Tema zilei – 27 noiembrie 2011: Marea amăgeală a disponibilizărilor din administraţia centrală

L-am auzit zilele trecute pe ministrul de interne ameninţând că e posibil ca în 2012 să fie disponibilizări în cadrul Ministerului de Interne. În general, ideea disponibilizărilor adică, mai pe româneşte, a datului afară din administraţia centrală este adesea vehiculată. Eu doresc să transmit un mesaj de linişte lucrătorilor din administraţia centrală : în ultimii trei ani mai nimeni nu a fost dat afară din serviciu în administraţia centrală şi nici nu va fi dat afară anul viitor. Toată această trâmbiţare legată de disponibilizări nu are decât scopul de a arăta cât de reformator e acest Guvern buimac şi, mai ales, de a băga spaima în bugetari să nu mai crâcnească în front.

Ca să vedeţi că toată campania de disponibilizări e doar ficţiune ca şi, de altminteri, defăimările anti-liberale cum că noi am fi încărcat schemele guvernamentale,
iată cifrele neînduplecate : posturile ocupate în bugetul de stat (personalul ministerelor, îndeosebi) erau, în anul 2008, în număr de 338 727. La sfârşitul anului 2010 numărul posturilor ocupate era de 334.533, adică mai redus cu 4.194 de posturi. Daca socotim că numărul pensionărilor a fost, ca ordin de mărime, de peste 25 000, puteţi observa şi singuri cam ce reformă s-a făcut în privinţa personalului bugetar. Practic, PIB s-a redus cu 9%, iar personalul bugetului de stat cu 1,2%.

In ce priveşte întregul sector public, principalele victime ale « reformei » au fost însoţitorii persoanelor cu handicap şi suplinitorii din mediul rural. In total, peste 60 000 de persoane din învăţământul preuniversitar şi din domeniul sanitar şi-au pierdut locul de muncă ! Cât despre restul administraţiei centrale, cum spuneam, procentul de reducere este de de sub 2%, adică cu mult sub numărul pensionărilor. Cu alte cuvinte, marea reformă a administraţei centrale nu e decât o răfuiala cu
nişte asistente sanitare şi nişte suplinitori lipsiţi de apărare. Unde sunt zecile de mii de angajaţi inutili din administraţia centrală a guvernării liberale ? Dacă ar fi existat aceste angajări şi, în plus, dacă erau inutile, de ce nu aţi redus posturile acelea, domnilor guvernanţi ?

Întrebări grele pentru cei care au bunul simţ să şi răspundă la ele.

28 Responses to “Tema zilei – 27 noiembrie 2011: Marea amăgeală a disponibilizărilor din administraţia centrală”

 1. maca spune:

  D-L senator,
  Cred ca PD-L nu mai trage nadejde sa castige alegerile, asa ca va da afara chiar inainte de ele, oricum nu le mai pasa.
  Sper ca functia de presedinte al senatului sa fie un mic “cadou” otravit pentru coalitia portocalie, fie ca va determina o ruptura interna a PD-L, fie ca UDMR sa iasa de la guvernare. In PD-L se pare ca domneste o tensiune si nemultumire imensa, iar uni s-ar putea sa incerce sa scape de Basescu.

 2. Dan spune:

  Domnule Senator,

  Un viitor guvern USL ar trebui sa se ocupe serios de o reforma serioasa a administratiei publice, care nu doar sa indrepte efectele sistemului de recrutare si promovare gestionat de guvernului lui Boc&Co, ci sa curete toate tarele legislative si procedurale care au strambat functionarimea publica din Romania – fara perspective, doar pentru unii, fara performante, doar pentru tucalari. Reforma care sa reprofesionalizeze functionarul public, pentru un stat al romanilor, nu doar al sefilor mai mici sau mai mari.

 3. tiberiu spune:

  @VV
  Cred ca mult mai nimerit ar fi sa schimbati pasnicul termen “amagire” cu un termen mult mai contondent precum
  1-Prostire
  2-Cacialma
  3-Baliverna
  4-Gainarie mediatica
  5-Iluzionism cotrocenist
  6-Escrocherie
  7-Falsificare
  8-Fraiereala
  9-Aiureala
  10-Samantha de Cotroceni mai face o minune
  11-Munchausen de Cotroceni mai inventeaza o poveste
  Fara un titlu tare dezvaluirea dv. ,f. tare in sine ,nu are suficient impact mediatic.

 4. tiberiu spune:

  P.S
  !2-Pacala de la Cotroceni ne mai spune o snoava
  Daca tot sunteti “invinuit” ca sunteti scriitor, lasati fantezia sa zburde.

 5. emi spune:

  Pentru ca doar pentru 4194 de “Agamita Dandanache” s-au putut gasi posturi mai banoase. Si pun pariu ca astia au trecut prin toate partidele si s-au “iubit” cu toate guvernele (ca majoritatea jmecherilor din administratia centrala de altfel).

  • emi

   Interesant e că Guvernul ne acuză pe noi că am făcut tot felul de angajări aiurea, dar când e să le identifice, ia-le de unde nu-s. Eu cred, însă, că, dimpotrivă: 4 194 erau cei care nu au avut sprijin politic, oameni simpli şi neajutoraţi, pentru restul s-a găsit.

 6. Ivi spune:

  Varujan,

  …daca in primi doi ani era mai greu sa prezinti realitatea faptic, in ultimul an ar fi trebui sa prezentati mai bine si mai cu forta acest lucru!
  Insa din acest moment acest lucru devine un imperativ – a cere guvernului (premierului si/sau ministrilor) prin interpelari sa prezinte ei realitatea cifrelor si apoi sa aratati voi impostura probabila este o buna strategie daca se vine si cu scheme usor de perceput de toata lumea …stii foarte bine ca alegerile se castiga (si se pierd) pe “perceptie”

 7. PAPASTRATOS spune:

  Domnule Senator,
  Tagismul situatiei este determinat de faptul ca mult trambitata reforma a institutiilor centrale s-a bazat doar pe politica disponibilizarii, fara existenta unei strategii de rsurse umane care sa permita o reala reconversie profesionala uramata de o absorbtie de catre mediul privat. Mai mult, este evident faptul ca disponibilizarile au afectat mai mult sectoarele executive (operative). Si toate acestea au avut o singura cauza: SUBFINANTAREA determinata de proasta gestionare a crizei de catre Guvernul BOC.

 8. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Dvs. şi dl. Tăriceanu sunteţi singurii care aţi abordat raţional această temă, explciând că singurele angajări faţă de 2004 au fost datorate creării poliţiei comunitare şi a unor agenţii conform cu acordurile cu UE.
  Ceilalţi leaderi PNL nu au abordat DELOC această temă. Mi se pare o lipsă de viziune să taci, parcă ruşinat, când vine vorba de guvernarea ta, pe care majoritatea populaţiei, inclusiv băsescu, o consideră de succes.

 9. adrian spune:

  @VV: poate ar trebui studiat modul de recrutare si promovare a personalului bugetar in China antica. Se pare ca imparatul selecta pe bune competentele. Nu sunt istoric pentru ca sa fac o legatura directa intre aceasta practica si succesul Chinei in perioada respectiva sau declinul ei in perioade mai apropiate istoric. Dar ar fi interesant …

 10. Mihai ANDREI spune:

  @ Adrian
  Dacă ai la dispoziţie un partid mic şi nestructurat doctrinar, care a crescut brusc şi artificial pe spinarea altora – băsescu şi PNL – FIZIC n-ai cum să faci să coincidă competenţa cu apartenenţa la respectivul partid. Cu atât mai mult cu cât vrei să “ocupi” (sin)ucigaş până şi cea mai mărunţică funcţie din stat.

 11. adrian spune:

  @Mihai Andrei: sper ca din greseala ai strecurat PNL langa Basescu. Sunt sigur ca doreai sa spui “PDL”.
  Ai dreptate in ceea ce spui. Eu remarcam doar ca in China antica era posibil ca prin reala competenta sa ajungi sa fii selectat printre functionarii imperiului si sa poti face cariera, indiferent de provenienta sociala. Fireste ca in sistemul nostru “democratic” actual asa ceva este practic imposibil.

 12. Mihai ANDREI spune:

  @ Adrian
  N-am greşit deloc – în 2004 PD era, în toate sondajele, pe la 7-9% iar PNL la dublul acestor procente (17-20%). Aşa încât, doar DUPĂ câştigarea alegerilor de către băsescu şi Alianţa D.A., a început să crească abrupt PD-ul, pe spinarea guvernării PNL şi a lui băsescu.

 13. HagiT spune:

  @VV

  Ce se mai aude cu raspunsurile boc ului la interpelari?

  @adrian
  Ai dreptate, mandarinii – functionarii publici din china imperiala – au fost coloana vertebrala a statului, cateva mii de ani; conditia accederii si promovarii era aproape exclusiv pregatirea teoretica; erau adica toba de carte.

 14. dragospas spune:

  Maestre,puteti sa-mi spuneti si mie (pentru ca stiti cu siguranta) de ce printre prioritatile guvernarii Tariceanu nu au fost autostrazile ?
  Pentru ca unul din subiectele predilecte cu care se lauda pedeleul este numarul mare de km de autostrada pe care l-au facut ,fata de cei cativa Km facuti de guvernarea noastra. Se poate sa-mi dati niste explicatii logice si nepartizane ?

  • @ Dragospas

   Pentru doi ani si ceva trebuie sa explice PD pentru restul PNL. Dar sa știi ca km cu care se lauda PDL sunt, in mare parte, construite, chiar dacă nu terminate, in vremea guvernării liberale. In principiu, insa, ai dreptate, guvernul 2005 -2008 nu a făcut tot ce putea face pentru autostrăzi.

 15. adrian spune:

  @VV: N-am zis ca imparatul trebuie sa decida ci ca in perioada imperiala a chinei antice exista un real sistem de selectie.