Tema zilei – 20 noiembrie 2011: Cu cat creste PIB-ul neagricol in 2011?

Pentru a intelege tendintele structurale ale economiei romanesti nu este de ajuns sa ne multumim cu cifrele privind evolutia PIB. Pentru aceasta ar trebui sa avem si o evolutie diferita, pe sectoare economice. De pilda, daca o crestere a PIB se bazeaza pe factori conjuncturali ori climatici, concluzia trebuie sa fie alta, in ce priveste calitatea cresterii, decat daca aceasta sa bazeaza pe investitii. Cresterea productiei industriale are o alta relevanta decat un an bun agricol.

Nu vom putea sa ne pronuntam cu privire la semnificatia reala a celor 2% crestere economica in anul 2011 pana nu facem si o evolutie a PIB-ului neagricol, pe noua luni si preliminatul pe intregul an. Fireste ca ea este usor simplista, caci impactul unui an bun agricol nu se vede numai in agricultura ci si in alte domenii, cum ar fi industria alimentara, comertul, turismul etc. Dar chiar si asa, ar fi important sa stim care e contributia reala a agriculturii in cresterea PIB si, functie de asta, sa vedem cu cat a crescut PIB-ul neagricol.  Asta ca sa nu ne furam singuri caciula. Iata, de pilda, evaluarile arata ca din cele 4,4% cu cat a crescut PIB in trim III/2011 fata de trim III/2010 cca2,9% au fost furnizate de agricultura, ceea ce ar trebui sa mai reduca zelul guvernantilor de a ridica in slavi relansarea economica.

Inutil sa adaug ca am facut primului ministru o interpelare in acest sens, la care nu am primit raspuns. Va trebui sa-l aflam singuri. Se pare ca Guvernul nu prea ne e de folos atunci cand dorim sa aflam adevarul despre economie.

61 Responses to “Tema zilei – 20 noiembrie 2011: Cu cat creste PIB-ul neagricol in 2011?”

 1. Bibliotecaru spune:

  :))))
  Păi să vedem ce ne spune doamna Udrea…

  Pe primele 9 luni ale anului, creşterea economică este de 2,6%. Principalele sectoare care au contribuit la rezultatul bun sunt:
  Construcţiile. În trimestrul al treilea din 2011, creşterea a fost de 7,4% faţă de trimestrul al treilea din 2010. A patra cea mai mare creştere din UE, unde media a fost de 1,8%.
  Turismul. Creştere de peste 16%.
  Agricultura. Creştere de 24%.
  Industria. Creştere de 6,8%.
  Exporturile. Creştere de peste 25%.

  http://www.madr.ro/pages/raport/agricultura-romaniei-iulie-2011.pdf

  “Contribuţia agriculturii, silviculturii, pisciculturii în formarea Produsului Intern Brut se situează în jurul valorii de 6% din PIB”

  Dacă ar creşte numai agricultura cu 24%, atunci PIB-ul ar creşte cu 1,4%. Evident ar trebui să ştim şi cât este în creştere PIB-ul la finele anului pentru ca, prin scădere, să vedem creşterea celorlalte la un loc. Dacă luăm de bună acel 2%, toate la un loc reprezintă 6‰. Cel puţin aşa cred… Dacă aceste creşteri dau o creştere mai mare de 2%… înseamnă că undeva s-a scăzut mult de tot, de exemplu pe la comerţ, deşi şi aici este ciudat pentru că au crescut şi importurile nu numai exporturile.

  • @ Bibliotecaru

   Pai tocmai ce spune doamna respectiva subliniază ideea mea. In trim III/2011 agricultura a crescut cu 25%, asta inseamna ca din creșterea de 4,4% din trim III/2011 fata de trim III/2010 vreo 2,9% se datorează agriculturii.

 2. un liberal optimist spune:

  Mie mi s-a parut extrem de relevanta afirmatia unui secretar de stat de la MFP ca asa zisa crestere de 25% nu are echivalent fiscal. Si cred ca are dreptate. Eu am discutat cu doi arendasi si m-am lamurit. Au vandut in vara ceva nefiscal sa-si acopere cheltuielile de recoltare si pregatirea noului an agricol, iar restul recoltei l-au conservat(evident cu alte costuri, acoperite cu mici cantitati vandute tot nefiscal). Eu cred ca politrucii astia de la ministerul agriculturii au facut o estimare a productiei agricole pe care l-au tradus in niste bani virtuali, impachetati ca declaratie politica de crestere economica. Desi nu inteleg: daca ai crestere economica trebuie sa ai si bani sa-ti platesti darile, nu sa te imprumuti!

 3. Bibliotecaru spune:

  @ un liberal optimist

  Cea mai mare parte din cei 25% corespunde unei agriculturi de subzistenţă care, slavă domnului, nu se impozitează, nu se accizează, nu i se taxează TVA… Plus evaziunea fiscală, pentru că la piaţă nu dai şi bon de casă.

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  Hai să vă zic eu una bună. Momentan funcţionează una din reglementările distructive emisă de pedei, prin care poliţia are dreptul să confişte cantitatea de vin peste 60 de litri transportată de un contribuabil, dacă acesta nu are acte de provenienţă. Idioată chestie, similară cu cele de pe vremea lui ceauşescu. Pe altă parte în anumite zone viticole proprietarii de vii au hotărât să şi le taie pentru că ori nu îşi scot banii, ori li se fură strugurii de către ţigani. Şi cum de patru luni nu a mai plouat mai deloc, dacă iarna asta nu cade destulă zăpadă la anul va fi vai de agricultură. Aici sunt convins că va intra pe fir şi activitatea prietenului nostru Kerestoy Attila, care a avut grijă să taie suficiente păduri încât să influenţeze microclimatul în anumite zone şi să creeze posibilitatea de a se forma viituri pe arii reduse, numai bune de stricat şi bruma de sol fertil din respectivele regiuni. D-aia îl iubesc din greu unii maghiari de prin secuime şi i-ar lua scalpul cam din dreptul jugularei. În timpul ăsta domn ministru Tabără lansează tot felul comunicate fără sens cum că pământul este scump şi nu trebuie vândut. Atunci ce să facă proprietarii care nu au ce face cu el? Că dacă nu-l lucrează mai primesc şi amendă.
  Bravos domnilor, ar trebui ca românii să se ducă prin cele zări şi să rămână în România doar o mână de politicieni, care să se conducă unii pe alţii, cu schimbul.

 5. Mihai ANDREI spune:

  @ Bibliotecaru’
  1. Comerţul en-detail a scăzut teribil. Şi în termeni reali – pur şi simplu se cumpără mai puţin.
  2. A scăzut şi mai tare în statistici decât în realitate, deoarece evaziunea a crescut spectaculos, ca ultimă soluţie de subzistenţă a micilor întreprinzători, care nu vor să-şi închidă încă prăvăliile sau cârciumioarele, în speranţa că acest “guvern” va pleca, odată şi odată.
  3. Culmea absurdului e că această situaţie nu se prea observă statistic, deoarece în aceste condiţii cifra de afaceri a marilor retaileri (care e complet fiscalizată) a crescut ! Sărăcirea îi face pe oameni să depună eforturi mai mari întru căutarea celor mai mici (fie şi aparent) preţuri. Adică nu se mai cumpără din cea mai apropiată prăvălie decât, cel mult, o pâine, pentru restul cumpărăturilor oamenii se chinuie să străbată cât mai multe super-market-uri, indiferent cât de îndepărtate sunt şi cât îi costă acest timp / efort.

 6. Bibliotecaru spune:

  @ Mihai ANDREI

  Adăugaţi şi un punct 4…

  Preţurile sunt în buza exploziei. Căci, contrar legilor economiei, scăderea salariilor şi criza de supraproducţie produc, în România, nu deflaţie ci inflaţie.

 7. Mihai ANDREI spune:

  @ Bibliotecaru’
  Foarte corect. Şi dacă se coroborează aceste 2 aspecte – creşterea preţurilor şi scăderea vânzărilor (în bani), rezultă o scădere tragică a volumului absolut al vânzărilor – per bucată.

 8. alexis spune:

  Din pacate agricultura noastra este la mila domnului. Un an bun, cum a fost 2011, poate fi urmat de unul catastrofal. Si apropo, sper ca nu am ajuns sa luam in serios ce scrie lenuta pe blogul sau.

 9. @bibliotecaru, Mihai ANDREI,

  ceea ce se intimpla acum in Romania este stagflatie: adica recesiune materializata prin scaderea consumului si a productiei asociata cu un proces inflationist continuu. Acest fenomen este in general favorizat de o economie imatura, partial reglementata, de existenta monopolurilor naturale sau a celor rezultate din reglementari.
  Fenomenul este cu mult mai periculos decit inflatia sau deflatia, si iesirea dintr-o perioada de stagflatie trece obligatoriu printr-una de inflatie.

 10. Genoveva spune:

  Un an agricol este bun numai dacă, crește ponderea sa în PIB exprimat la prețuri de piață ori ea se pare că a scăzut. Și asta în condițiile în care vizibilitatea este în special a marilor producători agricoli.

 11. Elena spune:

  Sunt de acord cu dumneavoasta,mai ales ca ati fost Minustrul Economiei si stiti foarte bine ,cum stau treburile in acest domeniu . Oamenii valorosi ca si dumneavoastra sunt inlaturati .Pacat!

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu toata agricultura e naturala si gradinarie. Arendasii mei imi retin TVA-ul atunci cand imi platesc arenda, eu platesc impozit pe teren, iar ei impozit pe productia agricola. Ca mai vand ei nefiscalizat o fac de nevoie pentru a putea plati cheltuieli curente si mana de lucru(unii cu contract, altii la negru).

 13. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Ce s-ar putea face ca statistica să fie în slujba poporului şi nu în slujba diferiţilor politicieni ce vor să pară mai eficienţi decât sunt?

  Nu s-ar putea ca românii să voteze, o dată cu alegerile normale, şi nişte aleşi în astfel de funcţii care să aibă, drept cerinţă legală, imperativul non afilierii politice chiar şi informale?

  Instituţiile ca INS, BNR, CCR, Curtea de Conturi, DNA, procurorul general… vor fi mereu tributare implicaţiei politice a alegerilor lor. Nu ar fi normal ca să desfacem legătura politică pentru ca ei să fie în slujba poporului?

 14. dragospas spune:

  Maestre ,puteti sa ne lamuriti ce e cu suspendarea asta ? Faptul ca USL nu are majoritate si totusi merge inainte ,inseamna ca se joaca la cacialma. Parerea mea este ca daca nu esti sigur de reusita,mai bine nu te apuci,pentru ca altfel te vei face de ras si te vei decribiliza.
  Nu mai bine si-ar da demisia in bloc toti parlamentarii USL ? Ar fi o actiune de impact care cred ca ar duce la alegeri anticipate.
  Astept un articol lamuritor pe aceasta tema.

  • @ Dragospas

   Nu e bine sa ne dam demisia, ei or sa facă alegeri partiale in colegiile noastre. Cu suspendarea nu vreau sa comentez, e pasiunea unora. Când o Facem, trebuie sa mergem la sigur.

 15. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  La fel şi eu… “folosesc materialul clientului”, respectiv datele prezentate pe site-uri.

  Chestiunea este că nu putem scăpa de suspiciune cât timp aceste instituţii sunt presate de către politicieni să ofere cifre care le sunt favorabile. Dacă ele nu ar fi controlate de guvern şi doar sub control parlamentar, poate că datele ar fi onest prezentate.

 16. un liberal optimist spune:

  Ideea parasirii Parlamentului ar fi buna daca am avea stat de drept. Altfel e o aventura cu sfarsit incert. Actiunea de suspendare nu este o aventura ci un gest politic. Chiar daca Kelemen spune ce spune nu-i sigur pe voturile tuturor ungurilor, nici bok pe ale pedeleilor. Cat despre minoritati, ar cam fi misiunea Maestrului sa-i convinga. Sigur, mai este si ecuatia Bugetului care trebuie sa respecte o lege a impartirii cu prea multi potentiali beneficiari. Cum resursele nu sunt sigure….Plus, chestiunea Geoana, ramasa nerezolvata..

 17. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cred ca e o idee lansata tot dinspre Putere, pe care niste fraeri imaturi din Opozitie au luat-o pe nemestecate(cred ca dinspre PSD).Asa putina cum e Opozitia reprezinta totusi vointa Poporului( care in 2008 era cu multe procente mai mare).Ca a fost deturnata prin manevre rusinoase pentru democratie este altceva.Ca si realegerea lui basescu, de altfel. O sa ne rusinam peste ani de ce ni s-a intamplat in acesti ultimi trei ani. Sa speram ca nepotii nostri n-o sa ne reproseze nimic.

  • @ un liberal optimist

   Aoleu, eu eram fraierul. Dragul meu optimist, trebuie sa știi ca in democrație guverneaza majoritatea, nu opoziția. ASA ca nu trebuie sa mă rusinez eu de ce fac dansii. Iar dacă in trei ani n-am avut nicio greva sau vreun miting mai de doamne ajuta, inseamna ca poporul accepta.

 18. Mihai ANDREI spune:

  @ VarujanVosganian
  Dacă în trei ani n-am avut nicio grevă sau vreun miting mai de doamne ajută, asta poate nu înseamnă (numai) că poporul acceptă, poate însemna şi că organizaţiile de tip sindical au o relaţie specială, nepotrivită, cu puterea. Vă scriam mai ieri de exemplul dibacelui Mitterrand – e şi ăsta un capitolaş din marea carte a unei guvernări eficiente. Însă mă aştept să-mi răspundeţi că PNL are principii înalte şi nu s-ar coborî la astfel de înţelegeri sau conivenţe.

 19. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Asta chiar n-o stiam! As fi jurat ca n-ati fi spus asa ceva.In ce priveste inactivitatea maselor eu zic ca-i de bine. Ele au inca incredere in clasa politica, spre deosebire de Grecia si Italia. Si in Spania a fost liniste, pentru ca stiau ca vin alegerile, schimband guvernul.Procentele mari ale USL confirma acest lucru. Totusi aceasta incredere presupune si multa responsabilitate.

 20. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal optimist
  Chiar ţi-ai ales bine pseudonimul internautic – nomen omen.

 21. HagiT spune:

  Mi se pare binevenita ideea suspendarii presedintelui, indiferent daca se va putea realiza sau nu.

  Evident, ar trebui sa analizam doar varianta nefinalizarii procedurii de suspendare din lipsa voturilor necesare in parlament .

  1.Este prima data cand actuala opozitie ia, in fapt, initiativa politica; pentru a lua initiativa era necesar un act politic major, iar anuntarea intentiei de suspendare si demitere a presedintelui este un asemenea act. Subiectul va ocupa suficient timp agenda publica
  2.O buna pare a opiniei publice impartaseste parerea conform careia “opzitia nu face nimic” ; li se ofera un raspuns hotarat si greu de combatut
  3.Textul documentului ce va fi prezentat parlamentului pentru votarea suspendarii, intocmit temeinic, va readuce in atentia publica nenumaratele incalcari ale principiilor statului de drept savarsite de presedinte; acesta ar trebui prezentat si ca un angajament politic pentru un viitor guvernamint
  4.Un eventual esec va trebui prezentat nu ca o batalie pierduta, ci ca o varianta pe care opozitia a oferit o tuturor parlamentarilor si romanilor, in general; daca aceasta a esuat, nu e vina opozitiei care a propus o: ea , opozitia, si a facut datoria.

  M a amuzat Domnul Caruiatotuipute, intrebat fiind despre tema in cauza: i se pare inutila initiativa, el vrea sa afle de la opozitie ce face pentru a determina guvernul sa majoreze pensile si salariile! Pai, mai domnule, o majoritate care ar vota suspensarea lui basescu automat va genera un alt guvern si de abia atunci ar putea determina si ceea ce te ingrijoreaza in asa grad.
  Cum spuneam, ma amuza domnul acela , mai ales cand face pe prostul (inca unul dintre beneficiile suspendarii, ne amuzam de CTP)

 22. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Grele lupte ati mai dus aseara cu Spanu. Astia nu ies din punctajul lor nici morti. Bine ar fi ca si noi sa avem un departament de comunicare ca al lor. Astfel, fiecare liberal ar sti ce sa spuna, indiferent de intensitatea bruiajului.

  • @ un liberal optimist

   Eu nuncred ca am dus lupte grele. Spanu, ca si alții, repeta lucruri invatate. Problema e cat este dispus telespectatorul sa înțeleagă si sa accepte.

 23. gabryela spune:

  am inteles ca azi a fost adoptata legea asistentei sociale in camera deputatilor.asta inseamna moartea persoanelor cu handicap!

 24. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Ce părere aveţi despre discursul premierului britanic:

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/11/premierul-britanic-la-conferinta-anuala.html

 25. hermann spune:

  Subiect de presa,
  Hidroelectrica cere scumpirea energiei electrice livrate populaţiei
  Compania cere o majorare a preţului de cel puţin 3,5%, pentru a compensa pierderile cauzate de secetă
  Compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, a solicitat Autorităţii de Reglementare (ANRE) a creştere a tarifului la energia electrică livrată în regim reglementat, de cel puţin 3,5%, a declarat directorul general al companiei, Constantin Trihenea.
  Dacă solicitarea va fi aprobată de ANRE, tarifele la energia livrată populaţiei şi firmelor vor creşte cel mai probabil de la începutul anului viitor.
  Directorul general a spus că firma a cerut majorarea de preţ pentru a compensa pierderile cauzate de anul secetos.

 26. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Aminteles ca astazi s-a aprobat in Parlament Eutanasierea.

  Cred ca Etanasierea e SINGURA modalitate de iesire din Criza.
  Hai sa analizam mai inatai Eutanasierea maidanezilor.

  BENEFICII

  1. Locuri de munca pt cei care prind cainii.
  2. Locuri de munca pt cei care vor transporta caini prinsi.
  3. Locuri de munca pt cei care-i Eutanasiaza.
  4. Invetitii in locurile unde vor avea loc Eutanasiera si Locuri de munca pt cei care vor pregati aceste locuri de Eutanasiere.
  5. Locuri de munca pt cei care vor transporta caini prinsi.
  6. Locuri de munca pt cei care vor face curatenie in locurile de Eutanasiere.
  7. Din cainii Eutanasiati se vor produce Sapun si Manusi plus alte articole din oase (ex clei de oase), par si piele. Acestea vor produce alte locuri de munca.
  8. Produsele obtinute din Caiini Eutanasiati vor fi valorificate la preturi reduse.

  Acesta insusi relansind ECONOMIA!

  Urnatorul pe agenda Domnului Basescu si PDL ar trebui sa fie EUTANASIEREA PENSIONARILOR.

  BENEFICII

  1. Reducerea chetuielilor cu pensiile
  2. Relansarea Economiei prin faptul ca rudele acelor Pensionari Eutanasiati vor cumpara produse de imbracat, alimente etc necesare IMORMAINTARILOR, ceea ce v-a face sa beneficieze si investiitiile in CAPELE si LOCURI de VECI plus BISERICA ORTODOXA facute recent de PDL, prin bani acordati din fondul la dispozitia personala a Tov BOC.
  3. Daca se v-a aplica procedeul descris anterior in EUTANASIERA CAINILOR, se pot marii beneficiile aratate mai sus.

  In definitiv chiar si Obiectele produse ca Urmarii Eutanasierii pot fi valorificate.

  NAZISTII au facut Lustre si Abajoare, plus alte lucrui din Piele si Oase de om, asa ca PDL-ul si Traian Basescu nu ar duce lipsa de inspiratie.

  ADITIONAL, avind in vedere ca s-ar forma o INDUSTRIE DE EUTANASIERE si un Sistem de Valorificare, ulterior chiar si JAVRELE care au COMANDAT si COORDONAT aceste procese pot fi EUTANASIATE si VALORIFICATE la randul lor, in acelasi mod, spre Progresul Economic al Romaniei.

  URAAAAAA TRAIASCA Tov TRAIAN BASESCU si EUTANASIEREA!

 27. Corina spune:

  @ Bibliotecarul
  UK nu mai tine pasul cu granzii Europei la capitolul productivitate. Salarii mari, progres tehnologic lent. Au imbatranit si nici imperiu nu mai sunt. Pana si hotelurile londoneze au stelutele cam stafidite pe langa cele din oraselele germane.
  E interesant ca el (Cameron) vede si vrea sa valorifice oportunitatea de a nu se afla in zona euro. Noi, desi nu suntem, ne-am anuntat prin vocea lui Base (si spre amuzamentul lui Merkel) ca inca mai vrem. Pana si in relatiile internationale se manifesta spiritul de turma.

 28. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Asta-i problema! Telespectatorul nu intelege nimic. El intelege ca chiar acusica cand e criza(am facut intentionat doua nefacute) a naibii Opozitie, in loc sa se ocupe de criza, nenorocita de ea se ocupa de revocarea lui Geoana si de suspendarea presedintelui. Eu chiar sunt foarte ocupat acum si nu prea am timp sa urmaresc televiziunile decat in reluare, dupa 3 noaptea. E o nebunie pe televizoarele astea. Nu inteleg inteleptii, dar prostimea. Eu cred ca are dreptate Alin Teodorescu cum ca USL e la 42% si pd la 28%. Propaganda lor e mult mai buna ca a noastra.Intrebarea este alta:noi avem propaganda?

  • @ un liberal optimist

   Sondajul asta ne pica foarte prost. Pana sa explicam noi ca e masluit, si pe fundalul procedurilor pe care le demaram si nu știm încotro sa le ducem, ideea asta ar putea prinde.

 29. un liberal optimist spune:

  @Mihai ANDREI,
  La cat de pesimisti si fara speanta sunt liberalii nostri trebuie sa mai existe si unul optimist! Altefel ce sa facem? Dam tara pe mana fesenistilor de omenie si de prada?

 30. epolitikon spune:

  Exista mult adevar si in cele spuse de dvs. dar nu trebuie sa uitati ca un an agricol bun aduce capital in buzunarele celor multi (si decapitalizati) care produc in agricultura si credeti-ma ca marea-marea majoritate nu va sparge acel capital pe masini de fitze si cluburi, deci o parte va fi reinvestita si acest fapt va crea premisele unor cresteri (mai mici sau mai mare, in functie de mai multi factori) sustenabile pe viitor.

  Pe de alta parte, capitalul din agricultura sustine si industria pentru ca ai nevoie de ingrasaminte, tratamente, masini si scule agricole si multe altele in agricultura. O parte dintre ele sunt fabricate in Romania, si ma bucur sa vad producatorul Ruris din Craiova ca isi promoveaza produsele prin emisiunea “Viata satului” (de ex.).

 31. un liberal optimist spune:

  Si eu vreau sa mentionez firma Ruris, care a acoperit foarte bine piata uneltelor agricole mici. Din pacate pentru mine au aparut prea tarziu si n-am ce sa le mai cumpar. Uneltele mele sunt toate de import. Ar trebui incurajate astfel de industrii care sa produca articole pentru gospodarii.

 32. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Bine, ca nici nu trebuie sa acordam prea multa incredere unui trepadus ca Alin Teodorescu. A ratat-o ca si consultant politic, ca demnitar neocomunist, acum trebuie sa manance si el o paine. Poporul va vota pana la urma tot in urma unei oferte politice mai rezonabile. Numai ca trebuie gandita.

 33. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu trebuie neglijata agricultura, chiar si una de gradinarie. Suntem in situata fericita de a avea milioane de mici parcele si milioane de potentiali producatori de chestii marunte care ar echilibra inflatia, deficitul bugetar si cel de cont curent. Dar de ce s-ar speti oamenii astia pentru echilbrul macroeconomic daca nimeni nu a facut ceva pentru a crea o piata speciala pentru acesti potentiali producatori si contributori la buget?

 34. epolitikon spune:

  @un liberal optimist
  Sunt inca zeci poate sute de mii de romani / bulgari / unguri / sarbi / ucrainieni care ar putea folosi sculele Ruris…Dar e bine ca se afla si de ei. Mai sunt si altii dar trebuie sa-si faca numele cunoscut in toata tara…
  Buy Romanian – save your job!

 35. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Aici nu-i vorba de interpretare ci de stimularea pietei agricole autohtone. Toate tarile stimuleaza abundenta de produse alimentare, fie prin subventii generoase, fie prin credite avantajoase.
  Ca veni vorba de banci. Prietenii nostri de blog au dreptate. Bancile straine n-au interes sa stimuleze productia interna care face concurenta industriilor lor. De aceea avem nevoie de banci romanesti.Pana la urma miliardele alea de euro la care ne-am bucurat la privatizarea bancilor s-au topit, in schimb am ramas cu niste camatari pe cap. Aud ca bancile mama din Austria au dat instructiuni filialelor din Est sa restranga creditarea.