Tema zilei – 14 iunie 2011: Reforma administrativa: Vrancenii aduc omagiul lor conducatorilor iubiti.

M-am nascut  la Craiova, dar am copilarit la Focsani, Asa scria, de altfel, pe buletinul meu de identitate pe care l-am primit la paisprezece ani: Focsani, judetul Vrancea. Niciodata nu am fost atat de mandru ca acum de faptul ca sunt din acest judet. Caci, iata, prin decizia inteleapta a conducatorilor de azi ai Romaniei, la fel de intelepti ca si deciziile lor, judetul meu va avea, in curand, iesire la mare. Va avea si porturi la Dunare, si Delta. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca judetul meu se va invecina cu trei state, Republica Moldova, Ucraina si Bulgaria. Prilej de mandrie si de bucurie.

Dar, vorba lui Creanga din povestea cu capra cu trei iezi. Bucuria vrancenilor nu fu proasta. Caci daca stai si cugeti mai adanc, iti dai seama ca aceasta idee este atat de aiuritoare incat din doua una: fie ca cei care au gandit-o nu sunt din tara asta, fie vorbesc ca sa nu se plictiseasca ori ca sa nu-i lase pe altii sa se plictiseasca.

Vom avea opt regiuni. Ba pardon, vom avea opt judete caci, cata vreme Constitutia nu se va schimba, tara va continua sa fie impartita administrativ pe judete. Cum e greu de presupus ca se va putea schimba Constitutia pana la sfarsitul lunii iunie, cand Guvernul vrea sa-si asume vitejeste raspunderea pentru noua harta a tarii, vom ramane cu opt judete. Aceste judete nu vor putea fi numite dupa capitalele de judet. Nu poti spune bacauanilor ca de maine sa se prezinte ca fiind din orasul Bacau, judetul Iasi, ori galatenilor ca sunt din judetul Constanta decat cu riscul de a fi snopit, la fata locului, in bataie. In consecinta,  judetele vor avea denumiri de-a dreptul conspirative, cum ar fi judetul Nord-Est, judetul Centru sau mai stiu eu ce. Romania ar deveni o uriasa busola.

Dar sa trecem peste acest mic impediment care are, totusi, relevanta lui, caci astfel de denumiri ridicole, mai degraba de jurnal marinaresc decat de geografie romaneasca nu ar face decat sa raneasca mandria locala si sa ignore, cum e cazul judetului Vrancea, traditiile seculare.  Sa ne intoarcem, asadar, la vrancenii nostri. Capitala lor de judet va fi, inteleg, Constanta. Falnic oras, cu o administratie care face mandria tarii intregi. Partea proasta este ca, pentru a se bucura nemijlocit de binefacerile unei administratii atat de traditional ospitaliere, precum cea din Constanta, un locuitor al Tarii Vrancei va trebui sa parcurga drumul cu masina  pret de sapte ceasuri. Despre tren nu mai vorbim. Drumul de la Soveja la Constanta dureaza, cu putin noroc, cat drumul de la Bucuresti la Cluj. Daca ai norocul sa locuiesti in Focsani, adica la campie, scapi cu numai cinci ore. Trebuie, cum spuneam, sa fii de pe alta planeta ca sa construiesti in Romania judete in care locuitorii, pentru a merge in capitala de judet, sa strabata patru sute de kilometri pe drumuri inguste si adesea aproximativ asfaltate. Am fost zilele trecute la Focsani si m-am intalnit cu reprezentantii administratiei locale. Ei nu stiau, mai ales muntenii, daca sa se infurie sau sa rada. Eu le-am recomandat sa faca si una si alta.

                                                                                                               (va urma)

44 Responses to “Tema zilei – 14 iunie 2011: Reforma administrativa: Vrancenii aduc omagiul lor conducatorilor iubiti.”

 1. emi spune:

  Practic isi impart tara intre ei. Base ia sud-estul, Plescoiul ia Bucurestiul.
  Restul ar fi Blaga, Boc?, Videanu, Flutur?, Berceanu. Eu as fi in Voievodatul lui Base, ca si dumneavoastra.

 2. emi spune:

  Am gresit, Videanu si Berceanu impart “sarmanii” o singura “tarla”. Boc si Flutur nu prea sunt in stare de o asemenea “responsabilitate” iar in Banat habar n-am cine ar fi “famiglia”. MAFIE pe fata.

 3. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Domnule Vosganian,
  Am descoperit o ciudăţenie logică (cel puţin mie aşa mi se pare). Premierul muta banii dintr-un buzunar al bugetului în alt buzunar al bugetului şi reuşeşte să rămână şi dator. Nu-mi este prea clar cum se întâmplă asta, dar îmi pare oricum a fi ceva dubios la mijloc.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/06/de-ce-cred-eu-ca-pdl-stie-ca-vor-pierde.html

  Ce părere aveţi, este normală o asemenea “manevră” contabilicească? Logica mea spune că normalitatea ar fi fost mărirea, în mod direct, a bugetelor celor două ministere… şi totuşi s-a preferat această “manevrare” a fondurilor.

  • @ Bibliotecaru

   Sunt multe teme pe care le imping dupa 2012. Plata pentru magistrati si profesori, potrivit hotararilor deficitive ale instantelor, plata pentru infrastructura, datorie publica etc.etc.

 4. alexis spune:

  Basescu o fi aflat de planul de reorganizare pe care il pregateati la USL si a iesit cu tampenia asta, la fel de idioata ca proiectul de modificare a constitutiei. Dar nu va faceti griji, nu o sa-l voteze nici PDL-ul, pentru ca de fapt cred ca Basescu asta urmareste sa inlocuiasca vechea garda a PDL-ului cu asa zisa noua generatie de politicieni de teapa lui Udrea, EBA, Ridzi sau Talmaceanu.

 5. tiberiu spune:

  @VV
  Aceasta gaselnita din “casa de creeatie” a Cotrocenilor nu este neaparat in avantajul lui TB asa cum a reiesit din comentariile ultimelor zile, reiesind ca aceasta “carte” scoasa prin surprindere din “maneca” cu stangacie il demasca pe triisor:
  1)Faptul ca a proiectul a intrat in conflict cu interesele UDMR demonstreaza cat de pripita a fost aceasta initiativa.
  2)Teza reducerii birocratiei evident nu este agreeata nici de reprezentantii PDL pe plan local.
  3)Marimea megajudetelor face ca sansele PDL de a castiga alegerile locale inntr-unul din ele sa scada simtitor in conditiile in care scorul lor elecdtoral din sondaje ii defavorizeaza net.
  4)Dezorganizarea tarii poate fi o arma cu doua taisuri,subminandu-se insasi existenta statului roman unitar(asa cum a demonstrat d-l acad. Giurascu la recenta emisiune) ceeace va trezi revolta oricarui patriot roman care pana acum a stat in espectativa.
  5)Nemultumirea populatiei dezmostenita de “radacinile” ei istorice traditonale nu va face decat sa amplifice nemultumirile mari si asa existente.
  Pe scurt un proiect cretinoid care arata ca TB actioneaza pripit si in desperare de cauza si face greseli majore care ii inrautatesc situatia ,in dorinta sa de a nu pierde prim-planul initioativei politice si mediatice.Conducerea USL trebuie sa-si calculeze miscarile cu precizie sahista , sa amplifice presiunea asupra adversarilor prin actiuni bine gandite si exe3cutate.
  In ceeace priveste “invitatia” la Cotroceni consider ca trebuie respinsa cu o argumentatie clara si liposita de patima. Orice decizie s-ar lua insa important ea trebuie sa fie argumentata mediatic cat se poate de convingator si pentru adversari si pentru partizani si pentru nehotarati.Logica ,logica ,logica…asta este tot ce cer de la USL>

 6. tiberiu spune:

  @VV
  Nu va grabiti in concluzii, initiativa este cu dus si intors.TB a facut multe alte prostii mai gogonate care n-au fost speculate de opozitie.Sper ca lucrurile sa se schimbe. Atunci cand USL va reusi sa preia initiativa si sa monoplizeze agenda politica si mediatica iar balivernele de la Cotroceni vor devina exclusiv obiect de ras sibatjocura si nu de analize zilnice, de abia atunci vom putea constata o schimbare reala.Deocamdata insa toti ceilalti joaca dupa fluierul lui.

 7. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Am observat şi eu asta, numai că în acest caz specific sesizez şi un fel de manevră menită să mute banii dintr-o parte în alta şi nu-mi explic de ce. Este evident că în toată schema este implicat numai Bugetul de Stat. Aici nu este vorba despre mai mulţi sau mai puţini bani, pentru că se ia de la ministere intră tot la buget. Este vorba numai despre mai mulţi sau mai puţini bani la cele două ministere.

 8. [...] o coroana de flori in memoria victimelor sangerosului iunie ’90. La eveniment vor participa Varujan Vosganian, Andrei Chiliman si Florin Alexe. Va asteptam alaturi. Categories: evenimente Tags: andrei [...]

 9. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Domnule Vosganian,
  Eu nu văd aşa lucrurile, pentru că aici tot ceea ce se întâmplă se face cu bani de la Bugetul de Stat spre Bugetul de Stat. Per ansamblul banii de la Bugetul de Stat nu se modifică pentru că toate cheltuielile se constituie venituri şi invers, ceea ce se schimbă sunt doar conturile din buget. Dacă nu era deja a treia intervenţie, nici nu mă îngrijoram.

  Domnul Boc putea să dea în mod direct bani ministerelor Apărării şi Internelor pentru a-şi putea achiziţiona combustibili. Numai că el nu o face. În schimb le de combustibili din rezerva de stat pe care apoi este nevoit să cheltuiască bani de la bugetul de stat, aceiaşi bani pe care ar fi putut să-i dea direct ministerelor, pentru a pune combustibilii la loc. Per global banii cheltuiţi sunt aceiaşi (evident, dacă nu se face un fel de speculă pe diferenţa de preţ). Apoi trebuie să recupereze de la ministere banii pe accize şi TVA. Guvernul ar trebui să dea bani ministerelor să plătească acest TVA şi accize din Bugetul de Stat care să ajungă tot la Bugetul de Stat, adică la Guvern, şi deci sunt ieşiri din Bugetul de Stat, intră în Trezorerie şi sunt venituri la Bugetul de Stat. Per global banii nu sunt nici mai puţini, nici mai mulţi, ci doar un pic agitaţi.

  Rostogolirea TVA şi accizelor spre 2012 împiedică un venit la Bugetul de Stat dar şi o cheltuială în bugetele celor două ministere.
  Eu de aia spuneam că acolo mi se pare că ar fi o trecere mascată a banilor la bugetele celor două ministere, o “deturnare de fonduri” (în ghilimele pentru că îmi apare ca ciudăţenie, nu ştiu dacă putem vorbi chiar de constituirea unei astfel de acuzaţii).

  Dacă urmăriţi operaţiunea, oferirea gratuită a combustibililor şi neplata TVA şi a accizelor este practic un transfer mascat de la Bugetul de stat spre cele două ministere. Cele două ministere sunt raportate cu un anumit procent de PIB ci primesc un fel de “rectificare” pe seama acestor manevre.

  Un eventual Guvern din 2012 va trebui să aloce nişte procente din PIB foarte mari pentru cele două ministere pentru a face rectificarea inversă.

 10. Mihai sr. spune:

  Draga Varujan,

  Ma tem ca peste ani, veti spune: “M-am nascut in Sud_Vest , dar am copilarit in Sud_Est” ?!…
  Cred ca avem de-a face cu mintile bolnave si disperate ale unor consilieri cotrocenisti, in cautare de solutii electorale. Pacat ca mintea celui care le asculta nu e mai breaza.
  “Minti bolnave, la Cotroceni”. E bun de titlu de roman.
  Daca intre timp, nu vom inghiti hapul cu de-a sila.
  Dumnezeu sa ne fereasca
  Cu drag.

 11. Kronstadt an der Graft spune:

  Colac peste pupăză, cereţi demisia lui Băsescu pentru eşecul intrării în Shengen. În felul ăsta intraţi la serviciu şi îl obligaţi să se replieze în fundul terenului.

 12. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, consider ca este de necontestat tendinta naturala a populatiilor europene si de aiurea la atomizare, prin constituirea de entitati din ce mai mici. In mai toate statele federale se observa tendinta de evolutuie centripeta cu accentul pe autonomia locala. Jefferson a avut dreptate , libertatea se manifesta prin o multitudine de republici mici.Din contra , tendinta de comasare si de centralizare indica directia spre autoritarism, centralizare in scopul usurarii dominatiei asupra populatiilor respective. Care este substratul unei asemenea reorganizari teritoriale, care sint intentiile lui Basescu ?? Cred ca raspunsul la aceasta intrebare nu este simplu. Eu consider ca exista o probabilitate destul de mare ca aceasta aberatie sa-i se fi dictat lui Basescu de afara. Chiar imediat dupa revolutie am luat la cunostinta, la Timisoara fiind, de unele ” idei” iredentiste de a “internationaliza” citeva judete din vestul tarii . Mai mult, este foarte plauzibil ca ” cercuri iredentiste” sa incerce sa foloseasca viitoarele probleme financiare ale statului roman pentru a urmari o agenda straina intereselor noastre nationale.
  Domnule Vosganian, sint convins ca va aduceti aminte de polemica noastra despre oportunitatea intrarii Romaniei in zona euro, ati considerat atunci ca exagerez, la fel ati reactionat cind am incercat sa ve demonstrez caracterul “colonialist ” al comportamentului IMF si bancherilor occidentali, in toate aceste circumstante ati aparat sistemul financiar european ca fiind fara interese ascunse. Acum insa, iata ca intentiile “sistemului” financiar din mina oligarhilor este dat pe fata, chiar de seful ECB, domnul Trichet care in discursul de la Aachen din 2 iunie a aratat clar care este calea natiunilor catre “serbizare” in mina oligahilor !! Ce constitutie europeana, ce “tratat de la Lisabona”, daca popoarele au respins “constitutia dictata de corporatii si bancheri atunci…… in virtutea imposibilitatii de plata “noi bancherii” va vom suspenda suveranitatea si vom decide soarta voastra in favoarea noastra !!! Daca ” nu cooperati” la destitutia voastra, atunci, va vom ridica suveranitatea si va vom conduce economia in mod “planificat de noi”…, de parlamente nu mai aveti nevoie ca t9ot nu mai au nici o putere….. Domnule Vosganian, daca nici discursul lui Trichet.., nu va trezeste la realitate atunci ramineti un …iremediabil credul in propagnda de fatada a “uniunii’ … In mod normal, dupa un asa discurs, ar trebui sa faceti o interpelare in parlament si sa atrageti atentia guvernului in ce fel de “hora” impinge tara, fie din ignoranta fie din ticalosie…Desemeni , la nivelul aliantei politice USL ar fi normal sa dezbateti care este cea mai buna solutie politica pentru a evita PIERDEREA SUVERANITATII NATIONALE!!!

  • @ Sorin Muncaciu

   Intrarea in zona euro este doar un proiect mobilizator, ca sa ne incatram in parametri macroeconomici. Nimeni nu crede in mod real ca Romania intra in zona euro in 2015.

 13. Domnule senator, singura logica a fumigenei pe care Basescu a aruncat-o (oare de ce?) tocmai vineri, este DIVERSIUNEA si MANIPULAREA. Si, din pacate a reusit. Aceste minti bolnave si, mai nou, disperate, si-au facut un calcul simplu: cum pot sa distrag mediatic si politic atentia de la evenimentul organizat de USL? Cu ceva socant, iesit din orice tipar, care sa intrige atat de mult audienta incat orice alta informatie sa paleasca. Si a reusit sa faca agenda publica in acest weekend, in ciuda faptului ca a existat o alternativa mult mai serioasa si de bun-simt care merita discutata si analizata: viziunea USL pentru administratia locala.
  Ceea ce se face acum este o atitudine reactiva care lui ii convine de minune. Mai potrivit ar fi o atitudine de minimizare a acestor incercari ieftine de deturnare a atentiei. Spre exemplu, toate stirile sunt despre idioteniile lui Basescu, peste tot pe ecrane sunt harti care impart Romania intr-un mod haotic si fara sens. Intentionat nu au venit cu o alternativa serioasa, pentru ca aceasta ar fi avut soarta pe care, deocamdata, o are viziunea USL. Oamenii astia nu conduc, nu administreaza, nu-i intereseaza sa gandeasca vreo strategie pe termen lung, tot ce fac este sa faca scandal pentru a atrage atentia. La faza asta Basescu a fost un fel de Itzic. Si, daca ma gandesc bine, si la multe altele. Mi-as permite sa va dau un sfat, stiti bine ca imi pasa de viitorul acestui partid pentru ca il vad strans legat de viitorul acestei tari si pentru ca e singurul care are si legaturi semnificative cu trecutul ei: pe viitor mobilizati-va in situatii de acest gen si nu mai dati curs atitudinilor reactive. Fiti cu o secunda mai destepti decat el! Nu-l mai lasati sa dea tonul! Nu mai cantati dupa el! Daca liderii de opinie ai USL, impreuna cu televiziunile care ii sustin, ar fi avut doar o reactie scurta la tampenia lui Basescu si ar fi venit imediat cu Programul USL care sa prezinte viziunea reala si viabila asupra viitoarei administratii acum am fi avut alte subiecte de discutie. Am cautat pe internet viziunea USL si nu am gasit-o. Mi-ar fi placut sa o gasesc pe blogul dvs. asa cum ne-ati obisnuit deja.

 14. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Probleme cu minoritatile si alogenii lui basescu?

 15. atreides spune:

  Domnule Vosganian, cu tot respectul pe care vi-l port, ati reusit sa ma dezamagiti si sa ma enervati azi la ”Ultima ora”. Chiar asa greu e sa ii dati peste bot unei prostanace ca Vass? Nu inteleg, va face sa aveti retineri faptul ca e femeie? Pai inteleg daca era vreo doamna, dar individa se comporta ca un ghertoi si ma astept sa o tratati ca pe un ghertoi, nu cu manusi. Vreau sa va vad, pe cei din USL, mult mai agresivi fata de pedelisti, astia sunt toti niste nesimtiti care vi se suie in cap daca nu le dati peste bot, cum a facut azi nesimtita de Vass.
  Zilele trecute Crin a dat un mesaj de radicalizare a discursului opozitiei, asta vreau si eu, o radicalizare, de exemplu cand nesimtita de Vass a bagat iar ciorba reincalzita cu deficitul bugetar lasat de dumneavoastra, in loc sa va justificati pentru a nu stiu cata oara trebuia sa o luati tare cu evolutia datoriei publice sub pedelisti si sa o faceti praf cu asta, sa nici nu mai indrazneasca sa deschida gura. Va spun ca la sfarsitul emisiunii eram un pachet de nervi din cauza madamei si mai ales a slabei dumneavoastra reactii…

  • @ atreides

   Eu nu impartasesc punctul tau de vedere privind discutia de la televizor. Eu cred ca respectiva doamna a fost pusa in mare dificultate. Dar daca te astepti sa fiu mojic, imi pare rau. Asta nu inseamna radicalizare. A fi badaran nu e totuna cu a fi radical. Eu cred ca chiar dimpotriva.

 16. tudor spune:

  @VV
  Domnule Senator,
  presedintele basescu a aruncat o piatra in balta si iata ca toata lumea se da de ceasul mortii sa afle ce a urmarit.
  Eu cred ca basescu incearca pur si simplu sa se afle in treaba.

  Felicitari pentru participarea la emisiunea de la RTv, ati reusit sa rezistati provocarilor doamnei aceleia.
  Ce e drept, andreea paul recurge la un intreg arsenal: lamentari, insinuari, minciuni spuse cu buna stiinta privindu si interlocutorii in ochi, invocarea calitatii de femeie pentru a se victimiza de cate ori crede ca da bine.
  Ar trebui pusa la punct, in cadru organizat.

 17. cris spune:

  @ Corina

  Poate nu esti de acord, dar imi pare ca toata aceasta incercare de manipulare are o parte buna: o fisura superba, adica o groapa, dupa principiul cine sapa groapa altuia….. ceea ce devine din ce in ce mai evident din bilbiielile pdlului insusi este ca acest partid aparent monolit, care si-a bazat prestanta pe monolitul statului in banca si votatului la deget, este de fapt in degringolada totala. Puterea lor era in asa zisa organizare, organizarea lor este acum, cu atitea minciuni si contradictii, praf si pulbere, adica sunt de fapt extrem de vulnerabili. Nu numai fiecare pasare, dar se pare ca si molustele tot pre limba lor pier.

  Nu mi se pare ca discursul liberal ar fi diminuat in vreun fel, sau i s-ar fi afectat coerenta, dimpotriva, imi pare ca este in favoarea pnl. Domnul Tariceanu afirma ca acest program, ca si sugestiile de modificare a constitutiei, au fost lucrate de destul timp dar s-a hotarit sa se astepte prima miscare a pdl. Perfect de acord: daca ar fi venit primul nu ar fi avut poate puterea de percutie pe care o are acum pe fundalul bilbiielilor guvernantilor, pur si simplu pentru ca omenesc audienta este mai degraba captata de contrast si conflict decit de o coerenta molcoma. Nu mi se pare o atitudine reactiva, ci o miscare tactica foarte inteligenta. The show must go on….

 18. lorduljohn spune:

  @VV

  Inca un pas spre dezradacinare si inca o dovada ca, ce spuneam acum ceva ani, e adevarat: PD actioneaza ca o secta, ei participa la actul sacru nu pentru ca simt, ci pentru ca asa le spune cineva sa faca. Cei din PD sunt de o penibilitate aproape patologica, iar asa zisii intelectuali care le pupa bazoanele, devoaleaza pretul simbolic al vanzarii.

 19. cris spune:

  @ LordulJohn

  pai au sink tank, nu think tank – nu ma lamuresc daca e gindire de chiuveta sau gindire scufundata, amindoua merg cu pools ale lui molusca voievod – se vede ca a trait pe apa prea mult: se gindeste la sondajele de opinie in termen de piscine. Desi e de plins nu pot sa nu rid la asemenea manifestare de grotesc. Se vede ca sunt nelinistiti, iar prinsul cu ocaua mica – facem ce ne cere Ue, a ajuns deja la nivel de parodie. Sa parodiezi pina si pe vecinii cu cnezatele, polonezii, e o performanta, macar aceia au si umor si calitate:
  http://www.youtube.com/watch?v=m0rrLdWLu_0

 20. lorduljohn spune:

  @cris

  au think di sanki! ;)

 21. lorduljohn spune:

  @cris

  Sunt descompus de invidie! Basescu nu numai ca a terminat Levantul, dar a devorat si operele urmatorilor: Michael Oakeshott (jos palaria), Ernst Gellner (cel putin dubios in teoriile lui), Maynard Keynes (un clasic) si Ghita Ionescu (probabil s-a regasit in cartile lui), de vreme ce la London School of Economics a dat citate din sus-numitii.

 22. cris spune:

  @LordulJohn

  vei fi razbunat, sunt atit de inteligenti incit si-au scos singuri dopul de la chiuveta, o sa se dea cu corabioarele pe canal. Mda, am admirat din nou atitudinea flegmatica a britanicilor ( rideau pe dinauntru?). Spre deosebire de americani care rid cu gurile pina la urechi – privind performanta lui basescu mi-am adus aminte de o cunostinta care abia invata engleza si i-a spus vecinei americance ca a “wet the flowers”. Le doresc cit mai multe isheciuri mici si dese: cheie de succesuri.

 23. lorduljohn spune:

  @cris

  asta imi place si mie la britanici: te lasa, macar o data, sa te faci de ras plenar si nediscriminatoriu, lasandu-ti impresia ca esti cel putin o armata de docenti (bine, a doua oara te cam prinzi ca de fapt esti de do(i)centi).

 24. cris spune:

  @ LordulJohn

  Tu zici ca e secta, eu ma intrebam ce soi de dementa au – Alzheimer’s, Korsakov? Nooo, pare ca e mad cow disease, Kreutzfeld-Jakob, adica se ia: boc e slab de memorie cu alianta socialista, dar vad la a3 ca s-au contaminat si altii, iar prionul cu urgenta regionalizarii trece de la basescu la pedelisti de-a dreptul prin imbibitie de uita toti ailalti ce ziceau cu doar doua saptamini inainte. Imbucurator – Alzheimer’s e boala lunga moarte sigura, Kreutzfeld e mult mai rapida. Se numeste si encefalopatie spongiforma, adicatelea creierul devine un soi de fondue cu multa spuma.

 25. lorduljohn spune:

  @cris

  Aha,un soi de fun due to their stupidity. Totusi, fondue presupune o oarecare distinctie, eu zic ca li s-a marmeladizat creierul (penibil de) mic, to say nothing about the other one.

 26. cris spune:

  @ LordulJohn

  am zis fondue din motiv de brinza, creier brinza. smiley face

 27. atreides spune:

  Nu am spus ca trebuie sa fiti mojic, de unde rezulta asta? E cumva o mojicie sa ii vorbiti madamei despre datoria publica lasata de boul pe care il consiliaza ea? Am cerut sa fiti fermi si radicali, sa reactionati pe moment la orice porcarie a pedeleprelor.

 28. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Am vizualizat doate cele trei variante! Credeti-ma, imi cunosc bine tara, am ceva cunostinte de geopolitica si geoeconomie dar n-am inteles care este substratul acestei regionalizari. Daca vrem proiecte de infrastructura( care sa potenteze dezvoltarea economica si sociala) ii intrebam pe baietii de la UE (care dau si banii) ce proiecte au pentru viitor , ce bani vor sa dea si pentru ce, dupa care trasam marile magistrale de interes continental(si national) -feroviare, rutiere, fluviale, aeriene. Ce treaba au regiunile?. Poate la proiectele de mediu sa fie nevoie de oarece cooperare regionala, dar atentie, in zona asta ar fi necesare regiuni transfrontaliere. In ce priveste fondurile pentru pregatirea fortei de munca, ele au de regula concentrare locala. S.a.m.d.