Tema zilei – 29 mai 2011: Dialogul civic – un dialog al mutilor. Dialogul politic – un dialog al surzilor.”

Asa cum ii sade bine unnui program, politic, si programul economic al USL a starnit reactii diverse. “Inca un program! au spus unii.”  “N-avem nevoie de programe, avem nevoie de fapte. Opozitia nu face nimic , numai vorbeste…” au boscorodit altii, de parca opozitia ar putea face altceva decat sa protesteze, caci daca ar putea, nu s-ar mai numi opozitie. “Numai promisiuni!” s-au aratat dezamagiti unii. “ Putine promisiuni, pentru a nu parea populisti.” au zis, din contra, altii, mai ales dintre analisti.  “Mare scofala! s-au auzit alte voci.Nimic nou! Asta zice si Partidul Democrat. “

S-ar putea ca fiecare sa aiba partea sa de dreptate. Un program trebuie sa promita, caci, in fond, ce altceva este un program decat o promisiune de viitor, care sa starneasca entuziasme. In acelasi timp nu trebuie sa promita prea mult, pentru ca atunci nu mai e un program, e o amagire care va transforma repede entuziasmul in deziluzie. Un program nu poate fi cu totul diferit de altele caci exista un set de principii comune pe care toate trebuie sa le respecte si anumite solutii care, mai ales in situatii de urgenta, sunt cam aceleasi, indiferent cine le propovaduieste.

Uniunea Social Liberala a prezentat acest program economic din cateva considerente. In primul rand, pentru a arata ca doua partide diferite ideologic, unul de dreapta si celalalt de stanga, pot prezenta un document economic de o anumita coerenta, fara ca vreunul dintre ele sa aiba de ce sa se rusineze in fata sustinatorilor sai. Cresterea economica si locurile de munca sunt obiective care pot fi, deopotriva, ale dreptei si ale stangii. Programul contine o anumita protectie pentru segmentele expuse, asa cum doreste stanga, dar se adreseaza indeosebi celor cu initiativa, asa cum propovaduieste dreapta. In fapt, este un program dedicat mobilizarii resurselor financiare umane si institutionale, in scopul iesirii Romaniei din criza. Nici de stanga, nici de dreapta, si de stanga si de dreapta. Tot asa cum, atunci cand e incendiu, pompierul insfaca stingatorul de incendii intr-un fel care nu e nici de stanga, nici de dreapta, ci e doar oportun.

In al doilea rand, USL, in preajma unui sfarsit de sesiune tensionat de sesiune parlamentara, presarat cu motiuni de tot felul, trebuie sa dea un semnal privind capacitatea sa de a elabora un program de guvernare, in situatia in care majoritatea parlamentara s-ar schimba.

In al treilea rand, USL trebuie sa-si aseze purtatorii de mesaje in pozitii de lupta, ceea ce presupune mesaje coerente si convergente.

 

Sigur ca documentul prezentat zilele trecute nu tine loc de program de guvernare si probabil ca el va mai suferi modificari pana cand USL va fi pus in situatia de a elabora un astfel de program. La fel de sigur e ca proiectul respective nu a facut gaura in cer si nu a starnit entuziasme. E, totusi, un gest de o anumita seriozitate si trebuie interpretat in acest fel.

Lecturand primele randuri ale acestui comentariu, ati avea impresia ca toata lumea a ceitit acest proiect de program, ca avem comentarii cu ghiotura si ca asistam la o ampla dezbatere. Din pacate nu e asa. In Romania programele, chiar si atunci cand se dezbat, nu se citesc. Cu alte cuvinte fiecare intelege ce vrea, pentru ca nu cauta sa inteleaga ce vrea celalt. Politica este o confruntare si nu un dialog iar atunci cand oamenii politici dialogheaza totusi, e un dialog al surzilor.

La conventia PD au fost prezentate mai multe motiuni. N-am auzit pe nimeni sa le comenteze. Mare sansa pentru Emil Boc, caci motiunea sa, cu cat se dovedea mai coerenta, cu atat era mai ridicola, avand in vedere cine era promotorul ei. Aceasta este de fapt chestiunea de fond. Romanii nu citesc programe pentru ca nu au incredere in cei care le produc. Prefera masuri pe termen scurt, pe intelesul tuturor si usor cuantificabile, decat o viziune pe termen lung. Prefera sa se stie cu sacii intr-o caruta care scartaie, decat sa fie indemnati sa repare caruta.

Am facut parte dintr-un Guvern care si-a respectat cea mai mare parte din promisiunile facute romanilor. Mi-ar placea sa dezbatem nu numai politica, dar si politicile. Poate ca proiectul USL este un pas bun in aceasta privinta. Cat despre ceea ce spun oamenii, conteaza si cine sunt oamenii aceia care spun, ce indreptatire au ei sa vorbeasca despre acele lucruri si daca nu cumva mai intai trebuie sa-si ceara iertare si sa se smereasca.

Poate ca, pe alocuri, proiectul USL seamana cu propunerile guvernamentale. Dar e o vorba care zice ca sudoarea e aceeasi dar oamenii care asuda difera intre ei.

Iar daca e mai multa sudoare pe fruntile producatorilor de impozite decat pe cele ale culegatorilor de impozite, atunci nu ne va fi bine.

121 Responses to “Tema zilei – 29 mai 2011: Dialogul civic – un dialog al mutilor. Dialogul politic – un dialog al surzilor.””

 1. epolitikon spune:

  @alex
  Noi am tradus conceptul utilizand doi termeni diferiti (dar apropiati prin constructie). Nu ar fi nici prima si nici ultima oara.

  La “ei” e vorba despre niste abordari diferite ale aceleiasi notiuni, respectiv Marx vs. restul lumii :) .

 2. @ epolitikon

  Economia neplatitoare de taxe se ridica la vreo vreo 25%, adica vreo 8-9 miliarde de euro.Dar din asta vreo doua-trei miliarde e economie naturala, adica nu fura, ci nu produce taxe.

 3. un liberal optimist spune:

  Uitati-va pe A3 unde este invitata reborta: culmea infantilsmului intelectual al Portocaliadei!

 4. @ aurel

  Nu inteleg bine chestia cu majoritatea de pe bog, te referi la blogul acesta? Cat despre romani, ei sunt, in continuare, atrasi de mesaje populiste. E nevoie de cineva care sa se aseje in fruntea lor, nu de cineva care sa-i urmeze.

 5. @ aurel

  Intre valoare si plus valoare nu exista nici o diferenta, la modul absolut. Diferenta incepe in momentul in care ne referim la cheltuieli. Valoarea este ceea ce e egal cu cheltuiala pe munca, plus valoarea e ceea ce ramane ca profit.

 6. @ aurel

  In calculele tale intra, cum e corect, la fiecare veriga, noi cheltuieli si noi venituri. Noi profituri, cu alte cuvinte Cu ce contrazice asta concluziile de pana acum ale discutiei noastre?

 7. epolitikon spune:

  @VV
  Multumesc pentru raspunsul la intrebarea mai veche…

  Deci avem o problema ca pierdem pe drum vreo 6 mld. euro, adica o suma cu care-i cam dai papucii lu’ Gefrii Frencs si nu stimulam o economie care invarte alte cateva miliarde de euro sa se dezvolte si sa plateasca mai mult. Si aici ma refer in special la mediul rural si la agricultura de subzistenta, nu la instalatorul care face si el o chiuveta in timpul liber.

  Deci avem de intrat cu bocancii in aia care trebuie sa-i prinda pe evazionisti si de cautat “optimul” ala fiscal care ii stimuleaza si pe cei mici sa creasca.

 8. epolitikon spune:

  @VV
  Bun, nu putem fi protectionisti pe fata ca jucam dupa regulile UE dar de ce nu suntem protectionisti…pe dos, ca si ei? :)
  Asta ca sa aparam bruma de capital autohton…

  • @ epolitikon

   Asta si trebuie sa facem, sa aparam bruma de capital autohton. Pentru asta trebuie protejate IMM-urile, pentru ca printre firmele mari e greu sa se strecoare firme cu capital autohton.

 9. @
  vv
  Domnule vosganian , este halucinant ca ati fost ministru de finante si confundati valoarea cu ….plusvaloarea lui Marx si cu valoarea adaugata pe care se plateste TVA. Dupa care se pare ca “plusvaloarea” asta e totuna cu…profitul.
  Incredibil.

  • @ alex. dumitrascu

   Dragul meu Alex, eu zic sa nu risti o dicutie teoretica. Daca vrei sa o ducem asa, fie. Te previn, insa, ca terminologia lui Marx era o pura abstractiune, menita sa justifice exploatarea. Separarea in munca vie si munca materializata si apoi separarea muncii vii in timpul in care muncitorul munceste pentru sine si timpul in care munceste pentru capitalist, valoarea si valoarea de intrebuintare a fortei de munca-marfa, timpul de munca socialmente necesar, plusvaloarea sunt concepte care erau bune cand dadeam examen la facultate.
   Eu incercam frumos sa-ti explic ca munca vie a lui Marx era cam ce e valoarea adaugata astazi. Plusvaloarea lui Marx era, calitativ vorbind, o forma de valoare asa ca nu vad de ce te miri. Marx zicea ca plusvaloarea este produsul muncii vii insusita de capitalist. Ori, noi am depasit de mult aceste definitii. Daca vrei, ne putem intoarce la ele. Cred ca trebuie sa fiu mai riguros cu tine, pentru ca esti carcotas.

 10. http://www.dictionare-online.ro/plusvaloare.htm
  http://marxists.anu.edu.au/romana/lenin/1914/marx/c03.htm
  http://dictionare.edu.ro/definitie/plusvaloare/33259
  http://www.contabilizat.ro/dictionar_economic_si_financiar~termen-valoare_adaugata.html
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Pagina_principal%C4%83
  http://www.investopedia.com/terms/p/profit.asp

  Valoare adaugata e una si plusvaloare e alta, dar vad ca nu mai conteaza cuvintele .Putem sa vorbim si prin gesturi sau onomatopee in definitiv.
  Chiar daca TVA e impozit indirect platit de consumator si impozitul pe profit e impozit direct platit de antreprenoe.
  E o nebunie. Vorbim despre economie intr-un limbaj ad hoc.
  Cand vrem sa zicem o chestie oarecare inventam un cuvant si ne intelegem foarte bine.
  Cu atii, ca mie imi ajunge.

  • @ alex.dumitrascu

   Nu te mai incurca atat in cuvinte. Daca vrei sa vorbim pe concepte, putem sa o facem, dar nu ajungem la nici un rezultat. Fireste ca impozitele directe sunt una, ele sunt percepute pe rezultatele imediate ale productiei, iar impozitele indirecte sunt altceva si sunt percepute pe consum (tva, accize), adica sunt platite de cel care consuma. Daca vrei ca discutia sa fie pur teoretica putem sa o facem asa. Eu ma gandeam ca discutam din perspectiva celui care plateste si, mai ales, din a celui care primeste. Acolo banii din impozitele directe ori din impozitele indirecte sunt aceiasi.

 11. @
  aurel

  Chiar nu pricepi ca exista manuale?
  Ca merg unii tampiti la scoala sa invete una si alta?
  Ca exista calificari calificati si ca exista imposturi si impostori?
  Putin imi pasa in definitiv daca pricepi sau nu.
  Da poate intr-o zi o sa intri pe mana unui stomatolog pentru care stiinta de carte e o tampenie inutila si daunatoare.
  Unu’ pentru care caninii se numesc molari si molarii masele de minte.
  Eu pana una alta nu mai particip la nici o discutie, de nici un fel. E pierdere de vreme.

 12. @
  aurel
  Auzi….sa discut…Hegelian!!!!!!
  Da ce sunt Engels?
  Crezi ca ma ofilesc si nu-mi functioneaza metabolismul fara dialectica?????!!!!!!!

  Puneti mana si cititi-i pe clasici oameni buni. Mergeti la scoala si instruiti-va sistematic.
  Logica si filozofia sunt la fel de utile ca si cunoasterea limbii engleze.

  Fara insanatosirea gandirii si cresterea culturii se alege praful de romani. Comunismul i-a tampit mult mai mult decat pe alte popoare.

  • @ alex.dumitrascu

   Daca te referi la clasicul Marx, te previn ca odata cu separarea managementului de proprietate, prin dezvoltarea societatilor pe actiuni, chestia cu exploatarea a cam cazut in ridicol. Cand muncitorii devin actionari la propria companie e greu sa mai discuti in termeni de exploatat si exploatator. Ca sa nu mai vorbim ca odata cu bursele lista exploatatorilor- proprietari se schimba zilnic. Si, cum vezi, predictia lui Marx privind concentrarea capitalurilor si colapsul capitalismului nu s-a produs, cel putin nu in forma indicata de el. Criza de acum nu prea are legatura cu industriasii lui Marx, ci mai degraba cu noii industriasi ai banilor, adica bancherii.

 13. Astuia i se pare o chestie nobila si intelectuala sa se dea hegelian si sa-i treaca constiinta prin burta.
  Nu zic ca nu trece prin burta. Da’ la porc nu la om. Prin burta porcului deci.

 14. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, nu va suparati dar, conducerea politica a USL nu intelege sa sincronizeze actiunea politica cu gravitatea situatiei poporului roman. Nu cred ca motiunile cu circulatie limitata in parlament pot servi drept substitutie pentru un Manifest politic al USL. Care este perceptia populatiei Romaniei in privinta actiunilor opozitiei impotriva guvernarii ??? In cel mai bun caz, este perceputa ca o lupta sterila in parlament, fara nici o repercusiune pentru viata de zi cu zi a romanilor. Dar, daca este publicat un manifest care sa tune si sa fulgere si care sa ameninte cu puscaria si cu confiscarea averilor, pe cei care au promovat o politica criminala de austeritate si, pe cei care au profitat de pozitia politica pentru a obtine contracte frauduloase cu statul, ce stau la baza averii lor nejustificabile.Atunci, si numai atunci, populatia va va lua in serios !! Conducerea USL trebuie sa aleaga : ori politica ” a la guerre comme a la guerre” ori “politica de cafenea” cu viziuni economice mai greu de digerat pentru majoritatea populatiei. Doriti victorie zdrobitoare in alegeri care sa mature definitiv de arena politica PDL-ul si pe Basescu, atunci, acum este momentul sa convingeti poporul ca veti face dreptate daca, va va da puterea politica; daca nu , tergiversarea adoptarii unei atitudini radicale ( in ton cu disperarea populatiei) va face din USL o opozitie irelevanta, de conjunctura ( asa cum este perceptia actuala). Mai mult, domnule Vosganian, este posibil ca o alta formatiune politica sa va ia inainte si sa produca o stare de confuzie, mai ales daca, va fi regizata de papusarul sef. Nu subestimati lupta politica, intrati in transee acum cind, inca aveti speranta populatiei, mai tirziu, riscati sa deveniti irelevanti. Indecizia adoptarii unei politici pe masura momentului s-ar putea sa coste coalitia. De aceea, aparitia unui manifest care sa dea speranta romanilor in schimbarea cursului dezastros pe care, tara il urmeaza sub portocalii , este imperios necesar! Bineinteles, ca un asemenea manifest obliga coalitia la respectarea intocmai a literei manifestului, de aceea, chezasia cuvintului dat in scris, induce increderea poporului ca votul dat USL va fi un vot pentru pedepsirea indubitabila a ciumei portocalii !! Altfel, domnule Vosganian, fara un “juramint in scris” din partea USL , o suta de discursuri de la tribuna parlamentului nu fac nici cit o ceapa degerata !!

  • @ Sorin Muncaciu

   Adica ceva cam ca tepele lui Basescu in Piata Victoriei. Hai sa ne intelegem, eu, cel putin, nu fac politica din razbunare. Manifeste dintr-astea revolutionare, care vantura catuse si puscarii, nu sunt pe gustul meu. Poate ca e bine, nu zic nu, dar nu corespund firii mele. Eu n-am stiut ca speranta populatiei e sa-i bage in puscarie pe cei de acum, eu ziceam ca speranta populatiei e sa o duca mai bine. Dar s-ar putea ca tu sa ai dreptate, romanilor sa le placa mai mult telenovelele cu catuse de la stiri si zbieretele pline de ura dintre oamenii politici.

  • @ sorin muncaciu

   Cat despre motiuni, ai dreptate. Sunt, adesea, redactate neglijent si nu au nici un ecou.

 15. emi spune:

  E placut sa citesti despre un program responsabil care descopera si o viziune de perspectiva, este placut sa citesti despre teorii mai mult sau mai putin filozofice care te indeamna la informare dar cel mai placut pentru mine este sa observ cum stanga si dreapta (cele autentice si moderne), isi cauta “numitorul comun” pentru a putea elibera Romania de clica parsiva, betiva, santajista, hoata, nesimtita, (pentru ca asemeni conducatorului sunt si discipolii), care a subtilizat puterea si vointa romanilor. Si mie imi place viziunea cu Melescanu presedinte (desi il admir si respect pe Crin Antonescu in egala masura) dar pe oamenii practici si cu educatie realista ii vad mult mai bine in functia de premier (C.P. Tariceanu, V.V. si sa nu-l uitam pe Petre Roman). De fapt asta inseamna ca in PNL sunt multi oameni politici de valoare, ceea ce mi se pare foarte bine. “Dialogul civic al mutilor si cel politic al surzilor” sunt cateva cuvinte care caracterizeaza perfect o societate latina (parca am fi la 5 dimineata dupa chef, cand toata lumea vorbeste si nimeni nu asculta). Betivi obraznici vor exista mereu la conducere, pentru ca sunt votati de cei asemeni lor, trebuie sa invatam sa-i marginalizam.

  • @ emi

   Problema e ca romanii nu-si dau seama ca un om politic este o resursa necesara. Atitudinea fata de oamenii politici este egala (toti sunt hoti) si , in general, reticenta. Intrarea la guvernare este vazuta ca o alergare dupa ciolan. Desi, la urma urmei, oamenii politici sunt una dintre resursele de care avem nevoie. Gandesti corect.

 16. Ieseanul spune:

  @Sorin Muncaciu

  Poate ne spui si cam cum s-ar putea transpune in fapte “juramintele” USL de pedepsire a portocaliilor. Se vor infiinta tribunale ale poporului in locul celor actuale ? Vor fi obligati judecatorii, cu pistolul la tampla, sa dea sentinte de condamnare chiar si in lipsa unor dovezi concrete ? Se va sapa canalul Bucuresti-Dunare prin munca silnica a membrilor PDL ?
  Amenintari din astea, care suna bine la urechile boborului, au mai emis si Basescu, si Ponta, si Vadim. Dar numai niste redusi mintal ar putea crede ca ele se pot si materializa intr-un stat de drept, membru al UE.

 17. lorduljohn spune:

  @VV

  In perioada urmatoare trebuie sa ne asteptam ca simultan cu fiecare lansare viziunii despre “Romania dupa Boc” a USL (adica in fiecare sambata) , PD si TB sa lanseze alte fumigene catre presa (arestari, modiciari de constitutii, etc. pentru a masca dezbaterea acestora pe media. Saptamana trecuta lansarea viziunii economice a fost puternic bruiata de arestarea scandalul Banias/Mironescu. Saptamana asta va fi proiectul de Constitutie.

  • @ lorduljohn

   Temele lansate de PB sunt alimentate de presa. Altminteri chestiunea cu Constitutia e o aiureala, e clar ca asa ceva nu are majoritate organica. Dar presa are o voluptate bolnavicioasa sa-l tot comenteze pe Basescu.

 18. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, trebuie sa reluati intiativa in domeniul agendei publice. A tinut vreo saptamana ideea cu programul (foarte slab mediatizat), a venit basescu cu Constitutia, plus alegerea primarilor din primul tur, plus subiectul Tokes. Trebuie sa reveniti rapid in agenda publica cu programul, focusandu-va pe aspectele sociale, fara a cadea in capcana populista. Altfel, oamenii isi vor pierde interesul si daca nu vin multi la vot, invitati portocalii la fraude.

  • @ un liberal optimist

   Luna asta vor fi cateva propuneri de program. Agenda publica propusa de Basescu e apa de ploaie, n-o sa poata avea majoritate constitutionala.

 19. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, părerea mea este că acum ar fi momentul când aţi putea să luaţi un set decisiv împotriva der… pedeleilor. Este vorba despre modificarea Constituţiei, moment în care ar trebui să depuneţi toate eforturile pentru a-i da peste cap pe portocalii. După părerea mea trebuie clar stabilit cine este vioara întâi, preşedintele sau primministrul, şi în funcţie de asta restul discuţiilor. Iar mandatul prezidenţial ar trebui readus la patru ani, chiar dacă alegerile pentru acestă demnitate vor fi decalate.

 20. epolitikon spune:

  @VV
  De chestia cu “Datoria publică să nu poată depăşi 60 din PIB. Deficit bugetar de 3%.” nu stiam ca e vizata de modificarile Constitutiei. Azi aflu prima oara. Chiar si dvs. ati spus ca sustineti asa ceva dar ca mai trebuie si vointa politica.
  Desigur, o astfel de propunere impachetata cu Parlament unicameral si alte dude, e cam frectie la picior de lemn, adica ne putem lipsi de ea.

 21. tudor spune:

  @VV
  Domnule Senator.
  Trebuie sa recunosc , @Sorin Muncaciu are dreptate:
  1. programul economic ar fi fost necesar sa fi fost premers de un manifest sau chiar un program politic: ppogramul economic in sene nu reprezinta nimic, oricat ar fi de “minunat”. i dl Orban, la cndidatura pentru primaria capitalei, a avut cel mai bun program: la ce i a folosit?
  2. actiunile opozitiei, mai ales in ultimul timp, au ramas in urma a ceea ce se asteapta de la ea: atat ziaristii favoriti opozitiei cat si cetatenii obisnuiti percep si acuza acest lucru. fata de gafele si abuzurile guvenarii si de disperarea majoritatii populatiei, avem o opozitie de cafenea, sau asa e perceputa
  ma si intreb cum era posibil in anii 90, cand iliescu avea 85%, opozitia era capabila sa scoata in strada sute de mii de oameni, iar astazi , cand puterea are 15%, opozitia …
  niste epigoni jalnici,
  cu cateva exceptii

  • @ tudor

   Suntem intr-o situatie cu totul diferita, din pacate. Atunci lucrurile erau mai clare, stiam cine sunt unii si cine altii. In plus, opozitia beneficia de sustinerea explicita a unui mare numar de personalitati – culmea, multe acum de partea acestei puteri politice. Societatea civila a mai pierdut din mobilizarea de odinioara. Dar, daca iti mai amintesti, dupa 1992, opozitia nu a mai fost atat de virulenta. S-ar putea sa fie si din vina liderilor opozitiei, nu zic nu. Partidele sunt destul de izolate, gandeste-te ca din 2008 nici o personalitate de anvergura nationala nu a mai intrat in politica.

 22. tudor spune:

  @VV
  sa trecem putin in registrul concret:
  pnl a trinis la enisiunea lui razvan dumitrescu din seara aceasta pe dna alina gorghiu
  slaba, atat profesional, ca jurist, cat mai ales politic: intrebata despre declaratia presedintelui despre chestia cu tara secuilor, in loc ca dna in cauza sa vorbeasca despre complicitati cu udmr ul etc, spune ” ma bucur ca presedintele a avut o reactie, pana la urma”
  mai mult, comentariile dsale pe tema propunerilor de modificare a constitutiei unde cica ar fi specialista, sunt subtiri de tot

 23. tudor spune:

  mihai voicu:
  ‘nu pot sa nu ma abtin sa spun ca …”
  fracturat rau, adica

  n am nimic cu persoanele in cauza, problema este a pnl ului, ca n are altii

  • @ tudor

   Vezi raspunsul meu anterior. Nici nu citisem comentariul acesta al tau, suntem – din pacate – de acord. Fata de 2003 – 2004, linia de varf a PNL este mult, mult mai slaba.

 24. tudor spune:

  @VV
  Poate o sa spuneti ca nu sunteti de acord, si ca opozitia face suficient
  In aceasta situatie, am sa vin cu doua pareri despre ce ar fi putut face si – evident – n a facut
  1. sa organizeze dezbateri publice etc asupra votului nominal, pentru a demonstra efectele negative ale acestuia.
  un bun exemplu, greu de combatut , in acest sens ar fi celebrul Talmacean, dar mai sunt nenumarate alte exemple
  2. oare de ce nu reuseste opozitia sa coaguleze nemultumirile populare?

 25. Kronstadt an der Graft spune:

  Aş vrea, dacă se poate, să pun în discuţie un aspect tare acut în momentul actual. Este vorba despre Casa Naţională de Sănătate. Mi se pare strigător la cer modul în care personagiile ce o compun îşi bat joc de cei care îi finanţează, adică de populaţie. Ei sunt plătiţi să facă tot ce pot pentru ca sistemul de protecţie al sănătăţii să meargă fără sincope. Când mi se iau banii nu mă întreabă nimeni dacă sunt de acord sau nu cu faptul că trebuie să-i plătesc şi cât la sută din venit mi se reţine. Dar când e vorba să am nevoie de sprijinul sistemului medical constat că ba sunt greve, ba nu mai sunt bani, ba medicii de familie nu mai dau reţete. Da ce mama… se întâmplă cu banii mei? Cine le permite acestor maimuţoizi să se joace de-a sănătatea în ţara asta? Constat că această instituţie nu numai că nu-şi face treaba dar mai şi deturnează fondurile în direcţii incontrolabile. Iar ultima găselniţă a acestor humanoizi rataţi, cea cu internările made in Romania, putem spune că este picătura care umple paharul.
  Când în corpul unui pacient unul din organe se defectează, la ora actuală nu mai e o problemă să fie înlocuit cu altul. Asta dacă este neapărat nevoie de el. Cred că putem liniştiţi extirpa CNS din organismul societăţii noastre şi sunt convins că ne va fi mult mai bine.

 26. emi spune:

  Saracul Bula, de-atata alcool ii miroase si nu stie ce. Ii recomand sa-si schimbe tot, incepand cu numele. Merita sa-si pastreze doar nevasta. Parerea mea.

 27. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian

  Domnule Vosganian, acum cind poporul roman este strins din doua directii , din afara de bancherii internationali care vor sa transforme tara intr-o colonie de serbi ,periferica si , din interior , unde “sistemul ticalosit” al mafiei de stat portocalii a atins cote de coruptie si impilare a tarii nemaiintilnite, acum, dumneavoastra aveti preferinte cind vine vorba de strategia luptei politice ?? Ce nu este in firea dumneavoastra ?? Va sa zica aia portocalii si alcolitii lor jefuiesc bugetul national in voie, subjuga tara unor interese economice si financiare straine, au ajuns sa fure voturi si in parlament si dumneavoastra nu sinteti adeptul pedepsirii acestor fapte deoarece nu se potriveste firii dumneavoastra ?? Pai, daca nu aveti nici o problema cu guvernarea Boc, masluirea alegerilor a la Videanu si MAE, vamile si ANAF , taierea salariilor si idiotia austeritatii, inchiderea spitalelor si fortarea tineretului la emigrare, contractele de consultanta a familiilor functionarilor statului, etc.etc. atunci, va rog sa-mi explicati si mie ce intelegeti dumneavoastra prin lupta politica de rasturnere a guvernarii portocalii !! Nu va dati seama ca tergiversarea radicalizarii opozitiei este perceputan de popor ca , de fapt, lipsa unei alternative credibile puterii actuale si , in consecinta, lipsa de motivatie pentru venirea la vot, daca rezultatul votului este perceput ca “business as usual”. Absenteismul la vot ca urmare a unei opozitii neconvingatoare si neinteresata in lupta politica va ajuta in mod clar masina de vot portocalie. Schimbarea la guvernare are sens pentru popor, daca si numai daca, opozitia devine vehementa impotriva guvenarii si promite pedepsirea celor vinovati de impunerea austeritatii criminale asupra natiei. Altfel politic este perceputa de popor ca o apa de ploaie care nu le poate ameliora durerile ci , din contra, care poate sa duca la mai rau.
  @ Ieseanu

  Domnule, va reamintesc ca UE ne-a avertizat de nenumarate ori pe tema justitiei care, nu combate coruptia si, mai ales, coruptia la virf, nu mai departe acuzatiile de coruptie la vami a scos la iveala o intreaga mafie care actiona sub obladuire politica “de sus”. De ce crezi dumneata ca romanii trebuie sa fie handicapati mintal sa-si inchipuie ca justitia poate eradica organizatiile mafiote, cum se intimpla in majoritatea statelor europene, chiar si in Italia care are o lunga traditie in domeniu ??? Cea ce este necesar, este vointa politica la virf de eradicare a sistemului, nu ca acum sub Basescu care foloseste justitia in scopurile lui politice personale.

  • @ Sorin Muncaciu

   Nu e in firea mea sa amenint cu puscariile si sa racnesc ca din gura de sarpe. Nu cred ca asta indeamna pe romani sa ne voteze. De douazeci de ani, in politica romaneasca, numai ne certam si ne amenintam unii pe altii cu puscariile. Eu unul cred ca mai trebuie sa incercam si altceva. Iar asta cu bancherii internationali care vor sa ne transforme in serbi, eu nu o cred. Ca vor sa castige, asta da. Ca noi nu suntem in stare sa ne pastram demnitatea, nu e vina lor.

 28. Ieseanul spune:

  @Sorin Muncaciu

  Daca am inteles eu bine, traiesti in State. Ai auzit acolo vreun politician din opozitie sa promita “pedepsirea celor vinovati de impunerea austeritatii” ? Si, in general, ai auzit vreun politician sa promita ceva ce tine de puterea judecatoreasca ? Sigur ca dorim cu totii pedepsirea hotilor si eradicarea mafiilor de tot felul, dar puterea executiva poate, cel mult, sa nu obstructioneze justitia, sa nu faca niciun fel de presiuni asupra ei, asigurandu-i astfel independenta reala si libertatea deplina de actiune. Ca la noi si justitia e corupta, asta e alta discutie.
  De aceea am afirmat ca un om normal n-are cum sa creada in promisiuni de genul “vom eradica in 48 de ore coruptia”, “vom ridica tepe in Piata Victoriei”, “vom umple puscariile cu pedelisti” s.a.

 29. Ieseanul spune:

  @VV

  Asa este, dar eu ma refeream la politicienii americani :)

 30. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian,

  Domnule Vosganian, este evident pentru mine ca pot sa va conving de beneficiu electoral al ” radicalizarii mesajului politic”. Dar, daca alianta adopta atitudinea dumneavoastra nu m-ar mira sa obtineti un scor electoral sub 50% sau , doamne fereste, sub 45%, atunci poate, va veti aduce aminte de spusele mele. In cea ce priveste scopul politic al oligarhiilor euro-americane, este evident ca structura taxelor pina in anii 70′ a facut ca bogatasii sa plateasca taxe care au sustinut statele emisferei vestice. Dupa anii 70′ ca o consecinta a sistemelor sofisticate de eludare a taxelor oligarhii au folosit resursele financiare pentru a deveni creditorii guvernelor nationale democratic alese, prin folosirea influentei politice generate de bani au reusit in toate statele industrializate sa accelereze spirala datoriei nationale si , bineinteles, sa perceapa dobinda la dobinda prin mirsavia care se numeste “compound interest”. Astfel, producerea profitului prin metoda clasica ( productie-vinzare-profit-savings) s-a transformat in credit-dobinda la credit- reinvestitie in credit si- dobinda la dobinda !! In USA din cele 14 trilioane din datoria nationala a guvernului federal american, oligarhii americani detin 60% din datorie. Adevarul este ca oligahii occidentali incearca prin sistemul fraudulos international monetar si financiar sa aduca popoarele la situatia din secolul 19, anulind epoca progresului si democratiei secolului 20. Mijloacele pe care le folosesc se leaga de “independenta bancilor centrale, Federal Reserve si European Central Bank care chipurile sint independente de factorul politic democratic ales, in schimb, fac politica oligarhilor in desconsiderare totala fata de suferintele popoarelor. Ultimul exemplu este ridicarea ratelor de interes de catre ECB, cea ce , in mod sigur spulbera toate sansele tarilor PIGS , baltice si central europene de a iesi din recesiune. Actualmente bancherii occidentali au pus ochii pe 400 de miliarde de euro realestate, porturi, transporturi pe care vor sa le smulga poporului grec pentru plata datoriei nationale.

  @ Ieseanu

  Domnule, americanii au un stat de drept si justitia isi face datoria fara strigate de lupta. Apoi, americanii isi produc moneda lor , rezerva internationala monetara, asa ca, nu le-a cerut nimenea austeritate. Totusi racnete ale opozitiei din timpul lui McCarthy cind comunistii americani au fost vinati ca si ciinii, tot din opozitie a venit si legea care a pus in lagare de concentrare 100 000 de cetateni americani etnici japonezi in cel de al doilea razboi mondial. Acum , in zilele noastre, Sef al grupului republican din congres a fost condamnat, senator de 30 de ani din Alaska a fost deasemeni condamnat. Ce sa mai vorbim de aia cu morala care au calcat strimb inselindu-si nevestele, toti au fost dati afara din congres, chiar si candidati la presedentia USA. Astia sint foarte puritani aici, cum a scapat un congresman o fotografie catre o duduie pe net , cum a fost matrasit din congres. Ce sa mai vorbim de perioada miscarii drepturilor civile sau premergatoare razboiului de secesiune !! In concluzie confruntarile politice din statul american , sau din interiorul statelor americane in particular, au fost mai mult sau mai putin singeroase si nu totdeauna sistemul judiciar a reusit sa dea o rezolutie definitiva conflictelor. De aceea, eu pledez pentru culpabilizarea celor care prin exercitarea puterii politice au cauzat moartea ,suferinta, pauperizarea, sinuciderea, imbolnavirea etc.etc. a cetatenilor romani. Domnule, uitati prea repede deznadejdea romanilor, niciodata un cetatean roman nu a incercat sa se sinucida in parlamentul Romaniei !!!

  • @ Sorin Muncaciu

   Oligarhii de care spui detin datoria pentru ca au cumparat-o sub forma bondurilor nu pentru ca le-a venit pe gratis. Tot asa, si CHina detine o mare parte a datoriei americane.

 31. epolitikon spune:

  @VV
  Stiti cum se spune, din aiureala-n aiureala pana la victoria finala :).
  Acum, eu nu stiu vreun politician caruia sa-i pese de “prevederile tratatului de la Maastricht privind convergenta nominala”.
  Ca om simplu, vreau chestiile astea-n Constitutie, ca sa fie vizibile. Daca le tinem ascunse, departe de ochii publicului, pot sa cred (zic eu indreptatit de istoria clasei politice romanesti) ca doriti sa ascundeti aceste lucruri.

  • @ epolitikon

   Si daca maine, UE decide ca pragul nu mai e 3% ci 2% sau 4%? Sau ca pragul datoriei nu mai e 60%? De ce sa nu trecem atunci si limita de inflatie, limita de dobanda de referinta, pragul maxim al deficitului de cont curent, salariul minim etc.etc.?

 32. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian

  Domnule Vosganian, eu sint deacord cu dumneavoastra ca oligarhii au cumparat bondurile cu bani si ca , de fapt, nu conteaza ce fel de investitii fac in toate economiile planetei atita timp cit obtin un bun return on investment dar, originea acestor bani este escrocheria fiscala si politica prin care acestia evita plata taxelor in tarile lor !! Oligarhia americana a crescut enorm din 1970 incoace, daca in 1970 1% cei mai bogati obtineau 9% din GDP acum top 1% oligarhi detin 20% din GDP american, cifrele sint comparabile si in tarile europene bogate Germania, Franta si Olanda.Care este consecinta directa a acestui fenomen ?? Datoria nationala a tarilor creste cetatenii si copii copiilor lor vor plati dobinzi din ce in ce mai mari oligarhilor pina cind se va ajunge ca in secolul 19 la serbizarea popoarelor si la un nou ciclu de violenta si lupta pentru libertate si democratie, numai ca de data aceaasta “ciclul” impilare-revolutie s-ar putea sa fie mai scurt.
  Ptiu drace.., am ajuns sa vorbesc ca ..handicapatii aia de socialisti, din pacate, realitatea este imposibil de ignorat !!!

 33. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian : PS China detine 3 trilioane din datoria americana de 14 trilioane, n-as spune o mare parte !