Tema zilei, 22 octombrie 2011: Ce-o mai fi si asta, consolidare fara normalizare?

Sistemul public din Romania nu functioneaza cum trebuie. O seama de responsabilitati fundamentale ale statului nu sunt onorate. In aceste conditii a spune ca reducerea cheltuielilor bugetare, in orice conditii, inseamna consolidare fiscala este o batjocura la adresa acestei tari.

Faptul ca Romania a avut in anii 2009 – 2011 deficite fiscale bugetare uriase (cumulat in cei trei ani,  aproape 25 de miliarde de euro) in conditiile in care situatia salariatilor si pensionarilor precum si calitatea serviciilor publice  s-au deteriorat vizibil este un grav semnal de alarma cu privire la costurile pe care le impune readucerea statului la linia de plutire.

Ideea ca reducerea deficitului bugetar inseamna consolidare fiscala este o concluzie pripita. Consolidarea fiscala este o iluzie daca pentru a o dobandi statul trebuie sa-si sfideze cetatenii, sa–si batjocoreasca creditorii ori sa intoarca spatele celor care au nevoie de serviciile sale. Ce consolidare fiscala e aceea care se obtine prin amanarea pana la 400 de zile a datoriilor catre farmacii si catre producatorii de medicamente? Ce consolidare fiscala e aceea care se obtine prin neplata catre profesorii din mediul rural a diurnelor de deplasare? Care se obtine prin ignorarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu handicap grav de a avea un insotitor? Ori printr-o politica salariala aberanta de blocare a posturilor care face ca daca intr-o orchestra se pensioneaza un trombonist sa nu poata fi angajat un altul in loc, ori daca se pensioneaza profesorul de engleza trebuie ca cel de franceza sa-i tina locul? Ce fel de consolidare fiscala e aceea in care majoritatea primariilor nu au bani sa-si plateasca salariile pana la sfarsitul anului? In care taxa pe valoarea adaugata nu e returnata decat te miri cand, dupa calcularea deficitului bugetar, pentru ca sa nu strice la imagine? Strasnica e consolidarea cand la fiecare inceput de an mii si mii de scoli se deschid fara a avea autorizatie de functionare, cand spitalele se inchid iar bolnavii cu boli cornice nu-si primesc medicamentele?  Ce fel de consolidare e aceea in care alocarile in termeni reali si ca procent din PIB pentru cheltuielile de capital,  pentru educatie, pentru sanatate, pentru sustinerea culturii si a cercetarii scad intruna? Ce fel de consolidare e asta? Pe cine consolidam?

Anul 2011 va fi un an al stagnarii economice. Am cerut primului ministru sa informeze in legatura cu cresterea preliminata PIB-ului neagricol 2011/2010, ca sa avem o imagine cat mai exacta a evolutiei economiei, neinfluentata de conditiile climatice. Anul viitor, daca socotim costul tot mai mare a refinantarii datoriei publice, vom avea nevoie de o crestere economica de 1,5% doar ca sa mentinem deficitul actual de 4-5%. Despre reducerea deficitului bugetar si indexarea salariilor si pensiilor, cresterea investitiilor, ce sa mai vorbim…

Cand vom incepe sa vorbim despre optimul economiei, al societatii romanesti?  Despre cum ar trebui sa fie o Romanie nu consolidata, nu reformata, nu uninominalizata, ci o Romanie normala? Si in care deficitele sa se masoare nu dupa cat de mare e dispretul autoritatilor ci dupa cat de mare nevoie avem de a trai decent? Ca sa stim exact cum stam…

20 Responses to “Tema zilei, 22 octombrie 2011: Ce-o mai fi si asta, consolidare fara normalizare?”

 1. Buddha spune:

  VV
  Bine zis!
  Apropo, felicitari pentru interpelari! Curios sunt daca o sa raspunda.

 2. @ Buddha

  Cred ca am putea face deja o brosura cu interpelarile.

 3. Coraian Zoltan spune:

  “Cand vom incepe sa vorbim despre optimul economiei, al societatii romanesti?” Domnule Senator, dar noi tot vorbim de citiva ani…
  Sper doar ca macar guvernul de dupa alegeri sa vorbeasca si el, fiindca pina atunci astia nici macar nu inteleg la ce va referiti.

 4. antimarinari spune:

  „Ce consolidare fiscala e aceea care se obtine prin amanarea pana la 400 de zile a datoriilor catre farmacii si catre producatorii de medicamente?”
  Am vazut deja contracte comerciale prin care un „potentat” al vremurilor avand nevoie sa inchirieze utilaje transport pentru a-si indeplini contractul castigat la „licitatiile lor „ , propunea ca termen de plata catre subcontractant ,un termen undeva la momentul cand dumnealui ( antreprenorul ) avea sa-si incaseze banii potrivit contractului sau de la beneficiar ( adica de la statul roman ) .Deci putea fi si 2013-2016 …etc .
  Eu cam vad ca miscarea este sa dea buluc cu santiere noi si sa dea senzatia ca ei se preocupa de oameni ( „ fa-te ca muncesti” doar il mostenim de pe la ‚90) iar nota de calcul va fi scadenta atunci in 2013-2016.
  Cu alte cuvinte , nu va fi deloc usor guvernului de dupa 2012!

 5. antimarinari spune:

  „Ori printr-o politica salariala aberanta de blocare a posturilor…”
  Blocare a posturilor? Da de unde . De pilda , ei au legiferat ca sa se reduca numarul de politisti comunitari ,” normand” numarul de posturi la 1 politist /1000 de locuitori .
  Aiurea , sa nu ma exprim altfel .
  In realitate , daca un politist comunitar statea poate sa pazeasca si o scoala publica, si o gradinita, si un parc public , o primarie , etc ACUM daca va uitati , s-au „contractat” tot prin licitatiile lor portocalizate cu FIRME PRIVATE DE PAZA SI PROTECTIE.
  Si acest lucru sunt sigur ca se face pe bani mult mai multi decat se faceau aceste servicii prin intermediul politiei comunitare ( devenita locala dupa 01.01.2011).
  Chiar ar putea fi o tema a CURTII DE CONTURI . Sa se faca un raport catre parlament in privinta banilor cheltuiti de primarii cu serviciile de paza privata , si sa se faca o diferenta intre cat cheltuiau primariile atunci cand aceste servicii le executau prin intermediul politistului comunitar si cat cheltuie acum prin intermediul „agentului privat „ .
  Cu alte cuvinte , eu nu vad decat ca in acest domeniu s-a legiferat „spaga” , caci s-au mai deschis niste robinete si idei pentru primarei .

 6. antimarinari spune:

  „Ce fel de consolidare fiscala e aceea in care majoritatea primariilor nu au bani sa-si plateasca salariile pana la sfarsitul anului?”
  Domne eu am vazut ca alti primarei dintre fosti marinei sau altii deveniti instelati pentru servicii de tradare si preacurvie politica AU BANI sa organizeze EXCURSII LA SFINTELE MOASTE cu 80 de autocare deodata si in aceeasi zi ( vezi Voluntari ).
  Si Hontanu se lauda ca face si el excursii , etc
  Asta-i obiectul de activitate al unei primarii ? S-a transformat intr-un SRL , dar care difera putin, adica la un SRL obisnuit scopul este profitul financiar, in cazul Primariilor de tip SRL , scopul este profitul electoral si cultul personal ?
  Ia faceti , cu tot respectul , iarasi o” interpelare” la Curtea de Conturi sa vedem cat au cheltuit primariile din banii publici pe excursii , indiferent de scopul lor , in ultimii 10 ani , sa vedeti abuz !

 7. @ Coraian Zoltan

  Cred, totusi, ca pana la inceputul anului viitor trebuie sa avem un concept elaborat pentru opinia pubica privind modelul de societate catre care vrem sa ne ducem. Egal acceptat de PNL si de PSD. Sau macar enuntat permanent de PNL.

 8. @ antimarinari

  Noi am explicat clar ca e o iluzie sa se creada ca vom intretine, dupa 2012, toata clientela PD care s-a bulucit la contracte, fara sa aiba expertiza ori capacitatea necesare.

 9. @ antimarinari

  Uite, o sa ma interesez de chestiunea asta cu firmele de paza…

 10. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ce sa fie? O mare smecherie. Mai grav este ca nici politicienii din Opozitie, inclusiv Domnia Voastra de la care avem mari asteptari nu veniti cu solutii concrete. Sigur, e criza, toti vrem sa ne prezervam privilegiile deja castigate, unii mai au probleme cu legea, altii cu bancile, altii cu camatarii, altii cu profesionalizarea, dar pana la urma, trebuie sa apara un cap limpede sa puna degetul pe rana.Daca observati si basescu a dat-o in stamba: cica UE e de vina pentru criza, ca , nu-i asa? n-a luat la timp o decizie in legatura cu Grecia si cu bancile ei din Ro, ca decizia de deficit pentru Ro nu-i prea fezabila, ca Ro nu mai poate lua alte masuri de austeritate( cu care se lauda triumfalist, va mai amintiti?), ca raspunderea e la UE, nu la la Ro etc etc.Pe de alta parte si BNR( al carei admirator sunteti!?) nu se simte prea bine. Drept dovada ca a venit acest permanent parkinsonian, Vasilescu si incepe sa planga pe umarul natiunii ca asa nu se mai poate. Pai cine mama naibii a gresit acum doi ani si ceva cu teoria datoriei suverane, cu a deficitului de cont curent, a supraconsumului cu buletinul? Acum, cand economia e in rahat vin sa planga pe umarul natiunii? Tare as dori sa-l surprinda presa pe basescu la UE sa vedem ce zmeu e acolo. Si in ce limba zmeeasca va sustine cauza Ro!

 11. Lilick spune:

  “In perioada curpinsa intre 24 si 27 octombrie, noi, bloggerii liberali, facem un apel la reconciliere nationala in jurul Monarhului nostru.

  In aceste zile, in particular, invitam blogosfera si mass-media la incurajarea unui armistitiu politic. Sunt momente, precum “Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai”, cand romanii, indiferent de nationalitate, religie sau orientare politica, trebuie sa isi regaseasca speranta comuna intr-un viitor mai bun.

  Coroana Romaniei, sub care s-a facut Unirea cea Mare, sa fie macar in aceste zile simbolul sub care sa ne regasim unitatea si fraternitatea pierduta la 30 decembrie 1947.

  In vremurile tulburi pe care le traim, avem nevoie mai mult decat orice de un moment de respiro, in care sa ne omagiem in liniste Suveranul. De aceea, noi, bloggerii liberali, ne obligam ca in aceste zile sa nu raspundem niciunei provocari, de orice natura ar fi aceasta, si sa cultivam valorile nationale, in bucuria jubileului Majestatii Sale, Regele Mihai.”

  Clubul Bloggerilor Liberali

 12. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, aţí răspuns mai sus stimatului antimarinari că: “Noi am explicat clar ca e o iluzie sa se creada ca vom intretine, dupa 2012, toata clientela PD care s-a bulucit la contracte…”. Vedeţi să nu faceţi ca ruşii la Stalingrad, să lichidaţi de-a valma şi adversarii şi proprii combataţi. Bine ar fi să încercaţi o primenire a propriilor rânduri în iarna ce vine, că nu staţi chiar confortabil la capitolul ăsta, ca dealtfel şi socialiştii lui Ponta. Dacă reuşiţi să scoateţi din primele rânduri pe dalmaţieni, aveţi şanse mari să-i învingeţi pe pedei. Dacă nu, vedeţi că Băsescu e tare şi când conduce sub influenţa alcoolului. Nu-l subapreciaţi căci cu el vă bateţi!

 13. @ un liberal optimist

  Las-o balta pe asta cu solutiile concrete. Nu le asculta nimeni, Uite, peste doua saptamani, cel mai tarziu, am sa prezint proiectul de reducere a evaziunii fiscale. Sa vezi cati or sa-l citeasca.

 14. @ Lilick

  Sunt alaturi de voi, pentru orice initiativa de omagiere a Regelui nostru.

 15. @ Kronstadt

  E vorba de contractele care se semneaza fara sa existe finantare, cum doreste MInisterul Dezvoltarii.

 16. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cu masurile de reducere a evaziunii pierdem si electoratul pe care il avem!Prietenii stiu de ce.

 17. Dispecer spune:

  Domnule ministru,
  nu pot să uit un lucru şi mă abţin în perioada sărbătoriri Regelui să fac trimiteri belicoase…În fine, nu pot să uit de Radu Soviani şi ultima carte de macroeconomie citită. Dumeavoastră, atunci când vorbiţi despre bunăstarea tuturor, inclusiv a ipochimenilor ce îşi dau părerea conjuctural despre economia României, aveţi în vedere şi existenţa unor impertinenţi precum domnia sa?…Pronumele de politeţe îl folosesc doar din respect faţă de cine este Varujan Vosganian…

 18. @ un liberal optimist

  Hai, lasa, ca n-or fi toti banditi (mai ales ai nostri).

 19. alexis spune:

  Depinde cum definim normalitatea. Daca ar fi dupa basescu si macovei, toti normalii ar trebui inchisi.

 20. un liberal optimist spune:

  @VV,
  N-am vrut sa spun ca sunt banditi, ci saraciti de regimul basescu. Cine-i prost sa plateasca mai mult din ce le-a luat basescu, atunci cand pot sa plateasca mai putin la evazionistii basescului! Pare un paradox, dar asta-i realitatea. Si sa nu va mai mirati la cati sustinatori are acest regim. Eu nu m-as entuziasma la sondajele lui Dragnea!Cine naiba e Dragnea?