Tema zilei – 13 aprilie 2011: Cum a salvat mostenirea liberala Guvernul pedist

Iata ca, dupa Grecia si Irlanda, Portugalia, nemaiputand rezista presiunilor legate de datoria publica, a decis sa ceara sprijinul mecanismului de ajutor financiar al Uniunii Europene. Cum se explica faptul ca toate aceste tari au riscat incapacitatea de plata si Romania, desi a trecut prin contractii economice severe, a evitat o astfel de situatie? Ei bine, tocmai datorita mostenirii lasate de Guvernul liberal careia guvernarea actuala, in loc s-o defaimeze in fel si chip, ar trebui sa-i fie recunoscatoare.

La sfarsitul anului 2009, datoria suverana a Portugaliei era de 76% din PIB,continuand sa urce amenintator, iar a Greciei de 126,8 % din PIB. Expuerea Irlandei, datoria garantarii creditelor bancare, era de ordinul a sute de  milliarde de euro. Prin comparatie, datoria publica totala a Romaniei, la sfarsitul anului 2008, era de doar 13,3% din PIB! In perioada 2004 – 2008, fata de crestere a PIB, in echivalent euro, de peste 200 %, datoria publica a scazut de la 18,8% la 13,3%. Datoria externa publica era, in 2008, de numai 6% din PIB! In acest fel, Romania avea, dupa Letonia, cea mai mica datorie publica in Uniunea Europeana. Acesta a fost motivul pentru care Romania a putut sa-si gestioneze intr-un mod relativ onorabil datoriile, nefiind pusa in situatia de a fi in incapacitate de plata fata de creditorii sai.

Datorita proastei guvernari, insa, Romania risca sa intre in incapacitate de plata fata de cetatenii sai, Daca fata de ceilalti creditori, Guvernul nu ar fi putut lua masuri unilaterale de reducere a datoriei, fata de proprii cetateni a facut-o : a redus salariile si a crescut impozitele. Ar fi redus, in inconstienta sa, si pensile dar Curtea Constitutionala nu i-a permis.

Chestiunea e ca datoria publica urca vertiginos, de la 13,3% din PIB in 2008, la 33% in 2010 si, probabil, la 40% in 2011. Daca noi am fi lasat o astfel de datorie in PIB, cu eforturi de refinantare de cca 20 mld euro/an si cu dobanzi, speze si alte comisioane direct platibile din bugetul de stat de peste 3 miliarde de euro, Romania ar fi urmat exemplul Greciei si al Portugaliei Numai ca, nefiind in zona euro, noi nu am fi gasit mecanisme financiare sa ne sara in ajutor.

Asadar, domnule Boc, mai gandeste-te odata, atunci cand defaimezi mostenirea liberala. Mai bine zi-i bogdaproste. Si cere, de pe acum, iertare celor care iti vor urma. Si, bineinteles, romanilor care vor plati oalele sparte.

97 Responses to “Tema zilei – 13 aprilie 2011: Cum a salvat mostenirea liberala Guvernul pedist”

  1. Kronstadt an der Graft spune:

    Uşor legat de temă. Am auzit că egiptenii s-ar arăta interesaţi să-i învăţăm cum e cu democraţia şi cum e cu instituţiile publice. Păi numai bine, n-ar fi cazul să-i trimitem pe Băsescu şi pe Boc să-i înveţe? Că la teorie sunt buni rău. Şi între timp ne-am mai trage şi noi o leacă sufletele.

  2. Datoria guvernamentală brută a României va creşte în acest an de la 35,2% în 2010 la 37,7% din PIB, iar în următorii trei ani se va menţine la un nivel relativ constant, potrivit raportului bianual “Fiscal Monitor” al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
    O alta chestie ignorata nu stiu de ce cand se fac comparatii cu Grecia ar fi ca aia sunt in zona euro si asta i-a OBLIGAT sa se imprumute.
    Noi nu, ar fi fost suficient sa scoatem dopul ala incapatanat de la BNR si sa ne finantam prin curs.
    La 5 ron euro ar fi fost suficient si nu ar fi crapat decat cateva banci cu expunere mare credite, si bineinteoles inevitabila ceata de gigei zanateci imprumutati in euro, franci elvetieni si alte delicatese.
    Asa au crapat economia, nivelul de trai, educatia sanatatea, investitiile si alte maruntisuri.
    Da n-a crapat nici o banca.

    • @ alex.dumitrascu

      In acelasi articol (altminteri plin de confuzii) apare si prognoza Ministerului Finantelor pentru o crestere a datoriei in acest an la 39 si ceva la suta. Cat despre prognozele FMI, nu dau nici o ceapa degerata pe ele.

  3. sorin gyorgyfalvi spune:

    Parerea mea e ca portocalii fac dintr-o totala lipsa de cunostinte macroeconomice o mare confuzie comparind datoria publica totala a Romaniei cu cea a Germaniei, sau chiar si a Greciei, sau a Portugaliei sau Spaniei.

    Dupa umila mea parere e ca si cum ai compara datoria totala de 1000 de euro a unui necalificat care are un venit anual de 3600 de euro, cu datoria de 200 000 de euro unui om de afaceri care are un venit anual de 100 000 de euro. Spre deosebire de necalificat, omul de afaceri are infrastructura, are relatii, are active si are si … mult creier.

    De exemplu Grecia cu toata apocalipsa pe care au calculat-o unii poate sa dea un somaj de 1800 de euro fara sa se streseze prea tare, deoarece ei de banii care i-au imprumutat si-au facut un paradis turistic care oricum l-ai da aduce niste venituri sigure si destul de consistente in orice ipostaza.

    Spre comparatie… Romania de cele 20 de miliarde care le-a imprumutat ce-a facut ? Autostrazi pe hirtie ? Pirtii de schi in proiecte ? Re-asfaltari de drumuri care la anu vor fi re-asfaltate ? O fi facut Romania vre-o investitie care ne va aduce super venituri si de care inca nu stim ?

    Japonia are o datorie publica totala de peste 200%, dar n-am auzit nicaieri sa-si faca cineva griji despre investitiile facute in Japonia, nici macar acum dupa dezastrul care i-a lovit.

    Guvernul boc a pus pe locul 2 dupa greaua mostenire insasi criza financiara mondiala, si a decis in plina criza sa rada tot si sa reformeze sistemul. Eu unul sunt convins ca daca aveam un guvern liberal Romania putea sa treaca pe linga criza la fel ca Polonia. Asta ar fi fost din cauza ca spre deosebire de portocalii, in PNL sunt oameni care mai si gindesc.

    Americanii, adica inventatorii crizei, dupa ce le-a trecut momentul de panica si dupa ce Obama a cistigat alegerile pe ideea de reforma totala s-au gindit, s-au razgindit si au decis ca reforma se va face lent. Balonul de derivate se putea sparge dintr-o data cu un ac, provocind o explozie cu un tsunami mondial, sau se putea dezumfla lent dind drumul la cite o valva. Mai mult decit atit, au pastrat pe multi din oamenii considerati vinovati pentru escaladarea derivatelor in aceleasi functii de dinainte, pe motiv ca acei care au stiut sa umfle acel balon vor fi tot aceia care vor sti sa-l si dezumfle. Au fost eliminati doar cei despre care a existat suspiciunea relei credinte, un numar relativ mic, din care multi au plecat singuri.

    Asta e parerea mea despre diferenta imensa de cunostinte macroeconomice dintre portocalii si oricine altcineva care poarta capul pe umeri din alt motiv decit acela de umbrela pentru git.

    • @ sorin gyrgyfalvi

      Nu se poate compara datoria Romaniei cu a Germaniei sau a Italiei din alt motiv. Capacitatea lor de refinantare din resurse interne este mult mai mare.

  4. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, se pare ca in zona euro “festivalul ” abia a inceput.Precum v-am mai spus prostia aceasta cu “austeritatea extrema” care a fost impusa Greciei a inceput sa dea roade si economia greceasca s-a contractat si mai mult fortind guvernul sa ceara restructurarea datoriei. ECB a cumparat bonduri grecesti de citeva miliarde sde euro, asa ca , daca Grecia intra in incapacitate de plata il va supara tare rau pe domnul Trichet. Acum Portugalia cere 80 de miliarde si urmeaza din spate Spania si probabil Belgia. Totusi , ECB a ridicat rata de interes agravind si mai mult situatia din aceste tari , la care se adauga si incertitudinea din Irlanda. Default-ul Greciei va insemna , de facto, ca creditorii Greciei, bancile straine se vor “praji” cu brio la focul grecesc. Increderea in euro va suferi un soc. Cam asta ar fi fost si situatia Romaniei daca am fi intrat in jocul uniunii euro. Asta ar trebui sa fie norocul nostru. Viitorul guvern ar trebui sa-l atirne cu picioarele in sus pe Isarescu si sa devalorizeze moneda nationala pentru a monetiza datoria publica. Pierderile are vor fi inregistrate de bancile comerciale straine nu ar trebui sa fie problema noului guvern atita timp cit profiturile din perioada de expansiune a creditului din romania au fost scoase demult din tara fara ca guvenul roman sa fi putut taxa acele profituri. Nu este asa domnule Vosganian ?? In timpul exercitiului dvs. la ministerul finantelor nu ati vazut nici o centima din profitul pe care bancile austriece l-au facut pe piata romaneasca de credit. Daca poporul roman ar cunoaste, in detaliu, operatiunile financiare pe care guvernul portocaliu si BNR-ul le intreprinde in numele si pe spatele romanilor, cred ca o noua revolutie s-ar ar incepe si toti politicienii razpunzatori de inrobirea nejustificata a Romaniei, ar infunda puscaria pentru foarte multi ani. De aceea, nu exista transparenta in operatiunile financiare si total dezinteres, in acest parlament de tradatori, de a forta executivul si BNR-ul sa dea socoteala. Nu ma astept ca platforma USL sa o rupa cu trecutul secretos al operatiunilor financiare. Nu este asa ca am dreptate domnule Vosganian ???

    • @ Sorin Muncaciu

      Dragul meu, impozitul pe profit e cam a zecea parte din totalul impozitelor. Asa incat daca o firma scoate o parte din profituri, statul tot mai primeste impozit pe venit, TVA etc.etc. Cat despre BNR, va trebui sa analizam politica BNR in contextul politicii generale.

  5. Sfarma -Piatra spune:

    Boc sa-si ceara scuze !?!?!? La cit e de pitic,are o grandomanie si un orgoliu mai mare decit Everestul din Himalaya !!!
    Orgolios peste masura,ca orice incompetent,ca sa nu zic PROST !

  6. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Credeti ca nu stiu ipochimenii lucrul asta? Dar trebuiau si ei sa-si justifice incompetenta si hotia. Si a functionat propaganada lor in 2009! Si mai sunt destui idioti care mai cred! Interesant e ca acum cateva zile Boc a fost vazut de ziaristi in vizita la grupul de firme al Dl. Tariceanu! S-o fi dus acolo sa se impace? Sa ia expertiza? Sa-si ceara iertare? Sa-si cumpere o masina?Sa-i faca vreo propunere imorala?
    Observ ca si cei de la TMC au schimbat tendinta. De cateva zile se discuta doar de performantele economiei romanesti si masurile benefice luate de guvern si BNR. Ba a aparut si Daianu ingrijorandu-se de populismele Opozitiei si de cat de daunatoare sunt ele! Daca din greseala se mai nimereste cate un invitat ce-l ia gura pe dinainte cu vreo critica, sa-i vedeti pe moderatori ce-i pun la punct! E tare Ghita asta!

    • @ un liberal optimist

      Daniel Danaiu e un fin analist, dar cand trebuie sa ia o masura, iti explica doar ce complicat este. E suparat pe liberali ca nu l-au mai pus pe listele pt Parlamentl European, asa ca nu lua de bun tot ce zice impotriva opozitiei.

  7. Sfarma -Piatra spune:

    Sa aprobat referendumul pentru Bucuresti,pentru 19 iunie !
    Tot cum a vrut PD !!!
    Vor fi 7 BULETINE DE VOT !
    Numai cu intrebari IDIOATE !
    Scopul nu este altul decit derutarea alegatorilor,ametirea,zapacirea si prostirea in masa !
    Si in final or sa vina khmerii portocalii si vor zice : ,,Iar am cistigat !!! Vedeti,lumea are incredere in noi si ,,reformele” noastre,nu in agentii sovietici din PNL si PSD” !!! Si ,,lumea” iar va fii trasa pe sfoara,si o sa vina alegerile din 2012,si nu vom mai scapa de plaga asta portocalie deloc !!!

  8. un liberal optimist spune:

    Oricum nu le va folosi la nimic daca USL isi desemneaza candidati comuni. Sigur, ar trebui gasita o personalitate sa candideze in locul doctorului care a inceput sa devina extrem de vulnerabil si stresat! In nici un caz nu trebuie mers pe Vanghelie si Chiliman. Nici macar pe Piedone.

  9. iani spune:

    ….. aprecierile si comparatiile din articol sunt un demagogice! pentru ca putem compara mostenirea liberala cu datorii de 13% cu datoria “zero’ alui Ceausescu si rezulta ca guvernarea liberala a fost Apocalipsa Romaniei!!! …. cel mai bun mod de-a compara doua guvernari este de-a compara date fizice ; km de strada/autostrada…. spitale faiantate/nefaiantate…. consumul bugetivor… gradul de bogatie/saracie al populatiei…. indicele de ocupare al populatiei…. etc

  10. tudor spune:

    @VV
    Domnule Senator,
    Avand in vedere trivialitatile pe care le posteaza stimatul domn Itzic, care n au nimic de a face cu schimbul de idei intr un cadru civilizat, cred ca ar trbui sa procedati in consecinta
    Multumim!

  11. un liberal optimist spune:

    Vad ca a mai aparut un desperado!

  12. @
    iani

    Se pune si faianta din spitalele desfiintate de oranjgutani?

  13. cris spune:

    @ all

    Banuiesc ca ati vazut modul in care se apara domnul Czeke, fotografiile, oribile pentru un om care nu e obisnuit sa vada asa ceva. Drept care as vrea sa aduc niste lamuriri. Am vazut si ingrijit destule rani asemenea celor vazute, si nu in romania. Este o problema frecventa in orice spital oricit de elegant si evoluat. Pentru mine se numesc pressure ulcers sau decubitus; escare – sunt o necroza de piele si tesut subcutanat care apare din cauza presiunii neintrerupte pe o anumita zona a corpului – foarte frecvente la oameni cu pareze de exemplu. Am vazut destule si la oameni cu diferite boli cronice veniti de acasa (nu apar exclusiv in timpul unei spitalizari)
    Singurul mod in care poti sa le previi este sa intorci bolnavul de pe o parte pe cealalta la fiecare 1-2 ore 24ore/7zile pe saptamina. Aceasta nu e o atributie a medicului ci a asistentelor si infirmierelor.
    In spitalul in care lucrez sunt vreo 300 de medici si 3000 de asistente si infirmiere, tocmai pentru ca dincolo de diagnostic si tratament de nivel medical bolnavii au nevoie de ingrijire efectiva continua. Cind riscul e foarte mare sau bolnavii au deja asemena rani, prima masura este sa schimbi salteaua – sunt saltele de aer la care se schimba presiunea constant ( citeva mii de dolari fiecare)

  14. cris spune:

    Nici nu vreau sa ma intreb cite asistente si infirmiere sunt in spitalul de la baneasa sau oricare altul ca sa poata sa aiba grija sa intoarca pacientii de pe o parte pe alta la fiecare 1-2 ore, cit despre saltele speciale atunci cind nu au nici cearceafuri sa acopere o saltea normala nu mai vorbim. Din partea mea e doar alta imbecilitate a acestui ministru. Pentru ca intrebarea mea este: cite posturi de asistente si infirmiere a aprobat ministerul dumnealui in spitale ( o asistenta la 12 nou-nascuti ca la Giulesti, nu?), si cite saltele speciale sunt in fiecare spital? De ingrijire specializata, nu doar chirurgicala ci produsele de ingrijire ale unor asemenea rani sa nu mai vorbim – sa nu indrazneasca sa spuna ca pacienti trimisi din spital sa-si cumpere si ser fiziologic si aspirina ar avea cel mai mic acces la factor plachetar recombinant de exemplu, sa fim seriosi.

    De fapt domn Czeke nu face nimic altceva decit sa arate in ce hal, in ce mizerie ajunge un sistem medical complet subfinantat. Solutia nu este sa inchizi spitale ci sa le finantezi, sa le dai posibilitatea sa angajeze suficient personal si sa-si achizitioneze medicamentele si materialele de care au nevoie. De investitia in partea de educatie a personalului (care trebuie sa fie continua) ori posibilitatea de a avea un serviciu de woundcare (adica asistente/chirurgi specializati pentru ingrijirea ranilor) sa nu mai vorbim.

  15. cris spune:

    @ alex

    adica ne-am lamurit si cu faianta din spitalele desfiintate….ma intreb, din motiv de comparatii disperate facute de lunatici, de ce nu calculeaza si compara numarul de medici, de asistente, ori de infirmiere? ori calitatea ordonantelor si legilor din sanatate date de liberali, fata de afonariile si imbecilitatile lui domn czeke.

  16. cris spune:

    @ VV

    Exista, legal, un numar de personal care trebuie sa aiba grija de pacienti, am mai vorbit despre asta cred, in functie de intensitatea de ingrijire, care merge pina la 1:1 o asistenta la pacient in sectiile de terapie intensiva…nu o asistenta la 12 nou nascuti in regim de terapie intensiva (asa ceva este ilegal chiar si in romania numai ca nu-i pasa nimanui). Motivul este simplu: se numeste siguranta pacientului, nu doar calitate a ingrijirii. Aici nu doar spitalul se straduie sa asigure aceste raporturi, dar chiar asistentele ar refuza sa lucreze daca se depasesc aceste raporturi, scurt si simplu: nu esti in stare sa asiguri nivelul adecvat de ingrijire inchizi sectia cu toate consecintele care decurg din asta, adica destituirea celor din administratie.

  17. Sfarma -Piatra spune:

    Domnule senator,sa nu uitam ca Boc a fost sef la UASCR in facultate !
    Baiatu’ are ceva experienta !!!

  18. un liberal optimist spune:

    Ca si Valeriu Stoica, ideologul lui de dreapta. Baietii au antrenament:inainte ’90 aplicau lovituri cu stanga, acum aplica smetii cu dreapta!

    • @ un liberal optimist

      Valeriu Stoica e citit. Numai ca el personal nu are deloc har, nu reuseste sa convinga pe nimeni. Dar un Valeriu Stoica e util, cu conditia sa fie loial.

  19. bun simt spune:

    Senatorule tot PDL -ul a transmis aceste telegrame ????????

    SUBIECT: CIA a intervenit împotriva numirii lui Varujan Vosganian în postul de comisar european

    O altă telegramă publicată de WikiLeaks şi preluată de Kamikaze îl citează pe fostul ministru de Interne, liberalul Cristian David, spunându-le diplomaţilor americani că CIA a stat în spatele deciziei Uniunii Europene de a refuza, în 2006, nominalizarea altui liberal, Varujan Vosganian, pentru postul de comisar european.

    Pe 18 aprilie 2007, la o zi după întâlnirea dintre Taubman şi David, Ambasada SUA trimitea o telegramă la Washington. În acest document era redată şi o afirmaţie şocantă făcută de Cristian David pe 30 octombrie 2006, şi anume că CIA ar fi fost în spatele deciziei Bruxelles-ului de a-l respinge pe liberalul Vosganian. Tema nu a fost însă dezvoltată. Contactat Kamikaze, Cristian David a negat declaraţiile din telegramele WikiLeaks: „Nu, nu există informaţia asta. E o poveste năstruşnică. Nu cred că am discutat cu reprezentanţi ai Ambasadei despre acest lucru şi nu văd în ce împrejurări ar fi putut avea loc discuţia”

    • @ bun simt

      Si ce-i cu asta? Exact in timpul ala Ambasada Sua zicea ca sunt un pro-american de valoare. Exact ce i-am zis celuilalt homuncul, adineaori, du-te si culca-te, mai vorbim cand te scoli, poate te si trezesti.

  20. un liberal optimist spune:

    Deci pana la urma e o facatura bashista! Ce-ti veni sa iesi cu mizeria asta? Mai bine vezi-ti de drum.

  21. epolitikon spune:

    Ati sustine o modificare a Constitutiei care sa spuna ca daca intr-un an de zile datoria publica creste cu > X% din PIB (sa zicem 5%) se fac alegeri generale si toti cei care au fost alesi la alegerile anterioare pleaca definitiv acasa, fara posibilitatea de a mai fi alesi vreodata?!?

  22. Mihai sr. spune:

    @VarujanVosganian
    Draga Varujan,
    Nu e un secret. ca datoria publica a Romaniei a fost rezonabila la sfarsitul guvernarii lui Calin. Si asta, fara a se face multe retrictii la investitii si consum. Multe tari si-ar dori asemenea datorii.
    Sarabanda imprumuturilor de dupa 2008 a guvernarilor Boc-Basescu, ne-a condus catre starea de fapt de azi. Ne asteptam la 40% in 2011 ? Dar se poate si mai rau pana in 2012, 2016 etc., cat se asteapta ei sa stea la guvernare. Nu cred ca guvernarea Boc-Basescu va pleca de buna voie de la guvernare, pana nu dubleaza cifrele de mai sus.
    Imi plac asemenea analize si imi doresc sa fie facute sub autoritatea unei Academii sau a unui institut de cercetari in economie, care sa fie preluate si in presa de specialitate din tara si din strainatate, sa nu se spuna ca o face Varujan, care e partinic.
    S-au facur multe abuzuri si cu aceste imprumuturi de la FMI. Imi aduc aminte de “ingineria” facuta impreuna cu BNR, care a micsorat nivelul garantiei bancilor, pe baza imprumutului primit de la FMI. Rezultatul: bancile au imprumutat guvernul cu sumele dobandite astfel, dar la dobanda pietii.
    Deci, nu numai guvernul trebuie intrebat, dar si “prietenii” lor din BNR, fosti sau viitori candidati de prim-ministri, in frunte cu chiar Medaliatul Sef.
    Poate tu, sau si alti prieteni de pe acest blog isi aduc aminte si de alte abuzuri facute, in economie au in politic.
    Sa-i rugam pe toti care-si amintesc un abuz facut facut in guvernarea Boc-Basescu &Co pe care sa-l scrie, cand isi aduc aminte, pe o adresa distincta, sa zicem; @ABUZURI.
    Am putea sa le culegem pe toate, si sub indrumarea ta, sa le trimitem catre unele ziare sau televiziuni, spre aducerea aminte a celor care au uitat.

  23. Mihai Sr. spune:

    @ alex.dumitrascu

    Sa ne finantam prin cursul valutar, poate fi o solutie teoretica. Dar asta va lovi dureros in cetateanul de rand si in micii comercianti si producatori. Nu cred ca, lovind in acestia, vom gasi calea spe prosperitatea Romaniei.
    Sunt necesare stimulente pentru cresterea economica, si nu de gasit finantari din speculatii financiare.

  24. cris spune:

    @ VV

    am postat normativul acum citeva luni – probabil n-am ajuns inca acolo cu linkurile, sunt la sept 2010. Dar imi aduc bine aminte ca sunt foarte similare cu cele americane ( asa cum legile SMURD sunt foarte similare cu EMTALA americana), adica in terapie intensiva raport 1:1; daca nu il gasesc, il mai caut odata…

  25. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Eu nu pot sa mi-l imaginez pe V. Stoica pledand la bara cu defectul sau de vorbire si de logica. Nici pe Predoiu nici pe E. Udrea. Probabil ca au alte metode sa castige procesele. Ma gandesc poate pe cale”amiabila”. De altfel i-am urmarit discursurile la TV: e indelebil. DVoastra l-at inteles vreodata in calitate de coleg?Nu mai stiu daca v-a fost sef.

    • @ un liberaloptimist

      De Elena Udrea nu stiu, dar trebuie sa-ti spun ca Valeriu Stoica si Catalin Predoiu sunt avocati foarte buni. Cabinetele lor sunt printre cele mai solicitate. Asta e, trebuie sa fim corecti.

  26. @
    vv

    Finantarea prin curs nu e nici o “speculatie” domnule ministru.
    Daca lasi cursul sa floteze liber, atunci economia se finanteaza singura din chestia asta.
    Speculatie e dimpotriva, “administrarea” suspecta a BNR.
    Chiar nu pricep de ce un liberal ca dv. sau ca altii nu poate sa inteleaga ca pietele valutara si monetara sunt PIETE si marfa , adica leul trebuie sa-si gaseasca pretul prin cerere si oferta, nu prin interese oculte.
    De ce nu pricepe nimeni ca leul liber si neadministrat este “barometrul” economiei care reflecta imediat calitatea , cresterile si scaderile acesteia.
    Si Stalin a fost mai intelept cu rubla decat este actuala clasa politica cu leul.
    Autism pur si simplu.
    Sau poate interese fata de banci sau fata de propriile credite in euro si franci elvetieni.
    Pe Udrea o inteleg, pe altii mai greu.

    • @ alex.dumitrascu

      Atunci trebuie sa te previn ca finantarea prin curs se face diferit, daca leul slabeste, finanteaza exportatorii, daca se intareste, finanteaza importatorii. Asadar nu e clar despre ce finantare vorbim.

    • @ alex.dumitrascu

      Aminteste-ti ca la un moment dat leul se dusese la aproape 3,1 lei/euro de umblau exportatorii cu limba scoasa. Crezi ca daca ne ducem maine la 4,5 – 5 lei/euro, o sa ne fie mai bine? Ai facut un scenariu? Pe de alta parte, ai incercat sa faci un simulacru cum ar fi cursul fara nici o interventie. Ai idee cat e de fapt interventia BNR? Ne trebuie toate aceste ipoteze ca sa decidem.

  27. cris spune:

    @ VV

    daca nu ati vazut fotografii din cele pe care le prezinta domnul Czeke ca fiind o dovada de cit de nenorocite sunt spitalele si de ce trebuie inchise. Cu avertizarea de rigoare: eu vad asa ceva, am si grija de oameni cu asemenea probleme, am vazut si mai rau, inclusiv gangrene pline de viermi – e parte din meseria mea, dumneavoastra probabil nu:
    http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/803283/SOC-IN-SPITALE-SAU-CUM-SE-MOARE-CU-ZILE/

    Cumplit nu este ca asa ceva se intimpla, se intimpla; cumplit in Romania este ca se intimpla nu din cauza unei conditii a pacientului si sincer nici a unei nesimtiri a personalului, ci din cauza nesimtirii administrative a unui minister care nu permite ca oameni atit de fragili sa fie ingrijiti cum trebuie (ca este vorba de numarul de personal sau de materiale). de fapt este ceea ce se va vedea extrem de frecvent in azilurile domnului Czeke, sa nu aveti nici o indoiala.

  28. Viespar spune:

    Despre ce mostenire liberala e vorba? Despre cea cu care va laudati singur sau despre cea constatata cu cifre de Comisia Europeana? A se citi deficit excesiv. Macar de-ati fi folosit deficitul ala pentru a stimula o dezvoltare economica sanatoasa, nu un consum desantat. Sa nu fiu inteles gresit, nu spun ca actualul guvern e mai competent.
    Pai, desigur, Daianu nu a avut loc pe liste, ca trebuia sa intre consoarta sefului dvs., Calin “vorba lunga – fapte nexam”, si alti “loiali”. Ca, deh, Daianu o fi superprofesionist, dar nu e “loial”, ca Bogdan Olteanu de exemplu, care s-a ales cu o “fonctie” inalta la BNR, desi competenta lui economica (si nu numai) nu depaseste genunchiul broastei. Mi-e scarba de tot ce inseamna politicieni romani, fie ei PDL, PSD, PNL etc., cu cateva mici exceptii, dar care nu prea au loc in prim-plan, ca nu le place compromisul unor interese personale sau de partid. Din punctul meu de vedere, de taceati intelept ramaneati. Stiti vorba aia: lauda de sine nu miroase a bine. Sau v-au murit laudatorii?

    • @ Viespar

      Nu te cenzurez, pur si simplu, fiind prima oara nu ai intrat fara incuviintare. Eu nu anulez decat mesajele vulgare iar asta nu e. Toate cifrele anilor 2007 – 2008 sunt bune, cu exceptia deficitului bugetar si a deficituui de cont curent. Deficitul a fost de 4,8%, restul sunt ajustari. Din 4,8%, mai mult de 0,8% au fost titluri la Fondul Proprietatea si alte despagubiri, deci nu intra in discutie. Din diferenta de 3,9%, daca nu am fi avut scaderile de venituri din octombrie – decembrie, pe care nu le-am mai putut controla, caci scaderea din octpmbrie am observat-o dupa colectare, adica in noiembrie cand incepuse campania electorala iar in decembrie nu am mai avut ministru. Fara scaderile de venituri am fi fost pe 2,8%, adica atat cat a votat Parlamentul. Dar important nu e atat deficitul bugetar – o sa mai vorbim despre el pe blog – cat datoria publica, pentru ca impactul se vede acolo. Ori datoria publica pe care am lasat-o e foarte mica. Cat despre deficitul de cont curent, e imposibil sa ai crestere economica de peste 7% fara un deficit de cont curent de 10%, Cel putin in acest deceniu. Daca ai scadere de 7%, scazi cu deficitul de cont curent la 5%. Dar ce e mai bine?

  29. Uite o nesimtire a presei. Nu demult s-a facut subiect de presa din refuzul unui medic de confesiune musulmana de la maternitatea Giulesti de a efectua un avort, drept care pacienta a avut de suferit.
    Vedeti insa ca nesimtitele de pe sticla, au omis sa informeze corect ca era vorba despre un avort la varsta de 6 LUNI 9SASE LUNI), fatul fiind viabil dar banuit de sindromul Down.
    Orice medic stie ca un avort la peste 6 luni e o barbarie greu de imaginat si de descris.
    Este de fapt executia de un sadism feroce a unei fiinte umane ale carei simturi si perceptii sunt perfect operationale.
    In mintea gastelor de pe sticla, a incoltit probabil ideea ca trebuie sa fii musai medic ortodox ca sa poti fqce asa ceva.

  30. Dorin spune:

    Ca tot veni vorba mai devreme despre spitale, se pare ca onor guvernul, prin ilustrii sai reprezentanti, mari specialisti in probleme constitutionale, in frenezia lor “reformatoare” au “uitat” sa mai consulte si legile. Nu ca le-ar fi pasat vreodata de asemenea mizilicuri, evident.

    http://www.adevarul.ro/locale/tulcea/Inchiderea_Spitalului_Sulina_incalca_o_conventie_internationala_asumata_de_Romania_0_461953818.html

    Spitalul din Sulina nu poate fi desfiintat fiindca este situat intr-o localitate port si acest act ar incalca Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omeneşti pe mare, care obliga existenta unui spital si a unei zone de carantina la intrarea pe Dunare. Mai conteaza cumva ca acest protocol a fost semnat chiar de catre onor presedintele in exercitiu, iar domnia sa, in calitate de mariner ar fi trebuit sa stie macar atata lucru?

    In privinta spitalului din Baneasa, pe langa grotescul prezentarii publice a unor poze care il descalifica pe domnul Cseke nu numai ca ministru, dar si ca om, vreau sa va spun ceva ce am aflat azi,cu totul intamplator, discutand cu cineva despre care am aflat ca stie bine situatia cladirii respective:

    Spitalul din Baneasa, care este singura unitate medicala din zona respectiva pe o raza de circa 100 de km, e un asezamant ce a fost ridicat in acel loc tocmai in anul de gratie 1896, prin stradania Majestatii sale Regele Carol I-ul, pentru imbunatatirea vietii unor locuitori aflati intr-o zona extrem de indepartata de orice fel de asezaminte medicale. Foarte ciudat este ca pe vremea aceea, cu o populatie sensibil mai mica decat cea de azi, guvernul de atunci considera lucrarea respectiva ca necesara.

    Azi populatia a crescut, produsul intern brut pe cap de locuitor a crescut, nivelul de trai a crescut, etc etc… Dar, prin comparatie cu 1896, in 2011 “nu mai sunt bani”.

    In concluzie, un asezamant care a rezistat mai bine de un secol, o cladire care a trecut prin fel de fel de intamplari, prin trei razboaie, prin doua cutremure, a fost mentinut in functiune in toata perioada comunista, acum este desfiintat fiindca nu mai e nevoie de el?

    Eu cred ca mai degraba datorita incompetentei crase a unor papagali care nu sunt in stare sa tina sistemul in functiune.

    • @ Dorin
      Dupa audierea din Senat a celor de la Cernavoda, cand s-a constatat ca la spitalul de acolo e singura sectie de decontaminare din Romania, s-a renuntat la desfiintare.

  31. Viespar spune:

    Vad ca al meu comentariu de la 21.26 “is still awaiting moderation” si, deci, nu va fi publicat. Nu-i bai, asta inseamna ca a fost citit de cine trebuie si si-a atins scopul. Dar nu face decat sa imi confirme spiritul “liberal” si “deschiderea” care bantuie in prezent PNL-ul.
    Sunt un fost votant PNL, care nu regaseste valorile liberale autentice nici in aceasta clica de profitori denumita PDL, in ciuda masurilor de dreapta promovate, daramite in alianta de compromis “stangu-n dreptu” (a se citi USL), care ar face orice compromis doar ca sa ajunga la cascaval. Sper, totusi, sa revad intr-o buna zi, in PNL, oameni de genul unui Mircea Ionescu Quintus (traditia liberala), al unui Valeriu Stoica (politicianul liberal autentic) sau al unui Daniel Daianu (profesionistul liberal).

  32. Kronstadt an der Graft spune:

    Se pare, domnule senator, că udemereii au cam întors foaia şi au devenit mai incisivi după schimbarea lui Marko Bela. Musiu Cseke Otello se comportă ca un grof pe propria moşie şi a început să se răstească la alegătorii nemulţumiţi care îşi exprimă concret dezacordul faţă de acţiunile de desfiinţare a spitalelor. Cum ar fi, mai terminaţi bă cu protestele că şi aşa nu vă ascultă nimeni. Cred că ar trebui să-i cereţi urgent demisia, în numele unor alegători jigniţi.

  33. Sfarma -Piatra spune:

    @ KRONSTADT

    Partidul Crucilor cu Sageti,adica UDMR,o sa si-o ia rau de tot la viitoarele alegeri !
    Parca vad ca cu 8 luni inainte de alegeri,vor parasi nava avariata a lui TILL BUHOGLINDA de la Cotroceni si vor cersi o alianta cu USL !!!

  34. epolitikon spune:

    Nu ma indoiesc ca ar fi o revolutie sociala sa adopti asa ceva intr-o Constitutie dar cata vreme in prezent, mecanismele de protectie la incompetenta si coruptia functionarilor publici sau a politicienilor sunt foarte firave si greselile lor influenteaza destinele majoritatii, cred ca trebuie facut ceva. Cat nu e prea tarziu.

    Privesc asta ca pe o chestiune de siguranta nationala, regionala sau mondiala, pentru ca astfel de derapaje nu sunt nici de stanga, nici de dreapta, nici de centru, eu le gasesc ca fiind chestii care apar in timpul jocului dar nu sunt reglementate. Si nu e normal.

  35. epolitikon spune:

    @Varujan Vosganian
    Si mai am o curiozitate.
    US sau alte natiuni au datorii imense raportate la PIB, corect?
    Romania nu e nici pe departe intr-o situatie similara, daca e sa vorbim pe cifre seci, corect?
    La ce cost se imprumuta US si la ce cost se imprumuta Romania?

    Nu cunosc datele, am doar unele repere in minte si nu vreau sa arunc pe blog cifre pe care nu le detin (si nici timp sa caut) de aceea vorbesc la modul general.

    Revenind, data fiind aceasta discrepanta intre costul capitalului de la o tara la alta, mi se pare ca lucrurile sunt total gresite, injuste si provoaca dezastrul in mod voit si evident.
    Traim in capitalism si deci suntem sclavii capitalului dar cu aceste costuri injuste cu siguranta lucrurile se vor duce de rapa cat de curand.
    Mai ales cand vorbim de a atrage capital pt. chestii publice. Daca ma gandesc cum se pune la lucru acel capital atras cu costuri imense (sacrificii), in Romania, devine periculos faptul ca am sediul la etajul 7.
    Sa-mi fie iertat daca nu m-am exprimat cum trebuie referitor la niste chestii serioase, recunosc ca am tras tare ieri pana tarziu ca sa termin ceva la timp.

    Discutia e mai ampla dar cand vorbesti despre marimi proportionale si cifre (total disproportionate), nu poti sa nu-ti pui intrebari de unde provin diferentele atat de mari…

  36. epolitikon spune:

    @Varujan Vosganian
    Completare la ultimul mesaj: plus piete relativ libere sau cu bariere oarecum reduse pe majoritatea pietelor majore, de interes general…

  37. Viespar spune:

    Domnule Vosganian, va multumesc ca postarile mele, desi critice, au fost publicate. Si imi cer scuze ca, respectivele postari fiind publicate cu oarecare intarziere, m-am pripit si am tras si unele concluzii gresite. Apreciez incercarea dvs. de a purta un dialog cu cei care va urmaresc. Totusi, sunt anumite elemente legate, in prezent, de PNL, care ma fac reticent si, de ce sa nu recunosc, imi provoaca unele frustari. Si aici ma refer atat la unii lideri, cat si la o anumita linie politica pe care nu o inteleg. Sper ca acest partid sa isi regaseasca acea forta de a merge singur in alegeri sau de a coaliza in jurul sau fortele de centru-dreapta. Si, in acest fel, sa ma recastige ca alegator, pentru ca in sufletul meu raman un liberal moderat.

  38. lorduljohn spune:

    @VV

    1. Daca tot s-a adus vorba de dl. Stoica, eu imi amintesc de sfarsitul anilor ’90 cadn domnul Stoica era adeptul incheierii unui protocol de colaborare intre PNL si PSD.
    2. In cele din urma, la inceputul saptamanii, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de Lege privind declararea zilei de 1 aprilie ca zi de comemorare a Masacrului de la Fantana Alba. In ceea ce priveste zilele propuse de IICMER pentru o zi de comemorare a victimelor comunismului, si anume 21 august si 23 august, mie imi par total nerelevante si imi mentin parerea ca 6 martie 1945 este cea mai potrivita pentru a comemora aceste atrocitati.
    3. Guvernarea satrapica instaurata de PD ne-a lamurit definitiv despre cum nu trebuie facut. Mi-as dori mult ca noi, liberalii, sa fi invatat din asta si sa nu repetam greselile lor (parte dintre ele lea-m facut si noi, dar nu s-au resimitit asa de mult, pentru ca pe ansamblu a fost o guvernare inteligenta)
    4. Nu demult, mai multi locuitori ai acestui blog solicitam aparitia unei forme organizate si coerente de think-tank liberal (fie ziar, fundatie, blog, etc). Cu ceva timp in urma aflam din media ca s-a infiintat Institutul Liberal IC Bratianu. Exista vreo perspectiva ca acest Institut sa fie conectat la modalitatile moderne de comunicare? Cu alte cuvinte, se intentioneaza ca acesta sa fie si viu, sa aiba un site, un blog, rubrici de opinii, polemici, contributii, etc.? Din punctul meu de vedere, inca o data, echipa de marketing, relatii publice, comunicare a abordat evenimentul destul de primitiv.
    5. Este posibil sa postati in biblioteca virtuala, organizata de neobosita cris, “Manifestul Dreptei”?

    • @ lorduljohn

      Am sa postez Mesajul Dreptei, cartea pe care am scris-o acum zece ani si la care scriu acum, dupa un deceniu, editia a doua. Am sa postez si Manifestul dreptei.

  39. lorduljohn spune:

    @VV

    Spre exemplificare, va rog sa transmiteti celor de la Institut doua modele:

    http://www.respublica.org.uk/

    http://www.frontporchrepublic.com/

  40. cris spune:

    @ VV

    Au fost odata destui. Dar dincolo de cei care pleaca din tara, nici nu se mai duce nimeni in profesiunile medicale – sunt meserii grele si care nu au respectul meritat, si nu vorbesc de salariu, acela e doar cireasa de pe tort. In anii 60 erau 14 candidati/loc la medicina, pe timpul meu meu 9/loc, acum sunt 0.5/loc, banuiesc ca e similar si la asistente.
    Am re-gasit raportul de asistente /bolnavi in terapie intensiva asa cum ar trebui sa fie in Romania 1: 2. nu 1:12
    Interesant, daca va uitati la pag 18, in ambulatoriu ar trebui sa fie o asistenta la 300 – 1000 de locuitori; tare ma indoiesc ca asa este, mai ales in zonele in care se inchid spitale si nu se pune nimic in loc.
    http://www.hih.ro/W_CAS_IS/Legi/Legi/Ord_1778.pdf

  41. Ieseanul spune:

    @Viespar

    Ma mir ca inca nu te-a luat in primire garda pretoriana a Maestrului, in frunte cu doctorita cris. Pe blogul asta, daca incerci sa critici PNL-ul, esti “alintat” imediat cu apelative gen “postac portocaliu (platit)”, “tâmpit”, “dobitoc”, “disperat”, “homuncul” s.a.

  42. tudor spune:

    @Ieseanul
    Miratul e liber

  43. cris spune:

    @ tudor

    cred ca a gresit adresa, in ce ma priveste chiar nu i-am dat atentie mai mult de un raspuns si nu-mi aduc aminte sa fi spus ceva critic, dimpotriva – o fi mania persecutiei?

  44. tudor spune:

    @cris
    Isi pregatesc postura e victime
    De “sa ti fie rusine dinu patriciu” stegandu se la ochi

  45. tudor spune:

    @VV
    @cris
    Despre personalul medical

    In programul de (minciuni) guvrnare al pdl se spune ca salariul unui medic rezident va ajunge la patru salarii medii
    Cred cade vina este presa aservita

  46. cris spune:

    @ tudor

    desigur, ca la profesori, de asta le-au taiat sporurile de garda de pilda.

  47. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Eu nu m-as da pe mana unui avocat cu defect de vorbire si logica elementara. Sigur, daca as fi intr-o situatie limita m-as duce la unul care poate castiga si prin alte mijloace.
    Cu deficitul de cont curent aveti dreptate:acum s-a ajuns aproape la zero. Dar care este starea economiei? Care o mai fi structura exporturilor?

  48. lorduljohn spune:

    @cris

    Este stilul impus de PD: mania persecutiei, tupeu, autovictimizare, lacrimi, badaranie si bineinteles actiunea clasica sintetizata de o vorba din batrani: saritura ca paduchele in frunte.
    aseara am urmarit un crampei dintr-o “dezbatere” organizata de doamna Culcer in care a avut si maestrul o interventie telefonica (Bine, el a fost sunat pe criteriul impartialitatii, dar intentia a fost sa se demonstreze ca este un adversar al temei emisiunii. N-au prea resusit). Tema era propunerea PD de a legifera alocarea a 40% dintre locurile eligibile in politica (locala, regionala, nationala) femeilor, pe ideea ca societatea romaneasca este alcatuita din 53% femei si 47% si ca in viata politica doar 10% sunt femei. Deci structura societatii nu este reprezentata in parlament, de exemplu.
    Pe princicpiul asta, putem spune ca in societatea romanesca sunt 1% tembeli iar in viata politica sunt prezenti 50%. Ce facem dam o lege sa reducem numarul de tembeli, sa scadem numarul grasilor, a celor cu chelie, etc?

  49. Ieseanul spune:

    @cris

    Eu nu m-am referit la cazul meu, ci la modul cum sunt primiti aici, de obicei, cei ce pun la indoiala actiunile conducerii actuale a PNL.
    Iata si un exemplu :

    Dubito says:
    Martie 11, 2011 la 9:00 am
    Domnule Vosganian, apreciez faptul ca sunteti consecvent si, asa cum ati promis, repuneti pe tapet posibila afectare a imaginii PNL prin alierea cu un partid condus (da, condus, sa nu ne prefacem ca nu stim) de un securist dovedit.
    In acelasi timp, observ ca unii “penelisti, dar nu liberali” (vorba lui Cioroianu) considera ca oricine, oricat de patat ar fi, e bun daca e de folos in lupta contra “dictatorului”.

    cris says:
    Martie 11, 2011 la 9:09 am
    Ei, ei, de asta sunt unii indoiti de morala, ca sa nu spun dubitoci, ca sunt asa de preocupati de paiul din ochiul altuia ca nu vad ditamai flota si nici tara furata din ograda proprie. Pardon, in acest caz securistul acela a fost dat la nufarul, si asa s-a facut din rosu portocaliu, i s-a spalat dosarul cu clorox.

  50. Dorin spune:

    @cris:

    Spuneam mai demult despre Planul General de Amenajare al Teritoriului National si despre toate Planurile De Amenajare de grad mai mic lui si care ar trebui sa fie integrate acestuia. Acolo apar, sau cel putin ar trebui sa apara date precum numarul total de populatie repartizat pe localitati, impreuna cu tendintele lor in timp, de crestere sau de descrestere a populatiei, structura pe sexe, pe grupe de varsta, pe grupe ocupationale etc.

    Tot aici se centralizeaza informatii precum existenta sau inexistenta unor dotari de diverse categorii (industrie, comert, educatie, sanatate, cultura, loisir).

    Tot aici apar informatii privind deservirea teritoriului cu diverse categorii de servicii precum alimentare cu energie electrica, alimentare cu apa si canalizare, acoperire cu retele informatice (telefonie fixa si mobila, televiziune prin cablu, acces la internet) precum si ultimul dar nu cel din urma, asigurarea cailor de transport pe diverse categorii. Cele existente, cele degradate si cu nevoie urgenta de refacere, cele propuse in perspectiva.

    Din lungimea si starea culoarelor de transport se pot extrapola timpii de transport pentru fiecare zona, chestie importanta in special pentru urmarirea asigurarii in teritoriu a criteriilor de urgenta precizate de legile si regulamentele medicale amintite mai devreme. Astfel se poate vedea care localitati sunt asigurate si care nu sunt asigurate cu serviciul medical de urgenta. Unde se poate ajunge cu masina, unde se poate ajunge cu trenul, unde cu barca si unde e necesar un elicopter.

    In plus, se pot face scenarii de dezvoltare pe termen lung. Exista localitati cu spor pozitiv de populatie -care cresc fie prin spor natural pozitiv sau imigratie- dar exista si localitati cu spor negativ sau emigratie. Este lipsit de sens sa investesti in dotari costisitoare (de exemplu sali de sport) daca acestea sunt amplasate in localitati cu spor natural negativ, unde aceste dotari vor ramane nefolosite. La ce-ar folosi o sala de sport amplasat intr-un sat care are in majoritate cetateni varstnici, aflati in afara posibilitatii de a mai alerga liber dupa o minge?

    Dar un spital, care este o dotare scumpa si se mentine cu multa cheltuiala nu numai prin cladire, ci si prin specialistii adunati acolo, poate deveni mai eficient nu numai daca scad cheltuielile, ci si daca este folosit mai bine. Un spital asezat intr-o zona izolata precum Baneasa poate deveni mai eficient prin repararea drumurilor din zona, astfel incat un pacient cu nevoie de tratament de urgenta sa ajunga mai repede. Si evident, sub conditia sa existe personal specializat, care sa stie sa acorde acest tratament, caci altfel pacientul e adus degeaba, dupa cum s-a si vazut. Daca spitalul respectiv se afla in apropierea unei autostrazi proiectate, atunci s-ar putea ca existenta dotarii spitalicesti sa devina importanta prin scaderea timpilor de acces la ea.

    Aceasta analiza a amenajarii teritoriului ar trebui facuta si reactualizata in permanenta. In cadrul guvernului ar trebui sa existe un “centru operational” care sa stie toate lucrurile astea si care in plus sa se afle in legatura permanenta cu serviciile de urbanism de nivel judetean, municipal, orasenesc si judetean. Acestia ar trebui sa fie oamenii care ar fi pusi sa decida cand si daca se infiinteaza sau se desfiinteaza un spital, o cresa, o gradinita sau o scoala. Candva exista un Minister al Lucrarilor Publice. Este cladirea unde acum se afla Primaria Generala a Capitalei, iar acest minister a fost condus cu multa competenta de nume celebre precum inginerii Anghel Saligni sau Elie Radu.

    Sa va mai spun ca exista judete, municipii sau orase unde “Arhitectul” sef al judetului nu are studii de urbanism? Sa va mai spun ca unele servicii de urbanism judetene sunt servicii de urbanism numai cu numele iar oamenii respectivi, pe langa faptul ca n-au studii de specialitate, habar n-au cu ce se ocupa de fapt?

    Candva, pe vremea unui guvern pe care actualii politicieni la putere il considera de “trista amintire”, s-au inceput niste studii referitoare la zonele cu potential de risc. Inundatii, alunecari de teren, incendii…. Acum, cine stie pe unde-or mai fi lucrurile alea. Oricum, dezastrele care vor fi sa vina ne vor surprinde nepregatiti!