August 2011, cea mai rusinoasa pagina din istoria Romaniei, in privinta raportului dintre investitiile straine si deficitul extern

Tocmai cand guvernantii se lauda mai abitir cu buluceala investitorilor straini spre tara noastra, cifrele lunii august au cazut ca niste palme rasunatoare pe obrazul lor. Luna august este, din perspectiva raportului dintre deficitul de cont curent si investitiile straine, pagina cea mai rusinoasa din intreaga perioada de dupa 1991, adica de cand am avut o lege a investitiilor straine. Pe luna august deficitul de cont curent a fost de 471 milioane de euro, in timp ce investitiile straine au fost de …21 milioane de euro. Ati citit bine, 21 milioane de euro! Cu alte cuvinte, acoperirea deficitului de cont curent in investitii straine e de numai 4,5%!!! Prin comparatie, in anul 2008 acoperirea in investitii straine a deficitului de cont curent (mai mare, datorita contextului economic) a fost de peste 60%.

Investitiile straine din Romania sunt precum caii lui Vlad Tepes. El punea potcoavele cailor invers, pentru ca turcii sa creada ca vin, atunci cand plecau. Exact asa si cu noi. Cu cat investitorii straini pleaca vazand cu ochii, cu atat Guvernul se lauda ca dau navala. Si ca sa vedeti cum dau navala, iata un caz. Doamna consilier a primului-ministru, banuiesc ca stiti despre cine e vorba, amintea printre investitorii care apar, pe Delphi Diesel. Declaratia e pe jumatate adevarata. Adica Delphi Diesel a venit, numai ca nu luna asta, ci acum vreo patru ani. Eu insumi am participat la inaugurarea fabricii de la Iasi si nu cred ca atunci m-am intalnit cu niste fantome. Iar in acest an, Delphi Diesel a fost chiar premiata la Iasi pentru activitatea sa de patru ani incoace (!).
Una peste alta, investitiile straine de anul acesta sunt, pe primele noua luni, de doar 1,2 miliarde de euro, ceea ce inseamna mult sub doua miliarde de euro pe tot anul ( 9,5 miliarde de euro in 2008). Este o cifra de-a dreptul rusinoasa pentru o tara de marimea Romaniei. Cat despre palmele de care vorbeam, nu cred ca pe obrazul Guvernului va ramane vreo urma, caci oamenii acestia nu stiu sa roseasca de rusine.
 

39 Responses to “August 2011, cea mai rusinoasa pagina din istoria Romaniei, in privinta raportului dintre investitiile straine si deficitul extern”

 1. Mihai ANDREI spune:

  Eu am căpătat de mult “alergie” la jumătăţile de adevăr ca fiind una din formele cele mai perverse ale diversiunii şi în politică, dar şi în viaţa de zi cu zi. Totuşi, asta cu Delphi e de o nesimţire grotescă, vecină cu patologicul – e ca şi cum s-ar lăuda cu faptul că şi Nokia a venit în România.

 2. Mihai ANDREI spune:

  Şi în 2008 era criză în SUA şi în alte ţări europene. Diferenţa e că pe vremea aceea investitorii străini vedeau România (şi Polonia, ş.a.) ca pe nişte oaze din mijlocul uraganului, ca pe un loc de refugiu în care se putea investi cu riscuri mai mici într-o perioadă de turbulenţe pe alte pieţe. Ce s-o fi schimbat între timp ?!?

 3. lorduljohn spune:

  @VV

  Ca Guvernul nu e in stare sa aduca investitii straine in Romania, care, fie vorba intre noi, vin si pleaca, este grav. Si mai grav, si aici e durerea noastra cea mai mare este ca Guvernul nu promoveaza nici macar investitiile romanesti. Capitalul autohton, IMM-urile, cea mai puternica sursa de stabilitate si sustinere a dezvoltarii, este ignorat, nici macar cu gratie, iar cand nu este ignorat, i se pune perna pe figura!
  Iata, pe fondul dezbaterilor din SUA, legate de manipularea, de catre China a cursului de schimb valutar, in urma careia firmele americane intra in faliment si mii de locuri de munca se pierd, iata, deci, cum prezinta opozitia Democrata “realizarile” majoritatii republicane: http://www.democraticleader.gov/blog/?p=4465

  Poate ca Liberalii ar trebui sa preia modelul si sa faca o sinteza in cifre a guvernarii PD si sa o prezinte ca pe un buletin meteo: au trecut 1034 de zile de cand au promis
  1. “Cresterea salariului mediu brut nominal pe economie in perioada 2009-2012 cu 55%. ” Astazi, salariul mediu brut a scazut cu ……
  2. “Cresterea gradului de ocupare de la circa 59%, in prezent, la minimum 65%, in anul 2012″ Astazi, gradul de ocupare este de ….
  3. “Finalizarea coridorului IV paneuropean Nadlac-Constanta (total 855 km) la nivel de autostrada pana in anul 2012, cu exceptia tronsonului Sibiu-Pitesti (120 km) ce va fi realizat prin concesiune cu finalizare in 2013-2014.” Astazi sunt finalizati 50 km
  • 4. “Finalizarea portiunii intre Bors si Targu Mures (254 de km), din Autostrada Transilvania (total 415 km), urmand ca portiunea intre Targu Mures si Brasov (161 km) sa fie finalizata in 2013-2014″ Astazi, sunt in folosinta 54 de km

  Si asa mai departe!

 4. lorduljohn spune:

  @VV

  Cred ca sloganul sub care ar trebui condusa campania din 2012 trebuie sa fie:”Proiect – ROMANIA!”
  Avem nevoie de un proiect in care sa fim implicati toti, un proiect care sa ne uneasca dupa 8 ani de dezbinare, un proiect care sa descatuseze energia reprimata in ultimii 3 ani!

  • @ lorduljohn

   Imi pqre rqu cq sunte, intr-un astfel de dialog al surzilor, ner citim unii pe altii dar nu ne completam. Iti amintesti ca am avut vreo doua postari privind proiectul national? hai sa lucram mai departe pe acela… Eu il numisem programul celor 100 de mld de euro. Sunt de qcord cu tine, atata ca imi pare rau ca n-am reusit sa raman cu aceasta idee in mintea ta, astfel incat sa o dezvolti si sa o duci ,mai departe.

 5. lorduljohn spune:

  @

  Iata cum vad conservatorii britanici, chestiunea capitalului;

  “Local economies should be developed and encouraged, rather than the current situation of regional clone towns where every shopping centre is the same. Monopoly capitalism, especially in our local retail centres, needs to be penalised, with differential tax and rate benefits accruing to the producers and retailers of local markets. Likewise, decentred regional and central funds could help neighbourhood entrepreneurs to secure a family business and change a street and its environs. In this regard, Conservatives need to realise that in the end the free market is unpatriotic. A disengaged capital has no loyalty to Britain, its people, its history or its future. Conservatives must recover the notion of ‘patriotic capital’ – a resource dedicated to a renewed Britain of real investment and widely distributed property.”

 6. Sfarma -Piatra spune:

  Asta-i guvern ?! O adunatura de aproximativi cu ifose de mari intelectuali !!!
  Igas ala e ministru ?! Ala ??? Nu stie nici sa citeasca un text la prima vedere !!!
  Funeriu !? Nici pina azi n-a facut dovada ca are liceul si BAC-ul !!!
  Primul ,,guvern” din ultimii 130 de ani format din semianalfabeti !!!
  Pai ce sa stie astia de investitii, de corporatii, de concepte economice si capitalism si alte chestii foarte complicate pentru creierul lor ???

 7. Radu Alexandru Vasilescu spune:

  Cred ca se poate pune in mod justificat intrebarea: care sunt motivele strategice pentru lipsa de investitii?

  Desigur puterea politica are vina ei insa eu unul tind sa cred ca motivele sunt ceva mai complexe – de altfel consider ca si in timpul guvernarii liberale nivelul FDI nu a fost crescut datorita capacitatii administrative a guvernului si a masurilor luate pentru incurajarea investitorilor ci mai ales datorita conjuncturii regionale si de ce nu globale.

  Pe cale de consecinta poate ar fi mai bine sa ne intrebam ce se poate face – la modul concret – pentru a incuraja aceste investitii intr-un context international cu totul nefavorabil – sa nu uitam ca falimentul [nedeclarat] al Greciei se apropie cu pasi rapizi dupa ce pentru peste doi ani majoritatea datoriilor catre investitorii privati au fost preluate [nationalizate] de state prin intermediul comediei refinantarilor “pentru ajutorarea Greciei” din partea FMI, CE si BCE.

 8. @ Sfarma – Piatra

  Nici nu au ifose de mari intelectuali , cu doua-trei exceptii. Ba eu cred ca chiar dispretuiesc pe intelectuali. Nu inteleg cum unii dintre carturari se lasa angrenati in jocul lor penibil.

 9. @ Radu Vasilescu

  Dragul meu, pe vremea cand eram ministru am avut conferinte in aproape toate marile capitale europene. Aveam lunar intalniri cu camerele de comert straine. Aveam adesea, ca ministru al energiei, intalniri cu marile companii energetice straine. Dar noi (Tariceanu, Silaghi, Vosganian) vorbeam, fiecare, 3-4 limbi straine.

 10. @ Mihai Andrei

  Chesita asta cu investitiile care se bulucesc pe cand pleaca este de-a dreptul comica.

 11. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian
  @lorduljohn

  Domnule Vosganian si domnule lorduljohn, imi vine foarte greu sa cred ca intr-un blog de orientare liberala, vechile himere ale protectionismului isi fac aparitia din nou !! Am avut convingerea ca grava eroare care, se numeste protectionismul, a fost transata odata pentru totdeauna de liberalismul clasic, reprezemtat de Bastiat si nu numai si, mai ales, in timpurile moderene, de Menger, Hazlit si Mises. Este clasica argumentatia lui Hazlit din ” Economics in one lesson” care s-a dovedit profetica in timp. Toate incercarile protectioniste au fost in defavoarea tarilor care le-au initiat !! Mai mult, politica inflationista duce la protectionism, eroarea pe care a reprezentat-o tratatul de la Bretton Woods.
  Bine inteles ca exista revenue tariffs, pe care le platesc companiile si exista protectionist tariffs pe care le platesc cumparatorii.
  Nu are importanta ca sintem in secolul 18 sau in 21 efectele politicii protectioniste sint aceleasi : CATASTROFALE. Protectionismul este antagonistul la free trade , principiu de baza al liberalismului conform caruia, toti participantii in zona de free trade beneficiaza de calitatea superioara , de preturi competitive, ca rezultat al conpetitiei si a progreselor tehnologice pe care competitia si numai competitia le genereaza. Mie mi se pare total absurd ca un principiu de baza al liberalismului sa fie ” rediscutat” din nou, numai pentru ca nu se stie ce ignoranti au venit, din nou, cu gaselnita protectionismului . Domnule Vosganian, sint profund dezamagit ca dumneavoastra cochetati cu ideea protectionismului !!

 12. lorduljohn spune:

  @sorin muncaciu

  Stimate domn, a fi liberal inseamna a nu trai in dogme. Ceea ce propuneti dvs. este o abordare statica si reductionista: daca au spus von Mises sau Hazlitt nu inseamna ca nu inseamna ca nimeni altcineva nu are dreptul sa gandeasca, sa dezvolte, sa combata afirmatiile lor. Dumneavoastra traiti cu iluzia ca exista free market, pe cand eu cred ca acest concept este idealizat si transformat in panaceu universal. Impingand putin lucrurile la extrem, pot afirma ca nu exista free market. Ceea ce omite sa spuna Hazlitt este ca dupa ce producatorul american de pulovere va da faliment, producatorul englez, fiind singur pe piata, va vinde puloverele cu 15 dolari, pentru ca interesul sau e sa faca profit!
  Solutia nu e neaparat taxa vamala ci sprijinul statului american pentru producatorul american de a se retehnologiza si de a putea face fata concurentei engleze. Mai mult, nu ne putem face idoli din free market, profit sau bani. E nevoie de remoralizarea pietei si de deplasarea accentului de pe global, pe local. Nu vom putea supravietui inchizand afacerile ca fiind ineficiente, in comparatie cu China, India sau Brazilia, devenind o societate de cumparatori.

 13. lorduljohn spune:

  @VV

  Maestre, nu trebuie sa va para rau. “Programul celor 100 de miliarde de Euro” a fost enuntat si isi traieste viata evoluand prin ceea ce propunem si adnotam noi, locuitorii blogului, zilnic. Diferenta dintre cele doua titluri si nuante este diferenta dintre experienta dvs. economica si politica, in care vedeti dezvoltarea ca pe o executie bugetara, absolut corect din punct de vedere tehnic si logic, plecand de la resursa si experientele mele cotidiene cu mediul privat si institutiile statului. Practic cele doua abordari, e drept a mea doar enuntiativa, raspund la doua intrebari, a dvs. la Cum? si a mea la Ce?
  Pe de alta parte, am readus in discutie ideea de Proiect National , pe care ati lansat-o cu ceva vreme in urma si pe care vectorii de imagine a PNL o omit cu obstinatie. Sper ca va amintiti ca nu am fost singurul care insista pe acest blog sa nu uitam componenta “National” din PNL.

 14. Sfarma -Piatra spune:

  @ VARUJAN VOSGANIAN

  Carturarii de care spune-ti,sint angrenati in jocul asta, cu lopata de bani si functii !!! N-au visat ei asa ceva niciodata !!!
  Toate regimurile autoritare au obsesia sa fie vorbite de bine de catre personalitatile culturale si publice !
  D-aia am spus ca Iliescu a fost prost la capitolul asta ! Si-a atras de partea lui o infima parte din categoria asta atit de gelatinoasa si fara nici un fel de coloana vertebrala !

 15. Dorin spune:

  @ Sfarma Piatra:

  Cred ca la capitolul asta Ion Iliescu a fost “prost” cu ghilimele, adica a preferat sa joace cinstit macar acest joc in care Basescu se dovedeste magistral. Cred ca, prin comparatie cu oricare alt presedinte, cel actual ar merita pe drept cuvant titlul de “Stapanul Molustelor” :)

 16. un liberal optimist spune:

  @VV.
  Maestre, nu avem investitii de niciun fel pentru ca nu mai avem consum. Cine sa dezvolte o unitate de productie daca nimeni nu-si permite acel produs? Sau, ma rog, o unitate de consultanta, expertiza.. Asa cum am comentat anterior romanii nu mai au nevoie de proiecte filozofice ci de legi bune. Pe nimeni nu mai intereseaza ce model de stat propun socialistii, liberalii sau ordoloberalii. Si inca romanii sunt un popor fericit:nu le convine sa traiasca in Romania se duc in alte tari sa le dezvolte pib-ul lor. Dar , constatam ca nu mai are cine sa dezvolte pibul nostru. De aceea , cred ,v-am devenit putin dezagreabil atunci cand va propuneam sa creem legi mai bune care sa ne dezvolte pibul si nu filozofii economice si sociale care , ca sa fie aplicate, trebuie sa mai treaca vreo doua generatii.DVoastra ati scapat candva, in mod genial: “daca vrei sa pui o taxa, trebuie sa-ti cunosti tara.”

 17. Sfarma -Piatra spune:

  @ DORIN

  Da ! Din pacate asa e !!! Basescu cunoaste cel mai bine natura umana!
  E artist !!! Simte licheaua de la 25 de Km !!!

 18. @ Sorin Muncaciu

  Ce-ti veni cu protectionismul? Te certi singur?

 19. @ lorduljohn
  @ sorin muncaciu

  Nu prea inteleg care e disputa. Statul are parghii cum ar fi ajutorul de stat care sunt folosite de secole si recunoscute ca atare de legislatia europeana. Altfel, despre ce e disputa asta?

 20. @ lorduljohn

  Ok, reluam ideea proiectului national.

 21. @ Sfarma Piatra

  Ba ai sa razi, dar n-am vazut atata intelectualitate de ziua Romaniei la 1 decembrie, la Palatul Cotroceni, cata am vazut pe vremea lui Iliescu.

 22. @ un liberal optimist

  Investitiile straine sunt adesea indreptate spre export. Dar si asa sunt domenii intregi unde inca avem consum, cum ar fi energia, indutria alimentara.

 23. Sfarma Piatra

  Precum in filmul cu Nemuritorii care se simteau unii pe altii de departe.

 24. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, sint convins ca intelegeti englezeste. Afirmatia dumneavoastra ca ” orice om cu scaun la cap trebuie sa gindeasca astfel ” ( adica precum conservatorii englezi) inseamna ca aprobati sintagma : ” ca in esenta(principiul) free market este nepatriotic” si ca solutia este promovarea ” capitalului patriotic” in detrimentul liberei concurente cea ce inseamna PROTECTIONISM. Argumentul ” incurajarii” productiei sau distributiei interne prin “protejarea” prin protectionist tariffs a anteprenorilor si capitalului local este eaxct opusul doctrinei liberale de free market. Ideea interventiei statului in economie este adversara liberalismului !! Textul este foarte clar in favoarea masurilor protectioniste si este iluzoriu sa negati aceasta !! Daca conservatorii englezi vor sa descopere roata protectionismului , nu au decit sa o faca !! Dar ca un fruntas liberal sa fie deacord cu “patriotic capital ” si” free market is unpatriotic” este de neconceput pentru un , ar trebui, aparator al doctrinei liberale !!!
  lorduljohn are dreptul la opinia domniei sale personale asupra ” imperativelor conservatorilor britanici” dar, dumneavoastra ar fi trebuit sa recunoasteti limbajul ” pe sleau” care argumenteaza masuri protectioniste in totala desconsiderare a principiului de piata libera. Ca sa va spun sincer, m-am simtit jicnit in asertiunea ca : daca sint pentru piata libera nu sint cu ” scaun la cap” !!

 25. lorduljohn spune:

  @sorin muncaciu

  Abordarea mecanica si glorificarea doctrinei au daunat mult de-a lungul istoriei. Politica e despre oameni nu despre doctrine. Idealizarea conceputului de free market este la fel de periculos ca ci idealizarea egalitatii pe care s-a bazat comunismul. Unul se bazeaza pe disparitia statului si celalalt pe exclusivitatea sa.

 26. Sfarma -Piatra spune:

  @ VARUJAN VOSGANIAN

  Se simteau ei de departe,dar iesea macel cind se intilneau,iar in final nu raminea decit unul ! La Basescu, ramin toti linga el !!! :) Iar capetele le poate taia oricind !!! :)

 27. Sfarma -Piatra spune:

  @ VARUJAN VOSGANIAN

  Atunci cu Iliescu erau chestii de protocol,atita tot ! In afara de Razvan Teodorescu si odele lui nerusinate,n-am auzit pe altcineva sa-l ridice in slavi pe Iliescu !

 28. @ Sorin Muncaciu

  Acum m-am linistit. Deci nu e ceea ce am spus eu, ci ceea ce crezi tu s-ar putea intelege.

 29. @ lorduljohn

  Free market nu inseamna ca fiecare face ce il taie capul. In clipa in care se introduc autoritati de supraveghere, piata nu mai e libera sa faca ce vrea ci e libera sa respecte regulile. Importyant este sa nu apara discriminari si privilegii intre actorii pietei.

 30. @ Sfarma Piatra

  Aici ai dreptate. Acolo, la Iliescu, erau Radu Beligan, Dina Cocea, Eugen Simion, Alexandru Mironov si multi altii. Dar ai dreptate, nu ii luau apararea prin gazete si nu ne acopereau pe noi cu laturi.

 31. hermann spune:

  Bradut Florescu, unul din “vechii” publicitatii romanesti, si-a
  incheiat contractul cu Realitatea Catavencu,
  unde coordona strategia de comunicare a grupului, si a plecat in Thailanda.
  IATA CE ARTICOL A SCRIS, DUPA CE A PLECAT :

  Rostul
  Romaniei i-a disparut rostul. E o tara fara rost, în orice sens
  vreti voi. O tara cu oameni fara rost, cu orase fara rost, cu
  drumuri fara rost, cu bani, muzica, masini si toale fara rost, cu
  relatii si discutii fara rost, cu minciuni si înselatorii care
  nu duc nicaieri.
  Exista trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia
  (batranii), pamantul si credinta.
  Batranii. Romania îi batjocoreste cu sadism de 20 de ani. Îi tine
  în foame si în frig.
  Sunt umiliti, bruscati de functionari, uitati de copii, calcati de
  masini pe trecerea de pietoni. Sunt scosi la vot, ca vitele, momiti cu
  un kil de ulei sau de malai de care, dinadins, au fost privati prin
  pensii de rahat. Vite slabe, flamande si batute, asta
  au ajuns batranii nostri. Caini tinuti afara iarna, fara macar o mana
  de paie sub ciolane.

  Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolositi. O fonoteca vie de experienta
  si întelepciune a unei generatii care a trait atatea grozavii e
  stearsa de pe banda, ca sa tragem manele peste. Fara batrani nu exista
  familie. Fara batrani nu exista viitor.

  Pamantul. Care pamant? Cine mai e legat de pamant în tara aia?
  Cine-l mai are si cine
  mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei sustine
  un program care se intituleaza “Sufficiency Economy”, prin care
  oamenii sunt încurajati sa creasca pe langa case tot ce le trebuie: un
  fruct, o leguma, o gaina, un purcel. Foarte inteligent.
  Daca se întampla vreo criza globala de alimente, thailandezii vor
  supravietui fara ajutoare de la tarile “prietene”.

  La noi chestia asta se numeste “agricultura de subzistenta” si lui
  tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca taranii sa-si cumpere
  rosiile si soriciul de la hypermarketuri frantuzesti si germane, ca
  de-aia avem UE.

  Cantatul cocosilor dimineata, latratul vesel al lui Grivei, grohaitul
  lui Ghita pana de Ignat, corcodusele furate de la vecini si iazul cu
  salcii si broaste sunt imagini pe care castratii de la Bruxelles nu
  le-au trait, nu le pot întelege si, prin urmare,
  le califica drept niste arhaisme barbare. Sa dispara!

  Din betivii, lenesii si nebunii satului se trag astia care ne conduc
  acum. Neam de neamul lor n-a avut pamant, ca nu erau în stare sa-l
  munceasca. Nu stiu ce înseamna pamantul, cata liniste si cata putere
  îti da, ce povesti îti spune si cat sens aduce fiecarei
  dimineti si fiecarei seri. I-au urat întotdeauna pe cei care se
  trezeau la 5 dimineata si plecau la camp cu ciorba în sufertas. Pe
  toti gangavii si pe toti puturosii astia i-au facut comunistii
  primari, secretari de partid, sefi de puscarii sau de camine
  culturale.
  Pe toti astia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de
  mila, de sila, crestineste.

  Credinta. O mai poarta doar batranii si taranii,
  cati mai sunt, cat mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un
  strai vechi, greu de îmbracat, greu de dat jos, care trebuie împaturit
  într-un fel anume si pus la loc în lada de zestre împreuna cu busuioc,
  smirna
  si flori de camp. Pus bine, ca poate îl va mai purta cineva. Cand or
  sa moara oamenii astia, o sa-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu.

  Avem, în schimb, o varianta moderna de credinta, cu fermoar si arici,
  prin care ti se vad si tatele si portofelul burdusit. Se poarta la
  nunti, botezuri si înmormantari, la alegeri, la inundatii, la sfintiri
  de sedii si aghesmuiri de masini luxoase, la pomenirea
  eroilor Revolutiei. Se accesorizeaza cu cruci facute în graba si cu
  un “Tatal nostru” spus pe jumatate, ca trebuie sa raspunzi la mobil.
  Scuze, domnu parinte, e urgent.

  Fugim de ceva ca sa ajungem nicaieri. Ne vindem pamantul sa faca
  astia depozite si vile de neam prost pe el. Ne sunam bunicii doar de
  ziua lor, daca au mai prins-o. Bisericile se înmultesc, credinciosii
  se împutineaza, sfintii de pe pereti se gandesc serios
  sa aplice pentru viza de Canada .

  Fetele noastre se prostitueaza pana gasesc un italian batran si cu
  bani, cu care se marita. Baietii nostri fura bancomate, joaca la
  pokere si beau de sting pentru ca stiu de la televizor ca fetele
  noastre vor bani, altfel se prostitueaza.

  Parintii nostri pleaca sa culeaga capsuni si sa-i spele la c– pe
  vestici. Iar noi facem infarct si cancer pentru multinationalele lor,
  conduse de securistii nostri.

  Suna-ti familia,
  pune o samanta într-un ghiveci si aprinde o lumanare pentru vii si pentru morti.

  Hei, hei cate mai stie si d-nul senator si nu vrea sa ni le spuna, cata serparie exista in zona publica, cata evaziune in zona agricola-alimentara!
  De ce nu venim, asa cum am mai spus sa prezentam programul nostru in cativa pasi simpli de inteles si repetat, precum facea masinaria PD-lista anticampanie lui Kuki cand era premier si sa incepem campania si noi ca ne mananca PSD-istii cu fulgi cu tot dupa alegeri, pe unii (majotitatea), ca deja cei putini si-au facut rost de paturi de culcus pe la ei!

  Tot incerc, dar merge extrem de greu sa promovez tandemul Tariceanu – Iohannis (presedinte – premier) pana ma va auzi vreun om de bine sau mogul de bine sa vina sa porneasca toata masinaria frateasca, naseasca de-a lor care sa duca la bun sfarsit acest plan salvator al Romaniei!

 32. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian
  @lorduljohn

  Domnule Vosganian, referitor la textul in englezeste a domnului lorduljohn ati spus : “nu e doar un pdv englezec. Orice om cu scaun la cap ar trebui sa gindeasca in felul acesta.” Care va sa zica, in contra doctrinei liberale, a conceptului de piata libera !! Nu se poate sa o dati de gard si sa-mi insultati inteligenta afirmind , ca mi se pare mie , ce Dumnezeu ca doar nu sintem copii !!

  Domnule lorduljohn, bineinteles ca libertatea de gindire face parte din libertatile individuale sacrosante liberalismului. Asta insa , nu inseamna sa re-descoperim prostii economice ale trecutului care, si-au dovedit potentialul destructiv si, sa repetam la infinit erorile economice ale trecutului. Asta inseamna ca nu am invatat nimic din experienta istorica a stiintei economice. Caracteristica fiintelor inteligente este ca invata din experienta acumulata si nu repeta erorile trecutului !! Poate pentru dumneavoastra protectionismul este o idee buna, in traditia liberala insa, masurile protectioniste au avut efecte devastatoare intodeauna , pentru toate statele care au incercat ” avantajele politicii protectioniste”. Teoretic se poate argumenta” back and forth” dar, din punct de vedere al rezultatelor politicii protectioniste , nu exista nici un dubiu, TOATE incercarile s-au soldat cu esecuri de proportii, acest adevar este atit de evident ca exmplele doveditoare sint cu sutele !!!

 33. @ Hermann

  Cioran zicea ca Romania trebuie iubita mai ales atunci cand ii e greu. Acum, la drept vorbind, nici Cioran nu prea s-a tinut de cuvant in chestia asta. Dar sa deplangi faptul ca romancele se prostitueaza si sa alegi Tailanda unde femeile se vand la kilogram e o chestie.

 34. @ Sorin Muncaciu

  Doar dialogam de mai bine de un an. Stin deja ce gandim, de unde ai scos chestia asta ca noi suntem impotriva pietei libere? Te pomenesti ca Anglia care are economia cea mai liberala e modelul antiliberal.

 35. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, poat aveti dreptate ca am “overreact” dar, fraza ” free market is, afterall, unpatriotic” sau ” patriotic capital” au atins, la mine, o coarda sensibila. Nu stiu ce au in cap conservatorii englezi dar, daca vor sa o ia pe panta protectionismului nu au dect sa o faca. La noi insa, protectionismul af fi ultima picatura care ne-ar duce total de ripa…