Tema zilei – 25 noiembrie 2011: Baietii destepti din politica

Abil, domnul presedinte! Baiat destept, cum se zice. Are vreo tema pentru care  trebuie sa dea socoteala? Lanseaza fara nici o stanjeneala acuzatii dintre cele mai absurde, pe urma se duce sa se culce. Iar presa se napusteste asupra celui incriminat, sa ceara comentarii. Astfel problema se muta de la cel care ar trebui sa explice, adica de la presedinte, la cu totul altcineva. Iar presedintele, vazand ce usor ii merge si cat de repede poate muta haitasii spre alte tinte, face asta din nou si din nou, ca un adevarat baiat destept din politica ce este.

 

Dovada, interventia de ieri de la televiziunea B 1 De ce sa raspunda presedintele pentru ca tolereaza vanzarea energiei in afara bursei OPCOM precum si incheierea sau reinnoirea contractelor de energie pe termen lung in conditii privilegiate? Nu mai bine sa acuze de tot felul de lucruri guvernarea liberala si pe Vosganian, ca tot are Vosganian spinarea tabacita de toate calomniile pe care i le-a pus pana acum in spinare? Apoi, presedintele se amuza cum presa, in loc sa-l intrebe pe el de pretul mediu al contractelor reinnoite cu baietii destepti din energie, il asalteaza pe Vosganian cu intrebari de genul: “cum comentati acuzele pe care vi le lanseaza presedintele?”

 

De dimineata telefonul meu suna intruna, semn ca tactica presedintelui se dovedeste eficienta. Nu mai e intrebat presedintele de acuzele ce i se aduc lui, bazate pe fapte reale, e intrebat Vosganian de acuzele pe care i le aduce presedintele, bazate pe tot felul de fantezii.

 

Nu ne invatam odata minte. Ar fi destul ca presa sa priveasca experientele trecutului, sirul nesfarsit de calomnii, mojicii si pertractari al caror autor e presedintele, ca sa claseze declaratiile de acest gen. Nu revin asupra lor, unele dintre ele sunt atat de rusinoase pentru cel care le-a emis, incat nu fac decat sa ne umple de tristete ca astfel se comporta reprezentantul politic al poporului roman. Amintesc doar un caz care seamana oarecum cu cel de fata. Acum ceva vreme, presedintele a acuzat guvernarea liberala ca l-a dezinformat in legatura cu situatia reala a economiei romanesti in momentul promulgarii legii privind salarizarea profesorilor. Am prezentat public ambele scrisori pe care i le-am trimis presedintelui, una semnata impreuna cu primul ministru, iar cealalta, mai detaliata, semnata impreuna cu ministrul muncii, si purtand date prealabile promulgarii. Va imaginati ca si-a cerut vreodata scuze? Da’ de unde!

 

Iata decalaratia de acum, asa cum a fost ea reluata de agentiile de presa:

 

“Le-am cerut în mod repetat (contractele, n.r.). Mi se spune că sunt contractele făcute. Chiar zilele trecute îl auzeam pe Varujan Vosganian minţind cu neruşinare, au fost făcute pentru prima dată contractele în timpul lui Dan Ioan Popescu, domnul Varujan Vosganian le-a prelungit în 2008 până în 2014 şi domnul Videanu le-a mai prelungit o dată, modificând condiţiile de plată, până în 2018. Deci nu am reuşit. Vosganian a minţit cu neruşinare tot timpul şi a prelungit contractele fără să îmi spună. Vă rog să vă imaginaţi că îi spunea preşedintelui «Nu pot să vă dau contractele domnule preşedinte, sunt secrete». Îi spunea asta cu tupeu preşedintelui Traian Băsescu”, a declarat şeful statului.

 

 

Preşedintele a mai spus că în cele din urmă a reuşit să facă rost de “nişte copii trunchiate” ale acestor contracte, pentru că era curios “ce poate să fie atât de secret când furi din banii publici”.

 

Nu doresc sa comentez tonul presedintelui, ora la care a facut aceasta declaratie era tarzie. In legatura, insa, cu continutul, am cateva comentarii:

 

 1. I-am trimis presedintelui, la inceputul anului 2007, continutul tuturor contractelor, pe suport electronic. Acelasi lucru l-a facut, de altfel, si predecesorul meu, Codrut Seres. E anormal ca presedintele, dupa ce, pe toata durata mandatului meu, nu a facut nici o declaratie publica in legatura cu ipoteticul meu refuz, sa-l evoce dupa aproape cinci ani. Daca nu i-as fi dat toate informatiile cerute, era obligatia lui sa ceara acest lucru prin CSAT, unde eram amandoi membri. Nu a dat nici o declaratie, nu a facut nici o alta solicitare pentru simplul motiv ca a primit informatiile solicitate.
 2. Imediat dupa preluarea mandatului de ministru, am reinnoit ordinul prin care se interzicea comercializarea energiei electrice altfel decat pe piata transparenta a bursei de energie OPCOM. Daca as fi acordat mandat vreunuia dintre  consiliile de administratie ale companiilor energetice cu capital majoritar de stat sa incheie, cu intermediarii privati de energie electrica, vreun contract in afara bursei, aceasta ar fi echivalat cu o incalcare a legii.

Daca s-ar fi intamplat asa ceva, nu presedintele, ci organele in drept ar fi trebuit sa se sesizeze si sa demareze procedurile legale. De asemenea, serviciile de informatii ar fi trebuit sa semnaleze aceste fapte, atat presedintelui, cat si primului ministru. Trebuie sa fiti de acord cu mine ca e imposibil ca, dupa trei ani de guvernare PD, o astfel de situatie sa nu fi fost semnalata pana in prezent. Iar declaratia ca “as fi prelungit contractele fara sa spun” e halucinanta. Ministrul nu prelungeste contracte. Daca el face asa ceva, fara stirea consiliului de administratie si exercitand presiuni asupra conducerii executive a companiilor cu capital majoritar de stat, este tradator de tara si codul penal prevede, in acest sens,pedepse exemplare. Situatia in care eu as fi prelungit contracte de zeci sau sute de milioane de euro pana in 2014, la secret, fara ca despre asta sa se stie ceva pana in seara zilei de 24 noiembrie 2011, este atat de neverosimila, incat nu mai adaug, in aceasta privinta, nici un comentariu.

3. Daca incetarea acestor contracte incheiate inainte de venirea mea la minister se putea face cu atata usurinta, de ce presedintele nu a cerut public anularea lor, inca din decembrie 2008, stiut fiind ca Guvernul executa fara cracnire toate ordinele prezidentiale? Sau macar dupa reinstalarea sa in functie, in decembrie 2009?

4. Inteleg ca presedintele este bine informat in legatura cu continutul contractelor reinnoite in 2010 si pare ingaduitor cu cei care le-au semnat. Sugestia domniei sale potrivit careia nu a stiut despre asta decat dupa ce contractele au fost reinnoite cred ca trebuie trecuta cu vederea. Ar putea, totusi, sa ne spuna presedintele, care este valoarea medie a Mw/h din aceste contracte, ca sa putem face o comparatie cu valoarea ce ar fi putut fi obtinuta daca respectivele cantitati erau comercializate pe bursa.

 

Chestiunea este prea importanta pentru a o lasa doar ca subiect de disputa intre doi oameni politici, fie ei presedintele Romaniei si presedintele Comisiei Economice a Senatului, fost ministru al economiei si finantelor. De aceea, socotesc ca este important sa stim:

 

-         de la Ministerul Economiei , daca exista mandate semnate de mine catre vreun Consiliu de administratie prin care avizez incheierea de contracte de livrare de energie catre intermediari privati, in afara bursei OPCOM.

-         tot de la Ministerul Economiei, daca exista cantitati de energie electrica vandute catre intermediari privati in perioada 2007 – 2008 si cine sunt intermediarii respectivi. Acelasi lucru trebuie sa-l stim in legatura cu  perioada 2009 – 2011.

-         de la Parchetul General daca sunt intrunite conditiile demararii unei cercetari de natura penala pentru fapte comise in perioada 2007 – 2008 de natura celor sugerate de presedintele Romaniei, in legatura cu vanzarea ilegala de energie electrica, in afara ordinului pe care l-am semnat la inceputul anului 2007.

-         de la Serviciul Roman de Informatii daca exista indicii potrivit carora, in calitate de  ministru al economiei si finantelor in perioada 2007 – 2008, as fi semnat sau macar negociat, in secret, cu intermediari privati reinnoirea unor contracte de energie electrica semnate in perioada anterioara investirii mele.

-         de la primul ministru care este pretul mediu la care a fost negociata reinnoirea contractelor de energie, in primavara anului 2010.

 

In acest fel, dincolo de patimile politice, vom sti exact cum stau lucrurile. Si, fiecare dintre noi, vom actiona in consecinta.

87 Responses to “Tema zilei – 25 noiembrie 2011: Baietii destepti din politica”

 1. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Mi-e teama ca optimismul poate amorti simturile si ratiunea.

 2. Shin spune:

  Mi-a placut comentariul domnului Ciuvica de la Abuz de Putere, apropos de istericalele prezidentiale – e un mincinos, cine-l mai crede-, ca si reactiile celorlalti.

  Poate ii recomanda boc domnului presedinte ceva lecturi din spusele lui Lincoln, dupa ce-l termina de citit pe Caratarascu (sic), ca dumnealui parca e fan Abe Lincoln: “Nici un om nu are o memorie atit de buna incit sa fie un mincinos de succes ” ( No man has a good enough memory to make a successful liar.) Sau credeti ca daca spunem succesuri pricepe inainte de a termina de citit cartea lui Cartarascu?

 3. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Aţi avut dreptate – presa a preluat informaţia de pe blogul dvs.
  În emisiunea Oanei Stancu de aseară s-au preluat pasaje ample din prezenta dvs. postare. Mi-a părut rău că nu v-a invitat şi pe dvs. având în vedere că a alocat o mare parte a emisiunii acestei teme. Noroc cu eternul Mugur Ciuvică – v-a suplinit cu brio, ar merita să-l invitaţi la un Black Label, că tot sunteţi amândoi admiratori ai preşedintelui …
  A propos, i-aţi putea sugera Oanei Stancu să schimbe titlul emisiunii ei – Exces de Putere – cred că e anacronic. Nu cred că s-ar putea întâmpla aşa ceva sub înţeleapta domnie băsesciană …

 4. un liberal optimist spune:

  In sfarsit se confirma:Elena Udrea se trage din Traian. Ieri a recunoscut cu nonsalanta ca toate proiectele ei s-au dovedit inutile. Are un sigur regret: ca bugetul viitor nu i-a acordat suficienti bani sa plateasca si datoriile pentru aceste investitii.Dar isi pune speranta in rectificare.

 5. Shin spune:

  @ VV

  La circ intr-adevar nu e.

  In primul rind ca basescu e singurul care ride la propriile glume, iar angajatii sai il aplauda si rid aprobator la comanda, in timp ce restul oamenilor pling. Unde ati mai vazut circ la care directorul si circarii se tavalesc de ris in timp ce publicul plinge amar?

  In al doilea rind, circul este o meserie serioasa, circarii muncesc pe rupte, serios, ore lungi, altfel si-ar zdrobi oasele, i-ar minca leii, si-ar da foc. Basescu nu e la circ, el e cumva la un talcioc. E un smenar, un cotzcar care umbla cu cintarul masluit si cioara vopsita, care se ratoieste la tine cu obraznicie si iti scuipa coji de seminte in cap, plinge cind il prinzi cu mina in buzunarul tau ca el e “om cinstit” pentru ca in urmatoarea clipa sa-ti dea cu tifla, al de la taraba care face cu ochiul hotilor de ti se strecoara prin spate sa te buzunareasca si-i asteapta apoi dupa colt pe acestia ca sa-si imparta prada cu el. E cel care nu a muncit cinstit, ci traieste din furtisaguri si ride cu gura pina la urechi de cei care muncesc ca de niste prosti, ii impinge si-i injura ca pe vite, li se suie in cap ca o maimuta obraznica si le fura si bucatica de piine de la gura.

  Intr-adevar nu e circ. Iar daca in conditiile acestea cineva il mai crede pe basescu, atunci acela e intr-adevar sau hot, sau smecher in devenire si membru aspirant la clica, sau prost ca noaptea.

 6. Shin spune:

  Interesant Punctul de Intilnire cu supravegherea nu doar a presei ci in genere a opiniei.

  In spiritul emisiunii precizez
  Ca atunci cind spun “cioara vopsita” nu ma refer la parul platinat al cuiva.
  Ca respect libertatea de optiune propd si spre deosebire de boc care zice “sau faceti ca pede, sau naiba va ia”, dau trei optiuni – hoti, smecheri, aspiranti si fraieri. (aici ma apropii iar de spiritul bocianist insa: daca locuri de munca erau un singur cuvint cind premierul a pronuntat cele 4 vorbe istorice anuntind bugetul atunci zic si eu 3 optiuni)
  Cind ma refer la cotzcari, recunosc tot in spirit lincolnian, – adica am afinitati literare cu domnul boc-, si in acord cu colegul de blog, domnul Andrei, ca avem de a face cu cineva care a dus mica gainarie cu zgirciuri la culmi extraordinare dupa principiul “alataieri un zgirci, ieri o flota, azi o tara, miine lumea”. (Lincoln zice: Whatever you are, be a good one)
  Iar daca tot au fost la Zidul Plingerii, iata vorbim pre masura aspiratiilor doamnei care pune acatiste in zid si spunem curat evreieste ( “de la buzele tale la urechile Domnului”): Sa aiba si rasplata potrivita nu doar indiferent ce ar fi ci si pe masura excelentei pe care o demonstreaza in activitatea lor. (oare ce si-o fi dorit doamna cu acatistele, inca o posetuta?)

  PS Se spune culmi sau culmuri dupa noua gramatica? asta ca fim politically correct.