Tema zilei – 14 Noiembrie 2011: Din nou despre tupeul guvernamental.

Iata, potrivit Mediafax, o declarație a ministrului de Finanțe, făcută vineri, 11 nov. 2011, la Bistrita: “Noi acum avem, pe regulile europene (o datorie publică – n.r.) de 32,5% din PIB. Sunt discuţii legate de cât ar trebui să fie datoria României, să poată fi sustenabilă. Cei de la BNR spun că, dacă depăşim 40%, va fi o problemă pentru România. Noi nu vrem să ajungem acolo, noi vrem să ajungem la reducerea datoriei, pentru că atunci când ai deficit bugetar trebuie să te împrumuţi suplimentar. Dar se mai pune şi problema să rambursezi împrumuturile care au ajuns la scadenţă şi avem împrumuturi şi din 2008.

Vine fostul guvern Tăriceanu şi spune: noi nu ne-am împrumutat. Ba, s-a dublat datoria publică şi au mai folosit şi banii din privatizări, vreo patru miliarde de euro, în plină creştere economică. Domnul Vosganian, când analizează evoluţia datoriei, să ia în calcul sumele din privatizări, să vadă că din 2009 deficitul a fost mai mare şi, dacă nu finanţezi deficitul, atunci ai arierate şi noi suntem obligaţi să rambursăm şi împrumuturile din 2007-2008. A fost datoria 14 miliarde şi s-a ajuns la 27 miliarde de euro”.

Întâi ca nu stiu când am spus noi asa o prostie, ca nu ne-am împrumutat. Orice guvern se imprumuta, măcar ca sa refinanteze datoria publica.

Dar sa ne reintoarcem la cifre, cum vad ca ii place ministrului de Finanțe. Domnia sa face o mica smecherie, își exprima datoria publica pe metologia europeană, iar pe cea a fostului guvern o prezintă potrivit metologiei romanesti. Cum ar fi sa prezinti cifrele tale in RON, pe ale celuilalt in lei vechi si sa-l arati cu degetul ca ale lui sunt mai mari decât ale tale.

Acum sa prezentam cifrele nu cum i-ar plăcea ministrului, ci cum sunt ele, de fapt, prezentate de BNR si de Comisia Nationala de Prognoza.

In anul 2004 PIB a fost de 247 mld lei (61 mld euro). In anul 2008 PIB a fost de 514 mld lei (140 mld euro). Dacă adunam, an de an, sporul de PIB (practic de valoare adaugata) fata de 2004, in perioada 2005 – 2008 s-au adăugat avutiei naționale 576 mld lei, adică cca 180 mld euro.

Potrivit metologiei europene, invocate de dl ministru, datoria publica a României, in perioada 2004 – 2008, a coborât de la 18,8% din PIB la 13,3% din PIB. In termeni nominali, datoria publica a crescut de la 46 mld lei la 68 mld lei. In euro datoria a crescut de la 11,5 mld euro in 2004, la 18,5 mld euro.

Pe scurt, in patru ani datoria publica a scazut cu peste 5% ca procent in PIB. Datoria publica a crescut, in nominal, cu 7 miliarde de euro, in timp ce PIB a crescut cu aproape 80 mld euro, iar acumularile de PIB pe patru ani s-au ridicat la peste 180 mld euro. In lei, lucrurile stau in acelasi fel: datoria publica a crescut cu 22 mld lei, in timp ce PIB a crescut, in 2008 fata de 2004, cu 267 mld lei, iar acumularile de PIB pe cei patru ani (2005 – 2008) fata de 2004 au fost de 576 mld lei.

Cu alte cuvinte, între 2004 si 2008 Romania s-a indatorat cu 7 mld euro si s-a imbogatit cu peste 180 mld euro.

Sa vedem acum cum stam in 2009 si 2010. Datoria publica in cei doi ani a crescut de la 13,4% din PIB la 32% din PIB. Adică de la 68 mld lei la 164 mld lei!!! In timp ce, in termeni nominali, nu avem nici o acumulare de PIB! Acum sa vedem cum stam in echivalent euro. Datoria publica a crescut de la 18,5 mld euro la 39 mld euro. In acest timp PIB a scazut cu 39 mld euro! E drept ca nu vorbim de acelasi euro, cursul de schimb s-a tot modificat in perioada 2004 – 2010, dar diferentele sunt atât de uluitoare, încât trebuie sa ai, intr-adevăr, mult tupeu ca sa pui lucrurile in acest fel.
Cu alte cuvinte, în timpul celor patru ani ai guvernarii liberale, datoria publica a crescut cu 7 mld euro si PIB cu 80 mld euro. In doar doi ani de guvernare PDL, datoria publica a crescut cu 22 mld euro, iar PIB a scazut cu 18 mld euro ( de la 140 mld la 121 mld). Cifrele avutiei acumulate in raport de datoria publica sunt si mai zdrobitoare. Si in aceste conditii, ce spune ministrul Finantelor? Ca are probleme cu datoria publica din cauza datoriei acumulate de guvernarea liberala! Datorie care, repetam, la 13,3 % din PIB, era printre cele mai mici din UE si chiar din lume.

56 Responses to “Tema zilei – 14 Noiembrie 2011: Din nou despre tupeul guvernamental.”

 1. Cristian spune:

  Cine e ministru de finante?
  P.S. nu incercati sa-mi raspundeti pentru ca tot un necunoscut va ramane. Un necunoscut pentru poporul roman si un necunoscator in ale finantelor.

 2. Mihai ANDREI spune:

  Şi o veste bună de la Bistriţa: s-a trezit la viaţă Lajos Orban – a demontat cu multă vervă şi aplicaţie multe mârlănii PD-iste, în special din acelea scoase pe gură de grobianul Ioan Oltean şi ale sale slugi penale din zona folclorică respectivă.

 3. Kronstadt an der Graft spune:

  Dacă l-aţi prins la înghesuială nu-l iertaţi, faceţi atmosferă prin presă, ironizaţi-l, aşa cum a făcut şi va mai face şi Băsescu. Zdrobiţi-i, că nici ei nu vă iartă.
  Matrozul văd că ştie că nu mai prinde 50% cu portocalii lui, dar o să se lupte pentru fiecare diviziune de procent la alegeri, în aşa fel încât să devină necesar în orice coaliţie precum udemereii, mai ales că ăia nici nu se prea simt bine şi nu m-ar mira să-i aburească matrioşca cotrocenistă să se alieze cu el.

 4. Shin spune:

  O simpla observatie, ca de la un necunoscator in ale economiei. In orice tara in care omul obisnuit isi poate face un credit sa ia o casa, atunci cind acesta discuta cu banca, stie/ i se aduce la cunostinta ca poate sa se imprumute pina la un anume plafon pe o anume perioada de timp. Acest plafon este dependent de veniturile omului: pentru ca banca sa aiba garantia ca i se returneaza imprumutul si dobinzile se uita la capacitatea omului de a produce un venit si la capacitatea acelui om de a mentine o balanta intre ceea ce produce si ceea ce imprumuta ( mi se pare logic), nu la cum acesta isi pune bani la ciorap si poate sa-si taie din cheltuieli. Daca ministrul de finante al Romaniei nu doar compara mere cu pere in materie de metodologie, dar nici nu stie sa raporteze capacitatea de a se imprumuta a unei tari la capacitatea de a produce a acesteia, atunci e grav, nu e nici la mintea celui mai umil redneck.

  De fapt, revenim la aceeasi incapacitate a acestui guvern, ca a oricarui administrator meschin, de a avea cel mai marunt gind in termeni de crestere economica. Daca ma gindesc la Orwell, visul sistemului lui Big Brother era sa inghete istoria tocmai pentru ca si ei sa ramina inghetati la putere; nu ma mira atunci ca mentalitatea acestui guvern de mediocri este sa inghete…salarii, pensii, productie, economie. In mintea lor mediocra, inghetatul unei economii si a unei tari le asigura si lor permanenta – sa stapinesti o tara saraca e in fond mult mai usor decit sa conduci o tara bogata.

 5. gabryela spune:

  am inteles ca la camera deputatilor se va dezbate si vota legea asistentei sociale!
  opozitia reuseste sa aduca amendamente la aceasta lege sau va trece in forma pdl-ului? omoara persoanele cu handicap aceasta lege daca trece in forma pdl-ului!

 6. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, consider ca a comenta elucubratiile ministrului de finante este absolut inutil !! Astia portocalii au invatat la scoala artei dezinformarii si alterarii adevarului cu orice pret, au si un campion in acest domeniu , pe doamna Vass care are un tupeu cum nu mi-a fost dat sa vad scris negru pe alb.
  In alta ordine de idei, domnule Vosganian, dumneavoastra credeti in KARMA ??? Am un exemplu recent pentru dumneavoastra. Noul sef al ECB-ului domnul Mario, uns cu alifiile speciale de la Goldman Sachs este in situatia de a salva Italia de la dezastrul prabusirii pietei italiene a bondurilor si, in consecinta, a spectrului insolvabilitatii si incapacitatii de plata a datoriilor pe termen scurt. Cine credeti dumneavoastra insa, ca este principalul vinovat pentru minariile pe care guvenul italian le-a facut pentru a putea intra in zona euro ??? Nimeni altul decit, domnul Mario, care la acea data a fost seful trezoreriei statului italian !! Vorba aceea romaneasca , “capul face capul trage” !! Se pare insa ca, de fapt, situatia este mult mai groasa si ca s-a depasit punctul de ” no return”, se pare ca situatia a scapat de sub control si ca deacum incolo, oricind se va produce ” fuga la banci pentru scoaterea banilor” ,in consecinta, o severa fuga de capital care va obliga guvernul sa introduca ” capital control”, cea ce, este echivalent cu iesirea ” de facto” din zona euro si semnalul prabusirii sistemului monetar european … FINITO !! Depresiunea va fi severa, la fel cu cea din America anilor 20-30. Socialistii si comunistii atita asteapta si atunci sa te tii “lupta de clasa” si tentative de restaurare a dictaturilor de ori ce fel !! Odata tavalugul pornit, nici mama si nici tata, grupului de la Bildberg sau a Trilateralei nu vor putea opri convulsiile sociale din tarile europene !! Acum un an, v-am sugerat ca nu este rational sa aderam la uniunea monetara euro…, acum pot sa va spun si de ce : pentru ca uniunea monetara nu va mai exista !!
  Have a good night…

 7. un liberal optimist spune:

  Ieri seara basescu se lauda in stilul sau ridicol cu cresteri in unele sectoare economice, convingandu-se pe sine ca a fost justa politica de investitii a guvernului sau. De fapt fiind doi moderatori umili de fata ,nu le-a trecut prin minte sa-l intrebe si despre rezultatele acestor cresteri:reducerea somajului, cresterea nivelului de trai etc. In schimb a afirmat ca nu tot ce se investeste se fura. Adica mai ramane ceva si nefurat!Cat? ar fi fost o intrebare logica. Dar cine sa intrebe? Turturica?

 8. PAPASTRATOS spune:

  Ca sa inteleaga si PDL-istii, putem concluziona ca:
  CHIAR DACA DATORIA DE AZI A ROMANIEI AR FI RAMAS LA VALOAREA CELEI DIN 2008, RAPORTAT LA PROCENTUL DIN PIB PE CARE ACEASTA AR FI REPREZENTAT-O AR FI INREGISTRAT O CRESTERE CA URMARE A SCADERII DRAMATICE A PIB-ului.

 9. Corina spune:

  Decembrie 2028: Discursul Ministrului de Finante (inca!) Ialomitianu
  (balconul din Piata Revolutiei)

  “Stimati cetateni,

  Dupa cum stiti, acum 20 de ani s-a incheiat odiosul mandat al Ministrului Economiei si Finantelor, Vosganian. Cat timp s-a aflat in fruntea acestei institutii cetatenii au deprins obiceiuri proaste cum ar fi sa manance sau sa-si cumpere case. Nefiind de acord cu politicile acestu individ, am luat masuri ferme in 2009-2012 de reducere a avansului economic si imprumuturi numite “centuri de siguranta”. Initial am vrut sa-i aratam ca ne putem imprumuta mult mai mult decat el si apoi, ca putem rambursa fara a avea pretentii de crestere economica.

  Sarbatorim astazi plata ultimei transe de 10.000eur in contul datoriei externe si 15 ani succesivi de excedent bugetar. Iata realizarile nostre:
  -prin programul “austeritate pentru toti” am organizat cursuri de supravietuire in locuinte la 10 grC iarna, eliminand astfel poblema costului ridicat al incalzirii
  -cheltuielile cu bolnavii cronici au fost practic eliminate prin eutanasierea prompta a pacientilor identificati
  -inflatia a fost eradicata; BNR mentine deflatia in limite rezonabile de sub 5%
  -rata somajului a scazut semnificativ de cand o calculam considerand si cetatenii romani angajati in strainatate;
  Tin sa infirm zvonul ca Somalia ne-a depasit la PIB/locuitor. Avem inca un avans de 10USD”.

 10. buddha spune:

  Corina
  Vv
  Ha ha ha, buna asta! Am primit si eu gluma asta pe mail, cred ca era si mai lung discursul distinsului ialomitianu (permiteti-mi sa nu-i scriu numele cu majuscule).
  Maestre, dar ce e cu chestia asta cu 88 de senatori? Adica doi pe judet? De la toate partidele? Pai o sa fie macel!

  • @ Buddha

   Îți dai seama, Covasna cu 200 si ceva de mii de locuitori si Dolj sau Iași, cu opt sute mii, acelasi număr. Cretinatate curată. Model american, dar acolo senatorul e senator, are un birou parlamentar de vreo patruzeci de oameni. Si e un sistem de sute de ani.

 11. Corina spune:

  @ buddha
  Nu stiam ca e o gluma celebra. M-a inspirat articolul. Si intr-adevar, se poate imagina un discurs mai lung. Am uitat sa fac si dezacorduri, pentru autenticitate :).

 12. buddha spune:

  Corina
  Oricum, esti foarte inspirata.
  Iti dai seama ce discurs va tine base, tinandu-se cu o mana de nuti si cu una de baston. :)

 13. HagiT spune:

  Ca actuala putere , in frunte cu basescul, devine pe zi ce trece mai penibila, este evident.

  Ca si urmareste cu tenacitate interesele, asemenea.
  In acest scop si a constituit un aparat care functioneaza aproape perfect: activisti, primari, servicii, magistrati, aproape tot ce misca, institutinal in aceasta tara actioneaza conjugat intr un singur scop: prezervarea puterii.

  Cum poate contracara opozitia acest monstru?
  Cum te poti opune abuzului, privitivismului, fortei brute?

  Intr un singur mod: cu inteligenta, creativitate si multa munca.
  :)

 14. Shin spune:

  @ Buddha, @ Corina

  ar suna cam asa?

  basescu in baston si cu nuti alaturi in 2028:

  Va dau o veste buna: am iesit din criza

  Cura de slabire a bugetarilor a dat rod, ultimul bugetar a fost in sfirsit exterminat iar statul cel slab e acum beton: ultimii centimetri din autostrada Nicaieri la Niciunde au fost terminati, toate spitalele au fost darimate, cimitirele au propasit, fiecare scoala e un patinoar, fiecare islaz are borduri, iar cerul patriei e acoperit de gondole. Campania de restringere a cheltuielilor e incununata de succesuri: pensiile nu vor mai fi taiate, caci nu mai exista pensionari, asistenta sociala din lipsa de subiecti a fost eradicata, iar pampersii si mamicutele sunt doar o trista amintire a guvernului tariceanu.

  Sacrificiul dumneavoastra a fost respectat, in semn de multumire domnul boc a donat fiecarui cimitir un cap patrat de asfalt, cu termopane, piscina olimpica, parcare si fintina cintatoare.

  (revolta in fata balconului intre cei doi, trei participanti cu stegulete portocalii)

  He, he, he, da’ ce, va credeti pe timpul lui ceausescu? Nu va dau nici o felie de salam soia in plus, ma duc la tirgoviste la cumatrul ghenosu. Can you read me?

 15. Shin spune:

  pardon, am gresit: chen iu rid mi?

 16. lorduljohn spune:

  @VV

  Maestre, va vad la B1TV intr-o arena cu “somitati”: Pora fara de prihana , turnatorul Turturica, Voinescu Iscarioteanul, Turcescu cel Viteaz. Succes!

 17. HagiT spune:

  @VV
  sa dea Cel de Sus, vorba marxistului …

 18. un liberal optimist spune:

  @VV,
  V-am mai avertizat doar sa evitati cenaclurile astea in care vin multi si nu se intelege mai nimic. Aseara ati avut totusi noroc cu un Turcescu mai filozof. Altfel…

 19. HagiT spune:

  @vv
  Cred ca este foarte bine sa mergeti pe teritoriul lor.
  In acelasi timp, cred ca oamnei pora ar trebui sa i devoalati in emisiune mecanismul: atunci cand sunt dovezi evidente impotriva actualei guvernari pune placa “asa au facut toti”
  Si, mai departe: dv, doamna, ca ziarista, ar trebui sa aveti decenta minima si sa faceti diferentierile necesare, macar cele evidente, si anume (in cazul de aseara) : nu liberalii au prelungit contractele baietilor destepti, ci idolii dumneavoastra, nu liberalii au dat curent de la hidro rusilor de la alro, ci idolul dv basescu etc etc

 20. Corina spune:

  @VV
  Venind din partea dvs, complimentul este coplesitor. Cum dvs nu aveti nevoie de copywriter ca va descurcati singur mult mai bine, fiti va rog generos si nu-l obligati pe dl. ministru sa-si scrie singur speech-ul de peste 20 de ani :).

 21. @ un liberal optimist

  Din cand in cand, trebuie sa joci si in deplasare.

 22. @ HagiT

  Exact asta i-am spus is liberalului optimist, ca neori trebuie sa joci si n deplasare. Iar in chestia cu baietii destepti i-am tot spus-o doamnei, dar ea nu are urechi de auzit.

 23. @ Corina

  Daca ai putea sa si vorbesti in locul lor, ar fi si mai bine.

 24. Corina spune:

  De ce? Dl. in cauza vorbeste :) ???

 25. gabryela spune:

  v-am urmarit aseara la B1,a-ti fost ok.
  asa trebuie pupincuristii basisti(gen cotoi,pora si turturica) infruntati!

 26. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre,
  Sigur ca da, DVoastra ca si fin intelectual, puteti avea un comportament civilizat, acceptabil pentru DVoastra , membrii familiei si sustinatorii evoluati intelectual. Eu ma straduiesc sa va atentionez ca poporul liberal este compus azi si din buticari si din tarabagiii aia care dau spaga la niste mafioti sa obtina o taraba sau un spatiu de vanzare, din bietii arendasi care au crescut pibul in T3 cu 25%, din mestesugarii aia care mai construiesc cate o casuta din materiale ieftine, din taximetristi, transportatorii aia de doi lei ce mai adorm la volan dupa 3-4000 km de transportat romani prin Europa, profesori, medici, avocati, executori judecatoresti, angajati la negru etc. DomniaVoastra trebuie sa vorbiti pe limba lor. Dati-ii naibii pe telectuali ,care oricum ei s-au vandut basescului. Sigur , trebuie sa le vorbiti inteletualilor adevarati ,care fac munci oribile pentru a se intretine!De aceea sfatul nostru este sa vorbiti pe intelesul intregului popor liberal. Nu trebuie sa vi-i imaginati pe basescu, bok sau ialomiteanu cand vorbiti in presa. Vorbiti poporului liberal care intrece 50% din populatia Romaniei( dupa ce puterea asta mafiota a taiat drepturile de existenta elementara la milioane de concetateni!). Asta-i sansa noastra acum. Cu conditia sa le dam undita , asa cum bine spunea Ciorbea prin’97. Atat ca el era prea idiot sa gaseasca bani pentru undita. Aflu acum, ca in calitate de avocat a pierdut toate procesele pe restituirea pensiilor taiate abuziv. Poate de aceea s-a dus sa se inchine la Zeus?!

 27. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre,
  Nu doresc sa va pozitionez intr-o conjuctura nedorita, dar Crin a declarat azi ca nu vrea sa combata cu Mihai Voicu pentru faptul ca l-a numit pe domnul Helvig secretar general. Ori eu stiu sigur ca Mihai Voicu a devenit un ilustru necunoscut, dupa ce si-a suspendat blogul, iar la TV are niste reactii de doi lei( in sensul:” nu ma pronunt, nu stiu, nu cunosc, e treaba puterii etc..”), iar de Helvig chiar nu stiu cine-i ipochimenul. Daca are dosar penal si trece in tabara basescului? DVoastra mai stiti cine sunt aceste personaje liberale?

 28. @ Corina

  Articuleaza.

 29. @ gabryela

  Zau daca inteleg de unde atata ura pe oamenii astia. O fi sincera sau intretinuta cu bani?

 30. @ un liberal optimist

  Eu nu pot sa ma schimb. Cred ca vorbesc o limba romana destul de accesibila. Nu cred ca trebuie sa faci greseli gramaticale ca romanii sa te inteleaga. Cat despre povestea cu Voicu si Helvig, nu am urmarit emisiunea aia. Si nu stiam ca Voicu si-a suspendat blogul, era destul de vizitat.

 31. sorin gyorgyfalvi spune:

  sunt peste 2 ani de cind mantog a intrat cu peste 220 la ora intr-o ambulanta pe un drum comunal, si omu se plimba bine mersi…

  Nimic din toata politica asta de 2 lei nu ma revolta mai tare…

  Eu daca eram organ decizional, l-as fi condamnat la moarte prin infometare lenta pe mantog, dar din cite vad totul se poate musamaliza !

  Indiferent ce va decide justitia, daca omu asta scapa fara un minim de 25 de ani de puscarie, voi fi scarbit de actualul sistem de justitie.

 32. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal optimist
  Eduard Helvig e un neica nimeni de Bihor, ajuns în PNL din gaura pur-ului (actual PC). Am fost şi eu şocat de ascensiunea sa fulgerătoare. Îl ştiu bine şi singura calitate notabilă pe care i-am decelat-o este că e un yes-man desăvârşit.

 33. PAPASTRATOS spune:

  Domnule Senator,
  Spuneti ca nu am dreptate ! De acor cu dvs. dar, parerea mea personala este ca 10 din 100 nu reprezinta acelasi procent ca 10 din 70, spre exemplu.
  Cu aceeasi stima

 34. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre,
  Veti fi placut surprins ce romana rafinata vorbesc acesti primitivi liberali si mai ales cat de liberali sunt!

 35. un liberal optimist spune:

  @Mihai ANDREI,
  Cred ca l-am vazut candva la televizor, dar mi s-a parut o forma fara fond. Dupa care a a disparut, pur si simplu.Din aceasta cauza am fost socat cand Crin a polemizat cu Mihai Voicu(alt peste- in sensul de nevorbit) pe motiv de Helvig. Este limbede ca tot ce a adunat basescu in jurul lui este o balta de idiotenie, dar se stie ca de vreo suta cinzeci de ani liberalii coaguleaza tot ce-i mai select in natiunea romana. Pana la Crin. Ce-o fi in capul lui?

 36. un liberal optimist spune:

  Mai aflu ca Mihai Voicu este sef la Dolj, adica un judet controlat de fsn. Habar n-am cat reprezinta PNL la nivelul acestui judet controlat de clanuri mafiote controlate de fsn. Cum naiba a ajuns un asemenea personaj mana dreapta a lui Crin, in conditiile in care sunt cateva judete cu majoritate liberala?

 37. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, nu stiu daca ” bucuria mea”, chiar si in termen metaforic, reprezinta esenta fenomenului despre care vorbim. Da, trebuie sa recunosc, ca sint de partea celor care doresc ca uniunea monetara sa dispara. Daca pornim de la istoria uniunii , motivul principal pentru care s-a constituit a fost pentru a se evita ca natiunile europene sa se sfisie intre ele intr-un nou conflict armat. Numai ca uniune monetara inseamna integrare economica si suspendarea suveranitatii !! Abea ieri, madam Merkel a sugerat ca Germania ar fi dispusa sa renunte la ” o portiune mica de suveranitate” daca asta ar conduce la salvarea uniunii monetare. Problema este ca renuntarea la suveranitate se face in favoarea oligarhilor finantei mondiale care prin intermediul ,acum faimosului ” the Governing Council” al ECB , exercita politica monetara in defavoarea popoarelor europene. Nu este nici o noutate ca dupa victoriile miscarilor ” organized labor” din anii 60-70 salariatii organizati in sindicate au obtinut, prin lupta politica, concesii semnificative din partea oligarhiei prin intermediul legislatiei din statele dezvoltate. Acum, pendulul merge in directie opusa, oligarhii organizati in organzatii corporatiste au pus mina definitiv pe statele democratice impunind o contraofensiva impotriva “labor-ului”. Ratele mari de somaj , politicile de austeritate, chiar dezindustrializarea , deregularizarea pietii muncii sint toate arme din arsenalul oligarhilor folosite pentru a ” roll back”, a da inapoi, succesele obtinute de labor in deceniile precedente. In tupeul lor numesc politica aceasta “neoliberalism”. Nu este de mirare, in acest context , ca oligarhii organizati ca niciodata in istorie folosesc ECB-ul pentru a dicta statelor democratice nivelul concesiilor pe care, salariatii trebuie sa le accepte pentru a supravietui, in conditiile in care, profitul oligarhiiei creste fara limite. Daca politica monetara a ECB este de a ” mentine stabilitatea preturilor”, in ciuda faptului ca, popoarele sufera intr-o criza economica fara precedent si, faptul ca solutia ECB este austeritate si, si mai multa austeritate pina la pauperizarea cetatenilor europeni, atunci bineinteles, ca doresc prabusirea sandramalei ECB-ului din mina oligarhilor , a “profesorilor” de la Goldman Sachs sau JPMorgan….duca-se pe apa simbetei…
  Serios domnule Vosganian, nu pot sa cred ca nu intelegeti dedesupturile crizei datoriilor nationale din zona euro ! Nu pot sa cred ca v-ar parea rau daca tentativa de a aboli democratia popoarelor europene, prin intermediul uniunii monetare din miinile
  oligarhiei financiare ar da gres si, astfel, popoarele si-ar redobindi suveranitatea !! Sincer, nu pot sa cred ca v-ar parea rau !!!

 38. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Sa nu mai zicem de faptul ca doar DVoastra mai aparati politicile din timpul Guvernului Tariceanu. Ceea ce este foarte bine:Pora vorbeste mereu de guvernarea Tariceanu-Vosganian!