Hidroelectrica asteapta scuzele dumneavoastra, domnule Dan Cristian Turturica!

Am participat luni, 28 februarie, in calitate de invitat, la o nastrusnica emisiune la TvR 1, care s-a numit “Prim plan”,  transmisa, in direct, la o ora de invidiat, noua seara, si care a avut ca moderatori pe Lidia Dila si Dan Cristian Turturica. De ce a fost emisiunea nastrusnica e suficient sa parcurgeti comentariile de pe acest blog , unanim nedumerite de intrebarile mereu puse pe artag si pornite, cel mai adesea, de la informatii eronate ori trunchiate, ale celor doi moderatori. Nu doresc sa fac referire la nimic din ceea ce s-ar putea sa ma priveasca personal, sau pe colegii mei ori PNL , in ansamblul sau. Suntem in politica si ne-am asumat acest risc, de a ne confrunta cu tot felul de atitudini. Doresc, insa, sa corectez o informatie care aduce jigniri unei institutii care nu are, probabil, alta vina decat aceea ca, vremelnic, s-a aflat sub autoritatea Ministerului Economiei si Finantelor pe care l-am condus, anume Hidroelectrica S.A.

Dan Cristian Turturica mi-a reprosat faptul ca de douazeci de ani (?!?) Hidroelectrica este intruna pe pierderi. I-am explicat zadarnic ca Hidroelectrica nu putea fi pe pierderi de douazeci de ani, caci aceasta unitate a fost infiintata abia acum un deceniu. In al doilea rand, Hidroelectrica, in intreaga perioada, inclusive in perioada mandatului meu, nu numai ca nu a fost pe pierderi, dar, ca “perla a coroanei, a avut rezultate spectaculoase.  Va imaginati ca demersul meu a fost zadarnic, d-l Turturica amenintandu-ma ca imi ofera cifrele chiar pe loc. Nu mi le-a mai oferit niciodata si nu cred ca o va face, pentru ca cifrele refuza sa se supuna politicii TvR si arata cu totul altfel decat sugereaza domnia sa.

Iata care sunt cifrele oficiale, potrivit , Hidroelectrica S.A. Din anul 2000 si pana in prezent aceasta companie energetica a avut mereu profi, Exceptie a facut un singur an, 2003, anul unei secete grozave, cand, din cauza scaderii debitelor, Hidroelectrica a fost nevoita sa cumpere energie scumpa de la Termoelectrica. In acel an a fost singura oara cand au fost oprite si reactoarele nucleare de la Cernavoda, din cauza scaderii nivelului Dunarii , nivel care nu mai permitea functionarea sistemelor de racire. Dar chiar si in anul 2003, la o pierdere de 369 milioane RON, investitiile Hidroelectrica au fost mai mari, adica 472,8 milioane RON.

Asadar, Hidroelectrica a fost tot timpul profitabila. In perioada guvernarii liberale, veniturile Hidroelectrica S.A. au crescut , de la o medie de 1,1 miliarde RON in perioada 2001 -2004, la 2,15 miliarde RON, adica aproape dublu. E drept ca profiturile – care au existat mereu – nu au fost mari, cca 70 milioane de lei/an, dar asta nu pentru ca Hidroelectrica nu ar fi fost profitabila, ci pentru ca am preferat sa alocam resursele financiare disponibile nu catre buget, ci catre investitii. Fata de o medie investitionala de 450 milioane de lei, in perioada 2001 – 2004, in 2005 – 2008 media a fost de 1,2 miliarde RON! In perioada guvernarii liberale Hidroelectrica a investit 4,6 miliarde RON, adica peste un milliard de euro! Investitiile au avut in vedere constructia de microhidrocentrale, amenajari hidroenergetice, constructia de noi baraje si modernizari ale celor existente. Anul 2009 a confirmat aceasta tendinta, Hidroelectrica a investit 1,43 miliarde RON.

Ar fi zadarnic sa astept scuzele dvs., domnule Turturica. Cred, insa, ca lucratorilor de la Hidroelectrica le datorati aceasta reparatie.

64 Responses to “Hidroelectrica asteapta scuzele dumneavoastra, domnule Dan Cristian Turturica!”

  1. lorduljohn spune:

    @VV

    Avand in vedere trecutul dlui Turturica, tehnica dezinformarii nu-i este straina. Standard BBC???

  2. “Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în urcare cu 0,1 puncte procentuale, la 1,3%, contracţia PIB de anul trecut, însă a menţinut la 0,1% proiecţia de creştere economică din trimestrul patru, susţinută în principal de agricultură. ”

    sursa:
    mediafax

    Asta-i o foarte buna informatie pentru gugustiucii care nu stiu cum se face “reluarea cresterii” si “iesirea din criza”.

  3. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Din pacate n-am prins emisiunea pentru ca nu-mi sta in obicei sa urmaresc TVR (exceptie facand TVR Cultural). Absolut intamplator am prins o emisiune cu cei doi gugustici(Dila vine de la B1, daca nu stiati) cu Dl Nica in “Prim plan”. Am ramas si eu surprins cat de cuminti erau cei doi. Explicatia: Dl Nica a avut un zambet ironic, ingaduitor si dispretuitor, nu le dadea voie sa intrerupa, astfel ca si-a facut emisiunea cum a vrut. Rezultatul: a aparut la breaking news doua zile mai tarziu, alaturi de DVoastra, “anchetati de DNA”. Culmea, “stirea”a stat atarnata toata ziua la draga de A3! Va sfatuiesc sa adoptati o atitudine asemanatoare celei a Domnului Nica, daca va mai invita cumva..

  4. Filip G spune:

    Cum poate fi o societate profitabila cand trebuie sa onoreze contracte impuse?
    A se vedea contractele baietilor destepti.
    Apoi scandalul directorului de la MINTIA care a sponsorizat campania PDL in judet.Daca nu castiga doamna Campeanu ,azi era bine merci,tot director la Mintia ori mai sus.
    Pentru populatie nu se poate face un contract profitabil dar pentru baieti……………….

  5. ivi spune:

    Domnule Varujan,

    …ati trait pe propria piele modul in care televiziunea publica executa si acuza (sau invers) opozitia pentru ceea ce face puterea …e o diferenta fantastica de felul in care, cel putin la emisiunea de care pomeniti, sunt tratati reprezentantii opozitiei (rol de inchizitor) si cum sunt tratati reprezentantii acestei puteri odioase (rol de slugi) …ca sa nu mai vorbim de faptul ca puterea are un timp de peste 80%, ceea ce nu este corect
    …dar va intreb, de ce nu cereti in parlament sa fie adusi in zona normalului pentru o televiziune publica aceste “slugi basesciene” (in frunte cu “mironosita si duplicitara” de Culcer…) …trebuie sa fiti mai fermi si duri cu ei si nu doar sa va justificati pe blog; ca doar tvr e in subordinea parlamanetului si nu invers!

  6. antimarinari spune:

    @VV
    nu stiu care e “tehnica “cand esti invitat la TV va venind din partea unui partid sau pur si simplu ca ai reprezentat/reprezinti puterea la un moment dat; nu stiu daca isti expun tema emisiunii si planul ( intrebari, daca stiti cine mai sunt invitatii , sau comoderatori , etc)

    dar ,
    vreau sa vad ca in momentul cand te duci la o TV , cel invitat stie daca nu totul , stie foarte multe despre : subiect, moderator si invitati , inclusiv invitatii ca ziaristi sau reprezentanti ai societatii civile .
    de pilda imi amintesc ca basescu in 2004 dadea replica unui ziarist care era aservit lui Nastase si ii spunea cate ceva care ne surprindea pe toti .
    asa e bine sa vedem si acum , sa ni se dezvaluie ca Pora mananca la cantina PDL ( caci doar am vazut ) , ca …cutare ziarist asre stat de plata la PDL , etc

    altfel , nu vom inchide gura prosternatilor astora .
    eu nu zic ca vreau sa fie eliminati ca ziaristi, dar vreau ca lumea sa stie cand deschide gura unu ca acest turturica , sa stie daca este aservit si cui este aservit , pentru ca …. dovada concreta urmeaza sa o dezvaluie invitatul .

  7. tudor spune:

    Lucrurile sunt foarte clare , madam culcer a transat lucrurile foarte clar in televiziunea publica: cine nu face politica pdl, pleaca
    In acest sens am si exemple, dar n are rost
    Nu avem ce demonstra

    Cred ca nu ar strica insa sa li se spuna in fata respectivilor moderatori ca sunt nepregatiti, lipsiti de profesionalism, sau sa fie intrebati in direct: “puteti sa spuneti cu mana pe inima ca , din partea sefilor dv, nu s au facut nici un fel de presiuni in sensul favorizarii unei anumite forte politice?”

  8. tudor spune:

    @VV
    Cred ca ii tratati cu prea multa condescendenta pe cocalarii aia
    Are dreptate colegul nostru de blog in legatura cu basescu : daca vedeti ca unul dintre aia este in mod evident rau intentionat si nepregatit, este foarte clar ca orice ati face dumneavoastra nu l puteti aduce pe calea corecta. si atunci, mai bine le spuneti public ce credeti despre ei, chiar daca riscati sa nu va mai invite.

    Foarte bine i ati facut lui @anti galbeni ala, e oligofren; itzic , chiar daca e ticalos, cl putin nu e prost

  9. tudor spune:

    vorba dlui Petre Tutea : astia ar trebui tratati ca “violatorii de dame” ( si cei de la tv, cat si cpd istii )

  10. tudor spune:

    @VV
    Baiatul asta, Gerea , de la pnl, e ok, il urmaresc de ceva vreme

  11. tudor spune:

    @VV
    Domnule Senator,
    N are legatura directa cu Hidroelectrica, totusi: de ce au plecat RWE, GDS si Iberdrola de la reactoarele 3 si 4? (si altele, inaintea lor )

    Ieri , un tip din interiorul SEN cu care m am intalnit intamplator la o masa, zicea ca a vrut basescu sa i dea afara, fiindca afacerea e foarte buna, impreuna cu tarnita, si ca mai bine investeste statul roman
    I am zis ca nu au bani pentru asemenea finantare si nici capacitatea de a obtine credite de cateva miliarde, deci nu l cred
    A tinut o pe a lui

    • @ tudor

      Companiile au plecat din cauza taraganarilor si insinuarilor. Cred ca stii la ce se refera insinuarile. Ca dovada ca au declarat nu ca nu le mai intereseaza domeniul, ci ca se muta in alta tara!

  12. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Papastratos

    Iti pierzi vremea cu portocaliul ala, si o pierzi pe gratis… in timp ce el o pierde pe bani!

  13. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, in cazul in speta chiar ca nu va inteleg pozitia. Mi se pare mie sau faceti apologia unei companii de stat care, presupun, ca detine monopolul centralelor (si infrastructura) hidroelectrice. In timpul guvernarii liberale, cite centrale hidroelectrice particulare au fost aprobate ??? Eu personal, nu pot intelege cum este posibil ca un reprezentant de virf al liberalismului, in Romania, sa faca apologia ilustrului management al unei companii monopoliste de stat, pe sticla la ora de virf ??? Va rog sa-mi explicati si mie, un inrait al doctrinei liberale, cum suna asta din punct de vedere ideologic !!!

    @ Itzig Baseanu
    Domnule , daca am ajuns sa luam ca argumente datele furnizate de un institut bugetar al statului, INS, inseamna ca , vorba aceia hazlie, sintem dusi rau cu capul…..

    • @Sorin Muncaciu

      Dragul meu, eu nu fac apologia Hidroelectricii, eu fac apologia aritmeticii. Daca e unu, inseamna ca e unnu, daca e doi, inseamna ca e doi. Cum sa ma acuzi pe mine de pierderi la Hidroelecrtrica, atunci cand Hidroelectrica investeste cat jumatate din veniturile ei? Poti sa zici altceva, de contractele pe sub mana, de organizarea sistemului energetic. Dar sa calomniezi pe degeaba, asta nu inteleg. Cand minti cu premeditare esti vinovat si trebuie sa-ti eri scuze, daca le ai la tine, fireste.

  14. Sorin Muncaciu spune:

    Erata, imi cer scuze, @ Alex Dumitrascu

    Domnule, daca am ajuns sa luam ca argumente datele furnizate de un institut bugetar al statului, INS, inseamna ca , vorba aceia hazlie, sintem dusi rau cu capul….

  15. Mihai sr. spune:

    Draga Varujan
    Mi-a placut finalul eseului tau: “Ar fi zadarnic sa astept scuzele dvs., domnule Turturica”. Chiar asa, ar fi zadarnic.
    Dar, draga Varujan, trebue sa-ti spun ca eu obisnuiesc, de fiecare data, sa refuz o invitatie daca ea vine din partea unor oameni pe care-i cred vicleni, perversi, duplicitari, fariseici, perfizi, prefăcuti, interesati, in casele lor dubioase, de servitori josnici.
    Nu stiai cine-i Culcer, sau cine-i Turturica, in casa lor ce se chiama TVR ? Ce poti cauta acolo ? Se spune ca daca te bagi in treucă, te mananca porcii. Chiar asa.
    Cu drag.
    PS. Pe Turturica-l doare in cot de Hidroelectrica. El avea sarcina sa arunce cu noroi catre unde primeste ordin.

  16. Mihai sr. spune:

    Draga Varujan,
    Am citit ca, in Parlamentul European, este solicitata, in mod oficial si imperativ, autonomia teritoriala a maghiarilor din Romania.
    Este cumva un zvon “pe surse”, sau este o stire grava ? Nu ar fi bine sa discutam ?
    Astept.

  17. tiberiu spune:

    Baseanule, puteai fi un baiat destept, pacat de tine ca esti o canalie imputita : Branza buna in burduf de caine !

  18. Adrian S. spune:

    La televiziunea pinochista-TVR1, cu moderatori gen Turturica, Nu trebuie, sa mai mearga niciun liberal!

    • @ Adrian S.

      Ba sa mearga, de ce nu? Pentru ca TvR sunt telespectatori care nu sunt inca ai nostri. La Antena 3 jucam deja ping-pong la perete, sunt deja ai nostri.

  19. VM spune:

    Ba din contra domnule Adrian S,liberalii trebuie sa mearga la aceste emisiuni ,exact cum a facut domnul Vosganian.Am vazut acea emisiune si marturisesc sincer ca m-a incantat. Deoarece sunt un om milos ,pot sa va spun ca am simtit chiar si o usoara compasiune pentru domnul Turturica .Ajunsese exact ca o turturica(o pasarica ce nu parea sa aiba treaba in acea seara-vorba unui marinar) si din punctul meu de vedere s-a pus singur intr-o situatie extrem de jenanta. Este si firesc acest lucru, nu poti face din alb negru,indiferent cat de mult te preseaza politrucii tai de la TRV …Sfatul meu pentru domnul Turturica, daca vrea ca minciunile dansului sa aiba un oarecare succes, este sa taie sonorul liberalilor pe care ii mai invita in emisiuni si sa nu le lase dreptul la replica, sau sa invite numai PDListi , care se vor hahai bucurosi ca seful lor la orice minciuna spusa de “moderator”.(ghilimelele sunt puse din motive clare cred pentru toata lumea).Altfel ,fiind vorba de cifre si de invitati care stiu ce spun, va transpira,se va supara ca un copil prins ca fura cirese, si se va pune in posturi foarte jenante .

    • @ VM

      Ma bucur ca avem acelasi punct de vedere privind emisiunile televizate si cred ca atunci cand moderatorii rauvoitori se comporta ca dl Turturica nu isi ating scopul, ci dimpotriva.

  20. antimarinari spune:

    @ “Sorin Muncaciu says:
    Martie 3, 2011 la 9:50 pm
    Domnule Vosganian, in cazul in speta chiar ca nu va inteleg pozitia. Mi se pare mie sau faceti apologia unei companii de stat care, presupun, ca detine monopolul centralelor (si infrastructura) hidroelectrice.”

    Nu stiu cat de monopolista e sau nu societatea asta , etc , dar stiu un lucru : la vremurile noastre de azi , orice societatea mare care are un cuvant greu in reglarea pretului de piata in domeniul energiei , si se va demonstra si necesitatea unor companii asemanatoare in domeniul alimentatiei , SUNT UN RAU NECESAR SECURITATII UNEI NATII , altfel vom depinde de altii care sa ne faca ei preturile sau care sa ne aserveasca la propriu .

    uitati-va ce fac cu benzina , ce fac cu alimentele care parca nu mai stim sa le producem in tara noastra , ci TREBUIE musai sa le luam de la turci ( legume-fructe) sau chinezi ( banalul usturoi ) .
    Dupa ’90 am falimentat in mod voit fabicile de zahar , si daca poate ca unele necesitau din cauza tehnologiei vechi , altele erau abia modernizate cu utilaje din Franta ( vezi fabrica de la Navodari , care a fost prinsa cu utilaje noi in tipla, sigilate ,etc )

    In domeniul energiei si alimentatiei ne trebuie o strategie nationala si pe care sa si-o asume toti, indiferent de guvernanti .

    dar, bineinteles ca in pd-ei nu am incredere, caci ei au demonstrat cu varf si indesat ca distrug si lumea , numai ca ei sa se ingrase si sa nu-si tina cuvantul dat .

  21. Iani spune:

    Domnul Turturica , om din categoria submediocru dar guraliv , a vrut sa spuna altceva dar pe gura i-au iesit numai prostioare ( la nivelul dansului nu se pot spune prostii….).
    Parerea mea despre sistemul “Hidroelectrica ” este ca se putea face de 10 ori mai mult profit, dar nu s-a vrut politic din considerente sociale.
    Adica in loc sa se vanda catre populatie Mwh cu actualul pret de 70 ron/Mwh se putea vinde conform gandirii d-l Turturica cu minimul 300 ron/Mwh , si cu profit maximizat . Dar fiecare banut din profitul hidro ar fi fost luat din buzunarul romanului sarac…..

  22. sorin gyorgyfalvi spune:

    E a nustiu cita oara ca o aud pe Maria Coman de la antena 3 cu sintagme de genu… ei lasati ca in ultimii 20 de ani a fost la fel, ei lasati ca niciun nimistru liberal sau pesedist nu a demisionat in urma vre-unui scandal, ei lasati ca si psd sau pnl cind a fost la guvernare a facut la fel…

    E de departe cea mai slaba sau cea mai interesata moderatoare de la antena 3. Daca ma uit la ce scoate pe gura as zice ca e doar slaba, dar nu pot sa nu ma gindesc ca ar putea fi de fapt platita de portocalii.

    Astea sunt sintagme portocalii care prind foarte bine, si sunt foarte bine gindite. Cred ca trebuie gasite niste sintagme de contracarare la toate sintagmele portocalii menite sa intre in subconstientu omului. Cred ca ar fi bine sa se apeleze la enorma experienta a profesorului Teodorescu in materie de comunicare, de manipulare, etc…

    Mai mult decit atit, sunt convins ca basescu a crescut binisor in sondaje in ultima luna. Oamenii simpli sau oamenii care urmaresc evenimentele politice doar in weekend sunt usor de manipulat. Aud din ce in ce mai des: da domle, bine le-a facut basescu… (vamesilor) Daca basescu reuseste sa creasca pe la 30% va fi foarte periculos, deoarece stim ca urmeaza miscarea mediatica a partidului Alba ca Zapada, in care basescu va poza in eroul care a curatat si vamile, si politia, si acum face curat in propriul partid, iar acel partid va creste in sondaje in mod cert. Prima tentativa nu i-a reusit, deoarece prin lipsa de incredere la populatie avuta in trecut de basescu portocalii s-au temut ca nu cumva prin operatiunea de camuflare a coruptilor sa nu scada mai mult decit erau. Daaar, daca basescu ar avea o cota ridicata… ar putea sa si reuseasca.

    Deocamdata ne ajuta blejnar, prin faptul ca e se tine cu dintii de scaun, dar sunt convins ca in urma operatiunii de camuflare vor gasi o alta marioneta la butoanele alea. Axa Udrea – Falca – Stolojan cistiga rapid teren, si Blejnar e omul lor. Prin el i-au confiscat lui Blaga controlul vamilor, n-am niciun dubiu si sunt convins ca nu se va merge mai sus, caci in fapt toata mascarada asta a fost despre contrul in care trebuie sa intre banii din vami. I-au confiscat lui Blaga jucaria si o vor folosi ei.

    Va aduceti aminte ca in urma cu un an si ceva se facusera niste sesizari privind activitatea de la Ministerul Turismului al Elenei Udrea, iar Elena Udrea si-a scos un NUP in 2 zile inainte chiar sa se fi solicitat de catre Parlament ? De atunci sunt convins ca Elena Udrea detine controlul DNA, probabil sustinuta de basescu de la spate. Acum, acelasi lucru l-a obtinut si pentur Blejnar, i-a scos un NUP rapid pentru un dosar inceput de altii inainte ca el sa fie pus sef la anaf. De aici mi-am dat seama ca nu e vorba decit despre o schimbare de regina, vistiernicul banilor din vami nu cred ca a fost Blejnar pina acum, el doar de acum incolo va incepe sa preia rolul.

    • @ sorin Gyorgyfalvi

      Nu stiu cine e Maria Coman. Dar nu e dadevarat ca ministrii liberali nu au demisionat, adesea pe degeaba. Imi amintesc de Atanasiu de la Aparare, declarat ulterior nevinovat de Parchet, de pilda.

  23. Kronstadt an der Graft spune:

    Domnule senator, multe societăţi viabile, greu de distrus, au fost făcute una cu pământul şi oamenii din ele lăsaţi pe drumuri de şmecherii din politică. Nu mai departe decât Tractorul Braşov, care era o marcă a cărui director avea pe vremea comuniştilor rang de ministru, dacă bine îmi aduc aminte, astăzi nu mai există. Într-o ţară în care şmecherii îşi fac de cap, oamenii cinstiţi nu sunt băgaţi în seamă. Din această cauză nu m-ar mira ca şi Hidroelectrica să fie pusă pe făraş şi luată de unul ca Bercea Mondialu, care se pare că dă tonul astăzi la comportament în România. Am sperat că mai sunt politicieni care se pot aşeza în fruntea noastră pentru a începe o acţiune de renaştere a acestui neam. Nu-i zăresc. Or fi, da nu-i văd eu. Dumneavoastră îi vedeţi?

    • @ Kronstadt

      Privatizarea a lasat multe victime. Numai la mine in Iasi avem Fortus, fostul Combinat de utilaj greu, Nicolina, Terom (firele si fibrele sintetice). La Brasov am avut si Roman SA. Dar de ARO Campulung ce sa mai spui?

  24. Un liberal optimist spune:

    Am auzit ca Tractorul s-a mutat la Ghimbav si produce tractoare U 650 pentru egipteni!

  25. tudor spune:

    @sorin gyorgyfalvi
    Corecte observatiile tale
    Poate il trage VV de maneca pe crin , pentru ca pana la urma nu inteleg : de ce s a aliat cu PC ul, daca maria coman , dar nu numai ea, vine cu chestiile alea
    Ai dreptate, consilierea dlui B teodorescu ar fi absolut necesara

    @VV
    Maestre,
    Am tot rabdat o pe fata asta, AG, dar totul are o limita!
    Argument: aseara, fiind intrebata la A3 ce parere are despre rezolutia DNA constanta de neincepere a urmaririi penale impotriva lui sorin blejnar, raspunde: “Nu mi sta in obicei sa comentez deciziile instantelor” si ” n am nici un motiv sa ma indoiesc de obiectivitatea DNA”
    1. dna nu este instanta, prin urmare, profesional e zero (cica e si avocata – m am uitat pe studiile ei si m am lamurit)
    2. politic = zero taiat in patru; raspunsul corect politic era : am cel putin doua motive foarte importante sa ma indoiesc de obiectivitatea parchetului, in general:
    - comportamentul inadmisibil in cazul ministrului atanasiu , cand a solicitat suspendarea fara nici un temei
    - procurarul general si seful dna au fost numiti personal de presedintele basescu, in pofida avizului negativ al csm
    Pai daca nici atat nu stie fata asta, de ce o televizati?
    Urmareste cineva prostiile astea?
    Mi amintesc ca si dv ati enumerat o printre liberalii care se pricep la justitie, ca sa nu zic altfel
    Cred ca ar trebui ca unii sa faca meditatii, pe cuvant
    Asemenea limbaj avea dl berca, inainte de a “nu ramane incremenit in proiect”, dar berca avea un asemenea discurs in cunostinta de cauza
    Pe domnisoara asta o banuiesc de ceva mult mai grav, care incepe cu p si se termina cu e

    • @ tudor

      Ai dreptate, Parchetul nu e o instanta si noi, liberalii, avem retinerile noastre in legatura cu initiativele DNA. Consilierea lui BT ar fi foarte buna, BT este un om foarte inteligent, problema e ca nu are nici un atasament fata de cauza noastra, consiliaza la mai multe adrese.

  26. Kronstadt an der Graft spune:

    @Un liberal optimist
    Îmi pare rău dar nu-i adevărat. Fabrica de avioane de la Ghimbav urmează să fie desfiinţată ca toate cele. Lângă Ghimbav s-a făcut o manufactură pentru tractoare chinezeşti de 20 CP. Se aduc piesele şi se asamblează. Trei lulele, trei surcele. Croşetăm tractoare.
    Egiptenii ar vrea să facă tractoare U650, că sunt fiabile şi ieftine, dar nu vrea ??? Probabil tot un Bercea, sau Berceanu, în fine cineva. Avem încă specialişti care ar putea de mâine să îşi transmită informaţiile şi experienţa altora mai tineri, dar dacă nema putirinţa, geaba chchirez gâlceava. Se pare că Bercea comandă şi ceacâru execută, dar zice că aşa vrea el. Am ajuns ţiganii Europei.

  27. Un liberal optimist spune:

    Eu am stirea de la TV, cu o gramada de tractoare U 650, noi noute. Stirea e de anul trecut. Si mie imi plac aceste tractoare, am si lucrat cu ele. Nu mai sunt piese de schimb din pacate!

  28. Kronstadt an der Graft spune:

    @Un liberal optimist
    Aiurea, a fost un egiptean la un moment dat pe aici dar cred că i s-a dat de înţeles că vorbeşte singur. Nu mişcă nimic prin jur, decât ce am pomenit mai înainte.
    O şi ştiu pe tipa care se ocupă de afacerea cu chinezii din partea românilor, este o fostă liberală trecută acum de partea Elodiei Mari a lui Diaconescu. Fată isteaţă dar cu ochii după bani cu orice preţ. Ca mai toţi dealtfel.

  29. cris spune:

    @ LordulJohn

    Vorbeai de necesitatea unui think-tank, de politicieni ca imagine a alegatorilor si de un trebuie sa fim proactivi. (in germana trebuie are doua trepte: sollen – asa se face, ar trebui sa, si muessen, adica o necesitate absoluta ca altfel mori, asa ca zic si eu, nu trebuie ci “musai”).

    Alegatorii liberalilor sunt ei insisi oameni activi, cu un orizont de gindire nu un punct de vedere, si gata sa-si suflece minecile sa-si faca soarta singuri (spre deosebire de pd unde vorbesti de smecherie, dorinta de a parveni, razbunare, clica, haita etc, etc, ori psd – securitatea lui merge si asa, si merge si asa mai ales in grup ori turma). Ori la acest moment se creaza o prapastie intre tipul de alegator si actiunile liberalilor pentru ca nu vezi orizontul de gindire (ci doar punctul de vedere, la propriu, unul, al unui singur om), autonomie, munca in echipa, crearea de echipe, inteligenta si creativitatea puse la treaba. Nu ajunge doar domnul Antonescu care sa spuna “facem” la acel “noi” care reprezinta un eu aristocratic, nu ajunge nici “faceti” adica indicatiile de sus in jos. Trebuie o persoana intii plural reala si activa. Ori aceasta, daca nu vine de la domnul presedinte, trebuie sa vina de la seniori, daca nu vine de la seniori trebuie sa vina de la neseniori.

    Nu ma recunosc ca simplu om, dar unul al naibii de pe picioarele mele si razbatator si nu doar pentru mine insami, in indicatiile si restrictiile de sus in jos si nici in inghetarea neputintei si indiferentei. Si nu va recunosc nici pe voi ca liberali in asemenea postura. Dar eu nu am nici o importanta. Imi spuneai de emisiunea de la a3 – am vazut-o-, crezi ca acei oameni care isi inving propriile neputinte si handicapuri si-si gasesc menirea in ciuda oricaror vicisitudini, liberali la suflet de fapt, adica oameni cu independenta si curaj, s-ar recunoaste in ceea ce face pnl acum? OK, alegatorii pedeleului si-l merita cu virf si indesat, dar acum, alegatorii PNL crezi ca si-l merita sau PNLul incepe sa nu se mai ridice la nivelul de oglinda a alegatorlor?

    Vorba lunga saracia omului, pe scurt: Vreau sa vad comisiile la lucru, vreau sa vad crearea de grupuri de actiune pe diferite domenii.

  30. Kronstadt an der Graft spune:

    @cris
    Liberali sunt toţi oamenii cu iniţiativă, adică de ispravă cum se zice popular, care reuşesc să-şi facă viaţa cât pot de uşoară şi de îmbelşugată, respectându-i pe cei din jur şi pretinzând la rândul lor respect. Unui liberal îi ajunge doar ca membrii comunităţii să-şi ţină vorba, adică să respecte rânduielile şi valorile pe care şi el le respectă şi atunci e liniştit.
    Vorbeam mai demult de stat. Ce este statul. Păi simplu, este un sistem de organizare specific uman, în care toţi membrii respectă aceleaşi principii şi aceleaşi valori, fapt care îi ajută să-şi desfăşoare viaţa cât se poate de bine. Într-un astfel de stat inevitabil se face o diferenţiere între indivizi, bazată pe potenţialul fiecăruia, dar dacă fiecare îşi cunoaşte rolul şi locul este linişte, dar cu condiţia să fie respect între membri. Ei, asta ne-a dispărut. Asta aşteptăm noi să reapară.
    Politicienii vin şi ne oferă din patru în patru ani serviciile pentru a ne ajuta să ne coordonăm forţele pentru binele tuturor, dar bieţii de ei aşa au ajuns să ne înşele că astăzi nici nu mai ştiu ce ar trebui să facă. Vezi cazul lui Prigoană care a încercat să ceară concediu de paternitate de la Parlament, uitând că el a fost ales pentru a-i reprezenta pe unii dintre alegătorii cărora le-a promis că-i va reprezenta cu cinste în forul deliberativ al ţării şi nu a fost angajat cu contract de muncă. Normal ar fi ca parlamentarii să nu primească decât banii de întreţinere şi de deplasare şi atât, restul fiind compensat de cinstea pe care o primesc de la alegători. Dar ţi-ai găsit, vorbeşte-i coanei Udriţica de cinste.

  31. Kronstadt an der Graft spune:

    Scuze că l-am cam alambicat puţin pe Prigoană, dar ăsta consider că este unul dintre cei mai nocivi parlamentari români, pentru că spre deosebire de Vadim care e scrântit şi Becali care este imatur, Prigoană e deştept şi încearcă să ne şmecherească făcând pe prostul.

  32. Livia spune:

    Dle Vosganian, de ce de fiecare data cand aveti interlocutori fatis pusi pe harta am senzatia ca adoptati o atitudine defensiva? N-o fi o pozitie paguboasa asta pentru credibilitatea dvs?

  33. PAPASTRATOS spune:

    V-am citit punctul de vedere vis-a-vis de cazul Dan Voiculescu. Imi place cum ganditi-dovediti onestitate si asta este bine pentru un om politic. Totodata apreciez foarte mult optimismul dvs. desi unii spun ca romanii sunt campioni la pesimism.

  34. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, acum inteleg explicatia dvs. cu aritmetica, si nu in ultimul rind, cu prestatia guvernului din care ati facut parte. Dar, vedeti dumneavoastra, am devenit intr-un fel paranoid cind vad pe posturile romanesti de televiziune fruntasi si parlamentari liberali luind pozitii straine liberalismului confundabile cu pozitii de stinga sau de aiurea. Nu mai departe de aseara , un domn liberal de la Cluj, domnul Marga, tinea un curs despre “statul social”. M-a apuct frica cind doamna parlamentar PE , Manescu, a inceput sa deschida gura deoarece, pe blogul dinsei, majoritatea postarilor si pozitiilor luate de aceasta doamna in PE sint , pe fata, colectiviste de stinga in contradictie totala cu doctrina liberala. De curind, am ajuns la concluzia, ca probabil, prestatia noastra electorala de sub 20% se datoreaza si faptului ca fruntasii nostrii din PNL adopta , dupa ureche , pozitii de stinga !! Pai, cum dracu, este posibil pentru electorat sa deosebeasca liberalii fata de aia de stinga cind, pe sticla, pe bloguri, in documente oficiale PNL, in parlamente, in interviuri in mass-media etc.etc. reprezentantii PNL adopta pozitii de stinga sau elucubratii fara nici o ideologie inteligibila. Nu este posibil ca ideologia sa fie ” o muzica” pe care fiecare reprezentant PNL o cinta cum ii vine, “dupa ureche”. Nu inteleg de ce nu exista un nucleu politic care sa elaboreze o ideologie PNL, la care toti reprezentantii liberali sa adere, ca sa nu mai se calce “in gropi de stinga”. Nu se poate continua asa intr-o “ceata deasa” ideologica, miine poimiine, ne trezim ca din cauza ” noii aliante”, unii cetateni din elctorat ne vor cofunda cu psd-isti.

    • @ Sorin Muncaciu

      Sunt de acord cu tine ca multi dintre reprezentantii nostri nu au o cultura politica si nu stiu sa discearna stanga si dreapta. Riscul unui “sprit” ideologic in raporturile cu PSD e real.

  35. tudor spune:

    @VV
    Nu stiu pe cine mai consiliaza dl BT pana la urma trebuie sa traiasca si dumnealui, atat timp cat n are un agnajament politic
    In acelasi timp cred ca este destul de integru pentru a si face meseria cum trebuie

    Sunt adeptul proverbului ” decat cu un prost la castig, mai bine cu un destept la paguba”. Pentru ca acel castig, de mana cu prostul, de obicei e o reusita aparenta sau de prima instanta

    Oricum, in ciuda aparentei inflatii, din evaluarile mele nu sunt foarte multi specialisti adevarati in chestiuni politice si anume: Cristi Parvulescu in chestiuni de sisteme si tehnici electorale, Bulai in mesaje electorale, Bogdan Teodorescu in manipulare si tehnici comunicationale, Dorel Sandor – pe unde o fi?

  36. cris spune:

    @ kronstadt

    Vezi tu, cred ca, intr-un fel din pacate, PNL este oglinda alegatorilor sai, si mi-e greu sa formulez ce gindesc. Hai sa spun ce imagine am: acel jig-saw puzzle, in care bucatelele sunt aranjate intr-o aparenta ordine si de fapt alandala pentru ca nu se incheaga si dau o imagine strimba si gaurita. Oamenii nu sunt la locul lor drept care nu pot lucra unii cu altii coerent si nu pot face impreuna o imagine solida si clara indiferent ca, individual, sunt unici, bine definiti, bine conturati si cu o valoare de netagaduit.

    Nu stiu daca ai facut vreodata un puzzle. Imagineaza-ti ca ai sute de bucatele de carton colorate, o imagine, si trebuie sa o reconstruiesti. De unde incepi? De la centru crezi, sau faci o bucatica oarecare? Nu, iti faci perimetrul, stabilesti colturile iar apoi adaugi, initial marginile – din cele patru variabile ( patru laturi ale bucatelelor) te poti baza initial pe una, cea dreapta dinspre exterior ca punct de pornire, apoi pe cele doua capete sus si jos sa le spunem, care se pot potrivi cu altele si in final pe conturul deschis spre interior. Apoi construiesti concentric.Cam asa este si o societate care se construieste in rinduri concentrice si cam asta este dezvoltarea capitalului uman in care pui bucatica dupa bucatica la locul potrivit si asta pe mai multe dimensiuni -cea de dezvoltare personala si de incadrare in acel big picture al societatii, un puzzle multidimensional si dinamic.

    Cam asa cred ca ar trebui sa fie si intr-un partid, in fine, nu am experienta respectiva dar o am pe cea organizatorica: iti stabilesti colturile, pionii principali din perimetru si apoi construiesti pe diagonale si laturi spre centru. Ca iti stabilesti ce oameni ai in teritoriu si care isi organizeaza proprii oameni din teritoriu, sau ca vorbesti de structurile centrale – cum este aceasta idee superba cu comisiile de lucru.

    Din pacate, la noi, desi imaginea din minte ca si valoarea individuala a pieselor-oameni sunt excelente, totul se incepe de la centru, ca sa nu mai vorbesc de piesele razlete care isi fac cite o insulita in jur, drept care sunt multe miscari gresite si oameni care nu ajung la locurile lor ci se calca unii pe altii pe picioare sau intre care sunt prapastii de netrecut.Ori la acest moment este o directie inteligenta, cea de jigsawpuzzle, de la periferie spre centru – comisiile de exemplu, TNL-ul. Iar pe de alta parte directia, pe care eu o consider anormala, de la centru spre periferie.

    Asteptam sa vad aceasta directie in PNL de organizare a perimetrului si constructie spre centru, si inca astept. (treaba asta cu guvernul din umbra a dat multe peste cap, e ca si cum cineva s-a hotarit sa arunce citeva bucatele din puzzle isi si colo ca sa construiesti cu ele: au ramas niste insulite fara valoare si fara capacitate de coagulare a jocului in jurul lor; certainly, it does not work like that) Si e important, pentru ca, vorbind despre oglinzi, poate fi exemplul, imaginea corecta dupa care se poate reaseza o tara. “Colturile” sunt acolo si isi mentin locurile, ceea ce e de apreciat. VV, si altii, sunt acolo, nu s-au miscat cu un milimetru. Ce anume trebuie pentru ca aceasta constructie sa continue?

  37. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Interesant e ca unele propuneri si idei emise de Prigoana imi plac si mie, dar le resping de plano avand in vedere partidul in care s-a inscris!

    • @ un liberal optimist

      Ideile lui Prigoana sunt pornite din nastrusnicie: sa le spui tiganilor tigani, sa nu mai platesti salariile preotilor, sa oficializezi prostitutia etc. Teme de interes, dar prea in alb si negru si insuficient argumentate.

  38. marian sandu spune:

    Da se poate sa aveti dreptate dar numai 10%!si ca orice politician nu spuneti tot adevarul!Toti va-ti folosit de aceasta societate ca sa furati!Si in anii guvernarii liberale de care va mandriti si in care spuneti ca s-au facut mari investitii la hidroelectrica nu cumva acele investitii au fost la portile de fier?Adica acea mare teapa in care a-ti muls hidroelectrica cu firme capuse si nici treaba buna nu s-a facut!V-am spus nu va acuz doar pe dumneavoastra!Toti nu a-ti facut decat sa capusati aceasta societate!Acum guvernarea pdl-ista angazeaza oameni fara nici cea mai mica pregatire profesionala!Oameni care sunt angajati prin ordine telefonice venite de sus.Parca inainte se mai tinea cont si de pregatirea profesionala!

    • @ marian sandu

      Pe langa faptul ca ce spui e o prostie, legat de Portile de fier, ti-as recomanda, pana la a aprofunda studiile energetice, sa reiei gramatica din scoala primara.

  39. marian sandu spune:

    hahaha!va cam supara adevarul domnu’ vosganian!da sunt prost nu stiu sa scriu corect ,dar spun adevarul si va deranjeaza.toti politicienii nu faceti altceva decat sa furati tara asta!si mai aveti tupeul sa iesiti cu explicatii de tot felul!da ati furat si dumneavoastra !cine a inceput retehnologizarea portilor de fier?si apropo de clasele primare!eu nu am om sa-mi scrie minciunile pe net asa ca las-o mai moale cu gramatica !aveti curaj sa sustineti intr-un proces ca nu ati furat nimic de la hidroelectrica?
    proces pe care sa zicem l-as deschide eu impotriva dumneavoastra ,dar nu de ala mascarada ci pe bune!ia postati si asta !

    • @ marian sandu

      Cum si ce sa fur de la Hidroelectrica? Cu galeata, apa din baraj? Curent electric pentru acasa? Dumneata crezi ca Hidroelectrica e o magazie din care ia fiecare ce vrea? Bineinteles ca nu am furat nimic de la Hidroelectrica.

  40. marian sandu spune:

    Domnule Vosganian cand ma refeream la furat nu m-am referit la dumneavoastra in mod special ci la toate partidele care s-au perindat la putere din 1990 incoace(si la partidul dumneavoastra)!Pentru dumneavoastra am in mod special o stima deosebita si nu vreau sa intram in polemici fara rost.Sunt sigur ca PNL va reveni la putere la alegerile urmatoare si dumneavoastra veti fi ministrul economiei.Asteptam de la dumneavoastra sa puneti lucrurile la punct in toate companiile de stat !Cu stima si ma scuzati poate de tonul prea acut sau de unele acuze poate fara justificare dar le citim si noi pe ici pe colo si le luam de bune!

  41. @ anti galbeni

    Draga prietene, imi pare rau ca trebuie de aici inainte sa te trec la spam. Din cateva motive: intai,pentru ca te repeti, in al doilea rand pentru ca esti imun la orice argumente , si in al treilea pentru ca bati campii. Ideea ca eu as fi “pe felie” cu Dan Voiculescu este atat de aiuritoare, incat chiar ca nu mai merita comentariu. Plus limbajul care este sub orice nivel precum si ortografia care este cu totul personala. Imi pare rau. Adio!