Tema zilei – 23 februarie 2011: Tot despre mine insumi sau cum se fabrica o stire de senzatie

Iata cum stau lucrurile. Potrivit procedurilor, dupa prima infatisare, presa are acces la dosarele instrumentate de Parchet, asa cum este si cazul dosarului “Posta Romana”. In acest caz, in rechizitoriu exista si o referire la verificari care se fac in cazul meu si al lui Dan Nica, fiind ministri care au avizat, in timp, acte normative cu privire la acel imobil. In perioada cat eram ministru, s-au facut astfel de verificari si am pus la dispozitia organelor de cercetare penala toate documentele care au fost cerute.  Un jurnalist de la ziarul “Romania libera” care nu auzise pana acum de povestea asta a socotit ca e o stire de senzatie, astfel incat a redactat-o, punand de la sine “suspectat”  in loc de “verificat”. Seful domniei sale, socotind ca “suspectat” e prea putin, a adaugat in titlu “anchetat”. Fireste ca ziarul “Romania libera” nu s-a ostenit sa indice sursa, pentru ca atunci s-ar fi vazut ca e o stire “rasuflata”. In virtutea nou statornicitei prietenii cu mine, Antena 3 nu a dorit sa scape prilejul si a pus intreaga zi pe ecran stirea anchetarii mele de catre DNA, ignorand faptul ca nu exista nici un comunicat in acest sens al DNA si indicand ca sursa…”Romania libera”. Cum Realitatea Tv nu putea sa se lase mai prejos, a reluat stirea, indicand ca sursa…Antena 3. Nimeni nu a facut un minim efort sa verifice stirea respectiva sau sa observe discrepanta dintre textul articolului din Romania libera si titlu. Intre timp am fost sunat de un jurnalist de la “Buna `ziua, Iasi” care m-a intrebat cum comentez solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale. Cand mi-am dat seama ca sunt, treptat, verificat-suspectat-anchetat-urmarit, mi-am dat seama ca e prea de tot, drept care, inainte de fi, pana deseara, arestat de-a binelea, mi-am permis sa va fac aceasta relatare.

50 Responses to “Tema zilei – 23 februarie 2011: Tot despre mine insumi sau cum se fabrica o stire de senzatie”

 1. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Exact ce comentam in articolul anterior: sa stie prostimea ca nici Vosganian nu-i chiar un sfant! Cine stie, poate candva isi va aduce aminte careva ca e o problema domne’ cu Vosganian asta, ca nu de pomana zicea ceva A3 si RTV..

 2. Mihai sr. spune:

  Mecanisme moderne de compromitere. Cuiva, foloseste asta ! Oare cui ?
  La Antena 3, toti se considerau “deontologi”. Cred ca mai degraba se descalifica, decat fac dovada eticii lor profesionale. Au mai fost exemple asemanatoare.
  Pacat, fiindca acolo exista cativa oameni de caracter si de curaj.
  Cat despre RealitateaTV, nu ma mira.

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  Eu cred ca are legatura cu operatiunea asta din vami. Dan Nica se stie ca ajunsese sa pipaie zone sensibile… si la vremea aceea portocalii fiind atinsi exact unde-i durea mai tare au provocat caderea guvernului numai ca sa nu se ajunga prea departe. E o tactica clasica a lui basescu, si daca faceti un scurt istoric al scandalurilor declansate de basescu puteti identifica usor evenimentele pe care a reusit sa le acopere…

  Acuma, nu-mi ramine decit sa ma intreb CE ANUME STITI si nu vrea basescu sa se afle… bineinteles cu exceptia cazului in care sunteti o victima colaterala.

 4. Ramona spune:

  Eu ma bucur, ca in sfarsit a inceput sa functioneze USL-ul.
  Antena3 = PC = PNL+PC = USL.
  Daca motiune depun prin iunie, ca au mai multe sanse atunci, macar intre timp se antreneaza intre ei, sa nu loveasca din greseala dusmanul.
  Cei de la Antena 3 au luat painea de la gura OTV-ului. DD-ul se gandeste daca sa mai candideze sau daca sa se alieze cu USL-ul.

 5. PAPASTRATOS spune:

  IMPORTANT ESTE CE CREDEM NOI DESPRE DVS., NU EI !

 6. atreides spune:

  O adunatura de dobitoci, nu e cazul sa puneti la inima…

 7. tudor spune:

  @VV
  E posibil “sa mai verifice odata” ca sa aiba un motiv legal sa va intercepteze telefoanele si poata sa va puna si ceva tehnica oprerativa, ca tot le au ridicat p alea din vami, si sa nu stea cu marfa pe stoc …

  • @ tudor

   Asta, intr-adevar, e un pericol. Asta poate sa le ofrere justrificarea sa faca uz de orice inregistrare. Numai ca, pana acum, DNA nu a dat nici o pozitie, sunt numai divagatii ale unor jurnalisti imaginativi.

 8. tiberiu spune:

  Ce “coincidenta” , dispare Dobito si hop reapare Putoarea !
  Asta apreciez la javrele ordinare (au fantezie !) ,mare pacat ca sunt niste imputiti !

 9. cris spune:

  Pentru ca tot am vorbit de NKVD si sapat gropi de tot felul – kronstadt, esti genial, am gasit mai multe din articolele ordinului respectiv. Prefer sa nu fac nici un comentariu.

  NK/003/47

  POLITICA DE CADRE

  8. Se va acorda o atenţie deosebită persoanelor cu capacităţi organizatorice şi cu şanse sigure de popularitate. Aceşti oameni trebuie cooptaţi, iar în cazul în care se opun, se va bloca accesul lor la posturi ierarhic superioare.

  9. Se va urmări ca funcţionarii de stat să aibă retribuţii mici. Această recomandare se referă, îndeosebi, la sfera sănătăţii, justiţiei, culturii, respectiv la cei care deţin funcţii de conducere, mai puţin cadrele de conducere alese pe baza lealităţii faţă de regimul socialist.

  44. Se caută ca acei care lucrează în diferite funcţii, indiferent cât de mici, să fie schimbaţi şi înlocuiţi cu muncitori cu cea mai mică pregătire profesională, necalificaţi.

  45.Trebuie ca la facultăţi să ajungă, cu prioritate, sau în mod exclusiv, cei ce provin din cele mai joase categorii sociale, cei care nu sunt interesaţi să se perfecţioneze la nivel înalt, ci doar să obţină o diplomă.

 10. cris spune:

  BIROCRATIA

  15. Trebuie făcut totul, ca anumite cazuri să fie discutate, concomitent, de mai multe comisii, oficii şi instituţii, însă nici una din acestea să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte. Fac excepţie cazurile ce vizează industria minelor.

  16. În legătură cu băştinaşii ce deţin funcţii de partid, trebuie create asemenea condiţii încât aceştia să fie compromişi în faţa colectivului din care provin, astfel încât să devină imposibilă întoarcerea lor în anturajul initial.

  32. Trebuie extinsă birocraţia statului în cel mai înalt grad, în toate domeniile. Este admisă critica activităţilor organelor administrative, însă nu se admite nicidecum scăderea numerică a personalului şi nici funcţionarea normală a aparatului birocratic.

 11. cris spune:

  PROCESOMANIA

  40. Trebuie ca reprezentanţii opoziţiei să fie închişi. Se va încerca, prin toate mijloacele, racolarea acelor opozanţi care se bucură de stima populaţiei băştinaşe. Dacă nu cedează, trebuie compromişi, prin campanii de denigrare. Înainte ca ei să se întipărească în conştiinţa maselor, trebuie lichidaţi prin aşa numite întâmplări neprevăzute sau închişi, sub acuzaţii de drept comun. Numai în cazuri cu totul speciale se admit procese politice, care vor fi ţinute sub acuzaţia de înaltă trădare.

  41.Trebuie împiedicată cu orice preţ reabilitarea celor condamnaţi în procese politice. Dacă această reabilitare devine inevitabilă, se admite doar cu condiţia ca acel caz să fie considerat o greşeală judecătorească; condamnatul nu va fi judecat ci doar graţiat; nu va avea loc reluarea procesului, respectiv autorii judecăţii greşite nu vor fi convocaţi.

  42. Se interzice judecarea sau chiar criticarea publică a acelor conducători numiţi de partid, care prin activitatea lor au produs pierderi sau au trezit nemulţumiri. În cazuri drastice, se recheamă din funcţie, fiind numiţi în poziţii similare sau superioare. La sfârşit, trebuie puşi în funcţii de conducere şi ţinuţi în evidenţă drept cadre de rezervă, pentru perioada schimbărilor ulterioare.

  43. Se aduc la cunoştinţa publicului procesele acelor persoane cu poziţie de conducere (în primul rând din cadrul armatei, ministerelor, serviciilor importante, cadrelor didactice ) care sunt învinuite de atitudine împotriva poporului, socialismului, industrializarii. E o acţiune ce atrage atenţia maselor populare.

 12. cris spune:

  si desertul….

  INVATAMINTUL

  35. Din şcolile elementare, de specialitate, dar mai ales din licee şi facultăţi trebuie să fie înlăturaţi profesorii de valoare, care se bucură de popularitate. Locurile lor trebuie să fie ocupate de oameni numiţi de noi, având un nivel de pregătire slab sau mediocru. Să se analizeze diferenţele între materii, să fie redusă cantitatea de material documentar, iar la licee să se oprească predarea limbilor latină şi greaca veche, a filozofiei generale, a logicii şi geneticii.

  AGRICULTURA

  13. Politica faţă de mica gospodărie ţărănească urmează acest curs, pentru a face gospodăria particulară nerentabilă. După aceea, trebuie începută colectivizarea. În cazul în care ar interveni o rezistenţă mai mare din partea ţăranilor, trebuie redusă împărţirea mijloacelor de producţie repartizate lor, concomitent cu creşterea obligaţiilor de predare a cotelor. Dacă nici aşa nu se ajunge la rezultatul scontat, trebuie procedat în aşa fel încât agricultura să nu poată asigura aprovizionarea cu alimente a ţării, astfel ca necesarul să trebuiască acoperit din import.

 13. antimarinari spune:

  @VV

  de aceea iata ca devine pe zi ce trece o prioritate reglementarea presei scrise .
  Ne e necesar un proces in care o televiziune sau un ziar sa fie condamnat la multi, multi bani daca fac astfel de prostii diversionist-intentionate .Apoi , cu siguranta ca oamenii vor sufla in iaurt daca li se intampla .

 14. PAPASTRATOS spune:

  @Itzic Baseanu

  MOSULE !
  Sunt doua variante in cazul tau si anume: Ori esti tampit, ori…. esti extraordinar de tampit !

 15. Sfarma -Piatra spune:

  Asa incepe domnule Vosganian ! Tehnica veche,da’ eficienta !
  Stalin era genial la capitolul asta ! Daca voia sa-l termine pe unu’ aparea in ,,Pravda” un articol cu aluzii la persoana respectiva,dupa care ,,organele” se ,,sesizau” si incepea o campanie de desfintare publica ! In tot acest timp Stalin isi asigura viitoarea victima ca de fapt e un abuz incredibil si sa stea linistit,ca nu va avea de suferit !
  Avem si noi ,,Pravda” noastra,adica doua Pravde : RL si EvZ !
  Niste nenorociti !!!

 16. Un liberal optimist spune:

  @cris,
  Exact liniile directoare ale reformarii statului impus de regimul basescu Romaniei!

 17. tudor spune:

  Eu nu cred ca basescu l a studiat pe stalin.
  Pur si simplu spiritele inalte se intalnesc!

 18. tudor spune:

  @Cris

  Iar ultimul punct al directivei PDL este
  - iar in aplicarea tuturor masurilor invocate se va mentiona permanent ca se fac in interesul “reformei statului”

 19. tudor spune:

  Pardon!
  Directiva NKVD

 20. dragospas spune:

  @ cris…foarte actuale acele directive . Poti da un link ?

 21. Sfarma -Piatra spune:

  @ CRIS
  Daca nu gresesc,directivele NKVD au mai fost publicate la noi,eu le-am mai citit cu multi ani in urma intr-un ziar(nu mai retin care) !
  Au fost emise intre 1944 si 1945 ! Beria a cerut,asa ca un fel de plan de viitor pentru estul Europei dupa razboi !

 22. Sfarma -Piatra spune:

  @ ASTRALRO
  Mai copile,ai o obsesie cu BCR ?

 23. lorduljohn spune:

  @cris

  parca descrii actul guvernamental al PD-ului. Strasnica asemanare!

 24. cris spune:

  @ dragospas

  Sunt numeroase link-uri – multe dintre ele poloneze, pentru ca de fapt acest ordin pentru tarile de est a fost descoperit acolo in anii 80. (o data ce a dat kronstadt numarul ordinului a fost usor sa-l gasesc. Imi aminteam de prevederi, dar la douazeci de ani de cind le-am auzit sa-mi amintesc numarul ordinului mai greu. Curios este ca nu corespunde intru totul cu ce am auzit atunci, partea cu gropile, cozile si autobuzele lipseste – cel care citise le prezentase la televizor specificase ca era ordinul pentru romania, si bine ar fi daca am regasi amanuntele legate de acela nu numai ordinul general pentru tarile de est) Unul dintre link-uri:
  http://www.certitudinea.ro/articole/istorie/view/directivele-nkvd-pentru-tarile-din-europa-de-est

 25. cris spune:

  @ VV

  din pacate am si sentimentul ca de asta principiile sale renasc (once more), pentru ca e propice jigodiilor. Au cultivat cu mare grija o noua specie, cea a jigodiei care a retribuita proportional cu servilismul, prostia, lipsa de educatie, capacitatea de a fura, de a umili, de a se ingimfa si catara ca porcina in copac, samd. Homunculusul astfel creat fireste isi cere cu ardoare dreptul la existenta si dezvoltare, acum e pe picioare proprii, matur, a facut plozi, s-a organizat intr-o noua societate….

 26. cris spune:

  @ VV

  ei, de asta il prefer pe itzic, macar e nebun, astalaltul e de-a dreptul imbecil.

 27. lorduljohn spune:

  @cris

  imbecil din categoria:
  “45. Trebuie ca la facultăţi să ajungă cu prioritate sau în mod exclusiv, cei ce provin din cele mai joase categorii sociale, cei care nu sunt interesaţi să se perfecţioneze la nivel înalt, ci doar să obţină o diplomă.” ?

 28. Un liberal optimist spune:

  Asta e turbat!Bantuie pe toate blogurile!

 29. cris spune:

  @ LordulJohn

  cred ca de fapt confirma banuiala mea ca au involuat de la regnul animal si vegetal la stadiul de bolovan.

  @ un liberal optimist

  asta cred ca face parte din politica de cadre in care intotdeauna trebuie sa promovezi pe unul mai prost, iar acela vesel de noua pozitie se straduie din rasputeri sa se afirme. Vezi si rideai de mine cit spuneam ca nu-l dau pe itzic pentru nimic in lume….

 30. cris spune:

  @ un liberal optimist

  Hai sa ne uitam la partea optimista a lucrurilor. Asta a fost turbat in perioada electorala, dupa aceea si-a luat concediu, a intrat la hibernat: vine primavara, rasar ghioceii, pardon, bolovanii, vin alegerile, se pregateste de referendum de destituire!!!!

 31. Sfarma -Piatra spune:

  @ ASTRALRO
  Ceea ce insiri tu acolo in coloana,daca e rau ca VOR fi pedepsiti coruptii,ministrii hoti,vamesii,s.a.m.d.p,nu,nu este rau ca sa o incaseze !!! Dar problema mai baiatule e ca ne-am saturat de show TV !!! Asta e !
  Doar asta se face in regimul mult iubitului si stimatului TAU prezident Tr Base !

 32. Sfarma -Piatra spune:

  ,,E un inceput in tot sfirsitul” spunea Hurezeanu in 16 dec 89 !!!
  La Bihor UDMR a semnat un protocol cu USL !!! Ungurii s-au dat jos din patul PD !!!
  Sa speram in efectul de domino in toata tara !!! Sa crape odata crusta asta portocalie !!!

 33. Barosanul spune:

  @ Cris, sorin gyorgyfalvi, VV etc

  Legat de NKVD aveti grija ce postati pt ca logica spune ca daca Vass are legatura cu NKVD ( fie ia si in gindire), atunci cum Dl Vosganian i-a fost profesor, sef, angajator sau orice o fi fost dansul in cariera, PNL inainte de dezertare in PDL a lui Vass, se va induce implicit ca Dansul poate ca i-a insuflat o asemenea mentalitate.

  Oricum principalii vinovati a ceea ce se intimpla acum in tara sunt NUMAI cei care au condus tara pina in 2009.

  Asa ca Dl Vosganian sa nu fie saltat si pt instaurarea liniilor NKVD-isite. Asta daca nu cumva Vass si-a facut copyright.

 34. cris spune:

  @ VV

  articolul 16. În legătură cu băştinaşii ce deţin funcţii de partid, trebuie create asemenea condiţii încât aceştia să fie compromişi în faţa colectivului din care provin, astfel încât să devină imposibilă întoarcerea lor în anturajul initial.

  Cei instruiti….Spuneam ceva despre o categorie de sclavi, acolitii, din care unii sfirsesc prin a cadea intre doua lumi. Amagiti cu tot soiul de miraje; cind se trezesc e deja prea tirziu, sunt suspendati intre cei catre care nu se mai pot intoarce fiindca s-au facut de ris, si cei care nu-i pastreaza alaturi pentru ca nu-i asa, in ochii lor sunt demni de dispret (“scoala romaneasca scoate timpiti”). Ha, ha, ha li s-a jucat o festa badaraneasca astora care se cred destepti. Aceasta compromitere si ametire a lor definitiva de la bun inceput, este poate una dintre cele mai bune modalitati de a neutraliza potentiali, ulteriori, dusmani de elita. Si nu e fara solutie, exista intotdeauna acea solutie care te salveaza de la neputinta dintre ura si umilinta, acel fir al Ariadnei care te ajuta sa te regasesti dupa ce ai descoperit ca minotaurul nu e deloc un simbol de forta ci o cotzcarie inventata de un rege nebun ca sa-si ascunda pacatele, iar tu nu esti un erou ci o halca de carne.

  Poate ar trebui sa-l citeasca si dumnealor pe Viktor Frankl: orice iti poate fi luat, cu exceptia libertatii de a-ti alege atitudinea in oricare circumstanta. Ceea ce esti nu determina cel care te priveste ca pe o zdreanta, ci ceea ce determini tu insuti ca esti. Este poate la fel de simplu ca a considera ca au facut printre primii obiectul acestei mascarade, nu pentru ca ar fi slabi de inger, ci tocmai pentru ca sunt un adversar de temut si trebuiau inlaturati inainte de a apuca sa se dumireasca (iar daca asa e, atunci sa o lase in plata domnului pe mioritza si sa nu se mai tinguie la umbra tevereului si intre cacareze dilematice, sa fie ceea ce sunt, elita), sau poate ca nu. Dar orice si-ar spune ca sa-si miste posteriorul dezamagit ca le-a pus un maimutoi analfabet si badaran pioneze pe scaun ca sa rida prostimea de ei, tot e mai bun decit aceasta perplexitate dezgustata cu gura strinsa punga de parca le-ar da cineva in continuu sa mestece piatra vinata. Din partea mea nu au nici o scuza, nu pentru ceea ce au facut ci pentru ceea ce NU fac, acum.