Tema zilei, 24 octombrie 2011: Saracie si investitii! Cand am mai auzit asta?

Eu cred ca guvernantii nostri incep sa repete obsesiile lui Ceausescu. Invocand atingerea unor obiective de natura macroeconomica, de pilda, plata datoriilor straine, Ceausescu si-a condamnat poporul la frig si la foamete. Discursul de azi al presedintelui Romaniei degenereaza in acelasi ton. Romanii nu conteaza, conteaza numai cifrele. E usor sa avem la anul un deficit de trei la suta, spune presedintele, dar va fi scump sa ne imprumutam.  Poate ca un deficit de trei la suta e usor de realizat pentru presedinte, care nu va trai deloc mai rau nici cu un deficit de doi la suta sau cu un deficit de unu la suta. Dar, la o crestere economica (optimista) de 2% anul viitor, un deficit de 3% din PIB ar insemna ca salariile si pensile vor scadea in termeni reali cu rata inflatiei si ca responsabilitatile statului se vor afla in aceeasi stare de batjocura asa cum se intampla in 2011. In plus, romanii trebuie sa stie ca marile costuri ale datoriei publice nu vin din deficitul din 2012, ci din uriasele datorii accumulate in 2009-2011, pe fondul contractiei PIB.

Un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, in conditiile in care, potrivit opiniei presedintelui, investitiile vor creste, nu se poate realiza fara reduceri de venituri si somaj. Poate ca mesajul asta ar fi parut plauzibil in 2009. Ca, insa, o guvernare sa ceara intruna sacrificii fara sa dea semne de indreptare si fara sa limpezeasca viitorul, asta nu prea e in regula. Bugetarii s-au sacrificat, veniturile lor s-au redus la aproape jumatate. Ce primesc , in schimb? Lectii. Sa venim cu picioarele pe pamant, spune primul ministru (cine era aerian pana acum?).  Sa fim prudenti, spune presedintele. Ceea ce inseamna ca avem o guvernare inteleapta, poporul e cel care strica lucrurile. Si cancelariile zonei euro.

Exact ca in aprilie 2010. Dupa ce tocmai ne atinseseram tintele de deficit,  am aflat ca urmeaza cea mai severa curba de sacrificiu din istoria Europei postbelice. Acum, dupa ce tocmai Guvernul anuntase iesirea din recesiune, aflam ca e nevoie de o noua runda de sacrificii. Strangem cureaua, dar vom investi peste poate! Exact ca Ceausescu. Lumea statea la cozi de cu noapte la telemea si la oua si la pulpe de pui, iar el anunta cresterea fondului de acumulare. Aceasta sa fie oare o guvernare de dreapta, se masoara oare dreapta dupa cate gauri strangi la curea? Eu as zice, dupa asemanarea tot mai izbitoare dintre cele doua atitudini, ca daca Ceausescu era de dreapta, atunci si actualii guvernanti sunt.

30 Responses to “Tema zilei, 24 octombrie 2011: Saracie si investitii! Cand am mai auzit asta?”

  1. un liberal optimist spune:

    @VV,
    In sfarsit o analiza a naibii de realista! Se pare ca nesfarsitele sugestii ale prietenilor acestui blog si-au atins tinta. Cred ca Domnia Voastra ati realizat holocaustul economic si social in care ne “vara” aceasta gasca de banditi basescieni de vreo doi ani si ceva. Sa nu mai zic nimic de neprofesionalismul BNR! Cam asta-i realitatea.Hadeti sa vedem ce comunicat da guvernul (sau Presedentia!?) azi sau maine.

  2. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Maestre, am o nedumerire pe care o au multi romani. Presupunand ca USL castiga alegerile anul viitor, ce gand are cu gasca basesciana? Ii lasa liberi cu banii furati de la romani si cu Miscarea Populara si Alba ca Zapada? Observ ca in alte tari, ori sunt judecati in colivii, ori sunt omorati ca sobolanii..

  3. Buddha spune:

    VV
    Felicitari, dle Vosganian! Ce rapid ati fost! Nici nu vorbise bine Baselu, ca am si vazut raspunsul dvs! E, daca ar fi mai multi liberali asa prompti, ar fi departe partidul asta, va spun!

  4. Buddha spune:

    VV
    Maestre, eu sunt monarhist. Astept cu emotie ziua de azi. Traiasca Regele!

  5. Buddha spune:

    VV
    Sper ca n-au de gand sa aduca instigatori la discursul Regelui! Am doi prieteni in Bucuresti care au vrut sa mearga la discurs, dar nu au reusit nicicum. Sper sa n-aiba legatura cu faptul ca sunt memnbri PNL

  6. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, cred ca stiu unde “bate” discursul lui Basescu despre PIb si deficit. Ca sa va spun pe a dreapta, este pentru prima data cind Basescu da semne ca intelege ce se intimpla in politica europeana. Despre ce este vorba?? Acum mai bine de o luna Comisia Europeana a venit cu o propunere complexa pe care “smecherii” au numit-o ” SIX PACK” sugerind ca de acum incolo” berea va curge libera”. Bezmeticii aia din Parlamentul European, printre care si ilustra doamna Manescu, au votat masura pe data de 28 septembrie. Ce spune de fapt aceasta legislatie ??? Spune, nici mai mult nici mai putin, ca de acum incolo suveranitatea guvernelor asupra bugetelor proprii este abolita si ca PE si Consiliul European ( bineinteles cu supervizare Comisiei Europene) vor analiza bugetele statelor membre si vor forta conditiile tratatului ” Stability and Grrowth Pact” , adica vechiul tratat de la Maastricht, si deficitul trebuie sa fie mai mic de 3% iar datoria statelor mai mica de 60%. Numai ca de data aceasta ” six pack” are dinti si musca, guvernele care nu se supun vor fi sanctionate cu depozite variind intre 0.1, 0.2 sau chiar 0.5 din PIB, pentru neconformare cu masurile six-pack !! Halal independeta a guvenelor, votate democratic, daca birocratii de la Brussels au ultimul cuvint in bugetele statelor suverane. Mai mult, recent, the European court of Justice a decretat ca salariatii trebuie sa accepte micsorari de salarii chiar si in tarile nordice, unde exista o protectie a salariatilor legiferata. Bravos, Comisiei Europene ca a reusit o asemenea ingerinta in treburile interne ale statelor suverane sa treaca neobservata de media eupopeana. Mie , ca si altora, mi se pare ca aceste masuri , six-pack , au fost dictate de Germania si acceptate fortat de ceilalti, bineinteles, cind Consiliu European va incepe taieturile din bugete, atunci sa te tii strigate si racnete de lupta !! Pina atunci ramine intrebarea, cum a fost posibil un asa atac la suveranitatea tarilor membre ?? Vorba unui autor care l-a parafrazat pe Tacitus : ” They create a desert and call it stability” !!
    In concluzie, domnule Vosganian, daca vom adopta zona monetara euro, vom deveni o colonie cu acte in regula, votate de parlamentarii nostri in totala ne-cunostinta de cauza !! Sa ne traiasca si la mai mare !!

  7. tudor spune:

    La Multi Ani Majestatii Sale!

    Propun o zi (astazi) fara basisti.

  8. cris spune:

    o zi fara mitocani (nu stiu care e eufemism pentru care, basist pentru mitocan sau viceversa), adica o zi de normalitate

    La Multi Ani Majestatii Sale

  9. lorduljohn spune:

    @cris, @VV

    Aceasta este o zi in care sunt mandru ca sunt roman si sunt liberal!

    Multumesc Majestate!

  10. Dorin spune:

    Trăiască Regele
    În pace şi onor
    De ţară iubitor
    Şi-apărător de ţară.

    Fie Domn glorios
    Fie peste noi,
    Fie-n veci norocos
    În război, război.

    O! Doamne Sfinte,
    Ceresc părinte,
    Susţine cu a Ta mână
    Coroana Română!

    La Multi Ani, Majestate!

  11. gabryela spune:

    d-le vosganian viceprimarul nostru este liberal dar nu se implica deloc in problemele noastre!tind sa cred ca viceprimarul este pe-o mana cu primarul pdl-ist.
    Sunt din localitatea Petrila/Hunedoara si sunt asistent social(personal)angajat al primariei Petrila pt. fiului meu de 22 ani cu handicap grav.In luna august am fost in concediu si nu am primit indemnizatia de concediu (prevazuta de legea 448/2006 pt.a-si plati alt asistent cat eu eram in concediu),iar pe 10 septembrie era zi de salariu si nu am primit salariul aferent lunii august decat pe 08 octombrie.
    Iar pe 10 octombrie trebuia sa primim drepturile salariale pt.luna septembrie si nu le-am primit ca nu au bani la buget.
    Primarul ne spune ca dumnealui a facut demersuri la guvern dar nu i se acorda fondurile necesare.

  12. gabryela spune:

    aici pe acest blog http://www.nasul.tv gasesti cei mai mari pupincuristi ai regimului basist care nu au respect pt.regele nostru

  13. un liberal optimist spune:

    @gabyiela,
    Nu-ti face sange rau. Tampeniile astea le stim de prin anii ’50 (cine le-a trait!). Daca n-au fost in stare sa simta un astfel de eveniment e treaba lor!Lasa-i sa traiasca in propria lor otrava!

  14. gabryela spune:

    @varujan vosganian
    eu nu mai stiu ce sa cred:sefa de la asistenta sociala zice ca primarul are bani dar nu vrea sa-i dea pt.salarii si ii cheltuie pt.altceva!
    curtea de conturi sau itm-ul pot face ceva in aceasta situatie?
    primarul este pdl-ist,cum sa nu aiba bani ?atunci este un nimeni in acel partid (vorba fiului meu) si sa-si dea demisia,iar daca nu-si da demisia are alte interese.acest lucru i-a zis fiul meu cu handicap cand a fost in audienta la primar.
    fiul meu cu handicap in carucior a terminat anul acesta finante banci iar acum este la master pe management financiar bancar.a luat licenta cu 10 pe o tema f.grea(riscul de tara al romaniei comparativ cu germania si bulgaria),iar facultatea a terminat-o cu 9,96.a intrat la master cu 9,98 dar din pacate la taxa deoarece facultatea de stiinte din cadrul universitatii petrosani a fost in ultima categ.clasificata si nu mai are locuri bugetate la master.
    pana pe 31 oct.trebuie sa platim a doua rata la master si eu nu am banii!?pt ca am rate la banca la o masina pt.a-mi transporta baiatul pe la scoli si facultate.sotul este pensionar mie nu-mi dau banii.
    si cu prima rata ma ajutat d-na grapini
    stiti cat de greu ne-a fost sa faca facultate la zi, cara-l in brate pe scari la facultate stai cu el si scriei pt.ca el sufera de distrofie musculara forma duchenne si nu poate face nimic singur ci doar gandeste fiind f.inteligent.este batran pt aceasta boala in general cei cu aceasta boala mor in adolescenta.o raceala ii poate fi fatala.ganditi-va ca are doar 28 de kilograme.ar fi multe de spus dar nu vreau sa va plictisesc.
    pdl-ul vrea sa-i omoare cu legea asistentei sociale daca o sa fie adoptata.

    • @ Gabryela

      Nu cred ca curtea de conturi poate i terveni. Ea intervine dacă banii se cheltuie prost, nu dacă nu se cheltuie. Cat despre legea asistentei sociale, noi ne opunem din rasputeri in Parlament. Pentru persoanele cu handicap e o lege criminala.

  15. gabryela spune:

    @un liberal optimist
    bunicul meu patern a fost primar liberal prin judetul ilfov.
    mama are 87 de ani si tot timpul a laudat regele.
    ma doare sufletul cand vad ce prostii debiteaza unii.
    va felicit pt.varsta dvs.daca a-ti trat anii ’50.

  16. un liberal optimist spune:

    @Gabryela,
    Am fost un excelent ascultator! Mi-au povestit bunicii si parintii. Si am mai si citit.

  17. gabryela spune:

    d-le varujan,oare cei de facut?luni voi fi la primar sa-i cer socoteala!
    legat de ce v-am postat anterior, neacordare de salariu si indemnizatie de concediu.
    in 22 septembrie am facut telefonic o sesizare la ministerul muncii la inspectia sociala.ghiciti ce?ieri am primit raspuns in scris in care imi comunica caci in urma controlului la primarie de catre inspectorii dumnealor, printre altele eu am primit indemnizatia de concediu in cuantum de 570 ron in data de 08.06.2011.
    sa lesin cand am vazut acest lucru.inseamna ca primarul mi-a mancat banii si acest lucru tine de penal.
    eu nici nu am atat salariul,ci numai 541 ron(indemnizatia fiind egala cu un salariu).deci ma fura si la salariu.
    cu acest raspuns pot sa fac sesizare la procuratura si la curtea de conturi?

  18. gabryela spune:

    la o adresa de mail pot sa va trimit raspunsul.
    Sunt din localitatea Petrila/Hunedoara si sunt asistent social(personal)angajat al primariei Petrila pt. fiului meu de 22 ani cu handicap grav.
    senator este domnul nicula cosmin iar deputat monica ridzi.

  19. gabryela spune:

    iar viceprimarul este liberal.

  20. gabryela spune:

    viceprimarul este de la pnl.