Tema zilei – 26 iulie 2011: “Despre mintile care n-ar mai trebui sa stea la soare”

Pe domnul deputat al diasporei William Branza nu am avut prilejul sa il cunosc personal. Cred ca i-am evocat odata numele- altminteri nostim, cu rezonantele sale elizabetan-culinare – intr-o dezbatere in Senat, prilejuita de respingerea unei intiative legislative prin care William Branza cerea, nici mai mult, nici mai putin, decat impozitarea sumelor pe care romanii din diaspora le trimit acasa. Am intrebat atunci cum e posibil ca un deputat care reprezinta diaspora sa propuna o lege care loveste direct in interesele romanilor din diaspora. Am inteles apoi ca banii rezultati din introducerea acestui impozit (cateva zeci de milioane de euro) ar fi folosit unei structuri guvernamentale care, sub pretextul elaborarii unor proiecte culturale, ar fi folosit acesti bani in scopuri mai putin nobile.

Acelasi domn William Branza, autorul memorabilei initiative de a impozita remitentele romanilor din strainatate, arunca in mine cu toate acuzele care ii cad la indemana pentru ca nu doresc votul prin corespondenta. Ascultati si dvs.:

 

“Romanii din strainatate sunt patrimoniul nostru si nu niste dictatori pe care trebuie sa ii tinem departe de tara, asa cum insinuati dumneavoastra. Romanii din diaspora, cei care au sustinut economia ani de-a randul, au dreptul sa voteze. Este un drept pe care l-au castigat, la fel ca noi toti. A le oferi conditiile pentru exercitarea acestui drept si romanilor, care au facut zeci si chiar sute de kilometric pentru a-si exprima optiunea politica, este o datorie morala a Romaniei. Ura pentru romanii din strainatate care si-au exprimat clar de fiecare data optiunea de dreapta – dreapta din care dumneavoastra si seful dumneavoastra Antonescu ati ales sa o tradati, pentru a urca in barca socialistilor, de unde ii atacati permanent pe cetatenii Romaniei din strainatate – este de neadmis pentru un lider politic a carui datorie este sa isi apere cetatenii si nu sa ii oprime”.

 

Deci, ati inteles. Motivul real al faptului ca nu doresc votul prin corespondenta este ca ii urasc pe romanii din diaspora, i-am atacat permanent si vreau sa-i dezbin, chiar sa-i oprim (!?), daca se poate.

Eu cred ca situatia mea este chiar mai grava decat atat. M-am exprimat adesea in legatura cu faptul ca nici listele speciale nu ar trebui sa mai existe. Pe aceeasi logica, asta inseamna ca urasc intreg poporul roman, ca il atac si il oprim. Amintesc, totusi, ca PNL si PD, in 2004, acuzand fraudele Guvernului PSD, au obtinut anularea listelor speciale pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, fara ca prin asta sa urasca si sa atace poporul roman, ci, eventual, matrapazlacurile guvernamentale.

 

Nu, domnule Bill. Eu ii iubesc pe romanii de pretutindeni si as putea sa va aduc in acest sens dovezi si declaratii nenumarate. Dar cred ca in clipa in care eu as incepe sa aduc marturii ca-mi iubesc neamul, as cadea in acelasi ridicol in care se afla declaratiile domneavoastra. Eu nu vreau votul prin corespondenta nu pentru ca vreau sa iau cuiva dreptul de a vota, ci pentru ca vreau sa dam tuturor dreptul sa traiasca dupa cum voteaza, si nu sa se expuna la fraude si mistificari de tot felul. Sunteti disperati, nu stiti ce sa mai inventati ca sa va compensati lipsa de popularitate si, sub masca unor bune intentii, premeditati astfel de ticalosii.

 Eu nu stiu cat de bolsevica este aceasta alianta , USL, asta se va vedea atunci cand vom guverna, stiu insa ca , pana una-alta, dumneavoastra ati facut un Guvern cu PSD, nu noi, si mai stiu ca de dreapta te nasti, nu devii, asa, peste noapte. Astfel incat nu va mai laudati atata cu dreapta care v-a lovit brusc, atunci cand n-ati mai avut loc la stanga. Si cata vreme v-ati batut joc, impreuna cu ambasadele noastre, de alegerile din anul 2009, cata vreme ministrul dvs. de externe s-a angajat mobilizator sa va aduca un million (!?) de voturi din diaspora, nu vad ce tupeu ati avea acum sa clamati corectitudinea unui vot prin corespondenta, vot pe care nici macar democratii consolidate nu se incumeta sa-l legifereze.

 

Cum va spuneam, ne vedem in Piata Universitatii. Va va fi mai greu de data asta cu golanii, caci minerii vor veni mai degraba cu noi decat impotriva noastra, iar politistii, in loc sa va apere, se vor intrece in aruncatul sepcilor in gardul Cotroceniului.

67 Responses to “Tema zilei – 26 iulie 2011: “Despre mintile care n-ar mai trebui sa stea la soare””

  1. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,
    De ziua Dumneavoastra va urez La Multi Ani! Multa sanatate fericire, prosperitate si foarte mult noroc.

  2. Filip G spune:

    Am frisoane cand ma gandesc la William Branza ,el viza un post de ministru.
    Dar asta e romania in care traim.
    Un tren special ce transporta focoase avea in componenta
    1 bucata mecanic
    1 bucata ajutor mecanic
    10 jandarmi.
    La un momendat trenul opreste sa faca o livrare de motorina
    Jandarmi au considerat ca e normal,fara a raporta un furt.Era simplu sa sune la 112 si sa raporteze
    Mecanicul si ajutorul au fost demisi
    Ce se intampla cu cei 10 jandarmi,vor fi avansati?

  3. cris spune:

    1. Domnul brinza ar trebui sa citeasca ceva legislatie internationala ca sa priceapa ca nu poate practica dubla impozitare: pe ceea ce trimite un roman din strainatate – si sunt bani impozitati de statul respectiv-, nu poate pune si dumnealui/statul roman un al doilea impozit/taxa. Si poate fi sigur ca daca el nu stie de aceasta, romanii din strainatate pe care vrea sa-i taxeze extra, stiu.

    2. Statul roman ar trebui sa aranjeze mai intii ca cei din strainatate sa-si poata cere confirmari de la institutiile romanesti de stat prin corespondenta, asa cum este in orice tara normala, sau ca prelungirile de pasaport sa fie mai usor de facut, prin corespondenta, in loc sa fie obligati sa mearga la sute de kilometri distanta sa-si obtina iata cel mai scump pasaport din lume – am ris in hohote aflind ca cei din Hawaii trebuie sa-si faca pasaportul la Washington si cei din Alaska in California ( numai drumul si cazarea ar fi peste 1500 usd). Daca domnul brinza isi inchipuie ca in aceste conditii romanii din diaspora sunt impresionati de patetismul cu care le cere dreptul de a vota prin corespondenta, e cel putin ridicol.

    3. Atunci cind se bate cu pumnul in piept cu “romanii din diaspora” sa-si aduca aminte ca parlamentarii dumnealui de diaspora, citi sunt – patru, cinci – au fost “votati” in total de poate vreo 6000 de romani (unul mi se pare a fost votat in parlament de doar 30 de oameni) din milioanele din diaspora. Sunt parlamentari de buzunar dupa reprezentativitate, nu de diaspora.
    Conform legii electorale:
    Art. 5. – (1) Deputaţii şi senatorii se aleg în colegii uninominale
    constituite potrivit prevederilor art. 11, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
    (2) Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor
    este de un deputat la 70.000 locuitori.
    (3) Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un
    senator la 160.000 locuitori.
    (4) Numărul locuitorilor care se ia în calcul este cel rezultat în
    urma ultimului recensământ al populaţiei, publicat de Institutul Naţional de Statistică.

    ( NB – domnul Lubanovici, “deputat de diaspora” reprezinta nu 70.000 ci romanii din doua Americi, Noua Zeelanda si Australia….)

    Sa faca deci mai intii un recensamint al diasporenilor, daca tot considera ca au aceleasi drepturi electorale cu cei din Romania. Despre ce respectare a legii electorale ori principiului reprezentativitatii vorbim cind nu stiu cine e votat de 30, altul de 1000, fara sa existe un recensamint? In ce conditii legale se poate spune ca un domn lubanovici de pilda reprezinta milioanele de romani de pe trei continente? Dumnealor parlamentarii de diaspora, incepind cu brinza, de fapt pe cine reprezinta si ce suport legal au sa o faca?

  4. Corina Chiriac spune:

    @VV Mda, minti infierbantate…da’, oare, n-o fi stricata branza? :-)

  5. cris spune:

    @ Corina

    probabil ca si brinza tot de la cap se impute. Ma refer la Cap de Mort/Valdemort/The one who must not be named, desigur, care a descoperit ca in virful celor trei puteri ale statului sta…. seful statului, toata lumea la comanda unuia – democratie originala probabil ca sa nu-i spunem autoritarism ori debut de dictator. Asa cum The one who must not …..are halucinatii de reprezentare si autoritate, si merge cu mult in afara descriptiei postului dumnealui, asa are si brinza lui halucinatii ca reprezinta si are vreo autoritate sa vorbeasca in numele – ce sforaitor suna venind de la o brinza – diasporei. Crezi ca de la miros vin halucinatiile?

  6. tudor spune:

    @VV

    Imi este dificil chiar si sa i pomenesc numele domnului in cauza, iar o polemica cu acesta ar fi chiar fara sens.
    Mai mult chiar, imi face greata.

    Faptul ca , asa cum spune si @cris, romanii din diaspora intampina o multime de dificultati reale in chestiuni mult mai presante de care dlui in cauza putin ii pasa, nu ar mai trebui demonstrat.

    Chiar mi e dor de Piata Universitatii …

  7. tudor spune:

    In acelasi timp, sa nu uitam ca pnl ul nu a propus diasporei niste adevarate personalitati.
    Si nici nu prea se arata a fi altfel ..
    Mda.

  8. Filip G spune:

    Piata Universitatii,fara dansul pinguinului.
    Altfel nu are rost.

  9. antimarinari spune:

    @ cu putina intarziere va rog sa primiti si urarea mea de “La multi ani!Viata lunga si … sa nu uitam cu totii:

    „Asezarea vietilor noastre pe o cale autentica, datatoare de sens, incepe de la aceasta reintoarcere catre mortii cei noi, catre asumarea lor, catre impacarea cu ei. Ei vor invinge prin noi, prin felul in care vom intelege ca schimbarea lumii incepe cu schimbarea din fiecare. Acest pelerinaj catre sine nu se poate face fara intelegerea faptului ca adevarata istorie o fac cei invinsi, ca ne vom recapata sensul abia in clipa in care lumea noastra va semana cu lumea pentru care au murit ei.”

  10. antimarinari spune:

    despre branza, …
    nu merita nici o atentie ca om ,
    cata vreme el si altu’ care ii zice tot cu “B “au facut posibile “inginerii” precum Paris si mai stiu eu pe unde si-au bagat coada , pentru mine astia nu sunt decat IMPOSTORI .
    SI SUNT IMPOSTORI CARE TREBUIE SA PLATEASCA , NU CU SUSPENDARE, CI CU VARF SI INDESAT .

    chiar, culmea , prea mult de B la “rozatoarele” astea …
    si iar culmea, daca nu ma insel branza asta se ocupa chiar cu deratizarea , pe la metrou ..etc

  11. Mihai sr. spune:

    Draga Varujan,

    Vreau sa te completez la remarca ta ca PD vede in Diaspora un rezervor electoral.
    Din pacate, asa este.
    Dar este asa de facil rezervorul asta pentru ei, si pentru ca PNL nu s-a acupat de loc de problema. Tii minte (cu multe teme in urma), ca am subliniat necesitatea asta ?
    Unele idei ar treui sa le „rumegati” mai mult. PNL ar putea sa faca un departament pentru diaspora, sau chiar filiale.

    Cu privire la The day after B. In abecedarul portocaliu, dupa B vine tot B. Si nu e o simpla fantasma a mea. Dupa modificarea Constitutiei, Mr. B ar putea sa mai vrea odata (ca pe vremuri, Iliescu). Asa ca e prea devreme entuziasmul orizontului de dupa B.

    PS. Spre rusinea mea, nu am stiut ca zilele trecute a fost ziua ta. Primeste, cu intarziere, distinsele mele consideratiuni si urarile mele de bine.

  12. Mihai sr. spune:

    @ VV

    Am fost duminica, 24 iulie, la palatal Mogosoaia. A fost o splendida seara de poezie si muzica cu Dan Mircea Cipariu si Mike Godoroja.
    M-am uitat dupa tine, dar nu te-am vazut.
    Cu drag

  13. cris spune:

    @ VV

    Nu cred ca pd poate vedea in diaspora un rezervor electoral – repet: in ce conditii poate diaspora sa participe la alegeri, prin corespondenta sau nu, atita timp cit nu exista un recensamint oarecare, nu exista o respectare a legii electorale in ce priveste reprezentarea proportionala? Cum de s-a permis de citiva ani sa existe acei maimutoi asa numiti reprezentanti ai diasporei sa functioneze in parlament? Cum de exista acel domn lubanovici, de care am auzit din intimplare acum citeva luni, care sa reprezinte ( PE CINE?) trei continente de diaspora in parlament?

    In aceste conditii pd vede in diaspora nici macar o masa de manevra, nici macar niste voturi, ci un rezervor de frauda, un rezervor de halucinatii democratic-originale, de smecherii pro-autoritatriene. Iar a lua atitudine impotriva acestui lucru trebuie sa inceapa, parerea mea diasporeana, cu faptul ca si cei care sunt in parlament, acum, sunt acolo ilegal si nelegitim. In ce ma priveste, ma opun nu doar votului prin corespondenta ci cu totul unei proceduri electorale careia i se asigura o semi-legalitate de fatada, refuz sa ma fac parte, in orice mod, la asemenea farsa de prost gust. Faceti mai intii recensamint, intrebati-i pe cei din diaspora daca vor sa voteze, apoi asigurati-le conditiile unui vot legitim si legal. First things first.

    • @ cris

      Draga mea, cine, cum reprezintă contează mai putin. Parlamentarii diasporei pot sa fie sau sa nu fie, important e ca voturile se aduna si dau mandate. Romanii plecați oricum nu au suferit de pe urma guvernării PD, de asta acolo guvernul are mai multi adepti. Plus ca se fura.

  14. tudor spune:

    @VV
    Domnule Senator,
    In fapt, in societatea romaneasca deficitul de democratie se adanceste, clivajele (nu mi place termenul) se acutizeaza, tendintele generale nu mi ofera temeiul unor cinestiece sperante
    Consider, prin urmare, ca se apropie clipa in care opozitia sa se hotarasca: cat mai permite sa se legifereze orice ?

  15. cris spune:

    @ VV

    Conteaza aceasta idee de la radacina ei – intretine o zona cenusie de voturi potentiale greu de controlat; lipsa unui census si a respectarii reprezentarii proportionale face aceasta zona inca si mai cetoasa.

    Exagerez, dar imaginati-va acest scenariu de cosmar: The one who must not be named reuseste sa treaca acel punct din constitutie in care se precizeaza ca presedintele nu poate fi suspendat prin referendum decit de un anume procent din totalul electoratului, nu din totalul electoratului prezent la vot. Cum tot electoratul se intinde pe cinci continente si nimeni nu stie macar aproximativ citi sunt, valdemort al nostru nu ar putea fi suspendat niciodata: acel 50%+ ar deveni o asimptota.

    Doar subliniez cit de nociva este aceasta idee din start si lasata sa functioneze pentru ca, mda, “merge si asa”. Aceasta zona cenusie, strimb introdusa in ideea de alegeri, reprezentanti in parlament, etc, bine exploatata de cei care au creat-o, lasata sa existe strimb de ceilalti, devine o asimptota a fraudei, pentru opozitie o lupta cu morile de vint iar pentru romani si din tara si din afara o sursa permanenta de discordie si durere.

    • @ cris

      Cristina, nu poți face deosebire, la vot, între cetățenii unei tari. Exista tari care pun restricții la candidaturi, dar la dreptul de vot nu se poate.

  16. PAPASTRATOS spune:

    Personal consider ca, nici nu a fi trebui sa-i raspundeti acestui individ al carui nume este asemanator cu produsul rezultat din prelucrarea lichidului generat de ugerul unei vaci ca urmare a digerarii unei vegetatii oarecare.
    Discursul acestu WB (care se pare ca sufera de sindromul “B”) este generat de teama si cosmarul votului din 2012. Se simt abandonati si marginalizati de societate si chiar de diaspora.
    Altfel spus, nu va mai pierdeti timpul cu astfel de exemplare !!

  17. tudor spune:

    @vv

    Domnule Senator,
    Ati propus sa vorbim despre ziua de dupa castigarea alegerilor de catre usl: cum , cu ce, cu cine?
    Indraznesc un scenariu.
    Din cate am ineles dintr o declaratie preluata a dlui mihai voicu – Spleen, pnl ul va avea dreptul sa propuna candidati pentru presedintia a 12 consilii judetene si pentru 8 primarii resedinte de judet.
    Daca informatia este reala, nu stiu de ce l mai tineti pe dl antonescu, ar trebui dat afara maine.
    Singura conditie a acceptarii “uniunii” din partea pnl ar fi trebuit sa fie paritatea, nimic mai putin.
    Mi e teama ca, asa cum inteleg ca a negociat dl antonescu, adica functia de prim ministru pentru dl ponta si un viitor parlament cu 40% psd, a vorbi despre ziua de dupa B cu oarecare speranta seamana mai degraba a inconstienta.
    Sa ma explic: daca usl ul obtine 60% din numarul total de parlamentari, iar pnl ul va avea 20 din numarul total, nu va fi decat un apendice de trista figura, psd ul putand oricand sa formeze o majoritate cu udmr ul si cu cativa transfugi
    Adica daca pretul scaparii de B este trecerea in derizoriu a pnl si datul tarii pe mana psd ului, ma intreb de ce mai fac unii politica si se numesc liberali
    As avea un raspuns la indemana, dar e prea dur si nu doresc sa fie trecut cumva in contul dumneavoastra.

    Consider, asadar, ca inainte de a vorbi despre programe, proiecte si alte minunatii ar trebui , ar trebui clarifiicate acum, pana in toamna, aceste aspecte.

    Imi doresc sa n am dreptate.

  18. tudor spune:

    @VV
    Nu inteleg la ce risc va referiti, mai exact care este diferenta daca legifereaza cu opozitia sau fara.

  19. maca spune:

    D-le senator,
    Sunt foarte surprins de faptul ca nici macar un politian nu trateaza subiecte cum ar fi intrarea SUA in incapacitate de plata, sau gradul de indatorare foarte mare a unor state din Europa de vest, Franta, Irlanda, Grecia, devalorizarea euro & $ fata de aur, evolutia petrolului pe burse, posibilitatea unui al-2-lea val al crizei mondiale. La tv se comenteaza doar scandalul de la Deta, o barfa maruta de pe ulita satului. Si daca am avea cel mai competent guvern ( nu este cazul) daca economia SUA se prabuseste, Romania nici nu mai conteaza, este ca si cum nici nu am mai fi existat, ajungem mai rau ca in comunism.

    • @ maca

      Draga Maca, ce-am putea comenta la alții când la noi e cum e. Vrei sa patim ca cel care moare de grija altuia? Am scris cel Putin doua comentarii pe teme asta in ultima vreme. Tu ai dispărut.

  20. tudor spune:

    @maca
    “daca economia SUA se prabuseste …”
    de acord, dar cu ce ar putea influenta discutiile noastre chestia asta?

    cu stima,

  21. sierra spune:

    Domnule Vosganian,

    Dreptul de vot este unul din drepturile fundamentale ale omului, insa el poate fi conditionat de rezidenta. Din cate stiu eu Danemarca, Irlanda si Germania nu acorda drept de vot celor care nu au domiciliu permanent in tara. Si se pare ca acest subiect este dezbatut in tari care au o diaspora atat de numeroasa, incat votul acesteia l-ar putea rasturna pe cel din tara.

    Mie mi se par pertinente argumentele celor care nu sunt de acord ca diaspora sa aiba drept de vot, totusi trebuie tinut cont de faptul ca cea mai mare parte a diasporei romanesti e de fapt exilul romanesc. Oamenii aia nu au plecat de bunavoie, au fost siliti sa plece din motive politice, economice etc. Moral vorbind, nu poti sa le retragi dreptul de vot, sa le mai dai o palma dupa ce au primit destule suturi in fund de la tarisoara.

    Despre votul prin corespondenta n-am nimic a comenta, intentia PDL de fraudare e evidenta, doar imi exprim scepticismul fata de o “Piata Universitatii” reloaded, in eventualitatea trecerii proiectului de lege. Din pacate, Romania nu prea are cetateni, are mai degraba populatie. O intrebare fundamentala ar fi cum transformi populatia in societate civila, in cetateni care sa stie cum si cand sa protesteze. Un posibil mijloc ar fi votul obligatoriu. De ce n-am vorbi, deci, si despre votul obligatoriu?

  22. cris spune:

    Vad ca nu se intelege ce spun. Care e marea scofala ca, daca vreti intr-adevar ca diaspora sa existe si sa aiba un cuvint de spus, aceasta sa fie drept nu strimb? Ambasadele au evidenta pasapoartelor, ca ei le prelungesc. Daca prelungirea e facuta in Romania datele se pot trimite ambasadei respective. Cu pasapoartele biometrice datele sunt trimise instantaneu in tara in momentul in care ai scris formularele si ti s-au bagat datele in computer: se traieste in era computerelor nu in cea de piatra chiar si in ce priveste ministerul de externe romanesc. Este asa de greu sa adunati datele de la ambasade sa faceti un census, sa vedeti citi romani cu cetatenie/pasaport sunt unde? E atit de greu ca, in timp, in momentul in care fiecare vine sa isi reinnoiasca pasaportul, sa fie intrebat daca vrea sa voteze, sa i se dea o carte de alegator, sa fie informat coerent unde, cum si cind poate sa-si exercite dreptul la vot? Nu, asa ceva nu exista, in schimb exista tichia de margaritar a lui baconski, “votul prin corespondenta”, ori tichia portocalie a mandatelor din parlament strecurate pe usa din dos cu 30 de voturi.

    Vorbesc de o idee pervertita, strimb introdusa, fara sa existe reguli clare si in acord cu legea electorala, nu de faptul ca unii ar avea si altii nu drept de vot. Cei din diaspora au drept de vot, si ma refer la “prima generatie” cei care isi rup spinarile luind viata de la zero, de la paharul din care sa bea apa si salteaua pe care sa-si puna oasele, ca si cum ar fi dat focul peste tot ce au avut vreodata, si in acelasi timp trimit din ce au ca sa traiasca cei de acasa. Aceia sunt mult mai afectati de ce se intimpla in Romania, mult mai implicati decit va inchipuiti. Si daca v-ati uita numai la miliardele de euro pe an de implicare trimisi in Romania, miliarde care nu curg din cer ci sunt tot atitea miliarde de picaturi de singe si sudoare, si ar fi de ajuns.

    Si poate tocmai de aceea, pentru dirzenia, curajul si rezistenta pe care o au, si care nu e cu nimic mai prejos decit a celor din tara, daca nu pentru simplul fapt ca sunt cetateni romani, au si dreptul la acel minim respect, ca daca vor sa-si faca auzit cuvintul si le pasa, aceasta sa fie facut curat, nu sa fie folositi nici macar ca niste jucarii ci ca un teatru de umbre. ( “Diaspora l-a votat pe basescu”, care diaspora?, nici o suta de mii de oameni dusi de nas sa voteze aiurea, din cite milioane? Ca sa se mai strecoare si voturi fraudate pe linga ale lor? pentru Romania spuneti ca basescu a fost votat de 5 milioane din 15, pentru diaspora de ce nu spuneti raspicat sunt 100.000 din atitea milioane, opt, zece, doisprezece, ca sa pastram proportiile?)

  23. cris spune:

    Diaspora imi pare o comunitate umilita de strimbatatea politicii romanesti: dispretuitorul capsunari (adica imbecili?, de ce? pentru ca muncesc in loc sa stea cu miinile in sin?), masa de manevra, tapi ispasitori. Acesti oameni nu au plecat de fapt din Romania, si-au luat Romania cu ei, ca pe bolovanul femeii simple, cea care si-a pus in geamantan nu haine de drum ci un bolovan de riu din fata casei, cea de care vorbea undeva Dan Puric, au plecat dintr-un loc in care au fost sufocati si umiliti, dintr-o tara care nu mai e Romania, ci o groapa de noroi in care o mina de neaveniti se tot joaca rinjind cu vietile celorlalti. De ce ar perpetua, lasindu-se folositi ca si capsunari/tapi ispasitori, umilinta de care au fugit?

    Ce permiteti la acest moment sa se intimple cu voturile celor carora le mai pasa de tara lor, oamenii cu bolovanul, e o ciulama gretoasa. Indiferent cum o intorci, ca diasporean obisnuit deja cu normalitatea democratica (normal de la norma, regula) nu poti decit sa taci si sa-ti tii miinile legate la spate cind vine vorba de votul ca cetatean roman, daca ai un dram de minte, ca sa nu fii folosit impotriva propriei tale tari si a propriei constiinte. Sa votezi in aceste conditii mocirloase te face parte fara sa vrei la o alba-neagra de interese si manipulari, te trece intr-o zona cu semi-legalitate gri si lesioasa. Si este intretinuta aceasta stare cu buna stiinta de cei interesati, sau pur si simplu indolenti, ca Romania sa ramina o tara a lucrurilor fara cap si coada si mai ales fara coloana vertebrala si responsabilitate, tara a ciorbelor de interese si a lui “merge si asa”, tara in care nu doar legea ci si 1+1 face ce vrea un basescu sau altul.

  24. sierra spune:

    @cris

    Sunt total de acord cu tine. De asta nici eu nu merg sa votez la vreo ambasada sau consulat.

    O precizare doar: e greu de pus in aplicare un sistem care sa functioneze ceas si care sa asigure alegeri libere si corecte pentru diaspora. In primul rand, in Europa e mai greu sa tii o evidenta, pentru ca se calatoreste doar cu buletinul. Daca cetateanul nu contacteaza ambasada, e dificil de aflat pe unde sunt si cati sunt romanii din Europa. Poate recensamantul pe care-l fac acum in tara sa dea niste cifre. E posibil ca el sa fie facut tocmai pentru a avea o situatie cat de cat clara a romanilor plecati la munca in strainatate. Sa stie baietii daca merita sau nu sa se agite cu votul prin corespondenta.
    Dar cea mai mare problema este calitatea umana si profesionala deplorabila a majoritatii celor care lucreaza in ambasade si consulate. Ca si-n ministerul de externe, e o viermuiala sinistra de neamuri, pile si relatii. Deci, chiar daca cineva ar gandi un sistem de vot ok pentru diaspora, eu cred ca n-are cine sa-l implementeze.

  25. cris spune:

    @ sierra

    sunt si citeva milioane in State si Canada de care uiti, si destui in Australia si Noua Zeelanda. De acord cu tine ca sistemul poate fi bun, depinde insa si de cine il implementeaza, dar macar Dumnezeului sa-l gindeasca cineva si sa incerce sa-l aplice, o incercare coerenta, cit de mica, de a pune lucrurile pe un fagas normal democratic. Votul prin corespondenta nu poate sa existe fara aceasta baza, poate veni mai tirziu daca un prim mecanism, de intrare in legalitate, ar functiona macar la nivel de ambasade/consulate.
    Ai dreptate, dar trebuie sa existe macar un dram de gindire coerenta pe care iata nu-l vad in ce priveste diaspora – vad numai o intrecere de cum sa mai gasim si pe altii/alte modalitati sa facem o mare frauda, sau un mare dezinteres, sau un potop de prejudecati care variaza evaluarea romanilor din afara granitei, pentru ca asta sunt in primul rind, romani, nu diaspora, intre “capsunari”, dezinteresati, nestiutori de cele care se intimpla in Romania sau tapi ispasitori.

  26. Mihai sr. spune:

    Draga Varujan,

    Nu cred ca a face un pic de activism politic in diaspora noastra ar echivala cu o cruzime. Mai intai, ca nu este nevoie ca cineva sa-i desbine. Ei sunt deja dezbinati. Chiar cei mai dezbinati dintre toate grupurile etnice vest-europene.

    Dupa mine, a nu actiona azi in diaspora romaneasca, echivaleaza cu ai parasi. Pe asta se bazeaza si d-nii portocalii, care se dovedesc, iata, mai pragmatici.

    Cu sinceritate.

  27. maca spune:

    @ tudor,
    Daca politicienii ar informa din timp populatia cu privire la riscurile unui cataclism, poate oamenii ar fi mai cumpatati, nu s-ar mai imprumuta din banci, ar merge mai mult pe jos si nu ar mai umple cosurile in supermarket.
    Uite eu ma antrenez deja psihologic pt asa ceva, cum ar fi sa ai energie electrica doar 4 ore pe zi, apa la robinet doar vreo 8, gaz la minim si cu intreruperi, sa rezisti ci minim de alimente si fara masina.

  28. maca spune:

    @d-le senator,
    Din pacate am fost ocupat cu cautarea unui loc de munca. Punctual ma refeream la faptul ca aceea ramura a economiei romanesti care mai functioneaza cat de cat competitiv, companiile multinationale sunt fie capital majoritar american, au piata de desfacere principala SUA sau Europa de vest, la aceasta dependenta m-am referit.

    • @ maca

      Asta e corect. Vezi ca e pe blog un text, cred ca din 19 Iulie, unde vorbesc despre acestea dependenta si vulnerabilitatile României. Sa știi, insa, ca in mod direct economia SUA nu prea e implicată in România. Dar, fireste, influente exista.

  29. cris spune:

    @ VV

    pai ce-am vorbit, prin ambasada/consulate, vor sa voteze, sunt rezidenti in strainatate, numitor comun si pentru cei care au pasaport si pentru cei care au nevoie doar de buletin este o carte de alegator, vor sa aleaga, isi iau o carte de alegator cu ceva timp bun inainte de alegeri, in care se specifica ca sunt in acel timp rezidenti in strainatate. Iar asta da, se poate face si prin corespondenta – trimiti copia dupa pasaport sau alt act doveditor de exemplu ca locuiesti undeva in strainatate, sau de la locul de munca.

    • @ cris

      Eu cred ca chiar si in aceasta inițiativa a guvernului este prevazut ca cine vrea sa voteze trebuie sa se înscrie pe o lista, altminteri nu ai chiar nici un control.

  30. tudor spune:

    @VV
    Indiferent daca votul prin corespondenta va trece sau nu, pdl ul va obtine puncte electorale in diaspora.
    Prin urmare, consider ca reactia pnl de respingere pur si simplu a ideii votului prin corespondenta nu este cea mai buna solutie; ar trebui gandita o strategie al carei obiectiv sa fie generarea, in randul diasporei romanesti, a sentimentului ca patria mama ii pretuieste si ii trateaza ca atare.
    Oricum, asta nu s ar putea face si fara schimbari majre in aparatul ministerului de externe, despre care multi vorbesc ca despre o cloaca securisto cumetrista.
    Altfel, acesti oameni vor ramane cu acelasi sentiment amar, ca este nevoie de ei doar la alegeri.

    Mda.

    • @ Tudor

      Sa nu fim nici ipocriti, nici demagogi. Romanii din Diaspora au nevoie de noi sa-i ajutam sa rămână romani, adică sa aibă scoli, biserici. Ultimul lucru la care se gândesc este sa voteze. Noi ne inchipuim asta, pentru ca avem vevoie de votul lor.

  31. cris spune:

    Alt aspect, cel subliniat de domnul Teodorescu la sinteza zilei si spus si de Tudor: si daca nu trec legea, pentru ca dumneavoastra nu oferiti nici o alternativa, deci nu va intereseaza romanii din strainatate in nici un fel, pedeul cu toata fanfaronada lor vor cistiga simpatizanti chiar daca nu pot pune in fapt votul prin corespondenta.

    Adaug: iar dumneavoastra veti si pierde suporteri. Unii vor alege foarte probabil sa nu se amestece in aceasta mascarada, pur si simplu. Cu toata bunavointa si spiritul suportiv, altii, vazind ca opozitia adopta atitudinea mioritica – vin ciobanii portocalii si dumneavoastra stati cu miinile in sin asteptindu-i cu un soi de stupoare filosofica sa va fure -, va vor intoarce spatele. De ce? In cazul celor plecati vorbiti totusi cu oameni pentru care normalitatea democratica a unei societati conteaza, e unul din motivele pentru care au plecat, pe de o parte. Pe de alta, vorbiti cu oameni profund antimioritici ca atitudine: si-au facut o viata lor si familiilor lor pornind cu miinile goale si genunchii zdreliti, pentru ei asteptatul filosofic nu exista.

    In final, revenind la bomboana pe coliva: daca se trece acest vot prin corespondenta, care nu vine deloc din vreo bunavointa subita (timeo danaos et dona ferentes) fata de diaspora, evident si cei neinteresati, si cei care sunt impotriva pedeului si a lui basescu vor aparea ca proportocalii fara macar sa o stie sau sa poata sa reactioneze eficient. Asimptota diasporei si potentialul de frauda vor deveni o realitate de data asta de netrecut.

  32. Emi spune:

    Deci trebuie stricata coalitia ACUM. Cine ofera o idee?

  33. Dorin spune:

    Ce m-au deranjat intotdeauna cel mai mult au fost nedreptatile. Cred ca asta a fost prima ocazie cand, copil mic fiind, am descoperit pe pielea mea ca nu traiesc intr-o tara normala, ci intr-una care accepta masuri diferite pentru cetatenii proprii si pentru cetatenii altei tari. Era vorba atunci despre ceva ce pare de-a dreptul ridicol azi: micile “shop”-uri de la Mamaia care vindeau masinute Matchbox. Eram fermecat de vitrinele unde erau expuse, insa tatal meu mi-a explicat ca puteau fi cumparate doar cu bani occidentali, marci sau dolari, iar cetatenilor romani le era interzis sa detina valuta. Deci, nici o sansa. Desigur, pe vremea aceea nu stiam de alte multe inegalitati mai mari, fata de care magazinele cu circuit inchis ale nomenclaturii, unde acestia puteau sa cumpere la preturi modice marfuri interzise cetateanului de rand devin niste simple glume. Ca mostenire din perioada respectiva mi-a ramas o repulsie absoluta fata de orice lege sau aranjament prin care unii cetateni devin “mai egali” in fata legii in raport cu semenii lor mai putin “orientati”.

    Asemenea multor alte legi post-decembriste, actuala lege electorala nu este nici pe departe perfecta, ea reusind sa creeze felurite situatii in care unii cetateni devin “mai egali” decat ceilalti.

    Din punct de vedere tehnic, in cazul unui vot se pot intalni doua situatii diferite: cea in care locul unde se exercita votul nu are nici cea mai mica importanta, spre exemplu cazul votului din 1990, cand cetatenii intregii tari puneau la fel stampila pe partidul preferat fie ca se aflau in Vlasca sau in Romanati, in Romania sau la Washington. Aceeasi situatie se intalneste de fiecare data la prezidentiale, unde aceiasi alegatori aleg indiferent de locatia lor personala intre Iliescu, Campeanu sau Ratiu, Nastase sau Vadim Tudor, Constantinescu, Geoana sau Basescu.

    Dar la ultimele alegeri pentru parlament s-a trecut la un sistem diferit, in care fiecare cetatean are de ales un parlamentar propriu fiecarui judet in functie de locatia exercitarii votului. De ce s-a ales acest sistem depaseste discutia noastra, insa este evident ca odata facuta aceasta alegere, ea a venit cu o serie de neajunsuri. Neajunsurile se petrec in primul rand pentru cetatenii care au fantezia de a nu se afla la adresa de domiciliu in timpul exercitarii votului. Fie ca sunt studenti aflati la studii, fie ca sunt cetateni care lucreaza temporar in alt judet, ca s-au mutat si nu si-au rezolvat inca problema actelor sau poate doar se afla in calatorie in momentul votului. Bineinteles, categoria cea mai importanta lovita de aceste neajunsuri sunt cetatenii aflati in strainatate, fiindca ei sunt o proportie importanta din numarul total de alegatori. Aceste neajunsuri trebuie rezolvate prin procedee tehnice. Nu stiu sa spun care solutie ar fi mai buna, cea a interzicerii votului pentru cei care nu se afla la domiciliul legal in momentul votului, introducerea votului pe liste suplimentare, introducerea votului prin corespondenta postala, electronica sau mesaje purtate de porumbei.
    Foarte important este insa ca indiferent de solutia aleasa, sa se ofere TUTUROR cetatenilor sanse egale de a-si exercita votul. Daca se doreste votul prin corespondenta, el trebuie sustinut nu numai pentru cetatenii din diaspora, ci pentru TOTI cetatenii aflati vremelnic in alta parte decat la adresa de domiciliu in momentul votului. De ce dreptul de a-si exercita votul prin corespondenta ar trebui limitat numai la diaspora? Iar incepem cu discriminarile, ca pe vremea shop-urilor de care aminteam mai devreme?

    Poate ca, avand oarecari nostalgii dupa locul de bastina chiar daca ma aflu acum in alta parte, as prefera sa votez pentru judetul in care am vazut lumina zilei. Poate ca Maestrul nostru, manat de nostalgia copilariei petrecuta la Focsani, ar prefera sa voteze pentru judetul Vrancea. Poate ca subsemnatul, avand de ales in judetul meu de resedinta intre un candidat al PSD “oferit” de USL si contra-candidatul acestuia din partea PD, as prefera sa nu aud nici de tuse, nici de junghi si sa-l aleg in schimb prin corespondenta pe Maestrul acestui blog chiar daca este candidat al Senatului pentru judetul Iasi. De ce ar trebui sa mi se limiteze toate aceste posibilitati numai fiindca intamplator eu ma aflu intr-un judet unde majoritatea bizonilor au simpatii PSD, sau pentru ca am ramas acasa in judetul meu de resedinta in timp ce vecinul meu de palier a plecat in Spania sa culeaga capsuni?

    Deci, daca discutam despre drepturile alegatorilor, trebuie inventat un sistem care sa poata fi aplicat intocmai tuturor, indiferent de locatia unde acestia se afla…

    De fapt, toata discutia despre “drepturile diasporenilor” din viziunea PDL este o simpla demagogie branzeasca pentru ca pe ei care nu-i intereseaza catusi de putin exercitarea voturilor, ci faptul de a avea posibilitatea tehnica sa “numere” aceste voturi printr-un mecanism pe care sa-l controleze ei.
    Altfel, am auzi mai multe amanunte tehnice despre acele carti de alegator care au fost tiparite si nu au fost folosite niciodata. Am auzi si despre autoritatea electorala permanenta, care ar trebui sa aiba in grija numarul real al alegatorilor atat din tara cat si din strainatate. Stiti bine ca si la ultimele alegeri au fost diverse situatii in care daca era nevoie pentru partidul de guvernamant, votau si mortii, fiindca oficiile de evidenta populatiei din toata tara dorm in bocanci. In anul care a urmat mortii mamei tatal meu s-a trezit la usa cu un ofiter de politie cu o mutra radioasa, care l-a anuntat ca i-a adus mamei cartea de alegator. “Unde este doamna?” a intrebat politistul. “La cimitir” i-a raspuns tata, care nu prea mai avea simtul umorului cand era vorba despre gafele organizatorice ale statului roman.

    Acestea fiind zise, sunt de acord ca in lipsa unei viziuni bine articulate din partea PNL cetatenii romani aflati in diaspora ar putea fi atrasi de jocurile de glezna ale PD, care se prezinta drept un “campion al drepturilor diasporei”. PNL trebuie sa-si nuanteze discursul si sa ofere la randul sau ceva acestor oameni.

    E gresit sa ne imaginam ca “diasporenii” sunt o masa de manevra usor de fraierit si ca ei nu au habar despre ceea ce se intampla in tara. Din contra, fiind nevoiti sa se adapteze unor realitati dure si sa se supuna unor legi mai drastic aplicate decat in tara de origine, multi romani plecati in strainatate au inceput sa dea mai multa atentie legilor si sa aiba mult mai mult respect fata de autoritati. Mai degraba ii fraieresti pe cei din Draganesti-Vlasca decat pe cei de la Bordeaux!
    Singura smecherie pe care si-au putut-o permite PD-ul cu voturile lor a fost sa le numere in asa fel incat sa iasa “cine trebuie”, reteta binecunoscuta de sorginte NKVD aplicata intocmai ca in 1946.
    S-a ajuns astfel la situatia bine cunoscuta de la Paris, unde rezulta ca au votat un numar incredibil de oameni, cate unul la cateva secunde.

  34. Piticul Prono spune:

    PDL este interesat de romanii din afara, pentru ca sunt singurii care nu resimt efectele politicii dezastroase pe care o duc. In plus, PDL a fost tot timpul mare maestru la manipulari, mai tineti minte cum ura toata lumea pe Tariceanu ? Cum zbierau toti ca nu “duduie economia”? Acum zbieram ca e criza si ca aia a fost ceva de vise rele, o “crestere nesanatoasa”, prin care oameni si-au facut case, si-au luat masini, si-au gasit slujbe bune in sectorul privat. Maestrii in dezinformare, acum dau vina pe tot ce merge rau pe “miticii de bucuresti” pe regatenii care corup Ardealul cel nobil. Nu ca B&B sunt ca Dracula si valetul sau, ci ca aerul de Bucuresti castreaza politic pe marii oameni de stat. Numai minciuni ! Nu vreau eroi, dar oameni de bun simt, cu care sa te poti intelege, sa vezi ce iti pot oferi si ce le poti oferi. Artistii afacerilor”privat”-stat, altfel, in concurenta cu alte firme, dau chix. Retardatii mediului de afaceri s-au aliat in mediocritate zgomotoasa si incearca sa ne pacaleasca inca o data. Intr-un fel sau altul!

  35. tudor spune:

    @Dorin
    Ceea ce spui este foarte corect, insa statul roman actual este incapabil sa administreze decent un asemenea sistem; in plus, asa cum spui, nici nu i intereseazape domnii care hotasasc , atata timp cat n au un avantaj cert.

    Ii reprosez pnl ului faptul ca , dupa evidentul si previzibilul esec al votului nominal , nu a fost capabil sa genereze o discutie ampla in spatiul public despre sisstemul de vot si implicatiile acestuia.

    De fapt, dupa cum se poate constata, de multa vreme pnl ul nu si a mai asumat public nici un proiect important, in ciuda faptului ca Romania Liberala a dlui Vosganian chiar ar fi oferit o platforma sau macar un punct de plecare

  36. tudor spune:

    @VV
    Nu stiu de ce, cu toate ca n a fost in intentia dumneavoastra, titlul temei, “despre mintile care n ar mai trebui sa stea la soare” m a facut sa ma gandesc la un anume domn , presedinte de partid, despre care n am mai auzit nimic.
    Pe sub ce soare va fi stand?

  37. tudor spune:

    @Itzic Baseanu
    Salut,
    Itzice!
    De data asta ai haz, cam amar, cred, dar ai.
    Si te rog sa nu mai zici de doamna udrea asa, ca ea nu e genu … funeriu ar fi zis tot neutru?

  38. cris spune:

    @ tudor

    propun sa multumim din inima partidului ca ni l-a trimis inapoi, dupa numeroase incercari si substitutii care de care mai mocirloase, pe originalul numero uno I. Poate ne si da vreo adresa, un nume de superior, ceva acolo, sa stim si noi la cine sa facem scandal cind il inlocuiesc: preferam varietatea de tomberon stirpiturilor de hazna (adica celor care cred ca hazul si haznaua au origine comuna). Si nu-l mai lauda, ca e sfios rau, acusica pleaca imbujorat ca o fata mare de atita recunoastere si ne lasa cu succesorii de tura B9, B10, B11…….

  39. cris spune:

    @ VV

    Nu suntem nici ipocriti nici demagogi, nu ne aplicati masuri care nu ni se potrivesc. Ipocritul este cel care pretinde sa aiba standarde morale pe care el insusi nu le urmeaza, demagogul cel care se foloseste de prejudecati si de o pervertire a realitatii si a logicii pentru a obtine putere. Nici unul dintre noi nu pretinde sa aiba standarde morale pe care el insusi nu le respecta, ci respectarea unor standarde legale, vorbim deci de domenii diferite. Nici unul dintre noi nu propune noi prejudecati ci incearca un exercitiu de explicare si intelegere a unor realitati, adica de darimare a unor prejudecati; cit despre un scop de putere personala politica ce sa mai vorbim, nu e cazul nostru.

    Discutia despre legatura Romania-diaspora si cum ar trebui aceasta sa fie este foarte larga, ca discutia despre legaturile intre orice tara si diaspora sa ( vorba ceea, discutiile intre Israel si diaspora sa infierbinta mintile si viata celor de origine evreiasca de milenii si nu s-a terminat inca) si nu acesta este subiectul la zi. Avantajele ar fi reciproce si nu se limiteaza nici la biserici nici la scoli nici la vot.

    • @ cris

      Cristina, eu insumi trăiesc in Diaspora de când m-am născut. Cred ca dacă ar fi venit niște activisti din Armenia, de prin PD -ul ori PSD-ul armenesc, sa facă aici campanie electorală pentru Erevan, ii acordam in suturi. Exact asta ne trebuie in comunitate, sa începem sa ne dusmanim pentru partidele din Armenia. Noi avem cu gogu alte așteptați de la patria mama decât sa ne vaneze voturile, mai ales ca nici nu intentionam sa trăim acolo.

  40. cris spune:

    @ VV

    Cu tot respectul, comparatia nu este tocmai potrivita. Asa cum spuneti, dumneavoastra v-ati nascut in diaspora – in ce-i priveste pe romanii din diaspora sunt milioane la prima generatie, milioane abia plecati, deci daca vreti o comparatie comparati-i cu generatia bunicilor dumneavoastra ca interes fata de ce se intimpla in tara si incarcatura emotionala, desi situatiile sunt istoric foarte diferite. Este numai una din deosebiri. Sunt inca destui cei care se intorc sau intentioneaza sa se intoarca, sau pur si simplu traiesc in doua tari de fapt, si cunosc eu insami destui din acestia – alta deosebire.

    • @ cris

      Draga mea, dimpotrivă, eu cred ca exista o mare diferența. Ai mei au fost izgoniti din tinuturile matale si au rămas fata de tara cu o dragoste pe care armenii plecați azi, din motive economice, nu o mai impartasesc. In România exista si armeni ca mine, si alții veniți in ultimii ani. Nu exista nici o urma de îndoială ca atasamentul fata de patria mama este mai mare la noi cei plecați de mult.
      Cât despre romanii plecați de curând prin Europa, șansele ca ei sa se întoarcă vreodată acasă sunt extrem de mici. Nu ca asta le-ar mi sora drepturile de cetățeni romani. Dar interesul lor de a vota e cu mult mai mic decât interesul altora de a le manipula votul. De asta spuneam ca nu trebuie sa fim ipocriti.

  41. Cristian spune:

    Stimate domnule Vosganian,
    Votul prin corespondenta exista de foarte multi ani in statele democratice. In Marea Britanie, unde am fost nevoit sa plec atunci cand partidul dumneaoastra era la guvernare se poate vota prin corespondenta si chiar prin “proxy” ( poti imputernici o alta persoana sa voteze in numele tau ). Impresia mea este ca dumneavoastra si partidul din care faceti parte inceraca sa impiedice accesul la vot unui numar importand de electori ai acestei puteri. Da, eu o sa votez PDL si va pot da cel putin 200 de alte exemple in jurul meu care vor vota PDL si care l-au votat pe actualul presedinte, va pot da insa domnule profesor alte 200 de exemple care ar vota USL dar nu pot sa ajunga la sectiile de votare aflate la distante considerabile de localitatile in care traiesc. Da stimate domnule fost ministru, noi ne-am mobilizat si daca unul dintre noi a avut masina a mai luat 4 cu el la Londra si va garantez catoti am votat pentru Traian Basescu fara ca macar unul dintre noi sa fii fost membru PDL sau sa fii fost mituit sau constrans in vreun fel, in timpul asta, 3 sau 4 “comentatori”, sustinatori ai opozitiei ne “infierau” si ne injurau afirmand ca ar trebui sa ni se ridice dreptul la vot daca am fost in stare sa conducem 5 ore ca sa ne exprimam votul. Dati-le si acestora dreptul la vot, multi nu pot pleca din diferite motive si printre ei sunt si alegatorii dumneavoastra!