Tema zilei – 17 martie 2011: “Nimeni nu va fi mai respectat de ceilalti decat se respecta pe sine insusi!”

Asumarea catre fericire este o asumare individiala. Nimeni nu poate fi mai fericit decat isi doreste sa fie. Nimeni nu poate fi mai presus decat misiunea pe care si-o asuma in viata. De asemenea, nimeni nu va fi respectat de ceilalti mai mult decat se respecta pe sine insusi.

Tot astfel si in ce priveste demnitatea nationala. Dezbaterea parlamentara privind declaratiile jignitoare ale unor lideri maghiari, cu prilejul aniversarii Zilei maghiarilor de pretutindeni,  ar fi trebuit sa aiba, de fapt, ca punct de plecare, nu nostalgiile imperiale ale ungurilor, lucru binecunoscut de la 1918 incoace, ci lipsa de mandrie nationala a autoritatilor romane. Liderii maghiari, in frunte cu primul ministru Viktor Orban, au simtit ca au in fata un partener slab, mai preocupat sa-si pastreze guvernarea decat demnitatea, si atunci s-au apucat de campanie electorala in Ardeal.

Sarbatorirea zilei de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, in forma in care se desfasoara in Romania, inclusiv prin intreruperea activitatii Parlamentului, este un gest de mare ingaduinta din partea Romaniei. Caci aceasta zi, pe langa faptul ca evoca inceputul revolutiei pasoptiste maghiare, aminteste si de proclamatia data cu acel prilej, redactata de Petofi Sandor si un grup de tineri revolutionari maghiari,  si care cerea, raspicat, alipirea Ardealului la Ungaria. Ei bine, autoritatile din Ungaria nu numai ca nu incearca sa trateze cu discretie acest aspect, dar il reamintesc cu sfidare, declarand pe pamant romanesc ca Ardealul trebuie sa redevina ceea ce a fost, adica parte a statului maghiar. Faptul ca liderii Parlamentului si Guvernului maghiar face astfel de declaratii in vreme ce Ungaria are presedintia Uniunii Europene nu face decat sa dea o dimensiune grotesca acestor atitudini.

La urma urmei – nu-i asa? – de ce n-ar face-o? De vreme ce au in fata un presedinte care sta cuminte cu castile la urechi ascultand traducerea discursului lui Laszlo Tokes la scoala de vara din judetul Covasna, cand un gest de minim respect fata de presedintele tarii impunea maghiarilor, cetateni romani,  care l-au invitat sa foloseasca limba oficiala si sa nu-l supuna pe Traian Basescu situatiei penibile de a comunica prin intermediul translatorului cu cetatenii propriei tari? Cand Guvernul tace malc, ministrul de externe isi cauta de drum iar partidul de guvernamant ofera, drept recompensa pentru aceste atitudini sfidatoare si o lege a minoritatilor? Iar argumentul domnului Boc cum ca protestele noastre sunt menite doar sa bage zazanie intre PD si UDMR sunt de un caraghioslac fara limite. Ba , mai mult, spune, domnul Boc, declaratia lui Orban nu era chiar asa, au mai adaugat de la ei delegatii care au citit-o. Intia ca dl Boc nu ne spune – si nici altcineva – care a fost declaratia lui Orban, ca sa facem diferenta. Si, apoi, nu ne spune de ce, daca delegatii care au citit cuvintele lui Orban au scornit iredentisme, Orban insusi nu s-a delimitat public de aceste scorneli?

Mandria nationala este o resursa la fel de importanta ca petrolul sau ca rezerva Bancii Nationale. Va imaginati ca si-ar permite vreodata cancelarul Germaniei sa declare la Strasbourg ca Alsacia si Lorena trebuia sa redevina teritoriu german? Sigur ca dl Orban are partea sa de vina si declaratia pe care noi am citit-o ieri de la tribuna Parlamentului este neiertatoare in aceasta privinta. Dar parte din vina avem si noi, prin cei care ne reprezinta, ca nu stim sa impunem respectul pe care il merita teritoriul suveran romanesc, cu simbolurile nationale, cu istoria si cu jertfele sale.

112 Responses to “Tema zilei – 17 martie 2011: “Nimeni nu va fi mai respectat de ceilalti decat se respecta pe sine insusi!””

 1. VM spune:

  Ce nu pare sa inteleaga UDMR,o formatiune fata de care eu am tot respectul si care are in componenta ei oameni care merita acest respect,este faptul ca ce se construieste pe baze incorecte,rapid si alaturi de incompetenti,are mari sanse sa se darame .Le inteleg pe undeva disperarea ,practic dansii sunt parte a celei mai dezastruase guvernari de dupa 1989 ,iar cetateanul maghiar sufera de pe urma acestei guvernari ca si cel roman. Ca urmare,daca nu le pot oferi paine etnicilor maghiari ,prefera sa le ofere circ…Ce vor face insa in viitor ?Circul nu tine de foame, iar constructiile incorect facute, se darama…

 2. Emi spune:

  @sorin gyorgyfalvi
  Am avut in tinerete un prieten (foarte drag mie) care mi-a explicat ca el este maghiar nu ungur, pentru ca asa se numesc ungurii din afara granitelor Ungariei. Probabil tu ai dreptate, ideea este ca ungurii din Ungaria nu ii considera pe cei din afara granitelor ca fiind frati buni ci un fel de frati vitregi (cu sange amestecat) si asa se considera si ei insisi. Daca romanii sunt considerati de calitate inferioara si tigani (desi hunii si tiganii sunt popoare migratoare asiatice) banuiesc ca si maghiarii din Transilvania care sunt amestecati deja genetic cu romanii, vor fi considerati la fel. Eu cred ca mai respectati sunt maghiarii intre romani decat vor fi ei vreodata printre unguri. La romanii care traiesc in Ungaria si la drepturile lor m-am gandit cand am scris “cetateni de calitate inferioara”.

 3. bun simt spune:

  Mesaj pentru un multiplu Repetent
  V-am votat pentru preşedinţie, în noiembrie 2009, în turul I. Mi s-a părut, atunci, că sunteţi cea mai acceptabilă variantă, chit că vi l-aţi declarat ca model pe Tudor Chirilă, în timp ce-l aveaţi pe Neagu Djuvara-n spate, în grupul susţinătorilor.
  A trecut un an şi ceva de atunci, şi voiam să vă mulţumesc că nu m-aţi dezamăgit. În primul rând, îmi place foarte mult atitudinea dumneavoastră arogantă, agresivă, veninoasă şi neconstructivă. Este ceea ce detest cel mai ta­re la cei de la putere, dar la dum­neavoastră apreciez e­norm.
  Apoi, mi se mai pare extraordinar faptul că nu v-aţi dezis de Felix nici măcar după decizia ÎCCJ. În definitiv, ce mare lucru a făcut Felix ? Nimic, vorba dumneavoastră, hai să nu mai fim ipocriţi… A, atunci când a fost vorba de Mona Muscă, mi s-a părut normal s-o călcaţi pe cap, dar cu Felix e altă treabă… Sunt două chestiuni diferite. Nu mi-e deloc clară diferenţa, dar am încredere în judecata dumneavoastră, doar v-am votat.
  Un alt motiv pentru care îmi inspiraţi mare, mare încredere este prezenţa dumneavoastră în Parlament. Sunteţi pe locul I pe lista absenţilor, reuşiţi să lipsiţi de la Senat într-o proporţie de 99,5%, chiar mai mult decât Cătălin Voicu de la PSD. Să recunoaştem: e o performanţă să fii mai absent decât unul care-i la pârnaie. Cred că numai Superman, Spider-Man, Batman, Aquaman, Iron Man 1 şi 2 şi încă câţiva super-eroi, care nu-mi vin acum în minte, ar mai reuşi aşa ceva.
  Apoi, sunt convinsă că, în timp ce lipsiţi de la treaba pentru care eu, ca cetăţean, vă plătesc, dumneavoastră lucraţi în interesul meu şi al acestei ţări. Vă gândiţi mult, noaptea, la viitorul meu şi al copiilor mei, ceea ce, probabil, vă împiedică să vă treziţi mai devreme de orele 13-14. Primele două-trei ore, după ce vă treziţi, sunteţi deprimat şi nu vă puteţi urni din casă. E firesc, după o noapte de frământări şi chin. Următoarele două-trei ore nu găsiţi cu ce să vă-mbrăcaţi. Din cauza stresului, vi se pare că nici una dintre hainele pe care le aveţi nu mai e mişto şi că nici părul nu vă mai stă ca altădată. Vă-nţeleg, mi se întâmplă şi mie, în perioadele aglomerate. Când, în sfârşit, reuşiţi să ieşiţi, e trafic prea mare, că tocmai se întoarce lumea acasă, de la serviciu. Vă enervaţi şi vă întoarceţi şi dumneavoastră, propunându-vă ca, în noaptea aia, să găsiţi soluţii şi pentru problema traficului.
  De-abia pe seară, târziu, ajungeţi pe la televiziuni, unde reuşiţi din nou să daţi vina pe Putere pentru tot ce se întâmplă rău în ţara asta, cu o prospeţime de invidiat. Eu, după o zi de muncă, n-aş mai putea să am energia, arţagul, tupeul şi aroganţa pe care dumneavoastră reuşiţi de fiecare dată să le aveţi. Poate de asta nici nu sunt eu în locul dumneavoastră, că n-aş putea să fac faţă la atâta stres. Şi nu sunt nici atât de altruistă încât să îmi sacrific viaţa şi serile pentru ţară…
  În fine, aţi înţeles ideea: v-am votat, domnule multiplu Repetent, în turul I, şi vă mulţumesc că nu m-aţi dezamăgit. Datorită dumneavoastră, simt că mai există speranţă pentru România. Acum e nasol dar, când veţi veni dumneavoastră la putere, va fi bine: ne veţi conduce cu seriozitate, consecvenţă şi bună-credinţă, aşa cum faceţi acum în Opoziţie. Înţeleg, în sfârşit, şi de ce vi l-aţi ales ca model pe Tudor Chirilă. A făcut, pentru români, în ultimul an jumate, chiar mai mult decât aţi făcut dumneavoastră, care oricum aţi făcut enorm. A fost aproape la fel de prezent în Parlament şi, pe lângă asta, a mai înregistrat şi câteva cântece. Bine, el e şi mai odihnit, că, probabil, noaptea, după ce trimite poezii prin SMS puştoaicelor, doarme.
  Cam asta e, mai multe cuvinte să vă mulţumesc nu am.
  P.S. Aveţi idee, Chirilă are vreun gând să candideze vreodată?

 4. tiberiu spune:

  @VV
  1)Am spus-o de atatea ori si o repet: cine s-a impotriveste din principiu unor concesii fata de parteneri de coalitie potentiali, va inghitii aceleasi “galusti” inzecit din partea actualei puteri care pentru a ramane la putere face orice concesii imaginabile mergand pana la tradarea intereselor natiunii.
  Daca opozitia ar fi inititat convorbiri cu UDMR inca cu un an in urma si le-ar fi oferit cateva “acadele” actualul regim s-ar fi prabusit de mult si ar fi fost prevenite daunele incomensurabile produse de acest regim criminal. PNL prin vocea d-lui Antonescu trebnuie sa denunte acesta politica de tradare a intereselor nationale pentru ca gasca portocalie sa-si pastreze poizitiile in termeni fara echivoc.
  2)Trageti invatamintele acestui dogmatism si incapatanari care a impiedicat formarea unei coalitii PNL-PSD dupa alegerile din 2008 ceeace ar fi schimbat in bine destinul netiuniii.
  Cand ,la toti dracii se finalizeaza protocolul USL si ratificarea in justitie ? La calendele grecesti ?
  Cand o sa vedem actiuni politice concertate USL si nu numai din an in paste, la asa zise motiuni de cenzura sortite din start esecului ?
  3)In opinia mea trebuie data o replica pe masura atacurilor lui Boc care a numit in mod repetat si insidios USL “Alianta socialista”.
  Propun ca de acum inainte toti vorbitorii opozitei sa numeasca PDL “Paridul Anti-Democrat dar Liberal la furt, frauda si santaj”.Desigur insa ca nu vorbele vor ajuta ci numai o coalitie USL coerenta. Cat se mai poate “trage mata de coada” ?
  4)Nu realizati ca actuala conduita politica falimentara a opozitiei lipsita de coerenta,determinare si orizont duce inevitabil la un dezastru economic si politic incalculabil (de amploarea dezastrului atomic de la Cernobal) cu consecinte care pot afecta viitorul tarii pentru zeci de ani sau mai mult? Pentru a salva alegerile de anul viitor regimul va contracta noi imprumuturi astronomice ca sa realizeze in 2012 o crestere economica artificiala de 4% si sa cumpere toate voturile care sunt de vanzare
  (basca fraudarea masiva cu tehnologie IT de varf).
  Chiar nu realizati cum conduceti Roamnia cu capul in zid ?

 5. cris spune:

  @ Emi

  Ai dreptate. Esenta este ca prea ne privim unii pe altii la persoana a treia plural, ei. Nici nu-i de mirare ca suntem oribi si ne dam in cap unul altuia. Poate ar trebui sa ne spunem “am un prieten drag mie” care se intimpla sa fie “..”, “desi nu de aceea e frumos…..

  Asemenea jocuri nu sunt facute de romanII, ungurII, nimeni nu e de categoria a doua. Cei care fac jocurile considera ca suntem de categoria a II-a – ne-a si spus nu demult, nu-i asa, “tara de mina a doua”….

  Depinde de noi ce suntem si cum ii privim pe ceilalti, nu de jocurile si interesele nimanui ca se numesc basescu, orban, boc, etc, etc, adica de “ei”. Si aici intr-adevar vorbim de categoria II – cei care n-au indrazneala sa poarte un dialog ci doar se refera la persoane terte pe cit de colective pe atit de nonexistente, nu pot fi decit ei insisi un “ei”. Adica se autoexclud…

 6. sorin gyorgyfalvi spune:

  Pina in 89 romanii si maghiarii din Ardeal traiau intr-o deplina armonie. Maghiarii vorbeau romana impecabil, invatau in limba romana si nimeni nu ii impiedica sa vorbeasca limba materna in niciun loc. Unii romani care aveau prieteni sau cunostinte unguri vorbeau limba maghiara uneori la fel de bine ca ei.

  Eu unul chiar am ramas surprins cind in 90 au existat acele conflicte interetnice, deoarece nu puteam sa cred ca poate cineva manipula masele pentru a se ajunge la o eventuala invrajbire. Manipularile astea au venit din Bucuresti si din Budapesta. Vatra Romaneasca, PUNR, Romania-Mare si-au gasit corespondent imediat la Budapesta, si imediat dupa aceea s-a creat (artificial) tema separatismului Tinutului Secuiesc de care a profitat din plin UDMR si ulterior factiunea lui Laslo Tokes.

  De aceea spun mereu, ca Parlamentul din acele vremuri a gresit radical dind dovada de o enorma ipocrizie si acceptind ca in Parlament sa intre partide cu ideologie national-socialista, mascate sau nu. Aici ma refer si la UDMR si la Romania Mare. Romanii fiind un popor mai conciliant a renuntat destul de repede la a mai rumega temele partidului Romania Mare, dar… UDMR a reusit sa isi prelungeasca existenta TOCMAI prin santajul permanent al puterii din orice perioada, si picurind cite un asazis obiectiv atins propriului electorat.

  Din moment ce Parlamentul nu reuseste sa desprinda mentalul colectiv de aceasta disputa, practic perpetueaza singurul motiv al existentei UDMR, partid care trebuia sa dispara demult in negura istoriei. Veti vedea ca odata cu exacerbarea tensiunilor interetnice va invia din morti si partidul Romania Mare, si ne vom intoarce in urma cu 10 ani din punct de vedere al evolutiei democratiei.

  Vedeti ca opozitia nu reuseste sa mobilizeze populatia la demonstratii, si nu reuseste din cauza faptului ca exista un vid de viziune. Eu cred ca determinarea populatiei vine doar atunci cind exista macar un om politic care exprima o viziune la care tindem noi toti in subconstient.

  As vrea sa ne spuna dl. Vosganian de exemplu, cum vede dinsul rezolvarea problemei interetnice ? In ce fel se va realiza convietuirea tuturor etniilor din Romania la fel ca in Elvetia, si cind se va intimpla asta ?

 7. @tudor
  @all

  Draga Tudor, te rog sa-mi clarifici unde anume va avea loc intalnirea de maine de la 12!

 8. tudor spune:

  @VV
  Ma reped acum pana la cafeneaua aceea si va spun cum se numeste

 9. tudor spune:

  Dupa cum vedeti, Consiliul de Securitate a aprobat interventia aeriana in Libia. Prietenul nostru a mizat iarasi pe cartea necastigatoare ( in cartier se spune ” a luat o in mana”)

 10. Cursul euro/ron publicat de bnr incepe sa aiba in ultima vreme serioase fundamente psihiatrice.

 11. tudor spune:

  @VV
  @all

  Manuc Caffe
  (nu sunt trasuri, deci nu mai pleci …)

  Corpul de cladire cu Hanul Manuc, partea dinspre Splai, pe colt, cum faci spre Biserica Sf Anton
  Este rezervat coltul de pe diagonala usii
  Cafeaua e moca ( adica o platesc eu )

 12. lorduljohn spune:

  @VV, @cris

  In harmalaia asta portocalie sa ne intoarcem putin la junimisti:

  http://mirceaplaton.com/html/articole_missir.htm

 13. cris spune:

  @ LordulJohn

  Milord ce parere ai despre ideea cu “ziarul”, ori portalul. Nici nu mi l-as putea inchipui fara tine si fara Mircea Platon. Pe pagina anterioara (articolul anterior) are si Dorin niste idei exceptionale.
  Abia astept sa citesc in liniste articolul diseara.

 14. Zice ca urmatorul primboc o sa fie domnul tehnocrat Bogdan Olteanu de la BNR.
  Stiati?

 15. lorduljohn spune:

  @cris

  Am urmarit comentariile voastre la ultimele postari, dar din pacate am fost prins cu niste proiecte si cu cateva deplasari la Bucuresti si nu am avut timp sa comentez ad hoc. Ideea cu ziarul online/blogul sunt doar inceputul a ceea ce propusesem cu ceva timp in urma, si anume un think-tank si vine in urma numeroaselor propuneri si constatari ale locuitorilor acestui english manor numit http://www.vosganian.ro, legate de slaba activitate a blogurilor personale a majoritatii liberalilor publici si a blogului PNL sau a lipsei de strategii de comunicare ale PNL-ului.
  Subcriu ideii ca PNL sa incerce cooptarea la nivel de consultanta a dlui Bogdan Teodorescu, care, daca nu ma inseala memoria a mai colaborat cu Maestrul la UFD.

 16. Pareristul spune:

  Demersul dvs. este putin fortat atata timp cat “fericirea” este un concept vag, imposibil de cuprins intr-o definitie. Apoi, chiar si cu acceptiunile vaste pe care le avem asupra “fericirii”, exista riscul ca disperarea actuala a majoritatii romanilor sa accepte, ca o solutie salvatoare, inclusiv ideea unei desprinderi de Romania, sub orice formula.

  Vedeti…UBI BENE, IBI PATRIA. Ori asta, pentru mai toti oamenii, se traduce in binele personal, sub aspectele lui cele mai variate. Patriotismul si sentimentul apartenentei la o natiune sunt vorbe goale cand lumea e saraca, debusolata si fara nici cea mai firava speranta de mai bine intr-un viitor previzibil.

  Sa nu va suparati pe mine, dar romanii se lauda des cu Timisoara (orasul meu natal) ca fiind primul oras din Europa in care a aparut iluminatul electric (1884), al doilea (tot din Europa) in care a circulat un tramvai tras de cai (1867). Da! Corect! Numai ca ce uita romanii sa spuna este ca in acea perioada Timisoara era parte a Imperiului Austro-Ungar. Iertati-ma, dar acele elemente de civilizatie nu au fost “creatia” romanilor.

  Sunt multe de spus, putine de facut…

  Toate cele bune!

 17. tiberiu spune:

  @VV
  @All
  http://www.ziare.com/crin-antonescu/presedinte-pnl/crin-antonescu-nu-si-a-pierdut-mintile-1082136
  Iata despre ce incerc sa vorbesc de peste doi ani. Ar fi insa nimerit ca d-l Antonescu sa nu fie lasat singur (asa cum mentiona @VV) in aceasta tentativa de adaptare la realitati dure in fata carora gandirea ideologizata excesiv este ca o piatra de moara agatata la gatul celor care se zbat din greu sa supravietuiasca in “mlastina” politica populata de o lume crocodiliana.
  Va veni o zi (sper cat mai curand) cand veti intelege ca lupta antiterorista (politicile portocalii pot fi asimilate unui gen de terorism politic) nu se poate duce cu “manusi” si cu principii vetuste scoase din carti, ci numai prin aliante flexibile si operative care actioneaza pe principiul “cui pe cui se scoate”.Incercati sa realizati in fine ca va aflati in plin razboi politic avand ca scop supravietuirea democratiei in fata “ciumei portocalii” iar “à la guerre comme à la guerre”.

 18. antimarinari spune:

  @tiberiu

  vezi , tocmai din cauza articolelor de genul acestei dudui , sustin crearea unui ZIAR exclusiv PNL .

  basistii astia au inceput de la un timp sa traga la foc automat articole de genul si alte articole care defaimeaza sau pervertesc dupa chipul si asemanarea lor , asemeni si comentariile care se aduna in subsoluri , vedem ca provin de la tipi/tipe de genul GHEORGHE DE LA NEW YORK , etc ( special se dau baietii ca ne vorbesc din fundul Danemarcei , etc ) ;

  niste lepre, dar leprele astea “cuceresc”( de fapt , isi subjuga) media din ce in ce mai mult .

  nu doresc rau oamenilor, dar pe astia zau ca vreau sa-i vad intr-o buna zi fara munca .

 19. cris spune:

  @ LordulJohn

  E semn de good leadership atunci cind nu spui si nu astepti un “faceti”, ci spui “facem”. O buna comunicare poate sa inceapa cu noi. O avem deja trebuie doar sa o crestem. In fond despre asta vorbim de atita timp ca nu trebuie sa te ridice cineva pe doua picioare sa mergi, trebuie sa te ridici singur.

 20. cris spune:

  @ VV
  Trasura n-avem, dar faceti bine si luati un laptop data viitoare. Temporar, pina gasim un Scottie sa ne teleporteze….

  @ antimarinari,
  lasa-l pe Tiberiu, ai o intilnire

  @ un liberal optimist
  Boier dumneavoastra, ati vrut simbata e simbata, acum fiti boier tineti-va cuvintul boiereste si onorati intilnirea.

  @ tudor
  pentru mine un Macchiato… adica un espresso machiat cu lapte

 21. tudor spune:

  @ antimarinari
  Vii la 12?

 22. antimarinari spune:

  PROCLAMATIA DE LA TIMISOARA

  Aceasta Proclamatie s-a nascut din necesitatea de aduce la cunostinta natiunii romane adevaratele idealuri ale Revolutiei de la Timisoara. A fost o revolutie facuta de popor si numai de el, fara amestecul activistilor si securistilor. A fost o revolutie autentica si nu o lovitura de stat. A fost categoric anticomunista si nu doar anticeausista. La Timisoara nu s-a murit pentru ca activisti comunisti din randurile doi si trei sa treaca in frunte si unul din participantii la genocid sa fie numit de catre acestia ministru de interne. Nu s-a murit pentru ca dezbinarea sociala si nationala, cultul personalitatii, cenzura mass-mediei, dezinformarea, amenintarile telefonice si scrise si toate celelalte metode comuniste de constrangere sa fie practicate in vazul lumii, in timp ce noua ni se cere pasivitate in numele stabilitatii sociale. Aceasta Proclamatie se adreseaza in primul rand celor care au primit revolutia cadou si se mira de ce suntem nemultumiti, de vreme ce dictatura a cazut, s-au abrogat o serie de legi proaste si a mai aparut si cate ceva in pravalii. Acum stiu de ce suntem nemultumiti: nu acesta a fost idealul Revolutiei de la Timisoara. Noi, autorii acestei Proclamatii, participanti la evenimentele dintre16 si 22 decembrie 1989, nu consideram Revolutia incheiata. O vom continua pasnic, dar ferm. Dupa ce am infruntat si am invins, fara ajutorul nimanui, unul dintre cele mai puternice sisteme represive din lume, nimeni si nimic nu ne mai poate intimida.
  Timisoara, 11 martie 1990

  Punctul 1 al Proclamaţiei de la Timişoara
  Revolutia de la Timisoara a fost inca din primele ei ore, nu doar anticeausista ci si categoric anticomunista. In toate zilele Revolutiei s-a scandat, de sute de ori: “Jos comunismul!”. In consens cu aspiratia sutelor de milioane de oameni din Estul Europei, am cerut si noi abolirea imediata a acestui sistem social totalitar si falimentar. Idealul Revolutiei noastre a fost si a ramas reintoarcerea la valorile autentice ale democratiei si civilizatie europene.

  Punctul 2 al Proclamaţiei de la Timişoara
  La Revolutia de la Timisoara au participat toate categoriile sociale. Pe strazile Timisoarei au cazut, secerati de gloante, unul langa altul, muncitori, intelectuali, functionari, studenti, elevi, copii si chiar locuitori ai satelor, veniti in sprijinul Revolutiei. Suntem categoric impotriva tehnicii, tipic comuniste, de dominatie prin invrajbirea claselor si categoriilor sociale. Pe temeiul ideologiei “luptei de clasă” s-au urcat la putere bolsevicii in 1917, pe acelasi temei, nomenclatura comunista romana a instigat dupa 1944 o clasa sociala impotriva alteia, a dezbinat societatea pentru a o supune mai usor terorii. Avertizam impotriva pericolului repetarii acestei triste istorii si chemam muncitorii, intelectualii, studentii, taranii si toate categoriile sociale la un dialog civilizat si constructiv, pentru a reface neintarziat unitatea din timpul Revolutiei. Trebuie plecat de la realitatea ca toate aceste categorii sociale au fost oprimate in regimul comunist si nici una nu doreste astazi raul celorlalte.

  Punctul 3 din Proclamaţia de la Timişoara
  La Revolutia de la Timisoara au luat parte oameni din toate categoriile de varsta. Chiar daca tineretul a fost preponderent, este drept sa recunoastem ca oameni de toate varstele s-au batut cu aceeasi darzenie pentru cauza Revolutiei. Lista victimelor, desi incompleta, este o dovada in acest sens.
  Punctul 4 din Proclamaţia de la Timişoara

  Pentru victoria Revolutiei din Timisoara s-au jertfit, alaturi de romani, si maghiari, si germani, si sarbi si membri ai altor grupari etnice care de secole conlocuiesc in orasul nostru pasnic, in buna intelegere. Timisoara este un oras romanesc si european, in care nationalitatile au refuzat si refuza nationalismul. Invitam pe toti sovinii din Romania, indiferent ca sunt romani, maghiari sau germani, sa vina la Timisoara, la un curs de reeducare in spiritul tolerantei si al respectului reciproc, singurele principii care vor domni in viitoarea Casa a Europei.

  Punctul 5 din Proclamaţia de la Timişoara
  Inca in data de 16 decembrie, din primele ore ale Revolutiei, una dintre lozincile cele mai des scandate a fost: “Vrem alegeri libere!” Ideea pluralismului a fost si a ramas una dintre cele mai scumpe timisorenilor. Suntem convinsi ca fara partide politice puternice nu poate exista o democratie autentica, de tip european. Cu exceptia celor extremiste, de stanga sau de dreapta, toate partidele au drept la existenta in cetatea Timisoarei. In orasul nostru nu au fost atacate si devastate sediile partidelor politice, nici unul dintre membrii acestora nu a fost amenintat, insultat sau calomniat. Membrii partidelor politice sunt concetatenii nostri, sunt colegii nostri de munca, sunt prietenii nostri care au opinii politice. Democratia europeana inseamna libera exprimare a opiniilor politice, dialogul civilizat intre exponentii lor si competitia loiala pentru cucerirea adeziunii politice si, implicit, a puterii de stat. Am fi acceptat in sistemul democratiei romanesti si Partidul Comunist Roman, daca el nu ar fi fost compromis total si definitiv de catre nomenclatura sa, degenerand in fascism rosu. In tarile est europene in care partidele comuniste si-au pastrat minima decenta, societatea le contesta in principiu, dar le tolereaza in fapt. La noi, partidul comunist a ajuns insa pana la genocid, si prin aceasta s-a autoexclus din societate. Nu-l vom tolera nici in principiu, nici in fapt, indiferent sub ce denumire ar incerca sa renasca.
  Punctul 6 din Proclamaţia de la Timişoara
  Dupa patru decenii de educatie si propaganda exclusiv comunista, exista in constiinta tuturor romanilor prejudecati apartinand acestei ideologii. Existenta lor nu este o vina pentru purtator. Manipularea lor, insa, de catre grupuri interesate in renasterea comunismului si reinstaurarea lui la putere este un act contrarevolutionar. Pe lista de lozinci, multiplicata la xerox si impartita in 28 ianuarie, demonstrantilor din Piata Banu Manta din Bucuresti, se aflau si slogane vechi de 45 de ani. Identificarea, de pilda, a partidelor “istorice” cu partide vanzatoare de tara este un astfel de slogan si constituie o calomnie. Dimpotriva, activistii comunisti de acum 45 de ani, dintre care unii au si astazi functii importante in conducerea tarii, se fac vinovati de tradarea Romaniei si aservirea ei URSS-ului. Ei sunt cei care scandau atunci: “Stalin si poporul rus, libertate ne-au adus!” si nu membrii partidelor “istorice”. Acestia din urma s-au opus transformarii Romaniei intr-un satelit al Moscovei si unii au platit cu viata aceasta indrazneala. Se impune redactarea de urgenta a unei scurte, dar corecte, istorii a perioadei 1944-1950 si difuzarea ei in tiraje de masa.

  Punctul 7 la Proclamaţiei de la Timişoara
  Timisoara a pornit Revolutia impotriva intregului regim comunist si intregii sale nomencla- turi si nicidecum pentru a servi ca prilej de ascensiune politica a unui grup de dizidenti anticeausisti din interiorul PCR-ului. Prezenta acestora in fruntea tarii face moartea eroilor din Timisoara zadarnica. I-am fi acceptat poate in urma cu zece ani, daca la Congresul al XII-lea al partidului s-ar fi alaturat lui Constantin Parvulescu si ar fi rasturnat clanul dictatorial. Dar n-au facut-o, desi aveau si prilejul, si functii importante, care le acordau prerogative. Dimpotriva, unii chiar au ascultat de ordinul dictatorului de a-l huli pe dizident. Lasitatea lor din 1979 ne-a costat inca zece ani de dictatura, cei mai grei din toata perioada, plus un genocid dureros.

  Punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara
  Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti, candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei functii, dupa modelul multor tari civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Presedinte al Romaniei ar putea candida si personalitati marcante ale vietii culturale si stiintifice, fara o experienta politica deosebita. Tot in acest context, propunem ca prima legislatura sa fie de numai doi ani, timp necesar intaririi institutiilor democratice si clarificarii pozitiei ideologice a fiecaruia dintre multele partide aparute. De-abia atunci am putea face o alegere in cunostinta de cauza, cu cartile pe fata.

  Punctul 9 al Proclamaţiei de la Timişoara
  Timisoara nu a facut revolutie pentru salarii mai mari sau pentru avantaje materiale. Pentru acestea era suficienta o greva. Suntem toti nemultumiti de sistemul de salarizare, exista si in Timisoara categorii de muncitori care lucreaza in conditii extrem de grele si sunt prost platiti (vezi, de pilda, cazul celor ce muncesc in turnatorii sau in industria detergentilor), si, totusi, nici un colectiv nu a facut greva pentru marirea lefurilor si nu si-a trimis delegati sa trateze cu guvernul revendicari materiale exclusive. Majoritatea timisorenilor stiu ceea ce toti economistii se straduie in aceste zile sa aduca tarii la cunostinta: marirea in acest moment a salariilor ar declansa automat inflatia, asa cum s-a intamplat in unele state est europene. Iar inflatia odata pornita, sunt necesari ani de eforturi pentru a o stopa.
  Numai cresterea productiei, deci a cantitatii de marfa aflata pe piata va permite, in paralel, cresterea generala a nivelului de salarizare. In plus, pentru bugetul sarac al Romaniei, prioritare trebuie sa fie acum cheltuielile destinate restabilizarii unui nivel minim de civilizatie. Se impun, de pilda, investitii urgente in domeniul asistentei medicale si salubritatii.
  Punctul 10 al Proclamaţiei de la Timişoara
  Desi militam pentru reeuropenizarea Romaniei, nu dorim copierea sistemelor capitaliste occidentale, care isi au neajunsurile si inechitatile lor. Suntem insa categoric in favoarea ideii de initiativa particulara. Fundamentul economic al totalitarismului a fost atotputernicia proprietatii de stat. Nu vom avea niciodata pluralism politic fara pluralism economic. S-au gasit insa si voci care, in spirit comunist, sa asimileze initiativa privata cu “exploatarea” si pericolul catastrofei de a apare oameni bogati. Se speculeaza in acest sens invidia lenesului si teama de munca a fostului privilegiat din intreprinderile comuniste. Dovada ca timisorenii nu se tem de privatizare este faptul ca mai multe intreprinderi si-au anuntat deja intentia de a se transforma in Societati anonime pe actiuni. Pentru ca aceste actiuni sa fie totusi cumparate pe bani curati, ar trebui infiintate in fiecare oras comisii de inventariere a averilor fostilor privilegiati ai puterii, coruptiei si penuriei. De asemenea, actiunile unei intreprinderi se cuvin oferite spre cumparare in primul rand lucratorilor ei. Consideram constructiva ideea, mai radicala, a privatizarii prin improprietarirea tuturor lucratorilor unei intreprinderi cu un numar egal de actiuni, statul urmand sa pastreze numai acel procent de fonduri care sa-i asigure controlul activitatii. In felul acesta, s-ar oferi tuturor lucratorilor sanse egale de prosperitate. Daca cei lenesi si-ar pierde sansa, nu s-ar putea totusi plange de discriminare.
  Punctul 11 al Proclamaţiei de la Timişoara
  Timisoara este hotarata sa ia in serios si sa se foloseasca de principiul descentralizarii economice si administrative. S-a si propus experimentarea in judetul Timis a unui model de economie de piata, pornind de la capacitatile sale puternice si de la competenta specialistilor de care dispune. Pentru atragerea mai usoara si mai rapida a capitalului strain, indeosebi sub forma de tehnologie si materii prime speciale, si pentru crearea de societati mixte, cerem si pe aceasta cale infiintarea la Timisoara a unei filiale a Bancii de Comert Exterior. O parte din castigurile in valuta ale partii romane din aceste societati mixte va intra in salariile muncitorilor, intr-un procent ce va fi negociat, de la caz la caz, cu liderii sindicali. Plata unei parti din salariu in valuta va asigura o buna cointeresare materiala a muncitorilor. In plus, pasapoartele nu vor mai fi carnete bune doar de tinut in sertar. O alta consecinta pozitiva ar fi scaderea cursului valutar la bursa libera, ceea ce ar atrage dupa sine cresterea imediata a nivelului de trai.

  Punctul 12 al Proclamaţiei de la Timişoara
  Dupa caderea dictaturii au fost invitati in tara toti romanii plecati in exil, pentru a pune umarul la reconstructia Romaniei. Unii s-au intors, altii si-au anuntat intentia de o face. Din pacate, instigati de forte obscure, s-au gasit si oameni care sa huleasca pe exilatii reintorsi, sa-i califice tradatori, sa-i intrebe tendentios ce au mancat in ultimii zece ani. Este o atitudine care nu ne face cinste. In disperarea care ne-a stapanit in ultimii patruzeci de ani, poate ca nu a fost roman caruia sa nu-i fie trecut prin minte, macar o data, sa scape de mizerie luand calea exilului. Multi dintre romanii aflati astazi departe de tara au plecat dupa persecutii politice si chiar dupa ani grei de inchisoare. Ar fi rusinos din partea noastra sa-i hulim si noi cu vorbele activistilor comunisti de odinioara. Exilul romanesc inseamna sute de profesori eminenti care predau la cele mai mari universitati din lume, mii de specialisti pretuiti la cele mai puternice firme occidentale, zeci de mii de muncitori calificati in tehnologiile cele mai avansate. Sa fim mandri de ei si sa transformam raul in bine, facand din trista si dureroasa diaspora romaneasca o forta innoitoare pentru Romania. Timisoara ii asteapta cu dragoste pe toti exilatii romani. Sunt compatriotii nostri si, azi mai mult ca niciodata, avem nevoie de competenta lor, de europenismul gandirii lor si chiar de sprijinul lor material. De asemenea, cultura romana va fi intreaga numai dupa ce se reintegreaza in ea cultura din exil.
  Punctul 13 al Proclamaţiei de la Timişoara
  Nu suntem de acord cu stabilirea zilei de 22 decembrie ca zi nationala a Romaniei. In felul acesta se eternizeaza persoana dictatorului, de fiecare data sarbatorindu-se un numar de ani de la caderea lui. In majoritatea tarilor care si-au legat ziua nationala de o revolutie, ziua aleasa este cea a declansarii revolutionare, fiind astfel glorificat curajul poporului roman de a se ridica la lupta. Un singur exemplu: ziua nationala a Frantei este 14 iulie, ziua cand, in 1789, a inceput Marea Revolutie franceza prin daramarea Bastiliei. In consecinta, cerem instituirea zilei de 16 decembrie ca zi nationala a Romaniei. Astfel, copiii, nepotii si stranepotii nostri vor celebra curajul poporului de a infrunta opresiunea, si nu caderea unui tiran nemernic. Cu exceptia ziarului Romania Libera, presa, radioul si televiziunea din Bucuresti. Evenimentele comentate ca revolutionare sunt numai cele din 21-22 decembrie. Ne inchinam cu pietate in fata eroilor bucuresteni, ca si in fata eroilor din Lugoj, Sibiu, Brasov, Targu Mures, Cluj, Arad, Resita si din toate celelalte orase care au avut nevoie de martiri pentru a cuceri libertatea. Ne doare si ne revolta insa politica centrala de minimalizare a Revolutiei noastre, evident si prin efortul de diminuare a numarului mortilor. Noi am fost pe strazile Timisoarei in zilele Revolutiei si stim ca numarul lor este mai mare decat cel anuntat oficial. Ii asiguram insa pe acei care astazi tainuiesc adevarul ca nu vom inceta lupta pana cand nu vor fi adusi in fata instantei, in calitate de complici la genocid.

 23. tiberiu spune:

  @antimarinari
  !)N-ai avut posibilitatea sa ajungi la intalnirea cu d-l VV ?
  2)Proclamatia de la Timisoara are un mesaj transpartinic pentru democratizarea viatii sociale si economice si respinge tendintele de totalitarism de orice fel. Nu crezi ca si mesajul PNL-ist ar trebui sa se axeze la ora actuala pe aceastalinie, de factor care pune pe primul plan coagularea forteor politice democratice indiferent de orientare ideologica ?

 24. Barosanul spune:

  @All
  V-ati strins la cafenea?
  @ Cris esti pe net?

 25. Barosanul spune:

  @All
  Eu fara sa promit am facut tot posibilul sa fiu prezent, virtual, cel putin.

  Voi sunteti pe acolo?

 26. Barosanul spune:

  @All
  Sa inteleg ca intilnirea de astazi s-a dizolvat in eter? Nici-o problema bloguim in continuare!

 27. cris spune:

  @ Barosanul

  Sunt, pe net. Si cred ca si ei sunt, fara net.

 28. tiberiu spune:

  @VV
  @All
  http://www.ziare.com/stiri/miting/de-ce-nu-ies-in-strada-nesimtitii-de-romani-1082624

  Un material f. realist care se incheie cu singura concluzie care se impune:

  “Din aceasta perspectiva, e greu de inteles si mai ales de explicat de ce nu ies romanii in strada la “Revolutie”, sa-l rastoarne pe dictatorul de Basescu cu tot cu sluga lui de Boc si restul sustinatorilor. Personal, nu cred ca mai exista nimic de comentat, dupa ce am vazut cu totii reactia romanilor. Nu mai este vorba nici de sindicate, nici de manipulari, de nimic in general. Aceasta este cea mai buna expresie a vointei poporului. De la anuntatii 60.000 la realitatea celor 7.000 nu mai exista nimic de comentat.

  Cred ca faptul in sine ar trebui respectat. Mai mult, de acum incolo fiecare politician, lider sindical sau analist politic ar trebui sa tina cont atunci cand face referire la starea poporului roman. Chiar daca cifrele vorbesc despre o inrautatire a situatiei lui economice si materiale, orice empatie sau plangere de mila venita in sprijinul sau ar trebui cenzurate, interzise si scoase treptat – treptat din vocabularul uzual”

  As complecta cu o singura fraza concluzia articolului:
  Romanii nu ies in strada pentru ca nu au nici o alternativa credibila la actualul regim (USL este deocamdata o gogorita) iar regimul Basescu stie sa alimenteze sperantele lor desarte(pe principiul speranta moare ultima) si sa lupte chiar si cu “gogorita”(pe principiul sanatos ca dusmanul trenuie omorat cat e mic).

 29. cris spune:

  @ Barosanul

  O sa vedem ce spun cind se intorc. Barosane, tu esti omul care transmite si de pe luna, si din ultimul sat de pe lume….cred ca e nevoie de un pic de upgrade la tehnica. L-ai mai certat tu o data pe VV cind era pleacta pe nu stiu ce coclauri. Mai degraba gindeste-te care e cea mai buna formula. In fond, asa vituali cum suntem se pare ca suntem prezenti (la mine e zori de zi).

 30. cris spune:

  @ Tiberiu

  Citesti prea mult ziare.com.

 31. Tiberiu spune:

  @Cris
  Lecturile mele importante din ultima vreme sunt din Spinoza, dar citez numai ce cred ca este relevant pentru acest blog dar si pentru proiectul meu. Ai un site mai bine informat si mai relevant pentru Ro ?

 32. cris spune:

  @ Tiberiu

  Daca te uiti chiar la fapul ca exista 7000 de oameni care totusi se duc in piata, dar pe de alta parte vezi ca nu e nici un portocaliu pe strada deja spune mult, 7000 e mai mult decit zero. Din partea mea, oricit de putini ar fi fost, merita tot respectul. Pe de alta parte vezi, si probabil mult mai bine decit mine, ca portocalele s-au tras la vizuina si isi duc razboiul pe internet – cum e ziare.com, EZ, hotnews – si scuipa cu dispret la cei care, spre deosebire de ei, chiar ies in strada. Si aici intr-adevar putem sa-i batem de departe.

  Ma uit pe cotidianul, pe gindul, pe antena 3 pentru o parte din stiri, si ca sa stiu ce spun portocalele pe ziare.com si EZ.
  Ziare .com e foarte biased pe partea portocalie, si chiar si comentariile ori “sondajele” pe care le fac au scop de dezinformare. E mai bine sa le citesti cu acel ochi critic care nu ia ceea ce e scris ca informatie, ci ca tehnica de manipulare – bine de stiut, evident: daca nu-ti cunosti adversarul, cum Dumnezeu sa te bati cu el, cu ochii inchisi si dind din miini ca bezmeticul?

 33. Barosanul spune:

  @ Cris
  Daca vrei sa conversam, intra pe yahoo messenger si scriemi pe nickul meu Barosanul2003 si imi raspunzi la intrebarea ”Despre ce discutam noi pe blog cu mult timp inainte si te interesa pt domeniul tau de activitate”
  Te astep

 34. cris spune:

  @ Barosanul

  Ai putina rabdare, sa ma lamuresc, banuiesc ca trebuie sa-mi fac sign up – nu folosesc yahoo curent. S-ar putea sa trebuiasca sa-mi dai indicatii.

 35. cris spune:

  There I am. You are offline.

 36. cris spune:

  OK guys. It works. ne putem pastra nick-ul, instalarea messenger-ului ia maxim 15 minute cu tot cu realizat pe ce butoane sa apesi si download. Ar putea fi solutia de conversatie on line ca sa putem fi si noi prezenti. Ma intreb daca mai bun ar fi un chat room, adicatelea hanul lui Manuc on line, dar cum sunt prea noua pe yahoo, banuiesc ca tot barosanul, sau altcineva ne lamureste.

 37. Emi spune:

  @cris
  In Romania messenger-ul este foarte folosit (si mama il foloseste). Ma primiti si pe mine in “club”?

 38. tudor spune:

  @VV
  Multumim, Domnule Senator, am fost onorati!

 39. cris spune:

  @ Barosanul

  Aha, au fost, vezi?

  @ Emi
  crisrsmd, e on

  @ VV, @ tudor

  Si noi, care asteptam, pe cind un debriefing ?

 40. Au inceput operatiunile militare propriuzile in Liba. Avioane franceze survoleaza zzona incercand sa protejeze opozantii dictatorului.
  Romania participa cu nenumarate avioane invizibile.
  Se incearca de asemenea incropirea rapida a unei telegondole care sa survoleze Tripoli.

 41. antimarinari spune:

  am fost , cum sa nu fiu daca am promis ;

 42. antimarinari spune:

  din pacate inteleg ca a fost si corina chiriac tocmai de la Iasi pe aici prin Bucuresti , dar probabil calculele voturilor nu i-au dat timp sa vina pana la noi la o cafe’ ;
  las ca venim noi la Iasi , daca …

 43. cris spune:

  @ antimarinari

  Kudos, tie! si lasa ca vine si corina, daca nu, cum ai spus mergem noi dupa ea.

 44. Tiberiu spune:

  @Cris
  1)Eu nu am nevoie de comentariile unia sau altuia pentru a-mi forma punctul de vedere , mai ales ca am acces la mai toate canalele TV romanesti in real-time ( Realitatea, Antena 3, B1, OTV, TVR etc).
  Tot asa nu mai simt nevoia de f.multi ani sa citesc comentarii despre un meci de fotbal pe care l-am vizionat, sunt chibitz prea expeimentat. Unii pot numi suficienta ceeace eu numesc experienta. Sa fie sanatosi !
  2)Puteai sa remarci din postarea mea ca am citat respectivul articol in mod critic. Eu am respins concluzia articolului citat ca romanii sunt indiferenti(sau multumiti) cu propriul propriul destin in era Basescu si dimpotriva am explicat militantismul scazut al populatiei prin lipsa unei alternative politice credibile datorita activitatii lamentabile(in opinia mea) a partidelor din opozitie incapabile sa se coaguleze intr-o alianta credibila(aluzie la vocile contra USL care se aud si printre politicienii de varf dar si printre blogeri). Si atunci pentru ce sa-si piarda vremea oamenii pe strada daca politicienii mimeaza opozitia si alianta fiind in realitate preocupati excusiv de propriile idiosincrazii.
  Aceasta este singura mea tema. Fara o schimbare de comportament politic nu este posibila nici o schimbare politica.
  Se pare insa ca bat la “usi” inchise ; daca nu aud cei din spatele “usilor” poate aud “vecinii”. Probabil insa ca oamenilor nu le este suficient de rau pentru ca sa intelega ca trebuie sa se schimbe.Este un proces de constiinta individual,.dificil si lent.
  “Rabdare si tutun”

 45. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,
  Ati spus: ”Sa nu crezi ca in Bucuresti, in 21 decembrie 1989 eram in Piata Universitatii mai mult de cateva mii de oameni. Restul fie priveau de pe trotuare, fie se ascundeau in case”.

  Stiu extrem de bine, am fost acolo, dar macar cei de pe trotuar au fost acolo facind multimea sa para mai mare. Acum nici macar atit.

 46. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian,

  Este foarte simplu, toti cei care , in public, propovaduiesc partitionarea Romaniei in favoarea Ungariei sint iredentisti. Toti aceia care incita la violenta ca o metoda de a rezolva conflictele interetnice sint extremisti. Nu codul penal trebuie sa sanctioneze un asemenea comportament ci o lege generala, a carei necesitate se afla in perpetuarea conflictului interetnic datorita discursurilor “inflamatoare” ale iredentistilor maghiari de cetatenie romana. Majoritatea parlamentara romana poate da o asemenea lege care , in opinia mea, are sanse sa ingroape conflictul interetnic pentru todeauna !!

  • @ Sorin Muncaciu

   Acum, la drept vorbind, daca avem o lege impotriva negarii holocaustului am putea avea una si in ce priveste iredentismul. Dar eu cred ca nu asta e calea potrivita.