Tema zilei – 31 martie 2011: Astazi, la miezul noptii, iesim – in mod oficial – din recesiune(?!). Dar maine, oficial sau nu, incotro mergem?

Economia a primit ordin strasnic:  in aceasta noapte vom iesi – in mod oficial, spune primul-ministru – din recesiune! Parca si vad multimile imbulzite pe strazi, privind catre cer, cu ochii dilatati, si racnind, ca in noaptea Anului Nou: “zece…noua…opt…sapte…sase…cinci…patru…trei…doi…unu…zero!!!!” Romanii se vor imbratisa, cuprinsi de o bucurie smintita, sampania va tasni din sticle, artificiile vor instela cerul! Calendarele vor deschide o pagina noua, istoria se va scrie cu litere luminoase. Am iesit din recesiune!

Rar mi-a fost dat sa vad atata tembelism. Economia nu se schimba de la o zi la alta, precum trecerea la ora de vara. Nu stiu care este evolutia trimestrului I 2011 fata de trim IV 2010, se pare ca Guvernul stie acest lucru inaintea tuturor, chiar si inaintea economiei insasi, imi amintesc, insa ca trim.IV 2010 fata de trim III 2010 a avut o crestere infima. Mai stiu ca in trimestrul IV, cand zice-se ca economia a inceput sa creasca, piata muncii a mai pierdut peste o suta cincizeci de mii de salariati,

Iata care este provocarea pe care o lansez Guvernului Romaniei, Fondului Monetar International, Institututlui National de Statistica si Bancii Nationale: vreau sa stiu daca exista vreun specialist al acestor institutii sau oriunde pe acest pamant care sa-mi demonstreze ca estimarile privind evolutia produsului intern brut nu au marja de eroare. Iar daca marja de eroare este mai mare de 0,1% (dupa calculele mele marja de eroare este de cateva procente), atunci Guvernul sa ne lase in pace cu aiurerile astea privind iesirea oficiala din recesiune dupa doua trimestre de crestere economica.

La urma urmei, oficial se poate orice in Romania. Asta suna mai degraba trist. Din pacate, insa, vietile celor multi,  zilnicele noatre ingrijorari, corvoade si deznadejdi, sunt cat se poate de neoficiale. Nu le veti gasi nici in Monitorul Oficial, nici in Anuarul statistic, ele zac bine ascunse in spatele cifrelor oficiale.

Ca exista semne de revigorare, mai ales pe zona industriei si a exporturilor, e un fapt. Dar ca, in acelasi timp, criza e departe de a fi trecut, e si mai adevarat. Si ca relansarea va fi dificila si indelungata. Abia in 2014 – si cu putin noroc – vom ajunge la potentialul economic din 2008. Am pierdut aproape un million de locuri de munca si ne-am impovarat cu 25 de miliarde de euro datorie publica. Decalajele fata de celelalte tari ale Uniunii Europene au crescut si, prin toata atitudinea autoritatilor romane, am ajuns de batjocura lumii intregi. Sa ai ai tupeul sa te lauzi in aceste conditii, e prilej de mare mirare.

Desfid pe oricine spune ca aceasta cadere economica dramatica este rezultatul dezechilibrelor acumulate in perioada precedenta de crestere economica. Nu existi nici o institutie ori vreun locuitor al acestei planete care sa fi imaginat in anul 2008 – ori chiar in prima jumatate a anului 2009 – cat de tare se va duce de-a berbeleacul economia romaneasca. Nici un indicator economic al anilor 2004 – 2008 nu sugera o asemenea prabusire, asemenea dezechilibre macroeconomice. Este incalificabil sa reduci salariile cu 25%, sa ridici TVA cu 20%, sa retezi numeroase drepturi salariale, sa-ti bati joc de politicile publice in domeniul educatiei si sanatatii, sa reduci investitiile publice la jumatate in termeni reali si totusi sa ai un deficit bugetar de sapte la suta si sa dublezi datoria publica!!! Mie, in locul celor care se tot lauda, din tara ori de aiurea, cu succesele acordului cu FMI si cu intelepciunea politicilor guvernamentale, mi-ar crapa obrazul de rusine. Din pacate, insa, in Romania bunul simt nu intra in categoria celor ce se intampla in mod oficial.

114 Responses to “Tema zilei – 31 martie 2011: Astazi, la miezul noptii, iesim – in mod oficial – din recesiune(?!). Dar maine, oficial sau nu, incotro mergem?”

 1. tiberiu spune:

  Acesta este totalitarismul !

 2. tiberiu spune:

  Dictator v-ati ales , dictatura aveti !

 3. Emi spune:

  Basebocul nu este un dictator pentru ca nu are cu ce. Este doar o papusa zdrentuita bine imbracata si bine machiata si cel mai important, bine manuita de umbrele intunericului. Are doar o mana de aparatori pentru ca asa il vor umbrele (usor de manevrat), multe schelete in dulap si un munte de tupeu. Dar papusa este prea zdrentuita si au inceput sa-i zboare caltii, iluzia s-a spulberat si nu mai pacaleste pe nimeni.

 4. tiberiu spune:

  Gresesti.Tot aparatul de stat este portocalizat, asta nu este o “mana” ci o catamai “laba” de aparatori. Toti sunteti la discretia Cotrocenilor.Statul e el.Punct.

 5. Emi spune:

  Medicii si profesorii sunt oameni cu suflete gingase si nu pot face rau. In orice razboi exista victime colaterale si de groaza lor, medicii si profesorii nu vor lua niciodata masuri radicale. Prefera sa se autodistruga (asemeni doamnei invatatoare care a facut greva foamei anul trecut) decat sa distruga alte destine. Basebocul si portocala lui tupeista, daca nu se vor retrage singuri, vor fi maturati de oameni care nu mai au nimic de pierdut.

 6. tudor spune:

  @VV
  Domnule Senator,
  Incercati sa vorbiti cu dl antonescu, poate il convingeti sa opreasca mascarada asta cu strangerea de semnaturi pentru referendumul privind legea capitalei
  Atata lipsa de profesionalism este greu de imaginat: pe afise, pliante, corturi etc se afla portretul foarte mare al elenei udrea, iar cu litere mici se explica faptul ca doamna in cauza intentioneaza sa puna mana pe banii bucurestilor
  Domnii astia de la “comunicare” n au auzit despre primatul imaginii asupra textului?
  Ei de fapt fac promovarea doamnei udrea
  PNL ul sta foarte bine in sondaje in Bucuresti si probabil ca impreuna cu psd ul vor castiga lejer consiliul general, insa actiuni ca acestea ma pun pe ganduri

 7. tiberiu spune:

  Tupeistii exploateaza intotdeauna “sufletele gingase”.Sunteti liberi sa va conservati”gingasia”, dar implicit asta inseamna ca acceptati ramaneti si cu basesbocul pe termen nelimitat-e hotararea voastra. Asa zisii “desperados” la care visezi sa va slaveze sunt pura iluzie-cine nu are nimc de pierdut nu are nimic de castigat si deci nu are nici vointa de a lupta pentru ca nu are nici mijloacele necesare. Uita de ei.
  Astazi nu mai este situatia din nainte de 89 cand traiati intr-un “vas” inchis ermetic sub presiune. Acum cui nu-i convine este liber sa plece unde vede cu ochii, ca tiganii.
  Basebocul joaca un joc politic de inalta clasa si profita de faptul ca adversarii lor ii desconsidera. Basebocul nu sunt filozofi si nici oamni de stiinta ,dar au mult mai multa stiinta de viata si politica decat toti profesorii de stiinte politice la un loc.
  Asta este ca la fotbal, Romania fara Mutu nu valoreaza actualmente nimic. Mutu e un derbedeu ,dar stie fotbal cu carul si mai ales stie sa se “lipeasca” de gol. Fara Mutu Romania lua bataie si de la Luxemburg. Asta este rezultatul Becalizarii fotbalului roamnesc.
  Aveti doua alternative, sa spuneti asa , “noi am ales un “Becali” sef de stat” si deci :
  1) O halim si spuneti si merci!
  2) Ne gandim cum sa ne schimbam pe noi insine, ca sa stim ce si cum sa alegem data viitoare si mai ales renuntam la “gingasia” rau inteleasa care este exploatata in rau de cei pe care i-am ales sa ne conduca.Cu alte cuvinte renuntati sa mai fiti FRAIERII propriilor guvernanti.

 8. Emi spune:

  Domnule Tiberiu,
  M-am nascut dragon, capricorn si in zi de marti, scrie luptator cu majuscule in tema mea astrala si niciodata nu mi-au rezolvat altii problemele. Dar stiu ca nu poti cere unui porumbel sa fie soim sau unui iepure sa fie tigru pentru ca nu au cu ce. Observ o dubla masura in vorbele dumneavoastra, ba suntem noi, ba suntem voi, cand e de bine suntem noi, cand e de rau suntem voi. Asa cum dumneavoastra nu prea sunteti sigur unde va aflati (printre noi sau razand de noi), tot asa gandeste fiecare

 9. tiberiu spune:

  @Emi
  Nu este nci o “dubla masura”.Eu sunt plecat din Ro de 25 de ani, nu am partciipat decat ca spectaor de la mare distanta la evenimentele din 89 si cele care au urmat. Urmaresc evenimentele politice din Ro pe”viu” numai de vreo 3 ani de cand mi-am instalat TV satelit. Nu numai ca nu rad de suferintele cetatenilor romani sub acest regim barbar , dar dupa mintea mea(nepriceputa poate) incerc sa va ajut asa cum pot. La referendul suspendarii presedintelui am militat pe langa toti prietenii mei din Ro sa voteze suspendarea, anticipand consecintele ramanerii lui la Cotroceni, dar oamenii erau parca turmentati.
  De peste doi ani scriu pe blogurile politicienilor opozitiei incercand sa-i fac sa inteleaga ca merg pe un drum gresit si ca trebuie sa-si schimbe mentalitatile si modalitatile practice de a face politica pentru a avea o sansa de a schimba ceva.
  Comentariile mele lipsite de “gingasie” incerca sa determine o reactie puternica reactie de constiinta si autoprogres din partea interlocutorilor, chiar aceaste reactii pe alocuri se indreapta si impotriva mea. Nu ma deranjeaza asta deloc. Conceptiile mele educative sunt apropiate de expuse recent de Amy Chua in controversata sa carte “Battle Hymn of the Tiger Mother” (intamplator sau sunt si eu profesor).
  Oamenii nu sunt nici porumbei, nici iepuri, nici tigrii, oamenii sunt oameni si decid singuri care este conduita lor in viata.Oamenii au darul divin al capacitatii de invatare si cunoastere si deci si cel al alegerilor libere in viata.

 10. Emi spune:

  Eu desi traiam in Ro nu am participat la Revolutie. Am fost la serviciu (deci nu m-am ascuns in casa) dar nu am participat concret la nimic. Mama m-a intrebat de ce nu ma duc si eu sa particip si am intrebat-o simplu unde sa merg. A fost un scenariu, iar cine avea un rol l-a jucat cine nu, a privit ametit de succesiunea rapida a evenimentelor. Ma tem ca in general suntem spectatori, chiar daca avem impresia ca facem concret ceva. Privesc la presedintii si primii ministri ai statelor din intreaga lume si vad rar unul sa-mi placa. Daca acolo unde democratiile sunt antice (ex. Grecia), conducatorii alesi sunt jalnici, la o democratie inca nedefinita bine ca in Ro, ce pretentii poti sa ai? Oricum votezi cu cine vrei si iese cine trebuie…

 11. cris spune:

  @ Corina

  Articolul 2 al CESCR (International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights),la care Romania e semnatara de jumatate de secol: “Fiecare stat semnatar al prezentei conventii ia pasii necesari, individual sau prin asistenta si cooperare internationala, la nivelul maxim al resurselor sale pentru a atinge realizarea drepturilor prevazute in aceasta conventie….”

  In comentariul Inaltului Comisar al Drepturilor Omului referitor la acest articol se specifica: “perspectiva UN este ca fiecare stat este obligat sa asigure un nivel minim de respectare a drepturilor sociale, economice si culturale. Un stat in care un numar semnificativ de indivizi sunt deprivati de hrana, ingrijire medicala, educatie, este prima facie ( adica indisputabil evident) in situatia de a incalca aceasta conventie. Articolul 2 obliga fiecare stat semnatar sa faca tot ceea ce este posibil pentru respectarea acestor drepturi.” Un stat luat la intrebari in aceasta privinta trebuie sa poata demonstra negru pe alb ca a facut tot ce-i sta in putinta si in modul cel mai serios.
  Boc nu traieste pe aceasta lume, e lunatic, adica traieste pe luna, dar tot va da vreodata socoteala pe pamint. Si nu stiu cum poate demonstra ca face tot ceea ce este posibil pentru dreptul la sanatate al oamenilor de pilda, ori pentru educatie, atita timp cit udrea are bani destui de dat pe frunze si gondole, si spitalele, oricit de necesare sunt inchise iar bolnavii sunt aruncati in strada.
  Mda, daca pun alaturi si “grija” la adresa profesorilor, si a militarilor, si a pensionarilor, si….si… nu ca vreau sa-l vad pe acest boc dat jos, vreau sa-l vad judecat intr-o curte internationala ca pe un criminal de talia celor de la Nueremberg.
  Spunea unul ieri la A3 ca vom ajunge ca Libia. Nu stiu, dar in mod cert guvernul lui boc va ajunge odata sau intr-un Nueremberg, sau, mai simplu si mai rapid, la Tirgoviste cu elicopterul.

 12. “dascalii” nu vor intreprinde nimic deosebit. Sunt o tagma vegetala.
  Lipsiti de demnitate si de coloana vertebrala vor participa in continuare la “actiunile” “indicarw” de inspectorat , vor scoate copiii la manifestari pedelefostfsn asa cum ii scoteau inainte de 89 la plimbare in parc de Paste si de Craciun.
  Tagma lor a fost invinsa in 50 de ani de comunism. Vor vota data viitoare tot pedelefostfesene de frica sa nu li se schimbe “pilelele” de la inspectorat la are merg periodic cu sacosa plina.

 13. cris spune:

  @ emi

  Nu stiam eu de ce considera Corina ca semanam – capricornii.

 14. Emi spune:

  @alex.dumitrascu
  Se intelege ca nu prea v-a placut la scoala.
  @corina
  Macar nea Stere nu e periculos (ca alti mitocani).
  @cris
  O lupta e viata, deci, la lupta! Poate ne-ar prinde bine si cate o pauza…

 15. @cris
  @emi
  Cine stie, cunoaste! :-)

 16. cris spune:

  @ emi

  Maica Tereza: “Stiu ca Dumnezeu nu-mi va da nimic din ceea ce nu pot duce…. Mi-ar placea doar ca El sa nu aiba chiar atata incredere in mine.”

 17. cris spune:

  @ corina

  parca cineva te numea cindva patrunzatoare…..hi, hi.

 18. Dorin spune:

  http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Litoralul_romanesc_va_avea_sistem_de_alerta_pentru_tsunami_in_anul_2012_0_442755918.html

  5.8 milioane de euro pentru un sistem de alerta anti-tsunami, care ne va avertiza cu 80 de secunde inainte ca aceste valuri sa loveasta tarmul, sau ce-i lipsea chelului… tichie de margaritar!

  Dragi prieteni, eu cred ca traim intr-o lume absolut bolnava; desfiintam spitale, dam afara pacienti, si in timpul asta cheltuim milioane de euro pe jucarii tehnologice complexe si inutile?

  Tocmai va scriam mai devreme despre spitalul din Sulina, care se va transforma in azil de batrani. La ce ar folosi 80 de secunde, in conditiile in care la Sulina nu exista nici un mal mai inalt pe care sa se poata adaposti oamenii? Un Jumbo-Jet este evacuat complet cam in 5 minute, dar e simplu sa te departezi de un Jumbo-Jet aflat in pericol sa explodeze. Unde te-ai putea duce la Sulina? Poate doar sa urce toti pacientii azilului sus in far, sperand ca structura o sa reziste loviturilor valurilor?

  In dezastrul din Japonia a fost un interval de aproape 10 minute intre cutremur si valurile tsunami, si cu toate astea, la un spital din zona n-au reusit sa salveze decat cativa dintre pacientii ne-transportabili aflati la etajele 1, 2 si 3 ale unui spital de 4 etaje. Cei norocosi au supravietuit, ceilalti au fost spalati pur si simplu de valuri din paturile lor. Am pus acum cateva zile aici un link spre un filmulet graitor, care arata cum in Kesennuma apa a ajuns pana la etajul 3 in 3 minute.

 19. @
  Nemo
  singurele persoane care mi se tot adreseaza fara succes sunt Itic si Emi.
  In ce ma priveste e adevarat ca am intamplari nefericite de la scoala. In clasa a saptea m-a luat securitatea din recreatie.

 20. tiberiu spune:

  @VV
  http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/210228/Nastase-Romania-nu-va-avea-alegeri-corecte-atata-timp-cat-Basescu-e-la-conducere.html
  Asa trebuie facute declaratiile politice : agresiv,percutant,la obiect !
  La naiba ce-o fi asa de greu ? Cand pricipalii purtatori de cuvant ai opozitiei vor invata sa se se exprime in acest mod ceasul schimbarilor se va apropia.Dar propaganda nu tine loc de organizare si actiuni politice. Exista un program de guvernare USL ?Se lucreaxa la el ? Ce se intampla cu ratificarea juridica ?
  Cineva face ceva in acest sens ?

 21. Emi spune:

  Bine ca nu mi-a zis amasoana…

 22. un liberal optimist spune:

  Cred ca @alex are dreptate. Multi oameni, de altfel onorabili si inteligenti au cazut in capcana mesajelor populiste ale pd si basescului, votand cu osardie atat in 2008 cat si in 2009.Primii care au avut de suferit au fost “slabii”, adica privatii. Cand a terminat cu ei s-au aruncat asupra “grasilor” si “asistatilor”. N-o sa va vina sa credeti dar am intalnit destui “grasi”, “asistati” si “slabi” care mai cred inca in mesajele monstruoasei coalitii. Dovada si numarul voturilor obtinute la locale si partiale. Si nu sunt toate cumparate!

 23. Sfarma -Piatra spune:

  Domnule Vosganian,am vazut in ,,Cotidianul” ca americanii va considera un proamerican de valoare ! Bine ca e asa si nu altfel !!! :)

  • @ Sfarma Piatra

   Nici eu nu mai stiu ce sunt, proamerican, prorus, cu Nabuco prin fata si contra pe la spate, vreau sa nu scada dar sa si scada preturile. O sa devin schizofrenic cu atatea dedublari.

 24. tiberiu spune:

  @VV
  Daca sunteti atacat in strada de o banda criminala incercati sa va luptati cu toate mijloacele , sau va lasati asasinat in numele principiilor umanismului si pacifismului ? A te lupta pentru supravietuire nu inseamna ati abandona principiile ,ci dimpotriva.

 25. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cred ca m-am facut bine inteles pana acum:nu vreau ca Opozitia sa-si dea foc in strada sau sa indemne la razboi civil. Noi toti dorim o propaganda mai eficienta si mai sireata (n-am spus inteligenta) impotriva populismelor portocalii. Lumea nu iese in strada din diverse motive: privatii ca oricum se descurca si pe ei nu-i apara nimeni, bugetarii sa nu-i filmeze ca sa-i dea afara, iar pensionarii sa nu se puna rau cu autoritatile si sa le taie pensiile. Ce va zic acum le-am auzit si eu la mitingul din 16 martie. Initial au venit multi din provincie si cand au vazut atatea televiziuni au ras-o grupuri , grupuri la shopping. Au mai ramas doar rezervistii si liderii de sindicat. Din asta s-a ajuns si la cifra de 8000. Adica, exact numarul rezervilor care n-aveau nici-o treaba cu Codul muncii. Cine s-a uitat la televizor a vazut ca s-au lasat interveviati doar rezervistii si liderii de sindicat. Cam asta-i societatea civila si trebuie s-o intelegem.
  In schimb toata lumea e cu ochii pe Opozitie. Sa-i vedem si la vot!

 26. cris spune:

  @ VV

  Si are perfecta dreptate. Este la fel ca la treaba cu comasatul/desfintatul spitalelor, de fapt nu pun nimic in loc, decit vorbe goale – elicoptere fictive care sa aterizeze pe poiata porcului. Desfiinteaza sistemul spitalicesc fara sa fi pus inainte un sistem ambulatoriu nici macar pe burta darmite pe picioare.

 27. Emi spune:

  Pacala cu nevasta si copilul mergeau pe un drum de tara. Magarusul, incarcat de desagi, venea agale in spatele lor. Doua femei iesite sa ia apa la fantana, le dadura binete si ii intrebara de ce merge micutul pe jos, ca pare obosit si au magar care sa-l duca in spate. Pacala urca copilul pe magar si porneste mai departe. Urmatorii drumeti i-au atras atentia ca sotia pare palida si obosita si nu ar trebui sa mearga pe jos. Pacala o urca si pe ea pe magar. Mai mersera linistiti o bucata de drum, cand doi oameni care stateau de vorba la portita, rasera de el, ca e prost, ca l-a lasat nevasta sa mearga pe jos. Urca si Pacala pe magar langa familia lui si n-apuca sa treaca de coltul ulitei cand o baba ii afuriseste ca n-au mila de bietul animal si-l desala…
  Vantul si gura lumii nu pot fi oprite, mereu va exista un nemultumit, important este ca dumneavoastra sa va puteti privi in oglinda cu constiinta curata. PNL nu ar trebui sa aiba si o deviza? De exemplu:
  “unitate in diversitate si respectul bunului simt”?

 28. Tiberiu spune:

  @VV
  @Emi
  Sustin si eu aceasta formula “Unitate in diversitate” -cea mai potrivita deviza pentru USL

 29. @VV
  Domnule senator, am scris un comentariu despre situatia din educatie pe care as vrea sa-l considerati nu ca fiind din partea unui profesor ci din partea unui liberal ca si dvs care intrevede in aceasta situatie o capcana urata, poate cea mai greu de digerat, in care ar putea cadea opozitia. Nu stiu care este solutia, se va gasi una macar la nivel mediatic, pentru ca e inadmisibil ce se prefigureaza. Sa vina viitorul guvern sa plateasca pomenile lor electorale e deja prea mult!

 30. @dorin

  ,,Tsunami-ul sau valul mareic reprezintă o undă energetică de tip mecanic ce se propagă prin apa OCEANELOR, ca urmare a producerii unor erupții subacvatice, sau și a unor cutremure submarine sau de coastă foarte puternice (7-9 grade pe scara Richter).” (Wikipedia)

  ,,tsunami – TSUNAMI [pr.: ţunámi] n. Val gigantic care apare la suprafaţa OCEANELOR în urma cutremurelor submarine. /Cuv. jap.” (DEX)

  Nu intru in discutii tehnice, fac doar observatii de bun-simt. Marea Neagra nu e ocean, si nici nu cred ca va deveni prea curand…

 31. sorin gyorgyfalvi spune:

  Eu am un pitic pe creier, referitor la bere.

  Sunt bautor ocazional de bere. De regula beau Ursus, deoarece am constatat ca e singura bere de la care nu ma durea capul.

  Acu vreo 15 ani preferam Tuborg, obisnuit in Turcia. Cind am revenit in Romania am luat Tuborg de aici. Stupoare insa, ma durea ingrozitor capul de la ea. Am fost obligat sa-mi caut alta bere, si am testat mai multe. Intr-o zi, am cunoscut pe unii care lucrasera la foraj puturi la Tuborg, si mi-au zis ca Tuborg are o mare problema deoarece in sol exista amoniac de la fostele combinate chimice, si au forat peste 60 de puturi de mare si foarte mare adincime fara rezultat. Am inteles imediat de unde imi venea durerea de cap, si de atunci citesc etichete.

  Alta stupoare insa: Heineken, Becks, Stela Artois, dar si multe din sortimentele ieftine la Qpack (Burger, Murger sau ce vreti voi)… SUNT FABRICATE TOT DE TUBORG, cu aceeasi apa spurcata din Pantelimon.

  Eu pina ieri am fost nepasator la tema asta, doar beam Ursus, facuta din apa de Cluj, foarte buna. Ieri insa m-a luat durerea de cap infernala dupa o singura sticla de 0.5 l, si din reflex ma uit pe eticheta: nu mai scrie cum scria inainte Bere Cluj, s-a inventat Ursus Breweries Bucuresti. Sunt super convins ca e fabricata tot de Tuborg, caci cel putin pentru mine chimicalele astea sunt inconfundabile, ma aduc aproape in stare de spitalizare. Sunt alergic la unele chimicale.

  Problema e urmatoarea: nu credeti ca ar fi normal sa scrie pe etichete unde e FABRICATA berea (dar si alte produse) si nu unde e SEDIUL SOCIAL al firmei care il scoate pe piata ?

  Ca sa nu mai zic ca nu cred ca in Europa pot ajunge pe piata produse cu OTRAVA…

  P.S. – daca cei de la Tuborg se sesizeaza, chiar ii rog sa ma dea in judecata, pot duce in instanta ZECI de martori. Eu am prea multa treaba si nu am bani de a intenta eu proces unui astfel de colos, dar daca m-ar da ei in judecata ar fi mai ieftin si m-as duce cu ei pina in pinzele albe. Oricum, voi scrie pe oriunde pot despre tema asta, poate … poate.

 32. un liberal optimist spune:

  @sorin,
  Singura solutie:vinul ca e din belsug, nu contine acciza, daca e din gradina nici TVA, in schimb contine antioxidanti. M-am uitat si eu o data la o eticheta de bere. Stiati ca e facuta prin fermentatie de porumb? Si nu-mi explicam de ce sunt atatia tineri burtosi in Romania.De fapt n-am inteles niciodata pasiunea romanilor pentru bere. Pe timpul impuscatului se batea lumea pentru ea mai ceva ca pentru Carpati de Sfantu Gheorghe.

 33. un liberal optimist spune:

  Si e mai scumpa decat vinul!

 34. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  Eu sunt bautor de vin rosu, e bautura care o beau cel mai frecvent. Bere beau doar cind e cald si mi-i se face sete. Dar totusi, crezi ca e normal ca la magazine sa existe doar bere cu otrava ?

 35. un liberal optimist spune:

  @sorin,
  N-am suportat niciodata berea si sucurile artificiale. Vorba bunicului:cea mai buna bautura este apa de izvor. Cat despre controlul sanitar al alimentelor in Romania …

 36. Kronstadt an der Graft spune:

  Să înţeleg că încă există unii dintre noi care încă mai au încredere în etichete?

 37. sorin gyorgyfalvi spune:

  Sfat pentru membri USL:

  cind participati la emisiuni cu tot felu de Talmaceni, Caliani, etc… aplicati direct metoda din filmul urmator:

  http://yutub.tv/videos/617/medyum-memi%C5%9F-vs-medyum-keto

 38. Dorin spune:

  @ Corina Chiriac:

  Multumesc pentru raspuns! Tehnic vorbind, definitia din Wikipedia este incorecta in sensul ca exista cel putin o mare care are conditii pentru producerea de tsunami-uri: marea Mediterana, cu marime suficienta si cel putin doua zone submarine active seismic: complexul Stromboli-Etna-Vezuviu si super-vulcanul Santorini. Desi acum Santorini este foarte linistit si primeste milioane de turisti anual, el este “responsabil” pentru stergerea de pe suprafata pamantului a civilizatiei minoice inclusiv prin valuri tsunami. Tot un val tsunami a “sculptat” stramtorile Dardanele si Bosfor si dus la ridicarea nivelului Marii Negre cu circa 60 de metri acum 10000 de ani, dand nastere povestii Potopului. Si tot un tsunami s-ar putea sa fie la originea povestii cu fuga poporului evreu din Egipt, cand armata faraonului a fost inghitita de apele pe care le-a despartit Moise ca sa treaca poporul sau in drum spre Tara Fagaduintei.

  Insa Marea Neagra nu are activitate seismica submarina. Si este un mare noroc ca nu are, fiindca altfel hidrogenul sulfurat din adancurile ei ar avea mult mai multe sanse sa iasa la suprafata omorand tot ce misca. Valuri de furtuna de 3-5 metri au fost pe Marea Neagra si vor mai fi, iar un sistem de alerta care sa anunte inainte cu 80 de secunde e lipsit de sens. Nici macar “Tatal Nostru” nu poti spune in atata timp, cu atat mai putin sa evacuezi Sulina, unde nu exista forme de relief mai inalte de 2 metri.

  Dar astea sunt amanunte tehnice. Problema reala este asta: daca noi am fi terminat tot ce-ar fi fost de facut in tara asta, ar fi avut vreo logica sa dam 5.8 milioane de euro pe un sistem de alerta anti-tsunami. Si probabil inca 10 milioane pe un sistem de alerta impotriva lacustelor, 20 de milioane pentru alerta in caz de lovitura asteroidului, si 50 pentru invazia extraterestrilor.

  Insa este o obraznicie fara seaman sa dai atatia bani pe o jucarie tehnologica inutila, in conditiile in care se desfiinteaza spitale, se desfiinteaza 1500 de km de cale ferata facuta de bunicii nostri, in conditiile in care in toata tara este un jaf inimaginabil.

 39. @dorin
  Eu multumesc pentru raspuns!

 40. un liberal optimist spune:

  @VV,
  De aceea imi este si mie teama. In fond, sondajele astea sunt facute pe oameni destepti care discern cand raspund. Mergeti intr-o mahala sau intr-un sat uitat de lume si ascultati-i. Din acest motiv trebuie din timp elaborata o buna propaganda si o buna organizare. Sigur si un plan beton post-electoral. Pentru ca asteptarile sunt mari si macroeconomia raspunde lent la stimuli. N-o sa reusiti sa indreptati multe din stricaciunile actualei coalitii din lipsa de bani. Aminti-va perioada 1996-2000: multe asteptari, putine solutii.

 41. cris spune:

  @ VV

  Nu poti indrepta ceva ce e facut deja pulbere si cenusa. Poti sa construiesti din nou. Si nu e vorba de cladiri, cladirile se refac in timp scurt, problema este ca nu poti gasi ori forma oamenii care sa lucreze in aceste spitale in timp la fel de scurt, mai ales in ce priveste medicii – avem totusi cea mai lunga perioada de pregatire profesionala, 9-11 ani.

 42. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @cris are dreptate. Dar nu numai privind personalul medical. Mai saptamanile trecute un ministru italian aproxima la 4-500000 de romani ajunsi in Italia din 2009. Presupun ca oamenii astia chiar aveau ceva calificari si sanse de a se angaja. Cati or mai fi plecat in alte tari. Pai daca vrei sa relansezi economia cu cine o faci daca ai pierdut atatia oameni calificati? Un investitor roman declara la TMC ca nu gaseste strungari si frezori si este nevoit sa lucreze cu oameni de peste 70 de ani.
  Iata ca postez un comentariu in contradictie cu nick-ul. Chiar sunt pesimist.

 43. Tiberiu spune:

  @VV
  Se vorbeste deja deschis despre viitoarele fraudari ale alegerilor cu milioane de votari prin votul prin corespondenta, prin consacratul “sistem Anastase” s.a.m.d si dv. continuati sa vorbiti despre “reguli” si principii democratice?????!!!!!!
  Chiar va pregatiti sa mergeti cu zambetul pe buze in gura “lupului portocaliu” imbracat cuvincios in “bunicuta democrata”, important fiind sa va conservati buna cuvinta de “”Scufite Rosii” ca nu cumva Doamne fereste sa vi se reprosesze ca nu va purtati frumos cu “bunicuta” ?
  Se pare ca nu-i nimic de facut cu oamenii stapanitii de instincte sinucigase (lipsiti de instincte de conservare).

  • @ Tiberiu

   Lasa vrajelile astea, ca nu suntem in razboi din ala. In razboiul asta trebuie sa invingem, ramanand noi insine. Altminteri, daca ajungem sa semanam cu ei, degeaba mai castigam.

 44. Tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  Ti-as propune nick-ul @un liberal realist.
  A continua sa ramai “optimist” in actualele conditii este echivalent (cred eu ) cu senintatea shahid-ului sinucigas, care viseaza la fecioarele pe care le va intalni in rai dupa sacrificiul lui in numele preadreptei lui credinte.
  Fiecare este insa liber sa-si aleaga destinul si credinta.

 45. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Am incredere in instinctul meu supravietuitor!

 46. Tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  P.S
  Pesimist in nici un caz; dauneaza sanatatii.

 47. Tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  Exact asta este si problema shahid-lor , si ei sunt optimisti inveterati si au o incredere oarba in incantatoarea viata de apoi petrecuta in rai in dulcea companie a 72 de fecioare !
  Cu asemenea convingeri merita sa mori optimist , nu-i asa ?

 48. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Tocmai am terminat de urmarit la TMC un atac fara precedent la adresa BNR de catre 2 tineri analisti economici:Florin Catu si Isar. Evident BNR s-a enervat, l-a bagat pe Stet in direct, cei doi analisti l-au ridiculizat punandu-l pe bietul Soviani intr-o situatie inconfortabila. In fine au convenit sa reia dezbaterea maine sau poimane, cu participarea fostului “PM” Lucian Croitoru. De fapt analistii analizau un studiu al acestuia recent publicat. Va recomand sa urmariti in zilele urmatoare filmul dezbaterilor. Daca vor mai avea loc. Sau daca cei 2 analisti vor mai fi invitati.De asta am si subliniat ca atacul e fara precedent. De regula, la acest canal i se ridica doar osanale BNR si in special lui Mugur Isarescu.

 49. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Asta era si ideea dezbaterii.Florin Catu nu mai este economist de banca, de aceea si-a si permis aceasta analiza. Cred ca va fi in reluare noaptea asta.

 50. tiberiu spune:

  @VV
  Fraudarea votului pe legea pensiilor in plenul Parlamentului este o “vrajala”? Daca o fapta de o asemena gravitate s-a petrecut in vazul lumi fara nici o masura punitiva, cine ii va impiedica pe reprezentantii puterii sa scoata din “burta” niste rezultate ale alegerilor dupa bunul lor plac?
  Nu realizati ca abuzurile puterii au depasit orice limite si vor continua sa se “autodepaseasca”. De un lucru sunt sigur, daca nu veti gasi inca de pe acum cai originale si eficiente de a submina siguranta nerusinata a actualilor guvernanti ca ei pot sa “taie si sa spanzure” dupa bunul lor plac, va fi o simpla formalitate pentru ei sa fraudeze viitoarele alegeri, indiferent de mobilizarea USL.
  Daca totusi credeti ca astea sunt vrajeli ,sa fie cum spuneti dv.