Transcrierea declarației de presă susținute de vicepreședintele PNL, Varujan Vosganian, la finalul ședinței BPC

 


 

Astăzi, subiectul principal de discuție în cadrul Biroului Politic Central a fost informarea pe care au făcut-o câțiva dintre colegii noștri care sunt implicați în negocierea diferitelor capitole ale proiectului de guvernare, practic a platformei strategice a Uniunii Social Liberale și am avut din partea domnilor Daniel Chițoiu, pe teme ce țin de politica fiscal-bugetară, și Andrei Marga, pe teme de educație, câte o prezentare și acestea au fost urmate de discuții. Firește că un subiect lung de dezbatere a fost cel privind chestiunile care urmează să fie tranșate prin decizie de natură politică. Trebuie să vă spun că în stadiul în care se află în acest moment această platformă privind programul economic sunt foarte puține puncte care mai rămân în discuție și ele rămân în discuție nu atât datorită unor divergențe, cât datorită unor evaluări care trebuie făcute din perspectivă econometrică.

Programul economic se bazează pe ideea că e nevoie de o reducere de fiscalitate și de utilizarea pârghiilor active ale statului pentru relansarea economiei. Practic, acesta este un program de ieșire din criză, având ca obiectiv, ca până în cel de-al doilea an al guvernării, să depășim potentialul economic din anul 2008, iar în 2016, la încheierea mandatului, România să fie o țară care să-și reia marșul pe care-l începuse de intrare în primul eșalon economic al Uniunii Europene.

 Există proiecții pe care le-am făcut cu privire la consolidarea fiscală, cu privire la investițiile străine, la nivelul de ocupare, la îmbunătățirea colectărilor și igienizarea structurii cheltuielilor publice.

În legătură cu programul pentru educație, el nu cuprinde în acest moment în discuție prea multe noutăți, în sensul că viziunea PNL și viziunea PSD nu comportă o decizie majoră politică în plus pentru că PSD și PNL au fost foarte aproape și în ceea ce privește dezbaterile parlamentare legate de pachetul de educație. Noi sperăm ca în cursul lunii iunie să dăm răspuns la această temă prin prezentările noastre, anume care este mesajul USL în legătură cu strategia de ieșire din criză și care este componenta strategică, alături de cea politică și electorală, despre care am vorbit în această primăvară.”

 

 

Întrebări mass-media

 

Jurnalist: Ați stabilit cum rămâne? Cotă unică sau impozitare progresivă?

Varujan Vosganian: În legătură cu cota unică, încă nu a fost luată decizia politică la nivelul coordonării. Pot însă să vă spun care este poziția noastră. Liberalismul, dreapta politică sunt legate în mod tradițional de reducerea și simplificarea fiscalității. Cota unică a fost o măsură pe care noi am socotit-o importantă și care a dus la o alocare a unor venituri suplimentare categoriilor de mijloc, care în acest fel au căpătat comportament economic. De aceea, noi socotim că prioritar în acest moment este să reducem fiscalitatea și putem discuta cu Partidul Social Democrat o formulă în care să putem desface impozitarea veniturilor pe mai multe nivele, însă condiția noastră este ca niciunul din aceste nivele să nu depășească 16%. Așadar, pentru noi, o formulă în care cota pentru salariile mai mici ar coborî cu câteva procente, putând chiar să mergem pe o formulă în care să coborâm de ansamblu impozitarea pe venituri să spunem două tranșe de 10% și 15%, este o formulă care nu numai că nu afectează cu nimic, dar consacră gândirea noastră de dreapta privind reducerea fiscalității.

De altfel, pot să vă spun că având în vedere situația dramatică în care e economia românească astăzi, soluțiile de ieșire din criză poartă mai degrabă o amprentă practică, decât una ideologică. Dar în această privință suntem de acord că trebuie să facem un pas în sensul reducerii fiscalității, atât la profit, cât și la salarii, cât și în ceea ce privește regimul TVA, mai ales la anumite componente. De asemenea, credem că trebuie să ne aplecăm mai mult și pe reducerea contribuțiilor de asigurări sociale și pe regimul fiscal al angajărilor pentru tinerii până în 25 de ani și trebuie să vă mărturisesc că aceasta este, de asemenea, o prioritate, persoanele de peste 55 de ani care rămân șomere și care pe evaluările noastre îngroașă rândurile șomajului structural.

Mă veți întreba, poate, de unde vor exista bani pentru aceste lucruri. Măsurile acestea se corelează cu altele. De pildă, în ceea ce privește veniturile, informatizarea completă a sistemului fiscal poate să aibă o contribuție importantă la sporirea veniturilor bugetare și care să ofere resurse pentru această relansare economică. România are încă rezerve în ceea ce privește reducerea evaziunii fiscale, activarea unor segmente care acum fie se găsesc în economia naturală, fie în economia gri.

 

Jurnalist: De la UDMR ați primit vreun răspuns la invitația la dialog?

Varujan Vosganian: În ce privește invitația aceasta, ea a fost, ați observat, politicoasă, dar și explicită în același timp. În această privință a posibilei colabărări cu UDMR, USL nu mai are nimic în plus de adăugat. Acum rămâne ca UDMR să decidă în ce măsură dorește să se facă în continuare părtașă, unii dintre colegii mei au folosit chiar cuvântul complice, la această guvernare și UDMR va decide până în final dacă va rămâne în siajul Partidului Democrat și își va identifica în viitor proiectul politic cu destinul Partidului Democrat sau va încerca o formulă nouă, împreună cu noi. Așadar suntem deschiși la această formulă. Noi considerăm că avem nevoie de o nouă soluție politică, chiar cu luna iunie a acestui an, astfel încât să scoatem realitățile românești din zona demagogicului și a marjelor de eroare și să o canalizăm pe o formulă stabilă de relansare economică. Chiar și această formulă care, repet, e încă în marja de eroare și destul de ezitantă a unei creșteri economice între 0 și 1% pentru 2011, nu contribuie cu nimic la creșterea sensibilă a veniturilor, la creșterea investițiilor și a investițiilor străine și la creșterea ocupării. Face în schimb un alt lucru, mărește și mai mult decalajele dintre România și media Uniunii Europene. De aceea, credem că e nevoie de o nouă soluție politică ce să dea încredere mediului de afaceri, să dea încredere românilor și care să stopeze tentative cum au fost cele care, cu orice lipsă de bun-simț, au fost prezentate la congresul partidului de guvernământ și mă refer la votul prin corespondență.

Jurnalist: Până când veți mai aștepta răspunsul UDMR?

Varujan Vosganian: În situația în care premierul Emil Boc va rămâne la Palatul Victoria și înțeleg că el va rămâne și datorită stăruinței și prețuirii de care se bucură în rândul oamenilor politici de la UDMR, firește că noi vom socoti că aceasta este opțiunea UDMR. Eu nu pot să vă dau o scadență până în ce zi și la ce oră așteptăm o decizie din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, însă pot să vă spun că răbdarea noastră va fi legată și de anumite proceduri parlamentare, care vor necesita o atitudine clară din partea UDMR. În opinia noastră, ca orizont de timp maxim, probabil că o soluție politică pentru anul 2012 și care să se traducă într-un fel de soluție anticipată se poate petrece până în toamna acestui an. Însă, mai este un lucru. În situația în care guvernul va continua cu măsurile acestea, fie buimace, fie împotriva spiritului constituțional, dacă va promova votul prin corespondență într-o formulă pe care noi s-o evaluăm a fi extrem de riscantă pentru transparența actului electoral, sigur că orizontul de care vă vorbeam s-ar putea să se scurteze.

 

 

30 Responses to “Transcrierea declarației de presă susținute de vicepreședintele PNL, Varujan Vosganian, la finalul ședinței BPC”

 1. Sfarma -Piatra spune:

  De fapt tara asta este in buzunarul UDMR-ului !
  In functie de toanele si ifosele acestei organizatii ciudate,se schimba o majoritate in Parlament! Va au ungurii la mina pe toti !!!

 2. Kronstadt an der Graft spune:

  Mă bucur domnule senator că amintiţí de clasa de mijloc. Dacă nu greşesc, personal consider că partidul liberal se bazează sută la sută pe clasa de mijloc, fiind exponentul acesteia. Această clasă cam lipseşte în România de facto din cauza sărăciei şi ea ar fi cea care ar putea schimba direcţia economiei româneşti, de la creştere plus-minus la ce era pe vremea guvernării Tăriceanu, chiar şi fără aportul căpşunarilor. Cu condiţia ca să fie ajutată.
  Înainte de război populaţia românească era preponderent agrară şi avea rostul ei. La ţară oamenii se descurcau fără a cere mare lucru de la stat, achitându-şi cum-necum datoriile faţă de acesta. Comuniştii au atras copii de ţărani şi i-au dislocat în centre industriale, depopulând satele. Acum aceste centre industriale au fost volatilizate prin diferite forme şi mare parte din populaţie trăieşte în centre urbane, unde este dependentă de stat pentru că nu mai are posibilitatea să se susţină singură, mai les cei bătrâni că o parte din tineri au plecat în ţările cu economii prospere. Acum este mare nevoie de îndemnul prin noi înşine. Trebuie ajutaţi oamenii întreprinzători de la noi şi una din resursele cele mai la îndemână ar fi fondurile europene, pe care actualul guvern nu vrea sau nu poate să le atragă, cu toate că de doi ani îşi tot planifică acest lucru. Poate reuşeşte partidul liberal să facă nişte centre regionale de asistenţă în acest sens, să-i înveţe pe români cum să obţină finanţări pe proiecte viabile, astfel încât aceşti întreprinzători să poată crea cât mai multe locuri de muncă.
  Adică viceversa de cum fac portocaliştii.

 3. @ Sfarma Piatra

  Uneori da, alteori nu.Costurile democratiei, cum s-ar zice.

 4. @ Kronstadt

  Interesant ca multa clasa de mijloc a votat in 2008 cu PD si PSD, desi mandatul liberal le-a fost, practic, dedicat.

 5. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Faptul ca o parte a clasei de mijloc a votat cu PD si PSD s-a datorat si faptului ca PNL nu s-a preocupat aproape de loc de imagine, lucru care se intampla si acum. Cresterea prosperitatii din mandatul liberal a fost adjudecata pe toate canalele de reprezentantii PD si PSD.Faptul ca noua conducere a PNL (poate mai putin DVoastra) nu mai vorbeste nimic despre rezultatele guvernarii liberale e straniu.Liberalii care apar pe la tocshouri par a fi aterizat direct de pe planeta Marte.In schimb, are grija PD si PSD sa critice guvernarea liberala, iar meritele sa si le adjudece ei.

  • @ un liberal optimist

   Daca la noi clasa de mijloc, in loc sa inteleaga singura, se lase amagita de propaganda, inseamna ca mai are mult pana sa fie clasa de mijloc.

 6. PAPASTRATOS spune:

  Super-postarea dvs. !
  Sper sa fie accesata de cat mai multi romani.
  Ma bucur ca v-ati aplecat asupra votului prin corespondenta si ca ati scos la vedere scopul manipulator si atentatul la transparenta procedurii electorale.
  De fapt, aceasta postare ar trebui sa intareasca convingerea romanilor ca “varful de lance” al USL este PNL. Si este firesc caci, in Romania de astazi aflata intr-un amplu proces de “putrefactie”, nu poti implementa politici de STANGA fara o economie care sa functioneze pe principii de DREAPTA si care sa produca resurse.

 7. Sfarma -Piatra spune:

  Dom’le ministru,cred ca in cazul UDMR,costurile democratiei sint prea mari ! Face abuz de ele !!!

  • @ Sfarma Piatra

   Eu n-as zice asta de UDMR, in comparatie cu unele partide romanesti, UDMR nu a fost asa antidemocratic. La UDMR problema e ca sustine partide antidemocratice, nu ca e el antidemocratic.

 8. Adrian S. spune:

  Udemeristii ar trebui sa iasa de la guvernare! Fara dar si..poate…
  Iar USL fara ajutorul UDMR, ar putea guverna?

 9. lorduljohn spune:

  @VV

  Pozitia UDMR este clara si nu vom putea accepta santajul cu care ei si-au justificat compromisul cu PD (drepturi peste limita bunului simt acordat minoritatilor). Pe de alta parte, daca unii membrii ai UDMR (care nu e partid, dupa cum chiar ei recunosc) se simt inadecvati in contextul prestatiei politice a UDMR, nu-i impiedica nimeni sa se inscrie in PNL, PSD, etc. Domnul Frunda ar putea fi un membru important al PNL, asa dupa cum PNL a avut ca europarlamentar pe dl. Csibi Magor (un tanar cu o prestatie foarte buna in spatiul public).
  In contextul celor spuse de dvs. in declaratia de presa, USL trebuie sa vorbeasca si sa puna in aplicare, reforma institutionala.

 10. Dorin spune:

  Va atrag atentia asupra unui articol interesant, pe site-ul Deutsche Welle:

  “În administraţia românească domnesc relaţii de tip feudal”
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15083167,00.html

  Aferim, coane Boc, curat “reforma” faci matale in administratia romaneasca!

 11. lorduljohn spune:

  @Dorin

  Bun articolul lui Horatiu Pepine!

 12. lorduljohn spune:

  @all

  Insistenta maghiarilor de a oculta invatarea in limba romana a devenit penibila. Inteleg ca printre cei ce scriu pe acest blog, multi sunt din diaspora. Cati dintre dvs. au invatamant in limba materna de la clasa I pana la facultate?

 13. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Aveti cunostinta de vreun studiu privind criteriile pe baza carora se poate stabili cine face parte din clasa de mijloc? Prin anii ’90 citisem unul facut de americani pentru ei:sa ai mai mult de un televizor, cel putin un calcutator, sa-ti permiti o ipoteca, cel putin 2 automobile si cel putin un copil in colegiu.Ar fi interesant sa stim cam cine ar face parte din clasa de mijloc la noi, in zilele noastre..

 14. Dorin spune:

  Cred ca raspunsul la intrebarea referitoare la criteriile pentru apartenenta la “clasa de mijloc” ar putea sa fie sa fie cam la fel ca si gluma din perioada de dinainte de 1989, care definea intelectualul in felul urmator:

  “Intelectualul este o persoana dotata cu asemenea nivel de standarde estetice incat nu poate apela la un lucrator specializat si prin urmare este nevoita sa-si zugraveasca singura locuinta” :)

 15. un liberal optimist spune:

  Asta era si ideea! Ca sa vedem cine e “mijlocasul” si cu cine ar fi interesat sa voteze. In perioda interbelica unii erau liberali si taranisti (cei mai multi, din rural) , altii socialisti( cei din mediul urban). Unii au trecut la legionari.

 16. epolitikon spune:

  @VV
  CAS-ul pana la cat il vedeti redus intr-atat incat nici sa nu destabilizeze bugetul dar si sa reprezinte un factor important pentru firme. Mai precis sa genereze efecte pozitive pentru economie intr-un termen scurt (daca aveti datele, ca depinde si de “cash-flow-ul” statului ca sa-ti permiti o astfel de masura, degeaba vrei daca esti la podea KO si te numara FMI-ul)…

 17. un liberal optimist spune:

  Tot prin anii ’90 am intalnit in SUA o familie de romani ,de meserie zugravi ,care aveau o camioneta si o masina, 3 calculatoare, probabil un televizor, bani pentru colegiu pentru fiecare din cei trei copii, locuiau intr-un parc de rulote, cumparaturile si le faceau seara tarziu cand erau reduceri si simpatizau cu republicanii. Mi-am tot pus intrebare din ce clasa sociala faceau parte..

 18. tiberiu spune:

  @VV
  Problema impozitarii (cota unica sau impozitare progresiva) este un “mar al discordiei” intre PSD si PNL si aceasta chestiune trebuie transata intr-un mod extrem de clar pentru toata lumea. Asa cum bine precizati chestiunea este mai degraba practica decat ideologica.Propunerea de diferentiere a impozitarii pe o scala intre 10%-16% este o ideee excelenta si sunt convins ca o guvernare responsabila o va putea pune in practica prin devoalarea unor resurse care astazi se pierd prin incometenta sau prin escrocherii.
  Finalizati odata acordul fara de care USL este o himera.Este in opinia mea total neavenit de a investi prea multa bataie de cap in programe economice care oricum nu vor fi de actualitate peste un an sau doi,dupa alegeri.Oricum cred ca este o erore sa sugerati solutii acestor guvernanti. Acordul trebuie sa fie in primcipal politic si sa ofere puterii cat mai putine informatii care sa permita sabotarea sau chiar blocarea ratificarii juridice a USL. Puteti fii convins ca justitia lui TB nu va accepta cu usurinta constiotuirea USL si vor cauta nod in papura.
  Detaliile trebuie perfectate intr-un mod cat mai discret.Orice vorba in plus sau nelalocul ei poate produce mari greutati la ratificarea in instanta.

 19. alexis spune:

  Dle Vosganian,

  Un pas important si absolut necesar in domeniul financiar fiscal este reformarea din temelii a Ministerului Finantelor. Acest minister lucreaza dupa metode pe care altii le-au abandonat de zeci de ani. Fara aplicarea unor mecanisme bugetare moderne tara asta nu are cum sa progreseze, or cred ca cu actualul MF, acest lucru nu este posibil.

 20. dragospas spune:

  Maestre,emotionant discursul dumneavoastra de astazi de la Tg-Jiu,odata cu lansarea cartii . Astazi mi-am luat o portie de hrana spirituala si pentru asta va multumesc. Sunteti oricand binevenit printre noi si ar fi bine ca astfel de evenimente sa fie mai dese si cu un numar mai mare de oameni.

 21. sir spune:

  si de ce nu a facut nimic atat timp cat a fost la finante…

 22. sir spune:

  bai,voi nu vedeti ca ei nu-si administreaza singuri blogurile.nu va mai agitati ca nu-i intereseaza de noi.totul este numai pt.ciolan.nu vad sa fi primit cineva vreun raspuns direct de la vreunul din ie.

 23. dragospas spune:

  @sir …VW este unul din putinii politicieni de la varf care comunica cu blogerii sai…si pentru acest lucru are tot respectul din partea mea ,pe langa respectul pe care il acordam datorita tinutei si ideilor pe care le promoveaza. Mie mi-a raspuns intotdeauna si n-am avut niciodata impresia ca ar fi facut-o altcineva.

 24. epolitikon spune:

  @sir
  Aici primesti raspunsuri mult mai repede, direct de la sursa si asta-i un lucru de apreciat. Dl. Vosganian se pare ca e prins cu treburi pt. ca sta offline de cateva zile.