Tema zilei – 29 septembrie: interpelare adresata premierului Emil Boc (I)

         Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisticǎ, investiţiile realizate în economia naţionalǎ au scǎzut cu 8,6% în trimestrul al doilea al acestui an, faţǎ de acelaşi trimestru din 2010. Totodatǎ, datele cumulate pe primele şase luni din 2011 aratǎ o scǎdere cu 6,3% faţǎ de primul semestru din 2010.

         În ceea ce priveşte investiţiile strǎine directe, Banca Naţionalǎ a României aratǎ faptul cǎ acestea au scǎzut cu 30,5% în primele şapte luni din acest an, la 1,105 miliarde euro, faţă de perioada similară din 2010, deficitul de cont curent fiind finanţat în proporţie de 39,1% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România. Astfel, deficitul contului curent în perioada ianuarie – iulie 2011 a fost finanţat în proporţie de 39,1% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au înregistrat 1,105 miliarde euro, din care participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 682 milioane euro, creditele intra-grup însumând 423 milioane euro. În 2010, investiţiile străine directe în România s-au redus cu 25,6% faţă de 2009, până la 2,59 miliarde euro, şi au finanţat deficitul de cont curent în proporţie de 50,3%.

         Vǎ reamintesc faptul cǎ, la data de 5 octombrie 2010, afirmaţi cǎ „banii pe 2011 vor merge pe investiţii, nu vom merge pe mâna populismului.”

         În consecinţǎ, domnule prim ministru, vǎ rog sǎ precizaţi:

1. Cum explicaţi scǎderea cu 8,6% a investiţiilor realizate în economia naţionalǎ şi dacǎ Guvernul îşi asumǎ aceastǎ scǎdere, în contextul în care, la finele lui 2010, refuza sǎ meargǎ „pe mâna populismului”.

2. Care este lista investiţiilor spre care au fost îndreptaţi banii pe 2011?

3. Cum explicaţi scǎderea de peste 30% a investiţiilor strǎine directe în primele şapte luni ale anului 2011?

4. Cum explicati prabusirea investitiilor straine, de la 9,5 miliarde de Euro in 2008, la sub 2 miliarde de Euro (preliminate) in 2011, aceasta reprezentand o scadere dramatica, ce nu poate fi justificata doar prin prisma crizei internationale?

4 Responses to “Tema zilei – 29 septembrie: interpelare adresata premierului Emil Boc (I)”

 1. alexis spune:

  D-le Vosganian, guvernul Boc investeste, totusi. Probabil mai putin in termeni nominali, dar investeste. Cu mare grija pentru buzunarele clientelei politice. Am mai scris pe blogul dv. Acesti indivizi ar trebui intrebati daca stiu si daca spun romanilor ce lasa in urma. O sala de sport intr-o comuna poate fi prilej de bucurie, dar au oare bani sa o si intretina. La fel, citesc in presa de astazi ca guvernul a ajuns la o intelegere cu Bechtel in ceea ce priveste tronsonul Gilau-Nadasel din cadrul autostrazii Transilvania. De Gilau am auzit, de Nadasel nu. M-am uitat pe harta. Aceasta localitate este, vorba americanilor, “in the midle of nowhere”. Sezatoarea Boc face prin urmare, din nou o bucata de autostrada perfect inutila. Pana cand o sa poata fi pus in valoare, statul va cheltui milioane de euro pentru intretinere. Sau se va degrada. Prin urmare, cand ii intrebati unde sunt banii nostri, referitiva la cei trecuti, la cei prezenti si la cei viitori.

 2. Mihai ANDREI spune:

  Iată 2 explicaţii:
  1. nivelul foarte scăzut de încredere în guvern, mediul economic şi chiar politic şi,
  2. nivelul foarte înalt al şpăgilor solicitate investitorilor străini (si nu numai) încă de la prima solicitare.

 3. Mihai ANDREI spune:

  Revin cu postarea de ieri:
  În toată lumea Euro scade, doar la noi a atins nivelul maxim al ultimelor 15 luni !!! Este o cârdăşie fără perdea între BNR şi Guvernul boc – la fel s-a întâmplat şi anul trecut. Se măreşte artificial cursul Euro pentru 1 octombrie, după care cursul revine la “normal”. Pentru că această cotaţie dă nivelul accizelor pentru întreg anul următor ! Este încă o “discretă” măsură de austeritate pe care văd că n-o bagă nimeni în seamă, în ciuda faptului că va avea un impact major asupra buzunarelor noastre.