Tema zilei – 28 februarie 2011: ” Codul Muncii, primul test al noii Uniuni PNL – PSD”.

Codul muncii este primul examen de maturitate al Uniunii dintre PNL si PSD. Tema este spinoasa, caci, in ce o priveste, pozitiile PSD si PNL au fost in mod traditional diferite. PSD a utilizat dezbaterile privind relatiile de munca pentru a lua partea sindicatelor, uneori in mod fatis, mergand pe ideea ca un partid de stanga trebuie sa fie ab initio de partea muncitorilor si, fireste, tinand seama ca o astfel de atitudine este mai rodnica din punct de vedere electoral.

PNL a mers pe ideea ca e nevoie de inlaturarea unor asimetrii din Codul Muncii, ca acest Cod trebuie sa apere deopotriva interesele angajatorului si ale angajatului, fara sa permita abuzuri din partea patronilor dar nici protejarea unor atitudini dispretuitoare fata de munca si fata de disciplina muncii, ce ar putea veni din partea unor salariati.

In mod corect, Guvernul a socotit ca e necesara modernizarea Codului Muncii. In mod incorect, acelasi Guvern a considera ca detine secretul adevarului deplin si ca poate ignora partenerii sociali, modificand Codul Muncii dupa bunul plac.

Schimbarea unui pachet legislativ privind Codul Muncii, ignorand dialogul social, este o mare greseala. In fond, cel mai important lucru este evitarea asimetriilor care ar putea aparea, fie in favoarea angajatorilor, fie in favoarea angajatilor. Un Cod al Muncii care nu este acceptat de una dintre parti va fi nefunctional si va genera tensiuni, abuzuri si conflicte de munca. Asadar, prima eroare pe care o face Guvernul este ca nu-si respecta partenerii din Consiliul Economic si Social.

A doua eroare, care o agraveaza pe prima, este aceea ca Guvernul doreste sa treaca aceasta lege prin asumarea de raspundere. Ca Guvernul utilizeaza pana la abuz aceasta procedura nu mai e o noutate pentru nimeni. Dar ca raspunde nemultumirii sindicatelor si patronatelor cu acest gest de sfidare este nepermis.

Piata muncii este crispata iar relatiile de munca sunt tensionate, in urma cresterii somajului si amenintarilor permanente cu disponibilizari, venite, in ultima vreme, mai ales din partea administratiei de stat. Orice interventie pe aceasta piata trebuie sa fie menita sa amelioreze si nu sa agraveze aceasta situatie. Pripeala Guvernului, indiferent de lobbyul care il mana din spate, are consecinte nefaste.

Guvernul PD doreste sa modifice Constitutia, sa reformeze sistemul de educatie, sistemul de sanatate, Codul Muncii. De toate pentru toti.Si asta, in conditiile in care el nu e in stare sa gestioneze macar ziua de azi. Dupa opinia mea, un Guvern incapabil sa dea raspunsuri la provocarile imediate nu are dreptul sa-si aroge dreptul de a da un model pentru societatea romaneasca in urmatorul deceniu.

Gestul asumarii raspunderii trebuie sanctionat printr-o motiune de cenzura, indiferent de rezultatul acesteia. Optiunea noastra este aceea de a sustine promovarea prin lege a modificarilor pe care sindicatele si patronatele le-au convenit si pe care, de altminteri, le-au notificat si primului ministru. Interventia politicului in raporturile de munca nu este o optiune corecta intr-un moment in care societatea  romaneasca este bantuita, oricum, de tot felul de conflicte. Politica trebuie sa detensioneze si nu sa aprinda conflicte noi, intr-o tara oricum nelinistita 

98 Responses to “Tema zilei – 28 februarie 2011: ” Codul Muncii, primul test al noii Uniuni PNL – PSD”.”

 1. cris spune:

  @ tudor

  a nu se intelege ca vreau sa spun ca militarii sunt la fel de tacaniti ca doctorii si de aia unii militari ajung doctori…

 2. tudor spune:

  @Cris
  E clar, joci in Liga Mare

 3. lorduljohn spune:

  @cris

  Antena 3 si-a spalat o parte din pacate cu lansarea, aseara, a emisiunii “In Premiera”. Priveste, de la minutul 58, cazul unui om mut, orb si surd care si-a depasit conditia si si-a castigat dreptul la viata, meritand fiecare clipa ai ei.

  http://inregistrari.antena3.ro/view-Sinteza_Zilei_cu_Mihai_Gadea-12.html

  Cati dintre noi, care vedem auzim si putem vorbi avem doar o farama din puterea acestui om?

 4. Dorin spune:

  @ Kronstadt an der Graft:
  Este super ideea unui program al intregului spectru politic!

  Ma bucur ca ai reusit sa gasesti o forma mai inteligibila de exprimare a ideii. Eu n-am reusit. Asta incercam sa zic mai demult, cand vorbeam despre alianta nefireasca dintre Stalin, Statele Unite, Marea Britanie si Franta Libera. Patru aliati mpotriva lui Hitler.

  Ca Stalin a avut de gand sa-i traga in piept pe aliati inca de la inceput, nici nu incape discutie: Uniunea Sovietica a fost singurul stat care si-a marit teritoriul la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Deci din punctul acesta de vedere el ar fi fost de acord cu orice program de constructie europeana de dupa razboi, fiindca oricum el avea o hidden agenda.

  Dar trecand peste duplicitatea lui Stalin, ceilalti au fost cei care au trasat liniile directoare pentru reconstructia Europei de dupa razboi. Din pacate, la Yalta, inclusiv cu acea funesta schita pe servetel in urma careia Anglia a luat 90% din Grecia, iar Uniunea Sovietica 90% din Romania. Dar asta e alta poveste.

  Acelasi lucru (reconstructia Romaniei) trebuie facut acum, in cadrul USL, care, din punctul meu de vedere ar trebui sa-si schimbe numele in ALIANTA PENTRU ROMANIA.

  Sa produca un program pe termen mediu si lung care ar urma sa fie respectat de toate partidele, indiferent ca sunt in opozitie sau la guvernare.

  Sa instaureze principiul meritocratiei reale pentru promovarea in orice functie de stat.

  Sa instaureze, pe baza unei analize aprofundate, un program de revizuire a legilor existente si armonizare a lor si care sa reduca atat perisabilitatea acestora, cat si haosul legislativ. Sa nu ne mai trezim cu legi care sunt adoptate prin ordonanta de urgenta si mai apoi sunt modificate de inca trei ori in interval de doua saptamani, fiindca intre timp cineva si-a dat seama de aberatiile prezente in ele.

  Sa instaureze principiul reducerii birocratiei: in momentul de fata, multe organisme paralele ale statului nu comunica intre ele pe orizontala, fiind necesara obtinerea de catre cetateanul de rand a unei adeverinte de la serviciul X, care va fi prezentata serviciului Y pentru a demonstra ca exista sau nu exista cutare lucru. Acest lucru s-ar rezolva mult mai eficient daca serviciul X ar putea sa comunice direct cu serviciul Y, cautand intr-o baza de date centralizata existenta sau inexistenta cetateanului cutare in baza de date respectiva!

 5. Dragă domnule, două cestiuni. Carevasăzică, nu că “ignoră dialogul social”: îşi bate joc. Cum am putea califica altfel faptul că au avut loc o mulţime de întâlniri, după care toate “negocierile” au fost ignorate, fapt cu privire la care, din start, ministrul muncii avertizase, deci e vina sindicatelor şi a patronatelor că şi-au pierdut timpul, doar ca să bifeze nişte acţiuni şi să nu li se poată reproşa absenţa – fiindcă guvernul escroc e expert în tactica stalinistă a acuzării propriei victime. Şi cu asta ajung la partea a doua, i-am transmis şi lui Mihai Voicu: a tot spune că faceţi anumite demersuri, cum este moţiunea de cenzură, “indiferent de rezultatul acesteia” sau “deşi ştim că n-avem şanse” e o declaraţie de impotenţă. No offense. Aşa nu faceţi decât să contribuiţi la consolidarea regimului Băsescu. O altă specialitate a lor e victoria pe mâna adversarului. De ce? Din simplul fapt că ei au mentalitate infracţională şi comportament ca atare, pe când voi aveţi scrupule democratice şi legate de statul de drept: pe care ei tocmai le calcă în picioare.

  Dragă domnule Varujan Vosganian, cum iese opoziţia din acest cerc vicios? Pentru reprezentanţi, nu pentru ea. Că altfel e confortabil să “combaţi” în Parlament, în timp ce oamenii se prăbuşesc sub limita supravieţuirii. Şi văzând că – sorry! – nu sunteţi în stare de nimic concret, în afara declaraţiilor, devin pe cât de disperaţi, pe atât de resemnaţi. Şi de-aia spun că opoziţia contribuie din plin la consolidarea regimului pentru a cărui răsturnare e susţinută.

  • @ Roxana Iordache

   Noi vom accepta punctul de vedere comun al sindicatelor si al patronatelor. Singura cale de inlaturare a asimetriilor e consensul partenerilor sociali.

 6. PAPASTRATOS spune:

  @lorduljohn
  Excelenta observatie (cea de la minutul 58) ! Si excelenta emisiune !

 7. @ aurel

  Tie iti placea tenorul, iar acum tenorul e parte a unui cor. POate ca nu seamana cu vocea initiala, dar se aude mai puternic. Asta e logica aliantei cu PSD. Din pacate, nu avem de ales.

 8. Dorin spune:

  @ Varujan: fiindca tot te-ai declarat “liberal conservator” (cred ca am inteles absolut corect sensul definitiei, in care de altfel ma regasesc si eu) uite unde se situeaza in fapt in momentul de fata grija fata de patrimoniul construit in Romania:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8351128-casele-vechi-valoroase-imposibil-clasat-din-cauza-unei-dispozitii-aprobate-ministerul-culturii.htm?cfmail

  @Cris: cu un pic de intarziere, si de la mine un martisor: http://hightechriders.files.wordpress.com/2010/03/600px-martisor_simplesvg.png

 9. lorduljohn spune:

  @VV

  am observat ca sunteti evitat de Ant 3 si am vazut cu suprindere ca ati revenit la TVR1 (ca pe TVRCultural v-au mai invitat). Parerea mea despre moderatorii TV (marea majoritate) o cunoasteti, insa nu pot sa nu remarc frumusetea unui trandafir chiar crescut pe un morman de gunoi de grajd.

  De asemenea, si am mai spus-o zilele trecute, constat o diminuare a prezentei liberalilor pe la diversele balciuri, denumite pretentios talk-show. Daca pasul inapoi facut este cauzat de armonizarea programului economic si social al USL, pot intelege.

 10. tiberiu spune:

  @VV
  Dubiile dv. se refera la o anumita idee sau la modul general ?

 11. cris spune:

  @ tudor

  joc intr-o liga destul de normala, in masura in care doctorii ori militarii sunt normali. Este doar un altfel de a-ti exemplifica cit de multi militari in rezerva sunt apreciati si lucreaza in domenii dificile, si de ce, pentru ca au rezistenta, inteligenta, disciplina si acea structura morala care ii predispune la a fi capabili sa lucreze la maxima intensitate si sa fie leaderi in domenii in care nu e loc de joaca. Nu ti-am spus citi dintre cei pe care ii cunosc fie ca pacienti fie ca simple cunostinte lucreaza in alte domenii, ingineri, arhitecti, administratie, politie. Si asa ar trebui sa fie. Ma scoate din minti timpenia asta care ii face pe militari sa aleaga intre pensie si munca civila, ca se face orice pentru a fi umiliti si pusi pe tuse. Si tinind seama ca nimic nu e aleatoriu, desigur ca nici aceasta nu e, oamenii de mare tinuta trebuie eliminati cu tot dinadinsul in vederea cui stim noi.

 12. Kronstadt an der Graft spune:

  @ tudor
  În legătură cu militarii.
  În principiu, la ora asta putem spune că de militarii români scoşi în rezervă, guvernul actual, practic, s-a descotorosit de ei. Dar după părerea mea ei reprezintă poate segmentul cel mai abilitat să formeze acea entitate morală care ne lipseşte nouă, românilor.
  Comuniştii, sau mai bine zis staliniştii, pentru că după părerea mea România a fost ocupată şi controlată de stalinişti, şi mai este şi astăzi, au făcut tot ce au putut ca să distrugă mândria şi respectul dintre oameni. Neamul românesc s-a bazat pe învăţăturile biblice şi a cultivat poate ca nimeni altul iubirea creştină şi respectul uman. De aceea consider că nişte oameni de onoare, cu un trecut demn, aşa cum sunt unii dintre foştii militari, ar putea constitui o forţă care să analizeze şi să dea note acţiunilor guvernului actual, şi nu numai. Ne trebuie o forţă de renaştere al spiritului civic la români, aşa cum a fost odată.

 13. anti galbeni spune:

  parlamentarule iar dezinformezi, tu la antene esti ca si acasa , nu este seful tau marele motan felix ? ca tu alt sef nu ai acum , repetentu este sluga .

 14. Dorin spune:

  @ anti galbeni:

  Baiete, prima chestie e legata de modul de adresare: atata timp cat n-ai fost coleg de facultate, de armata, de gradinita cu cineva, este inadmisibil sa-i spui pe nume si cu atat mai putin “parlamentarule”. Poti sa spui “domnule senator”. Numai mitocanii se trag intre ei de sireturi de la prima vedere. Respecta-i pe ceilalti ca sa fii respectat la randul tau.

  A doua chestie: detii cumva dovezi referitoare la ceea ce declari? Sau vorbesti din auzite?

 15. cris spune:

  catzelus cu mintea zdreantza, pauza s-a terminat, vezi ca te ia sefu’ la suturi, treci inapoi la pupat posetutzele lui udrea, sticlele lui basescu, neuronul lui boc, bordurile lui videanu, gropile lui berceanu, tomberoanele lui prigoana. Hai, repejor, repejor ca sunt multe si se racesc. Nu mai saliva in pauza ca nu-ti va ajunge la slujba de pupat. Hai, suna clopotelu’ lui pavlovescu, treci la munca, scuipa si lustruieste tomberoanele universitarului de prigoana, ca acusica trece criza si ramii cu buza umflata, nu te mai promoveaza.

 16. PAPASTRATOS spune:

  @ anti galbeni
  Esti de-a dreptul irecuperabil !
  TEMBELULE !!!!!!

 17. cris spune:

  @ papi

  noo, e doar taliban oranj, nici macar n-au avut nevoie sa-i spele creierii, ca n-are. De la Churchill citire: fanaticul este un individ care nu-si poate schimba opinia si nu schimba niciodata subiectul. “A fanatic is one who can’t change his mind and won’t change the subject.” E ca un megafon, butonul e fixat de altii pe un singur post.

 18. cris spune:

  @ papi

  Din moment ce n-are nici tranzistori nici buton, ce sa faci, ii schimbi directia: sa-i cinte lui basescu la tzambal “partiduuuu, basescuuuu, portocaliiia”, bis si mai cu patrihotzism “partiduuuuu, basescuuuu, portocaliiia”.

 19. cris spune:

  @ VV

  Nu este problema ca nu ati avea de unde sa alegeti. Daca ma gindesc numai la cei de pe acest blog, lordul, corina, tudor, dorin, kronstadt, papi si toti ceilalti. De PNL insusi ce sa mai zic, iar aveti de unde alege. De la corina inteleg ca cei din TNL sunt o minune. OK, inteleg foarte bine ca domnul Antonescu e in turn, (din ce considerente, bune sau mai putin bune, de cine concepute, nu are importanta), si cred ca in acest mod ideea ca presedintele de partid va trage procentele electorale pentru partid in fata e gresita, le va trage inapoi, in final. Dar ce Dumnezeu asteptati dumneavoastra seniorii, sa-si arunce dumnealui pletele in jos ca Rapunzel? Asta-i buna!

  O sa-mi spuneti ca aveti o structura de partid, o organizare care nu se schimba? E batuta-n pioneze? Alte pioneze? Alea de sub fund puse de basescu sa rida prostimea nu-s de ajuns? So what! Adaptarea, evolutia sunt lege a naturii de-a dreptul. Sau ma insel si suntem dinozauri sa stam cu gura cascata la cer sa ne pice drobul de sare electoral al lui basescu in cap?

  E pe viata si pe moarte si asta pentru o intreaga natiune, e timpul sa fie lasate la o parte si pionezele din ograda (ca are basescu destule si e darnic) si dinozaurii si mentalitatea indicatiilor si gratiei de sus in jos de tip Rapunzel. S-au pus comisiile si programul la “pause”? Dar dumneavoastra unde sunteti, domnul nicolaescu, tariceanu? Sunteti oameni bataiosi, nu v-a “potolit” oranjgutanul sef, de latraciunea de boc ce sa mai zic, ce vi se intimpla?

 20. lorduljohn spune:

  @cris, @ papastratos, @VV

  Problema managementului resurselor umane in PNL e primordiala si nu il diferentiaza cu nimic de celelalte partide. Astfel am ajuns sa avem parlamentari gen: Pasat, Cristina Dobre, Boureanu, Nicoara (cel de se uita la filme XXL in parlament), Mihai Lupu (cel cu contracte astonomice cu statul), consilieri locali ca Udrea, primari precum cel din Calarasi – care a trecut la PD si i-a facut pe spectatorii unui concert local jigodii, sau cel din Salcia (MH) – care a fost facut alcoolic si apoi a fost scuipat de viceprimarul, culmea, tot liberal, Podu Iloaiei (IS) – care e analfabet.
  Modul de desemnare a acestor oameni se bazeaza doar pe criteriul financiar, cati bani pot baga in campanie si cate voturi pot achizitiona.
  In ceea ce priveste contractele cu statul nu inteleg ce fel de economie de piata este aceasta in care cele mai prospere firme sunt cele care au exclusiv contracte cu statul. Ar trebui limitat accesul la contractele cu statul la un procent de 30% din cifra de afaceri pe ultimii 3 ani, ai demonstrat in ultimii trei ani ca esti o companie care poate trai sanatos intr-un mediu concurential adevarat, poti avea acces si la contracte cu statul, te-ai infiintat ieri doar pentru a obtine finantare de la stat, mai joaca-te tu oleaca prin piata libera si dupa aceea mai vedem.
  Practic acesta este modul de a-ti recupera cheltuielile din campanie.
  Stiu, maestrul imi va spune ca in definitv alesii sunt oglinda alegatorilor, dar aceasta situatie trebuie schimbata. PNL trebuie sa functioneze ca o organizatie profesionista care se bazeaza pe competente. Spuneau, mai demult, si cris si barosanul de departamentul de comunicare al PNL care este pe alocuri sublim, dar e eliptic de strategie. In aceeasi situatie ne aflam si cu resursele umane. Lipsa de profesionalism este exploatata si intretinuta si presa audio vizuala, in momentul in care se discuta despre coruptia in vami, e invitat dnul Adomnitei, cand se discuta despre invatamant e chemat dnul Ghise, cand se vorbeste despre economie este invitata dna Campeanu.
  Partidele politice serioase, din tarile cu o democratie consacrata, au think-tank-uri organizate sub forma unor fundatii gen (Aspen Institute, Cato Institute, Front Porch Republic, Taki’s Magazine, ResPublica, etc). E chiar asa de complicat, avand in vedere imaginatia, disponibilitatea si inventivitatea celor din TNL, sa punem la punct asa ceva? Mai ales ca PNL beneficiaza de suficient material uman pentru a sustine un asemenea demers. Daca vom fi doar reactivi, e greu de construit o credibilitate. Trebuie sa ne mutam in zona proactiva.

 21. @ aurel

  Daca nu corespunde, nu te mai duci la el. Te duci alaturi sau renunti si-ti pui rasaduri in curte si treci pe autoconsum.