Cota redusa de 9% TVA pentru eBooks!

Cartile pe suport electronic (eBooks) isi fac loc cu greu pe piata cartii din Romania. Ca ordin de marime, probabil ca editurile care au lansat acest tip de produs vand, in total, doar cateva mii de astfel de carti. In Statele Unite ale Americii, cartile pe suport electronic sunt din ce in ce mai raspandite, asta se vede si din structura vanzarilor companiei Amazon, iar tari europene cum ar fi Franta sau Germania acorda tot mai mare importanta acestui produs si modului in care el este fiscalizat.

 

In Romania productia de carte se bucura de o cota redusa de TVA, de 9%, fata de cota standard de 24%. Nu acelasi lucru se intampla, insa, si cu eBooks, care nu sunt asimilate productiei de carte, ci produselor informatice, in general, si sunt purtatoare a cotei standard de 24%.

 

Vom propune o initiativa legislative de modificare a cotei de TVA pentru productia de carte electronica si coborarea ei la cota de 9%, la care se comercializeaza celelalte carti.

Cartile, fie ca e vorba de tablitele de argila de la Ninive, de papirusurile egiptene ori de pergamentele de la Marea Moarta, de incunabulele Evului Mediu, de tipariturile secolelor recente, ori de paginile care se intorc tacute pe ecranele computerelor, trebuie respectate la fel si, de asemenea, cititorii lor, de toate obarsiile si din toate vremurile.

10 Responses to “Cota redusa de 9% TVA pentru eBooks!”

 1. un liberal optimist spune:

  @VV,
  De ce nu cota zero, sau deductibilitati consistente. Ce ,se imbogatesc prea mult editorii si librarii din carti?Ba as introduce si subventii, sa fac cartea si manualul cat mai accesibile. Mai aveti carti din seria”Biblioteca pentru toti”?

 2. Mihai ANDREI spune:

  N-am nici o grijă, veţi avea succes garantat şi rapid, cu sprijinul cărturarilor din PD: igaş, canacheu, botiş, popoviciu, şoferul lui boc, etc.

 3. Shin spune:

  @ VV

  Pe Amazon nu se plateste nici un TVA. In plus, lucru important, multe carti clasice sunt chiar gratis – poti descarca toate scrierile unui Kant ori Platon gratis. Inca un lucru important, ai acces la mii si mii de biblioteci de la care poti imprumuta carti electronice – toate marile universitati au librarii electronice. Exista si proiectul Gutenberg – iar numeroase carti gratis; pentru cine e interesat http://www.gutenberg.org/ Mai mult, nu ai neaparata nevoie de un kindle, se pot descarca direct pe computer.

 4. Filip G spune:

  Daca Ungaria va avea TVA 27%,romania va considera ca 24% e o facilitate enorma facuta cetatenilor.
  Restul nu conteaza.
  Diferenta dintre cetatean si smecher e urmatoarea : Cetateanul plateste TVA,smecherul incaseaza TVA
  Media e 12% TVA

 5. tiberiu spune:

  @VV
  Foarte buna initiativa.Trebuie incurajata cartea pe suport electronic care este de mare viitor.In Coreea se implemnteaza toate cartile de scoala pe calculator si Samsung va produce caculatoare pt. toti elevii.

 6. Bibliotecaru spune:

  Din partea mea, la eBook ar putea să fie TVA-ul şi 150%, desigur, cât timp acestea sunt gratis. :D

 7. un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Mai tii minte cand Tariceanu si Vosganian au lansat un proiect de genul”un calculator pentru fiecare elev?”. Ce-au facut scarbele feseniste? Au blocat proiectul in Parlament.

 8. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu imi pare rau pentru politica psd sau pd in respectiva perioada, ci pentru politica lor fesenista de dupa 2008. Dar , ma rog populatia Romaniei chiar merita ce pateste acum. Cred ca de aceea nu mai ies in strada. Le este rusine de deciiziile luate atunci. Lasati-ii sa moara de frig si de foame( la propriu). Nenorocirea este ca ea cauta un nou etnobotanic:PPDDD!