Discursul Senatorului PNL, Varujan Vosganian – Conferinta Nationala a TNL 7 mai 2011

45 Responses to “Discursul Senatorului PNL, Varujan Vosganian – Conferinta Nationala a TNL 7 mai 2011”

 1. un liberal optimist spune:

  Nu stiu daca discursul a avut priza la tineri dar ati dezvoltat niste idei forta ale liberalismului. Din fericire, noi suntem deja familiarizati citindu-va blogul si urmarindu-va lucrarile si discursurile. Sper sa fi luat aminte. Ideea cu asociatii profesionale este extrem de utila pentru ucenicia tinerilor liberali.

 2. tudor spune:

  @VV
  Domnule Senator,
  Foarte bun discursul, multe mesaje de substanta.

  Inteleg ca a avut loc o sedinta a BPC.
  Cu cateva zile inaintea anuntului formarii usl , pnl avea in sondaje aprox 30%, iar psd , 37, cred.
  La doua saptamani , dl antonescu anunta ca usl are in sondaje 67%, ceea ce dovedeste ca decizia in cauza a fost buna.
  In conditiile in care, dupa 3 luni, usl pierde 15%, iar pdl ul creste cu 50%, de la 12-13, la 18-20, sa inteleg ca decizia infiintarii usl se dovedeste de fapt o greseala?
  Si daca da, cine raspunde?

  Eu am agumentat aici faptul ca pana in apropierea alegerilor generale ar fi fost necesar ca pnl si psd sa actioneze fiecare pe cont propriu, in baza unei intelegeri neoficiale de coordonare a eforturilor, unul atacand dinspre dreapta, celalalt dinspre stanga.

  Probabil infiintarea usl cu un an si jumatate inaintea alegerilor a fost cel mai mare cadou pe care opozitia putea sa l faca lui basescu si pdl ului.

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Excelenta lectia de economie expusa aseara la TMC. Sper s-o fi urmarit si dna Vass! N-ar fi rau sa obtineti caseta si s-o dati aici.

 4. PAPASTRATOS spune:

  Un discurs emotionant si plin de invataminte ! Un discurs ce se vrea a fi (si este cu adevarat) un liant intre generatii.
  Si eu va mltumesc pentru acest discurs !

 5. tiberiu spune:

  Toata lumea a vorbit despre interesul lui Sarkozy ca DSK sa fie discreditat. Nimeni insa dupa cate stiu nu l-a amintit pe Obama,iar toata tarasenia s-a petrecut totusi la NY. Cuvantarea lui Obama sugereaza o cu totul alta motivatie pentru care DSK trebuia urgent indepartat de la conducerea FMI. Cineva a urmarit cuvantarea lui Obama ?
  Se pare ca vor fi schimbari majore de politici financiare in FMI care evident se vor reflecta si asupra Ro.

 6. S-au si reflectat. Prezidelu’ nostru mititel zicea azi ca noul acord e …politica guvernului nu a fondului.
  O fi priceput ca trebuie sa se…distanteze.

 7. Mihai sr. spune:

  Un discurs minunat. Desi nu mai sunt tanar, m-am simti si eu însufletit.
  O adevarata declaratie de credinta. Poate tinerii astia nu vor semana toti cu Boureanu.
  Va multumesc, in numele tinerilor frumosi, si al meu.

 8. dragospas spune:

  Maestre,emotionant discursul dumneavoastra de astazi de la Tg-Jiu,odata cu lansarea cartii . Astazi mi-am luat o portie de hrana spirituala si pentru asta va multumesc. Sunteti oricand binevenit printre noi si ar fi bine ca astfel de evenimente sa fie mai dese si cu un numar mai mare de oameni.

 9. Dorin spune:

  Tot un soi de “Götterdämmerung” da’ mai micut, cum zicea un cunoscut banc licentios de odinioara! ;)

  “Amurg de preşedinte”

  http://www.conteledesaintgermain.ro/amurg-de-presedinte/17-05-2011

  “Una dintre problemele actuale de comunicare ale lui Traian Băsescu este că, şi atunci când incearcă să fie sincer, nu-l mai crede nici dracu’. Victoriile repurtate odată prin minciună îşi prezintă acum deconturile usturătoare.

  Când ţi-ai câştigat celebritatea (şi TB era atunci doar Ministru al Transporturilor) răspunzând cu un hăhăit zornăitor reproşului de ignorare a unor promisiuni prin “îmi bag p..a în cuvântul meu de onoare”, te-ai înavuţit viager cu o imensă “credibilitate” şi cu un autoportret de perenitate folclorică. Memoria nemiloasă a cronicii populare.

  Există în rândul analiştilor politici români impresia, pe care se fundamentează multe diagnostice, cum că TB ar fi un strateg redutabil, un scenarist cu sclipiri. Nu o împărtăşesc. Strategia presupune orizont larg şi direcţii de acţiune predictibile care, odată stabilite, se cer respectate cu stricteţe, cu consecvenţă, cu disciplină. Ori Traian Băsescu este impulsiv şi imprevizibil. El este, cum am mai spus, un gambler specializat în cacialmale. Ştie să speculeze slăbiciunile umane. Iar dintre acestea, cu măiestrie, două: laşitatea şi oportunismul. Pe cine nu poate speria, cumpără. Asta-i toată filozofia succeselor sale.

  Referitor la plânsul lui TB, aş fi mult mai … medical. E drept, există şi un mod de a-ţi spori puterea prefăcându-te că eşti slab. Nu cred insă că asta se întâmplă în cazul lăcrimărilor prezidenţiale: un rol, o interpretare. Sunt aproape convins că pe TB, acum în amurgul mandatului, îl lasă tot mai des nervii, pe bune. Şi cred că ştiu şi de ce.

  “Dragă Stolo”, “Să-ţi fie ruşine Dinu Patriciu”, “Să nu faceţi ca Petre Roman” sunt trei episoade telenovelistice al căror numitor comun este axarea lor pe câte un nume propriu, pe câte o persoană care, într-un fel sau altul, îi aduce aminte că are şi el limite. Că nu chiar toţi se supun voinţei lui de păpuşar, că, la urma urmelor, nu este mai puţin muritor decât noi, ceilalţi, muritorii fără palat.

  Plânsul lui TB exprimă deprimarea stării de trezie. Când, prins de beţia puterii sau a relelor obiceiuri, răstorni normalitatea fiinţei tale dăruindu-ţi ca stare dominantă o euforie de tip narcotic, întoarcerea la minte limpede doare, uneori până la lacrimi.

 10. @ un liberal optimist

  Am primit cateva comentarii de pe blogurile tinerilor liberlai. Ei apreciaza faptul ca mesajul meu s-a adresat lor.

 11. @ tudor

  Intr-adevar, in sondaje nu sunt rezultate spectaculoase. Dar daca te gandesti ca la 54% se mai adauga vreo 5% din redistribuiri, ajungi la 60%.

 12. @ un liberal optimist

  Nu stiu daca Andreea Vass intelege sau nu ce-i spunem, dar ea in ultima vreme nu gandeste ce spune, asadar n-are importanta ce intelege.

 13. @ PAPASTRATOS

  Cand gasesti cuvintele potrivite, adevarurile devin simplu de explicat.

 14. @ tiberiu

  Se poate ca unii si altii sa vrea ca DSK sa fie indepartat de la FMI. Din pacate, insa, si el a exagerat.

 15. @ alex dumitrascu

  Bine ca nu te-ai suparat si ai ramas cu noi. Teoretic , scrisoarea de intentie e pdv al guvernului, de aiai ii si spune scrisoare de intentie. Cel putin teoretic, Basescu are dreptate.

 16. @ Mihai sr.

  Mi-au multumit si tinerii, m-am simtit minunat printre ei.

 17. @ dragospas

  Iti marturisesc ca am fost impresionat de primirea care mi-a fost facuta la Tg Jiu. Ma bucur ca am comunicat prin ideile si sentimentele noastre.

 18. @ Dorin

  Ai dreptate, si mie unii medici de prestigiu mi-au vorbit de plansul lui Basescu dpv medical.

 19. N-are tiroida deloc. Un medic, nu se stie, cine suplineste lipsa asta prin dozarea zilnica a hormonului si administrarea lui.
  Daca vrei un Basescu isteric si coleric ii dai mai mult, daca vrei o leguma poti sa nu-i mai dai deloc o vreme.

 20. erata
  nu se stie cine,
  in loc de nu se stie, cine

 21. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian,

  Domnule Vosganian, eu nu contest ca, s-ar putea, Sarkozy sa aiba o mina bagata in afacerea DSK, avind in vedere popularitatea acestuia in sondajele din Franta. Eu va supun, insa, atentiei o alta varianta mult mai sinistra : Precum v-am mai spus, acum doua saptamini , a avut loc o conferinta la IMF la care au fost invitati toti cei cu creer in economia mondiala, inclusiv Stiglitz. La acest forum , domnul Olivier Blanchard seful economist al IMF, un briliant de la MIT, adus la IMF de DSK, a prezentat o lucrare desteapta care demonstra fara putinta de tagada, prostia austeritatii fortate si , in general, stupiditatea politicii economice a IMF, asa zisa ” internal devaluation” si alte prostii. Domnul DKS propunind ” schimbarea radicala a practicilor, de pina acum ale IMF si, adoptarea unei politici noi care sa ajute “de facto” tarile debitoare, cum este Romania. Bineinteles, ca bancherii internationali, mai ales aia de la Goldman Sachs si JP Morgan care, prin vocea sefului trezoreriei americane s-au grabit sa ceara demisia lui DSK, desi asta nici macar nu a fost condamnat, deocamdata. Cine credeti ca a devenit sef interimar la IMF ?? Ati ghicit, domnul John Lipsky fost vice la J.P.Morgan !!
  Se pare ca, papusarii care au organizat inscenare lui DSK au fost profesionisti !! Au ales o musulmanca( domnul DSK fiind evreu francez) care lucra de multi ani in hotel camerista, au introdus-o in locul unei ” call girl” pe care, domnul DSK le fregventa in hoteluri. Nu este nici o inginerie sa fortezi mina unei emigrante cu doi copii sa faca o treaba ca asta. Se pare ca, DSK nici macar nu si-a dat seama ca a fost o substitutie !! In orice caz , eu personal, sint mult mai inclinat sa cred ca schimbarea scopului IMF care, a infuriat bancherii, este la originea “lucraturii”. Ce parere aveti domnule Vosganian de ” metodele” care se folosesc in ” disputele teoretice financiare” ?? Sper ca, aceste rinduri sa va faca mai circumspect cind este vorba de “integritatea sistemului financiar -bancar international” pe care, dumneavoastra il puneti pe acelasi plan cu ” alba ca zapada” !!

 22. antimarinari spune:

  @Dorin

  mi-a placut sintagma cu “INAVUTIRE VIAGERA ” , e de tinut minte .

  astept momentul cand vom vorbi si despre “INVINOVATIRE VIAGERA ” , caci la ceea ce fac astia acum , nu-i mai scapa nici dracu , iar daca se gandeste vreunu sa-i scape , atunci blestemul lui Tepes , sa-l ajunga :
  “(…) Pe acela Domnul Dumnezeu să-l nimicească şi să-l ucidă aici cu trupul, iar în veacul viitor sufletul lui, să fie părtaş lui Iuda şi lui Arie şi cu ceilalti care au spus: sângele lui asupra lor şi asupra copiilor lor, ceea ce este şi va fi in veci, amin(…)”

 23. antimarinari spune:

  @Dorin

  “Dragă Stolo”,
  “Să-ţi fie ruşine Dinu Patriciu”,
  “Să nu faceţi ca Petre Roman”

  astea sunt momente memorabile ale unui tip de “politica de clan “, dar mai e una cu baselu cand il tot preamareste pe blaga , si psune despre el ca eomul perfect in administratie , etc , hai sa cautam exact cum s-a exprimat atunci , iar apoi la cativa ani … l-a ” fentat ca la ciresica “.
  intre noi barbatii fie vorba putem spune in loc de fentat un alt cuvant care incepe cu f si se termina cu t .

 24. antimarinari spune:

  @VV
  am fost acolo la Romexpo , si am carat si vreo 5 tepe catre Piata Victoriei .
  4 pentru BUBA ( basescu, udrea, boc, anastase) si una am pastrat-o pentru primaru asta al meu de la voluntari , fost marinar , un tradator slugarnic din clanul lui oprea & ontanu .

  multumim ca ati postat discursul , insa il vrem si pe al lui Crin Antonescu .

 25. Dorin spune:

  @ All:

  Ma simt nevoit sa vin cu o precizare si imi cer iertare daca a rezultat altfel din postarea mea anterioara: NU sunt in nici un caz autorul textului respectiv, ci un domn care semneaza pe net sub formidabilul pseudonim “Contele de Saint-Germain”. De fapt, postasem chiar de la inceput adresa respectiva. Regret ca s-a inteles altceva.

  Puteti urmari AICI blogul Contelui si ultimul sau comentariu referitor la articolul “PDL in revenire” publicat in Evenimentul Zilei de Mircea Cartarescu. http://www.conteledesaintgermain.ro/apoimaine/20-05-2011

  Ca veni vorba, “Evenimentul Zilei” pare sa fi virat complet spre portocaliu in ultima vreme, motiv pentru care nu mai simt nevoia sa citesc elucubratiile lor.

  @Varujan:

  Iti multumesc la randul meu pentru discurs!

  In sistemul acesta al democratiei elective in care unii membri ai societatii devin purtatorii de cuvant ai celorlalti, in calitate de coleg de generatie mi-am recunoscut in frazarea discursului tau propriile mele ganduri si propriul mod de raportare la copiii mei si la generatia care vine dupa noi.

  Pana la urma, prin firea lucrurilor, fiecare dintre oamenii care sunt azi pe scena publica a Romaniei vor transmite peste 50 de ani nepotilor lor doar propriul capital de renume. Bun sau rau.

  Vom vedea atunci daca isi va mai aminti cineva de marile “personalitati” de azi si in ce mod.

 26. adrian spune:

  Domnule Senator, revin cu intrebarea referitoare la Nicolina la care mi-ati raspuns cu o intrebare. La falimentul societatii s-ar putea distruge cateva componente care, din ratiuni ce tin de procedura birocratica, n-au intrat in lista monumentelor istorice desi se intentiona, pe buna dreptate, clasarea. Informatie sumara puteti gasi la: http://www.bzi.ro/istoria-nicolinei-opreste-demolarea-acesteia-93385, informatii ce au deja 3 ani. In timpul in care erati ministru, ministerul de finante a refuzat sa ia in calcul stingerea unor datorii catre stat prin trecerea in proprietate publica a unor obiective de acest tip, situatia particulara fiind santierul naval vechi din Sulina despre care v-am mai comentat deja. Si la Nicolina inteleg ca exista datorii catre bugetul public iar din punct de vedere al Iasului, conservarea unor constructii ce tin de patrimoniul cultural local ar trebui sa fie sprijinita. Nu ma indoiesc ca si in Iasi exista o penurie de spatii pentru institutii publice care ar putea gasi rezolvare prin reconversia functionala a unor astfel de obiective …
  Ce puteti face pentru a preveni pierderea lor?

 27. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @adrian a mai scris pe blogul DVoastra privitor la patrimoniul Nicolina. Nu mai stiu daca a mai ramas in picioare gardul din caramida care imprejmuia locatia, dar imi amintesc ca in copilarie eram extrem de impresionat de semetia lui. La fel estetica cladirilor dar si a halelor industriale pe care le-am vizitat. Strabunicul meu, lider socialist ,a organizat greva din ’33, refuzand colaborararea cu sindicatele rosii obtinand o sumedenie de drepturi sociale pentru personalul angajat. Pentru aceasta performanta a afost asasinat de comunisti in aprilie 1948( dupa ce in martie 1948 s-a opus absorbtiei Partidului Socialist de catre Partidul Comunist). In Marea Britanie exista o comisie nationala pentru conservarea patrimoniului si orice cladire veche este preluata, conservata, mentinuta in stare de functionare pana cand i se gaseste o utilitate publica, inclusiv aducatoare de bani. Sigur nu avem prea multe cladiri monumentale, dar cele care au mai ramas ar trebui salvate. Poate vorbiti cu colegul si prietenul DVoastra, Domnul Iorgulescu sa faca demersurile necesare pentru ,inclusiv, ce a mai ramas din Nicolina.

 28. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, regret ca nu am avut posibilitatea sa ascult discursul dumneavoastra ieri. Acum insa, dupa ce l-am ascultat, pot sa va spun ca, din punctul meu de vedere, nu a fost prea grozav !! Cred ca si dumneavoastra stiti aceasta. Sint citeva puncte care, ideologic vorbind, nu prea ne reprezinta. Sintagma lui Petre Tutea ” ca te nasti de dreapta” cuprinde o generalizare , ideologica, neconsistenta. Si aia, ” conservatorii ” sint de dreapta. Si totusi, ideologic vorbind , liberalii si conservatorii au ideologii care se bat cap in cap. Mai mult, tot ideologic vorbind, nu am convingerea ca Tutea, nu a folosit sintagma ca o metafora , care sa sugereze ca cei ” de dreapta” se nasc in normalitate spre deosebire de cei de stinga ” colectivistii” care dobindesc in viata un crez anormal care sta la baza filozofiilor lor colectiviste de stinga. Eu am vazut eforturile dumneavoastra de a unifica dreapta ideologic dar, din punct de vedere doctrinar , nu sint de acord cu dumneavoastra, pentru ca ca este prea simplist sa ne numim de dreapta numai ca fim distincti de cei de stinga. Cu alte cuvinte , personal consider ca, a fi liberal inseamna mai mult decit a fi distinct de colectivistii de stinga. Nu sintem, ca doctrina, deloc compatibili cu conservatorii sau cu alte “curente” care se declara de dreapta. Un alt punct slab, in opinia mea, a fost justificarea aliantei cu PSD-ul ca fiind Constitutia din 1993. Desi, cunosc opinia dvs. de pe blog, nu sint deacord cu aceasta. Nu o constitutie “democratica” care a fost pentru noi un compromis pentru a consfinti pluripartitismul si democratizarea institutiilor statului si dreptul la proprietate este cea ce ne uneste cu PSD-ul, deoarece in batalia pentru Constitutia Romaniei, noi am incercat sa o apropiem cit mai mult de una liberala ei au incercat s-o aproprie cit mai mult de una socialista, rezultatul a fost un compromis, o constitutie care va trebui amendata. Nu domnule Vosganian, ce ne leaga pe noi de PSD este dusmanul comun PDL-ul cu apucaturi totalitare fasciste. Daca nu ar exista PDL-ul, noi am fi adversari politici ireconciliabili, desi, ambele partide au convenit sa respecte constitutia. Nu regulile jocului ne leaga de PSD, ci adversarul din timpul jocului, domnule Vosganian. Al treilea punct discutabil, din punctul meu de vedere, a fost propunerea dumneavoastra de selectionare a tinerilor liberali pentru pozitii la guvernare si expertizare sub forma unor comisii de experti ale tinerilor liberali. Nu inteleg de ce tinerii liberali trebuiesc separati de comisiile de experti ale partidului cind, in ” mentalitatea noastra liberala”, orice membru al partidului poate sa-si manifeste si sa-i fie recunoscuta valoarea la nivelul cel mai inalt in domeniul respectiv. A..daca teritorial exista necesitatea de a cuprinde cit mai multi tineri in comisii de profil atunci,… aceasta organizare este o cu totul alta problema care tine de organizare si statut. Ultimul punct discutabil, in opinia mea, este folosirea anecdoticii in discursuri de asemenea anvergura dar, la acest punct , nu este vorba de o critica, ci doar , de preferinta mea diferita de a dumneavoastra. Va rog sa nu imi luati in nume de rau critica discursului dumneavoastra dar, consider ca acesta este scopul blogului , de a afla parerea celorlalti favorabila sau nu !

  • @ Sorin Muncaciuy

   Un discurs nu este o prelegere academica. Fireste ca vorba aceea evocata de mine nu este consistenta teoretic. De fapt nici n-a fost spusa de Tutea, ci de Nae Ionescu (eu am simplificat putin). Tutea s-a dus la Nai Ionescu si i-a spus mandru: “Dom profesor, cand era foarte tanar eram de stanga, acum am devenit de dreapta” Iar Nae Ionescu i-a raspuns: “De dreapta nu devii, de dreapta te nasti” ceea ce e frumos spus, chiar daca nu poate fi demonstrat. Asta cu faptul ca zicem ca suntem de dreapta numai ca sa ne deosebim de stanga nu stiu de unde ai scos-o, nu e de la mine. Fireste ca Constitutia trebuie amendata, chiar eu am spus asta pe blog acum cateva zile. Dar constitutiile nu e bine sa fie facute dupa ideologii, ci ideologiile e bine sa corespunda principiilor constitutionale. In rest vad ca esti total de acord cu mine, privind rostul acestei aliante care e acela de a invinge PD si de a face o gunvernare majoritara. Cat despre faptul ca nu ti-a placut discursul, nici o suparae. Daca m-as fi suparat pe toti carora nu le place ceva la mine, ma sminteam pana acum.

 29. Piticul Prono spune:

  Emotionant discursul, sincer insa sala nu pre mi s-a parut ca il recepteaza. Respect pentru indemnul la invatatura. Nu e ceva optional, e o chestie de supravietuire in zilele noastre. Toata politica devine din ce in ce mai complexa, nu ai expertiza pierzi. La fel si in afaceri, low cost sunt multi, problema e unde si cat de scumpi sunt aia buni si harnici. Desi e un pic pe langa, va atrag atentia asupra cotei unice. E un subiect sensibil, daca vedem in fiscalitate mai mult decat rezevorul de bani pentru partidul stat. Filozofic vorbind, Basescu are dreptate: cota unica e simbolul egalitatii cetatenilor. Insa nu traim in vremuri normale, criza este o realitate, iar prognozele sunt incerte. In mod cert fiscalitate trebuie ajustatat pragmatic pentru a gasi un echilibru intre consum si deficit public. Personal, cred ca aceasta criza e undeva intre cutrmurul din ’77, si Evenimentele din Dec ’89. A fost tratata pueril, prejudiciile aduse tari sunt mari. Poate ne spuneti viziunea dvs si despre sistemul public de pensii! Mie mi se pare ca a fost cam asasinat, iar acum platim niste bani care NU SE VOR INTOARCE NICIODATA la noi. Nu e contributie la pensie, ci e taxa pe prostie. Nu mai zic de cresterea TVA, care acum atat Dl Basescu, cat si Mircea Cartarascu (asta e tare, nu ?) opineaza ca a fost o greseala. Desi la momentul respectiv, Isarescu i-a explicat destul de public ca e o greseala. Scuze daca va bombardez …

  • @ Piticul Prono

   Fireste ca a fost o greseala cresterea TVA. Marea greseala a fost ca anul 2009 a fost complet ratat, cand cu unele ajustari minime se putea evita situatia anului 2010. Dar cand te gandesti ca Basescuzice ca greseala se putea indrepta luand din pensii, te iei cu mainile de cap. Cresterea TVA a marit inflatia si a impiedicat relansarea economica.

 30. In vederea urmatoarelor alegeri locale si parlamentare, Biserica a emis o nota de recomandare in 5 puncte pentru credinciosi :
  1-dreptul la viata
  2-dreptul la libertatea religioasa
  3-grija pentru familie
  4-grija pentru categoriile sociale neajutorate
  4-libertatea de a alege educatia copiilor

  sursa:

  http://www.la-croix.com/Religion/Urbi-Orbi/Monde/Les-recommandations-de-l-Eglise-espagnole-avant-les-elections-regionales-_NP_-2011-05-20-617298

 31. Iar a scapat porcu’ din cocina…..

 32. Ma’ boule era unu’ platon pardau care publica tot felu’ de tampenii prin anii 80.
  Cu ala sa te duci la ma-ta sa nu te prind pe aici.
  Auzi maimuta’ dracului, vine el cu…Platon.
  Te pomenesti ca idiotu l-o fi citit si pe…Socrate si vine si cu ala.

  • @ alex.dumitrascu

   Nu trebuie sa raspunzi. El a vazut ca-l stergem imediat ce avem ocazia si deaceea scrie noaptea, mergand pe ideea corecta ca nu stam sa pandim ca plantonul militar.Cred ca sunt mai multi care scriu cu numele acesta, pentru ca stilurile difera, unul e mai smintit decat celalalt. Asa ca nu te sinchisi.

 33. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Si eu cred ca reprezentantii USL ar trebui taxa dur toate aberatiile economice lansate de pedisti. Mai deunezi il auzii pe Prigoana spunand ca el vrea sa propuna legislatie pentru taxarea muncii cu maxim 20% si sa mareasca taxele pe proprietati la valoarea pietei. Sigur, micsorarea taxelor pe munca e dezideratul oricarui actor pe piata muncii, dar marirea exagerata a taxelor pe proprietati va duce la blocarea circulatiei acestora. Si asa avem o legislatie adversativa in acest domeniu. Sau suprataxarea terenurilor nelucrate. Iar e o prostie antieconomica. Oricine stie ca terenurile trebuie sa se refaca dupa o exploatare intensiva. Si asa, in conditiile in care majoritatea proprietarilor isi dau pamantul in arenda, acesta este exploatat fara mila: arendasul ca nu-i pamantul lui, proprietarul sa-si scoata si el macar impozitul anual si ceva maruntis acolo( impozit pe care Flutur l-a marit de 36 de ori in 2005! Si nu prea s-a prins lumea..).

 34. tiberiu spune:

  @VV
  Mi-a placut f.mult discursul dv. la conferinta TNL. A avut substanta si farmec, totusi anumite idei le-as fi exprimat diferit :
  1) Teza frumoasa privind lupta pentru lume mai buna si preluarea stafetei de catre generatia tanara as fi enuntat-o altfel, cu mai putin scepticism(ati afirmat ca nu stiti daca veti putea lasa o lume mai buna). Mai mobilizator ar fi sunat in opinia mea ceva de genul acesta: “Lupta pentru o lume mai buna trebuie sa fie perpetua. Nu asteptati totul de la generatia mai varstnica, sunteti deja capabili de pe acum sa va aduceti o contributie decisiva la modul in care va arata lumea de maine.Preluati initiativa si noi va vom sprijini !”
  2)Privind obiectivele aliantei cu PSD(de ce n-ati si amintit PC ?) nu m-as fi rezumat la paltforma aparari Constitutiei. As fi enuntat ceva de genul acesta :
  “In fata pericolului actualei puteri care exceleaza prin incalcarea sistematica a spiritului si literei Constitutiei,in fata subminarii sistemat6ice a institutiilor si liberatilor democratice , in fata pericolului deraparii spre tendinte totalitariste,in fata pericolului de a deveni o tara cu nivel de trai din lumea a treia , suntem datori sa ne aliem cu toate gruparile politice care se impotrivesc unor asemenea tendinte periculoase.Asa cum alianta militara a Rusiei si SUA in fata pericolului nazist a fost strict necesara si dupa cum s-a vazut nu a insemnat o reconciliere ideologica intre capitalism si socialism”

 35. @
  vv
  Eu intretin mai multe site-uri si stiu ca e relativ simplu sa interzici un numa de user, un cuvant sau un ip.

 36. adrian spune:

  Domnule Senator, sper ca nu v-a deranjat insistenta mea in legatura cu Nicolina …

  • @ adrian

   Nu ma deranjeaza deloc. Am, insa, o experienta nefericita cu Fortus cand, daca mai insistam sa o salvez, eram deja suspect iar conducerea companiei isi batea joc de disponibilitatea mea. Nu stiu care e valoarea patrimoniului cultural de la Nicolina. Probabil ca cel imobiliar este mult mai valoros.

 37. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, nu este pentru prima dată când constat că priviţi cu multă seninătate năstruşniciile acestui personaj grotesc care răspunde la numele de Prigoană şi care se află în Parlamentul României. Dacă dumneavoastră vă permiteţi să-l scuzaţi, probabil că suntem vre-o câţiva care nu agreem deloc farafastâcurile ăstuia şi nici ale altor măscărici investiţi cu nobila demnitate de ales al poporului.
  Ştim bine că se zice că fiecare naţiune are conducătorii pe care şi-i merită, dar vă asigur că personal, şi nu numai eu, nu consider că merit să fiu reprezentat de asemenea dihanie în forul suprem al ţării, şi mă oripilează persistenţa unuia ca ăsta prin mijloacele mediatice, pentru că a ajuns ca şi Vadim ori Becali să creadă că ei sunt adevărata faţă a poporului român, un popor de oameni fraeri şi orbi, în care chiorul e împărat. Să mă iertaţi, da nu gust gluma!
  Sper din tot sufletul că atât dumneavoastră cât şi colegii parlamentari din PNL veţi lua atitudine şi vă veţi delimita de orice panaramă de genul acesta care îşi mai permite să demonetizeze forul suprem de conducere al ţării, inclusiv de preşedinţii care minimalizează importanţa acestuia. Gândiţi-vă că în naţiunea română mai sunt şi oameni cinstiţi şi cu frica lui Dumnezeu, care fac eforturi permanente pentru a fi demni de părinţii lor.

 38. Multumesc domnule Varujan Vosganian!Dupa un an lucrurile au evoluat!Tradatorii de neam si de tara si-au etalat “supt” Traian Basescu fariseismul!Acum,mai mult ca niciodata,cred in valorile autentice ale dreptei unite cu stingismul social intru demolarea nonvalorii promulgata de un presedinte partinic spre insusirea tiraniei vadit indreptate impotriva poporului roman si protectiei tilharilor platiti intru dezbinare.Din aceasta structura vadit interesata este si Curtea Constitutionala a Romaniei.Nu lasati ca in aceasta tara procuratura instaurata de sovietici sa ne distruga total.Parlamentul actual este legiuitorul si trebuie sa ne reprezinte!