Interpelare adresata premierului Emil Boc

          La începutul anului 2011, Guvernul anunţa ieşirea din recesiune şi începutul creşterii economice, pornind de la o prognozǎ de circa 2% din Produsul Intern Brut, urmatǎ în anul 2012 de o creştere economicǎ de 3,5 – 4% din PIB. Prognozele pentru anul viitor se reduc însǎ alarmant, pânǎ la 1% (!) din PIB, fapt ce sugereazǎ cǎ, în realitate, 2012 va fi mai degrabǎ un an al stagnǎrii decât al creşterii.

           În consecinţǎ, domnule prim-ministru, vǎ rog sǎ precizaţi:

 1. Având in vedere faptul cǎ în anul 2011 investiţiile strǎine şi rata investiţiilor (totalul investiţiilor în PIB) nu au crescut faţǎ de 2010 şi cǎ, de asemenea, nu s-au înregistrat creşteri ale consumului sau ale numǎrului de salariaţi, cum caracterizaţi acum anul 2011? Vǎ rog sǎ ne indicaţi care este, potrivit datelor pe care le detineţi, evoluţia preliminatǎ a PIB pentru 2011.

2. Având în vedere urmǎtoarele elemente:

 • agricultura este în mare parte nefiscalizatǎ şi contribuie foarte puţin la veniturile bugetare;
 • sectorul agricol nu dispune decât de foarte puţinǎ muncǎ salariatǎ;
 • investiţiile în domeniul agricol sunt relativ reduse,

Vǎ solicit sǎ ne transmiteţi evoluţia PIB în anul 2011, fǎrǎ influenţa pe care a avut-o, datoritǎ condiţiilor climatice favorabile, producţia agricolǎ. În acelaşi context, pentru a ne face o imagine cât mai apropiatǎ de realitate, vǎ rog sǎ ne indicaţi care este evoluţia 2010- 2011 a Produsului Intern Brut neagricol. Mai exact,” aşa cum bǎnuiţi”, fǎrǎ contribuţia sectorului agricol.

44 Responses to “Interpelare adresata premierului Emil Boc”

 1. Costi spune:

  Austeritatea nu reprezinta o solutie pentru a iesi din criza, reducerile de deficite publice adancesc criza iar economiile scad. Cam acestea sunt cele mai recente concluzii ale lui Joseph Stiglitz, laureatul Premiului Nobel pentru economie (…)

  http://constantin-brincus.blogspot.com/2011/10/stop-austeritatii.html

  Stimate d-le ministru, CE SPUNETI DESPRE ACEST PUNCT DE VEDERE AL D-LUI STIGLITZ ?

  Multumesc!

 2. epolitikon spune:

  @Costi
  Care austeritate? Aici e jaf si hotie, austeritatea e un concept economic, aici e doar despre acapararea resurselor statului si dirijarea lor catre buzunare portocalii.
  Ar fi bine sa ajungem la stadiul de austeritate.

 3. Shadow spune:

  @Costi

  nu numai Stiglitz sustine asta. Mai sunt si alti economisti eminenti care s-au pronuntat pe chestiune. Fara o crestere a consumului austeritatea reprezinta “ciclic” un cerc vicios care impune ca an dupa an sa aplici si mai multa austeritate.

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  Am vrea să ne daţi aici şi răspunsul scris, să-l analizăm, că ce zice Boc de mult nu mai bag în seamă. Cred că nici poveşti nu mai este în stare să spună. În loc de capra cu trei iezi i-ar ieşi capra cu 13-14 iezi. Cel puţin.

 5. @ Costi

  Tocmai am scris urmatoarea postare pe care o pun maine, ca raspuns la intrebarea ta.

 6. @ epolitikon

  Ai dreptate, austeritatea nu inseamna iresponsabilitate.

 7. @ Shadow

  Imi amintesc de toate criticile tembele cum ca in perioada 2007-2008 a fost prea mult consum. Consumul a mers mana in mana cu investitiile. Rata investitiilor a fost uriasa, 32% din PIB.

 8. @ Kronstadt

  In curand se implineste o luna de la prima interpelare din aceasta serie si ar trebui sa primim raspunsurile care vor fi toate prezentate pe blog.

 9. Mihai ANDREI spune:

  Citii mai ieri o zicere spumoasă a lui Dinu Patriciu, cum că Guvernul Boc n-are Minister de Finanţe, ci un simplu departament de contabilitate. Şi acela prost, aş zice eu, după 21 de ani în afaceri. Cu toate acestea, răspunsul la întrebarea dvs. ar trebui să-l poată da rapid, d.p.d.v. tehnic. Dacă întârzie şi cu acesta, e groasă rău de tot …

 10. @ Mihai ANDREI

  Legea zice ca au treizeci de zile sa raspunda.

 11. PAPASTRATOS spune:

  Sunt convins ca, in siuatia in care va exista un raspuns, acesta va fi prozaic.
  Nu sun un specialist in agricultura dar, in aceasta vara stand mai mult in zona Sibiului am observat aparitia unor intreprinzatori care iau in arenda pamant de la oameni dandu-le acestora, la sfarsit de an agricol, bani sau produse in valoare de 350 lei /ha. Personal, consider aceasta aciune o jegmanire a oamenilor de la tara, contravaloarea utilizarii suprafetelor agricole pe durata unui an agricol fiind prea mica si asta, tinand cont de faptul ca acest intreprinzator va ridica si subventia pentru suprafetele respective. Totodata in aceasi zona, pe anumite portiuni sunt persoane care achizitioneza masiv suprafete de teren contra sumei de 3500 lei/ha (0,35 lei/mp)

 12. exasperat spune:

  Apropo de raspunsurile la intrebari si interpelari. Eu sunt din Dambovita si ne-a povestit domnul senator Tutuianu ca exista un trataemnt aproape dispretuitor din partea Executivului in privinta asta. In sensul ca sunt intrebari si interpelari la care s-a raspuns cu intarzieri de cateva saptamani, luni sau nu s-a raspuns nici pana acum. Unul din raspunsurile neprimite e chiar lao interpelare adresata lui Boc pe subiectul atitudinii inacceptabile a Guvernului fata de acestmod de control parlamentar.

  Trecem peste faptul ca multe din raspunsuri sunt facute”pe picior”, cu tupeu in tonul lor si de multe ori absolut tembele.

  Eu va intreb, pentru ca n-am putut afla: care e sanctiunea care li s-ar putea aplica membrilor Executivului care trateaza in acest mod intrebarile si interpelarile parlamentarilor?

  Petrut Dumitru – Dambovita

 13. Sfarma -Piatra spune:

  Domn ministru,nu va suparati,da’ am impresia ca vreti sa interpelati un perete,sau un stilp de telegraf ! Stiti ca nu o sa raspunda niciodata la vreo intrebare pe bune,ca nu-l duce capul ala deloc!
  Spunea fostul senator PD Georgica Severin,actual PSD, ca a discutat cu Boc odata si a fost ingrozit de saracia intelectuala a personajului !
  Si Vladescu,fostul ministru de finante,a declarat ca Boc e incapabil sa priceapa chestiuni elementare de economie,ca de pilda despre stimulentele date angajatilor din ministerul de finante !
  Vladescu s-a chinuit sa-i explice ca acei bani nu sint din bugetul central,ci din rezultatul colectarilor de taxe si impozite ! Doua saptamini a incercat !!! Pina la urma omul a demisionat !

 14. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  De ce toţi politicienii se gândesc în limita măsurilor de natură fiscală şi/sau legislativă?

  Adevărata problemă, şi nu numai la noi, este că politicienii nu mai provoacă evoluţia socială, societăţile au, peste tot, tendinţa de a stagna şi apoi de a da înapoi. Criza nu mai este de natură politico-economică, pentru că orice măsuri politice s-ar lua, economia defunctă nu se mai întoarce de la groapă, chiar dacă electroşocurile par a provoca salturi pe linia izoelectrică. Problema este tocmai asta, politica nu mai provoacă evoluţie, nu mai există idei revoluţionare sau inovatoare, în consecinţă politica nu mai produce nici predictibilitate şi nici bunăstare, este totalmente inutilă. Altfel este vizibil că partidele politice s-au transformat în nişte structuri de interese cristalizate în jurul unor lideri formali sau informali.

  Laţi văzut pe domnul Boc? A nu ştiu câta oară a venit cu predicţii inimaginabil de mari pentru creşterea economică din 2012. Deja a început să dea înapoi cu veşnicul argument că nu ştia că e aşa de grea criza în lume… Ce sens mai are să-i trimiteţi interpelări?

 15. Mihai ANDREI spune:

  E prima dată în 3 ani când ANI face ceva concret, mai mult decât o banală revistă a presei – vezi comunicatul de mai jos.
  Dacă ar cerceta şi cine sunt marii contribuabili de care e responsabil acest om, s-ar putea uşor ajunge, urmărind firul “cumpărătorilor”, la concluzia că aceste vânzări supraevaluate sunt, de fapt, şpăgi “elegante”.
  “În urma evaluărilor demarate la data de 20 iulie 2011, s-au constatat următoarele: indicii referitoare la posibila săvârşire de către Drăgan Nicuşor, Director General Adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, a infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută şi pedepsită de art. 23 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectuării mai multor tranzacţii imobiliare cu terenuri, în valoare totală de aprox. 542.300 de euro (în perioada februarie – iunie 2010) – unul dintre ele înstrăinat chiar la o valoare de 34 de ori mai mare decât preţul real al pieţei -, şi, prin aceeaşi metodă de supraevaluare a bunurilor, a unor tranzacţii suspecte cu autoturisme (în perioada 2006 – 2008, respectiv, 2010 – 2011)”, precizează ANI.”

 16. tiberiu spune:

  @Mihai Andrei
  tempereaza-ti entuziasmul, ANI este o instiututie care actioneaza exclusiv la comanda impotriva adversarilor politici sau a dizidentilor. Probabil ca Nicusor o fi “fluierat in biserica” sau banii “spalati” la Nufarul nu au fost transmisi “nasului” conform intelegilor mafiote asa ca Nicu merita cu adevarat o “corectie” ca sa-i fie invatatura de minte.

 17. @ PAPASTRATOS

  Trebuei facut un calcul cu creionul in mana. Cat castiga arendasul net pe hectar, ca sa stim daca 350 lei/ha e mult sau putin. Din cate stiu, un taran daca isi cultiva singur pamantul nu prea castiga 350 lei.ha.

 18. @ exasperat

  O sa vedem ce ne raspunde Guvernul. O sa facem o dezbatere publica privind calitatea interpelarilor.

 19. @ Sfarma Piatra

  Daca primul ministru e stalp de telegraf, trebuie sa-l pui cat mai des in situatia de a arata ca asa e.

 20. @ Bibliotecaru

  Daca ma intrebi pe mine, eu cred ca nu legile sunt o problema, ci oamenii care le aplica.

 21. @ Mihai ANDREI

  Cata vreme cu Blejnar nu se intampla nimic, ANI e figuranta.

 22. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Suntem deci cel puţin doi care “ne-am prins” că aplicarea legilor poartă o vină mai mare decât calitatea legilor. Ce putem face mai departe pentru instaurarea normalităţii?

 23. Sfarma -Piatra spune:

  @ VARUJAN VOSGANIAN

  Si aveti vreo speranta ca autistul asta de Boc o sa raspunda la stimuli din afara fiintei sale ?
  Boc asta e o leguma !!!

 24. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan & Tiberiu
  Sigur că aveţi dreptate. Mai mult, eu sunt convins că şi în cazul BIANU reacţia elenei udrea a fost atât de promptă şi violentă nu din considerente morale, ci pentru că au fost surprinşi de discrepanţa prea mare dintre sumele primite şi cele transmise mai sus.

 25. tiberiu spune:

  @Sfarma -Piatra
  Nu mai subaprecia adversarul asa cum au facut cei de la Steaua cu Maccab , caci rezultatele vor fi dureroase.
  Boc nu este o deloc o “leguma” ci un slujbas plecat si eficient al lui Popeye-marinarul, fara al carui sprijin Boc si-ar pierde postul in secunda doi.Fara Boc care tine in frau gasca portocalie si coalitia si marinarul s-ar ineca in secunda doi.Asa ca …

 26. @ Bibliotecaru

  Trebuie studii mai amanuntite de impact la adoptarea unor legi si audit mai bun al actului de guvernare.

 27. Sfarma – Piatra

  Daca e o leguma , il facem conserva. Sau zacusca.

 28. @ Mihai Andrei

  Cred ca Bian incepuse sa actioneze pe cont propriu, de aceea a fost executat.

 29. @ tiberiu

  Asa este, nu trebuie subapreciati. Nu pentru caitatile pe care le au, ci pentru defectele lor. Sunt prea lipsiti de scrupule.

 30. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Studii de impact, audit al actului de guvernare…. am notat mental aceste direcţii. Nu-mi este clar însă ce pot face eu. Nu am autoritatea nici în a alcătui studii de impact, cu atât mai mult nu am autoritatea realizării unui audit al actului de guvernare. Nu am nici priceperea, dar aş fi dispus să învăţ dacă ar fi necesar… asta poate s-ar rezolva. Lipsa de autoritate nu o pot rezolva, deci ce pot face eu pentru ca să ajut la instaurarea normalităţii în societatea românească, cum pot să contribui la atingerea obiectivului “respectarea generală a legii în România”? Ce pot face milioanele de cetăţeni? De votat am votat, dar, chiar dacă toate partidele s-au perindat pe la Palatul Victoria, România încă nu a cunoscut nici o realitate normală şi nici o realitate democratică. Dincolo de vot, dincolo de ceea ce scriu pe bloguri şi pe blogul meu… ce anume aş putea să fac să ajut normalitatea să învingă?

 31. Sfarma -Piatra spune:

  @ TIBERIU

  Nu-l subestimez deloc ! Doar ca baiatul asta,e prea de tot in naivitatea lui,ca sa nu zic imbecilitate crincena !
  Nici guvernul lui Iorga din 1931 nu a fost ATIT de prost ca asta de acum !!!

 32. Sfarma -Piatra spune:

  @ VARUJAN VOSGANIAN

  E buna asta cu conserva !!! :) Poate devine conservator !!! :) :) :)

 33. @ BIbliotecaru

  Milioabnele de cetateni pot sa nu uite si sa pedepseasca prin vot. Si sa nu se lase cumparati cu tot felul de UZO ( adica, ulei, zahar, orez).

 34. @ Sfarma Piatra

  cred ca se rasuceste Maiorescu in mormant de cati conservatori avem…

 35. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Aş putea fi de acord cu domnia voastră, numai că votul nu a funcţionat timp de 20 de ani. Toată lumea a votat la început, pe urmă lumea a început, treptat, să se lămurească că votul nu schimbă starea de fapt, ci doar “legitimează nişte lideri” ce pot face ce vor în numele poporului, ca şi cum ar primi un cec în alb de la trezoreria instituţiei lor. Toate partidele au trecut pe la Palatul Victoria, şi stânga şi dreapta au avut preşedinţi ai României. Votul, numai votul, nu funcţionează. Este nevoie de altceva, votul nu reprezintă o garanţie. Poporul a ajuns la momentul în care trebuie să pună piciorul în prag, în care trebuie să ia atitudine… Nici un partid nu pare să-şi schimbe mentalitatea, nimeni nu vrea să se democratizeze şi nici să impună democraţia în societatea românească împotriva structurilor piramidale de sus în jos. Nici un partid politic nu vrea să fie cu adevărat un partid politic. Este o realitate ce nu mai poate fi negată. Sigur, voci singulare se pot dezvălui prin infernul zgomotos al intereselor, ele nu pot provoca însă o schimbare de sistem.

  Eu vă întreb deci… ce-am putea face astfel încât să instaurăm normalitatea, astfel încât politicienii să nu mai construiască alte sisteme de interese decât ale poporului român? Se poate face ceva sau este o fatalitate ce nu se poate decât accepta? Poporul trebuie să fie la nesfârşit nişte sclavi-pion în mâna anumitor cercuri de interese?

  Adrian Păunescu avea o poezie despre această sclavie nesfârşită…
  Hai, vino lume, vino sa vezi,
  vino sa cumperi, vino sa vinzi
  titluri, povesti si batrâni suferinzi,
  aur, biciusti, biciclete, cirezi.

  Si, mai ales, vino lume cu sârg,
  privind cu mila copiii suavi,
  haideti cu totii la comertul de sclavi
  si onorati al copiilor târg.

  Aici sunt mame ce vând copii,
  mame destepte cu mâinile reci,
  care în cinicul veac douazeci
  se pricopsesc, nu s-ar mai pricopsi,
  negustorind pâna-n veacul de veci,
  ca-ntr-un obor pentru vite, copii.

 36. Sfarma -Piatra spune:

  Bietu’ Maiorescu….bine ca nu a mai apucat sa vada disparitia partidului dupa primul razboi …

 37. tiberiu spune:

  @Sfarma -Piatra
  Gresesti fundamental, Boc nu este nici naiv si nici imbecil ba dimpotriva.
  Boc serveste cu credinta , devotament si pasiune exclusiv interesele personale luiTB care l-a promovat si care il mentine in functie.
  Guvernul Boc este intradevar unul foarte rau pentru majoritatea cetatenilor ne-pedisti dar este un guvern f. bun(cel putin incearca)cu clientela partidului si in special cu favoritii d-lui Basescu si in primul rand cu apropiatii d-nei Udrea.
  D-ta il crezi naiv si prost pentru ca nu-ti reprezinta interesele, dar Boc nici nu este interesat sa reprezinte interesele cetatenilor de rand ci exclusiv interesele mafiei portocalii care il sustine.
  De aici intelegerea complect gresita a profilului uman a personalitatii primului ministru.
  Mafia portocalie l-a promovat pe Boc de la statutul de “pigmeu”(la propriu si la figurat) si l-a ridicat in fruntea tarii. Pentru asta el este trup si suflet devotat in slujba lor si numai a lor. Sper ca este acum mai clara problema.

 38. Sfarma -Piatra spune:

  @ TIBERIU

  Pai stimate domn,in cazul asta SINGURA solutie este iesirea masiva la vot,asa sa fie coada la Sectiile de Votare de la ora 7 dimineata,si trimiterea banditilor astia in cavoul politicii !!!
  Cit dracu’ pot totusi sa prosteasca cu sacosa ???
  Ca doar nu om fi blestemati sa-i mai avem pe cap inca 4 ani pe tilharii astia !!!

 39. tiberiu spune:

  @Sfarma -Piatra
  Sigur ca un vot masiv pentru USL este absolut necesar dar nu si suficient,dar am insa mari indoieli ca populatia constientizeaza ce se intampla si va respinge incercarile de a cumpara voturilor sau de a deruta lumea cu felurite smecherii gen partidul PSDM al lui Miron Cosma. Oamenii pot face confuzie intre PSD si PSDM.
  Chiar daca oamenii vor vota masiv formatiunile USL sunt convins sa puterea va avea grija sa fraudeze numaratoarea.
  In opinia mea actuala putere nu mai poate fi indepartata prin mijloace democratice deoarece ei stiu f. bine ca pe multi dintre ei ii asteapta pedepse grele pentru matrapazlacurile facute.
  Actuala opozitie s-a trezit la realitate cu mult prea tardiv cu USL lasand puterea pe tava lui portocaliilor cu nosalanta revoltatoare. Alta era situatia daca USL se constituia imediat dupa alegerile parlamentare din 2008 sau in cel mai rau caz imediat dupa alegerile prezidentiale din 2009.Cu alegerea repetata a lui TB romaniii si-au semnat propria lor condamnare.As vrea sa fiu optimist dar realitatile roamnesti si constiinta civica problematica a cetatenilor nu-mi permite.

 40. tiberiu spune:

  P.S
  Totusi simt ca problema se va rezolva intr-un fel daca cetatenii isi vor dori cu adevarat.

 41. Sfarma -Piatra spune:

  @ TIBERIU

  Domnu’ meu, si eu am impresia ca astia nu mai pot fi indepartati pe cale democratica ! Dar ei asta isi doresc,o revolta masiva si violenta,dupa care sa zbiere ca apucatii ,,Lovitura de stat” !!! ,,Subminare” !!! ,,Sabotaj al USL” !!! Si alte prostii d-astea !!!

 42. tiberiu spune:

  @VV
  @Sfarma-Piatra
  In tara in care traiesc se spune ca “Ceeace nu merge prin forta merge cu si mai multa forta”, dar fiecare popor cu mentalitatile lui.

 43. Bibliotecaru spune:

  @ tiberiu
  Ştiţi cum se spune… Dacă nu reuşeşti să forţezi deschiderea capacului unui laptop cu o şurubelniţă… NU TE ENERVA. Foloseşte pur şi simplu un ciocan mult mai mare. :D

 44. tiberiu spune:

  @Bibliotecaru
  Solutia poate fi f.practica dar cu numai cu conditia sa sti CUM sa te folosesti de ciocan fara a distruge distruge functiionarea laptopului.
  In acest sens mai este o vorba ” Mai important decat CE faci este CUM faci”