Interpelare adresata premierului Emil Boc

Domnule Prim Ministru,

          In luna octombrie a.c. am adresat Guvernului o serie de întrebǎri şi interpelǎri la care nu am primit rǎspuns nici pânǎ la aceastǎ datǎ, deşi termenul legal a fost depǎşit, dupǎ cum urmeazǎ:

-          interpelare adresatǎ primului ministru, cu privire la stadiul investiţiilor în primele şase luni ale anului 2011 (3.10.2011 – termen depǎşit în 17.10 a.c.);

-          interpelare adresatǎ primului ministru, cu privire la închiderea fabricii Nokia de la Jucu (10.10.2011 – termen depǎşit în 24.10. a.c.);

-          întrebare adresatǎ ministrului Economiei, cu privire la evoluţia GIC şi a intensitǎţii energetice în perioada 2009-2010, (10.10.2011 – termen depǎşit în 24.10. a.c.);

-          întrebare adresatǎ ministrului Finanţelor Publice, cu privire la evoluţia datoriei publice în perioada 2008-2010 (17.10.2011 – termen depǎşit în 31.10. a.c.).

-          interpelare adresatǎ primului ministru, cu privire la evoluţia PIB în anul 2011 (24.10.2011termen depǎşit în 7.11 a.c.)

 

         Potrivit art. 163 (alin. 4) din Regulamentul Senatului, “Guvernul şi fiecare dintre membrii sǎi sunt obligaţi sǎ rǎspundǎ la interpelǎri în cel mult douǎ sǎptǎmâni.” Vǎ atrag atenţia asupra faptului cǎ aţi depǎşit acest termen cu mai mult de treizeci de zile (!) în cazul unor interpelǎri şi vǎ reamintesc faptul cǎ, potrivit articolului 112 din Constituţia României, “Guvernul şi fiecare dintre membrii sǎi au obligaţia sǎ rǎspundǎ la întrebarile sau la interpelǎrile formulate de deputaţi sau de senatori, în condiţiile prevǎzute de regulamentele celor douǎ Camere ale Parlamentului.”

 

         In consecinţǎ, domnule prim ministru, vǎ rog sǎ precizaţi care sunt motivele pentru care Guvernul încalcǎ termenul legal în care trebuie sǎ rǎspundǎ la interpelǎrile depuse de parlamentari şi sǎ dispuneţi mǎsurile necesare pentru ca membrii Executivului, începând cu dumneavoastrǎ, sǎ respecte termenele legale în relaţia cu Parlamentul.

         De asemenea, vă comunicăm faptul că o mare parte din informaţiile solicitate prin interpelările şi întrebările de mai sus vor fi necesare pe parcursul dezbaterilor privind proiectul legilor bugetare pentru anul 2012.

Varujan Vosganian

Senator PNL

170 Responses to “Interpelare adresata premierului Emil Boc”

 1. Shin spune:

  @ Bibliotecarul

  Promit sa citesc. Va fi cu atit mai interesant cu cit Brecht de fapt a parasit Germania odata cu venirea lui Hitler la putere, pentru Danemarca, apoi Suedia, Finlanda si in final Statele Unite; deci nu a trait tocmai direct perioada post ’33, Iar a privi un pic de la distanta ajuta – el nu “a mincat salam cu soia” pina la capat s-ar putea spune pe de alta parte.

  Am avut insa prilejul sa vorbesc indelung cu supravietuitori germani ai acelei vremi, si am trait acelasi sentiment despre care vorbesti referitor la asemenarile cu era socialista. Dar dupa cum sti si ceausescu al nostru s-a ridicat initial ca un “salvator”; ma refeream deci la aceasta perioada initiala si nu la propaganda deja complet desprinsa de realitate ( vorba ceea diferenta intre dellusion si hallucination: nici una nu e buna, dar prima mai are ceva legaturi firave cu lumea reala)

 2. Sorin Muncaciu spune:

  @ all

  Domnule Vosganian, chiar daca pare paradoxal, dar masurile de austeritate extreme si actiuni politienesti dure ordonate de predecesorul lui Hitler, Heinrich Bruning, au constituit cauza principala a ascensiunii lui Hitler la putere. Istoria se repeta, masuri de austeritate extrerma si actiuni politienesti dure pot aduce la putere dictaturi in Grecia sau Italia. Numai ca de data aceasta, vina nu mai poate fi pusa pe un tratat de pace ci ,apartine in intregime ambitiilor oligarhiei financiare care folosesc datoria nationala ca o arma de colonizare a natiunilor europene !!

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Am auzit de la un teoretician in slujba basescului (pe care il cunosc personal si-l stiu cu posibilitati intelectuale extrem de limitate) spunand ca masurile de austeritate cretine luate incepand cu 2010 au fost determinate de sperantele ca recesiunea se va incheia in 2012. Evident, guvernantii “regreta” luarea acelor masuri dar se cauta solutii in continuare de a face fata celui de al doilea val de criza. Seara urmatoare preferata DVoastra, doamna Vass ii spunea cu patos moderatorului:”Va dati seama ca guvernul bok a luat in piept 12 masuri de reforma cum nimeni n-a avut curaj pana la el sa le ia?” Dar exista speranta de relansare economica;astfel, guvernul a acordat ajutor la 25 de companii venite in Romania. Moderatorul, rau:”Da, dar au si plecat multe, chiar mai mari, de ex. Nokia!”. La care doamna ,cu o privire otravita:”Lasati asta, ca nu despre asta discutam, ci de cele 25 de firme noi!”. La care, moderatorul cu un zambet ironic a lasat-o in pace.
  Am povestit lucrurile astea pentru ca trebuie sa fim atenti la ce se pregateste in laboratoarle Puterii pentru manipularea grosolana a opiniei publice. De aceea atat USL, cat si separat, PNL si PSD trebuie sa vina cu critici deschise dar si cu solutii pe intelesul popuatiei. Am spus separat, pentru ca este esential ca cele doua partide sa nu-si piarda electoratul traditional. Dupa cum stim deja nici liberalii ,nici socialistii nu sunt prea fericiti de aparitia USL.

 4. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Am citit dimineata un interviu al lui Stolojan. Zice :cand un guvernant afirma ca n-are bani de ceva acel ceva nu este prioritar pentru el (pensii si salarii). Inseamna ca vrea sa cheltuiasca in investitii. Dar salile de sport , patinoarele si bazinele de inot sunt cheltuieli fara multiplicatori, deci inutile. Romania are nevoie si de investitii si de consum. Ce l-o fi apucat?

 5. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Tocmai de aceea ar trebui să le spună cineva celor din CCR că nu sunt un organism cu dimensiune politică. Orice decizie dau, ea devine precedent pentru viitoarele decizii şi o decizie politică nu poate fi îndreptată de o altă decizie politică, tot a CCR. Astfel de decizie abuzivă a CCR nu poate fi îndreptată decât prin modificarea Constituţiei.

 6. tiberiu spune:

  @VV
  De ani de zile ma straduiesc sa transmit un mesaj care nu este receptionat corect. Desi am o aversiune viscerala pentru TB si regimul sau barbar, nu pot sa nu constat (cu suparare) de abilitatea iesita din comun prin care a reusit ascensiunea si mentinerea sa la putere reusind sa pacaleasca alegatorii si politicienii ca pe niste copii de gradinita.
  Sunt f.f suparat ca nici acum in ceasul al 15(al 12 a trecut de mult) este lasat sa isi faca mendrele, cei din opozitie asistand cu pasivitate,fara sa reactioneze la manevrele lui viclene.Nu faceti nimic pentru a-l contracara.Ii permiteti sa fie in continuare starul politicii romanesti.
  Va deranjeaza comparatia cu Nadia Comaneci nu-i problema.Daca o sa-l compar cu Messi o sa va simtiti mai bime ?Asa cum nici o echipa din lume nu este capabila sa-l opreasca pe Messi si Barcelona acelasi lucru se petrece pe plan intern in cazul lui TB, datorita fatului ca opozitia nu este suficient de bine organizata si nu contraataca puterea si nu exploateaza slabiciunile ei in mod inteligent.
  De ex. un lucru f.simplu.Era cunoscut obiceiul lui TB de a face “bai de multime” de care actualmente nu mai poate beneficia datorita aversiunii cetatenilor pentru masurile guvernului.Pentru ce nu ocupati aceasta bresa dv.,de ce politicenii opozitiei nu isi fac un obicei de a se afla in mijlcdul oamenilor,in piete,in supernarketuri.pe strada(avand grija sa fie mediatizate fireste) preocupandu-va sa creati imaginea unor politicieni populari (asa cum TB s-a preocupat).Nu o data v-am sugerat ca sa coborati dv .si ceilalti colegi din “turnul de fildes” al elitelor. Sunt convins ca rezultatul unor asemenea actiuni bine gandite si realizate s-ar vedea si in sondaje.De ce nu incercati sa invatati de la TB ceeace va poate fi util pentru a recuceri puterea ?

 7. tiberiu spune:

  @VV
  Ce e rau sa fiti printre cetatenii,sa discutati,sa glumiti la o sueta ,sa construiti imaginea unor politicieni populari ?

 8. tiberiu spune:

  @VV
  Dar in ultima luna cate maini ati strans ?
  Nu strangerea mainilor este importanta ci este mediatizarea strnagerilor.N-am vazut nici o actiune de genul acesta la TV.De ce nu s-ar face o actiune in “haita”- zilele bailor de multime ale celor din opozitie cad toti sa iasa pe teren si sa abordeze contacte stradale (cu ziaristii in carca). Fara ziaristi actiunea nu valoreaza mare lucru.

 9. tiberiu spune:

  @VV
  Important este ocuparea “terenului strategic al strazii” de catre opozitie,exact acolo unde puterea are interzis din cauza ostilitatii cetatenilor.

 10. Tiberiu spune:

  @VV
  Ar trebui sa aveti intalniri saptamanale anuntate din timp cu cetatenii din capitala la case de cultura,malluri etc

  • @ Tiberiu

   Dar avem întâlniri,mă rog, eu am. E drept ca mai ales cu simpatizantii, dar Facem astfel de întâlniri. Zlele trecute am fost la Siret, peste cateva zile am o conferință in aula de la medicina, la iAsi etc.

 11. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Sigur e shmecker. Dar o da la intors cu salariile, pensiile si consumul intern. Sa fie o miscare a basescului cu PM mai uman, mai aproape de suferintele poporului? Pentru ca si afirmatiile celor doi ideologi despre care faceam referire in cometariul de mai sus tot aici bateau. Si lacrimile de crocodil ale basescului si bokului din ultima vreme aveau cam aceasi tinta. De aceea trebuie sa fim vigilenti. Nu intamplator specialistii Institutului “Sincai” avertizau ca atat USL, cat si partidele componente trebuie sa aiba discursuri precise pentru electoratele lor. Ca PD mai poate castiga(dar ramane la acelasi scor-destul de important) in schimb USL mai poate pierde(in special electoratul traditional si fidel).

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Corect. Dar si psdul trebuie sa-si motiveze electoratul fidel, fara a intra in conflict cu mesajul nostru. Pe aceasta baza USL trebuie sa gaseasca cateva idei comune care sa nu lezeze cele doua electorate. Mie nu mi se par antagoniste. Pana la urma, orice guvernare trebuie sa gaseasca resurse de dezvoltare pentru o mai echitabila distributie a beneficiilor.Distributia echitabila a beneficiilor nu inseamna stat asistential. Dupa cum una inechitabila nu inseamna un stat liberal ci un stat controlat de clanuri de prada. Asta trebuie sa explicam oamenilor carora le cerem votul.Pedeul a deturnat conceptul de dreapta prin protejarea clanurilor de prada in devafoarea cetatenilor obisnuiti.

 13. tiberiu spune:

  @VV
  Simpatizantii va simpatizeaza oricum, nu merita sa va “pierdeti” timpul cu ei. Eu de pilda am pt. dv mai mult decat stima si simpatie (desi in mesajele mele poate ca nu transpare) iar acest sentiment il am de la prima vedere,fara cuvinte, asa cum iti place o femeie la prima vedere(in cazul acesta este vorba insa de o filiatie spirituala) .Este clar de asemenea ca un public de intelectuali ca medicinistii, este demult convins ca actualul guvern gropar al sistemului de sanatate. Pacat de timpul dv.pretios pierdut pentru un public pe care il aveti in”buzunar” oricum.
  In locul dv. m-as concentra tocmai pe bazine electorale in care am mai putini sustinatori, cercuri de oameni mai simpli, pietari, provinciali ,dar si acolo unde este un public eterogen ca la malluri,cafenele.Ce ati spune de o intalnire electorala la o cafenea frecventata,poate ar reusi sa fie si o afacere pentru patron. Fara prezenta presei orice actiune nu are eficienta. Ce e rau in “sistemul Basescu” care merge la super cu presa ? Este un sistem excelent.La fotbal va pricepeti ? Presarati in prezentele dv. televizate referiri fotbalistice(Becali Mititelu ,Mircea Sandu),oamenii sunt f. interesati de opinii in legatura cu actualitatea din fotbal,scandaluri etc.Dati publicului si putin “circ” daca nu le puteti da paine.Asta place.

  • @ Tiberiu

   Îmi place fotbalul, sunt rapidist, merg uneori si la stadion. Dar numele pe care le-ai pomenit nu-mi plac deloc. Dupa douazecinde ani de politica nu pot fi decât asa cum sunt, cu farmecul si cu limitele mele.

 14. tiberiu spune:

  Erata: Expresiile urmatoare sunt gresite,scuze:
  “nu merita sa va “pierdeti” timpul cu ei.”
  “Pacat de timpul dv.pretios pierdut pentru un public pe care il aveti in”buzunar” oricum

 15. Sorin Muncaciu spune:

  @ Varujan Vosganian

  Domnule Vosganian, italienii au o economie bazata pe intreprinderi mici si mijlocii care depind absolut de credit de la bancile comerciale. In momentul actual, creditul a devenit foarte strins si dificil de obtinut cu rate de interes mari. O serie de anteprenori italieni au inceput migrarea spre Elvetia si Austria unde creditul este mai accesibil. Deci, daca intreprinderile mici si mijlocii vor incepe sa concedieze atunci, intr-un termen scurt veti vedea somaj 20% la italieni. Cu un somaj ridicat si miscari de strada, cred ca vom mai avea discutia despre instalarea dictaturii la italieni !! ” Just you wait …”

 16. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, sa va feriti ca dracu’ de tamaie de fotbal. Mai tineti minte cum s-a facut de ras Presedintele nostru, Domnul Constantinescu? Dati-i cu flit prietenului Tiberiu( pe care il respect si il salut).

 17. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, aveti dreptate! SUA si Vestul Europei si-au cam atins limita de dezvoltare. Si-au epuizat resursele naturale, demografice si tehnologice. Viitorul este al tarilor si continentelor (oarecum) virgine.Daca am avea o clasa politica din spita bratienilor, am ajunge departe. Auzeam doi tipi maturi si bine imbracati intr-un Mall:”frate ce bine ca n-avem datorii!”. Imi venea sa-i invit la o bere.

 18. un liberal optimist spune:

  @VV,
  De fapt intreaga omenire asteapta cu sufletul la gura o noua tehnologie care s-o relanseze. Care o fi aia? Rezultatele nanotehnologiei sunt asteptate cam prin 2050.

 19. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Pai statul daca ar organiza o economie reala nici n-ar trebuie sa se imprumute. Tipii de care vorbeam probabil ca si-au organizat bine viata si n-au apelat la banci. Cu marile companii este altceva, dar nu trebuie pedepsit statul, respectiv populatia. Daca nu se descurca sa intre in faliment pentru a defrisa terenul economic pentru altii.

 20. tiberiu spune:

  @VV
  Si mie imi repugna Becali si Dragomir,Mititelu dar vrei nu vrei ei tin “afisul” in stirile despre fotbal,iar fotbalul este “circul” modern pe care multimea il adora si unde isi refuleaza frustrarile.Un om politic trebuie sa fie bine racordat la ceeace intereseaza potentialii lui alegatori.
  Sunt multi(si eu printre ei) care considera ca decaderea fotbalului romanesc se datoreaza “becalizarii” management-ului cluburilor.Desfiintarea clubului Universitatea Craiova este o problema politica inainte de a fi fotbalistica.
  Cred ca referiri la degradarea climatului in fotbal in paralel cu cel in toate domeniile este de interes pentru cetateni.Introducerea in programul de guvernare USL a modalitatilor de redresare fotbalul ar fi de asemenea un punct de mare interes.
  Sigur finnd un domeniu al patimilor referirile trebuie facute echilibrat astfel incat sa nu trezeasz rectii adverse ale unor suporteri de club

 21. tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  De ce sa-mi dea cu “flitul”,eu nu am nici un interes personal,mi-am exprimat doar o opinie.
  Cum s-a facut de ras Constantinescu cu fotbalul ?
  Ca in orice domeniu sa vorbesti numai despre ce te pricepi cu adevarat.

 22. un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Pai a fost invitat saracu sa dea un sut in minge, a calcat pe ea si a cazut pe spate spre satisfactia presei si a publicului larg cand tocmai sarise inflatia la 200%. Sigur, nu era vina lui. Mai bine se ducea in Congresul american sau in alta institutie de prestigiu sa tina un discurs. Cat despre fotbal ai dreptate. Avem cinci posturi dedicate unui fotbal care nu produce nimic, decat circ. Otelul are zero puncte, dinamo cred ca va pati la fel la anul dupa ce a fost eliminata rusinos in EuroLeague. Sa vedem daca cele 3 echipe in cursa se vor califica pentru primavara. Eu cred ca nu. Nici nu inteleg de ce RDS s-a angajat la un contract cu nea mitica de atatea milioane de euro?

 23. tiberiu spune:

  @VV
  @un liberal optimist
  Pt. orice domeniu trebuie sa ai expertiza altfel te faci de ras.
  Romania are o traditie fotbalistica remarcabila si multi sufera din cauza degradarii in acest domeniu, de aceea daca USL ar elabora un program de redresare tintit pe fotbal nu ar avea decat de castigat in adeziunea electoratului. Fotbalul este o industrie a divertismentului importanta in care se invart destui bani,iar daca echipele romanesti ar fi mai competitive s-ar invarti mult mai multi cu beneficii la toate nivelurile.Nu cred ca ar fi nimic ridicol ca USL sa elaboreze un PROGRAM DE GUVERNARE al SPORTULUI asa cuma facut-o pt,energie.Pentru asta trebuie desigur cooptati oameni de sport care nu lipsesc in Ro.
  D-le Vosganian incercati sa obtineti colaborarea lui Hagi ,Gica Popescu si altor glorii sportive la un astfel de program de revigorare a sportului si sunt convins ca veti avea mult de castigat.

 24. un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Poate ne scapa DNA si justitia de Mircea Sandu si nea mitica. Cu alta conducere se poate elabora o strategie, la nivel de copii si juniori. Plus suplimentarea fondurilor la toate federatiile pentru descoperirea si crestera talentelor.Guvernele pot si au obligatia sa ajute sportul.

 25. tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  Nu cred ca Basescu ii va inlatura pe Mitica si Nasu care sunt dupa chipul si asemanarea lui.TB este interesat numai de electoratul din Craiova si vrea sa le arate ca el le rezolva problema reafilierii Universitatii.Ca si in cazul primarilor de la Cluj si Brasov TB vrea sa arate ca el este un justitiar mai presus de toti ceilalti politiceni.El stie sa se foloseasca de “microbisti” in scopuri electorale. De ce opozitia se “face ca ploua” pe tema sportului ?

 26. tiberiu spune:

  @VV
  Atunci propuneti d-lui Antonescu sa se ocupe de elaborarea unui program USL pt. sport,dar cu accentul pe fotbal ca asta intereseaza in primul rand marea masa.