Scrisoare deschisa către dumneavoastră, domnule preşedinte Traian Băsescu, despre câteva răspunsuri pe care le datoraţi şi despre cum băieţii dumneavoastră sunt mai deştepţi decât ai noştri

 

Domnule preşedinte,

Această scrisoare se referă la unele răspunsuri pe care le datoraţi opiniei publice, în urma unor declaraţii recente pe care le-aţi făcut cu privire la contractele de energie electrică încheiate, pe parcursul ultimilor ani, de companiile din subordinea Ministerului Economiei.

De la bun început doresc să va asigur că voi utiliza, pe parcursul dialogului nostru, un limbaj civilizat, încercând să trec cu vederea diversele calificative cu care m-aţi gratulat în decursul timpului, de la rasist care doreşte să închidă pe romi în ghettouri (afirmaţie publică făcută pe când eram propus comisar european din partea Romaniei) până la armean rău şi incompetent (laolaltă, dupa opinia dumneavoastră, cu toţi ceilalţi armeni pe care i-aţi cunoscut, cu excepţia medicului care v-a salvat viaţa),  continuând, zilele trecute, cu epitetul de mincinos neruşinat (mai exact, care minte cu neruşinare).

 

Aşadar, iată care sunt chestiunile la care vă rog să răspundeţi, pentru ca nelămuririle să fie elucidate până la capăt:

 

 1. Dumneavoastră spuneţi că am refuzat să vă pun la dispoziţie contractele de energie electrică semnate de predecesorii mei cu parteneri privaţi. Eu spun că  le-am pus la dispoziţie. Şi nu doar eu, ci şi predecesorul meu, Codru Sereş. În situaţia, cum spuneţi, a unui ipotetic refuz din partea mea, vă rog, domnule preşedinte, să ne lămuriţi în legătură cu următoarele nedumeriri:

a)      A refuza o solicitare a preşedintelui Republicii este un gest politic de o anumită gravitate. De ce, pe toată durata mandatului meu, nu aţi făcut public acest refuz? De ce nici după aceea nu aţi evocat niciodată această situaţie? Pe scurt, ca să parafrazăm o întrebare la modă în anii ‘90, ce aţi făcut, în această privinţă, în ultimii cinci ani, domnule preşedinte?

b)      Consider că existenţa acestor contracte este o temă de interes naţional şi dumneavoastră îmi împărtăşiţi punctul de vedere. În situaţia în care eu aş fi  refuzat să vă pun la dispoziţie informaţiile cerute, de ce nu aţi pus această chestiune în discuţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, unde eram amândoi membri, dumneavoastră chiar preşedinte? Dacă refuzul meu ar fi fost real, situaţia s-ar fi remediat imediat, cerându-mi-se explicaţii în faţa CSAT. Dumneavoastră, însă, nu aţi făcut acest lucru. De ce, domnule preşedinte?

 

 1. Aţi afirmat că am prelungit contractele de energie Eu afirm  nu doar că nu am semnat vreun astfel de contract, dar nici nu am autorizat companiile din subordine să facă aşa ceva, anume să reînnoiască contractele de energie cu  intermediari sau cu consumatori privaţi de energie electrică.

 

În perioada în care am fost ministru al economiei funcţiona Ordinul 408/12.06.2006 care interzicea încheierea oricărui contract bilateral în afara bursei transparente OPCOM. Dacă aş fi semnat sau autorizat aşa ceva şi încă pe ascuns, m-aş fi situat în afara legii. Intrăm, iată, în cel de-al patrulea an de când nu mai sunt ministru. Oare până acum, dacă am încălcat legea, nu s-a putut descoperi? N-au aflat serviciile de informaţii? Nu a observat, de trei ani încoace, noua conducere Hidroelectrica şi nici Ministerul Economiei că livrează energie electrică de zeci sau poate sute de milioane de euro în baza unor ilegalităţi comise de fostul ministru Vosganian. Şi asta în condiţiile în care am fost ani de zile vânat de oamenii dumneavoastră precum un cerb carpatin prin pădurile patriei?

 

E între mine şi dumneavoastră, domnule preşedinte. Aşadar, dumneavoastră spuneţi că am semnat, eu spun că nu. Dintre noi doi numai unul poate să aibă dreptate. Celălat trebuie să tragă consecinţa faptelor sau a cuvintelor sale. Până una alta, până când nu indicaţi acele contracte reînnoite în perioada mandatului meu, cu semnătura sau autorizarea mea, eu am dreptate.

 

 1. Aţi afirmat că reînnoirea contractelor de energie electrică, în 2010, s-a făcut fără ştirea dumneavoastră. Având în vedere că obiectul acelor contracte (pe o  perioadă de opt ani: 2010 – 2018) îl constituie tranzacţii de mai multe miliarde de euro iar tema este deosebit de sensibilă, putem avea anumite îndoieli  în legătură cu această declaraţie. Dar, în fine, acceptând ceea ce spuneţi, rămâne, domnule preşedinte, întrebarea: de ce, în clipa în care aţi aflat de reînnoirea acestor contracte, nu aţi luat atitudine publică împotriva acestei decizii? Noi am semnalat imediat acest fapt, dumneavoastră, însă, altminteri foarte prompt în reacţii, aţi păstrat tăcerea o perioadă foarte lungă de timp. Ca să nu mai vorbim că, chiar şi acum, declaraţiile dumneavoastră şi ale  primului ministru sunt mai degrabă îngăduitoare, căutând circumstanţe atenuante semnatarilor acestor contracte. Ba chiar primul ministru  încearcă să ne convingă de eficienţa acestor contracte prelungite până în  2018, în condiţiile în care preţul actual prevăzut în contracte este de  sub 50% din preţul mediu de tranzacţionare de pe bursa de energie!

 

 1. Inţeleg că tema rezilierii unilaterale din partea statului român a acestor contracte nu mai e de actualitate. Câtă vreme contractele fuseseră semnate în timpul  mandatelor predecesorilor mei, aţi cerut rezilierea lor. Când contractele au fost reînnoite de reprezentanţii echipei dvs., n-aţi mai cerut acest  lucru, ci aţi solicitat arbitrajul Comisiei Europene. Puteaţi să o faceţi în prealabil, pentru a evita o situaţie stânjenitoare şi pagube anuale de  ordinul sutelor de milioane de euro pentru Hidroelectrica.

 

Pentru a vă convinge, totuşi, domnule preşedinte, că reînnoirea contractelor de energie electrică nu a fost un capriciu al conducerii Hidroelectrica ci un act premeditat al Guvernului, este suficient să lecturaţi Ordinul 445/10.03.2009 ce poartă antetul Guvernului şi al Ministerului Economiei. În acest Ordin, faţă de prevederile actelor normative precedente, se scot de sub obligativitatea tranzacţionării pe bursă, citez: „cantităţile de energie aferente contractelor aflate în derulare”. Cu alte cuvinte, posibilitatea reînnoirii acestor contracte devine posibilă prin act al Guvernului Boc! Ce aveţi de spus în legătură cu toate acestea, domnule preşedinte?

 

În încheiere, vă rog să înţelegeţi motivul pentru care am ales acest mod de a mă adresa domneavoastră, anume printr-o scrisoare deschisă. Experienţa mi-a dovedit că de câte ori vă trimit corespondenţe pe căi obişnuite, se creează probleme. Nu e numai cazul acestor contracte. Imi amintesc cum aţi declarat că Guvernul liberal nu v-a informat în legătură cu situaţia reală din economie în momentul în care aţi promulgat legea creşterii salariilor profesorilor. Încât a trebuit, pentru a restabili adevărul, să prezint presei cele două scrisori pe care vi le-am trimis, una împreună cu primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, alta împreună cu ministrul muncii Mariana Câmpeanu, ambele ajunse la sediul Preşedinţiei cu mult înaintea promulgării de către dvs.  a legii respective.

 

Aşadar, pentru a nu exista nici o ambiguitate privind primirea ori citirea corespondenţei noastre, vă rog să primiţi, domnule preşedinte, această scrisoare deschisă împreună cu expresia sincerităţii mele.

Varujan Vosganian

 

 

126 Responses to “Scrisoare deschisa către dumneavoastră, domnule preşedinte Traian Băsescu, despre câteva răspunsuri pe care le datoraţi şi despre cum băieţii dumneavoastră sunt mai deştepţi decât ai noştri”

 1. HagiT spune:

  nu uitati, basescu nu iarta, mai ales pe cei care l infrunta si, culmea, au dreptate.
  sa vedem de cita inventivitate vor da dovada tucalarii de serviciu.

  in aceasta ordine de idei, poate ca n ar fi stricat ca scrisoarea deschisa , in incheiere, sa prevada o asemenea reactie; poate le ar mai taia din elan.

  In alta ordine de idei:

  Pozitia USL fata de consultarile de la Cotroceni, unde trebuie sa mearga, va trebui sa plece de la ideea de reprezentativitate. sau mai degraba de nereprezentabilitate.
  Adica, pe cine mai reprezinta in acest moment basescu, boc sau majoritatea parlamentara?
  Chestiunea cred ca va trebui ridicata la inceputul discutiilor, sau inaintea acestora, stiut fiind ca la sfarsit domul presedinte va porcai opozitia.

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, pregatiti pe repede inainte un raport pentru liberali-cel putin-privind implicatiile noul acord european. N-are rost sa ne panicam de pomana. Ceva e aiurea in toate elucubratiile basescului. Dar si ale unor “analisti’, precum Daianu sau Ilie Nustiucum, care urla si scuipa impotriva tuturor. Avem nevoie de o expertiza serioasa, bazata, nu pe cifrele oficiale ,ci ale DVoastra!

 3. tiberiu spune:

  @VV
  Fara indoiala ca sunt cateva persoane la Cotroceni care isi bat capul cum sa raspunda provocarii.
  Eu in locul dv.as continua atacurile cu o postare ceva de genul acesta :
  “ADMINISTRATIA BASESCU-BOC-UDREA INTAI PRAPADESC BANII TARII PE PROIECTE DE INVESTITII AIUREA,PE CONTRACTE CU ADRESA CLIENTELARA LA SUPRAPRET(SAU LA SUBPRET CA IN CAZUL CONTRACTELOR HIDROELECTRICA) SI DUPA AIA SE PLANG CA N-AU BANI DIN CAUZA GUVERNARII LIBERALE SI A BUGETARILOR GRASANI SI NESIMTITI

 4. tiberiu spune:

  @VV
  nu uitati problema cu nr.de reprezentanti in birourile electorale

 5. atreides spune:

  Maestre, tocmai am vazut lista cu Premiile Academiei pe anul asta, eu cautam ceva pe la stiinte exacte dar am avut placuta surpriza sa vad, la Literatura, numele dumneavoastra cu Cartea Soaptelor. Cele mai sincere felicitari!

 6. Mihai ANDREI spune:

  Ce mult îmi place preşedintele meu ! De câte ori deschide gura îi descopăr noi şi noi virtuţi. Azi dimineaţă am realizat ce fiinţă spiritualizată, apropiată de cele sfinte, este dânsul. La declaraţia de presă de la Otopeni, la plecarea în Turcia, a menţionat că se va întâlni şi cu “Bartolomeu, patriarhul ECONOMIC …” Noroc că nu-i chiar aşa prost ca prompteristele şi s-a corectat rapid.
  Fără nici o legătură cu cele de mai sus (limpezimea matinală a ideilor băsesciene), am găsit în ziare o ştire excepţională: a apărut pe piaţă invenţia care ne scapă de mahmureală în max. 15 minute.

 7. alexis spune:

  Dle senator,
  http://siteresources.worldbank.org/ROMANIAEXTN/Resources/PublicSectorPay.pdf. Acesta este un link cu un raport al Bancii Mondiale privind evolutia personalului din sectorul public in perioada 2005 – 2008. La pagina 11 se afla un tabel cu evolutia personalului pe domenii de activitate. Se vede de acolo ca in administratia centrala, incluzand deconcentratele, au fost angajati mai putin de 13.000 de oameni, cei mai multi la Ministerul Agriculturii, de catre poltronul flutur. Cresterile mari au avut loc la MAI, unde au trebuit inlocuiti militarii in termen, si in administratia locala, dominata la acea vreme de pd. Poate il folositi la emisiunile la care participati, pentru a demonta o alta minciuna a portocaliilor, cum ca pe vremea dv. s-ar fi angajat o puzderie de oameni.

 8. tiberiu spune:

  @VV
  Recomandam vigilenta familiei in sensul sa nu fie agresate.

 9. Shin spune:

  @ VV

  Nu credem, e doar o consecinta logica a ceea ce am vazut pina acum, si din moment ce modul de gindire al dumnealui e pe tipul “i-am ciuruit”, ar trebui sa o ia drept compliment – este chiar foarte bun la ceea ce face, de aceea a ajuns seful unui intreg grup cu gindire si actiuni similare, nu?

  Dupa cum spune Tiberiu, e cu zece clase deasupra altora, daca ar exista un Anti-Nobel, l-am propune cu entuziasm. Pina atunci sa-i cintam o oda, ca tot le plac dumnealor odele.

 10. Shin spune:

  Kostas Varnalis – Anti-Daca

  De poti sa faci pe prostul cand altul te repede-
  Facand-o pe desteptul- si c-un cuvant nu-l certi;
  De nu te-ncrezi in nimeni si nimeni nu te crede;
  De-ti poti ierta pacatul, dar altora nu-l ierti;

  De numai o clipa vrei, un rau sa-l implinesti
  Si daca minti mai tare cand altii nu spun drept;
  De-ti place in iubire cu ura sa izbesti
  Si totusi iti pui masca de sfant si de intelept;

  De te tarasti ca viermii si-n visuri nu-ti iei zborul
  Si numai interesul il sui la rang de tel;
  De parasesti invinsul si treci cu invingatorul
  Si-i vinzi, fara sfiala, pe amandoi la fel ;

  De rabzi sa-ti afli scrisul si spusa, talmacite
  Drept adevar, sa-nsele multimea oarba si
  Cand vorbele si fapta in vant ti-s risipite,
  Tu dandu-le la dracu, poti altele scorni;

  De poti sa faci intr-una dintr-un castig, o mie
  Si patria pe-o carte s-o vinzi la primul semn;
  De nu-ti platesti banutul luat ca datorie,
  Dar tu sa fii platitul gasesti ca-i drept si demn;

  De poti sa-ti storci si gandul si inima si nervii,
  Imbatranite-n rele, sa faca rele noi
  Si sub nehotarare plecandu-te ca servii,
  Cand toti striga: inainte! doar tu sa strigi: inapoi!;

  Daca stand in multime te-mpaunezi semet,
  Dar langa cel puternic ingenunchezi slugarnic
  Si pe dusmani sau prieteni, tratandu-i cu dispret,
  Te faci ca tii la dansii dar ii inseli amarnic;

  Daca nu pierzi momentul sa faci oriunde un rau
  Si-n umbra lui te-linisti ca-n umbra unui pom,
  Al tau va fi Pamantul cu tot prisosul sau;
  Vei fi intre Domni, Intaiul, dar niciodata OM!

 11. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  A propos de răspunsul pe care i l-aţi dat liberalului nemaipomenit de optimist, referitor la înalta consideraţie de care se bucură băsescu în Europa: de multe ori m-am gândit, cunoscându-i firea resentimentară, că ultima picătură a rupturii definitive dintre el şi Tăriceanu a fost summit-ul prilejuit de extinderea UE de la 01 ianuarie 2007. La respectivul summit Tăriceanu era familiar-cordial cu toată lumea, în vreme ce băsescu se plimba stingher prin sală. Abia Chirac ce i-a întins mâna, dar lateral, parcă jenat – bref, furtivement. Poate că a fost şi o reacţie de tip instituţional a europenilor, care ştiu că nu suntem o republică prezidenţială, ca Franţa. Poate că au contribuit şi calităţile personale la această diferenţă de atitudine. Ideea e că nu cred că băsescu va uita vreodată umilinţa de atunci.

 12. Mihai ANDREI spune:

  @ Shin
  Există anti-Nobel-uri. Fie şi numai enumerarea temelor premiate e teribil de amuzantă. Îndeobşte se premiază cercetări serioase, dar dedicate unor teme superflue ori chiar ridicole.

 13. Shin spune:

  @ Mihai Andrei

  Si unde sa-l propunem, la Anti-Nobelul pentru pace sau la cel pentru economie? Aici e dilema: la felul in care s-a luptat impotriva drepturilor omului, sau la cum a distrus o economie?

 14. Shin spune:

  @ Mihai Andrei, @ all

  Buna idee, am gasit, premiile IgNoble – as zice sa-l propunem la cel pentru pace – pe bune, inteleg ca se tin in octombrie, tocmai bine pentru alegeri….Il va intrece de departe pe primarul din Vilnius, ala cu tancurile care a cistigat anul acesta.
  http://improbable.com/ig/

 15. Corina spune:

  @ VV

  Trebuie sa vedeti declaratia lui TB. Eu ziceam de cum a formulat mesajul ca sunt datorii din 2007-2008. Presupun ca va “dezvolta” tema la un moment dat.

 16. Shin spune:

  Septembrie – si mai bine. Pe udrea o propunem la clubul oamenilor de stiinta cu par mult si pe boc la cel al oamenilor de stiinta cu fost mult par
  http://improbable.com/projects/hair/

 17. Mihai ANDREI spune:

  @ Shin
  Acum ceva ani, Sandra Bullock a spus că nu-i corect ca lui Meryl Streep să-i mai fie acordat, a nu ştiu câta oară, Oscar-ul pentru cea mai bună interpretare feminină, având în vedere că oricum e de la distanţă cea mai bună actriţă din lume, mai drept ar fi ca însăşi categoria respectivă a Oscar-ului să se numească “Meryl Streep”.
  La fel propun şi eu, ca o categorie distinctă a Premiilor Nobel să poarte nobilul nume Premiul băsescu, pentru distincţie şi rafinament, pace şi literatură – în felul ăsta va fi mulţumit şi Cărtărăscu, al cărui Orbitor e citit de ceva vreme de preşedintele nostru …

 18. Shin spune:

  @ Mihai Andrei

  Asta nu stiu daca reusim din prima, cred ca mai intii trebuie sa convingem comitetul de la IgNoble de calitatile si virtutile iubitului, cititului, pasnicului si inteligentului nostru conducator. Dar in citiva ani, desigur, avem toate sansele sa contribuim la crearea unei categorii aparte de premii – oare pe atunci tot Levantul o sa-l citeasca?

 19. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Timpul dă răspuns la toate. Cred că vom vedea curând dacă domnul preşedinte are sau nu ceva în minte pe acest subiect.

 20. Corina spune:

  In articolul de mai jos e citat exact TB

  http://www.machiavelli.ro/stiri.php?art=36247

 21. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Cred ca in mod real pd are in jur 13%. Sigur, in functie de arealul ales pentru efectuarea sondajelor poate fi mai sus. Explicatia e simpla:intr-o economie inchisa , controlata strict politic, procentul favorizatilor nu este prea mare.Problema principala consta in a convinge populatia sa vina si sa-si exprime votul. Sigur, va fi greu pentru va functiona manipularea cum ca toata clasa politica e la fel, indiferent de votul celor multi. Cam ce face DDD la emisiunile lui.

 22. Kronstadt an der Graft spune:

  Eu nu reuşesc să mă obişnuiesc cu tupeul ăsta pedelist de a scurtcircuita permanent parlamentul cu asumarea răspunderii. Este monstruos pur şi simplu. Ar trebui ca cu ocazia introducerii moţiunii de cenzură împotriva asumării răspunderii guvernului privind legea alegerilor unite, să începeţi o campanie fără precedent de coagulare a solidarităţii românilor în favoarea restabilirii bunului simţ în politică. Consider că totuşi s-a ajuns prea departe.

 23. Shin spune:

  @ VV

  Pai iertati-ma, numai un hot prost isi distruge complet sursa de “venit”. Tiberiu il considera culmea inteligentei, din partea mea, extrema strica, atinge opusul.

  Cit despre razboi, cu ce am gresit?, dumnealui a declarat razboi tuturor: pensionarilor, bugetarilor, IMMurilor, medicilor, profesorilor, judecatorilor, politistilor, militarilor, zarzavaturilor de Olanda…..Merita Anti-Nobelul pentru pace fie si numai pentru chestia cu zarzavaturile.

 24. Shin spune:

  Adica il surclasam pe primarul din Vilnius. Domnul basescu trece cu tancul peste orice, peste parlament, peste constitutie, peste oameni….In plus, fata de cel din Vilnius, e cu mult mai consistent, ca arde tot, paduri, aur, industrie, spitale, scoli, pensii, miliarde de euro si in schimb face gondole, piscine, patinoare, terenuri de fotbal in panta, fintini cintatoare. Are perspective serioase la premiu.

  http://www.youtube.com/watch?v=V-fWN0FmcIU

 25. tiberiu spune:

  @VV
  Paza buna trece primejdia rea.Nu cred ca e ceva nou cand fac supozitia ca avem treaba cu persoane lipsite de scrupule.
  Postura de om politic de varf nu este niciodata un “picnic” cu atat mai putin Ro. in era Basescu. Aveti o misiune cu adevarat dificila dar de la show-ul de la TVRinfo sunt convins simt ca sunteti pe drumul succesului.Simt la dv. o noua atitudine, simt determinare,simt luciditate,simt abilitate. Am convingerea ca acelasi lucru l-a simtit si TB vizionand acea emisiune si a inebunit de furie si frica vaznd si de aceea a urmat acel atac marsav menit sa va tempereze.
  Intrebarea simpla pe care ati adresat-o atunci “voi cunoasteti rudele mele ?” a daramat dintr-o data esafodajul lui construit cu migala de ani de zile “toti politicienii sunt la fel”. Continuati in acest mod simplu, concis,direct si de bun simt si veti reusi cu cfertitudine.

 26. lorduljohn spune:

  @VV

  Urmaresc chiar in aceste momente pe SkyNews dezbaterea din The House of Commons in care David Cameron este supus unui tir de intrebari atat din partea conservatorilor, a lib-dems, cat si a laburistilor pe tema acodurilor de saptamana trecuta. Este o adevarata incantare sa urmaresti o proba de democratie pura.

 27. lorduljohn spune:

  @VV

  Le-am vazut si pe alea, mai ales explicatiile dvs. la elucubratiile lui Boc. Omul e de-a dreptul penibil. Nu stiu ce mai putem face pentru a ne pastra sanatatea mintala. Astia-s noaptea gandului!