In Romania democratia se regleaza dupa ora exacta. Adica acele reguli sunt bune care te avantajeaza la un moment dat. Daca mai tarziu, interesul se schimba, atunci sustii alte reguli. Cu alte cuvinte, – nu-i asa? - nu noi slujim democratia, ci democatia trebuie sa ne slujeasca pe noi.
Cum ar fi aratat astazi Romania daca s-ar fi votat intr-un singur tur , din 1990 incoace, presedintele tarii, parlamentarii si primarii? Mi-e si frica sa ma gandesc. FSN ar fi avut, in 1990, peste 95% in Adunarea Constituanta. Parlamentarii opozitiei ar fi fost cativa prizariti, ca exponatele de la balci, cel mai tare om din lume sau copilul cu doua capete, care ar fi fost aratati grupurilor de vizitatori, pentru a-i convinge ca avem democratie. Ion Iliescu ar fi ramas presedintele tarii pana s-ar fi plictisit, caci in 1996 ar fi castigat detasat alegerile. La fel, dupa aceea, Adrian Nastase. Sa nu uitam ca pana la alegerile din 2009, toate alegerile prezidentiale, in primul tur, au fost castigate detasat de candidatul FSN – PSD. Va intrebati poate cine ar fi fost primarul Capitalei? Pai, bineinteles, tot FSN – PSD. Uita presedintele Romaniei ca a ajuns primar din turul al doilea, in anul 2000, dupa ce, in primul tur, Sorin Oprescu i-a administrat un usturator 44% la 19%?!? Uita actualul presedinte ca el este un produs politic al alegerilor in doua tururi? Acum nu-i mai convine, vrea alegeri intr-un singur tur. Ora exacta a intereselor de partid el alta.
La fel si in ce priveste comasarea alegerilor. In clipa de fata, cu tot ce a transferat, via UNPR, cu tot ce a mai santajat si cumparat , PD detine aproape jumatate din primarii tarii. Exista riscul real ca dupa alegerile locale la termen acest avantaj sa nu se mai pastreze. Si, in plus, ca primarii realesi sau nou alesi sa-si puna nadejdea, mai degraba, in cei care vor veni decat in actualii guvernanti, astfel incat sa nu poate fi folositi cu acelasi spor ca agenti electorali ai PD. Ca sa nu mai vorbim de rolul urias al presedintilor Consiliilor Judetene . In situatia unor alegeri locale la timp, formatiunea cea mai mare ar si cele mai multe sanse. E greu de presupus, totusi, ca PD ar putea sa ajunga la peste 40 % in sondaje, astfel incat sa-si sporeasca numarul de presedinti de CJ. Cred, mai degraba, ca dimpotriva. Asadar, comasarea alegerilor duce la un avantaj incontestabil si nemeritat pentru PD.
Nu mai vorbim de faptul ca posibilitatea comasarii alegerilor duce la o harababura totala campaniile electorale. Ce nu citeau pana acum programe si ce nu se incurcau candidatii la Parlament sa explice viziuni economice, dar sa vedeti cm va fi de acum incolo, cand candidatul la Camera Deputatilorva merge de brat cu candidatul la Senat, candidatul de primar si cu cel de Consiliu Judetean. Insotiti de un alai de candidati la consiliile locale si consiliile judetene. Credeti cumva ca alegatorii se vor incurca sa schimbe optiunea, sa voteze adica, un semn electoral cand e vorba de primar, altul cand e vorba de presedintele Consiliului judetean, si altul cand e vorba de Camera Deputatilor sau Senat? Cu un teanc de liste in fata, alegatorul naucit va incerca sa se descurce cat mai lesne cu putinta, uniformizandu-si cat mai mult optiunea. Mai conteaza calitatea candidatului la Parlament?
Alegerile comasate vor spori sansele partidelor mici si pe ale celor noi. Un partid ca PRM sau – cum s-o fi numind? – al televiziunii OTV nu vor avea prea mult spor la locale si asta le-ar putea reduce, in perceptia publica, sansele de a intra in Parlament, daca alegerile s-ar desfasura ca pana acum. Ori, pentru a reuni ceata lui Pitigoi, in virtutea faimosului art. 103, si pentru a da o tifla USL, PD are nevoie, in Parlament de astfel de sustinatori.
Argumentul ca asa e mai ieftin e o aiureala ipocrita. Mai ieftin ar fi sa facem toate alegerile odata, prezidentiale, parlamentare si locale, ca balamucul sa fie deplin. Sau si mai ieftin ar fi sa facem alegerile odata la opt ani. Sau sa nu le mai facem deloc. Dictatura este mult mai ieftina ca democratia. Nu mai ai nevoie de Curte Constitutionala, de Parlament care sa se reuneasca intruna, ci de o Mare Adunare Nationala odata pe an, nu mai e nevoie de Autoritatea Electorala Permanenta, de dublarea Prefecturilor prin Consilii Judetene, de consilii locale etc.etc. Ce-ar fi sa facem, nu-i asa, ceva economie si sa ne reducem deficitele prin reintoarcerea la dictatura?
Eu cred, mai degraba, ca e mai ieftin pentru PD, care trebuie sa cumpere alegatorii doar o singura data. O singura data ulei si zahar si orez si malai si treninguri chinezesti si bocanci (stangul inainte de vot si dreptul dupa victorie) si pui de o zi si curcani si godaci de lapte si telefoane mobile de unica folosinta si saltele si plimbari cu autocarul pe la sectiile de votare si galeti si bani.
Imi amintesc de un banc din vremea comunista. Zice ca unul sedea si scutura cu osardie un saculet. Intrebat de ce o face, a raspuns ca inauntru sunt soricei. “Si de ce trebuie sa scuturi intruna sacul?” El raspunde: “ Ca nu cumva sa se organizeze si sa rontaie sacul”. Eminescu pomenea despre “o vesnica neasezare” la romani. Eu cred ca cel mai potrivit cuvant e “balamuc”. Asa si cu presedintele nostru care agita sacul, sperand ca romanii, cu dintii lor de lapte, sa nu poata rontai sacul si sa iasa la lumina. In timpul unei guvernari la marginea prapastiei, cu o Europa in deriva, guvernantii nostri vor sa schimbe totul: Constitutia, sistemul bicameral, structura administrativa, sistemul electoral, succesiunea alegerilor etc.etc.
Ca in vremea Cantarii Romaniei, numerosi lideri politici ai Guvernului se intrec sa laude aceasta masura. Culmea, si unii lideri ai opozitiei. Eu declar raspicat ca aceasta comasare a alegerilor este o agresiune la adresa emanciparii noastre, a dezvoltarii culturii civice.
O analiza in oglinda, asupra guvernantilor totalitari, ce se vor eterni.
De ce nu ii schimbam odata, pentru totdeauna? Pentruca, Sta in puterea nostra, sa schimbam puterea lor! Ce mai asteptam fratilor? Spiritul Bratienilor ne vegheaza si este meru cu noi. Haideti sa facem ce stim mai bine: Sa castigam toate bataliile politice, electorale, chemind toate fortele liberale pe baricade!
@ Adrian Stasek
Aici nu ajunge numai spiritul Bratienilor. Mai trebuie si muschii nostri.
@VV,
Va contrazic. Dictaturile sunt mult mai scumpe pentru ca nu taxeaza erorile. Sunt si mult mai complicate, pentru ca creeaza multa birocratie. Sigur, am ramas si eu putin perplex citind declaratiile nonsalante ale celor doi co-presedinti. Este limpede ca s-au inconjurat de cartite basesciene, care le susura la ureche tot felul de prostii. Pe mine chiar m-a surprins declaratia lui Crin( si nu sunt un critic al sau!) cum ca a fost o singura data la Baia Mare si ca in rest a vorbit la telefon cu sefii de organizatii. Plus ca habar n-avea cine era candidatul USL-ului in colegiu.Eu as propune ca cei doi co-presedinti sa-si petreaca mai mult timp in teritoriu, vizitand nu numai fiefurile lor , dar si ale aliatilor. Chiar sa mearga impreuna brat la brat si sa-si prezinte programul. Pana la urma, in afara de basescu, bok, udrea si reborta sunt cele mai cunoscute persoane in Romania. Nu sa se critice unul pe altul, asupra performantelor propriilor organizatii. Poate in aceste conditii, la care sa se mai adauge si alte personalitati cunoscute din cele 2 ,sau ma rog, 3 partide), plus o selectie riguroasa a persoanelor la nivel local, urmarind acest algoritm, sistemul de votare propus sa avantajeze USL.Cred ca ati invatat lectia predata dupa manual de pd:cheia succesului consta in organizare. Iar Pinalti chiar a ajutat USL declarand ca daca mergea pe oranj pierdea alegerile. Ce dracu’ Maestre, ne sufla Puterea subiectele de examen si noi dormim in papuci?!
@ un liberal optimist
Nu, democratia e mai scumpă, căci trebuie sa respecti o seama de drepturi. Ca dovada ca țările democratice au si cele mai multe datorii.
@VV,
Chiar azi am citit o declaratie a lui DIP(un personaj extrem de controversat si nu prea drag mie) in care spunea ca Ponta a gresit cand a dat curs curentului pdist cum sa schimbe garnitura veche(nucleul dur), in scopul reinnoirii partidului. Mie chiar imi este dor de acel nucleu dur al PSD care chiar avea clasa de politicieni, in comparatie cu niste pusti, nesiguri pe ei si care mai au si schelete prin dulap. Nici la PNL pustimea nu convinge ci tot vechiul nucleu dur este luat in seama ( in ciuda rupturilor interioare, gen Patriciu, Catarama). Iata, bietul Orban mai apare ocazional pe la emisiunie de divertisment. Nici Tariceanu nu prea mai este prezent ,nici Pacuraru , nici Remes, iar Nicolaescu desi il mai invita chiar, cred ,nu prea mai are bateriile incarcate. DVoastra ce mai luptati pe toate fronturile…
@ un liberal optimist
Apropie de toate fronturile, nimeni nu s- luptat mai mult decât mine pentru onoarea guvernului liberal. Uneori chiar luptam singur împotriva defaimatorilor. Mai avem de luptat mult, trebuie sa fim decatlonisti.
@VV,
Eram sa spun”ca la Verdun” desi nu ar fi strategia castigatoare!
@d-le senator,
Cred ca anarhia e campionul economiei, nu necesita nici alegeri nici structura de conducere.
@ maca
ANAF ia nu e cuvântul cel mai potrivit când e sa definesti libertatea Economica.
bine, puteti sa le spuneti guvernantilor (cum mi-ati spus si mie ca putem multumi divinitatii pentu ca nu ne-am nascut melci :)) ca ar fi mai ieftin si daca nu am mai cumpara mancare sau imbracaminte sau daca ne-am incalta cu o singura cizma in loc de doua (evident cu ambele picioare in acea cizma)
@ Adrian
Guvernantii nostrimsunt niște comunistoizi, n-ai ce sa le explici.
@Un liberal optimist
Afirmatia lui vv ca disctatura este mai ieftina era evident o ironie, ma mir ca nu te ai prins.
Nu de plimbat la brat si de prezentat programe are nevoie opozitia pentru a castiga; e ingrozitor de plictisitor sa asculti programe recitate …
E vorba de expertiza, analize corecte urmate de decizii pe masura, schimbarea fundamentala a mesajului etc
Nu l mai vaita pe dl orban, a primit ce a cautat
Ii apreciez insa memoria uluitoare, daca te vede peste zece ani isi aminteste de tine, si ti mai zice si pe numele mic
Dl nicolaescu are bateriile chiar foarte incarcate si cred ca o va si demonstra
Vorbesti despre selectia riguroasa a candidatilor: tocmai au demonstrat ca nici vorba de asa ceva
Mda
@ Tudor
Bineinteles ca chestia cu dictatura mai ieftină era o ironie. Îți multumesc. Numai cretinatatile populiste pot crede ca procedurile, când sunt mai ieftine, sunt si mai bune.
@VV
Nu mi multumiti, ar insemna ca atunci cand va critic sa ma injurati…
V am urmarit si in seara asta la tTv, felicitari!
@ Tudor
Adrian Cioroianu si Răzvan Teodorescu sunt parteneri agreabili. Astăzi, joi, la orele 19,00 suntemla TVR info.
@VV,@tudor,
Daca si pe acest blog ar fi postate doar opinii armonioase ar semana identic cu ce al doamnei udrea!
Domnule Vosganian,
aveti intru-totul dreptate si impartasesc ceea ce spuneti, aseara v-am ascultat la tv.sunteti un om cu capul pe umeri, destept si care stie ce vrea, numai ca romanii nu stiu, dar nici nu vor macar sa asculte si sa se mai uite la” capra din curtea vecinului”(vezi Germania, Franta…) si sa ia ce este bun -adevarata democratie-. Ne-am suparat pe saracu’ Brucan, da, pentru ca e gresit spunand ca ne trebuie 20 de ani. Romanilor le trebuiesc 200 de ani ca sa ajunga la adevaratul nivel al democratiei.
Trebuie schimbata mentalitatea, educatia, trebuie sa scapam definitiv de sub influenta comunista. Mie personal imi este mult mai greu sub aceasta”dictatura” din toate puntele de vedere. Sunt prea”mica”ca sa pot face ceva, dar stiu un lucru si atat cat pot le spun celor din jurul meu ca trebuie sa mearga la vot, ca trebie sa-si schimbe mentalitatea, sa aleaga cu sufletul nu cu “punga” ca altfel o sa ajungem mai rau decat in comunism.
@ Angelina
Trist nu e ca nu am reușit in 20 de ani, ci ca ne-am întors de unde am plecat, ceva mai obositi.
@VV,
De acord cu viitorii parteneri de platou. Cu Paula Rusu o sa fie mai greu. Parca e sora cu Sorina Matei la zbierate!
@ un liberal optimist
Paula Rusu este o admiratoare a “Cartii Soaptelor”, astfel încât o sa avem o discuție mai cordiala.
Cine e de vina ca opozitia parlamentara nu are “muschi”?
Cum este posibil ca USL sa propuna ea insasi o lege electorala care sa contina toate aberatiile antidemocratice lansate de Basescu?
Desigur, la un moment dat parea ca votul uninominal necompensat, intr-un singur tur, ar putea favoriza USL. Dar, oare, ce fel de politica face USL? Cum poti sa renunti la cele mai elementare principii democratice doar pentru un ipotetic avantaj electoral?
Voturile primite de PDL in recentele alegeri partiale nu arata faptul ca oamenii au inceput sa-i aprecieze si sa-i iubeasca, dimpotriva, arata ca exista din ce in ce mai multi oameni “suparati” si pe USL, in egala masura, sau, poate chiar in masura mai mare. Si asta e o problema. Daca USL va continua sa actioneze conjunctural, va pierde, cu siguranta, alegerile din 2012.
@ Adrian Stoica
Eu am fost foarte ferm in a denunta toate aceste abateri de la regulile democratiei. Sper sa conving si pe colegii mei.
@VV
Suntem intr-o democratie cantitativa de sorginte comunista in care ce e ieftin e bun, iar cantitatea se transforma in calitate. Asta e doctrina PD.
@ lorduljohn
Cum ar fi: decat putin si bun, mai bine mult si prost.
@VV: sper ca nu sunteti printre adeptii proiectului Rosia Montana, o distrugere ecologica si a de patrimoniu, elemente ce ar putea fi niste resurse durabile de dezvoltare. In aceste conditii, poate-l starniti pe dl. academician agreabil sa-si expuna pozitia jenanta de a se fi lasat cumparat de RMGC. Un om de talia sa intelectuala nu are ce sa caute intr-un asemenea montaj propagandistic daca nu vrea sa fie cum am spus elegant – jenant.
@ adrian
Rosia Montana a devenit o chestie politica. Cine e cu PD e pentru , cine nu, e impotriva. Eu astept pozitia oficiala a Ministerului Mediului.
Stimate d-le Vosganian,
Si încă un argument, mai puțin cunoscut în Regat, dar la care ar trebui adânc meditat:
INS vă poate confirma: exista în Ardeal nenumărate localități cu populație maghiara de 25-35%, deci strict minoritară – de ex. Oradea. Aici, în turul 1, UDMR a fost întotdeauna pe primul loc, datorita disipării voturilor electorilor români, dar au pierdut în turul 2. De acum înainte replierea nu va mai fi posibila. Datorită acestui sistem electoral imbecil va fi deturnata intenția totală de vot a majorității: o minoritate de 28% își va impune primarul sau parlamentarul doar pe criterii etnice, fără nici o legătură cu abilitățile manageriale sau cu viziunea politica.
P.S. În cazul parlamentarilor se poate ușor ajunge la situația ca o minoritate de 27-28% la nivelul mun. Oradea, şi de 35% la nivelul județului, să-și adjudece toate locurile !!!
@ Mihai Andrei
Eu cred ca am fost destul de explicit cand am evocat trecutul recent al Romaniei si catastrofele care s-ar fi putut intampla cu sistemul acesta de vot. El, intr-adevar, e un cadou facut minoritatii maghiare.
@adrian,
Banu-i ochiul dracului! O sa mai aveti mari surprize la cate personalitati le-a facut cu ochiul. Ultimul pe lista:basescu.
@ LordulJohn
Limbajul reflecta intotdeauna nu doar o realitate ci si modul in care aceasta e inteleasa. Unul din lucrurile pe care le-am descoperit dupa ’90 mergind prin vest este ca acel cuvint (cheap, sa zicem) care la noi e “ieftin” si era considerat dovada de minte chibzuita, este o apreciere negativa, nicidecum pozitiva, ieftin inseamna invariabil in mintea oricarui occidental pret mic la calitate proasta. Scump (expensive) pret prea mare pentru calitate redusa. Mai degraba spui price worthy, affordable, adica ai un raport bun calitate-pret, ce defineste buna chibzuinta este raportul dintre acestea nu pretul.
Ieftin privit ca aspect pozitiv e intr-adevar foarte ceausist ca intelegere, adica de cizmar ajuns presedinte, mintea romanului cea adevarata spune mai degraba “sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine”, sunt prea sarac sa-mi arunc banii pe fereastra pe lucruri de proasta calitate pe care trebuie sa le tot inlocuiesc si asa ajung sa ma coste mai mult, sa-mi pricinuiasca doar necazuri si sa ma faca din ce in ce mai sarac.
Guvernul lui boc nu gindeste decit in termeni de ieftin – ca vorbesti de democratie ori de economie, pentru ei e un talcioc, in consecinta vietile oamenilor si soarta unei tari sunt ciurucuri. Asa cum au si propensitatea parvenitului spre scump – lucruri inutile la pret mult peste ceea ce merita, gondole, patinoare si piscine. Imaginea compozita a acestui guvern este in final cea jalnica de zarzavagioaica in rochie Dior si shlapi tirindu-si fustele prin noroaie (udrea in pantofi cu toc si cu posetuta Vuitton la inundatii e emblematica). Doctrina lor e intr-adevar aberant cantitativa, e doctrina parvenitului de talcioc.
@cris,
Romanii aveau o vorba:”Sunt prea sarac sa-mi iai lucruri ieftine”.Sigur, intre timp, s-au globalizat si ei.
@Angelina
Bravo, bine ai spus-o “sa aleaga cu sufletul si nu cu punga” !
Din pacate insa (sau din fericire) situatia sufleteasca este strans legata de situatia “pungii” asa ca…
In privinta proiectului Rosia Montana, eu cred ca faptul ca presedintele a vorbit in favoarea acestui proiect, chiar daca acum pare sa-i avantajeze, se va dovedi pe termen lung in dezavantajul lor.
Poate va aduceti aminte ca a fost candva un banc care spunea ca, aflat in vizita in China si discutand cu oficialii chinezi despre situatia din Romania, Ceausescu zicea: “E adevarat ca e cam frig in apartamente, dar de frig inca n-a murit nimeni. E adevarat ca nu prea se gaseste de mancare, dar de foame inca n-a murit nimeni. Zambind diplomatic, oficialul chinez a intrebat: Dar cu cianura n-ati incercat?”
Iata ca daca Ceausescu n-a incercat cu cianura, se pare ca demnul sau urmas in ale presedentiei are de gand sa incerce si varianta aceasta!
De ce un personaj de talia domnului academician Razvan Theodorescu poate sa sustina un asemenea proiect criminal precum Rosia Montana e o intrebare buna, dupa cum la fel de buna este si atunci cand se refera la euro-parlamentarul liberal Adina Vălean.
Iar in privinta comasarii alegerilor, cred ca dintre toate, cel mai simplu mod de a face economie ar fi sa-l ungem direct pe Basescu imparat pe viata (rezolvand in felul acesta dintr-un foc si problema succesiunii, si a aranjarii definitive a progeniturilor sale) sa desfiintam naibii porcaria aia de parlament care nu face decat prostii, sa scoatem in afara legii toate partidele cu exceptia celui de la putere, sa taiem de tot cheltuielile inutile desfiintand politia, invatamantul si sistemul sanitar si sa obligam prin lege toti cetatenii sa cotizeze cu 80% din toate veniturile lor direct la pusculita PDL. Daca vi se pare aberant, va reamintesc ca pana in 1989 cam asa era. Cu exceptia faptului ca pe atunci exista totusi o militie, un invatamant si un sistem sanitar. Iar daca vi se pare exagerata comparatia dintre performantele actualilor ministri cu performantele unora precum Dascalescu, Gainusa sau Manea Manescu, va rog sa va aduceti aminte cum functionau Caile Ferate Romane in perioada respectiva si cum functioneaza (sau mai bine zis, cum NU mai functioneaza) ele astazi, dupa 20 de ani de “luminoasa conducere”.
Redevenind seriosi acum, imi aduc aminte de perioada primei copilarii cand jucam diverse jocuri in care noi copiii ne inventam propriile reguli, iar cei care nu le respectau si cereau schimbarea lor la mijlocul jocului erau intotdeauna cei mai ofticosi si gata mereu sa triseze cand nu-i vedea nimeni. Asa e si cu partidul-stat de acum, un partid de ofticosi, gata mereu sa schimbe regulile la mijlocul jocului. Sau sa le spunem ofticati, ca sa nu-i confundam cu bolnavii de oftica, aia care “facea ravagii in celalalt regim” conform melodiei lui Alexandru Andries?
Oricum ar fi, ar trebui observat ca, pentru a realiza aceasta comasare a alegerilor ar trebui prelungit mandatul alesilor din precedentele alegeri locale. Daca vor face astfel, atunci ar trebui sa se aplice… “Art. 69. Mandatul primarului este de 4 ani si se exercita pana la depunerea juramantului de catre primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi, calamitate naturala, dezastru sau sinistru deosebit de grav.”
Intrucat eu personal nu stiu sa ne aflam in stare de razboi cu cineva, sunt foarte curios sa aflu in ce mod va reusi partidul de guvernamant sa justifice prelungirea mandatelor alesilor locali. Vor alege oare calamitatea naturala, dezastrul sau sinistrul deosebit de grav?
Oricare dintre variante ar alege, cred ca defineste destul de exact performantele actualilor guvernanti!
@ Dorin
Razvan Theodorescu nu e specialist in extragerea cu cianuri, astfel incat opinia sa nu are relevanta. Cat despre comasarea alegerilor, ai intuit bine, argumentul ca asa e mai ieftin e ridicol.
@cris
Analiza scump/ieftin este o analiza pur cantitativa nu face referire la valoare. Degeaba isi ia parvenitul un lucru scump daca acel lucru nu are valoare sau in cazurile parvenitilor cu lustru, daca nu ii inteleg valoarea.
Ne-am trezit mercantilizati pentru ca de doua generatii, si cu osebire in ultima, reperele valorice, cele care nu se pot masura, ca aroma unei carti proaspat iesite din tipografie sau din contra gasita in podul bunicului, ochii inca vii ai strabunicii care razbesc dincolo de ridurile sapate de zilele, lunile si anii de asteptare a sotului de pe front sau din zarca, a copiilor de la scoala, a nepotilor si apoi a oricui ar vrea sa-i treca pragul, privirea mirata a unui copil care invata primii pasi, o mana pusa pe umarul cuiva coplesit, un gest, o vorba au fost inlocuite de numere abstracte. Noi insine am fost inlocuiti de cifre. Suntem intr-un imens Experiment Pitesti facut sa ne extirpe orice urma de verticalitate.
@ un liberal optimist
nu s-au globalizat ci s-au marginalizat. Zarzavacioaica in Dior imi aminteste de o scena vazuta la Chicago, acum citiva ani buni: Dupa Craciun, toata lumea adormita si zgribulita la aprozar, adica la Wallmart, sa-si ia diverse de ale gurii. Un frig sa crape pietrele, toti in cojoace, manusi, cizme. La casa, la rind, o cucoana intr-o rochie lame cu umerii dezgoliti si cam jerpelita,si in espadrille – era loc gol in jurul ei, toata lumea se uita la ea. In culmea incintarii, cucoana isi si ridica un brat si se miroase la subtioara, apoi la cealalta – transpirase de incintare.
Domnule Vosganian, nu stiu cum se face dar , din cind in cind, dati iama in subiecte cu conotatii filozofice care pun fata in fata democratia si dictatura. Consider ca acum cunoasteti parerea mea despre imperfectiunile si problemele pe care democratia le creeaza. Acum despre dictatura as avea citeva comentarii : au existat autori care au argumentat ca “obisnuinta” de a asculta de ordine din partea statului si societatii ne fac sa ne pierdem simtul libertatii , pina la punctul ca nu mai simtim nevoia libertatii de actiune. Concluzia este de natura sa ne sperie deadreptul, deoarece este clar ca obisnuinta ne face sa pierdem spiritul libertatii si ,in schimb, sa “cistigam” spiritul sclaviei. A doua cauza a pierderii spiritului libertatii si a adoptarii spiritului de obedienta , sclavie este educatia, statul isi creste tinerele generatii in spiritul obedientei fata de stat , la punctul in care obedienta si nu libertatea sint percepute ca “normalitate”.A treia metoda de a determina obedienta este mituirea unor membrii ai societatii pentru a asigura cooperarea lor. Astfel, statul imprima in constiinta oamenilor cel mai mare neadevar posibil: conform caruia statul este prietenul cetateanului si societatea civila este dusmanul aceluiasi cetatean. Din acest motiv cei de la putere instiga la ” masluirea democratiei” prin vocea lui Basescu si Boc care pretind , nici mai mult nici mai putin, ca bazaconiile lor sint in interesul oamenilor, in timp ce , societatea civila si opozitia este iimpotriva intereselor cetatenilor. Cu alte cuvinte : cea ce reprezentantii statului profereaza este spre binele poporului , intimp ce , societatea civila este esenta raului din viata politica.
Din aceasta perspectiva, lliberalismul are o cale foarte lunga pina sa convinga membrii societatii ca libertatea si nu obedienta oarba fata de stat terebuie sa fie modus vivendi. Este intradevar socant sa vedem , prin prizma doctrinei liberale, ca rezultatul atitor generatii impilate de stat este , prin obedienta, pierderea spiritului libertatii si ” cistigarea” spiritului de servitute !!
PS. pentru amatori, monarhiile constitutionale sint cam de cinci ori mai ieftine ,la buget, decit democratiile, spiritul prorpietatii private functioneaza cind este vorba de stat ca proprietate privata. Comparativ cu democratia in care ” proprietatea colectiva asupra statului” are efecte nefaste din punct de vedere al bugetului.
@ Sorin Muncaciu
Si eu sunt adeptul monarhiilor constitutionale, nu neaparat pentru ca ar fi mai ieftine.
[...] 1. Varujan Vosganian – “Dictatura este mai ieftina decat democratia. Ce-ar fi sa facem putina economie? [...]
@VV
D-l Ponta s-a grabit sa raspunda pozitiv la ideea comasarii alegerilor, in schimb D-l Antonescu nu s-a pronuntat in nici un fel.Iata numai un singur exemplu de disfunctie grava la nivelul conducerii USL.Asa NU se face politica.
@ Tiberiu
Ulterior PSD s- a răzgândit, nu mai vrea comasare.
@VV
Controverasatului proiect Rosia Montana i s-a dat “unda verde “de la presedentie si a devenit astfel o initiativa politica. In consecinta ar fi trebuit sa existe o reactie poltica argumentata a conducerii USL in legatura cu acest subiect.Acest lucru nu s-a intamplat insa. Iata o noua dovada de functionare neadecvata a USL.Este imperios necesar ca acel Comitet Director USL ,care este pentru mine “nevazut ,necunoscut”, sa raspunda cu promptitudine, cu competenta si agresivitate la toate “flaxurile” prezidentiale.Aceste reactii trebuie facute insa sub forma unor comunicate de presa oficiale ale USL (asa cum o face Sever Voinescu in numele PDL).
Asa cum actioneaza acum USL este un exemplu cum NU trebuie facuta politica !
USL trebuie organizat intr-un mod mult mai functional, astfel incat pastrand gradele de libertate ale fiecarui partid sa fie organzata o “Forta de reactie rapida” care sa dea o replica zdrobitoare de fiecare data gastii de “desperados” portocalii. Incercati sa va adresati d-lui Tariceanu si impreuna cu D-l Antonescu ,D-l Ponta si alti membrii proeminenti sa ganditi un Comitet Director USL cu adevarat functional.
TB nu doarme si gandeste zilnic la solutii care sa-i dea avantaj. Raportat la el opozitia pare amortita(ma exprim delicat).Iesiti din amoprteala !
@ Tiberiu
Din păcate, comisiile de specialitate nu mai lucrează. Ele ar fi trebuit sa dea expertiza pentru Rosia Montana.
@Tiberiu
Faptul ca dl Ponta s-a pronuntat iar dl Antonescu, nu e o dovada in plus ca exista foarte multe lucruri care ne separa si nu ca ar fi o disfunctie la nivelul USL. Dar faptul ca ne separa foarte multe o stiam de la inceput, ideea era sa vedem ce ne poate uni pentru a restaura un regim politic de bun simt.
@VV
Sau viceversa: decat mult si fara rost, mai bine putin, dar prost!
@lorduljohn
Problema comasarii alegerilor nu este o chestiune ideologica ci una de tactica electorala, deci de interes comun. Daca cei doi nu au un punct de vedere comun intr-o astfel de problema inseamna ca alianta USL nu exista decat in vorbe (nici macar pe hartie) si mai inseamna ca nu va putea fi putea restaurat un regim de bun simt.
Poate insa ca cetatenii romani o duc in realitate mai putin rau decat pare din presa si atunci chiar nu merita sa va bateti capul cu USL.
@ tiberiu
Nimeni de la USL nu a fost de acord cu comasarea alegerilor in Noiembrie 2012. Nu știu de unde ai scos-o ca tragem haos si cea.
@tiberiu,
Ia act de ce spun eu acum. USL, PNL, PSD, PC nu sunt notiuni abstracte ci niste organizatii voluntare , cu statut juridic, compuse din niste oameni care trebuie sa traiasca din niste salarii publice reduse de basescu cu 25% plus alte sporuri si indemnizatii. Nici daca ar fi maica Tereza n-ar putea trai ei si familile lor cu acesti bani. Mai se angajeza pe la un privat, mai se angajeaza profesor, instructor de aerobic, consultant , mai iau un proiect de manageriat etc.In consecinta, nu trebuie sa te miri ca un om politic existent, fost si viitor mai deviaza de la doctrina. Plus ca Ochiul si Timpanul vegheaza tot timpul. Nu stiu daca e adevarat dar am prins o stire despre Petru Lakatos cum ca ar avea ceva cu ANI sa DNA. Stii de ce? Cred ca l-a cam luat valul de cat de des l-au invitat televiziunile sa-si dea parerea ca independent, si-a luat-o in cap si iata ce-i fac colegii lui huni! Pai daca Maestrul ar spune tot ce stie, ti-ar conveni sa-l vezi cu catusele la maini in fata sediului DNA, desi omul n-a furat nimic, sau n-are nici-o treaba cu Rosia Montana, cu privatizarile, cu Fondul Proprietatea, cu deficitul bugetar sau deficitul de cont curent din 2007-2008? Si eu am incercat sa-l mai trag de limba si …nimic.E usor stand pe margine sa indemni la actiuni curajoase pe altii care isi pot risca familia si viata. Punem pariu ca n-o sa primim raspuns despre ce-i cu manevra cumpararii de aur de catre BNR de la Gold Corporation?
@VV
Pai n-a spus ieri d-l Ponta ca pe el nu-l deranjeaza comasarea alegerilor,ca el vrea alegeri cat mai repede,in timp ce d-l Antonescu nu s-a exprimat in aceasta problema.Daca discuta despre astfel de probleme si nu se pun zilnic de acord e f.grav.
Ca azi au venit unii sa-l traga de maneca pe Ponta si a intors-o e altceva.
@ Tiberiu
Antonescu a spus ieri același lucru, ca aceasta comasare nu e o măsura buna, dar ca, dacă se ia, nu ne temem de ea. Dacă aceasta comasare se face prin devansarea parlamentarelor in Iunie, se mai scurteaza chinurile romanilor. Cam asta a zis Antonescu.
@Un liberal optimist
Evident sunt doar un chibitz politic.E clar ca sa dai din gura de pe margine e una si sa joci in picioarele goale ,in timp ce adversarii iti dau cu ghetele lor la “tzurloaie” cu arbitrii lui cumparati, e alta.
@tiberiu,
Sa fii iubit!
@Un liberal optimist
Un weekend placut !
@VV
In opinia mea este o pozitie total gresita fata de o initiativa abuziva a puteri.Preferabil sa nu se mai faca nici un fel de alegeri ca sa ramana pdul la putere si sa se faca maximum de “economie”.Oricum ei conduc tara fara parlament.Cel putin sa ffie clar ca s-a instaurat totalitarismul in Ro. Masura comasarii alegerilor trebuie respinsa cu toata forta si demascata ca fiind menita sa creeze mari avantaje electorale acestei puteri care incepe sa devina din zi in zi tot mai antidemocratica si care vrea sa cumpere efectiv doua alegeri la jumatate de pret. Dupa fraudarile evidente in Neamt, fara nici o reactie a autoritatilor abilitate, a intra in acest joc vandut dinainte este o iresponsabilitate asa cum continuarea activitatii parlamentare ca si cum nimic nu s-a intamplat dupa fraudarea de la legea pensiilor a fost o iresponsabilitate.
Trebuie amenintat cu sabotarea alegerilor din partea opozitiei daca se ia o asemenea masura abuziva.Trebuie facut un scandal monstru.
@ tiberiu
Colegii mei socotesc ca trebuie o pozitie diferita. Adica sa zica “noua nu ne e frica de alegeri, oricum ar fi ele”. Ei sunt de parerea ta ca e inadmisibil sa comasezi alegerile.
@VV,
Desi , preferabil ar fi sa-i convingeti pe tampitii aia de la UDMR si pe cretinii de minoritori sa-i dea cu rotile in sus pe ortoliberali. Am castiga un an de fluctuatii financiare, inclusiv de fenomenul scurgerea fortei de munca calificate in toate zarile!Daca pierdem anul asta suntem pierduti! Chiar daca as fi nevoit sa platesc taxe duble!
@ un liberal optimist
UDMR are un comportament politic penibil in ultima vreme. Minoritatile se aliaza cu UDMR.
@VV
http://www.ziare.com/vasile-dancu/stiri-vasile-dancu/dancu-opozitia-trebuie-sa-spuna-nu-comasarii-alegerilor-1116965
@VV
In sfarsit USL a adoptat oreactie oficiala corecta si fara echivoc de respingere a comasarii alegerilor.Excelent !
@ tiberiu
Si mie mi-a placut acest mesaj privind comasarea alegerilor, Nu trebuie sa fim, cu nici un chip, de acord cu asta.
@VV,
Eu cred ca daca va fi o buna organizare, mesaje directe catre alegatori si candidati reprezentativi poate n-o sa conteze. Exista doar riscul de a nu castiga in fiefurile pdiste, dar si acolo se poate juca pana la urma. Desi , din cate au declarat pdistii ar avea nevoie si de acordul Opozitiei. Oricum trebuie luat la mana, colegiu cu colegiu, comuna cu comuna, oras cu oras, judet cu judet. Doar sa astepti sa iei 60% ,ca asa spun sondajele cu oameni instruiti este o iluzie. Pentru ca daca mai dau ceva la salariu sau la pensie s-ar putea ca unii romani sa lacrimeze de fericire si sa le faca o favoare, sau sa spuna:”Lasa maica, astia s-au saturat, daca vin ailalti se apuca de furat.”Cam asa gandeste alegatorul standard!
@ un liberal optimist
Bineinteles ca trebuie luata localitate cu localitate. Interesant este ca la alegerile din Neamt, USL a castigat in comunele cu primari liberali si a pierdut in comunele cu primari PSD.
@VV,
Asta au incercat sa explice si Crin, si Ponta. Nu prea stie lumea ce este cu fiefurile astea pesediste. Eu cam stiu. Alegatorii lor sunt oameni in varsta care sau dispar sau nu mai cred in lozinci. Acestor oameni noi trebuie sa le iesim in intampinare, cum am mai facut in guvernarea liberala. Si, credeti-ma, merita. Sunt acei oameni care au muncit pe nimic si au creat valorile materiale si spirituale pe timpul dictaturii comuniste.Sunt cei care ne-au crescut pe noi si pe pe copii nostri!