Noi nu suntem un tribunal ca sa condamne ceea ce e o problema de constiinta individuala. Dar nici nu putem permite ca cineva care are astfel de probleme de constiinta sa vorbeasca in numele nostru.

In urma comentariului meu din data de 10 martie 2011, ” Care ar trebui sa fie pozitia PNL in cazuri precum cel al domnului Dan Voiculescu”, am primit sute de reactii pe blog. Nu toate impartaseau punctul meu de vedere. Unii dintre membrii Clubului nostru socoteau ca tema fostilor informatori nu mai e de actualitate si ca n-ar trebui sa compromitem o alianta menita sa salveze tara de PD cu astfel de chestiuni nesemnificative.

Nu doresc prin acest comentariu sa prelungesc dezbzterea, chiar daca as fi tentat sa spun ca cel mai important lucru nu e sa schimbam cu tot dinadinsul PD, ci sa-l schimbam cu ceva care sa fie diferit, mai bun. Daca vom fi dispusi sa platim orice pret pentru a schimba PD,  sa ne coboram pana la a utiliza aceleasi mijloace si a ne contamina de aceleasi naravuri, bine nu va fi tarii noastre. Patima este buna cata vreme rascoleste elanurile, dar nu si atunci cand produce orbire a mintii.

Dar sa ne intoarcem la subiectul nostru. Ceea ce cred eu ca trebuie sa fie pozitia PNL poate fi mai bine inteles dand pilda Uniunii Scriitorilor din Romania.  Exista si printre scriitori dintre aceia care au fost informator ai fostei Securitati . Surprizele au fost tot atatea deziluzii amare. Respectivii scriitori nu pot fi dati afara din Uniune  pe motiv ca au fost informatori. Apartenenta la USR valideaza talentul si creatia artistica, nu tinuta morala. Ar fi lunga discutia cu privire la modul in car, scriitori  validati de istoria literaturii universale, s-au numarat, in decursul vremurilor, printre informatori, tradatori si colaborationisti.

Impreuna cu Nicolae Manolescu, in pozitia noastra de conducatori ai Uniunii, am propus, insa, o alta masura care a si fost acceptata de breasla: anume a nu accepta ca vreunul dintre cei dovediti a fi fost informatori – cazuri de tortionari nu avem – sa poata reprezenta breasla intr-o pozitie de conducere, la nivelul Consiliului USR. Ni s-a parut ca astfel de oameni nu au calitatea morala de a vorbi in numele altora. Nu doresc sa dau un iz jurnalistic aceste decizii si sa dezvalui numele celor care au renuntat la mandat in urma verdictelor CNSAS. Asta are mai putina importanta, caci noi nu de nume vorbim aici, ci de principii. Important este ca, in acest fel, in interiorul Uniunii Scriitorilor noi am transat definitiv aceasta chestiune. Noi nu suntem tribunal ca sa condamnam ceea ce e o problema de constiinta individuala. Dar nici nu putem permite ca cineva care are astfel de probleme de constiinta sa vorbeasca in numele nostru.  Aceasta trebuie sa fie si pozitia PNL.

95 Responses to “Noi nu suntem un tribunal ca sa condamne ceea ce e o problema de constiinta individuala. Dar nici nu putem permite ca cineva care are astfel de probleme de constiinta sa vorbeasca in numele nostru.”

  1. lorduljohn spune:

    @alex.dumitrascu

    Am apreciat replica dlui Vosganian pentru ca a fost savuroasa, nu pentru ca punea pe cineva la punct.

    @sorin muncaciu

    Nu trebuie sa va para rau ca nu inteleg teoria clasica despre profit.
    Va dau insa cateva exemple despre practica profitului intr-un domeniu pe care il cunosc:
    1. La inceputul anilor ’90 un producator român de semiconserve de peşte din Constanta fabrica o reteta de salata de icre cu un randament de 1 la 5 (adica la un kg de icre rezultau 6 kg de salata). Produsul era foarte apropiat de ce facea lumea acasa. Avea termen de valabilitate cuprins intre 3 si 5 zile. Pe la sfarsitul decadei a aparut un producator in Bucuresti care producea salata de icre cu un randament de 1 la 16, cu profituri uriase. Pretul acestui profit a insemnat insa punerea in circualtie a unui produs care nu mai avea nimic in comun cu icrele, practic era un emulgator cu aroma de peşte.
    2. In prezent UE este importator net de peşte, iar in ceea ce priveşte Pangasius este cel mai mare importator. Conditiile in care se cultiva aceasta specie nu au nimic in comun cu protectia mediului, se foloseste munca la negru, sunt utilizati minori fara a fi platiti, plus procedeul de albire al carnii este unul chimic. Ceea ce face ca firmele vietnameze care comercializeaza aceasta specie sa fie foarte competitive si sa realizeze profituri uriase, lasand totusi loc si importatorilor si distribuitorilor pentru un profit consistent.
    3. In 2004 am proiectat tehnologic o fabrica de procesare a pestelui impreuna cu o firma olandeza. Conditia lor intiala era sa facem in asa fel incat sa-si mute linia de productie din China. Dupa o documentare completa asupra conditiilor din China, printre care amintesc: program de lucru 11 ore/zi, doua zile libere pe luna, salariu muncitorilor 5 USD pe saptamana, i-am comunicat olandezului ca se poate muta cu totul in China unde scoteau u profit frumusel si erau si foarte competitivi.

    PS Argumentele nu trebuie sa fie seci, pot fi insotite si de figuri de stil. Din fericire patul procustian e doar o legenda.

  2. Emi spune:

    @Sorin Muncaciu
    “Teoria ca teoria, dar practica ne omoara”. Profitul in sine isi pierde valoarea daca se distruge calitatea produsului sau destinele oamenilor. Am postat aici ieri un link, pentru semnarea unei petitii (am inteles ca e nevoie de un milion de semnaturi) pentru reintroducerea in discutie in Parlamentul European a unei legi, care va face sa dispara de pe piata plantele medicinale. Asta va duce la cresterea profitului in industria farmaceutica dar mie personal imi va strica echilibrul, pentru ca tolerez cu greutate orice conservant. Este adevarat ca profitul in sine este motorul care dezvolta o societate dar goana nebuna dupa profit poate distruge societatea. Extremistii s-au dovedit de-a lungul istoriei periculosi.

  3. @sfarma piatra

    Nici n-am plecat! Oricum multumesc! :-)

  4. @
    emi

    Nu stiti ce este aceea intentie findamentala, de aceea si folositi ghilimelele. N-are nici o legatura cu casatoria.
    Intentie fundamentala este raspunsul la intrebarea ‘de ce traiesti”.
    Nu va felicit, si nu felicit pe nimeni pentru copiii in afara casatoriei.
    Fara explicatii.

  5. @emi
    Eu te felicit! Pentru ca traiesti in acord cu tine insati! Si nu, nu sunt celebra CORINA CHIRIAC, ci doar o necunoscuta care are un nume celebru. Daca dai clic pe el ma poti si vedea. :-)

  6. cris spune:

    @ corina

    Adica esti de acord ca o luam pe emi in clubul B…cu tot cu tenisi. Alex e catolic, si indiferent ca noi vom fi crezind altfel, trebuie sa-i respectam opinia. Avem, in primul rind, dreptul sa fim diferiti as zice. Si el, si emi, si tu, si eu si fiecare. Atita timp cit traim in acord cu noi insine, cum spui tu, e bine.

  7. @cris
    Sincera sa fiu, asa cum ne cunoastem aici (deloc superficial as spune), mi se pare ca @emi iti seamana foarte mult. Nu pot spune exact ce ma face sa cred asta, e o impresie, un feeling. :-) Clubul B? Hmmm…

  8. cris spune:

    @ corina

    Asa e. Nu stiu de ce imi aminteste de Vrajitoarea din Portobello, cred ca ar trebui sa o vedem dansind nu doar scriind ….

    ‘Elegance isn’t a superficial thing; it’s the way mankind has found to honor life and work. That’s why, when you feel uncomfortable in that position, you mustn’t think that it’s false or artificial: it’s real and true precisely because it’s difficult.

    Elegance is the correct posture if the writing is to be perfect. It’s the same with life: when all superfluous things have been discarded, we discover simplicity and concentration. The simpler and more sober the posture, the more beautiful it will be, even though, at first, it may seem uncomfortable.’

  9. cris spune:

    @ Emi

    cei care ma stiu mai demult stiu ca nu spun niciodata felicitari (avem dreptul de a fi diferiti). Asa incit….
    “Tell your heart that the fear of suffering is worse than the suffering itself. And that no heart has ever suffered when it goes in search of its dreams, because every second of the search is a second’s encounter with God and with eternity.”

  10. patrascu spune:

    @ VARUJAN VOSGANIAN
    “Eu nu-i cer domnului Voiculescu sa renunte la functii, ci PNL sa nu-l mai promoveze. Si PNL va face asta, o sa vedeti.”

    Fara sa suspectez bunele d-voastra intentii,cred ca nu este suficient.
    Din pacate, cei care -in interiorul PNL – vor sa se delimiteze clar de
    Voiculescu sunteti foarte putini, astfel ca, dupa ce USL va castiga alegerile
    ma astept sa-l vad pe Voiculescu intr-o pozitie importanta in stat.

  11. PAPASTRATOS spune:

    Multumesc pentru votul dat impotriva legii de aprobare a OUG 1/2011 privind recalcularea pensiilor militare….. Eram in sala la balcon si va admiram ! Totodata ma bucur ca inca un senator a plecat din PDL-BRAVO LUI !
    Ce se va intampla in continuare cu aceasta Lege ? care este procedura ?

  12. Emi spune:

    @corina chiriac
    Scuze pentru confuzie! Am mai descoperit ceva bun de citit…
    @cris
    Sunt afoana, nu vrei sa ma vezi dansand (desi imi place sa ma inviorez dansand).

  13. Sorin Muncaciu spune:

    Domnelor si domnilor, discutia despre profit s-a referit strict la definitia profitului in conceptul pietei libere, caracteristica capitalismului laissez faire, intentia mea a fost sa arat ca profitul este o motivatie cu rol de motor a societatii capitaliste. In cea ce priveste pietele neuniforme in care competitia este inconstanta, specularea deficientelor pietei si promovarea de produse substandard , producerea de produse in alte tari cu diferite conditii materialelor si de piata a muncii, nu au nimic in comun cu conceptul clasic de profit. datorita faptului ca o serie intreaga de situatii materiale sint confundate cu notiunea de profit face importanta cunoasterea definitiei corecte, altfel comunicarea nu are sens daca pentru fiecare dintre noi o notiune are alta interpretare.

    @ tudor

    Problemele capitalismului modern, aparitia statului corporatist prin care marele business isi promoveaza interesele la adapostul monopolului de stat si a epocii companiilor transnationale care isi avanseaza interesele folosindu-e de relatiile de coluziune ale statelor suverane , sistemului monetar si financiar international in mina bancilor centrale si a surogatelor acestora, bancile comerciale, care se folosesc de sistem pentru a impinge la limita acceptabilului parazitismul asupra popoarelor etc.etc., toate aceste realitati ale lumii moderne altereaza sistemul capitalist clasic.
    In acelasi timp , distributia bogatiei produse in societatea capitalista moderna a schimbat raporturile clasice sociale, astazi salariatii sint in acelasi timp consumatori, detinatori de actiuni, participanti in sindicate si alternativ nesindicalizati, salariati ai statului sau a firmelor particulare, a societatilor non-profit, etc.etc. Contradictiile sint acerbe, un cetatean doreste in acelasi timp un salariu mai mare dar si produse mai ieftine, devidente mai mari la actiunile pe care le detine, dar si ore de lucru mai putine, doreste scaderea taxelor dar si imbunatatirea pensiilor si asigurarilor sociale etc.etc. Cea ce am vrut eu sa precizez a fost mecanismul clasic , bazat pe profit, care a creeat enorma bogatie de care se bucura natiunile vest europene si nord america. Nu am avut nici o intentie sa discut conditia ” de cautare” a fericirii in aceste societati ci originea bogatiei acestor natii care, chiar daca conditia umana este discutabila, civilizatia cu toate beneficiile ei nu este discutabila.
    Referitor la datoria nationala a acestor state, aceasta se datoreaza democratiei, sistemul democratic devine necontrolabil atunci cind statul se foloseste de procesul politic pentru asi asigura perpetuarea puterii. Statul este sustinut de anumite categorii sociale privilegiate, disparitia statului, sau statul intr- forma minimala, ar insemna disparitia categoriilor privilegiate. Faptul ca politicienii , in democratie, consuma resurse financiare mai multe decit produce natia respectiva este consecinta proprietatii colective asupra statului. Un filozof modern a spus : “democratia se va sfirsii atunci cind cetatenii vor intelege ca isi pot vota bani in loc sa-i produca prin munca” !!

  14. Emi spune:

    @corina chiriac, @cris
    Cred ca asemanarea intre mine si Cristina tine de generatie (eu sunt dragon din ’64); suntem greu de intimidat si “murim cu dusmanul de gat”.

  15. un liberal optimist spune:

    @Sorin Muncaciu,
    Chestia asta e tare de tot:” democratia se va sfarsi atunci cand cetatenii vor intelege ca isi pot vota banii in loc sa-i produca prin munca”. Problema e ca un “cetatean” poate sa lucreze ca idiotul 24/24 niste produse si servicii pe care nu le doreste nimeni. Totul depinde de gradul de instructie al “cetateanului” si de priceperea Guvernul de a crea dependinte si necesitati! Ex: guvernul bok-basescu n-a investit nimic in tehnologii militare vs. civile. Vine “conflictul” din Libia. Si? Se scarpina “guvernul” basescu in crestet si dupa vreo saptamana de tacere convoaca CSAT-ul si “decide” sa trimita o nava careia i se spune Corveta , ne-echipata, ne-modernizata, ne-instruita, in marea Mediterana. Un oarecare “capitan”-Lt-comandor, declara de cateva ori ca echipajul este excelent pregatit si va face fata misiunii.
    Ce se va intampla in conditiile in care nava aia care pluteste datorita Legii flotabiltatii basesciene nu va putea ajunge in zona de operatii sau daca va fi distrusa de o racheta “amica”. Va prezenta bok factura familiilor pentru repatrierea “eroilor” la aterizarea pe Otopeni?

  16. tiberiu spune:

    @VV
    Problema nu este Voiculescu,problema este disolutia USL care moare din “fasa”. Scandalurile Severin si Petcu accentueaza aceasta impresie.
    Principiul “divide et impera” utilizat cu consecventa si abilitate de seful statului functioneaza impecabil – cei din opozitie isi “dau la picioare ” intre ei, isi reteaza singuri craca si restul sunt nimiciti unul cate unul intr-o veselie.
    Concluzia mea este una singura- opozitia nu a invatat nimic din experienta propriilor esecurilor .

  17. tiberiu spune:

    @VV
    De bine de rau primcipalele actiuni de protest ale populatiei impotriva politicilor guvernamentale au fost organizate in principal de sindicate.Prin aceste actiuni sindicatele sunt identificate cu opozitia si implicit cu USL care se vrea alianta politica opozitiei. Asta lasand la o parte legatura traditonala ideologica dintre PSD si sindicate. Deci exista o legatuta clara, implicita desi nu directa. De asta am specificat ca scandalurile in care sunt implicati Severin si Petcu “lasa impresia”(n-am spus compromite),pare un simptom, al slabirii USL care nici pe departe nu este configurat politic (spre nemultumirea mea).
    Ar trebui sa fie clar ca eu sunt un partizan fervent al USL, idee pentru care militez de ani de zile..

  18. tiberiu spune:

    @VV
    Compromiterea si chiar lichidarea sindicalismului este pentru actuala putere un obiectiv strategic(Iata ce pot face sindicalistii la Londra !) . Nu uitati ca singurele miscari de masa care au prtotestat in strada impotricva politicilor guvernului au fost de bine de rau organizate de sindicate. Opozitia trebuie sa dea o mana de ajutor la reformarea sindicatelor care trebuie sa fie un partener strategic al USL.