Interpelare adresata premierului Emil Boc

Domnule Prim Ministru,

          In luna octombrie a.c. am adresat Guvernului o serie de întrebǎri şi interpelǎri la care nu am primit rǎspuns nici pânǎ la aceastǎ datǎ, deşi termenul legal a fost depǎşit, dupǎ cum urmeazǎ:

-          interpelare adresatǎ primului ministru, cu privire la stadiul investiţiilor în primele şase luni ale anului 2011 (3.10.2011 – termen depǎşit în 17.10 a.c.);

-          interpelare adresatǎ primului ministru, cu privire la închiderea fabricii Nokia de la Jucu (10.10.2011 – termen depǎşit în 24.10. a.c.);

-          întrebare adresatǎ ministrului Economiei, cu privire la evoluţia GIC şi a intensitǎţii energetice în perioada 2009-2010, (10.10.2011 – termen depǎşit în 24.10. a.c.);

-          întrebare adresatǎ ministrului Finanţelor Publice, cu privire la evoluţia datoriei publice în perioada 2008-2010 (17.10.2011 – termen depǎşit în 31.10. a.c.).

-          interpelare adresatǎ primului ministru, cu privire la evoluţia PIB în anul 2011 (24.10.2011termen depǎşit în 7.11 a.c.)

 

         Potrivit art. 163 (alin. 4) din Regulamentul Senatului, “Guvernul şi fiecare dintre membrii sǎi sunt obligaţi sǎ rǎspundǎ la interpelǎri în cel mult douǎ sǎptǎmâni.” Vǎ atrag atenţia asupra faptului cǎ aţi depǎşit acest termen cu mai mult de treizeci de zile (!) în cazul unor interpelǎri şi vǎ reamintesc faptul cǎ, potrivit articolului 112 din Constituţia României, “Guvernul şi fiecare dintre membrii sǎi au obligaţia sǎ rǎspundǎ la întrebarile sau la interpelǎrile formulate de deputaţi sau de senatori, în condiţiile prevǎzute de regulamentele celor douǎ Camere ale Parlamentului.”

 

         In consecinţǎ, domnule prim ministru, vǎ rog sǎ precizaţi care sunt motivele pentru care Guvernul încalcǎ termenul legal în care trebuie sǎ rǎspundǎ la interpelǎrile depuse de parlamentari şi sǎ dispuneţi mǎsurile necesare pentru ca membrii Executivului, începând cu dumneavoastrǎ, sǎ respecte termenele legale în relaţia cu Parlamentul.

         De asemenea, vă comunicăm faptul că o mare parte din informaţiile solicitate prin interpelările şi întrebările de mai sus vor fi necesare pe parcursul dezbaterilor privind proiectul legilor bugetare pentru anul 2012.

Varujan Vosganian

Senator PNL

170 Responses to “Interpelare adresata premierului Emil Boc”

 1. un liberal optimist spune:

  Presedintele Constantinescu implineste 72 de ani.

 2. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal optimist
  De unde se vede că nu toţi preşedinţii scorpioni suferă de afecţiuni psihiatrice, deci nu zodiacul e vinovat pentru tragedia noastră.

 3. un liberal optimist spune:

  @Mihai ANDREI.
  Cu inca un mandat, cu siguranta aveam acum un alt destin. Cineva spunea ca apartenenta la un club select (NATO, UE) inseamna sa ai un scaun de lucru. Pentru a fi egal cu partenerii tai trebuie sa vrei ,dar sa si poti.Pe timpul Presedintelui Constantinescu, desi nu aveam inca un scaun in cele doua cluburi, parea ca suntem egalii lor. Acum suntem rommii lor!

 4. adrian spune:

  @Bibliotecaru: daca-i asa, nu sunt foarte multi care sa stie ca Andries e arhitect si ca arhitectura au studiat si practica (unii) si Doru Stanculescu, Mircea Baniciu, Iulian Vrabete, Sorin Minghiat
  @Varujan Vosganian: sunt un pic dezamagit de reactia dvs de ignorare a mesajului lui @Bibliotecaru referitor la coercitia legala pe care ati putea s-o exercitati in virtutea articolelor de lege invocate. Mai spunea cineva ca impresia relativa la opozitie este ca “se preface” a fi in opozitie pentru ca, cu prezente de gargara televizata (nu e neaparat cazul dvs) si fara masuri efective pe care le are la indemana … Mi-ar fiplacut sa reactionati si sa spuneti macar ca veti consulta consilierii in materie juridica pe care ii aveti pe langa partid pentru a vedea daca se pot demara masurile legale impotriva lui Bok. Altfel, intelepciunea populara ne invata ca vorba multa e saracia omului.

  • @ adrian

   Cred ca dezamagirea ta e grabita putin. Eu am spus doar ca legea nu prevede sanctiuni pentru ignorarea interpelarilor. Am consultat juristii si asa este. N-am spus, insa, ca ma las.

 5. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  În conştiinţa celor tineri, Florian Pittiş era omul de radio, rock-erul, membru în Pasărea Colibrii… Dacă îmi reculeg memoria, domnia sa la Bulandra a fost şi regizor, chiar şi scenograf.

  Ca să fac o glumă cu iz politic, Florian Pittiş a fost, în “Anchetă asupra unui tânăr care nu a făcut nimic” de Adrian Dohotaru… chiar Patriciu. :D E drept, acolo era Patriciu Grigorescu. :lol:

  Cred însă că rolul care se plia cel mai bine pe personalitatea sa a fost Arlechino în Mincinosul de Carlo Goldoni, regia Sanda Manu. În copilăria mea, Arlechino a fost egal cu Florian Pittiş.

  http://youtu.be/ItYNZSiKyQU

 6. Shin spune:

  @ Bibliotecarul

  Multumesc. Uite ca nu stiam ca a fost mason, dar cred ca in genere oamenii cam uita ca anume personalitati sunt ceea ce sunt si decid la un moment dat ca o cale de cautare spirituala pentru ei este masoneria, si nu invers, ca ar fi ceea ce sunt pentru ca ar fi devenit parte a vreunei conspiratii obscure. In fond, masoni au fost si Liszt, Brahms, St Exupery, Haydn, Jan Sibelius, Jonathan Swift, Mark Twain, ba chiar si Nat King Cole si John Wayne, Cecil DeMille si Clark Gable.

 7. Shin spune:

  @ all

  Pentru ca e sfirsit de saptamina, din ce umbla pe net zilele acestea:

  Hotarare de guvern
  H.G. nr. 699 / 30 septembrie 2011

  Art.1 Începând cu data de 01.10.2011, pensionarii pot traversa pe culoarea rosie a semaforului.

  Art.2 Daca în maximun 30 zile nu se vor obtine rezultate multumitoare, începând cu data de 01.11.2011 traversarea pe culoarea rosie a semaforului devine OBLIGATORIE.

  Art. 3 Pentru ca tot nu se întrevede o relansare economica, de la 01.01.2012 masura se poate extinde si asupra bugetarilor.

  Art. 4 Începînd cu data de 01.10.2011 Guvernul României ofera slujbe gratuite tuturor somerilor.
  Slujbele vor fi oficiate de preoti, episcopi, arhiepiscopi si de Preafericitul, presedinte al României.

  Masuri anticriza

  1. Reangajarea obligatorie a pensionarilor pentru a putea finaliza marile realizari incepute in Epoca de Aur: Canalul Dunare – Marea Neagra , Dunare-Bucuresti, constructia unei noi Case a Poporului etc.

  2. Impozitarea consumului de hartie igienica in functie de straturi, deoarece in asa vremuri cacacioase nu se poate trece cu vederea un asemenea potential .
  Cei care nu manânca nimic si in consecinta nu “produc” vor plati un impozit forfetar.

  3. Taxa pe aer la un nivel de 0,04 euro/mc consumat. Numarul de mc consumati va fi stabilit de catre specialistii Guvernului impreuna cu Medicii de familie, in functie de capacitatea pulmonara a fiecarei persoane.
  Astmatici au reducere de la 25% pina la 100% in cazul cind se opresc din respirat mai mult de 15 minute.

  4. Impozitarea pe kilogram. Orice roman peste 35 de kg este un “gras nesimtit ”pe principiul lui Basescu ” slabutul il duce in spate pe cel gras “.

  5. Taxa pe “vanturi trase”, ca prea s-au obisnuit romanii sa-si dea aere. Se vor monta detectoare la fundul fiecarui contribuabil care vor inregistra numarul vanturilor trase, intensitatea sunetului, intensitatea mirosului.
  Taxa va adauga 24% la factura de gaz si va fi obligatorie ca taxa “radio -Tv” de pe factura de curent.

  6. Taxa pe a doua limba vorbita. Daca au bani si timp sa invete o alta limba in afara de romana sa le fie rusine si sa plateasca pentru asta pentru ca sigur o fac intentionat ca sa poata pleca din tara . Taxa va fi de 50 % din valoarea totala a alocatiei care a primit-o persoana respectiva pina la virsta de 18 ani de la stat.

 8. Bibliotecaru spune:

  Părerile sunt împărţite. Din păcate “juriştii” nu vorbesc pe acest blog pentru ca ei să conducă discuţia diferenţei dinte sancţiunile politice, cele constituţionalo-politice şi cele juridice.

  Eu indic totuşi un link pentru cei ce vor o scurtă lectură interesantă, chiar dacă nu 100% edificatoare. :D

  http://www.scribd.com/doc/35549974/Drept-adm-diploma-RASPUNDEREA-POLITICA-A-GUVERNULUI-SI-MEMBRILOR-SAI-IN-DREPTUL-ROMANESC-SI-COMPARAT

  Scrie în acel link că “angajarea răspunderii guvernului” este o instituţie menită schimbării programului de guvernare şi nu pentru legiferare când n-ai chef să treci o lege prin Parlament “ca să nu ţi-o schimbe parlamentarii”. Spun asta pentru că doamnele şi domnii de la PDL se pare că vor să mai facă o angajare de răspundere a guvernului… ;)

 9. Shin spune:

  7. Orice barbat care are mai mult de 124899 de fire de par va plati o taxa pe fir de par echivalent a 10 euro / 1000 fire de par . Peste 20000 de fire in plus se va considera ca ai un alt cap si se va impozita dublu. Cei cu chelie proeminenta si /sau cu suvita peste chelie sunt scutiti.

  8. Persoanele care isi rod unghiile vor achita TVA care va fi calculat la 100 de grame de unghii la un pret care va fi stabilit de catre guvern deoarece consuma un aliment si e normal sa plateasca.

  9. Persoanele cu dizabilitati care umbla in carucioare pe strazi (scaune electrice, conform D-rei Elena Basescu) vor achita taxa de drum ca orice autovehicul. Cei care nu au carucioare electrice, ci din acelea impinse de o persoana (insotitor cu retributia micsorata cu 15%) vor plati “taxa de atelaj impins/tras de animal de povara” (bou/vaca in cazul nostru). Daca vor fi prinsi cu taxa neplatita, li se va confisca caruciorul si vor fi trimisi acasa pe jos.

  10. Taxa de caldura pentru vara deoarece orice cetatean care tine geamul deschis primeste gratuit incalzire prin bunavointa Sfintului Guvern si nu este normal.
  Astfel pentru fiecare geam deschis vara, la caldura peste 18 grade se va plati o “taxa de geam deschis” in valoare de 12 euro/geam.
  La mai mult de 3 geamuri deschise se va considera a doua casa si se va impozita dublu. Pentru geamurile inchise se va acorda o reducere de 50% dar numai pina la 24 de grade.

  11. Sugarii si bebelusii care folosesc pampers (nesimtitii!!!) vor plati o taxa de poluare in functie de gradul de periculozitate care il prezinta fiecare din
  reziduurile acumulate in scutec.
  Pentru stabilirea gradului de periculozitate in care se incadreaza fiecare bebelus se vor trimite obligatoriu pina la 1 iulie 2011 pentru fiecare copil intre 0 si 2 ani mostre din “produsul” rezultat si acumulat in pampersi la sediul Guvernului pentru a fi analizate. Ulterior fiecare parinte va primi acasa o declaratie de impozitare pe care o va achita in 24 de ore la cea mai apropiata agentie CEC

  12. SI NU IN ULTIMUL RAND, TAXA PE PROSTIE, CA SUNTEM ATAT DE PROSTI SI ÎI RABDAM SA-SI BATA JOC DE NOI !

  13. Se va elimina impozitul pe venit in 2 faze.
  In prima faza se va elimina venitul…

 10. Bibliotecaru spune:

  @ Shin
  Da, dar mai aproape de noi este “haiducul” Adrian Pintea.

 11. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  1. Nu mă îndoiam că ştiaţi de unde e Apostu, doar eu am aflat abia ieri, la Cluj, acest detaliu. Problema e ce concluzie tragem – ce măsuri trebuiesc luate după o asemenea experienţă.
  2. Care mai e statutul lui Cătălin Predoiu în PNL ?

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Presedintele Constantinescu nu a obosit. A fost tradat, culmea! nu de securisti ci de liberalii lui nu stiu cui si de tampitii aia de taranisti ai Domnului Diaconescu. Asta-i viata! In Politica si in Armata n-au ce cauta nevolnicii. Ne-am ratat destinul. Asta e!

 13. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal optimist
  1. Din păcate, Emil Constantinescu a fost trădat şi de poporul său (de noi, adică). Oamenii votează pe cei în care se regăsesc, nu pe cei care le impun standarde prea înalte.
  2. Destrămarea CDR – ca să nu mai vorbim de accederea lui Vadim în turul 2 – ar trebui să fie o lecţie care să ne dea de gândit tuturor din ţara asta nefericită.

 14. un liberal optimist spune:

  @Mihai ANDREI,
  Presedintele Constantinescu nu a fost tradat de poporul lui, nici de “servicii” ,ci de niste caricaturi de liberali si taranisti care intamplator erau acolo si si-au indeplinit misiunea secreta ( aceea de spalare a memoriei poporului- pardon, a “populatiei”). Apoi a venit PSD , PD si PRM si au desavarsit crucificarea si spalarea creierului poporului roman. Maestrul se da tare si mare, dar nu stie nimic concret!Cu aceleasi proceduri au reusit si in 2009 sa spele creierile romanilor( ma refer la pd+psd+prm+png-alea de baza) privitor la guvernarea Tariceanu. Toata lumea se intreaba:”de ce nu iese poporul in strada?” Care popor? Americanii, englezii, nemtii,francezii,italienii, spaniolii, grecii unde naibii sa se mai duca? Au realizat in ultimii 30-40 de ani un standart de viata acceptabil. In schimb popoarele din lumea fost comunista mai au o sansa: emigreaza in vest. Pana cand? Pana se satura si aia de ei. Cred ca in urmatorii 2-3 ani o sa vedem si noi sute de mii de oameni in strada. Stiti ce va fi cel mai trist? Nu vor voi sa darame Puterea basescu-boc, ci puterea USL. Va mai amintiti grevele cu zeci de mii de demostranti de pe timpul lui Tariceanu? Ei bine, aflati ca Tariceanu ridicase veniturile de cateva ori si tot nu erau multumiti.Ca promitea basescu, boc, Geoana( culmea, inca presedintele meu!) de n ori mai mult.

 15. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Ştiu că angajarea răspunderii guvernului a devenit un fel de legiferarea pe “super-rapid”, întrebarea este… “nu interesează pe nimeni că se încalcă constituţia?”

  • @ Bibliotecaru

   Cum,când însuși președintele spune ca va ignora decizia curtii constitutionale in chestiunea salariilor si pensiilor, dacă ea va decide ca inghetarea e neconstituțională?

 16. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Care CDR? Liberalii nostri tradasera, democratii la fel; despre taranisti ce sa mai spui? Se sfasaiau intre ei.Pesedistii erau pe cai mari, peremistii la fel, intre timp 2 PM (dependenti de basescu-va mai amintiti?) au comis o gramada de prostii economice etc. Cam asta era atmosfera. Plus nu stiu cate banci in faliment , plus FNI la care a pus botul unul Camencu, anticomunistul de omenie al Domnului Diaconescu..Plus o gramada de unitati industriale inchise din aranjamentele internationale ale lui basescu(omul nr.1 in guvernul lui Ciorbea si al lui Radu Vasile-ca si acum!). In harababura aia de atunci ce dracului sa faci? Ori iti dai demisia, ori nu mai candidezi. Eu si acum ma crucesc cand vad cum naiba mai au curaj sa apara in public Ciorbea si Radu Vasile(sigur, ca vasali ai lui basescu-atat in trecut cat si in prezent). Maestre, sunteti mic copil in politica..

 17. tiberiu spune:

  @Bibliotecaru
  Ai motive temeinice de optimism debordant,datr nu e in regula sa te faci ca ploua! Asculta sfatul unui om trecut prin viata(64): schimba urgent viteza la S. Incearca si poti castiga, succes!

 18. Mihai ANDREI spune:

  @ tiberiu
  Ce reprezintă 64 ? Vârsta domniei voastre sau anul naşterii ? Nu că m-ar da curiozitatea afară din casă, dar mă deranjează exprimările excesiv de lapidare ce lasă loc interpretărilor. Cu stimă, Mihai.

 19. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  L-am urmărit ieri pe Predoiu la Stelian Tănase – a fost prima oară când l-am auzit vorbind. Cu excepţia unei duzini de kilograme în plus, mi s-a părut unul dintre cei mai dotaţi români pentru politică – inclusiv fizic (statură, voce, etc.), nu doar intelectual. Păcat că s-a grăbit ca fata mare la funcţii şi demnităţi, deşi e foarte tânăr şi ar fi avut tot timpul din lume să aştepte un ciclu electoral. Ce credeţi, ar mai putea fi recuperat de PNL ?

  • @ Mihai Andrei

   Nu cred ca se mai poate reintoarce in PNL. Predoiu are multe calitati, am fost printre sustinatorii lui când a devenit ministru, dar si-a tăiat drumul indarat.

 20. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal optimist
  Ai dreptate. Poporul preferă amăgiri (minciuni) frumoase faptelor concrete, dar insuficient de populist prezentate.
  Cât despre relaţia cu sindicatele, e unul din cele mai parşive secrete al guvernărilor. Între ’81 şi ’83 guvernul socialisto-comunist al lui Mitterand a adus Franţa în faliment, dar relaţia cu sindicatele era superbă ! Începând cu ’84 Franţa a renăscut economic sub guvernul Chirac, dar grevele şi manifestaţiile gigantice erau la ordinea zilei !

 21. Bibliotecaru spune:

  @ tiberiu

  Mă tem că nu înţeleg ceea ce spuneţi.
  Nu-mi dau seama nici de ce ar trebui să fiu optimist, nu ştiu de ce ar trebui să fie optimismul debordant. Cu ce anume mă fac că plouă…?

  “schimba urgent viteza la S.”
  Ce viteză, ce S?

  Cred că-mi scapă ceva…

 22. Mihai ANDREI spune:

  @ Bibliotecaru’
  Bănuiesc că Tiberiu conduce o maşină cu o cutie de viteze automatică. Acestea au cel puţin 2 setări după care turează E – economic, sau S – sportiv.
  De asemenea, se poate să fi fost o postare neglijentă, de sâmbătă seara, şi noi să cădem în ridicol căutând sensurile-i abscons-filosofice !

 23. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Dacă-mi permiteţi o sugestie, cred că toţi comunicatorii USL ar trebui să promoveze intens în perioada următoare ştirea ce tocmai a apărut azi:
  “Un român pe numele căruia exista un mandat european de arestare pentru vot multiplu a fost arestat în Italia. Tânărul, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat în localitatea Viareggio – Toscana. Autorităţile române îl urmăreau în urma condamnării sale la patru ani de închisoare într-un dosar de vot multiplu. Marian Amza a votat de mai multe ori în România, la scrutinul europarlamentar din iunie 2009.
  Românul se afla în penitenciarul San Giorgio (Toscana) şi va fi extrădat în România.”

 24. Bibliotecaru spune:

  @ Mihai ANDREI
  Dacă domnia sa are maşină cu viteze automate, nu pot decât să mă bucur pentru domnia sa. Eu unul nu am nici măcar carnet de conducere şi nici nu-mi doresc.

  Dincolo de subiectul cutiei de viteze automate…

  Am descoperit în bibliotecă (fac şi eu de câteva luni recensământul bibliotecii personale :D că tot e moda recenzării) o carte a lui Stalin, “problemele leninismului”… nici nu ştiam că o am, am primit-o fără copertă şi uşor “jerpelită” şi nu i-am dat importanţă atunci. Am o mare tentaţie de a parcurge cele aproape 1000 de pagini pentru a face o paralelă între leninism şi politica actuală românească, chiar dacă până să termin eu ce aş avea de scris domnului Băsescu i se va termina mandatul. Dar, dacă aş scrie o astfel de carte… cu siguranţă nu mi-ar publica-o nimeni pentru că ar fi “subversivă” :D nu-i aşa? Am deschis întâmplător cartea undeva unde se definea ceva ce astăzi s-ar numi “disciplina de partid”, pe atunci “autoritatea partidului şi disciplina de fier”. Ce credeţi că se spune acolo? Se spune că “autoritatea partidului şi disciplina de fier în clasa muncitoare, necesară pentru dictatura proletariatului, nu se bazează pe frică sau pe drepturile nelimitate ale partidului, ci pe încrederea clasei muncitoare în partid, pe sprijinul dat partidului de către clasa muncitoare.” Şi o ţine tot aşa cu non-întrebuinţarea forţei. Încheie astfel “Fără aceste condiţii, autoritatea partidului şi disciplina de fier sunt sau vorbe goale, sau trufie şi aventură.”

  Sigur, astăzi putem judeca, istoric, cât de puţină “forţă” s-a folosit în a impune “disciplina de fier”, astfel încât aceste cuvinte par o glumă proastă… nu asta este interesant. Interesant este că se observă exact, dar exact, aceiaşi dihotomie între principiul care făureşte democraţia şi acţiunea reală care o sfărâmă, prăpastia dintre vorbă şi faptă. De aceea cred că ar foarte utilă descoperirea unor mecanisme de pervertire a principiilor democraţiei astfel încât istoria se umple de cazuri în care societatea cade inevitabil în condiţiile dictaturii oligarhice care călăuzeşte “înţelept” societatea.

  Şi se întreabă Stalin…
  “Dar ce e de făcut dacă relaţiile juste dintre avantgardă şi clasă, dacă relaţiile de încredere reciprocă dintre partid şi clasă sunt călcate? Ce e de de făcut dacă însuşi partidul începe, într’un fel sau altul, să se opună clasei, călcând principiul relaţiilor juste cu clasa, călcând principiul încrederii reciproce? Sunt asemenea cazuri în general cu putinţă? Da, sunt cu putinţă. Ele sunt cu putinţă:
  1. dacă partidul începe să-şi clădească autoritatea în sânul maselor nu pe baza activităţii sale şi pe baza încrederii maselor, ci pe baza drepturilor sale nelimitate;
  2. dacă politica partidului este vădit greşită şi el nu vrea să-şi revadă şi să-şi îndrepte greşeala;
  3. dacă politica lui e justă în general, dar masele nu sunt pregătite să şi-o însuşească, iar partidul nu vrea sau nu ştie să aştepte pentru a da maselor posibilitatea de a se convinge, pe baza propriei lor experienţe, de justeţea politicii sale.”

  Cât de actual sună astăzi guvernarea pe baza puterii nelimitate a celor de la guvernare! Cât de actual este politica vădit greşit, dar neacceptarea de către guvernanţi a lucrurilor vădite!

  Mă întreb în ce situaţie se află românii astăzi. Sau nu citesc filosofia politică, în consecinţă nu o cunosc, sau o citesc şi acţionează greşit în cunoştinţă de cauză. Mulţi au impresia că o lectură precum “Capitalul” sau “Anti-Dühring” sau “Imperialismul, stadiul cel mai înalt al capitalismului” te face automat comunist, pe de altă parte nici “capitaliştii” Ayn Rand (lady first), Ludwig von Mises, Milton Friedman ori Murray Rothbard nu par foarte interesanţi pentru politicieni.

  Iată că am “învârtit” o problemă “abscons-filosofică” de duminică, nu-i aşa? :D Să citim cărţi politice sau se scriem mereu altele?

 25. tiberiu spune:

  @Mihai Andrei
  @Bibliotecaru
  Era o postare codata pt. Bibliotecaru. Intamplator am o masina cu o cutie de viteze automata, dar in acest caz “S” are o semnificatie pt. Bibliotecaru , care sufera de melancolie in faza acuta, pentru ca sa reactioneze “sportiv” la “semnalizarile” repetate care i se fac.
  Sper ca acum e destul de clar pt. Bibliotecaru,mai mult nu-mi permit.

 26. Mihai ANDREI spune:

  @ Tiberiu
  You made my day, ca să citez din 2 mari actori americani, Clint Eastwood şi Ronald Reagan. Dar tot nu m-ai lămurit cu prima mea dilemă – semnificaţia lui 64.

 27. Mihai ANDREI spune:

  @ Bibliotacaru’
  Ce mai citesc românii … iată un subiect care mă doare aproape fizic. În primul rând există 2 categorii de români net distincte – sub şi peste 30 de ani. Cei sub 30 de ani, care ar fi trebuit să deprindă dragostea de carte după Revoluţie, nu mai citesc pur şi simplu NIMIC, cu atât mai puţin filosofie.
  Cât despre filosofia politică, nici măcar toţi politicienii (de vârf) n-o citesc. Se vede uşor asta după un anume tip de impetuozitate pe care astfel de lecturi (plus meditaţia aferentă pe tema lor) o inhibă.

 28. tiberiu spune:

  @Mihai Andrei
  64 varsta.
  N-am vazut emisiunea dar afirmatia ca Predoiu e “dotat” pentru politca ma stupefiaza. In cei doi ani ca ministru politica lui a fost obedienta si”ciocul mic”.

 29. Mihai ANDREI spune:

  @ Tiberiu
  De ce să te mire ? N-ai cugetat destul asupra semnificaţiei. A fi dotat pentru un anumit domeniu nu înseamnă neapărat că vei şti să fructifici această şansă dată de Dumnezeu. E ca în paralogismul acela celebru – dacă Louis Renault a fost, în tinereţe, mecanic auto, înseamnă că toţi destoinicii mecanici auto vor deveni mari constructori de automobile !

 30. Shin spune:

  @ Bibliotecarul

  Citeam mai deunazi niste amanunte “picante” despre mediul in care s-a ridicat Hitler. Dincolo de rata somajului, limitarea asigurarilor sociale, ori coruptia rampanta, era si faptul ca salariile se taiasera cu 25%, fix 25%. Nu cred de felul meu in coincidente, dar, spunind cifra unui bun prieten, imi raspunde: nu-i crede pe cei de la pd atit de cititi.
  De acord: Daca l-au citit pe Stalin?, ma indoiesc si de asta. si imi repet o idee: cred ca pina si in aceasta incercare de instalare a unui regim autoritar/dictatorial, pedeul si basescu al sau, care are o spoiala de cultura in fond, sunt haotici si imbecili, tilhari, rapace, dar mai ales tilhari prosti si aroganti, si aici ar fi poate si sansa Romaniei….daca se desteapta ( in ambele sensuri, de inteligenta si trezie).

 31. tiberiu spune:

  @Mihai Andrei
  Desigur conditia umana este o sursa nesfarsita de posibilitati din cele mai surprinzatoare ex. cazul actualului Papa care in tinerete a fost membru al Jungenrate.Desigur atunci era doar un copil si nu avea incotro.Nu-l invinovatesc, dar nici nu-l agreez.
  D-l Predoiu nu era insa un copil nevolnic,ci un om matur, cu o meserie respectabila si cu libertatea deplina de a-si alege drumul in viata si a ales sa fie un preaplecat ministru al justitiei in guvernul Basescu-Boc. N-am idee care va fi destinul d-lui Predoiu dar judec oamenii dupa faptele lor, in cazul de fata obedienta nelimitata intr-o functie cheie a unui regim detestabil care n-am nici o indoiala ca va ramane ca o pagina rusinoasa a istoriei Romaniei. Din punctul meu de vedere colaborationistii actualului regim sunt defintiv compromisi, la fel ca aceia ai nazismului, indiferent care va fi destinul lor. Este fireste un punct de vedere personal.

 32. Shin spune:

  @ Tiberiu

  Ii dadeai la un moment dat bibliotecarului ideea sa petreaca un timp limitat pe blog si mentionai parerea fiului tau. Totusi comunicarea e importanta pe de o parte pentru ca te ajuta sa-ti lamuresti propriile idei si sa faci efortul sa le expriimi in asa fel incit sa fie intelese – e un exercitiu de logica, fie si numai pentru ca mai apare cite unul care iti spune: reformuleaza, felul in care te exprimi este un argumentum ad hominem, o reductio ad Hitlerum, glittering generalities, etc. St Exupery spune undeva in Terre des hommes ca pamintul, ori obstacolul, te invata pentru ca iti rezista. Pe de alta parte stirneste curiozitatea, vrei sa citesti in momentul in care cineva mentioneaza spusele altuia. Si iar internetul este o cale rapida de a ajunge la acea carte ori articol si chiar sa le impartasesti cu ceilalti – daca te gindesti bine, aici pe blog, chiar, asa citim sa zic discursurile lui Ronald Reagan, ori cartile lui Viktor Frankl, ori articolele lui Mircea Platon. Ca sa nu spun ca de curind am descoperit beneficiile unui Kindle, chit ca, recunosc, imi lipseste mirosul de carte si cerneala.

  @ Mihai Andrei

  faptul ca cei sub 30 de ani nu citesc atit cit vom fi citind noi are poate mai multe explicatii, cind e vorba de carti adevarul e ca cineva trebuie sa-ti trezeasca dragul de a citi, ceea ce inseamna calitatea si tipul ideilor schimbate intre oameni, deci mediul in care traiesti, factorul economic – cit de scumpe sunt cartile relativ la venit, cita liniste ai si timp liber versus alergatura de zi cu zi ca sa-ti asiguri existenta, si multe altele. Ori daca romanii, mai ales cei tineri, se invirt intr-o lume variind intre mercantilism bolnav si lupta pentru subzistenta, spoiala vestica si realitate romaneasca sever macinata de oameni frauda ( ca vorbesti de cultura ori statut social), la ce sa te astepti?
  Si totusi, revin la ideea cu internetul: este chiar uluitor cite site-uri ori bloguri romanesti exista, scrise de oameni tineri, pe care se scrie poezie, ori iti impartasesc ce au citit, ori ce gindesc. E ca si cum, dincolo de o realitate sordida, nestiut, nebanuit, continua sa existe o multime de oameni tacuti care citesc, cresc, comunica intr-un fel nou. Sunt ca un fel de sticle cu mesaj aruncate pe mare – ma gindesc la “dragul si indepartatul meu tinar” al lui Sabato si imi dau seama ca trebuie sa si vedem aceste mesaje, chiar daca au o forma noua fata de cele ale generatiilor noastre.

 33. Tiberiu spune:

  @Shin
  Perfect de acord cu tine,Marea Problema este insa ca deocamdata puterea este mult mai putin haotica decat opozitia.Sunt talhari dar nu sunt prosti, dimpotriva.

 34. Shin spune:

  @ Tiberiu

  Exact, problema este ca efortul opozitiei de organizare e de multe ori zadarnicit – daca te gindesti numai la eforturile gazdei noastre legate de comisiile de specialitate. De aceea am si spus ca daca opozitia si societatea romaneasca vor pierde in aceasta lupta, este in primul rind legat de aceasta stare de hartuiala haotica in fata careia ar trebui sa stie sa se adune – sirenele lui Ulise fata de care trebuie sa-ti pui dopuri in urechi, si galagia si hahaiala lui basescu, tot una. Nu sunt prosti, dar nici inteligenti, au un grad inferior, primitiv, de intelect insa, viclenia, smecheria, dublate de rapacitate si brutalitate – aici le e puterea, nu in inteligenta reala.

 35. tiberiu spune:

  @Shin
  O opinie raspandita dar total gresita si rupta de realitate.
  Realitatea este ca TB a ajuns sa domine cu autoritate scena politica datorita INTELIGENTEI POLITICE net superioare adversarilor lui. A reusit sa obtina sufragiul public la alegerile la primaria Bucuresti,apoi la alegerile din 2004, apoi obtinand respingerea suspendarii,apoi pacalind PSD si constituind guvernul Boc,apoi zburand PSD din guvern in ajunul alegerilor din 2009(ceeace i-a permis controlul deplin al alegerilor) pe care le-a castigat, apoi obtinand cooptarea UDMR in guvernul Boc,apoi prin constituirea UNPR si lichidarea majoritatii parlamentare a PSD si PNL. Pe scurt a demonstrat ca are 10 clase la inteligenta politice peste toti.
  Chiar la ora asta manevreaza cu o inventivitate si cu o repeziciune incomparabila opozitiei prin constituirea de noi partide satelit :partidull DD,partidul Miron Cosma,partidul tiganilor si prin felurite misculatii politice care sa nu permita opozitiei sa obtina peste 50%(reorganizarea teritoriala,votul prin corespondenta,reducerea de parlamentari,schimbarea legii electorale).Care este replca “inteligenta” a opozitiei ?Niciuna.Rezultatul – in sondaje USL au deja sub 50% .
  Schimbati placa cu “inteligenta” ca este penibil.Arata ca Ducadam care a luat bataie la sah de la un copil de 9 ani dar s-ar crede in continuare un ” sahist inteligent”. Ar arata inconstienta totala.

 36. Bibliotecaru spune:

  @ Shin

  Situaţia în Germania de atunci era foarte aproape, ca problematică socialo-economică, de ceea ce este acum în România, începând cu o criză de natură politică apărută tocmai pe seama dezbaterilor filosofice născute încă din finele secolului al XIX-lea. Mai mult, şi “promisiunile-rezolvare” propuse de nazism erau foarte asemănătoare.

  Naţional socialismul, în dimensiunea sa economică, construia un sistem menit să aducă locuri de muncă, industrializarea ca scop al creşterii (preponderenţei) clasei de mijloc şi stăpânirea inflaţiei şi a celorlalţi parametrii ai eficienţei economice. Preţul revenirii economice era legat de dictatura şi statul totalitar conceput în jurul Führerului şi al Führerprinzip, a cărui teorie era în mare parte moştenită de la social-darwinismul venit pe filieră anglo-americană, şi care lega totul de eugenie, rasism ştiinţific şi aşa mai departe.

  Aceste dimensiuni doctrinare care erau acum un secol adevărate noutăţi, au intrat astăzi atât de adânc în conştiinţa oamenilor încât nimeni nu mai recunoaşte originea surselor care au generat cele ce au urmat, respectiv cel de al doilea război mondial.

 37. Shin spune:

  @ Tiberiu

  In ce priveste comparatia intre Ducadam si copilul care joaca sah, exagerezi, ca sa nu spun ca iar faci o greseala de logica, bunul meu prieten- comparatul de mere cu pere.

  Ca profesor esti familiar desigur cu cele sapte, acum noua tipuri de inteligenta descrise de Howard Gardner, teoria inteligentelor multiple: inteligenta lingvistica, logic-matematica, kinestetica, vizual-spatiala, interpersonala, etc. In acest caz ducadam-copilul sahist, comparatia intre inteligenta kinestetica si cea logic-matematica. Nici copilul nu ar putea fi un ducadam indiferent cit de bine joaca sah, si mai mult, fiecare este o valoare in domeniul sau, tocmai pentru ca este domeniul pe care a invatat sa-l stapineasca. Faptul ca Nadia Comaneci nu joaca sah nu o face mai putin o valoare in domeniul sau, faptul ca mai stiu eu care chirurg nu stie sa faca tumbe pe birna nu-l face mai putin chirurg.

  Tipic sistemului in care am fost crescuti, credem ca trebuie sa fim fiecare un jack-of-all-trades, ne asteptam sa le stim pe toate (vezi tot romanul e medic, tot romanul se pricepe la business, etc) ori important este sa stii bine acel domeniu pe care il inveti, sa-l stapinesti, sa fii un professional.

  Faptul ca basescu este de o inteligenta primitiva, animalica, ori ca pedeul gindeste si actioneaza ca o haita nu este de subestimat, nu este mai putin periculos, dimpotriva. Este tocmai elementul lor forte; in genere e greu sa bati un nebun, nu atit pentru ca ai aborda situatia ca un om logic, ci pentru ca ai avea pretentia ca acela sa gindeasca logic, greseala este sa-l vezi pe celalalt in termenii tai in loc sa-l privesti si sa-l abordezi in termenii sai: cele doua lumi sunt paralele din punctul tau de vedere, in timp ce din punctul de vedere al nebunului acesta nu are nici o problema sa-ti traga scatoalce.

 38. Shin spune:

  @ Bibliotecarul

  Este lucrul la care ma gindeam facind comparatia, desteptaciunea lui Hitler este in primul rind cistigarea unei legitimitati prin revenirea economica, este calul troian, un cal troian inteligent. In timp ce calul troian al lui BB este de un mizerabil pseudostalinist, ca in povestea cu gisca spusa de Sorin acum ceva timp: cea cu gisca pe care stalin o supune prin foamete si umilire, fata de reactia, sa zic normala, a subordonatilor sai care incearca sa cistige ascultarea gistelor hranindu-le bine.

 39. Shin spune:

  @ Bibliotecarul

  Tocmai ma uit la emisiune lui Adrian Ursu. Plebiscitul ca instrument de legitimizare a fost introdus de Hitler. Si, vorbind de amanunte picante, iti aduci aminte de sportivizarea si turistizarea populatiei germane – perioada de ascensiune a lui Hitler este si cea in care s-au construit numeroase sali de sport aferente site-urilor industriale, este si perioada in care a inceput marele turism al muncitorimii germane. Da dar s-a inceput cu baza – locurile de munca, industrializarea, la acel timp. Ori aceste caricaturi pseudo-naziste dimbovitene, dictatori de iarmaroc, ori de taverna portuara mai bine zis, au citit prost se pare, numai partea cu distractia, turismul si sportul – au, iar va spune bunul meu prieten ca ii cred prea cititi.

 40. Tiberiu spune:

  @Shin
  Te rog crede-ma ca toate teoriile socio-educationale si toate abordarile teoretice despre psihologia educationala au prea putina legatura cu practica pedagogica. Primordiala este interactiunea umana complexa intre spiritualitatea profesorului si cea a elevilor, care este asemanatoare pe plan psihologic cu interactiunea intre un politician si electorat.Comunicarea primordiala nu tine de inteligenta comunicarii verbale ci de un fel special de comunicare visceral-afectiva, prin limbajul corpului, al fetei,prin mesajul afectiv dincolo de cel verbal,pe principiul “tonul face muzica”. Daca nu reusesti sa acaparezi interesul si respectul eleviilor pentru PERSOANA TA n-ai nici o sansa sa-i inveti nimic indiferent de capacitatea ta profesionala in materia pe care esti platit s-o predai.La capitolul interactie psihologica cu publicul TB “le are” chiar daca pe buna dreptate hahaielile lui ti se par triviale.
  Daca am pute urmari impreuna inregistari cu aparitiile lui TB as putea sa incerc sa pun in evidenta acele “manevre psihologice” prin care el obtine adeziunea publicului.Aceste tehnici nu se invata in nici o scoala din lume si sunt deprinse printr-un proces de autoinvatare care cu greu poate fi reprodus, pentru ca este de fapt insusi procesul formarii personalitatii care este unic si irepetabil asa cum trasaturile fetelor noastre sunt distincte de ale semenilor nostrii.
  La capitolul “inteligenta comunicarii” ca si la “inteligenta manevrelor politice ” TB are 10 clase in plus, iar restul este prea putin important.Pentru concurenta in jocul de sah nu conteaza ce poate face Ducadam in afara jocului de sah. La jocul de sah insa acel copil il va bate (probabil) oricand.Daca Ducadam ar studia jocul de sah cu seriozitate poate ca situatia s-ar schimba in timp. Deocamdata acel copil are suprematia la Sah in fata lui Ducadam si TB are suprematia politica in fata opozantilor. Cine nu intelege ca se afla in fata unui adversar superior nu are nici o sansa sa se pregateasca pentru a-l depasi.
  Probabil insa ca imi “racesc” claviatura de pomana de ani de zile , asa cum sustine si baiatul meu . Am de a face cu oameni maturi deja formati pe care nu-i pot fi schimba decat cu greu.Poate totusi ca efortul meu nu se va dovedi inutil. Vom vedea in timp.

 41. Tiberiu spune:

  @Shin
  Concuzie :
  pe terne politic TB este ceeace era nadia Comaneci in gimnastica

 42. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Cred c-am uitat să precizez, dar sursa ştirii e Mediafax, nu ceva bârfă.

 43. Shin spune:

  @ VV

  Da, asta incerc sa spun. si cred cumva ca aici este si pierzania sa.

 44. Shin spune:

  @ Tiberiu

  Asta doar in masura in care consideri politica o tocmeala intre smenari, contrabandisti de port si gainari, da, acolo e de-a dreptul artist. Revenind la Gardner, basescu are inteligenta interpersonala de o anume natura, specifica haimanalelor si gang-urilor, in limbaj mai de zi cu zi e street-smart.

 45. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian & Tiberiu
  Ca rabinul, trebuie să spun că aveţi dreptate amândoi: dl. Vosganian privitor la priorităţile axiologice, dar şi dl. Tiberiu, din punctul de vedere al mamei priorităţilor – cronologia. Ca să-ţi dovedeşti calităţile în administrarea puterii trebuie, mai întâi, să accezi la ea. Dacă nu eşti în stare să faci acest prim pas, e mai bine să te laşi de politică şi să rămâi în administraţie.

 46. Tiberiu spune:

  @VV
  Inteligenta politica se masoara prin abilitatea de a convinge(prin vorbe si fapte) electoratul sa fii votat.
  E ca la fotbal, valoarea unei echipe se masoara numai prin rezultatele pe teren,prin punctele castigate si prin clasamentul final.Pregatirea echipei ,valoarea jucatorilor,modul de organizare admistrativa al clubului etc sunt masurate numai si numai prin rezultatele echipei.
  Se spune “clasamentul nu minte”

 47. Bibliotecaru spune:

  @ Shin

  Nu aş merge chiar până la nivelul afirmaţiilor de mai sus despre Hitler şi nazism. Cele ce le spuneţi sunt mai mult efectul propagandei. O propagandă asemănătoare avea şi România pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Hitler nu era nici foarte înţelept, germanii nu erau nici ei prea iubitori de fascism-nazism.

  Anul trecut am citit o carte a lui Bertolt Brecht, Furcht und Elend des Dritten Reiches 1935–38 (Teroarea şi mizeriile celui de la treilea reich) care mi-a schimbat fundamental viziunea cu care rămăsesem din manualele de istorie asupra perioadei ascendente a hitlerismului. Autorul dezvolta o lume extrem de asemănătoare cu ceea ce am trăit şi noi trecând prin comunist, aceiaşi propagandă, aceiaşi poliţie politică, acele trupe ale partidului care instaurau teroare în rândul celor care împotriveau sistemului, aceleaşi epurări, aceleaşi “origini sănătoase”…

  Dincolo de natura filozofică a unei doctrine, există o natură socială de tip fiziologic (gândind societatea ca un organism viu) care construieşte un set de reflexe umane cu aceleaşi “apucături” şi cu surse născute din aceleaşi tare sociale… Diferenţele sistemelor sociale sunt astfel mai mult formale, argumentative, decât efective.

 48. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  A ignora o decizie a CCR este mai puţin grav decât ca CCR să spună că este constituţional ceva neconstituţional… astfel lăsând în urmă un precedent ce va lucra şi pentru atunci când vor fi bani, făcând practic inutilă Constituţia.

 49. tiberiu spune:

  @Shin
  street smart ,inteligenta strazii este tipul esential de “inteligenta” pentru un politician, cine nu o are nu le are cu politica. Asta inseamna capacitate de perceptie,analiza si reactie rapida cu publicul de orice tip. Asta e BAZA !

 50. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Hitler a crescut economia la fel cum a făcut-o şi Dej, extensiv şi intensiv… distrugând însă echilibrele. Evident că pe la 1900-1950 economia avea tendinţă de creştere pentru că tocmai se trecea la industrializare. Dezvoltarea căilor ferate, apariţia automobilului, motorul termic şi electric care acţiona de la maşinile unelte la filatură, a produs, fără doar şi poate, o explozie a productivităţii muncii aproape în toate sectoarele economiei. De aici şi apariţia proletariatului organizat în clasă şi, desigur, proletariatul drept ţintă a evoluţiei sociale. Ţările agrare ce au rămas, în începutul de secolul XX, tot agrare, fără preocupări industriale, nu au avut probleme nici cu socialismul, nici cu proletariatul… dar nici cu explozia economiei.