Tema zilei -21 februarie 2011: “Datoria publica – cronica unui dezastru anuntat”

 

 

Zilele acestea au aparut primele informatii privind nivelul datoriei publice pe anul 2010. Cifrele corespund integral proiectiei e care o facusem pe acest blog inca din primavera anului 2010, atunci cand semnalam pericolul dublarii datoriei publice in numai doi ani. Iata ca de ce ne era frica n-am scapat: de la o datorie publică de 109,1 miliarde lei, echivalent cu 21,6% din PIB, la sfârşitul anului 2008, România a ajuns să înregistreze o datorie de 193,89 miliarde lei (37,9% din PIB), la 31 decembrie 2010, fata de 147,3 mld lei ( 30% din PIB) in 2009.

 

Potrivit metodologiei europene, datoria publica a crescut mai mult decat dublu: de la 13,5% din PIB in 2008 la peste 30% din PIB in 2010.

 

 

Cum  peste o treime din împrumuturile autorităţilor sunt contractate pe termen scurt (64 miliarde lei)  presiunea asupra pietelor financiare interne este enorma. Practic, toti banii disponibili ai bancilor, in loc sa mearga spre creditarea afacerilor, merg spre finantarea datoriei publice iar bancile traiesc bine mersi din dobanzile platite de buget.

 

Necesarul de finantare primara pe anul 2011 (refinantarea datoriilor aflate la scadenta si deficitul bugetar) este de cca 17-18 miliarde de euro. Daca socotim ca anumite imprumuturi au scadente mai mici de un an, presiunea de refinantare este chiar mai mare. Cum cea mai mare parte a acestor sume nu poate fi colectata de pe pietele interne, Romania are nevoie urgenta de o solutie politic ace sa-I salveze prestigiul atat de stirbit.

 

De remarcat ca aceasta dublare in doi ani a unei datorii acumulate in 18 ani de tranzitie se petrece nu pe fundalul sustinerii dezvoltarii economice, ci in conditiile scaderii cu aproape 10% a produsului intern brut! Ceea ce inseamna ca banii acestia nu au slujit investitiilor, ci acoperirii pagubelor, ceea ce, pe viitor va naste alte pagube. Pot sa va spun cam cat va fi paguba pe 2011, de la buget: costul datoriei publice va fi de 2,5 miliarde de euro! 

 

93 Responses to “Tema zilei -21 februarie 2011: “Datoria publica – cronica unui dezastru anuntat””

  1. Sfarma -Piatra spune:

    Pina la alegeri astia traiesc de pe-o zi pe alta !
    Intretinuti de FMI !
    Inflatie de 8% !
    Vor plati 4 generatii de acum incolo !
    Lumea a vrut Base in 2009 !!! Are Base !!!! Vai de capetele noastre !!!!

  2. cristian spune:

    Domnule Vosganian,
    Vreau solutii. In fiecare seara la TV vad ca sunt atacati (e drept , pe buna dreptate) actuali guvernati. E clar. Boc & co. sunt varza. Insa solutiile din parte opozitiei se lasa asteptate. Aavem datorie publica, una destul de mare. Intrebare: cum o platim?

    • @ cristian

      Dragul meu, eu , impreuna cu mai multi colegi am oferit solutii in programul Statul Liberal – A doua modernizare a Romaniei. Se pare ca programul acela nu mai place, Vom avea statul social, de parca un stat democratic poate fi si altfel social

  3. Mihai sr. spune:

    D-le senator,
    Se confirma: lucruri grave se petrec cu noi, intr-o veselie, de neimaginat. Noi, simplii cetateni, mai putin informati, prea putin constientizam asta. Presupun ca Europa, deasemeni.
    Ce va putea face un viitor guvern cu “mostenirea” asta ?
    Trebuie facute public toate cifrele. Trebuie strigate in toate patru vanturile. Poate ar fi bine ca PNL+PC sa depuna in parlament o motiune simpla pe tema asta, sa se discute si la TV(R)-uri.
    Datoria publica a creascut la mai mult decat dublu si PNL tace ?
    E bine ca le scrieti pe bloguri, dar ar fi si mai bine sa le scrieteti in “ziarele lor”, sa solicitati aparitia la “televiziunile lor”, faceti declaratii publice de presa. Alarmati lumea, sa nu se poata spune ca, “n-am stiut”, ca opozitia “n-a facut nimic”, ca “toti sunt la fel” etc. Solicitati ajutorul partidului (sau coalitiei) pentru alarma asta. Nu puteti fi singur. Fiecare separat nu poate face mare lucru.
    Cu scuze, ca mi-am permis sa dau sfaturi.
    Mihai sr.

  4. Filip G spune:

    Cand rostogolesti datoriile platind dobanda la dobanda te afunzi tot mai tare.Iar iluzia ca maiine va fi mai bine e o fata Morgana .
    85% din averile globale se gasesc la 5 % din locuitori.
    A spera ca infometand peste 50% din locuitori,datoria tari va fi platita e o tampenie.

  5. Kronstadt an der Graft spune:

    Am mai spus odată, în mijlocul unei mulţimi sărăcite şi isterizate de lipsuri, este chiar periculos să fii bogat. Asta nu înţeleg cei de la putere acum. Exemplul din Egipt este grăitor. Cine are urechi… să vadă! Să nu uităm anul 1907.

  6. tudor spune:

    @cristian

    Esti candid
    “E clar. Boc & co. sunt varza. Insa solutiile din parte opozitiei se lasa asteptate. Aavem datorie publica, una destul de mare. Intrebare: cum o platim?”

    1. Adica astia ne indatoreaza ca la balamuc si sa vina Vosganian cu solutii!

    2. Institutionalnu dl Vosganian e competent sa ti raspunda la intrebare, ci dl Victor Ponta
    Poate nu stii, dar “conform algoritmului “, ponta se ocupa de programul economic (spunea ca a citit “dinastia sunderland beauclair” , deci se pricepe) , iar crin antonescu de relatii internationale , ca tot nu vorbeste nici o limba straina( mai “citeste” si dl antonescu , cica)

    mai mare prostie ca asta, greu

    Tot dlor vorbeau de depolitizare si profesionalism
    Nu stiu daca te ai prins , ca eu nu

  7. tudor spune:

    @Cris
    @VV

    Discutia/polemica despre femeia in politica, superba
    Nu am intrat in discutii deoarece n am gasit raspunsul la intrebarea : care este legatura intre M Britanie, Philipine, India , Pakistan, Israel ? – toate tari care au fost marcate profund de femei politicieni

  8. Dan spune:

    Asta inseamna ca fenomenul de evictiune (sau de inlaturare) va fi in continuare resimtit cu putere. Cum era de asteptat, indemnul adresat de dl Vasilescu la o intalnire cu bancherii pe tema finantarii IMM-urilor ca bancile sa-si orienteze afacerile catre firme si agricultura, ca sa stimuleze economia si nu doar sa se bucure de fructele amare ale crizei, ramane doar un indemn patriotic. Sistemul financiar nu reactioneaza pe baza sentimentelor. Se indreapta catre ceea ce-i aduce profit sigur. A fost retail-ul. Acum e guvernul. Cand guvernul nu va mai avea nevoie de bani (si asta nu o sa se intample prea curand) s-ar putea sa se uite de sus si la firmele de pe fundul depresiunii, doar sa nu fie iar considerate ca o expunere prea riscanta. Reluarea cresterii va fi lenta si de durata.

  9. [...] fapt, iata ce s-a intamplat. Pe blogul tineretului liberal brailean a fost publicat un material, in care se vorbea despre ceea ce s-a intamplat la Gala TNL cu organizatia din Braila. Trecand [...]

  10. cristian spune:

    @Tudor
    Cine vrei sa vina cu solutii? Opozitia se vrea votata, insa astept din partea lor solutii. Ce vrei sa fac, sa votez opozitia iar dupa aceea sa mi se spuna ca mostenirea lasata de fostul guvern e nasoala etc. Hai sa fim seriosi cand abordam astfel de subiecte. Am intrebat pe domnul Vosganian pentru ca stiu ca este o persoana competenta si doresc sa aud solutiile dansului. Nu de alta, dar personal nu mai vad nici o solutie. Colapsul Romaniei este iminent . Iti recomand documentariul Colapsul economic al argentinei http://www.youtube.com/watch?v=ksoha6uPHa4 si vei intelege ce se intampla cu adevarat in Romania anului 2011.

  11. cristian spune:

    @VV
    Cand spuneti stat social, va referiti la alianta social-liberala?

    • @ cristian

      Nu mai fa misto de mine cu statul social, ca si asa sunt destul de trist. Nu m-am implicat ( nici nu am fost implicat) in redactarea angajamentului politic al aliantei cu PSD. Nici n-as fi putut sa scriu eu asa ceva, dupa ce am coordonat un program de doua sute de pagini privind statul liberal, sa proclam statul social si dreptatea sociala primele obiective…Pentru o tara saraca si in criza institutionala, a incepe cu dreptatea sociala e un fel de a pune carul inaintea boilor.

  12. cristian spune:

    @VV
    Am inceput sa citesc Statul liberal insa dupa 2 min am realizat ca este bla bla bla. Domnule , vreau solutii concrete in care s aniu se spuna: bugetul Romaniei e de 2 lei si 4 bani din care luam 6 bani l ainvatamant si facem asta cu bani; dupa acea mai luam 8 bani si dam la 10 mil de pensionari; luam 10 bani si dam si la agricultura etc. In final , vreau sa stiu cum platim datoria publica pentru ca este clar ca nu avem cum. Aare Varujan o explicatie la cum o sa platim datoria publica?

    • @ cristian

      Primele doua minute ale statului liberal, ca si urmatoarele 20 de minute contin paradigma de construire a statului liberal. Dupa jumatate de ora, cand ajungi la capitolele de politici publice ai si lucruri concrete. Nu fi asa superficial.

  13. tudor spune:

    @VV
    Cu statele exvikinge, sa le zic asa, e o situatie aparte vis a vis de rolul femeii in societate
    Tot timpul femeia a fost pe aceeasi pozitie cu barbatul
    Ori fiindca ei (vikingii) plecau de acasa pe perioade nedeterminate si le lasau cu toate pe cap, ori fiindca s au crestinat mai tarziu

    Cristian cred ca vrea sa l mintiti frumos
    El nu stie ca economia unei tari este un sistem dinamic, cu nenumarati factori, in care transmiti si receptionezi permanent semnale
    Acordul permanent al acestora , stimularea unor tendinte si inhibarea altora in timp real sunt definitorii
    Toate acestea nu se pot pune intr un program de cateva pagini, e ca si cum i ai solicita unui violonist sau unui poet sa ti povesteasca cum sta treaba

  14. tudor spune:

    @ cristian
    Citeste programul guvernului boc, e plin de masuri concrete

  15. tudor spune:

    @ cristian
    si e si usor de inteles

  16. cristian spune:

    @Tudor
    Tu vrei sa ma tampesc si mai tare?

  17. cris spune:

    @ cristian

    Nu te timpesti. Te infurii. Iar daca lasi sa curga muzicuta cu pomu strimb si omu copt, si auzi de fiecare data clipul cu minutelele cele curatele, care apare de fiecare data cind intorci pagina, aaaa, te destepti subit si irevocabil. Garantat.

  18. Un liberal optimist spune:

    VV,
    Nu va impacientati Maestre! Rezolva basescu si asta. N-ati auzit? Aresteaza toti interlopii, toti evazionistii, inclusiv pe frate-su. Mai dificil va fi atunci cand se va cere el insusi arestat, in beneficiul natiuni si al echilibrarii bugetului!

  19. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Maestre, DVoastra ati lucrat cu Marica (sindicalistul)?. Aseara am zapat din greseala si am ajuns la Nasu (varianta 10 TV). Individul adunase niste oameni in studio si se tot straduia sa demonstreze ca sindicalistul asta obraznic sta la baza dezastrului din vami. Sigur, nici vorba sa-l amendeze CNA din cauza unei singure directii in care mergea emisiunea. Ba se mai fabula ca Marica asta, la fiecare schimbare de ministru de finante, intra in cabinetul acestuia cu o valiza de bani si-i spune acestuia:”Sefu’, a venit vaca!”. Confirmati?

  20. Sfarma -Piatra spune:

    Domnule ministru,daca cumva sintem cobaii unui experiment financiar-contabil al FMI ??? Ca nu-mi explic de ce a aruncat FMI 19 miliarde,si nu se intimpla nimic ! Nimic bun ! Parca ii incurca miliardele alea la sediul FMI,si nu au unde sa le duca,si le arunca in Romania !

    • @ Sfarma Piatra

      FMI si-a revenit in urma crizei. Prin anii 2006 – 2007 nu mai statea nimeni de vorba cu ei, acum sunt iarasi pe cai mari. Mai ales in urma unor datornici mari ca Romania.

  21. Dubito spune:

    @PAPASTRATOS

    Am citit articolul de la coada la cap, de la coada la cap si de la dreapta la stanga :), da’ n-am gasit niciun semn de iminenta instaurare a dictaturii. Poate ne luminezi tu.

  22. @dubito

    Daca te ajuta cu ceva:
    ,,Democratia este un regim in care fiecare are dreptul sa sustina ca e sub dictatura.
    Dictatura este regimul in care fiecare trebuie sa spuna ca e democratie.”

    Ma tem ca e mai ceata acum! :-)

  23. Sfarma -Piatra says:
    Februarie 22, 2011 la 8:24 am
    Domnule ministru,daca cumva sintem cobaii unui experiment financiar-contabil al FMI ??? Ca nu-mi explic de ce a aruncat FMI 19 miliarde,si nu se intimpla nimic ! Nimic bun ! Parca ii incurca miliardele alea la sediul FMI,si nu au unde sa le duca,si le arunca in Romania !

    Ce-i cu intrebarile astea? Retorice! :-)

  24. @VV
    @tudor

    ,,tudor says:
    Februarie 22, 2011 la 1:45 am
    @VV

    Toate acestea nu se pot pune intr-un program de cateva pagini, e ca si cum i-ai solicita unui violonist sau unui poet sa-ti povesteasca cum sta treaba.”

    Unele adevaruri ne ies cand ne asteptam mai putin. :-)

  25. octaaa spune:

    Domnule Vosganian, este scandaloas ca datoria publica a Romaniei a crescut atat de mult. Si cresterea nu s-a manifestat deloc in investitii publice in infrastructura.

    Dar ar trebui sa spuneti ca la aceasta crestere a datoriei se face vinovata si guvernarea dvs, care a marit anumite cheltuieli nesustenabil.
    Apoi ar mai trebui aratat, pentru ca asa ar fi corect evolutia datoriei totale a Romaniei(publica+privata). Caci in 2006-2007-2008 se traia bine datorita cresterii exagerat de puternice a datoriei private.
    Sa amintesc cat a fost deficitul de cont curent in 2007?

    In privinta ajutoarelor acordate(in dauna romanilor) bancilor straine, asa este. Ele sunt de fapt principalele castigatoare ale indatorarii statului roman.

    Aveti aici ajutoarele de care se bucura bancile :
    http://octaraduro.wordpress.com/2011/02/15/cica-bancile-au-avut-pierderi-nete-in-2010/

    Insa ce ar face diferit PNL-ul daca ar ajunge la guvernare ?

    • @ octaa

      Draga prietene, potrivit metologiei Uniunii Europene, Romania a avut in 2008 o datorie publica de numai 13,5% din PIB ( numai Estonia avea mai putin ca noi) fata de o medie europeana de 55%. Am scazut datoria publica, in procente, cu 5,5% fata de 2004. Cat despre datoria privata, ce legatura are asta cu cheltuielile guvernamentale? Iar datoria privata s-a platit de catre companiile private si de catre banci fara sa puna Romania intr-o situatie delicata. Nu mai invoca deficitul de cont curent, Romania nu poate avea crestere mai mare de 5%, cel putin pana prin 2020, fara un deficit de cont curent de cel putin 7-8%. Iar o crestere de 8% e greu sa se faca fara un deficit extern de doua cifre. Dupa ce cresc posibilitatile de finantare interna, lucrurile se vor mai schimba.

  26. Sfarma -Piatra spune:

    @ CORINA CHIRIAC
    Ai dreptate ! :)

  27. Dubito spune:

    @ corina chiriac

    Eu is mai greu de cap, asa ca tot n-am inteles. Oricum, multumesc ca nu m-ai injurat de-a dreptul, cum obisnuiesc sa faca bloggerii tai preferati, Ciutacu si Badea.

  28. Un liberal optimist spune:

    @Dubito,
    Din ce vagauna basesciana ai aparut baiete pe aici? Noi nici nu vorbeam de dictatura. Ci de un duh mai rau.

  29. tudor spune:

    @VV
    Observ ca pe masura ce trece timpul masajul politic al pnl se dilueaza
    In plus, asa cum am spus mai demult, din punct de vedere strategic, infaptuirea USL a ajutat pdl sa se pozitioneze, nemaifiind obligat sa se bata pe doua fronturi, in dreapta cu pnl si in stanga cu psd
    Cred ca Uniunea a fost ceea ce si dorea basescu, si chiar a si incercat sa o provoace
    Cred ca era suficient sa se incheie un Acord politic care sa vizeze neatacarea reciproca, cooperarea parlamentara si pregatirea unei platforme comune postelectorale
    In functie de evolutia situatiei si a legislatiei electorale se putea face si o asemenea Uniune, dar cu foarte putin timp inainte de alegeri
    Premiza de la care s a plecat, aceea ca uniunea poate atrage suficienti parlamentari pentru demiterea guvernului, consider ca este neintemeiata

    Imi doresc sa ma insel

    • @ tudor

      Mesajul PNL se dilueaza si pentru ca reprezentantii conturati politic sunt indepartati din fruntea partidului, dar si pentru ca noua alianta are un mesaj amestecat, mai “spritz”.

  30. tudor spune:

    Care este diferenta intre “uniune” si “Unire”?

  31. PAPASTRATOS spune:

    @dubito

    Am folosit sintagma “dictatura” in sensul de “a ni se dicta” cum trebuie sa ne comportam in sfera audiovizualului.
    Esti multumit sau mai vrei si explicatii ajutatoare ?

  32. Dubito spune:

    @ un liberal optimist (inca unul care vede lumea in alb si negru)

    Vezi ca in vagauna va baga Crin, prin alianta cu pesedeii si Antenele. Daca mai vine si Vadim, cum se intrevede acum, nu-i mai zice vagauna ci de-a dreptul cloaca.

  33. ivi spune:

    Da datoria publica s-a dublat in doi ani, iar absorbtia fondurilor comunitare a stat pe loc …iata puse in oglinda cele doua mari “realizari” ale unui specimen de presedinte jucator, cu a sa “aratare” (de la ara = papagal sudamerican) de premier…

    …in privinta absorbtiei fondurilor europene, Varujan, ca fost ministru al guvernului Tariceanu trebuie sa intervii mai mult si sa explici de exemplu, ca…

    …de bine de rau guvernul Tariceanu si-a facut treaba in privinta absorbtiei fondurilor… In principiu (pentru toate tarile UE) timpul de absorbtie este N+2 …pentru primii 2 ani Romania (ca si celelalte tari intrate recent) a avut N+3 …absorbtia efectiva se face de obicei in acei (+2 ani sau +3) pentru ca practic in primul an se pregatesc din toate punctele de vedere programele in asa fel ca oricine respecta criteriile sa poata participa la competitie …Romania a intrat in 2007 in UE exact in momentul in care s-a inceput un nou ciclu financiar (de data asta de 7 ani) 2007-2013, cand s-au facut anumite modificari in metodologia de absorbtie, lucru care a condus la inceput de ciclu la o prelungire a pregatirii cam la aproximativ 1an jumate 2
    …la inceput de ciclu financiar se aproba de catre comisie programul national cu fiecare POS-uri (program operativ sectorial) sau POR (program operativ regional) …daca privesti cum au fost aprobate in 2007-2008 de catre comisia UE aceste programe nationale, vei observa ca Romania era in prima treime, adica undeva pe locul 7-8 …practic guvernul Tariceanu nu putea efectiv sa absorbe fonduri europene decat in a doua jumatate a anului 2008 (ceea ce a si inceput sa faca intr-un ritm in principiu ok.) …marea problema a aparut in 2009 cand guvernul Boc a inceput sa schimbe toti directorii responsabili din diversele institutii operationale (organismele de implementare) lucru care a condus la o ramanere de cel putin 2 ani in urma …si asta e doar responsabilitatea guvernului de Boci…
    …practic de o maniera iresponsabila si criminala guvernul Boc a politizat total organismele de implementare a programelor europene si a intarziat cu cel putin 2 ani absorbtia, punand in locul profesionistilor pregatiti cu lungi stagii la UE niste politruci care nu stiau nimic despre ce e aceea procedura de finantare sau program european, etc. …ba mai mult in loc sa absoarba cele aproximativ 15-16 miliarde de dolari pe prima jumatate, bani primiti special pentru recuperarea ramanerii in urma, s-a imprumutat la FMI si la UE ca sa mai platim si dobanda ..si asta pentru ca acea “camarila portocalie” (formata din asfaltangii, gunoieri, etc.) nu putea sa-si bage mana pana la cot in banii UE

    • @ ivi

      In privinta absorbtiei, anul 2007 a fost de inceput, dar am fost printre tarile cele mai performante in ce priveste realizarea programelor operationale, iar in 2008 deja eram pe plus.Degeaba explici, cine are rabdare sa asculte?

  34. Un liberal optimist spune:

    @dubito,
    Bai baiete, te-a bagat careva in seama? Vezi-ti de amaraciunile tale.

  35. Tiberiu spune:

    @Corina Chiriac
    Bravos, Tantzo i-ai zis-o frumos lui “Dubito”. Punct ochit-punct lovit. Scurt si la obiect ! (care este sursa butadei?).
    Ma tem ca El \Ea n-are legatura cu “Dubito ergo cogito…” ci mai degraba e vorba de un un\o “Dobito…” Copy/Paste a lui Itzik (Itzik tata tu esti, jevruta ordinara ?).

  36. Filip G spune:

    Basescu are a doua oara parte de aceiasi greseala.
    De Tariceanu nu a putut scapa cand a vrut muschii sai,se pare ca Boc e constient ca zilele sale sunt numarate.Cred ca va avea o atitudine interesanta”Cad eu dar nici voi nu o sa mai guvernati”
    La partid Boc nu mai are sanse,ca premier e terminat,ca Ardelean e compromis.

  37. lorduljohn spune:

    @

    Si daca tot am postat la precedenta tema o poezia Adam de Marin Sorescu, sa limpezesc apele si aici:

    “Muntele

    Tin locul unei pietre din pavaj,
    Am ajuns aici
    Printr-o regretabila confuzie.

    Au trecut peste mine
    Masini mici
    Autocamioane,
    Tancuri
    Si tot felul de picioare.

    Am simtit soarele pina la osii,
    Si luna
    Pina la miezul noptii.

    Norii ma apasa cu umbra lor,
    De evenimente grele
    Si importante
    Am facut bataturi.

    Si cu toate ca-mi suport
    Cu destul stoicism
    Soarta mea de granit,
    Citeodata ma pomenesc urlind:

    Circulati numai pe partea carosabila
    A sufletului meu,
    Barbarilor!”

  38. ,,tudor says:
    Februarie 22, 2011 la 2:08 pm
    @VV
    Observ ca pe masura ce trece timpul masajul politic al pnl se dilueaza…”

    Ne compromiti iremediabil. Tara arde si noua ne arde de masaje!? :-)

  39. @tiberiu
    Chiar ,,Tantzo” ?! Nu ma regasesc… :-)

  40. Un liberal optimist spune:

    Cu Tantza am scos-o. Dar undei Costel?
    Nu te supara Corina.

  41. Tiberiu spune:

    @Corina Chirac
    Ma scuzi, era o expresie neconformista de apreciere si satisfactie . “Honny soit…”

  42. @tiberiu
    Nu-i bai! Pentru mine numele asta a avut tot timpul o nuanta mai altfel. Dar e doar un subiectivism. :-)

  43. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Am avut si inca am o problema de perceptie in legatura cu inflatia. Eu am o viata si in oras, dar si una la tara. Nici nu stiu cum tin in echilibru cele doua stari existentiale. Dar din cate imi dau seama, la oras inflatia e mult mai mare decat la tara. Pentru ca in Romania de azi viata la tara este aidoma evului mediu: trocul. Eu dau o gasca pe o curca, 200kg de grau pe 150 kg de porumb s.a.m.d. Deci real, daca INS imi spune ca inflatia e de 8%, sigur , in mod real e de cel putin 16%. Nastase avea dreptate in 2004 ca de fapt traim in 2 romanii. Ca sa nu mai spun ca inflatia este doar o entitate statistica. Depinde de nevoi si de factori mai mult politici. Exact starea economiei de acum.

  44. tiberiu spune:

    erata-honni

  45. Dan spune:

    @tudor:
    Mihai Stanescu a spus care e diferenta dintre ‘uniune’ si ‘unire’ intr-una din caricaturile lui. Nu exact intre cei doi termeni, dar pe aproape: un grup mare de oameni tinea un afis urias pe care scria ‘Unitate in diversitate’. Altul mai mic, dedesubt, avea un afis mai mic pe care scria ‘Uniune in diversiune’. Cam asta e diferenta – de perceptie.

  46. Dan spune:

    @VV:
    Cronica a fost scrisa si cand FMI a dictat masurile de consolidare fiscala, pentru ca ele duceau evident la scadere economica accelerata. Interesant este ca Franks admitea – cu mirare – ca economia nu s-a refacut. Insa nu e de mirare ca, in ordine ierarhica, B&B au declarat ca programul convenit cu FMI a fost indeplinit in totalitate. Limbajul dublu e in gena multor politicieni. Cum ar suna in gura unui politician roman indemnul la responsabilitate lansat de Merkel guvernelor europene sa inceteze sa se mai imprumute excesiv?

  47. Dubito spune:

    Corina, chiar ai nevoie de avocati grobieni de genul acestui Tiberiu ? Si, fiindca tot am reluat discutia, tu chiar nu ti-ai dat seama ca te contrazici singura ? Pai din moment ce toti sau aproape toti pesedistii, penelistii, bugetarii cu salarii reduse, pensionarii militari, Antenele, Realitatea, JN s.a. turuie zi si noapte ca traim intr-o dictatura (si sunt liberi s-o faca), asta nu inseamna – conform definitiilor citate de tine – exact contrariul ?

  48. sorin gyorgyfalvi spune:

    Nici nu stiu ce sa mai zic. Multi oameni cu materie cenusie in loc de tarite au zis si au tot zis, au avertizat, au incercat sa convinga… si rezultatul a fost exact cum zicea basescu: “…si la ce le-a folosit ?…”! Ma tot gindeam de unde e expresia asta folosita de el pentru cazul Bercea Mondialu, si mi-a picat fisa acu 15 minute, era reclama la ceva cognac…

    A mai incerca sa convingi pe cineva de ceva in tara asta e totala pierdere de vreme. Noi in tabara noastra stim ce stim si nu putem uita, ei in tabara lor stiu ce urmaresc si isi vad de interesele lor. Poanta e ca daca trece prea mult timp fara sa se schimbe ceva esential lumea incepe sa fie blazata, dupa care va incepe sa fie si mai tacuta sau sa vorbeasca mai in soapta.

    Eu cred ca am imbatrinit cu 10 ani in acesti 2 ani de guvernare boc, si daca mai trec inca 2 cu portocalii… o sa vin la guvernul USL de dupa sa ma scoateti la pensie.