Tema zilei – 14 martie 2011: “Nu putem avea inflatie de peste 5% si relansare economica, in acelasi timp”.

Hotarat lucru, Romania este o tara care depaseste capacitatea de intelegere a institutiilor care se ocupa cu prognoza si modelarea economica. Daca cercetam proiectiile realizate de Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Comisia Europeana, Banca Nationala a Romaniei si Comisia National de Prognoza de la inceputul crizei si pana acum si le comparam cu realitatea, ne ingrozim, pur si simplu.  Diferenta dintre PIB-ul prognozat si cel efectiv realizat in 2009 a fost de 13% din PIB, adica de peste 15 miliarde de euro!!! Diferentele in 2010 au fost de “numai” 3% din PIB, destul, insa ca sa transforme preconizata relansare in recesiune cronica.

Naravurile ultimilor doi ani s-au cronicizat si ele. Realizarile “la mustata” , insotite de laudaroseniile guvernamentale continua. Anul trecut, dupa ce tinta de deficit bugetar pe primul trimestru de 8,25 mld lei a fost indeplinita, deficitul fiind de numai…8.22 miliarde de lei,  presedintele a declarat ca daca nu taiem salariile si pensile, tara se duce de-a berbeleacul (!?). La sfarsitul anului, deficitul bugetar s-a realizat tot cu precizie de milimetru, dar datoria publica aproape s-a dublat. Aflam ca in trim. IV am reinceput cresterea economica ea fiind de…0.1% trim IV/trim III. O zecime de procent, in acest raport, e de ordinul de marime a catorva zeci de milioane de euro. Va imaginati cata precizie si ce succes urias! Cu cat suntem mai exacti in indeplinirea tintelor, cu atat lucrurile se complica si decalajele fata de celelalte tari ale Uniunii  Europene se adancesc.

Saptamana viitoare vom explica ce se ascunde in spatele acestei iluzii a cresterii economice de 0,1% din trim. IV 2010. Acum, insa, sa spunem cateva cuvinte despre unul dintre cele mai mari pericole care paste Romania anului 2011: inflatia. Ca de obicei (adica un obicei mai nou, de vreo doi ani incoace),  BNR a sarit in ajutorul Guvernului si s-a grabit sa minimalizeze impactul cresterii TVA, asigurandu-ne ca dupa o luna –doua cresterile de preturi se vor absorbi. Suntem, insa, la jumatate de an dupa majorarea TVA si rata inflatiei ramane in intervalul 7,5 -8%.

Contextul european nu e deloc favorabil. Jean Claude Trichet atrage atentia statelor membre asupra depasirii nivelului inflatiei (2,4% in februarie, in zona euro) si lasa sa se inteleaga ca dobanzile s-ar putea sa creasca. BNR ii tine isonul, excluzand orice discutie privind reducerea dobanzii de referinta  de 6,25%. Mai mult decat atat, semnalele privind cresterile ratelor dobanzii in sectorul bancar sunt tot mai numeroase.

Daca inflatia nu scade sub 5%, sansele relansarii economice sunt compromise. Ca sa nu mai vorbim de impactul inflatiei asupra veniturilor reale, venituri care si asa sunt slabite prin reducerile nivelelor nominale.

Ani de-a randul, sub influenta teoriilor monetariste (Milton Friedman) s-a propovaduit caracterul benefic al unei inflatii moderate, in stimularea cererii. Era , insa , vorba de o inflatie de doar 2-3% pe an, si asta in conditiile cresterii economice. In Romania nu putem face apel la astfel de teorii, caci inflatia este mult mai ridicata si ea creste pe fundalul recesiunii economice.

Relansarea economica necesita, pentru ca afacerile sa redevina rentabile, scaderea costurilor. Ritmurile inalte de crestere din perioada 2004 – 2008 au facut ca unele preturi sa creasca rapid (metrul patrat de constructie si de teren, salariile etc.). Mediul de afaceri nu se va revigora fara ca aceste in-put-uri – fie ca e vorba de metrul patrat de teren ori de constructie, de chirii, de utilitati ( in primul rand energia), de costurile cu forta de munca (inclusiv CAS), de costul creditului ori al tehnologiilor de import (adica intarirea monedei nationale) – sa devina mai accesibile. Ori ceea ce constatam e ca lucrurile mai degraba se inrautatesc., Sa adaugam la acestea impasul in care se gaseste absorbtia fondurilor europene si lipsa de spatiu fiscal pentru cresterea investitiilor publice, si vom intregi un tablou care nu ne bucura deloc.

BNR ne da semnale deosebit de incurajatoare. A facut-o mai mereu, in ultima vreme, si fara folos. Guvernul ne anunta ca iesim oficial din criza, adica, pentru a vorbi pe sleau (noi, nu Guvernul), trecem din recesiune in stagnare, caci 0,1% e mai degraba marja statistica decat crestere economica. Daca, insa, inflatia nu se domoleste pana la jumatatea anului, adica nu coboara sub 5%%

82 Responses to “Tema zilei – 14 martie 2011: “Nu putem avea inflatie de peste 5% si relansare economica, in acelasi timp”.”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  @tudor
  Niciodată nu mi-a plăcut să dau înapoi. Dacă pot să vă ajut cu ceva anunţaţi-mă şi am să fac tot ce pot. Cu timpul nu stau eu prea bine, dar printre picături, cu plăcere.

 2. tudor spune:

  @Kronstadt an der Graft
  Multumesc, te voi contacta

 3. tiberiu spune:

  @VV
  @tudor
  @un liberal optimist
  @”restul lumii”

  1) Ramane sa va intalniti si sa constatati in primul rand cate persoane au disponibilitatea (si experienta necesara) pentru a demara un asemenea proiect.
  2) Eu personal fara a fi ziarist profesionist am colaborat cativa ani buni la unul din cele mai vechi si mai reputate publicatii in limba romana din diaspora, publicand un mare numar de materiale publicistice (Recenzii literare, recenzii teatrale, comentarii politice, interviuri cu personalitati de origine roamana din diaspora).
  Pentru ca o publicatie (fie ea online) sa atraga cat mai multi cititori ar trebui sa cuprinda materiale cu tematica cat mai diversa si elaborate la un inalt nivel profesional.O astfel de publicatie ar trebui sa cuprinda stiri si comnentarii sportive,moda,rubrica umoristica,retete culinare etc). Asta implica un colectiv redactional format din minim 4-5 persoane care sa afecteze in mod constant timpul pentru redactare.O publicatie cu profil unilateral politic,plictiseste pe cititori.Mesajele trebuie strecurate mai mult printre randuri,decat spuse pe “limba boului”.Nu sunt sigur ca veti avea fortele publicistice si timpul necesar.
  3)Intelegand in oareceare masura intentiile care va anima v-as recomanda sa va ganditi sa profilati acest proiect in principaL pe interviuri cu persoane marcante din diverse domenii : literatura, teatru,moda,politica etc.In primul rand ar trebui sa atrageti cititori prin personalitatile intervievate si prin calitatea scriiturii de abia dupa aceea sa incercati sa transmiteti cititorilor mesajele care va intereseaza.In opinia mea interviul este genul publicistic este cel mai atractiv pentru cititor.Nu este insa deloc un gen usor. Eu am realizat cateva interviuri (cred eu bune) la care am muncit din greu ca sa pot reda pe de o parte cu fidelitate ceeace interlocutorul meu dorea , dar sa bag printre randuri si ce voiam eu sa transmit cititorilor.Un interviu substantial incluzand proiectarea interviului, luarea interviului si redactarea lui pot lua uneori si saptamani de lucru in regim de 2-3 ore pe zi.
  Reflectati la sugestiile di observatiile mele.

 4. cris spune:

  @ VV

  Imi permit sa va contrazic in ce priveste faptul ca romanii prefera sa citeasca stiri, decit opinii. Sunt peste 103000 hit-uri pe acest blog, De fiecare data cind vi se preia un articol pe cotidianul sunt 1500-2000 hit-uri pe cotidianul, cel putin tot atit de mult cu cele pentru articolele de stiri.
  Si inca o data, avem toate motivele sa ne mindrim ca nu suntem blogul pe care sa-l citeasca un milion de oameni. Poate ca nu ne adresam tuturor, in fond nu suntem nici site de popularizare nici de campanie electorala, dar tocmai aici este valoarea.
  De fapt, cind ati pornit acest blog, ce ati avut in suflet sa realizati? Si e o intrebare retorica.

  • @ cris

   Blogul este o forma de comunicare. Daca vrei comunici, daca nu, nu. Ziarul este o forma de responsabilitate. Esti obligat sa ai ce comunica. Asta e diferenta.

 5. Emi spune:

  @cris, asta scria V.V. pe 24 august 2009 si mie mi-a placut. Cred ca o forma adaptata ar fi un motto potrivit si pentru ziar:
  “Îţi voi scrie despre ceea ce eu cred că este important. Despre lucruri care este bine că se petrec într-un anume fel şi despre lucruri care este rău că se întâmplă aşa cum se întâmplă. Ca şi despre altele care nu se întâmplă, deşi ar fi bine să se întâmple. Eu am posibilităţile mele, din sfera politicii, să-ţi prezint cifre şi interpretări. Tu ai posibilităţile tale, pe care ţi le dă viaţa de zi cu zi, de a le compara cu realitatea pe care o înfrunţi. Sau poate că ai alte unităţi de măsură care se dovedesc mai exacte. Un om singur nu poate schimba lumea, dar poate avea o viziune despre lume şi, la urma urmei, a înţelege ce ţi se întâmplă este deja un început de victorie. Pe scurt, vom aşeza fiecare faţă în faţă viziunea sa despre lume şi le vom compara. Dacă ele se aseamănă, vom merge împreună înainte. Dacă ele se deosebesc, vom învăţa câte ceva unul de la celălalt şi ne vom aminti, atunci când ne vom reîntoarce fiecare la viaţa lui că mai e ceva de îndreptat astfel încât libertatea unuia să nu o afecteze pe a celuilalt.”

 6. cris spune:

  @ Emi

  Asa este, aceasta se numeste misiune si vizune
  Sunt pentru. Motion to approve.

  @ VV

  Se pare ca nu prea aveti incotro….you are surrounded.

 7. @all
  ,,tudor says:
  Martie 15, 2011 la 7:13 pm
  @Corina
  Imi cer scuze
  Insa, in afara de formalism/festivism e nevoie sa punem si mana …
  Personal, organizatia de femei mi se pare neactuala, dar nu vreau sa dezvolt subiectul”

  M-am decis sa va raspund pentru ca suntem toti parte a acestui club si mai devreme si mai tarziu gasim cai de comunicare si intre noi. Am intrat pe acest blog in campania electorala din 2009 si…n-am mai plecat. O vreme am fost foarte activa pe aici alaturi de @cris, @lorduljohn, @barosanul si alti prieteni entuziasti, sustinuti neobosit de gazda noastra, vesnic prezenta printre noi. Data intrarii mele pe blog a coincis oarecum cu cea a inscrierii mele in PNL. Pe masura ce m-am implicat tot mai mult in viata de organizatie, postarile mele s-au mai rarit, poate si din cauza timpului sau pentru ca am gasit noi forme si modalitati de exprimare a opiniilor. De multe ori aleg sa nu comentez pentru ca anumite idei pe care le am nu pot fi aruncate in spatiul acestui blog, care este unul public, din simplul motiv ca ele sunt mai utile daca sunt discutate la modul concret in organizatie. Asa ca daca aduceti vorba de ,,pus mana” va pot spune ca ati gasit omul potrivit, in sensul in care activez deja in doua comisii de specialitate (care, apropo, la Iasi functioneaza, avand intalniri saptamanale), conduc o organizatie speciala, in asa fel incat cam trei zile pe saptamana sunt in sediu unde muncesc efectiv. Despre organizatiile de femei tocmai s-a incheiat subiectul aici si nu mai vreau sa-l redeschid ca devine obositor. Ideea este ca femeile au DATORIA sa onoreze cu demnitate si buna-credinta aceste structuri create special pentru ele, structuri care, daca nu sunt manageriate corect si nu isi definesc clar misiunea si mesajul risca sa devina principalul instrument de izolare si indepartare a femeilor de politica.

 8. ,,VarujanVosganian says:
  Martie 15, 2011 la 4:33 pm
  @ tudor

  Normal ca Congresul se poate face si fara mine, doar nu candidez la femeile liberale.”

  Ar fi o isprava! N-ar mai fi probleme cu norma de reprezentare :-)

 9. un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Eu nu sunt ziarist, sunt un inginer ratat (avand in vedere ca nu mai avem industria tinta pentru care m-am pregatit). Am facut un fel de jurnalistica prin facultate(cenzurata!), am citit o gramada de doctrine politice, economice si sociale care s-au potrivit ca nuca-n perete in Romania, dar si in USA, UK, Germania, Franta, Italia, Austria etc. Oricum, maine nu trebuie sa hotaram ce produs va iesi.Important este sa discutam!