Tema zilei – 9 mai 2011: FMI pare ingrijorat

Declaratiile de astazi ale lui Jeffrey Franks sunt in nota obisnuita a atitudinii Fondului Monetar International. Guvernul este foarte bun, el aplica in mod consecvent o viziune corecta si numai contextual international ori opinia publica neintelegatoare il pot abate de la indeplinirea tintelor sale. Transpare, insa, o anumita ingrijorare ce contrasteaza cu entuziasmele recente ale iesirii din recesiune.

Intai, in legatura cu inflatia. Fata de raportul din luna aprilie (elaborat in luna martie) si care spunea, citezInflation, driven by high food and fuel prices and the recent VAT hike, likely peaked at end- 2010, and is expected to return to the central bank’s target range (3 percent ± 1 ppt).” de data asta FMI se repliaza, ca de obicei, acceptand ratarea tintei. Ceea ce, insa, transpare in toata prezentarea lui Jeffrey Franks este precautia.  De aceasta data, delegatia FMI isi ia masuri de siguranta, lansand in permanente ipoteze care se constituie in tot atatea incertitudini. Iata, de pilda, in privinta politicii monetare si bancare: inflatia ar putea depasi estimarile de 5% ale BNR, BNR ar fi nevoita sa-si ajusteze politicile, creditele neperformante ar putea sa afecteze activitatea bancilor, desi sistemul bancar e solid, efectul de contagiune nu este exclus.

E limpede ca datele economice pe 2011 nu sunt atat de incurajatoare, caci, fara sa o spuna, FMI a mai redus prognoza pe 2011. De la 4 – 4,5% crestere PIB  in luna martie (citatul exact: Growth is expected to accelerate in 2012, reaching 4–4½ percent), prognoza lui Jeffrey Franks s-a redus la 3,5-4%. Performanta fiscala arata foarte bine dar, cu toate astea, , “Romania trebuie sa se asigure ca are bani pentru 2011, dar si pentru 2012, inaintea reducerii CAS”.

 

Nu se mai sufla nici o vorba despre politica investitionala. E limpede ca statul nu are bani pentru dezvoltarea unor astfel de politici. Singurele motoare ale cresterii raman exporturile, tot mai greu incercate de diferenta dintre deprecierea interna si stabilitatea cursului de schimb si cererea interna care”va prelua rolul principal in acest proces”. Cum se va intampla acest miracol, cum va deveni cererea principalul motor al cresterii, cu un mediu de afaceri vlaguit, cu un sistem bancar indifferent si cu un nivel redus al veniturilor salariale, FMI nu ne spune.

 

FMI pare, brusc, foarte preocupat de sectorul energetic romanesc. Acest interes este greu de explicat, daca avem in vedere faptul ca, exceptand Termoelectrica si  Companiile miniere, celelalte unitati economice nu genereaza arierate. Nu inteleg bine preocuparea brusca a FMI pentru Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz, unitati, altminteri, profitabile.

Si, ca sa fim siguri ca orice e posibil, Jeffrey Franks ne spune, in final, ca instabilitatea din Europa poate constituti o amenintare pentru economia Romaniei. Asta e chiar nostim. Romania s-a dovedit in ultimii doi ani una dintre cele mai instabile tari ale Europei iar decalajele dintre celelalte tari din UE si Romania, cu doua-trei exceptii, au crescut simtitor. Presimt o noua campanie de justificari ale ratarii obiectivelor macroeconomice. Si, bineinteles, in transferul de responsabilitate cu care Guvernul, FMI si BNR ne-au obisnuit deja, fosta guvernare liberala va avea partea leului.

51 Responses to “Tema zilei – 9 mai 2011: FMI pare ingrijorat”

 1. epolitikon spune:

  Scurt: luati-le pantofi si dati-le papucii (voi USL).

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, ne cam aburiti. Ba respectati BNR, ba sunteti onest cu FMI, ba sunteti echidistant cu Bugetul.Raspunsul ar fi simplu la o intrebare pusa unui fost ministru de finante (si al economiei): ce facem domne, e alba sau e neagra? Chiar de fo’ 2 luni nici nu stiu de unde sa va mai iau.Sper din inima sa nu va fi facut baselu f’un dosar si sa va tina incorsetat, sau si mai rau, sa dati semnale false. Asa, ca sa intaratati fraierii si apoi sa rada baselu de noi: “bai fraierilor, v-am ciuruit!”.E adevarat , am mai luat noi plase de astea si cu Roman si cu Isarescu, dar ne-am “vindecat”.

  • @ un liberal optimist

   BNR este o cladire frumoasa, o traditie de la Carada incoace, o institutie. Astea trebuie respectate. Ea este populata temporar de niste oameni, cu ei lucrurile sunt mai nuantate.

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  De exemplu (ca la scoala): castiga baiatul penelist la Baia Mare (cu emotii , la fara turul 2), dupa care incep tot fel de discutii pe blogosfera. Stai sa vezi ca nu-i chiar asa, ca am avut noi un independent ascuns ,care si el a luat ceva procente s.a.m.d.Ma uit pe blogurile USL (PNL+PAS+PC) si.. nimic! Si data viitoare , la urmatoarele alegeri ce sa mai decida boborul?

 4. Dorin spune:

  As zice ca e bine sa aud ca si baietii astia de la FMI sunt un pic ingrijorati. Ar fi fost chiar cazul, fiindca eu sincer sunt de-a dreptul ingrozit de mai multa vreme si am vaga senzatia ca nu sunt chiar singurul din tara asta. Desi presupun ca n-ar trebui sa fie ei prea tare ingrijorati, o sa-si primeasca inapoi banii pana la ultima centima si-un comision gras pe deasupra, sa-si poata lua domnu’ Franks pantofi noi si sa nu mai umble cu aia gauriti. Si tot cei mai amarati dintre romani o sa-i plateasca tot, ca vorba aia, turcu’ plateste!

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  Ieri intr-o emisiune Gelu Visan a mai lansat o megaminciuna, anume faptul ca guvernul liberal a lasat arierate de 7 miliarde de euro pe care minunatul guvern boc a fost nevoit sa le achite, si de-aia le-a mers asa greu. A fost contrazis imediat de psd-istul din emisiune, dar… tactica e binecunoscuta: improasca noroiul, caci chiar daca speli tot ramin niste pete. Eu unul imi amintesc ca portocalii s-au pus pe semnat contracte imediat dupa preluarea puterii, si le-au achitat pe acelea cu prioritate, mare parte din firmele care avusesera de incasat bani de la stat pentru contracte executate in perioada liberala si-au primit banii chiar si cu 20-22 de luni intirziere. Mai mult decit atit, au fost afectati si cei carora contractorii din perioada liberala le datorau bani pentru furnizare de materiale sau servicii, iar in anul 2009 mare parte din falimente au legatura cu acel fenomen.

  Cred ca ar trebui sa distribuiti la toti cei care merg in emisiuni un tabel cu cele mai importante cifre de la preluarea puterii de catre portocalii, pentru ca sa se termine odata sirul asta de dezinformari.

  Referitor la FMI, am deseori senzatia ca rumega cu foarte mare lejeritate orice le baga boc sub nas, si desi am o oarecare experienta in calcule complexe nu imi dau seama cum poate FMI cu cei 3-4 specialisti cu care vine in Romania sa calculeze, dar sa si verifice veridicitatea datelor care le-au fost furnizate. Eu stiu ca mai devreme sau mai tirziu adevarul iese la iveala, dar mai stiu ca pina acum FMI a observat neconcordante majore intre datele proaspete si datele pe care facusera calcule anterior fara ca sa arate prea mare indignare. Asta nu pot eu sa inteleg. Mie daca mi-ar face cineva jocul asta de-a alba-neagra as deveni mult mai intransigent, mai vehement, si mi-as inzeci metodele de verificare.

  Am vazut ca de data asta Jeffery Franks a poemnit ceva despre o reglementare cu Eurostat, pentru cifrele acelea de 6,0 – 6,4%. Vag insa, 0.4 de ici, 0.3 de colo… si uite cum poti sa zici ca nu era bicicleta, era trotineta, era pe cimp nu era pe drum, si afara era soare nu ploua deloc.

  • @ sorin gyorgyfalvi

   Aia cu 7 mld de euro e o cretinatate. In total erau vreo cateva sute de milioane de euro, nu neaparat arierate, ci ceea ce mai era de latit. Si intr-o garsoniera, cand pleci in concediu mai vin facturi, darmite intr-o guvernare.

 6. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, situatia este tragica si sintem pe panta alunecoasa catre dezastrul pe care tarile din America de Sud l-au suferit in anii 80′. FMI este organizatia celor mai pradatori bancheri, creditori. Grupul celor 20 si ” Washington Consensus” reprezinta interesele oligarhiei financiare si nicidecum al popoarelor. Criza financiara declansata de politica monetara a FR si expansiunea fara precedent a creditului bancar in tarile europene a avut ca efect balonizarea pietei real-estate , transformarea imprumuturilor din real estate in actinui si apoi specula acestora pe piata , practicele pradatoare la acordarea imprumuturilor pentru a obtine dobinda cit mai mare si mai rapida etc.etc. a facut ca bancile internationale straine sa acumuleze ” toxic assets” imprumuturi care nu se pot recupera dupa prabusirea pietelor real estate in toate tarile europene si nord america. Cum s-au gindit domnii bancheri sa iasa din aceasta criza ?? Fortind tarile sa “socializeze” datoria bancilor prin contractarea de imprumuturi de la IMF. Bancile sa-si recupereze banii cit mai repede, iar natiunile sa se trezeasca cu datorii imense. Domnul Gordon Braun a spus-o pe sleau in parlamentul britanic cum se vor folosi de IMF sa forteze guvernul Islandei sa plateasca datoriile pentru bancile si creditorii englezi. IMF duce o politica de combatere a datoriilor nationale cu si mai multe datorii. Mai mult, forteaza guvernele debitoare sa “privatizeze” la pret de nimic domeniul public, la noi au pus ochii pe companiile de stat care produc profit din industria energetica, tot in ideea de a oferi bancherilor posibilitatea de a achizitiona companii de la a caror imprumuturi sa perceapa dobinda. Ideea este ca tarile debitoare sa fie fara sansa de plata si in datorie perpetua, saracie perpetua, pentru a le plati cu surplusul din economie dobinda pe veci. Guatemala plateste acum 50% din PIB numai dobinzile la imprumutul cu IMF. Secretul lor este confuzia cit mai mare in tarile debitoare pentru a extrage cit mai mult profit IMF fiind convins ca guvernele nu-si vor plati datoria publica niciodata, cum bine zicea Adam Smith. Masurile impuse de IMF tarilor debitoare este in a reduce posibilitatea acestora de plata a la long, prin contractarea economiei, abolirea investiilor, descurajarea investitiei domestice,etc. etc. toate masuri care luate in economia acestor tari ar favoriza redresarea lor economica. Ideea este ca non-plata datoriei sa aiba ca consecinta politica subminarea suveranitatii guvernului ales democratic in favoarea unor birocrati internationali reprezentind interesele bancherilor. Guvernul portocaliu si tradatorii romani care lucreaza pentru IMF sint cei care vind viitorul poporului roman bancherilor. Ungurii, de eexmplu nu au inghitit ciupitul, si au impachetat fuctionarii IMF trimitindu-i acasa. Koreenii au inceput revolta impotriva IMF-ului dind in judecata bancile internationale in curtile koreene pentru practici neloiale folosind, culmea precedente juridice ale curtilor americane. Voi continua pe aceasta tema…

  • @ Sorin Muncaciu

   Continua pe aceasta tema, poate reusesti sa ma convingi. Eu nu cred ca FMI este pus pe falimentarea celor care deja sunt apropae de faliment ori de incetinirea relansarii lor. Am, totusi, disponibilitate sa te cred.

 7. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, prin 1996, profesorul de economie a lui Bill Clinton, Carrol Quingley, un cunoscator al ” Washington Consensus”, a scris urmatoarele rindur in lucrarea “Tragedy and Hope” :

  ” The powers of financial capitalism had another far-reaching aim, nothing less than to create a world system of financial control in private handsable to dominate the political system of each country and the economy of the world as a whole. This system was to be a controlled in a feudalist fashion by the central banks of the world acting in concert , by secret agreements arrived at in frequent private meetings and conferences”.

  Cu alte cuvinte ” the powers of financial capitalism” tind sa domine intreaga lume, concentrate fiind in citeva miini “private”. Va reamintesc ca Federal Reserve este un cartel particular care a pus mina pe masina de tiparit bani, deasemeni ECB este o entitate chipurile “independenta de controlul politic” al popoarelor europene. Se pare ca politica lor de a subordona economiiloe tarilor debitoare, care au luat imprumut de la FMI , confirma ipoteza de mai sus a controlului politic al unor tari suverane folosind ca pirghie imposibilitatea de plata a datorilor fraudulos contractate in timpul crizei economico-financiare. In acest context international, consider ca este IMPERIOS necesar ca dumneavoastra si comisia economica a PNL sa verifice informatiile despre practicile economice intentionate ale IMF, mai ales prin prizma precedentelor nenorociri pe care contractele cu IMF-ul le-a adus tarilor respective si, sa incepeti o campanie serioasa de demascare a practicilor IMF si de explicare a pericolului pe care cirdasia dintre guvernul portocaliu si IMF il va aduce asupra natiei. Avind in vedere, master planul IMF, de “privatizare” a companiilor din industria energetica, este clar ca intentiile celor din spatele IMF-ului sint de a transforma Romania intr-o tara debitoare, amputarea mijloacelor prin care economia ar putea sa-si revina fara speranta de a plati datoria care, va creste continuu. Rezultatul va fi “colonizarea” tarii subordonarea economiei romanesti unor birocrati ai IMF-ului care vor exercita control politic asupra viitoarelor guverne alese democratic, democratia devenind doar o fatada pentru clonizarea financiara de facto a tarii !!
  Va atrag atentia domnule Vosganian, ca daca, USL nu devine constiena de pericolul iminent in care guvernul de imbecili portocalii impinge tara va fi prea tirziu sa se desfaca “acordurile” pe care IMF-ul le impune. Stiu ca mobilizarea populara pentru un motiv atit de abstract este dificila, daca nu imposibila, dar totusi, trebuie rasturnat cit mai rapid posibil guvernul Boc pentru a opri “indeplinirea” master-planului IMF de subjugare totala e economiei romanesti. Strategia lor de a folosi indicatori economici spre a mari confuzia populatiei si “estimarile” si tot acest circ cu actorii IMF in prim plan, nu face decit sa mareasca confuzia si sa abata atentia de la finalitatea politicii de austeritate, care este de fapt, blocarea tuturor mijloacelor de redresare economica in interes national, scopul final fiind asigurarea controlului ” papusarilor IMF” asupra economiei noastre, in virtutea imposibilitatii de plata a datoriilor artificial umflate de ei.

  • @ Sorin Muncaciu

   Despre datorii, e deja tarziu sa intervenim, ele au fost facute. Actualul acord nu mai prevede asa ceva. Ceea ce ma ingrijoreaza este interesul brusc al FMI pentru sectorul energetic, cel mai puternic din Romania.

 8. Dorin spune:

  @ Sorin Muncaciu: asta ma tem si eu, ca de fapt FMI-ul asta e un comando de “asasini economici” care tocmai au prins Romania cu pantalonii jos, condusa de un guvern de coacervate. Ne vor executa fara sovaiala.

  Banuiesc ca asta e de fapt subtextul interesului domnului Franks fata de companiile romanesti care inca merg bine. Cam in acelasi fel ca si interesul recuperatorului mafiot fata de valorile pe care le mai are datornicul: “ooo, ai si-un ceas Rolex? ia sa-l vad mai de aproape…”

 9. Tiberiu spune:

  @Sorin Muncaciu
  1)Tot ce spui este perfect adevarat insa un Adevar mai simplu este hotarator in lumea globalizata de azi mai mult ca oricand:
  “Banii vorbeste”
  2)Mai citez un proverb :
  “Capul face curu trage”.
  Alegerea lui TB ,respingerea suspendarii lui ,si apoi realegerea lui a aruncat tara in marasm.TB a primit din partea populatiei girul sa taie si sa spanzure .Degeaba ii ceri D-lui Vosganian sa repare tampenia alegatorilor. Asa ceva nu este posibil in democratie. Cetatenii vor trebui sa constientizeze consecintele deciziilor lor politice si sa invete sa ia in viitor decizii mai intelepte.Acelasi lucru este valabil insa si pentru politicieni, caci fiecare din partide PNL,PSD,UDMR au fost succesiv aliatii politici lui TB contribuind decisiv la ascensiunea lui.
  Concluzia se impune :”Astia sunt oamernii cu astia defilam”

  • @ tiberiu

   Poate se mai dumiresc si oamenii. Nu e numai vina alegatorilor, nici nu cred ca un om politic trebuie sa dea vina pe alegatori. Asa cum actorul da vina pe spectatori ca nu-l aplauda. Poate e un actor slab, poate nu a ales piesa potrivita.

 10. Bibliotecaru spune:

  De ce ar fi cei de la FMI îngrijoraţi? Să fie ei îngrijoraţi pentru că dau acei bani pentru ca BNR să stăvilească inflaţia şi că inflaţia se întâmplă totuşi? Ce să spun, îl doare pe Jeffrey Franks în gaura de la pantofi de asta… Păi ei asta şi speră, că România îşi va pierde cât mai mult din suveranitate pentru a fi dată în regim sclavagist Statelor Unite ale Americii.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/05/total-general.html

  Vi se pare că ar fi o problemă cu banii?

 11. epolitikon spune:

  @Sorin Muncaciu
  Totusi, dincolo de apetitul fiecaruia pentru senzational, teorii ale conspiratiei si alte d-astea, am si eu o curiozitate personala:
  cine ne pune sa ne furam tara? de ce nu ne pazim tara?

  O furam singuri! Si dupa aia ne ducem cu milogeala la FMI. Retineri, dupa aia ne ducem la FMI sau altii asemenea, cand nu mai avem bani pentru ca i-am furat direct sau indirect, pentru ca o gasca de cativa zeci de mii de romani sunt in pozitii din care pot favoriza (pentru ei sau altii) disparitia a miliarde de euro.

  Va rog sa postati aici cel putin atatea randuri cate ati postat in posturile dvs. despre teoria conspiratiei, cu nume de: ministri, parlamentari, directori de regii, de intreprinderi de stat, de functionari publici, de vamesi, de personal consular, de cadre militare, etc care au facut puscarie pentru fapte impotriva statului.

  Si dupa aia mai vorbim despre teoria conspiratiei si subjugarea natiunilor. Care-i datoria externa a tarilor din OECD, de ex?

  Stiti, uneori am niste momente d-astea de ratacire si caut sa-mi inchipui cum ar arata tara asta daca de maine toti aia de la ANAF ar fi inlocuiti de d-aia de la IRS ori aia de la Palatul Victoria si ministere ar fi inlocuiti de…singaporezi de ex.

  Avem doua chestii pe care trebuie sa ne concentram ca natiune daca vrem sa ajungem la mal (peste 10 de ani sa zicem): justitia ca sa curatam tumorile ce ne impiedica sa ne regeneram si educatia ca sa avem cu cine, dupa ce organismul incepe sa-si recapete vlaga.

  Din pacate niciun guvern n-a facut mare branza pentru justitie si educatie. Restul sunt baliverne.

 12. [...] de socializare. Este drept, unii lideri liberali au bloguri actualizate frecvent, ca de exempl Varujan Vosganian, Mihai Voicu, Alina Gorghiu etc. Călin Popescu Tăriceanu are și el blog, dar se întâmplă să [...]

 13. Tudor M spune:

  Offtopic.

  Buna dimineata, domnule Vosganian! Apropo de ce imi spuneati dvs. in legatura cu noua editie a lucrarii „Mesajul dreptei romanesti”, referitor la integrarea europeana, va invit sa cititi un articol.

  „Once Upon a Time in the European Parliament”, pledoaria pentru o Europa a natiunilor sau despre un grup pan-european liberal-conservator: http://national-liberal.ro/?p=984

  Sunt curios ce pozitie aveti vizavi de cele expuse acolo. De asemenea, zilele trecute am postat si un articol unde, la un moment dat, amintesc de o afirmatie a lui Laurentiu Ulici. Daca aveti timp si dispozitie, va invit sa cititi şi articolul cu titlul „Romania si Europa”.

  Multumesc.

 14. Sorin Muncaciu spune:

  @ epolitikon

  Domnule, nu am nici un fel de apetit pentru senzational ! Traiesc la Washington de peste 20 de ani si am cam i9nteles cum se invirt rotitele pe aici. Nu sint ideile mele, cercul academic american , de mult urmareste efortul stapinilor lumii financiare americane de a “internationaliza” experienta FR de a controla financiar societatea americana. Rockefeller a spus providential :” nu ma intereseaza cine face legile in tara aceasta atita timp cit noi avem masina de tipari dollari”. Criza financiara a dus sistemul monetar international de ” FIAT money” pe marginea prapastiei. Dupa ce au reusit sa supravietuiasca in America, domnii bancheri s-au gindit cum ar putea sa profite de pe urma crizei. Din 2005, IMF-ul nu mai avea clienti noi , in afara de Turcia, nimeni nu mai dorea sa aiba de a face cu IMF-ul. Criza datoriilor nationale din Europa a adus ” pe tava” tari europene incepind cu cele baltice, unde austeritatea le-a pus pe butuci , Ungaria, Romania, Bulgaria si terminind cu Grecia, Islanda, Irlanda etc. Conditiile pentru acordarea imprumuturilor au fost tintite, in primul rind, destinate platii bancilor comerciale si internationale si a crditorilor institutionalizati care au achizitionat bondurile guvernelor si bancilor nationale respective.
  Pe de alta parte, intrarea noastra in UE a fost conditionata de ” cedarea pietei interne de credit ” bancilor tarilor bogate cu scopul de a scoate cit mai multa dobinda de pe piata noastra, BNR fiind “sfatuita” sa nu fie sursa primara de credit, cum este orice banca centrala nationala. Faptul ca domnul Isarescu se afla “singur” de 20 de ani in fruntea bancii ca sa faca politica financiara a bancherilor straini dovedeste, daca mai era nevoie, de santajul pe care guvernele din 89′ incoace l-au patit cind a fost vorba de functia guvernatorului BNR. Proptirea artificiala, cu valuta, a leului pentru a facilita plata imprumuturilor si dobinzilor in valuta a imprumuturilor contactate de romani in timpul balonizarii pietei de real-estate. Bancile straine isi vor banii inapoi cu orice pret, unde a fost business prudenta lor cind au acordat imprumuturi ?? Prima regula de prudenta spune ca se acorda imprumuturi in moneda in care debitorul isi are venitul, nu in alta moneda !! Este clar ca bancile au stiut ca imprumuturile sin facute in mod pradator, urmarind dobinda cit mai substantiala, stiind bine ca in caz de creiza economica riscul va fi luat numai de debitor. De aceea koreenii au dat in judecata bancile care au folosit dezinformarea la intocmirea contractelor de imprumut.
  Daca dumnea ta crezi ca “politica de aducere a statului si a cetatenilor romani la sapa de lemn ” este facatura atunci, intreaba-i pe cei care au imprumutat bani de la bancile straine cum sint jupuiti sistematic de bancherii internationali !!!
  Politica fiscala a FMI este clara, exemple nenumarate o confirma : prin masuri de austeritate extrema se asigura plata dobinzilor si se blocheaza masurile care ar putea redresa economia nationala, scopul final fiind controlul politic al tarii folosind pighia neputintei de plata a imprumuturilor la scadenta. Misavia care se numeste “compound interest’ va face ca datoria sa ceasca, imposibilitatea de plata agravindu-se si cu aceasta,
  controlul bancherilor asupra tarii. Nu este nici o gluma proasta, am nimerit din lac in put, de la comunismul sovietic la colonialismul modern al oligarhiei financiare care prin intermediari UE si IMF transforma tara intr-o vaca de muls perpetuu pe spatele cetatenilor romani !!

 15. sorin gyorgyfalvi spune:

  Antonescu la sinteza zilei…. magistral.

  Poa sa zica cine ce-o zice… eu cred ca omu asta chiar stie ce zice, si cred ca atunci cind va veni vremea faptelor va sti ce sa faca.

  D-le Vosganian, nu stiu eu ce frustrari mai sunt in partid, dar sper sa-l spijiniti pe Antonescu.

 16. epolitikon spune:

  @Sorin Muncaciu
  Domnule, daca ma bagati in teorii d-astea, pe m-ati pierdut de “client”.
  Eu traiesc in Romania de cand ma stiu, locuiesc in Bucuresti.
  Aici sunt alte probleme, lucruri mult mai primitive decat va place dvs. sa va inchipuiti la exercitii de gimnastica a imaginatiei.
  Multa sanatate,
  Epolitikon

 17. @
  epolitikon

  Astea nu sunt exercitii ale imaginatiei si nici macar “teorii”. Sunt lucruri cunoscute si in Romania, dar nu in anturajul dv. probabil.
  Incercati sa faceti un efort de analiza si informare. Merita.
  http://www.guvernarea.ro/financiar-imobiliar/forum/viewtopic.php?p=6082#6082

 18. epolitikon spune:

  @alex.dumitrascu
  Multumesc de invitatie, nu frecventez astfel de cluburi SF.
  Va las pe dvs. sa le raspanditi, eu prefer sa vad lumea prin ochii omului simplu, nu ce-mi spun altii sa vad.

 19. Fundamentele economice nu sunt SF. Se invata la scoala.

 20. Chestia cu omul simplu e de inteles. Unii sunt foarte simpli.
  Vad lumea cu ochii lor si il voteaza pe Basescu fiindca “parlamentarii fura”.
  Si alte lucruri se vad stramb prin ochii lor. Ochi de stanga.

 21. dragospas spune:

  Maestre,inteleg ca joia viitoare o sa fiti la Tg-Jiu pentru o lansare de carte.Va astept cu placere.

 22. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian,

  Domnule Vosganian, doriti demonstratie, va voi face demonstratie !!
  In prima saptamina din martie IMF-ul a organizat o conferinta unde a invitat toate creerele economistilor mari, printre care si Stiglitz care i-a facut de trei parale cu ani in urma. tema principala a conferintei a fost “internal devaluation” pentru tarile care au moneda legata de alte monede(de ex. tarile dinafara euro) sau care nu mai au moneda lor nationala, cele din zona euro. Acest proces este foarte dureros pentru aceste tari : ideea este ca tarile cu costuri mari salariale sa reduca aceste costuri prin taierea salariilor si somaj masiv, de exemplu Latvia. IMF-ul doreste ca acelasi lucru sa se intimple sitarilor cu “probleme de competitivitate( de ex. Irlanda,Spania, Portugalia si Grecia). Economistii cu creer pentru probleme macroeconomice mondiale, printre care chiar seful economist al IMF-ului Olivier Blanchard propun o solutie economica mult mai avantajoasa si anume : cresterea ratei de inflatie in tarile cu surplus, astfel prin cresterea salariilor in aceste tari si mentinerea salariilor in tarile cu defict economiile acestor tari devin competitive si se favorizeaza cresterea lor economica depasindn criza si reducind drastic somajul in aceste tari. S-a calculat ca masurile de austeritate impuse de IMF au costat aceste tari 10 trillioane in economic output si milioane de someri. aceasta constatare ar trebui sa fie fundamentala pentru renuntarea la politica ratei fixe de inflatie pe care o promoveaza IMF-ul si bancile centrale din lume, mai ales ECB. De ce oare suferinta umana si pierderile grele de productie nu impresioneaza pe ” papusarii ” bancilor centrale si IMF-ului ??? Deoarece acestia pun interesele lor financiare inaintea intereselor popoarelor, pentru ei cresterea infletiei, peste targetul de 2.0, inesamna reducerea valorii bogatiei pe care o detin si reducerea valorii dobinzii pe care o percep la imprumuturi deci, pentru ei, nu conteaza suferinta popoarelor europene ci valoarea asseturilor lor sa nu scada. Daca lumea ar fi o democratie , nu milioane de oameni ar ramine in somaj ci domnii bancheri din bancile centrale nationale ar fi dati afara. Ce fel de demonstratie mai edificatoare doriti ?? Cind chiar seful economist al IMF-ului si celelalte somitati in economie recomanda renuntarea la politica de inflatie de 2.0 , deoarece aceasta politica genereaza suferinta somaj si productie pierduta intr-o mare parte din populatia lumii si bancherii internationali sfideaza realitatea pentru a-si mentine controlul asupra bancilor centrale si a bogatiilor acestora. Nu va este acum clar ca, in ciuda evidentei economice, factorii raspunzatori de politica IMF si a bancilor centrale au interese contrare popoarelor care suporta acest sistem monetar fraudulos international. Gasca bancherilor are alte interese decit bunastarea popoarelor !!!
  Quot era demonstratum !!!

 23. @
  vv

  Pai Regele a daruit Romaniei o dinastie romaneasca.
  Pana acum dinastii de care tinea casa regala erau germani.
  Majestatea Sa a renuntat si a daruit ca de obicei.
  Pana acum a daruit romanilor propria persoana si propriul destin, acum le daruieste familia si antecesorii.
  Doar ateii nu pot intelege analogia dintre sacrificiul perpetuu al lui Isus rege si si viata unui Rege crestin.
  In spiritul sacrificiului marelui rege Ferdinand, care a luptat cu arma impotriva tarii sale de obarsie dinastica, pentru interesul Romaniei.
  E un dar si un sacrificiu. Iar lui Gigel cel tampitel ii va fi ceva mai greu sa spuna ca Regii sunt straini. Sau poate nu.

 24. @
  vv
  Cum sa “adaptez” domnule “fundamentele”???
  Sunt legi economice in felul in care exista si celelalte legi, fizice, biologice, antropologice.

 25. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Inclin sa-i dau dreptate lui @Sorin Muncaciu! Si DVoastra va intrebati candid ca ce le-o fi venit astora de la IMF cu sectorul energetic…Si cu altele:paturi de spital, CF, management extern, oameni concediati…pantofi rupti, surtucuri desirate.. o nebunie intreaga la care basescu rade ca prostul si bok da din cap!

 26. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Sunt convins ca-l stiti. Si asta-i si farmecul DVoastra!

 27. tiberiu spune:

  @VV
  @un liberal optimist
  @Sorin Muncaciu
  1)Am discutat in repetate randuri problema FMI si d-l Vosganian a fost de acord ca aceasta banca mondiala ca orice banca are ca unic obiectiv sa daca profit pe spinarea tarilor in greutati financiare.Activitatea acestei banci nu este filantropica si de asemenea scopul lor nu este sa insanatoseasca economia pentru ca daca ar face-o acele tari pe care le finanteaza n-ar mai avea nevoie de banii lor si nici de expertiza functionarilor acestei banci.
  Firesc ca pe Jeffrey Franks nu-l intereseaza problema investitiilor caci daca astea ar fi facute cu cap ar putea aduce profit tarii(bani) si iarasi asta nu este in interesul lor.Scopul lor mare si lat este sa imprumute bani guvernului si in paralel sa oblige guvernul sa faca economii pentru ca sa aibe resurse sa-si plateasca datoriile fata de ei. Cu alte cuvinte FMI este ca un doctor care isi vinde serviciile bolnasvilor avand grija ca sa nu moara dar nici sa nu se insanatoseasca.Nu intamplator guvernul d-l Tariceanu si d-l Vosganian s-au exprimat net impotriva acordurilor cu FMI.
  2)Mai exista insa probabil si un alt aspect mai subtil, caci prin aceste acorduri cu FMI se plateste un fel de “pesches” si de aceea as recomanda tuturor nu numai sa lase balta subiectul, dar as recomanda conducerii USL sa stabileasca raporturi mai bune cu FMI daca mu vor sa li se bage si din afara niste bete in roate.

  • @ tiberiu

   Nici eu nu sunt pentru ruperea relatiilor cu FMI, de altfel nici nu putem, suntem membri si cotizanti la FMI. Dar mai multa demnitate nu strica. Numai ca demnitatea nu merge fara pricepere.

 28. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian,

  Nu cred ca doriti sa argumentati punctul dumneavoastra de vedere ! Pot, insa, sa va spun ca de partea cealalta a argumentului se afla cele mai mari somitati in domeniul macroeconomiei mondiale. Argumentatia lor poate fi citita in brosura dedicata conferintei IMF din martie 2011.

  • @ Sorin Muncaciu

   Sunt convins ca se poate argumenta si asa. Eu, insa, am negociat cu FMI si pot sa-ti spun ca n-am avut nici o clipa sentimentul ca ma obliga la ceva A! daca esti la ananghie si ei simt ca nu poti fara ei, e altceva. Dar influenta FMI in cadrul OCDE e foarte mica.

 29. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  La început am crezut şi eu că dezvoltarea Chinei o va conduce spre ţinta “cea mai mare putere economică a lumii”.

  Numai că observând mai atent ce face China cu banii… m-am convins că nu-i foloseşte într-un mod profitabil pe termen lung.

  Explozia Chinei se bazează pe căderea economiilor occidentale. Mutarea consumului pentru produsul ieftin, produs care vine, în general, în lumea occidentală din China, a provocat un flux de valută dinspre occident spre China. Numai că simpla posesie de bani nu este îndeajuns. În momentul în care investiţiile Chinei, destul de haotice, nu vor produce… efectul va fi de bumerang, occidentul vor folosi investiţiile Chinei pentru a-şi reveni economic urmând ca apoi China să se retragă pentru că nu va putea susţine un raport preţ/calitate în limitele profitabilităţii. Cel mai probabil este că lucrurile vor reveni “ca mai înainte”.

  Cartea încă nu s-a jucat, China mai are suflu de investiţii strategice. O să vedem ce va fi.