Tema zilei – 29 iunie 2011: Povestea lui Ali Baba si a celor trei sute de hoti. Solutii.

In ultimele cateva saptamani, actuala guvernare a dat masura sublima a buimacelii sale. Aflata in criza de idei si incapabila sa gestioneze treburile tarii, conderea partidului de guvernamant, in care includem, fireste, si pe presedintele tarii, ne-a propus tot felul de teme pe care initiatorii nu par deloc pregatiti sa le finalizeze, ori macar sa le explice. Pe scurt, guvernantii au inceput sa dea cu capul acolo unde peretele e mai gros si fruntile au inceput sa li se umfle de cucuie.

Nici una din propunerile presedintelui ori ale guvernului din ultimele saptamani nu are vreo sansa de reusita. Nu ca subiectele nu ar fi de interes, dar modul in care ele sunt aduse, in ghionturi si cu ghiotura, in dezbaterea publica le pune sub semnul zadarniciei.

Sa le luam pe rand. Propunerile de modificare a Constitutiei, imaginate de presedinte si insusite – nici nu se putea altfel – de Guvern, nu au nici o sansa sa treaca prin Parlament. Ele au nevoie de doua treimi din voturile alesilor, ori nu doar opozitia, dar nici UDMR sau Grupul minoritatilor nationale nu sunt dispuse sa sustina aceste modificari. Cu alte cuvinte,  ele nu se bucura nici macar de sustinerea unei simple majoritati, daramite de majoritate organica. Parlamentul unicameral ramane doar apanajul unor minti infierbantate, in glorioasa traditie a altor “unicameralisti”, cum ar fi Carol al II-lea, Gheorghiu Dej ori Nicolae Ceausescu. Pentru ca nici un dictator al istoriei moderne a Romaniei nu lipseste din aceasta panoplie, Traian Basescu a dorit, pe buna dreptate, sa se aseze si el in rand cu ceilalti. Se pare, insa, ca nici dictatorii nu-l vor.  Asadar, in perioada urmatoare, orice discutie pe tema modificarilor constitutionale propuse de presedinte va fi doar pierdere de vreme.

Tot asa si in ce priveste regionalizarea. O idee onesta, daca avem in vedere necesitatea institutionalizarii unui concept de dezvoltare echilibrata si coerenta a Romaniei. Dar cu totul nesabuita in viziunea guvernantilor, fara nici o viziune privind felul in care o astfel de centralizare in opt judete, fata de patruzeci si doua, ar putea sa fie, de fapt o descentralizare. Proiectul regionalizarii pediste a cazut in ridicol si invocarea unui plan B, sau C, arata cat de superficiali sunt acesti guvernanti care in loc sa faca apel la dialog si la o intelegere corecta a modernizarii statului, fac apel la literele alfabetului, in fapt la tot atatea subterfugii si tertipuri.

Mai nou a aparat o alta idee nascuta moarta. Un minister al absorbtiei fondurilor europene. Alta discutie sterila. Un astfel de minister, care schimba organigrama Guvernului, trebuie sa capete acordul  Parlamentului. Ori, o astfel de propunere care ar consfinti, de fapt, esecul Guvernului in stradania sa nepriceputa de a absorbi fondurile europene, adusa in fata votului Parlamentului, ar fi, pentru PD, o initiativa la fel de inteleapta cum a fost pentru Nicole Ceausescu convocarea mitingului din 21 decembrie 1989.

Sa mai mentionam doar o singura initiativa fara alt rezultat decat ca ne ocupa timpul pe degeaba: crearea unei directii de control al primelor trei sute de averi din Romania. Aceasta idee trece – ca sa nu uitam limbajul de lemn – ca un fir rosu prin toate initiativele guvernamentale. Cu cat Guvernul e mai corupt, cu cat PD aduna cu mai multa disperare bani pentru campaniile electorale neprielnice siesi ale anului 2012, cu atat mai acerba e lupta sa impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale.

Motivul acestei campanii e exclusiv de natura electorala. Cum pentru multi romani viziunea asupra proprietatii nu a evoluat de la Proud’hon incoace (proprietatea e o hotie, spunea francezul), orice agresiune impotriva proprietatii e la fel de generoasa in voturi ca scuturatul unui copac de fructele coapte. Mai nou inteleg ca si Regele Mihai intra in aceasta categorie, caci presedintele priveste cu naduf la averile Casei regale, fie la cele indesate in trenul fantoma cu care ar fi plecat Regele dupa abdicare, fie la cele inapoiate dupa raptul comunist.

Ideea cu infiintarea unei directii la ANAF care sa verifice marile averi este o aiureala. La asta se adauga si o alta, de natura constitutionala, privind eliminarea caracterului prezumabil licit al averilor. Nici o tara democratica, inclusiv Romania, nu va adopta vreodata astfel de masuri si nu va crea astfel de structuri institutionale. De altfel, pana si Guvernul PD icneste din greu inca de anul trecut la aceasta initiativa si, cum bine se vede, cu totul zadarnic.

Sa ne intelegem. Nu ma refer aici la infractorii dovediti si la situatia averilor lor. Legislatia euroeana e clara in aceasta privinta si nu ne ramane decat sa o aplicam in dreptul intern. Ma refer, insa, la persoane care, pana la dovada contrarie, oferita de institutiile abilitate, au prezumtia de cumsecadenie. Ideea ca statul incepe sa vaneze unul cate unul, ca pe cerbii care boncaluiesc, pe purtatorii de averi, are primitivismul ei. Spuneam intr-un editorial anterior ca aceasta campanie este ori tembela, ori ticaloasa. S-a dovedit, intre timp, ca e si una si alta.

Ca fost ministru de finante nu pot, totusi, sa minimalizez importanta acestei teme. Da, in Romania este evaziune fiscala. Analizele statistice arata ca avem  peste o cincime de PIB produsa in zona economiei nefiscalizate (nu toata e evaziune, o parte importanta e economie naturala, autoconsum). Sondajele de tip AMIGO arata ca un million si jumatate de romani presteaza munci salarizate care nu au un corespondent in cartile de munca. Exista romani de tot felul care afiseaza ostentativ averi care contrasteaza cu acea cumpatare pe care o aduce averea dobandita prin munca si prin respectarea legii.

Combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei se face, insa, mai ales, prin mijloace preventive si nu prin spectacole de prost gust cu iz punitiv. Cum coruptia si evaziunea fiscala constituie o criza de sistem, combaterea lor necesita  o modificare a modului de functionare a sistemului.

Iata ce ar trebui facut in privinta controlului legalitatii averilor. A tuturor averilor si nu doar a primelor trei sute.Intai de toate, trebuie stabilit un moment T zero, de la care sa se faca evaluarea. De pilda, sa decidem ca toti  cetatenii romani depun la ANAF o declaratie de avere, pe modelul celei care se depune la ANI.

Estimp, ANAF aplica programul de informatizare a sistemului fiscal. Aceasta inseamna ca ANAF cunoaste, in timp real, toate fluxurile financiare, adica toate tranzactiile si transferurile bancare ale contribuabililor romani de pe teritoriul national. Sistemul informatic presupune, in acelasi timp, transmiterea tuturor actelor notariale ce tin de transfer de proprietate, in momentul in care ele se incheie, catre un server central. Presupune, de asemenea, trasmiterea in timp real, la acelasi server central, a tuturor certificatelor de garantie emise pentru bunuri peste o anumita valoare, astfel incat degeaba te duci cu valiza de bani sa cumperi un frigider, el va figura imediat in declaratia de avere existenta in computerele ANAF, caci presupune incheierea unui certificat de garantie. Apoi, trebuie sa fie obligatoriu ca toate salariile, cu exceptia salariatilor care domiciliaza in localitati fara acces la reteaua bancara, sa se plateasca pe carduri. Dividendele se vor plati numai prin transfer bancar. In acest fel, ANAF cunoaste , in timp real, situatia financiara a tuturor romanilor.  Caracterul licit sau illicit al averii se vede cu ochiul liber. E suficient sa compari veniturile – toate se inregistreaza automat in situatia financiara a contribuabililor – cu cheltuielile si achizitiile de bunuri, care se inregistreaza, de asemenea. Orice diferenta trebuie explicata de contribuabilul cu pricina.

Partea proasta la acest mecanism este ca el e valabil pentru toata lumea, nu doar pentru adversarii Guvernului. Si lupta impotriva evaziunii nu mai poate fi vanturata ca slogan electoral.

Si inca ceva, foarte important. Atunci cand ANAF declanseaza acest mecanism, primii care vor trece prin furcile sale caudine trebuie sa fie chiar cei de la ANAF, ca sa fim siguri ca nu am pus lupul paznic la oi.

58 Responses to “Tema zilei – 29 iunie 2011: Povestea lui Ali Baba si a celor trei sute de hoti. Solutii.”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  Dintre toate temele pe care le enumeraţi mai sus, cea cu regionalizarea mi se pare nu cea mai grosolană, dar cea mai stupid pusă. Cum oare îşi închipuie portocala pleşuvă de la Cotroceni că un român normal la cap poate să înghită centralizarea făcută prin reducerea sistemului administrativ, ca pe o descentralizare? Adică împart ţara în opt regiuni şi jumătate, îşi pun oamenii în ele şi gata descentralizarea.
  Aşa mai bine transformăm România într-o federaţie cam ca Elveţia, că tot ne îmbie UDMR-ul la aşa ceva, dar cu parlament, cu preşedinte, conform constituţiei. Şi după aia cu alegeri locale şi cu o cameră a reprezentanţilor la Bucureşti, în care la nevoie să se invoce ieşirea din federaţíe. Igen?

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Sa fiti sigur ca “regionalizarea” ii preocupa in mod real.Ar fi ultima lor sansa in vederea alegerilor de anul viitor, luand in consideratie ca nu mai sunt siguri nici de fiefurile portocalii. Pana la urma salile de sport, parcurile rurale, bazinele s.a. nu inlatura saracia si disperarea votantilor. Destructurand institutiile judetene, demanteland institutiile statului, in scopul fidelizarii angajatilor acestora ar fi in opinia lor ultima lor sansa de a nu fi pedepsiti pentru toate relele inutile aduse pe capul romanilor. In rest, aveti dreptate, sunt teme de campanie care, cel putin pentru gibonii lor si alti oameni frustrati poate sa prinda. De aceea Opozitia trebuie sa se pregateasca bine, astfel incat sa poata explica oamenilor adevarul despre o guvernare esuata.

 3. ivi spune:

  Varujan,

  Atata timp cat v-ati focalizat pe ALTERNATIVA prezentata pozitiv si direct prin dezbatere publica treptata ati preluat formarea agendei publice si i-ati determinat pe Base si ai lui pdisti sa greseasca…
  …pe problemele pe care le tratezi in acest articol (si altele) va trebui aplicata tactica din judo – da (esti de acord cu tema prezentata…), dar (o recadrezi – soctand-o din modul propagandistic papagalicesc al pd-istilor, etc….), deci (concluzia faptele vorbesc de la sine…)
  …e momentul sa punctati si sa-i puneti la punct si pe realizatorii mercenari ai puterii …acum e momentul dupa ticalosia cu Regele Mihai (atentie, problema nu trebuie tratata ca gafa ci ca ticalosie) …preluati initiativa pentru un moment si puneti intrebarea – “dumneata ai semnat apelul lui Iliesiu?”, daca nu, nu mai esti indrituit moral sa vorbesti inainte de a-ti face “mea culpa” …sau sunteti de acord ca dupa o asemenea ticalosie e normal, firesc sa cerem demisia unui presedinte dintr-o tara democratica? (exemplul cu presedintele Germaniei e un sprijin deosebit…)

  • @ ivi

   Eu cred ca acum nu trebuie sa ne lasam, ci , dimpotriva sa fortam lupta politica. Reactiile lui Basescu la declaratiile MAE rus sunt aiuritoare. Arata ca nu intelege nimic.

 4. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, mie personal nu imi place limbajul articolului dumneavoastra din mai multe motive care, tin de faptul ca un liberal , chiar fost ministru de finante , nu este permis da adopte o pozitie impotriva doctrinei liberale. Deci, nu sint deacord cu dumneavoastra din urmatoarele motive:
  1. Istoria celor 20 de ani de “tranzitie” a fost plina de jafuri ale economiei nationale si particulare nesanctionate de justitie, FNI, BANCOREX, privatizarile dubioase, contractele abuzive cu statul, mafia imobiliara, jaful baronilor locali etc.etc. toate aceste faradelegi s-au produs intr-un stat care , de fapt nu era de drept, sistemul mafiot controlind justitia. Rezultatul acestor jafuri a fost aparitia unor averi enorme , partial transferate in banci straine. Deci intr-o situatie exceptionala, in absenta statului de drept, s-au produs transferuri masive de valori in proprietatea unor “profitori” de pe urma lipsei de control judiciar. Acum dumneavoastra propuneti corectarea acestei situatii exceptionale cu mijloacele “statului de drept” care nu au fost , constitutional si penal vorbind, concepute pentru asemenea situatii fara precedent , de absenta a actului de justitie. Cu alte cuvinte, dumneavoastra propuneti ca o situatie abnormala sa fie corectate prin metode normale !! Nu se poate asa ceva, cei care s-au bazat pe absenta justitiei corecte cind au furat, trebuie sa fie sanctionati tot in absenta unei justitii corecte , mai bine zis adaptata la situatii exceptionale. Poate ca dumneavoastra nu sinteti adeptul principiului vechilui testament dinte pentru dinte dar, aveti curajul si “intoarceti-va la popor” si veti vedea ca imensa majoritate va vota pentru justitie in “tribunale exceptionale”, cam in acelasi mod in care au fost judecati nazistii dupa cel de al doilea razboi mondial, ilustru precedent nu este asa….
  2. Atacarea economiei subterane de catre un liberal este nepermisa conform cu doctrina liberala !!! Nu exista ” dar sau poate” … economia subtereana este datorata ” aberatiei sistemului”, interventiei statului intre cumparatori si vinzatori de servicii. Cind statul impune taxe irationale, prohibitii, reglementari absurde, monopoluri fortate ale unor companii particulare protejate de stat( sau legislatie) , regulamente de autorizare abuzive si discriminatorii etc.etc. toate impunerile asupra pietei libere cu scopul de a ” controla ” cetatenii ce consuma, ce cumpara, ce fac cu corpul lor, ce fac cu valorile lor etc. etc. totul spre binele lor….Atunci cind statul intervine intempestiv in piata libera el nu isi indeplineste functia de a proteja persoana si proprietatea, ci din contra, constituie o invadare a proprietatii si a libertatii individuale. Prohibitia drogurilor usoare sau prostitutiei, de exemplu, nu oboleste cererea pentru aceste produse si servicii ci le face mai scumpe favorizind intermediarii si criminalizind consumatorii si producatorii irosind o resurse materiale pentru “combaterea ” acestei parti a economiei subterane fara sanse de eradicare a pietei libere si a contractului legitim intre vizatori si cumparatori. Criminalizarea acestor activitati avind un impact destructiv asupra societatii.
  3. Munca la negru, este rezultatul cretinismului legislativ al stabilirii in mod arbitrar al ” salariului minim pe economie: cu alte cuvinte toti cei care accepta , din diferite motive, sa lucreze pentru mai putin si toti angajatorii care nu pot sa-si permita sa plateasca mai mult sint “criminalizati” de catre idiotii din Parlament si guvern si opriti de la o activitate economica profitabila pentru ei si familiile lor. Halal , respectare a libertatii individuale de a alege pentru liberalii care au votat sau promovat asemenea aberatie contrara doctrinei liberale !! Nu este de mirare ca milioane de romani aleg sa ignore prostia colectivista a cadrului “legal” din legislatia muncii !!
  4. Anecdotic vorbind, domnule Vosganian, acest Proud’hon care a fost inspiratorul lui Marx, a stat in aceiasi banca in stinga primului parlament francez dupa revolutie, linga Bastiat , parintele nostru liberal deci …am putea spune ca, ..la inceputuri,…. am fost un fel de “veri” mai de departe cu comunistii…. just kidding !!
  4.

  • @ Sorin Muncaciu

   Cred ca nu ne intelegem. Daca incerci sa ceri justificarea averilor obtinute acum zece-douazeci de ani si sa te apuci sa le confisti pe cele ale celor care nu au factura de cumparare sau invoca argumente de tipul: am gasit bani pe strada, am gasit o galeata cu cocosei in curte, poti s-o faci dar va incepe o aiureala din care nu vom mai intelege nimic. Daca vrei sa pedepsesti ilegalitatile vechi, n-ai decat. Pe mine ma preocupa sa nu se mai faca ilegalitati de aici inainte. De altfe, in declaratiile de avere de care vorbesc, cazurile ostentative vor iesi singure la iveala.
   De unde ai scos-o ca vreau sa punem impozite suplimentare pe economia subterana!?! Eu vorbeam de evaziunea fiscala.

 5. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Dupa cum am spus mai demult nu mai am chef sa postez, dar nu pot sa nu va FELICIT pt Schimbarea de atitudine in interventii televizate ale Dv. In emisiunea recenta de la Antena 3 la ‘Stirea Zilei’ am vazut IN SFIRSIT un politician ‘Varujan Vosganian’ care a raspuns MIRLANIEI expunindu-si punctul de vedere Raspicat si Concis pe un ton Ferm fara echivoc.

  Asa mai da! Sper sa nu fi fost doar o intimplare.

 6. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Pentru combaterea evaziunii cel mai simplu ar fi ca plati mai mari de 100 de lei sa se faca doar pe card sau transfer bancar. Ma indoiesc sa poti cumpara de la o taraba sau de la un butic amarat rural ceva mai mult de 100 lei. Nici jafuri la drumul mare nu s-ar mai intampla, nici spargeri de locuinte.

 7. un liberal optimist spune:

  @Itzic B.,
  Da palaria ce are bre? Eu vreau cu palarie! Basca e pentru basisti!

 8. epolitikon spune:

  @VV
  Solutia cu informatizarea e rupta din filmele SF in cazul Romaniei.
  E ca si cum te duci la Gogu ciobanu’ cu iPadu’ sa-l inveti sa-si remodeleze businessu’.

 9. cris spune:

  Tocmai vorbeam de mimetismul agresiv. Incep sa banuiesc ca cineva ne citeste blogul din moment ce s-a conformat asa de rapid cu un exemplu ca sa demonstreze ca da, este un as in a-si imbrobodi mediocritatea morala ca sa para, ce?, onoare. Capitanul de vas care nu-si abandoneaza vasul, se sacrifica, trimite la abandon mai intii marinarii care au copii acasa….

  Convingatoare interpretarea onoarei capitanului. Numai ca dumnealui tocmai a spus sa statul, pe care il conduce ca pe o corabie a smintitilor, nu e reponsabil pentru nici un cetatean. Tocmai a sacrificat pensionari, mame, copii, sanatate, invatamint, si nu s-ar da la o parte de la nici o mirsavie chiar sa-i elimine pe cei considerati balast.

  Mimetismul nu tine loc de evidenta, deci as pune fata in fata cu “onoarea” dumnealui o singura imagine poate: cozile saraciei. Sa adaugi ca mai ieri a afirmat la fel de convigator si public faptul ca el e gata sa “abandoneze” presedintia la troc cu constitutia, este deja cireasa de la ciresica pusa motz pe tort. Acest babuin care nu s-a dat in laturi sa sacrifice milioane, ii umileste si chinuie in continuare hahaind cu gura pina la urechi, indrazneste sa dea lectii de morala unui rege care a refuzat sa permita sacrificarea a o mie de studenti. Curat performanta in mimetism moral, coane basica. Aplauze, si rugam fara bis, nu cortina se trage dupa asa ceva ci apa de la toaleta.

 10. un liberal optimist spune:

  Nasu ar trebui sa plateasca la greu promovarea care i-au facut-o RTV si A3. Oricum a fost benefica actiunea lor ,altfel n-am fi aflat despre gogomaniile basescului. Cine se uita unuzerotv?Oricum, omul e dus rau cu pluta. Asta ar trebui urgent transportat ori la Targoviste ori la un ospiciu de boli mintale.

 11. PAPASTRATOS spune:

  DOMNULE SENATOR,
  Reactia celor care, acum, se afla in varful piramidei, desi este grosolana, este fireasca din punct de vedere al tuturor escurilor inregistrate pe absolut toate planurile; aruncarea pe piata a diferitelor teme, in scopul deturnarii de la agenda publica reala, este probabil o ultima zvacnire a acestei camarile portocalii care, bazandu-se in continuare (conform perceptiei lor) pe gradul avansat de marginalizare al acestei natiuni, incearca o ultima solutie de revenire pe linia de plutire a vasului mult invocat-in ultimul timp- de catre Basescu.
  Ceea ce traim astazi, daca aruncam o privire in istoria trecuta a acestui neam, este fara precedent si tote aceste evenimente care se deruleaza zi de zi trebuiesc cu mare atentie retinute, ulterior studiate cu constinciozitate si transmise generatiilor viitoare ca exemple de PROASTA PRACTICA.
  Ceea ce nu inteleg si poate ma lamuriti dvs. este atitudinea Parlamentului (in ansamblul sau)-constiuit din alesi ce vor sa reprezinte tot spectrul social; sunt atatea motive pentru punerea, macar in dezbatere, a probailitatilor de destituire a Presedintelui-DE CE TACE PARLAMENTUL ??????????????

 12. diana spune:

  Domnule Vosganian

  Idea de preventive este foarte frumoasa in sine , dar nu credeti ca este esenta statului polietenesc ?
  Idea de preventive nu credeti ca pleaca de la ipoteza ca eu , cetateanu` , urmeaza / am de gand/ nu-mi sta mintea decat la a incalca legea / insela statul ?
  Oare urmeaza sa purtam toti si cate un gps legat la glezna ca sa putem demonstra ca nu am traversat strada prin loc nepermis ?
  Spuneti
  ( las deoparte , desi si aici ar fi multe de comentat)
  Toti ? Si Gigel –in scutecel ? Si bunica ?
  O limita inferioara de varsta ati putea gasi ( desi e interesant dupa ce criterii) , dar superioara , evident nu se poate .
  Bunica mea, Dumnezeu s-o odihneasca , in ultimii ei ani nu facea chiar bine cu mintea – ar fi trebuit mama sa umble sa aduca acasa comisie medicala si notar sa dea declaratie ca bunica nu poate depune declaratie de avere ?
  Sau nea Petrica de la Cuca Macaii- cum ii explicati ca trebuie sa declare cati pui are sub closca si cate nuci in pom ?
  Las pentru alta data fatul ca e dreptul meu sa-mi tin banii unde vreau – sub pat daca-mi place si nu in banca.
  Dar – explicati-mi- sa zicem ca vine Hans , pe care-l chema Catalin inainte sa fuga in Germania acum 30 de ani si ii cumpara si el lu` tasu` , saracu ` nea Petrica frigider
  Ce se intampla – vin mascatii in zori sa sparga usa si sa-l salte pe nea Petrica , sau intai e chemat la politie sa dea cu subsemnatul i, sa aduca de-acolo, de la fii-su din Germania declaratie notariala tradusa de traducator autorizat si dovada de venitri pe ultimii 5 ani si lista de cheltuieli pe aceeasi perioada ?
  Si mai spuneti ca vor fi vizibile ? Cheltuielile ?? Adica va trebui sa depunem copie legalizata dupa bulletin de cate ori cumparam paine ??

 13. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Portocalo-popularii astia sunt nebuni? Au lansat teoria ordoliberalismului intr-un context economic si social extrem de dificil. Si la DVoastra am vazut ceva urme ordoliberalism. Ce ne facem, ca fortele dinamice ale societatii realizeaza ca din contributiile lor sociale s-ar putea sa se aleaga praful; in consecinta incearca sa fenteze sistemul contributiilor. Ce fac cei care au contribuit pana acum la greu in speranta ca atunci cand ereditatea si sistemul lor imunitar se vor prabusi vor beneficia de o securitate sociala? Hai sa zicem, unii vand case, terenuri, bijuterii sa mai reziste cativa ani. Aia care au. Ce fac cei care n-au nimic? Sigur, in Romania, unde statisticile zic ca peste 90% detin ceva, ar fi o speranta. Cand toata ordinea mondiala se va prabusi, cand toata agoniseala fiecaruia nu va mai valora nimic, distrugem si textura statala care, cat de cat , asigura o perspectiva natiunii.Hai sa zicem ca acum la 48 de ani am o situatie sigura. Hai sa zicem ca nu mi se va intampla nimic rau(sanatate, imunitate, abilitati, competente etc) in urmatorii 20 de ani. Continui sa platesc impozite, contributii la pensie, sanatate etc. Vin niste idioti, copiaza ceva dintr-o tara care , oricum , nu mai este ce-a fost, o arunca pe piata, creaza un cataclism economic si social, dupa pierderea alegerilor fug in niste insule exotice, iar cand noua putere intreprinde masuri de recuperare a piederilor impotriva vinovatilor, vine SUA si spune:”niet, altfel va bag scutul pe gat..

 14. un liberal optimist spune:

  Saracii pupinbasisti: Cezar Preda se considera tradat in dragostea lui nemarginita pentru basescu, pentru ca hadicapatul a declarat la unzerotv ca e dezamagit de el, la fel udemeristii! In ce tara traim?

 15. alexis spune:

  Dle Vosganian,
  O discutie despre infiintarea unui minister pentru absorbtia fondurilor europene trebuie sa inceapa, la fel ca pentru orice alta actiune guvernamentala de la analiza situatiei actuale, respectiv a cauzelor pentru care s-a ajuns in aceasta situatie. Asta pentru a fi explorata intreaga plaja de solutii posibile sau pentru a elimina respectivele cauze. Bunaoara, o lege pentru infiintarea unui astfel de minister trebuie sa cuprinda prevederi precum: se interzice angajarea in posturi de conducere a persoanelor fara calificare (chelneri, striperi, frizeri, etc.) Se interzice angajarea de fini, nepoti, amante. S.a.md.
  Cauzele pentru care nu se absorb fonduri europene sunt altele, nu inexistenta unui minister. Cauzele sunt coruptia, incompetenta, nesimtirea.

 16. tiberiu spune:

  @VV
  http://www.ziare.com/victor-ponta/usl/ponta-ii-transmite-lui-basescu-din-acest-moment-usl-e-gata-sa-formeze-un-guvern-1104613
  TB este groggy in picioare.”Pumnii” incasati in plin de la CCR si UDMR(in special) in legatura cu initiativele sale l-au scos din functiune. Ca urmare reactiile necontrolate in legatura cu rescrierea istoriei Roamniei in propria lui versiune,urmata de alti “pumni” incasati chiar si de la proprii sustinatori pentru calomnierea marsava a regelui Mihai, basca un “bobarnac” de la americani si reactia furiasa a rusilor.
  Din aceasta deruta totala rezulta flaxul cu demisa posibila daca opozitia este de acord cu reformele lui(poate pica fraierii in cursa) si iata ca evoca chiar si transferul de putere unui guvern USL(!!!!!).Cauta sa castige timp si sa slabeasca presiunea USL.
  Frica pricinuita de consolidarea neasteptata a USL este singura cauza a tuturor acestor gafe facute sub perspectiva pierderii puterii care se contureaza din ce in ce mai amenintatoare. Intarirea continua a USL este singura garantie a obtinerii victoriei prin KO.NU slabiti presiunea,lasati gandurile de concediu pentru zile mai bune, altfel va puteti trezi in septembrie cu un TB refacut si cu mari surprize neplacute.Anul trecut opozitia a abordat redeschiderea lucrarilor parlanmentare si motiunea de cenzura total nepregatita. Repetarea acelorasi gafe din partea USL este inadmisibila.

 17. tudor spune:

  @VV

  Domnule Senator,
  V am urmarit pe RTV si ne a placut mult prestatia Dv: interventii exacte, coerenta, tinuta. Mai mult chiar, ati reusit sa duceti la bun sfarsit o argumentatie in patru puncte, in conditiile dificile presupuse de emisiunile de gen.

  Ati dominat emisiunea,
  Felicitari!

 18. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian

  Cred ca nu ati citit raspunsul meu cu atentie. Evaziunea fiscala este echivalenta cu economia subterana ( in afara de citeva categorii speciale) si constituie o parte nefiscalizata din PIB. Dumneavoastra o declarati , destul de vag, ca fiind o cauza ” o criza de sistem” combaterea lor necesita ,( desemeni vag) o modificare in functionarea sistemului”. Expresia ” combaterea evaziunii” nu suna in acord cu doctrina liberala ,,,,si demonstratia am facut-o in raspunsul precedent.
  In problema coruptiei si averilor dobindite ilicit, in trecut, consider solutia dumneavoastra ca fiind incompleta. Ce propuneti dumneavoastra ? Tratamentul “bolnavilor” din viitor folosind profilaxia ca metoda de tratament. Buuun …. dar ce ne facem cu “bolnavul din prezent” ??? Problema detinatorilor de averi ilicite are doua aspecte critice :
  1. Acesti oameni isi folosesc banii pentru a contracara orice revenire la un stat de drept care, le-ar periclita situatia, interferind si suprapunindu-se puterii, dind impresia falsa ca “sistemul ticalosit” este inerent in societatea romaneasca si este imposibil de depasit prin actiune politica conjugata de societatea civila.
  2. Impunitatea acestor magnati, ai jafului economiei nationale, rastoarna scara normala de valori, creind in constiinta tinerei generatii, si nu numai, ca reteta succesului este jaful organizat a oricaror valori economice la adapostul unei justitii corupte de puterea politica de moment. Sentimentul national de imposibilitatea combaterii coruptiei la nivel inalt este mai periculos, pentru tinara generatie decit, orice alta racila a societatii romanesti !!
  3. Toate organizatiile de tip mafiot, cum a fost vama de exemplu, se bazeaza pe aceiasi vesnica premiza a sugrumarii justitiei de catre beneficiarii puterii politice temporare.
  Aici avem de a face cu un cancer ce distruge esenta statului de drept , egalitatea in fata legii, in favoarea mafiei suprapusa institutiilor statului; si dumneavoastra vreti sa vindecati cancerul cu profilaxia unor tumori potentiale viitoare ??? Nu domnule Vosganian, cancerul necesita excizie larga cu bisturiul cu marja in tesut sanatos si chemoterapie…. cu chiftele aruncate peste gardul puscariilor……

  • @ Sorin Muncaciu

   Nu te burzului asa. In conditii corecte economic, cei care au averi dobandite pe alte cai nu vor mai insemna mare lucru, caci ei nu stiu sa actioneze intr-un mediu economic normal. Eu nu am timp de rafuieli. Pentru asta adreseaza-te Parchetului, structurilor informative etc.

 19. Kronstadt an der Graft spune:

  Completare la cele de mai sus.
  Este simptomatică dorinţa lui Băse de a căpăta puteri suplimentare în direcţia depistării şi manipulării celor care au făcut averi ilicite, care sunt de mult timp înşurubaţi prin cotloanele societăţii româneşti, atât la putere cât şi în opoziţie. Iarăşi constatăm că marinelu se joacă de-a baba oarba cu opoziţia, doar că în timp ce aceasta respectă regulile jocului, el trişează fără jenă.

 20. Bogdan Brătianu spune:

  domnule muncaciu, singur aţi găsit răspunsul problemelor dvs.: “se bazeaza pe aceiasi vesnica premiza a sugrumarii justitiei”. dacă se va rezolva acest “mărunt” amănunt vă asigur că toate celelate, cum bine le’aţi enumerat (marile tunuri ale anilor ’90, ţepele electorale …), se vor resorbi de la sine. restul sunt chestiuni pur teoretice câtă vreme nu ia nime’ în seamă posibilitatea de a construi un sistem politic şi administrativ principial, care să aibă drept scop principal deservirea societăţii.

 21. un liberal optimist spune:

  @All,
  Prieteni, nu mai dati in Justitie! Pana la urma Justitia este ultima linie de aparare a statului de drept. De ce credeti ca baselu este in permanent razboi cu judecatorii(partial si cu procurorii, sau cu politia judiciara)? El se vrea un guvernator de colonie africana intr-un stat de drept si nu-i convine ca adversarii sa scape nepedepsiti( sigur, multi dintre ei sunt hoti) . Dar pana la urma, dupa ce a fost denaturata insasi esenta perlamentarismului sau, si mai grav, a constitutonialismului, curtile raman ultima linie de aparare. Si atentie, curtile judeca pe legile existente( nu intotdeauna perfecte). De aceea tot ii scriu Maestrului sa coalizeze fortele necesare pentru a fundamenta fie o republica parlamentara, fie o monarhie constitutionala. Sa ne amintim ca si Iliescu si Constantinescu au cam abuzat de prerogativele lor, fara nici-o consecinta pentru ei insisi. De ce credeti ca basescu la zerotv invoca lipsa sa de responsabilitate in guvernarea tarii, ascuzandu-se dupa niste principii stranii privind lipsa de responsabilitate a comandantului de nava? Ori se stie ca in vremuri mai dure comandantului de nava care rata o misiune i se taia capul, sau era izgonit din tara fara o letcaie!Mai avea o sansa: sa se scufunde cu nava.

 22. cris spune:

  Hahaitul domnului presedinte este din ce in ce mai necontrolat si inadecvat.

  Desi e posibil ca, in obsesia lui de a se identifica cu diferite personaje “arhetipale”, sa se considere si Mr Bean, ma bate gindul ca vorbim de inca un simptom de suferinta a materiei cenusii. Exista de fapt o entitate diagnostica in neuropatologie numita Witzelsucht – apare in demente. Pe scurt, Witzelsucht este o adictie patologica pentru un umor badaranesc, ostil, infantil. Este un amestec de veselie absurda cu iritabilitate. Respectivii nu se pot abtine de la a face continuu glume complet inadecvate situatiilor, grosolane, agresive.

  Ma intreb daca domnul Ciuvica avea dreptate ca o anume parte a medicinii salveaza Romania, desi inclin sa cred ca o solutie mai buna este tot corabia smintitilor, das Narrenschiff a lui Brant, incap si guvernantii pe ea.

 23. un om din popor care inca nu e apatic spune:

  In mod normal, asemenea (http://www.contributors.ro/cultura/william-bligh-traian-basescu-despre-profilul-psiho-politic-al-ofiterului-de-nava/) apologii fasciste ar trebui taxate imediat de orice om civilizat. Comparati ce scrie Neamtu despre Capitanul Basescu cu randurile aceluiasi Neamtu despre Capitanul Corneliu Zelea Codreanu.:

  “În noiembrie 1994, Mihai[l] George Neamţu scria în Puncte cardinale (anul IV, nr. 11/47, p. 14) un articol sub rubrica „Este tânăra generaţie… o generaţie pierdută?”, din care vă ofer în treacăt următorul fragment: „Să ne mai întrebăm atunci de ce aceşti numeroşi «intelectuali», mulţi dintre ei gazetari, istorici sau analişti politici [...], nu pot înţelege Legiunea şi pe Căpitanul ei? Nu pot înţelege de ce Garda de Fier a fost înainte de toate o mişcare spirituală, o şcoală de refacere a sufletului românesc, în care, după cum spunea Codreanu (ascultând povaţa lui Hristos, Marcu 11, 23), «intră cel ce crede nelimitat» şi rămâne afară «cel ce are îndoieli»”. Sau, acelaşi, în „Apelul unui licean către «oastea naţionalistă»”, tot din Puncte cardinale (anul V, nr. 1/49, ianuarie 1995), în care îl elogiază pe Codreanu, certându-i pe legionarii şi neolegionarii care se poartă fără tact şi compromit idealurile, şi în care conchide: „Fără a fi excesiv de pesimişti, ghidându-ne doar după realităţile imediate, spunem că orizontul nostru (al celor cu un crez) pare a fi înăbuşit din nou fără nici un scrupul [de puterea politică a vremii – n. mea]. Să înălţăm neîncetat smerite rugăciuni pentru luminarea minţii tuturor, pentru împlinirea dreptăţii Neamului, pentru a deveni o turmă şi un Păstor. Iar prigoana ce ni se pregăteşte să o putem înfrunta uniţi cu toţii în duhul credinţei şi al dragostei pentru Domnul Iisus Hristos şi Ţara aceasta”.

  http://www.rostonline.org/blog/razvan/2008/08/iulian-capsali-despre-mihail-neamu.html
  Pe mine, unul, ma cuprinde frica vazand asemenea fanatici promovati in posturi de conducere in Romania.

 24. tiberiu spune:

  @VV
  Nimeni nu trebuie sa se emotioneze de rezultatele catastrofale la BAC. Pentru ospatari, tinichigii si alti prestatori de servicii care nu necesita studii superioarei, asa cum preconiza presedintele, bacalaureatul este intradevar inutil .Actualii carmuitori doresc o masa de idioti saraci lipiti pamantului care sa fie usor manevrabili si cumpoarabili.

 25. cris spune:

  @ Tiberiu

  E destul de dificil sa-ti dai seama cit e rea vointa si cit e prostie, infumurare si lipsa de responsabilitate. In buna masura merg pe acelasi principiu al spoielii, adopta forma fara fond, pun caruta in fata calului, pretind fara sa creeze macar conditiile ori structura care sa permita cuiva sa indeplineasca niste cerinte.
  Imi aduc aminte ca au facut acelasi lucru si cu noi la medicina – examen grila fara insa sa adapteze sistemul de invatare, manualele, premergatoare examenelor. S-au trezit peste noapte occidentali; au dat o semnatura pe hirtie ca asa sa fie sistemul de examinare, au zis “sa fie acoperis”, fara sa construiasca temelie ori ziduri.

  In ce masura aceasta harababura e intentionata greu de spus, dar in mod cert efectul e acelasi cu sau fara intentie, si nu inseamna numai degradarea procesului de invatamint ci si crearea unui sentiment de dezgust, neincredere, dezamagire in ce priveste invatamintul, extrem de periculos de sadit in mintea copiilor. Sistemul de invatamint e si asa lovit de faptul ca un principiu de baza nu e respectat – cu cit inveti mai mult cu atit ajungi mai sus pe o scara a valorilor sociale recunoscute, si ca respect si financiar. Daca pina acum au lovit finalitatea invatamintului, acum par hotariti sa-l dezradacineze complet.

 26. tiberiu spune:

  @Cris
  Eu fiind cadru didactic de multi ani am o viziune profesionista in legatura cu examenele de bacalaureat, desi recunosc nu cunosc functionarea sistemului de invatamant in Ro dupa 1986 (cand am parasit Ro).
  Regula de “aur” a subiectelor de bacalaureat este ca la fiecare materie un numar f.restrans de profesori f. versati redacteaza subiectele de bacalaureat. Desemnarea unor alte persoane( chiar f. bine calificate)care nu au insa experienta necesara in acest domeniu bine definit si\sau nu au avizul acelor persoane mult mai experimentate care au elaborat subiecte vreme de ani indelungati poate duce cu usurinta la o rezultate catastrofale ale celor examinati. Exista o filozofie f. bine definita care leaga strans programele de invatamant generale la o anumita materie cu metodologia practica a predarii unei anumite materii si care continua ca un fir “rosu” vreme de cativa ani ai liceului pana la examenele de bacalaureat la acea materie.
  Cea mai mica discontinuitate pe acest traseu, care se desfasoara pe parcursul a catorva ani de liceu, duce la intreruperea procesului de comunicare si intelegere reciproca intre cadrele didactice si elev, asa cum sectionarea accidentala a coloanei vertebrale duce automat la paralizia corpului prin intreruperea legaturii lui cu creierul.
  Modificari aparent minore in limbajul enuntului problemei sau subiectului de examen poate esua cu usurinta intelegerea corecta a subiectului de catre examinat si de aici pana la esecul solutiei este drum f. scurt.
  Am o poveste f. moralizatoare in acest sens cum am facut sa esueze (fara voie fireste) un grup de profesori f.experimentati, inclusiv lectorul nostru( doctor inginer) in cadrul unei lectii deschise in cadrul cursurilor de pedagogie pentru obtinerea dreptului de a preda .Am prezentat spre rezolvare o problema de mecanica absolut triviala, enuntata insa putin mai “altfel” fapt pentru care am fost sever apostrofat si notat in consecinta .
  Spre deosebire de tine si multi altii eu nu suspectez nici o secunda actuala gasca conducatoare(incusiv la Ministerul Invatamantului) ci numai si numai de rea credinta.
  Problema competentei cadrelor didactice, a continuitatii perfectionarii lor profesionale, precum si a seriozitatii pregatirii individuale a elevilor sunt alte chestiuni care pot fi analizate, dar cauza principala a acualului esec national este in opinia mea legata de problema enuntata mai sus.

 27. un liberal optimist spune:

  Cred ca n-ar trebui sa tragem concluzii pripite in legatura cu acest bacalaureat. Pentru prima data cele 2 televiziuni de stiri au dedicat o zi intreaga acestui fenomen, cu invitati complet rupti de realitate .Sa-i asteptam pe cei implicati in aceasta activitate. Teama imi este sa nu fim victimele unei manipulari.

 28. tiberiu spune:

  Un esuat ca tine care nu stie sa enunte corect nici macar o ghicitoare de gradinita, care este platit sa injure oameni cumsecade a redactat probabil si subiectele de bacalaureat primind sarcina politica expresa sa-i umileasca pe bietii elevi si pe parintii lor pentru ca toti sa inteleaga ca sunt in sclavia voastra.
  Cand vor intelege insa pe deplin…
  Solutia :Iei o bila din primul sac, doua din al doilea… zece din al zecelea, apoi dupa ce le cantaresti si afli solutia ghicitorii de gradinita vei intelege poate ca esti o epava umana vei baga toate bilele intr-un sac, o sa ti-l legi legi de gat si sari in cel mai apropiat lac.Succes garantat-vei fi campion mondial la inot subacvatic !

 29. cris spune:

  @ tiberiu

  Exista nu numai un glumit patologic, hahaitul smintitilor, ci si exchibitionism. Alcoolul mai aduce ceva in afara de dementa si ciroza, o dezinhibitie de fatada, adica fara atributele reale (putere, potenta, inteligenta, valoare) care sa o sustina, in limbajul dementei Korsakov, o dezinhibitie confabulatorie. E probabil un mecanism inconstient de compensare pentru decaderea reala fizica si mentala: Acest individ de o impotenta agresiva confabuleaza, latra din ce in ce mai tare pe masura ce i se duc si creierii si alte organe.

 30. cris spune:

  @ Tiberiu

  adicatelea confabulation lele floareo.

  revenind la ce ai spus mai sus, cred ca ai dreptate. Exista desigur o componenta competitionala in destule examene, dar cel mai important lucru este o evaluare corecta a ceea ce invata cineva, si este in aceeasi masura si o evaluare a intregului sistem de invatamint. Demonstratia asta a lui funeriu nu are de a face cu invatamintul, competitia ori evaluarea, este de fapt inca o umilire inca un exercitiu de dispret in spiritul si gindirea basescianista.

 31. Kronstadt an der Graft spune:

  Stimaţi prieteni, aş vrea să vă reamintesc că orice dictator, asta ca să folosim un termen generic, nu poate exista fără sprijinul unor aliaţi, ţucălari adică. În domeniul învăţământului românesc este aceeaşi situaţie ca în întreg sistemul românesc, adică instalarea generalizată a incompetenţei şi mercantilismului, mai ales la vârf. Nu este cazul să consumăm muniţie pe preşedinte acolo unde el nu e tocmai vinovat, decât pentru faptul că nu sesizează incompetenţa ministerială. Aşa cum mareşalului Antonescu i se reproşează pe bună dreptate că în timpul cât a condus el ţara s-au petrecut atrocităţile ştiute acum de toată lumea, tot aşa în timpul ministeriatului lui Funeriu învăţământul şi-a continuat degringolada ultimilor douăzeci de ani. Dar tot aşa nu este cazul să-i uităm şi pe ceilalţi miniştri ai învăţământului, inclusiv liberali, care au zăpăcit fără discuţie acest teribil de important minister.

 32. Kronstadt an der Graft spune:

  Ce pot eu să critic este faptul că s-au trezit ca după un an de spoială didactică, cu un corp profesoral bulversat, tracasat şi decimat, s-au hotărât aşa, în timpul meciului, să schimbe pretenţiile şi să ridice ştacheta. Şi în timp ce elevii au contat pe faptul că cu mită şi cu mişmaşuri se poate rezolva bacul, s-au trezit la sfârşit că pică cerul pe ei. Evident că asta este soluţia, o selecţie corectă şi riguroasă, dar ce te faci cu liceele apărute ca spuma mării, cu personal mediocru şi cu pretenţii sub orice standard?

 33. cris spune:

  @ Kronstadt

  Distrugerea invatamintului nu e in nici un caz doar ideea lui funeriu.

  Am o teorie dupa care fiecare noua conducere incompetenta a unei tari incepe cu doua domenii: invatamintul si medicina. Pe de o parte sunt categorii lipsite de aparare, copii, bolnavi, pe de alta parte profesional oameni relativ neimplicati in politica si prea ocupati ca sa fie vocali – personalul medical si profesorii. Schimbarile nu necesita multi bani, iar consecintele dezastruoase in genere se vad dupa multi ani, in timp ce guvernele respective se pot bate cu pumnii in piept ca au mai reformat ceva. Dorinta si rapiditatea/schimbarile peste noapte in invatamint si medicina, am ajuns sa le consider masura oportunismului si incompetentei unui guvern. ori acestea ar trebui, dimpotriva, sa fie cele mai bine gindite, coerente si apolitice domenii.

  Funeriu e doar in spiritul de devalmaseala generalizata, tufasa si fara sa apuci sa te dezmeticesti a guvernului lui boc si basescu. Un soi de caricatura de Gleichschaltung, adica amesteste-i Doamne.

 34. tiberiu spune:

  @Cris
  Lucrurile stau mult mai simplu: asa cum au hotarat in mod arbitrar sa taie in carne vie salariile bugetarilor pentru ca “ei” sa aiba ce devaliza pt. vilele lor, pt.posetutele lor de firma si pt. concediile lor la Monte Carlo, dar si pentru viitoarele campanii electorale in care vor inapoia cetatenilor jefuiti un kil de ulei (din banii lor furati), tot asa au hotarat sa-i umileasca si sa reprime toate sperantele de viitor ale tineretului spunandu-le prin acest bacalaureat esuat: sunteti niste nimicuri, veti fi ospatari la chefurile noastre, veti fi cameristele cu care ne vom face toate poftele, sunteti sclavii nostri.Cine nu este cu noi va trebui sa-si ia talpasita.Cine este cu noi (ca Igas) va face 3 facultati(apoi bacalaureatul )si pana la 30 de ani si va fi ministru.
  Simplu ca buna ziua !

 35. tiberiu spune:

  @VV
  Sunt profesor dar nu in Romania, ma informez si eu ce e la voi pe net si tv.

 36. cris spune:

  Caracteristica a dementei, respectivii repeta la nesfirsit aceleasi lucruri ca o moara stricata, bine ca s-a inventat copy-paste-ul, le face viata mai usoara…… si lor si noua: delete.

 37. Dorin spune:

  @ All:

  Faptul ca in ultima vreme am postat mai putine comentarii nu inseamna ca nu citesc.

  Totusi, desi englezul zice “no news is good news” desfasurarea ultimelor doua saptamani pot spune insa ca fost de-a dreptul naucitoare. Desi de felul meu ma consider un optimist, iar de mai multe luni ajunsesem la o pozitie pesimista, aceste doua saptamani mi-au zdrucinat din nou convingerile. Imi ziceam: “mai rau de atat nu se poate”. Iata ca greseam. Mereu se poate mai multa proasta-crestere, marlanie si mitocanie gratuita. Daca bunul simt si inteligenta sunt mereu limitate, prostia, proasta crestere si mahalagismul sunt intotdeauna fara margini. Nu degeaba se spune ca mama tampitilor e mereu gravida.

  La fel ca si in momentul 13 iunie 1990, cand agresiunea brutala a statului impotriva propriilor cetateni m-a lasat fara cuvinte. Desigur ca nu tacerea este cea mai buna reactie, insa fiind de felul meu mai degraba obisnuit cu schitele si desenele decat cu manuirea maiastra a cuvintelor precum gazda noastra, am preferat sa-i las pe altii s-o faca. De aceea, iti multumesc, Varujan, pentru din discursul tinut pentru comemorarea acelei pete negre a istoriei noastre recente. De asemenea, iti multumesc ca ai luat atitudine publica impotriva manjirii fara precedent a istoriei nationale la care s-a dedat carmaciul sef.

  Nu pot incheia inainte sa va semnalez articolul “Haimanalâcul fosforescent” scris de domnul Dorin Tudoran pe care puteti sa-l cititi aici:

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/haimanalacul-fosforescent-65112.html

 38. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, sunteti pe cai mari. Aveti adversari pe masura in materie de propaganda: Roberta Anastase (Reborta) si Alin Popoviciu (Sobolanul de Stepa). Nici tampitul de Tinel nu-i de neglijat. Hoara roade ceva pe la huila, a mai ramas ciudatul ala de Oajdea cu figura lui de Goebels. Poate se sinucide inainte de 2012 si scapam definitiv de el!

 39. cris spune:

  @ Dorin

  Foarte bun articolul.

  Nu stiu daca l-ai auzit pe Bogdan Teodorescu la Punctul de Intilnire vorbind despre scopul acestor ultime subiecte aiuritoare de pe “chelia doctrinara”, carare nici de stinga nici de dreapta ci de incurca-i drace. O introducere buna dincolo de cortinele de fum ale manipularii – oare pe aceasta de unde a invatat-o basescu, caci un conducator de piroga nu are cum si mai ales de ce sa fie instruit in asa ceva, ofiter o fi dar nu de marina – intrebare retorica.

  As adauga la ce a spus Teodorescu ca a arunca baliverne pe piata informationala, subiecte cu incarcatura emotionala puternica, este o tehnica arhicunoscuta nu numai de a distrage atentia de la subiecte importante, ci si o tehnica de obosire a populatiei. Aceasta trebuie ultragiata, ametita, stirnita emotional constant pentru ca la momentul x, cel cu adevarat important, sa nu mai reactioneze, sa devina apatica. Din aceasta perspectiva cred ca acest individ nu ar mai trebui lasat sa faca agenda subiectelor publice, si nu e alta solutie decit ca USL sa isi creeze si sa vina pe piata informationala cu propriile subiecte care sa domine atentia publicului. Nu putem sa ne punem dopuri in urechi, nici basescu nu are tocmai plete de sirena dar are talent vocal cacofonic, si pare ca e o odisee fara sfirsit spre normalitate. Cred ca nu poti decit sa tragi un sut scurt si bine tintit in coastele sirenei si sa te apuci tu sa “cinti” mai tare si mai coerent decit ea.

 40. un liberal optimist spune:

  @cris, @all,
  Am sentimentul ca ne supralicitam Maestrul, tinand cont de faptul ca si la nivelul pnl, cat si al usl s-au schimbat responsabilitatile. Eu cred ca Maestrul trebuie surclasat doar pe teme de macroeconomie si doar prin prisma celui mai performant comunicator al Opozitiei (exceptandu-l pe Crin!). Observ ca si Ponta se reinventeaza dupa seria de compromisuri comise in ultimii 8-9 ani). Si mai are agatati de gat si pe Iliescu, si pe Nastase si pe Dragnea scl.Sa nu mai zic de basescu pe care l-a reinventat pe timpul cand era seful corpului de control al lui Nastase! Eu, de exemplu mai comentez pe blogul lui Dan Mihalache. (cam de pomana!).

 41. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, sper din tot sufletul că nu veţi trece peste acest nefericit dezastru relizat sută la sută de pedişti. Nu este normal ca o asemenea gugumănie politică să rămână nepedepsită. Consider că veni timpul să le fie imputate acţiunile diletantiste şi rezultatele imorale care le-au obţinut de când sunt singurei la guvernare.
  Mi se rupe sufletul când mă gândesc ce înseamnă pentru un absolvent de învăţământ mediu ratarea unui an. Sunt convins că n-aţi uitat că la vârsta aceea un an înseamnă enorm. O ratare la vârsta asta lasă urme timp de ani şi ani, fără a mai vorbi de tentativele de suicid care au loc neştiute de cei din jur. Iarăşi nu ţinem cont de părinţii şocaţi ai unor tineri cu rezultate bunicele pe parcursul anului, şi care primesc realitatea dură a lipsei de calitate a corpului didactic din şcoala unde odrasla lor zburdă abea la spartul târgului, când nu se mai poate face nimic. Cine le plăteşte acestora lipsa de evaluare corectă a copilului lor? Badea Funeriu a făcut o socoteală primitivă, ia să vedem cum îi prindem pe infractori şi pac, a dat cu subiectul dificil în elevi, fără să-şi pună problema că una este liceul X din Bucureşti şi alta este liceul Y din Strehaia.

 42. un liberal optimist spune:

  @Kronstadt,
  Tocmai am scris ca Maestrul nu e gurul invatamantului, chiar daca e Maestru!Scrieti-i vreo problema de economie si matematica. Precis o sa va raspunda. In subtext imi amintesc o aparitie al altui armean “rau” (pe adevaratelea!-unul Pambuccian), pe la o televiziune obscura in care spunea ca ii este recunoscator unui profesor al carui nume ii scapa privind analiza functionala. Acum, ce sa spun despre armeanul asta idiot, care in bucuria contractelor cu statul a ajuns curva basescului si influienteaza acea minoritate parlamentara pentru a debalansa vointa populara.Si culmea a ajuns si urat ca dracu’. Cand era in Opozitie arata dracu’ a barbat nu a curva masculina!

 43. Kronstadt an der Graft spune:

  @un liberal optimist
  În principiu sunt de acord cu ideea de a dialoga pe teme agreate de dl. senator, dar mi se pare corect ca domnia sa să fie preocupat de politică în general şi la zi, iar eu sunt curios să aflu care sunt opiniile dumnealui, adică cele a le partidului, ca să ştiu dacă mai are rost să mă duc la vot data viitoare, sau să-mi exprim votul prin neprezentare. Pentru că susţin cu îndârjire că dreptul de a nu mă prezenta la vot atunci când nu există nici o ofertă care să mă mulţumească, este un drept tot atât de democratic ca cel de a nu fi obligat să mă duc să-l ascult pe Băsescu când vrea să ţină un miting în piaţa centrală a localităţii.

 44. un liberal optimist spune:

  @Kronstadt,
  Un adevarat liberal moare dar nu se preda! Nu neaparat cu carnet de partid. Cred ca nici Maestrul n-are carnet, dar e atat de liberal incat uneori mai scapa si calul prin campiile gratioase ale ordoliberalismului!

 45. Kronstadt an der Graft spune:

  @un liberal optimist
  În nemernicia mea constat că am un lipsus, nu ştiu ce înseamnă ordoliberalism. E grav?

 46. tiberiu spune:

  Iata un citat edificator pentru perspectiva invatamantului (si nu numai) din
  http://www.ziare.com/basescu/presedinte/scoala-noastra-chiar-scoate-tampiti-1105168

  In cazul in care v-a speriat rezultatul bacalaureatului din acest an, stati linistiti, in viitor va fi si mai rau si mai mult prapad. Coordonatele sistemului nostru de educatie au fost trasate inca din vara lui 2009. Cititi si intelegeti ce puteti:

  “Situatia educatiei Romaniei este dramatica. Dramatica din punct de vedere al calitatii. Nu vreau polemici, dar am convingerea ca despre papadie sau salata, orice copil, daca intra pe Google, afla cum e cu papadia si salata, daca vrea sa stie despre istoria antica, Herodot, intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata, neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti, pentru ca toate semnalele sunt: nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto pregatiti in scoli. Sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie. Noi facem filosofi! Si aia neincadrabili in campul muncii cu usurinta” – Traian Basescu

 47. un liberal optimist spune:

  @Kronstadt,
  Ordoliberalismul asta e un fel de doctrina pe care se straduieste s-o aplice basescu de vreo 3 ani ca model pentru toata lumea( Romania fiind cobaiul!).