3. adrian spune:

  oricine spune orice fara nicio raspundere, nu mai exista repere si garantii, nu mai exista morala si lege, nu mai exista decat haos in gradina asta carpatica …
  stau deja intr-o cautare morbida a dezbaterilor politice pentru ca ma cuprinde disperarea nu pentru mine ci la gandul ca in viitorul apropiat viata copilului meu ar putea deveni ingrozitoare sau chiar imposibila in teritoriul asta si nu voi putea sa fac nimic sa impiedic asta.
  spuneam la postarea anterioara (probabil ca n-ati remarcat comentariul) ca in acest context ma intristeaza si mai mult ca va vad prea putini pe baricadele comunicarii si al conlucrarii pragmatice si, in conditiilea astea, chiar si pus in situatia unei relative marginalizari politice.
  ce mai e fals sau adevarat in ziua de azi ?

 4. Un liberal optimist spune:

  Au mai lansat unii zvonuri cu deprecierea leului si din cauza asta ajunsese in decembrie euro la peste 4,3.

 5. atreides spune:

  Daca imi amintesc bine, v-am dat link (sau doar am vrut sa o fac) imediat dupa ce GIP a postat acel document, care demonstra exact ceea ce am tot cerut eu obsesiv sa demonstreze PNL, anume ca treaba cu bugetarii e o vrajeala. Pe de alta parte, asa cum va spuneam, tema asta cu bugetarii ca atac la adresa PNL a fost mai mult o tema a PSD decat a PDL, ea a fost initiata de Adrian Nastase cand a spus ca la sfarsitul mandatului lui erau 900000 de bugetari si preluata apoi de diversi alti pesedisti. Acum ca ne-am imprietenit cu pesedistii, probabil tema asta va disparea, daunele pentru PNL nu au fost probabil prea mari, ramane insa gustul amar pe care l-am simtit la vremea respectiva vazand ca nu sunteti in stare sa va aparati ca lumea de un atac de-asta miselesc.

 6. antimarinari spune:

  @VV
  referitor la Tema zilei – 11 ianuarie 2011: “De ce am votat impotriva Aliantei PNL – PC”.

  ati spus candva intr-o conferinta pe la sectorul 3 ca liberalismul trebuie sa cumuleze in jurul sau mai multe dimensiuni /curente /sau cum v-ati exprimat , iar una din dimensiuni era cea conservatoare .

  ati afirmat clar ca daca noi aveam un partid conservator puternic , comunismul nu se “infiltra “in Romania.

  Care este scopul nostru , care este scopul ce i l-ati propus prin motiunea lui Crin si prin echipa care a fost aleasa la congres?
  DREAPTA INTEGRATOARE.
  “REFORMA IDEOLOGICA A PNL INSEAMNA CONSTRUCTIA UNEI DREPTE INTEGRATOARE , IMPREUNA CU GARANTAREA UNUI PLRALISM INTERN AL CURENTELOR DE GANDIRE CARE SE REVENDICA DIN ACEST SPATIU. PRINCIPIILE SI VALORILE CLASICE ALE LIBERALISMULUI POLITIC SI ECONOMIC , SUSTINUTE CONSECVENT SI PANA ACUM DE PNL , LE ADAUGAM VALORI PROVENIND DIN ZONA CRESTIN -DEMOCRATA …, VALORI CONSERVATOARE DE DREAPTA… DAR SI ATITUDINI POLITICE LEGATE DE IDENTITATEA NATIONALA SAU TEME ALE LIBERALISMULUI SOCIAL.”

  Eu unul sunt de acord cu aceasta alianta , si aceasta sper sa fie doar un pas pana la fuziunea prin absorbtiue a pc-ului in cadrul PNL .
  Sa fim sinceri cu noi , nu avem dezvoltarea teritoriala asa cum au dezvoltat PSD sau PDL , de aceea e nevoie de miscarea de “big ben ” a dreptei romanesti .
  Pana acum nu i-am auzit niciodata pe PC ca ei ar fi de dreaota , ci tot timpul afirmau ca ei sunt de CENTRU si atat. La ultimul congres l-am auzit pe Voiculescu ca PC -ul are orientare de centru dreapta , si am prins cumva de veste astfel ca aceasta miscare , ca alianta initial, se va realiza candva .
  au si ei cateva organizatii puternice in teritoriu, poate exact acolo unde noi suntem slabi .

  DAR eu vad aceasta uniune ca pe ceva mai mult decat un inceput in construirea unui sistem antitanc , asa cum spunea cineva despre PDL ca ar fi PANZER .

  s-ar putea sa fie o constructie necesara si antitanc , dar si o aspirina contra febrei rosii .
  Oarecum recent ,Patriciu a spus asa: eu ma tem nu de cei de acum ca nu avem cum sa scapam de ei , ci ma tem mai mult de cei ce vor veni dupa, de aia cine ne vor scapa ?
  Eu zic ca aici are dreptate , daca vom fi naivi si nu vom fi atenti .

  cat despre gruparile sau dimensiunile din PNL , am mai spus , eu astept sa vad dimesiunea rosie , adica acei liberali radicali ce va sta permanent in jugulara oricarui prosternat de tip oranjgutan , violet sau ce-or mai apare cine stie cand .
  Astept sa vad pitbullii .
  Nu de alta , dar eu sunt mic acum si vreau sa am de invatat de la dulai adevarati , nu de la cochetute de parada .

 7. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, eu sint foarte sceptic cind vine vorba de date contabilizate de o institutie a statului, INS prin salariatii sai este susceptibil de “minarii” statistice la comanda. S-au vazut “interpretari”
  ale datelor statistice “dictate” de politic si la case mai mari decit, la partidul
  stat portocaliu. Este, ca sa zic asa, o axioma doctrinara a liberalismului
  clasic neincrederea in datele statistice furnizate de stat !!!
  Dar, facind abstractie de acest aspect, nu cred ca este o “onoare” ca dupa
  o guvernare liberala birocratia statului sa ramina neschimbata cind, in
  doctrina liberala, se specifica foarte clar dezideratul de reducere drastica
  a birocratiei si scoaterii statului din domeniile apartinind societatii civile.
  Nu sint absurd sa nu inteleg precaritatea sprijinului parlamentar al guvernului Tariceanu dar, totusi, supravietuirea birocratiei statului roman intacta dupa
  o guvernare liberala nu este acceptabila, din punct de vedere doctrinar..
  Nu credeti ca , conceptual vorbind, sinteti influentat de social-democratia
  vest europeana , atunci cind, acceptati cu usurinta birocratia ca fiind “necesara” functionarii economiei si a altor domenii ale vietii
  sociale ??? Daca, raspunsul dumneavoastra este pozitiv la aceasta intrebare atunci, cum ramine cu “statul minimal”, ca deziderat al doctrinei
  liberale la care , inteleg ca ati aderat ??? Nu se bat cap in cap ??

  • @Sorin Muncaciu

   Nu ma convingi la chestia cu neincrederea in cifrele oficiale. Cata vreme nu avem posibilitatea sa producem statistici alternative – in Romania nu exista nici un institutu de o aemenea expertiza – trebuie sa credem cifrele oficiale, altfel va fi un dialog al surzilor.

 8. Un liberal optimist spune:

  Am cules din zbor o stire privind unele secrete ale noului acord cu FMI: deprecierea leului in raport cu $ si euro, scumpirea alimentelor si energiei.Asa se explica probabil si premonitiile lui @sorin.

 9. lorduljohn spune:

  @antimarinari

  Sa nu ne amagim. La Partidul Conservator doar denumirea nu e suficienta si nu uita ca ei au afirmat ca doctrina lor este socialist liberala. Trebuie sa fim constienti ca aceasta alianta, dar mai ales cea cu PSD este un compromis. Sper sa merite!

 10. @
  Un liberal optimist

  Vad ca “deprecierea leului” se face pe baza de zvonuri.
  Aferim economie.

 11. Un liberal optimist spune:

  Despre birocratie. O birocratie bine pusa la punct, cu oameni bine pregatiti limiteaza coruptia si furtul banilor publici. Doar ca ea trebuie eficientizata. Nu cu softuri de doi lei care permit blocarea sistemelor, sau mai rau a fraudelor de tot felul. Mie imi ridica mari semne de intrebare defectarea SUI, precum si ale altora…

 12. Un liberal optimist spune:

  @alex. dumitrascu,
  Toate crizele si catastrofele economice se declaseaza in urma unor zvonuri bine administrate.Argumentele le gasim in istoria mai veche si recenta.

 13. @
  liberal optimist

  Nu stiam chestia asta. Credeam ca exista si o stiinta a economiei.

 14. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Cind ma refeream la aurolaci, ma refeream la cei peste 18 ani, dar si la boschetari, si toti cei care sunt atit de saraci incit nu vor fi niciodata in stare sa-si depuna acte pentru venitul minim.

  Oricum, venitul minim e bataie de joc, 140 ron, nici vorba de cei 350 de care se vorbea. Nu credeti? Studiati putin site-urile primariilor, si veti vedea ca suma de multe ori e chiar mai mica, am vazut 115 ron, 125 ron, 129 ron, 134 ron, dar niciuna peste 140. Mai mult decit atit, se cer EEEEENORM DE MULTE ACTE, chiar si eu care sunt super obisnuit cu actele am ramas socat stupefiat blocat cind a vazut lista de acte care se cer. Sincer nu stiu cine are atita ambitie sa adune atita amar de acte pentru 140 de roni care ii dai pe drumuri. Am vrut sa fac un bine unor amariti, si cind am citit lista m-am lasat pagubas.

  http://www.ps4.ro/arhiva-stiri/944-iunie-2010/814-110018-lei-sum-acordat-ca-ajutor-social-persoanelor-cu-venit-minim-garantat.html

  Acu s-a gindit boc ce s-a gindit, si a scos si asta:

  http://www.mediafax.ro/social/persoanele-fara-venit-platesc-lunar-contributia-la-sanatate-de-5-5-din-salariul-minim-7881407/

  Ca sa fie suma cit mai buna la buget, le-a mai bagat si retroactiv pe ultimele 6 luni, plus luna in curs… boschetarii trebuie sa se scotoceasca in buzunare de 259 ron, dupa care sa plateasca lunar 37 ron ca sa fie la zi.

  La ei se vor adauga si persoanele care considerea suma aia o sfidare si pur si simplu nu-si depun dosar.

  Pe vremea guvernarii Tariceanu quantumul ajutorului de somaj era intre 75-85% din SALARIUL REALIZAT DE PERSOANA RESPECTIVA PE ULTIMELE 12 LUNI.

  A venit boc si a schimbat in 75-85% din SALARIUL MINIM PE ECONOMIE din ultimele 12 luni. N-am auzit pe nimeni sa faca scandal pe tema asta, in schimb ieri toata ziua i-am vazut la tv pe militari luptind pentru drepturile lor. Nu zic ca ei nu au dreptate, dar pur si simplu chiar si media ii ignora pe oamenii saraci lipiti. Nu ma consider eu vre-un luptator pentru drepturile saracilor, dar totusi e prea mare bataie de joc.

  P.S. – Referitor la cursul de 7 lei care l-am prezis, voi reveni in toamna cu linkul raspunsului care mi-i l-ati dat si putem compara. Cifra n-am aruncat-o din burta, e calculata cu oarecare precizie. S-au cam epuizat sursele de furaciuni din buzunarul populatiei, acuma singura pirghie care le-a mai ramas va fi tiparnita. Nu cred ca vor mai gasi creditare externa, cel putin nu in quantumul care va fi necesar, si presiunile sociale din primavara-vara vor face guvernul sa redea cu o mina o parte din drepturi, si cu cealalta mina sa ia prin inflatie. Inflatia din 2011 va fi enorma. Ramine sa vedem in toamna daca am avut sau nu dreptate, dar… cam toate previziunile care le-am calculat pina acum s-au adeverit, si am si dovezi in sensu asta.

 15. @
  liberal optimist

  Oricum in fata autoritatii cu care te pronunt, n-am argumente.

 16. Un liberal optimist spune:

  @alex.dumitrascu,
  Nu mi-am permis sa fiu ironic cu nimeni pe acest blog. Portocaliilor nu le raspund. As aminti doar de cele doua crize olandeze: a lalelor si a crizantemelor…

 17. No comments.
  Nu stiam ca sunt portocaliu.

 18. Un liberal optimist spune:

  @alex.dumitrascu,
  N-am spus asa ceva…

 19. cris spune:

  @ VV

  iertati-ma, am avut indoielile mele in ceea ce priveste spiritul de echipa promovat de domnul Antonescu, si nu m-am sfiit sa mi le exprim deja de luni de zile. E o deosebire majora intre atitudinea dumneavostra, a domnului Tariceanu ori a domnului Quintus (i-am citit declaratia din RL depre parerea ca domnul Orban ar putea fi sanctionat) si atitudinea sefului de partid (nu pot folosi numele de leader). Dar am citit si raspunsul domnului Antonescu, raspuns pe care il asteptam, asteptam sa vad cum si in ce termeni se contureaza “Întâi de toate, vreau să reamintesc faptul că împotriva alianţei între PNL şi PC au votat patru persoane mari şi late. Aşa încât, când vorbim despre nemulţumiţi în general, avem în vedere abstracţiuni. Concret, avem în vedere patru persoane.” si “Eu ma ocup de altceva; sa vedem daca facem sau nu alianta cu PSD. Deci cu asta ma ocup, nu de micile necazuri ale domnului Orban”. Adica, daca nu pot sa sanctionez, minimalizez ori ignor? Nu poti considera un vicepresedinte PNL si nici pe fostul presedinte al PNL “abstractiuni”. Din partea mea raspunsul decent ar fi fost ca opiniile acestora sunt luate in consideratie, au rolul lor si importanta cuvenita in discutia din interiorul partidului etc, etc; indiferent de ce pareri personale ori sentimente are, ceea ce are prioritate trebuie sa fie pnl, echipa, nu propria persoana. Ce discutii aveti in interior este o problema individuala si treaba dinsului si a dumneavoastra cum se ajunge la o solutie, ce se discuta in exterior reprezinta echipa.

  • @cris

   Tocmai asta e, ca cele patru persoane sunt mari si late, adica importante. Pana una alta, Tariceanu, Orban si cu mine am fost cei mai acerbi adversari ai lui Basescu. Sa fie doar o intamplare?

 20. cris spune:

  Atunci cind nu esti in stare sa asculti si sa dai atentia cuvenita unor perspective contrare propriului tau gind, nu esti in stare sa le cintaresti si sa le dai importanta cuvenita, nici nu mai ai un orizont de gindire ci doar un punct de vedere, iar ca leader iti pui echipa intr-un tunel (de viziune) in loc sa ai o armata bine desfasurata dar urmarind acelasi scop. Mai mult, sunt si oameni din guvernarea liberala, care, iar nu inteleg de ce (din orgoliu?, trebuie sa apara ca singurul care a facut ceva in PNL?), este minimalizata. Cu atit mai mult cu cit este un motiv de mindrie, oamenii isi amintesc ca au trait bine in timpul guvernarii liberale, chiar daca nu cunosc platforma liberala au un trecut apropiat concret pentru a face o comparatie si a-si exprima optiunile. PNL, ca optiuni si proiect, nu vine acum cu ceva nou precum Venus iesind din spuma marii, ci pe fundamentul a ceea ce a demonstrat deja ca poate sa faca – o orientare a societatii catre om si valoare individuala, si cu un capital uman care sa miste economia spre crestere. Cu atit mai mult cu cit platforma liberala este facuta tot de dumneavoastra (sa repet intrebarea de acum citeva luni: cit anume din platforma liberala a fost conceput, scris de domnul Antonescu, care anume capitole sunt ale lui?) si este si va fi un punct de atac pentru pdl.

  Nu e atitudinea unui om politic si in nici un caz a unui om de echipa. Cred in capacitatea oamenilor de a invata, cred ca un leader nu se naste ci creste, dar nu vad nici o crestere, ci dimpotriva o acutizare a singularitatii si punctului de vedere. Ma abtin de la comentarii mai acide, e suficient sa spun ca partidul liberal a existat si inainte si fara domnul Antonescu, dar domnul Antonescu nu poate exista fara partidul liberal, asa incit ar fi bine sa-si aminteasca sa spuna noi in loc de eu. Depinde iar numai de dumneavoastra sa-l trageti pe domnul Antonescu inapoi inauntrul partidului liberal, sa-i reamintiti de “noi”, nu de alta, dar isi va sparge capul mergind asa de unul singur si punindu-si partidul in sir indian la strimtoare in loc sa si-l puna la loc deschis si in pozitie de superioritate, on higher ground. In fine, parerea mea, nu am toate datele si nici nu sunt intr-un interior ca sa pot sa judec toate aspectele ori sa consider ca parerea mea ar avea vreo importanta, nu poate fi decit o parere; dumneavoastra faceti ce credeti de cuviinta.

 21. tudor spune:

  @Cris
  Imi pare rau ca esti necajita; pe mine m a apucat mai demult, acum deja a devenit , pentru mine, un studiu de caz.
  Mi am risipit orice indoiala cand, dupa campania electorala pentru prezidentiale -despre care mi am exprimat opiniile critice si aici – intrebat fiind , pe un post tv, despre datoriile ramase in urma campaniei si cum vor fi platite, a dat un raspuns edificator: nu e problema mea, e problema partidului!

  Ideea e sa mergem inainte

 22. cris spune:

  @ tudor

  exista un fault la logica ( asa le numeste liberalul optimist) numit Stay the Course, argumentul din inertie:
  “Argument from Inertia (also “Stay the Course”). The fallacy that it is necessary to continue on a mistaken course of action even after discovering it is mistaken, because changing course would mean admitting one’s decision (or one’s leader, or one’s faith) was wrong, and all one’s effort, expense and sacrifice was for nothing, and that is unthinkable. A variety of the Argument from Consequences” Argumentul care se bazeaza pe consecinte, post hoc ergo propter hoc – Adica faci acoperisul inainte sa faci temelia.
  O organizatie puternica este implicit o organizatie flexibila care isi ajusteaza cursul si strategia din mers. Eu una nu merg oricum inainte pentru ca n-avem incotro, ca nu sunt oaie, daca trebuie schimbat un mod de gindire o paradigma, atunci trebuie schimbata. Punct. Revenind la gindirea intensivistului, daca omul meu de care am grija nu intra in buchea cartii, n-am sa inchid cartea peste el sa-l sufoc, ci ma adaptez din mers la schimbare si-i raspund acesteia pe potriva. Dar cum poti raspunde pe potriva daca n-ai flexibilitate si unitate in gindire si in echipa care face terapia intensiva? Folosind “stay the course”… omori omul si termini echipa.

 23. tudor spune:

  @Cris

  Exista doua optiuni fundamentale: implicarea in determinarea schimbarii sau “salvarea” individuala.
  Prezumam ca cei care suntem aici am optat pentru prima varianta.
  Facem alegeri in functie de posibilitatile oferite de piata politica.
  Daca vehiculul al carui traseu consideram ca ar corespundei directiei ce ne intereseaza tuseste, se gripeaza, face ocoluri nejustificate, e prost condus, ce facem?
  Eu zic sa nu coboram, masina e oricum mai buna decat altele (?)
  In acest sens spuneam “sa mergem inainte”
  Sarut mana!

 24. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nici eu nu cred. Altfel i-ar lua @dracu si pe Isarescu si pe basescu. De ce credeti ca apare Isarescu si Vasilescu mai des la TV decat basescu si bok? As fi fost tentat sa mai adaug ceva dar evit..