Tema zilei – 26 martie 2011: Institutul de Cercetari pentru Calitatea Vietii: un studiu necrutator despre realitatile romanesti

Acest blog, cu postarile sale, pare un  barometru util al modului in care opinia publica  se raporteaza la temele de dezbatere publica. Daca luam in considerare frecventa accesarilor, numarul de comentarii si reluarile pe alte portaluri ori ziare online, rezulta ca subiectele economice nu se bucura de prea multa atentie. Si aceasta in ciuda apelurilor permanente pe care aceeasi opinie publica le face la gasirea de solutii, la abandonarea temelor conjuncturale, anecdotice, ori patimas-politicianiste. S-ar parea ca ne aflam intr-un cerc vicios, in care, pe de o parte,interesul auditoriului – rating-ul, cum s-ar zice – indeamna la subiecte mai la indemana si cultiva emitatori mai zavergii, iar, pe de alta parte, oferta de subiecte si zaverile indruma interesul auditoriului.

Iesirea din acest cerc vicios presupune un efort de dezmeticire si de educare colectiva. Efort la care trebuie sa participe deopotriva oamenii politici, reprezentantii societatii civile, jurnalistii si detinatorii de telecomanda din fata televizoarelor. De aceea, pe acest blog, ne vom incapatana sa prezentam, in continuare, subiectie economice care, chiar daca nu sunt intotdeauna usor de inteles, au totusi darul sa faca realitatea mai inteligibila.

Astazi nu va propun atat aprofundarea unei teme, cat a unui studiu. Institutul de Cercetarea Calitatii Vietii (ICCV) ne-a obisnuit cu studii temeinice, dispuse sa lupte cu prejudecatile unei abordari superficiale, si care, tocmai de aceea, duc adeseori la concluzii indraznete. Cel mai recent raport social al ICCV se numeste “Romania: raspunsuri la criza” si a fost realizat de patru cercetatori – Simona Ilie, Elena Zamfir, Codrin Scutaru si Iulian Stanescu – coordonat fiind de aceluasi neobosit Catalin Zamfir. Raportul cuprinde numeroase serii de date, dar si analize comparative, explicatii ale crizei in care ne aflam si un posibil inventar al optiunilor. Vom avea peste putina vreme, dupa ce veti fi parcurs acest studiu, prilejul sa vorbim in detaliu despre continutul sau. Nu vreau acum decat sa prezint cateva dintre concluziile acestui raport, nu atat pentru faptul ca le-am prefigurat in comentariile noastre, ci pentru ca ele trebuie sa constituie prilej de meditatie pentru noi toti:

1. Romania nu are un stat prea mare, raportat la marimea economie ci, dimpotriva, este statul cel mai mic din Europa. In ciuda unei adevarate campanii duse in ultima vreme, comparand veniturile bugetare, numarul de salariati, nivelul asistentei sociale, realizatorii raportului ajung la concluzia ca problema Romaniei nu e marimea statului, ci eficienta lui.

2. Criza sociala este accentuata de o criza morala a societatii. Perpetuarea insuficientei resurselor materiale si a nesigurantei instaureaza o stare de neputinta, o criza de sens a societatii romanesti.

3. Citez: “Naura profunda a crizei actuale este nu una economica, ci rezida in incapacitatea configuratiei politice actuale de a produce un proces de gandire colectiva, democratica prin natura sa, care sa genereze solutiile credibile si sustinute de un larg consens, implementate flexibil, deschise la adaptari si revizuiri. Blocajul politic este adevarata problema a crizei Romaniei. Daca nu asumam gravitatea crizei sistemului politic, nu exista sanse de a depasi criza cu care Romania se confrunta.”

Lectura placuta!

101 Responses to “Tema zilei – 26 martie 2011: Institutul de Cercetari pentru Calitatea Vietii: un studiu necrutator despre realitatile romanesti”

 1. @cris
  @emi
  Dar ce faceti fetelor? Va intreceti? Pe voi insiva… :-)

 2. cris spune:

  @ corina

  join the club….

 3. cris spune:

  @ corina

  pai, asteptam o gluma de la tine

  La un semafor, opreşte la culoarea galbenă un Maybach. În spatele lui, nereuşind să mai frâneze la timp, intră un Tico. Pe bordul Maybach-ului apare: “New hardware detected. Install?”

 4. lorduljohn spune:

  @cris

  Sa vad ce pot face in legatura cu articolele. Pana atunci:

  Paradisul european: Esti invitat la un pranz oficial. Esti intampinat de un englez, bucatarul e francez, un italian se ocupa de buna dispozitie a mesenilor, in timp ce de intreaga organizare s-a ocupat un neamt.
  Iadul european: Esti invitat la un pranz oficial. Esti intampinat de un francez, mancarea a gatit-o un englez, de buna dispozitie se ocupa un neamt, dar nu te speria inca – totul a fost organizat de un italian.
  Un belgian a propus ca aceasta sa devina Gluma Oficiala Europeana, pe care s-o invete la scoala toti copiii. Gluma va imbunatati relatiile dintre popoare, va stimula autoironia si cunoasterea interculturala.
  Consiliul European s-a intrunit pentru a lua o decizie: va fi gluma oficiala sau nu?
  Reprezentantul britanic a anuntat, cu o figura foarte serioasa si fara a-si misca buzele, ca gluma este de-a dreptul colosala.
  Cel francez a protestat, deoarece Franta a fost descrisa intr-o maniera negativa. A explicat ca o gluma nu poate fi buna daca este la adresa francezilor.
  Polonia a protestat, de asemenea, deoarece nu este prezenta in gluma.
  Luxemburgul a intrebat cine va detine drepturile de autor asupra glumei.
  Suedezul n-a scos o vorba, dar s-a uitat la toti cu un zambet stramb.
  Danemarca a intrebat unde este referinta sexuala explicita. Daca este o gluma, ar trebui sa contina una, nu-i asa?
  Olanda n-a inteles gluma, iar Portugalia n-a inteles ce este o “gluma”. Este un concept nou?
  Spania a explicat ca gluma este amuzanta doar daca stii ca pranzul a fost programat la ora 13, cand de obicei se ia micul dejun.
  Grecia s-a plans ca n-a fost anuntata despre pranz si a ratat astfel ocazia unei mese gratuite.
  Romania a intrebat ce este un “pranz”.
  Lituania si Letonia s-au plans ca traducerile lor au fost inversate, ceea ce este inacceptabil, desi se intampla tot timpul.
  Slovenia le-a spus ca n-a primit deloc traducere, dar nu face caz.
  Slovacia a spus ca, din moment ce in gluma nu apar o ratusca si un instalator, inseamna ca traducerea este gresita. Reprezentantul britanic a spus ca si povestea cu ratusca si instalatorul pare foarte amuzanta.
  Ungaria a anuntat ca n-a terminat de citit traducerea de 120 de pagini in maghiara.
  Apoi, reprezentantul Belgiei a intrebat daca belgianul care a propus gluma este vorbitor de flamanda sau de franceza. Deoarece, intr-unul din cazuri va sprijini cu certitudine un compatriot, dar in celalalt caz va trebui sa refuze, indiferent de calitatea glumei.
  In inchiderea lucrarilor, reprezentantul Germaniei a anuntat ca a fost placuta dezbaterea de aici, de la Bruxelles, dar ca acum trebuie sa ia toti trenul si sa mearga la Strasbourg pentru a lua decizia. A cerut ca unul dintre cei prezenti sa-l trezeasca pe italian, ca sa nu piarda trenul si sa se poata intoarce la Bruxelles pentru a anunta decizia.
  “Care decizie?”, a intrebat reprezentantul Irlandei. Si toti au fost de acord ca este timpul pentru o cafea.

 5. Emi spune:

  specialistul portocaliu: are statul doua vaci, vand una si cumpar un bou la pret de taur, bag diferenta in buzunar, apoi declar ca am fost inselat de vanzatorul care era din opozitie si-l dau pe mana DNA

 6. cris spune:

  @ lordulJohn

  - Respiraţia adîncă omoară microbii!
  - Da, dar cum să-i faci să respire adînc?

  cineva neinvitat trebuie sa respire adiiiiiiiiiiinc.

 7. Dorin spune:

  Intrucat habar n-am cum ar putea sa sune istorioara despre compania armeneasca, va spun mai bine un banc cu ardeleni. Pe asta macar il pot spune cu accentul potrivit, si nu s-ar putea supara nici un ardelean pe mine.

  Ion: – Mai Vasalie, da-mi împrumut un chil de palinca pâna ce-oi face-o pe-a me’.

  Vasalie: – Ia, mai Ioane, ca doar suntem pretini.
  Ion, dupa doua zile:- Mai Vasalie, mai da-mi un chil de palinca, ma, ca n-am reusit s-o fac pe-a me.

  Vasalie: – Ia, ma Ioane, c-o s-o faci azi, mâne si tu.
  Ion dupa o saptamâna venea spre poarta lui Vasalie care era la masa cu Maria lui.

  Vasalie îi zice lu’ nevasta-sa: – Tu, Marie, daca vine la noi, zi-i ca nu-s acasa … si se baga sub pat.

  Vine Ion si zice: – Ziua buna, Marie !

  - Ziua buna, Ioane.
  - Apai, Vasalie une-i ?
  - Nu-i acasa, zice ea.
  - No, eu am vinit cu ale doua chile de palinca si cu înca o jumate sa ne cinstim ca-ntre pretini din palinca noua. Daca Vasalie nu-i aci, ne-om cinsti doar noi.

  Se cinstesc, se-ncalzesc, se suie-n pat si s-apuca de treaba.
  Vasalie de sub pat aude, simte oarece si cugeta adânc:
  ” … mama ei de treaba ! Ce sa fac io acuma ? Pusca am, cartuse am, da’ nu-s acasa!!!”

 8. lorduljohn spune:

  @cris

  eu l-as pune pe neinvitat doar sa expire adanc.

  Cu referire la articolele lui MP, te rog sa-mi spui ce articole lipsesc. M-am uitat peste site-ul lui si am vazut ca acolo exista o selectie. Mai pot cauta pe site la Convorbiri literare, Idei in Dialog, etc.

 9. Emi spune:

  Ce sunteti rai, a spus si “androginul” un banc, e cam sec da’ daca numai de-astea stie…

 10. sorin gyorgyfalvi spune:

  Cum apar niste informatii care ataca PNL-ul, hop si Lazaroiu cu explicatiile.

  Nu e interesant? Oare astia cred ca mai pot prosti pe cineva ?

 11. lorduljohn spune:

  @sorin

  da, ei cred ca pot acoperi informatiile despre Udrea si Ridzi. Oricum, comentarea acestor informatii este o diversiune.

 12. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  am ascultat dedicatia de pe youtube. Mai binezis am incercat, caci trebuie sa recunosc ca nu imi permite starea spirituala sa ascult ceva asa de plin de viata.

  Eu ascult din astea mai de suparare….
  http://www.youtube.com/view_play_list?p=B29B21A6FB67CD69

 13. @cris
  @all
  Bancuri zici? Pai, ca sa-l parafrazez pe ardeleanul lui dorin, bancuri am da’ n-am fost acasa :-)
  Primul, de incalzire:
  Sotia lui Traian Basescu ar trebui numita amiral. Conduce cel mai mare distrugator al Romaniei.

 14. ,,cris says:
  Martie 27, 2011 la 7:37 pm
  @ lordulJohn

  - Respiraţia adîncă omoară microbii!
  - Da, dar cum să-i faci să respire adînc?”

  Cine sa respire, microbii? :-)

 15. In Parlament urmeaza sa se voteze o lege prin care, la fiecare statie de benzina, sa se puna un psihiatru si un politist. Psihiatrul sa constate starea de sanatate mintala a celor care cumpara, iar daca sunt intregi la cap, sa-i dea pe mana politistului, sa vada de unde au bani…

 16. E imposibil sa-i scoti din cap unui neam prost sa se traga de sireturi si sa se adreseze la persoana intai necunoscutilor.
  Inainte de 89′ era tipic pentru militieni.

 17. Mihai sr. spune:

  Varujan,

  Tocmai aflu de pe Wikileaks, via Cotroceni (HotNews), ca esti mana-in-mana cu mogulul petrolist Patriciu, in interesul mogulilor rusi si impotriva mogulilor americani.
  Vezi ca la Moscova treaba e incurcata, intre mogulul Putin si mogulul Medvedev.
  Cum te descurci cu atatia moguli ?

  Saracu Base…, inteleg ce greu ii este sa urmareasca toata increngatura asta moguleasca.
  Lamureste-l si pe bun simt.

  • @ Mihai sr.

   Am explicat la TvR Ca toata povestea asta e o aiureala. Dar cu moguii te poti descurca bine, te duci la Taj-Mahal, suprema realizare artistica moguleasca.

 18. cris spune:

  @ LordulJohn

  OK, daca sunt din cele pe care nu le gasesc pe ziua veche iti spun.

  Un ascultator intreaba:
  - Este adevărat că nu americanii, ci noi sîntem cei care am văzut prima oară cealaltă faţă a Lunii?
  - În principiu da. Acest triumf îl datorăm celor care planifică economia noastră. Ei se află acolo de mulţi ani.

 19. cris spune:

  @ Mihai Sr.

  Un om mergea pe strada.
  Si deodata dispare…
  De ce?
  L-au ros pantofii.

  Dispare si bunul simt, il roade grija….

 20. tiberiu spune:

  @VV
  Acest atac mediatic sofisticat via-Wikileaks-Cotroceni pune in evidenta pasivitatea opozitiei care bate pasul pe loc de luni de zile incapabila sa configureze mediatic si organizatoric USL -singura cale de a pune presiune la Cotroceni.Regula jocului politic este la fel de simpla ca in fotbal: daca mingea nu este in posesia ta si nu iti presezi adversarul in careu obligandu-l sa se apare si sa greseasca , adversarul vine peste tine.
  Nu realizati ca acest mod de a face politica este falimentar ?

 21. Ieseanul spune:

  @VV

  Vedeti ca au inceput sa intre hotii pe blogul dvs. si sa fure mesaje. Au disparut mesajele lui “bun simt” legate de dezvaluirile Wikileaks. Apropo, sper ca nu sunteti dvs. acel Varujan Vosganian despre care se spune ca insista pentru relatii mai stranse cu Rusia. Si mai sper ca se va dovedi ca, de fapt, odiosul Base e cel ce sta in spatele asa ziselor dezvaluiri.

  • @ Ieseanul

   Dragul meu Iesean, mesajele cu bun simt au inceput sa dispara in momentul in care a inceput sa jigneasca pe ceilalti si sa foloseasca un vocabular nelalocul lui pentru atmosfera noastra. Orice comentariu este binevenit daca respecta minimul de respect. Ca si tinuta obligatorie la receptii. Cai despre relatiile cu Rusia, nu stiu exact ce inseamna “insista” si unde am insistat, dar te intreb eu pe tine de cand e un lucru rau ca Romania sa promoveze relatiile economice (caci despre astea putea fi vorba) cu Rusia, cu China, cu India etc. Si de ce a promova relatiile cu Rusia ar insemna sa intorci spatele altora? Dar vezi, tie ti-e mai dor de bun-simt decat de o conversatie corecta.

 22. Ieri a fost ziua oficiala a unirii Basarabiei cu Romania.
  In rest, politica facuta de prosti pentru prosti. Nimic.

 23. @VV Un iesean cu bun simt. Doi in unu. :-)

 24. Ieseanul spune:

  @ VV

  Sigur ca nu e rau sa avem relatii economice cu toata lumea, daca se poate. Cu conditia ca ele sa fie si avantajoase pentru noi. Or, din cate se intelege citind cablogramele Wikileaks, pe dvs. nu v-ar fi deranjat faptul ca noi plateam rusilor pentru gaz unul dintre cele mai mari preturi din Europa. Nu stiu cum se face, dar noi am pierdut intotdeauna in relatiile cu rusii, fie ca am mers cu saru’mana (Iliescu), fie ca ne-am ratoit la ei (Basescu). Pe langa faptul, binecunoscut, ca rusii santajeaza practic Europa, utilizand combustibilii ca pe un instrument de “docilizare”, se poate banui ca preturile mai mari platite de noi se datoreaza inabilitatii / prostiei negociatorilor sau chiar unor comisioane consistente.

  • @ Ieseanul

   Pe mine ma deranja ca plateam mult cu rusii, dar contracgtul era deja semnat cand eu am venit ca ministru. Asa ca mai cauta…Si tot americanii recunosc in cablograma ca umblam sa reduc preturile…

 25. sorin gyorgyfalvi spune:

  Cred ca suntem un popor de complexati.

  70% din reporteri sau moderatori sunt r-r-riiti… Chiar nu inteleg de ce ar vrea cineva care nu poate sa vorbeasca bine sa devina tocmai …reporter !

  Deja ma si pufneste risul cind schimb un canal si reporterul care vorbeste este tot rrrrit…

 26. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, Franks asta este un reprezentant tipic al papagalilor care populeaza IMF-ul. Asta nu a stat 3 ani intr-un loc, PhD in Political Economy and Government la Harvard si MPA la WWS nu este mare inginerie. Asta a batut in anii 90′ Sud America si in anii 2000 l-au avansat aia de la IMF la Europa.Astia habar nu au pe ce lume sint, vorbesc numai in studii si modele computerizate unde niste smecheri baga gunoaie de informatii de la institutii de stat si banci, vorba aia , ” garbage in garbage out”. Economistii astia ai IMF au legaturi “pe bani” cu aia de la Wall Street.
  Deasemeni sint “educati” in spiritul intereselor trezoreriei americane, unde cine credeti ca e sef?? Un smecher de la Federal Reserve devotat “sustinator” al alora de pe Wall Street. Acum vre-o citva ani i-am atras atentia domnului Tanasescu sa fie atent la “apucaturile” colegilor sai de al IMF si a patronilor lor de la FR. Deci, domnul Tanasescu este in totala cunostinta de cauza asupra sistemului fraudulos reprezentat de FR si escrocii aia de pe Wall Street. Cred ca l-au “convins” colegii lui ca este in interesul lui personal sa promoveze imprumuturi la IMF.
  De aceea, daca USL-ul ajunge la putere, una dintre primele masuri trebuie renegociat “deal-ul” cu IMF-ul. Dar, va rog sa va opuneti ca Tanasescu sau “experti” de alde Daianu sa faca parte din delegatia de negociatori. Din contra, va sfatuiesc sa luati unul sau doi consultanti economisti adevarati, profesori americani ca Stiglitz, in fata carora papagalii IMF nu vor mai indrazni sa fie aroganti si “atotstiutori” iar, papusarii din spatele lor, nu vor mai avea tupeul sa impuna clauze, impotriva intereselor noastre.Deocamdata, in SUA vocea acestor profesori in mediul academic si de business poate sa stavileasca elanul papagalilor IMF. Ce folos am avea daca, papagalii ar calca delegatia noastra in picioare si tot ca ei va trebui sa jucam ???