Varujan Vosganian – Cum va iesi Romania din deriva ( Ziare.com)

 In ultimii trei ani, economia Romaniei a facut, in permanenta, obiectul unor revizuiri negative. De fiecare data lucrurile, pe hartie, stateau mai bine decat realitatea urma sa confirme.

In 2009, 2010 arata ca anul iesirii din recesiune. In 2010, 2011 urma sa fie anul unei cresteri economice importante. Pentru 2012 tinta initiala era de crestere a PIB de 3,5-4%, ea s-a redus la cca 2%, bugetul este construit pe o crestere economica de 1,2% iar, deunazi, grupul de expertiza britanic Capital Economics a avansat o prognoza negativa (- 0,5%) avertizand asupra pericolului reintoarcerii la recesiune.
Nu am inteles care au fost argumentele reprezentantilor FMI atunci cand spuneau ca Romania este mult mai putin vulnerabila acum decat in 2008. Tot asa cum nu inteleg declaratiile guvernamentale potrivit carora economia romaneasca a devenit stabila.

Nu reiau argumentele pe care le-am prezentat cu privire la vulnerabilitatile actuale ale economiei romanesti. Spre deosebire de anul 2008, acum suntem, practic, cu spatele la zid. In situatia in care situatia economica se deterioreaza, nu mai avem capacitate de ajustare. Populatia e saracita, salariatii bugetari abia isi duc traiul, mediul de afaceri e vlaguit, datoria externa pe termen scurt e mai mare decat era in momentul incheierii, in 2009, a acordului cu FMI, presiunile asupra leului sunt tot mai mari, costul datoriei publice se apropie de 3 mld euro/an, ceea ce este enorm pentru tara noastra, numarul salariatilor risca sa scada sub 4 milioane, iar investitiile straine, pe trendul actual, vor ajunge ca anul viitor sa se masoare, pentru prima oara de mai bine de un deceniu, in zecimi de miliarde de euro.

Estimarile guvernamentale in ce priveste cresterea produsului intern brut neagricol pe anul 2011 sunt de cca 1,3%. Eu cred ca, in mod real, PIB neagricol (cel care da consistenta relansarii economice) va spori in acest an cu 0,9 – 1%. Aceasta ar insemna – daca luam in calcul si evolutia investitiilor, a pietei muncii, a veniturilor si a consumului – ca 2011 a fost, mai degraba, un an al stagnarii, o rascruce din care putem merge atat catre relansare, dar si catre cronicizarea stagnarii sau catre recesiune.

Din toate aceste motive, Romania are nevoie de un proiect national de anvergura. Un proiect care sa prevada cel putin doua domenii: infrastructura si competitivitate si care sa fie asumat de toate fortele politice. Asa cum arata acum economia romaneasca, ea pare a fi in deriva. Iar ideea ca procesul de consolidare fiscala este semnul insanatosirii nu poate fi luata in serios, cata vreme statul nu-si indeplineste, intr-o mare masura, responsabilitatile fundamentale. Daca ar fi sa ne luam doar dupa asta, comunismul era societatea ideala: deficitul bugetar era zero. Dar cu ce pret…

Avem nevoie de o dezbatere institutionalizata intre partidele parlamentare cu privire la viitorul Romaniei. Nu de un plan A, sau B, sau C, ci de un plan national, pur si simplu, asumat de toate partidele parlamentare, asa cum a fost proiectul de aderare la NATO si la Uniunea Europeana. Cu atat mai mult cu cat, avand in fata un an electoral si ipoteza transferului de putere fiind una plauzibila, trebuie evitate atat excesele populiste dar si impovararea romanilor cu costurile ambiguitatilor si divergentelor politice.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

23 Responses to “Varujan Vosganian – Cum va iesi Romania din deriva ( Ziare.com)”

 1. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Cum se face ca Opozitia a votat in Bloc 33-3 pt Bugetul lui Udrea dupa tot tamtamul si bilciul facut pe la TV?

  Ce s-a luat la schimb? Pe cit s-a vindut?
  Sau USL e la guvernare si se face ca face Opozitie sa dea bine la prostime?

  Macar spuneti-ne si nou sa stim care-i pretul.

 2. Corina spune:

  @VV

  Se pare ca a gasit TB proiectul national: deficit structural 0.5%. Am glumit cand faceam pe copywriterita lui Ialomitianu. Nu credeam ca cineva chiar vrea sa aplice acel scenariu macabru.

  Eu nu am priceput la ce ajuta decizia de azi a UE. Poate sa previna eventual niste Grecii viitoare, dar pentru starea de fapt? Pentru Germania nu e un capat de tara, dar noi, care visam la convergenta, noua la ce ne foloseste 0.5% asta?

 3. lordul john spune:

  @VV

  In acest moment planul national va veni de la Berlin. Iar acesta este sa capitalizam FMI. Pasul facut astazi este sfarsitul Uniunii natiunilor si inceputul Euroland-ului, o singura moneda, o singura natiune, un singura politica bugetara si o singura politica fiscala.

 4. tiberiu spune:

  @VV
  Parerea mea este ca Ro. va iesi din criza cand va apare o personalitate politica mult mai elevata(moral si cultural) si mai echilibrata decat TB, dar si cu mult mai multa charisma,abilitate si credibilitate pe plan intern si international. Pe scurt Ro are nevoie de un adevarat conducator pentru a iesi din criza.
  Pe scurt criza se numeste TB, dar iesirea din criza…inca nu stiu cum se numeste.

 5. Deceneu spune:

  Eu de 3-4 ani sustin ca avem nevoie de o dezbatere si ca PNL-ul are nevoie de dezbateri interne. Am sugerat pe bloguri sa puneti in functiune un forum de dezbateri cum a mai fost, dar nu s-a miscat nimic. Daca in PNL nu aveti dezbateri ma indoiesc ca le doriti sau le obtineti la nivel national.
  De ce televiziunile nu abordeaza subiece importante si se concentreaza pe cateva persoane opozante?

  Spre exemplu un subiect desopre ce scrie Turturica

  Ultimul exemplu descoperit de România Liberă: statul plăteşte pentru deszăpezirea drumurilor aproape la fel de mult cât Finlanda, o ţară nu doar cu o climă mult mai aspră, dar şi cu un număr de kilometri de aproape cinci ori mai mare. Ca medie, noi plătim cam de patru ori mai scump aceleaşi servicii.

  De ce nu sugerati celor de la Antene sa atace cheltuielile guvernului, structura si evolutia lor, sa le compare cu veniturile populatiei si cu consumul, sa demonstrati ca pentru cetateni criza continu si pentru oamenii de afaceri ea nu exista.

  PIBul a crescut cu 4% dar veniturile populatiei cum au evoluat.
  De ce nu se analizeaza PNB ? care este pe tobogan de mult timp.
  De ce nu se analizeaza polarizare din romania sau evolutia clasei de mijloc?

  De ce nu propuneti reglementarea admninistrarii cheltueilir bugetare dupa criterii de prioritate, sa nu mai poata fi alocate discretionar ?
  Stiu o sa spuneti ca nu aveti majoritate si nu puteti, dar si T Dumitrescu nu avea majoritate, dar si-a facut un tel si un nume, dintr-o problema in care credea. Lumea a inteles ce vrea. Chiar daca nu puteti trece o lege, puteti face loby pentru marurile respective si propunerile pot aduce voturi.

  Sunt multe subiecte evitate si de putere si de opozitie, ceea ce pune un mare semn de intrebare daca chiar este opozitie sau doar simuleaza!
  Dati impresia de noncombat. Chiar daca mesaul este vehement antiputere, el nu are substanta si veti cobori constant in sondaje.

 6. Kronstadt an der Graft spune:

  “…nu inteleg declaratiile guvernamentale potrivit carora economia romaneasca a devenit stabila”.
  Domnule senator, păi aţi uitat că Boc e mai mititel? E firesc ca de la el să se vadă un pic altfel realitatea. Pentru el toate sunt mari şi prea sus, clanţa uşii, butonul de la sonerie, PIB-ul României etc.
  P.D.altă parte cred că se întrevede un 2012 atât de păcătos din punct de vedere al agriculturii, că o să plângem în pumni după 2011.

 7. tiberiu spune:

  @VV
  Problema primordiala si dificila este cum trecem de litera B, dupa aceea sunt convins ca vom putea gandi la un viitor mai bun.

  • @ tiberiu

   Ma refeream la cota de incredere a lui Base si Boc. Cat despre sondajul lui AT, e prima oara in viata mea cand aud de optiuni de votr ale celor care se prezinta, mult diferite de cela ale tuturor repondentilor.

 8. un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Da, a zis-o si pe asta dar altfel:circa 200000 de nemultumiti de la cele 2 partide ar putea sa nu voteze sau sa voteze pd.Asa cum liberalii nemultumiti nu l-au votat pe Geoana sau l-au votat pe basescu. Sigur, toata lumea face analize. Cum anul 2012 se va dovedi un an catastrofal miza este mare.

 9. Mihai ANDREI spune:

  Judecata şi puterea de muncă ale lui Alin Teodorescu sunt afectate de aceeaşi cauză ca la băsescu.

 10. tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  AT pronosticheaza 42%-45% pt.USL. Pentru mine este clar ca USL este in regres din cauza lipsei de initiativa.Ca la sah :uu poti face o miscare si sa catigi partida cand la adversarul face 5-6 miscari si te “incaleca” fara ca tu sa reactionezi.

 11. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Alin Teodorescu isi imagina ca e la un taifas intre tovarasi, ingnorand camerele de luat vederi.Se simtea bine cu toa’sul Cristoiu si a comis-o. Lectie pe liberalii pesimisti!

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Aud mai nou ca toa’su Iliescu il critica pe A.N. ,ca desi el l-a atentionat i-a angajat pe Gusa si pe Geoana. Acum , ce sa zic, Geoana a fost al treilea presedinte al meu(dupa Domnul Constantinescu si Crin). Eu inca mai cred ca Geoana putea fi educat. Reculul in sondaje s-a datorat si scandalului Geoana din psd. Din ce mai stiu si eu de pe acolo, Geoana este cel mai destept “socialist” . Mai stiti vreun socialist mai destept decat Geoana? Eu nu. In schimb, liberali cu duiumul. Sigur, fara Patriciu, Catarama si Flutur! Aaa, mai e si un fost presedinte liberal, sasait, care il apara in procese pe bok si basescu prin procese. Cica handicapatul asta lingvistic scrie doctrina popular -crestina. Va dati seama in ce tara de rahat traim?