Raspunsul Guvernului la intrebarea privind evolutia datoriei publice in perioada 2008-2010, din care aflam cum se tripleaza (in trei ani) cheltuielile cu dobanzile

Iata mai intai textul intrebarii depuse la data de 17 octombrie 2011:

         Potrivit datelor furnizate de EUROSTAT, datoria publicǎ a României a crescut de la 13,4% din PIB, în 2008, la 30,8% din PIB în 2010, trendul ascendent continuând şi în anul  2011.

          În acest context, domnule ministru, vǎ rog sǎ precizaţi:

 

 1. Care este  evoluţia costurilor aferente datoriei publice, suportate de la Bugetul de Stat, în perioada 2008-2010?
 2. Care sunt costurile aferente datoriei publice preliminate pe anul 2011?
 3. Care sunt costurile aferente datoriei publice prognozate pentru anul 2012?

          Solicit rǎspuns în scris.

 

Iata si raspunsul Guvernului:

 

Urmare interpelării domnului senator Varujan Vosganian privind evoluţia datoriei  publice a Romȃniei ȋn perioada 2008-2010, vă comunicăm următoarele:

 

 1. Ȋn perioada 2008-2010 pe fondul acutizării crizei economice şi financiare mondiale, la nivelul ţărilor membre ale Uniunii Europene necesităţile de finanţare a deficitului guvernamental şi de refinanţare a datoriei au crescut determinȃnd implicit un nivel mai mare al datoriei guvernamentale, astfel ȋncȃt faţă de un nivel mediu de 62,5% din PIB ȋnregistrat pentru anul 2008, la sfȃrşitul anului 2010 s-a ȋnregistrat un nivel mediu de 80,2% din PIB. La sfȃrşitul anului 2010 Romȃnia se situa pe locul 4 ȋntre statele UE cu cel mai scăzut nivel de ȋndatorare respectiv 31,0% din PIB după Estonia (6,7%), Bulgaria (16,3%) şi Luxemburg (19,1%). Statele membre UE cu cel mai ridicat nivel de ȋndatorare sunt: Grecia (144,9%), Italia (118,4%), Belgia (96,2%), Irlanda (94,9%) şi Portugalia (93,3%).
 2. Ȋn perioada 2008-2010 evoluţia cheltuielilor cu dobȃnzile aferente datoriei publice guvernamentale plătite din prevederile bugetului de stat este următoarea: 2,9 miliarde lei ȋn anul 2008; 5,1 miliarde lei ȋn anul 2009 şi 6,3 miliarde lei ȋn anul 2010.
 3. Pentru anul 2011 nivelul estimat al cheltuielilor cu dobȃnzile din bugetul de stat este de 8,0 miliarde lei, iar pentru anul 2012 nivelul prognozat al acestor cheltuieli este de 9,3 miliarde lei.

Cu deosebită consideraţie,

p. Ministrul Finanţelor Publice

Bogdan Alexandru Drăgoi

Secretar de stat

 

52 Responses to “Raspunsul Guvernului la intrebarea privind evolutia datoriei publice in perioada 2008-2010, din care aflam cum se tripleaza (in trei ani) cheltuielile cu dobanzile”

 1. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Ce dezastru pentru o naţiune să fie condusă de un dement secondat de un micuţ fanfaron, prost şi mincinos !
  Tocmai ce văzui pe Viasat un reportaj despre influenţa nefastă asupra întârzierii operaţiunii Barbarossa datorată hachiţelor lui Hitler şi Mussolini (sper că nu v-aţi gândit la altceva).
  Am ascultat dezbaterile pe tema bugetului de stat şi vă felicit. Sunt sigur că aţi mulţumit, de ex, şi pe Lordul John şi pe asprul Tiberiu. Răspunsul dvs. a fost şi calificat, şi politicos dar şi foarte dur.
  În schimb, sunt tot mai îngrijorat pentru sănătatea mentală a aşa zisului nostru premier (că despre indigenţa lui intelectuală mă dumirisem de mult timp, ca şi despre neruşinare). Ce soartă şi pe micuţul ăsta – ajunsese un fel de semizeu la Cluj (şi nu numai) – prin comparaţie cu Funar – şi uitaţi ce s-a ales din aura lui.

 2. Filip G spune:

  Felicitari,ati punctat azi bine.
  Trebuie raspuns si presedintelui:
  Cum e cu datoria rostogolita si cele 16 miliarde ce trebuie imprumutate pentru 2012.
  Asta e PNL-ul in care oamenii trebuie sa creada.

  • @ Filip G

   Totuși, datoria asta de 16 mld nu trebuie exagerata. Pentru ca o mare parte din ea sti ge datorii mai vechi. Datoria publica va creste cu cateva mld, e drept, dar nu cu 16.

 3. tiberiu spune:

  @VV
  http://www.ziare.com/emil-boc/premier/boc-ii-acuza-de-impertinenta-pe-tariceanu-si-pianistul-vosganian-1139280

  este timpul sa luati “taurasul” Boc de “cornite” si sa demontati definitiv gogorita “deficitului liberal” pe care Boc si Basescu bat “darabana ” de ani de zile .Fara reconsiderarea meritelor guvernarii dv. trecute nu aveti viitor .
  In opinia mea ar trebui sa va bazati pe urmatoarele argumente pe care in parte chiar dv. le-ati prezentat in decursul timpului, dar fara suficienta convingere :
  -prognozele economice bune pentru perioada 2009-2010
  -ati amintit ca o crestere economica de numai 3%(daca nu gresec)facea perfect sustenabila politica financiara.Faptul ca guvernarea Boc nu a asigura o crestere minima este din cauza incompetentei si hotiei lor
  -O buna parte din cresterea economica(cat?) era bazata pe cresterea consumului datorita cresterilor salariale
  -Cresterile salariale au atras investitiile straine pe o piata in crstere acccelerata(acolo unde curge lapte si miere toti se aduna si investitoti si consumatori)
  -O parte din deficit(cat?) era datorita despagubirilor pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist.Acest act politic a fost un mesaj puternic de incurajare a mediului de afaceri international o dovada vie ca proprietatea este o valoare suprema pt. guvernul Ro.
  Concluzie-tocmai acest “deficit” bugetar a facut posibila crestera economica, in timp ce politica lui Basescu-Boc-Udrea este de saracire,recesiune si contractie economica cronica.Cu alte cuvinte criza este provocata chiar de regimul Basescu-Boc-Udrea. Asta este linia logica pe care as merge eu dar dv. sunt convins ca puteti argumenta infinit mai convingator.
  -
  -

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  În primul rând, oare ceea ce scrie în răspuns o fi corect? Că din partea lui Boc mă aştept la orice, iar cei de sub comanda lui n-or fi mai breji. În altă ordine de idei, mi se pare scandalos faptul că zac nefolosite sumele alocate de UE pentru noi, pentru că nu se poate ciupi din ele, în timp ce infrastructura feroviară stă să se prăbuşească, iar pe şosele e un adevărat carnagiu. Cam ce dezastru se mai aşteaptă pentru a se lua măsuri?

 5. tiberiu spune:

  @Mihai Andrei
  N-am vazut dezbaterile,dar am vazut pe Ziare.com ca “pigmeul” Boc (la propriu si la figurat)in loc sa intre in pamant de rusine pt. guvernarea sa catastrofala si criminala , el continua sa distraga atentia atacand guvernarea liberala de acum 3 ani. La acest lucru trebuie sa i se puna capat si sa fie bagat cu nasul in propriile lui dejectii. Citeste te rog postarea adresata d-lui Vosganian.Ce parere ai ?

 6. PAPASTRATOS spune:

  Vai de noi ?! In raspunsul la interpelarea dvs. nu se aminteste nimic despre populismul d-lor Tariceanu si Vosganian ? Nu pot sa cred !

  Uitandu-ma ieri la Boc cu cata nesimtire si tupeu ataca (in PARLAMENT) un “fost” prim-ministru si un “fost” ministru, am inceput sa realizez faptul ca, noi romanii, cred ca suntem primul popor de pe planeta care am inceput sa percem si ce-a de-a patra dimensiune caci, Guvernul Boc sigur este intr-o lume paralela cu noi.

 7. Mihai ANDREI spune:

  @ Tiberiu
  Păcat că n-ai văzut dezbaterea. Prezentarea lui boculeţ a fost halucinantă, din categoria hoţul strigă hoţul, plus o doză masivă de imbecilitate fudulă. Au venit trei răspunsuri – Ponta a fost foarte contondent, dar prea puţin aplicat, în schimb d-nii Tăriceanu şi Vosganian au demontat concret zicerile lui băsescu rostite de boc, referindu-se aplicat şi la aspectele ridicate de tine mai sus.
  A venit răspunsul final al lui boc, care a reuşit să mă mai surprindă o dată printr-o nesimţire crasă, chiar şi pentru el. Inclusiv prin vocabularul utilizat s-a autodepăşit la capitolul dedicat căţărării suinelor în copaci.
  Dreptul la replică al d-lui Vosganian te-ar fi uns la suflet: iritat de obrăznicia bocului, a fost şi elegant, şi foarte aplicat, dar, mai ales, foarte dur, aş zice aproape ca niciodată.
  Întrebarea pe care mi-o (v-o) pun: cu ce-a rămas mulţimea necuvântătoare din dezbatere ? Cu argumentaţia (sclipitoare din mai multe puncte de vedere) a d-lui senator sau cu imprecaţiile lui boc (şi Ponta) ? Mă repet, până şi pentru boc neruşinarea a fost excesivă – să fi fost astfel sfătuit de ceva “experţi în comunicare” ?

 8. un liberal optimist spune:

  Iata, s-a dat publicitatii un nou sondaj. Surprinzator este faptul nu ca USL se mentine la peste 50%, pd la 18 si DDD coboara la 9, ci ca doar nici 50% dintre repondenti sunt hotarati sa iasa la vot. Cei 18% sunt cei care profita de aceasta guvernare, simpatizantii lui DDD reprezinta eternii frustrati, ungurii isi voteaza reprezentantii lor indiferent in ce conditii, dar cei peste 50%? Ce-o fi cu ei? Sondajul nu da un raspuns clar.Eu as avansa cateva explicatii. O parte sunt cei care cred propaganda oficiala(la cate canale media controleaza Puterea e de inteles). O alta parte sunt ranchinosii si invidiosii pe cei mai norocosi:cei care au dat faliment si si-au inchis afacerile, cei carora li s-au taiat indemnizatiile, cei carora li s-au diminuat pensiile, bugetarilor carora li s-au diminuat salariile, cei cateva mii de politisti care au fost dati afara; canalele media reflecta si “succesurile parchetelor” in combaterea coruptiei si crimei organizate. Asa incat, desi atinsi de criza , chiar daca injura toata ziulica la Putere,in sinea lor se bucura ca cei mai norocosi ca ei au necazuri.
  Eu cred ca asupra acestora trebuie sa-si concentreze USL comunicarea: demonstrand ca rolul unei guvernari este sa ridice nivelul de trai al tuturor, nu taind veniturile unora. Pentru ca asa zisele economii realizate de Putere nu s-au dus la cei mai saraci, ci au fost insusite de reprezentantii Puterii. Carcotasii saracind si mai mult.

 9. dragospas spune:

  Mi-a displacut totalmente discursul propagandistic,as spune chiar bolsevic, al premierului. Ba chiar m-a enervat…cum poti oare sa debitezi atatea acuze, tocmai tu despre care se spune ca ai o intelegere limitata asupra economiei ? Culmea ,au ajuns prostii,cu o obraznicie fara limite, sa tine lectii specialistilor.

  Domnule senator ,cand veti ajunge la guvernare ,sper sa-i puneti sa raspunda in fata legii pentru toate nelegiuirile pe care le-au facut…daca ii veti lasa,cu asemenea mesaj si agresivitate in opozitie ,va vor manca .Populatia asteapta sa se faca dreptate si vrea sange …sange portocaliu.

 10. PAPASTRATOS spune:

  @all REVIN CU O INTREBARE

  In ce categorie intra BOC :
  1. Little-boss;
  2. Big-boss;
  3. Scar-boss.

 11. Mihai ANDREI spune:

  @ un liberal inexplicabil de optimist
  Şi atunci ce ne mai justifică optimismul, la o asemenea rată a absenteismului ?
  Încerc să-ţi dau explicaţiile mele pentru acest fenomen, cum văd eu specificul românesc al unui fenomen larg întâlnit:
  1. Puterea nu mai poate convinge decât ciolănarii şi câţiva năuci;
  2. Opoziţia nu recuperează toţi nemulţumiţii pentru că n-a ieşit cu destule noutăţi:
  - Nu uita remarca gazdei noastre cum că în ultimii ani oamenii s-au îndepărtat, absurd, de politică – n-avem figuri noi;
  - de ex. Ponta nu e chiar omul care să scoată alegătorul român din casă – nu mi-am propus să-l critic aici şi acum, dar pentru prejudecăţile poporului nostru, inclusiv de sorginte comunistă, dar nu numai, e prea tânăr şi nu e economist sau om de afaceri de succes – una din explicaţiile cele mai importante ale scorului incredibil obţinut de PD în 2008 rezidă în faptul că l-au propus pe dragă Stolo ca premier.
  - nu apar (sau nu sunt suficient şi eficient popularizate) idei noi. Să mă explic: azi am văzut că mituitorul lui Apostu de la Cluj este scos zilnic din penitenciar şi dus la piscină şi fizioterapie, pentru a-şi trata ceva dureri lombare. E corect, scopul recluziunii în zilele noastre nu trebuie să fie medieval. Am mai avut aici un schimb de idei cu dl. Sorin Muncaciu despre noua filozofie americană pe această temă – foarte “americană” – adică rudimentară şi eficientă: toţi infractorii trebuie izolaţi de societate şi astfel nu mai are cine făptui acele acte antisociale. Astfel s-a ajuns la un procent de aproape 1% încarceraţi în SUA (sub o formă sau alta). La noi când apare noul Cod Penal ? Care e filozofia lui ? Ce se urmăreşte prin pedepsele privative de libertate – reeducare, izolare, ameninţare sau pedeapsă medievală fără un scop bine definit ?
  - Alt exemplu: coplata serviciilor medicale. E tot o problemă de filozofie fiscală. E evident de mult că trebuia introdusă, dar nimeni n-a avut curaj. Dar azi vedem că se axează pe venitul realizat de fiecare dintre noi, şi nu pe costul actului medical de care am putea avea nevoie. Asta înseamnă că e un nou impozit mascat, necum coplată. Iar dacă ni s-ar spune că filozofia e solidaritatea socială, nu e nici de dreapta, cum se laudă lefegiul boc, şi nici inteligentă / aplicabilă / logică, va conduce la noi forme de evaziune. Până şi oamenii needucaţi au un simţ ascuţit al nedreptăţii.
  - Am mai scris aici despre sistemul de ajutoare directe pentru încălzire. Într-o ţară în care fiscalizarea veniturilor e foarte discutabilă, trebuie să introduci elemente de diferenţiere mult mai uşor cuantificabile şi mai puţin birocratice, cum ar fi, de pildă, suprafaţa locuinţei.

 12. un liberal optimist spune:

  @Mihai ANDREI.
  Optimismul meu este justificat de evolutia economica si sociala a Romaniei in ultimii 3 ani. Eu tot incerc sa adun elemente de psihologie sociala si economica, pentru a contracara pesimismul multor oameni inteligenti ,dar insuficienti de maturi social, dar si a sugera liberalilor mei o atitudine mai razboinica(nu neaparat populista-desi populismul nu-i ceva rau!).Mare incredere in socialistii romani nu am, mai ales din cauza atitudinii lor fata de PNL in anii 2007-2009.Dar as astepta de la ei mai multa sinceritate fata de poporul lor socialist!

 13. Tiberiu spune:

  @VV
  Ma bucur daca a fost asa cum spui. Ani de zile basistii au calomniat in cor guvernarea liberala si au gasit-o “tap ispasitor” al crizei fara ca liberalii sa replice, pe considerentul (gresit in cazul in speta) ca “cine se scuza se acuza”.Aceasta propaganda pe fundalul tacerii(vinovate in ochii unora) a prins la multi fraieri.
  Ma bucur ca d-l Vosganian si d-l Tariceanu ies in fine din atitudinea contemplativa si se angajeaza cu combativitate intr-o lupta ideologica consider esentiala.
  Aceasta actiune trebuie sa fie continuata fara ragaz prin explicarea rabdatoare si pe “limba boului” a avantajelor politicilor liberale fata de politicile de austeritate inumane,marginite si lipsite de orizont ale regimului actual. Oamenii nu sunt prosti dar trebuie sa le explici cu rabdare de ce si pentru ce ,nu trebuie sa consideri nimic de la sine inteles.

 14. gabryela spune:

  d-le vosganian, sper ca acest pitic nemernic sa plece de la palatul victoria direct in arestul dna!
  dupa ce ca sunt prosti si habar au de politici economice isi mai dau si aere.
  in sfarsit am inteles de ce au taiat pensii si salarii,de invidie ca le-au crescut guvernul liberal si ei nu au fost in stare sa aplice nici 50%marire domnilor profesori.

 15. tiberiu spune:

  @gabryela
  Au taiat salariile ca sa aiba din ce fura .

 16. gabryela spune:

  @tiberiu
  ei cum sa fure?cata jignire fata de” cel mai competent si cinstit guvern”:))

 17. tiberiu spune:

  @gabryela
  Interpretezi gresit . Pentru ei a fura este un titlu de lauda ,nu de jignire. Dovada d-na Udrea s-a laudat ca a ajuns intr-o functie publica in care “face bani”!!!!!!!

 18. gabryela spune:

  domnule vosganian as dori sa luptati in transee si pe baricade precum rambo,dar din pacate tot arsenalul este la basescu,dvs aveti doar un biet pistol carpati!

 19. emi spune:

  Problema:
  Daca in 2 ani basebocii au dublat datoria publica si triplat dobanzile aferente, cati ani le trebuie pentru a creste datoria publica la 100% din PIB?
  Raspuns:
  3 ani si 4 luni.
  Deja un an a trecut…

 20. tiberiu spune:

  @VV
  Nu trebuie sa luptati in transee si baricade, caci asta inseamna sa fiti in defensiva, basebocii sa fie in transe ,adica USL trebuie sa fie in ofensiva.

 21. violet spune:

  Domnule Vosganian, consider intervenţia dvs. de ieri din Parlament, una foarte potrivită. V-aţi întrebat, pe bună dreptate, dacă klingonienii, şi nu românii, au dus-o mai bine pe vremea guvernării liberale. De asemenea, aţi reluat tema astăzi, la A3. Aţi pus punctul pe “i” spunând că, după capetele lui Boc & Comp ar fi trebuit să vă gândiţi înainte de implementarea unor măsuri, la capabilitatea urmaşilor de a le continua.

  Felul supărat – pe bună dreptate – al dvs de a vă adresa colegilor parlamentari, dar şi telespectatorilor, cred că a fost exact ceea ce trebuie pentru ca tot omul de rând să înţeleagă despre ce-i vorba.

  Eu, una, m-am bucurat ascultându-vă, în aceste două zile. Felicitări!

  • @ violet

   Poate ca par suparat, dar la tribuna nu am avut un ton ridicat. Oricum, e jenant ca, drept raspuns l observatiile parlamentarilor, Boc a vorbit 80% din timp despre liberali.

 22. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Iar boc şi ai săi au arborat ţinuta de luptă: cămaşa roşie şi pantalonii maro, pentru a-şi ascunde rănile şi emoţiile.

 23. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, daca luam in considerare cele afirmate de guvern rezulta ca in perioada 2008-2011 dobinzile au reprezentat 5,1 miliarde de euro. Este posibil sa avem o confirmare independenta de guvernul Romaniei ???

 24. epolitikon spune:

  @VV
  Este extrem de convenabil sa guvernezi o tara de prosti care se intereseaza de politica doar o data la 4 ani, si atunci probabil ii intereseaza doar cine da mai mult.

  Aici gasiti si pistolul Carpati:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Pistol_Carpa%C8%9Bi_Md._1974

 25. emi spune:

  Daca…
  Si pun pariu ca este luat in calcul PIB-ul estimat si in 2008. Care nu este acelasi cu cel colectat si care este probabil mai mic in 2011. Adica datoria publica este deja 100% din PIB-ul colectat in 2011.
  Iar noi ii interpelam in loc sa-i linsam… politic…

 26. lordul john spune:

  @VV

  Sa analizam, cat ne mai tin inca nervii, logica acestui sinistru prim-ministru care declara:

  1. “Nu pot să-mi explic altfel cum pot veni foşti prim-miniştri şi miniştri de Finanţe să încerce să dea lecţii de eonomie, să prezinte scenarii de ieşire din criză când au fost groparii crizei economice din România.”

  In consecinta, liberalii “au fost groparii crizei” ceea ce inseamna ca el a dezgropat criza si a readus-o in viata romanilor

  2. “România nu poate rata şansa de a rata trenul european al stabilităţii economice.”

  Ceea ce inseamna, din punct de vedere logic ca prin ceea ce a facut Basescu la Consiliul European a determinat Romania sa rateze “trenul european al stabilitatii economice. A rata trenul stabilitatii e o sansa pe care Romania nu a ratat-o.

  Curat murdar, coane Emilica!

 27. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu trebuie sa va justificati!Ati trait in comunism ca si mine. Si pe vremea aia cand venea cate un neica nimeni de activist sau de securist, numai ce spunea niste tampenii ca toti prietenii se indoiau de DVoastra. Si am patit-o de nu stiu cate ori. Pun pariu ca in acel moment din Parlament prietenii DVoastra politici(PNL+PSD+PC) chiar se intrebau daca DVoastra +Dl. Tariceanu n-ati bagat tarisoara in rahat. Auzeam niste aplauze dinspre coalitie, in schimb pe timpul discursurilor DVoastra ,dar si cel al dlui Tariceanu nu prea am auzit(nici n-am vazut),pentru ca() curva asta imputita de A3 -cu care USL s-a aliat degeaba -prefera sa dea stiri otevizate, in loc sa se respecte ca televiziune de stiri.
  Practic , Romania habar n-are ce s-a discutat in Parlament pe marginea celei mai importate legi /an.Si eu am remarcat ca erati ceva mai sentimental. Daca am fi fost in Congo, ar fi meritat sa-i dati bocului un sut in fund si vreo 3-4 scatoalce!

 28. @ un liberal optimist

  Ba au fost aplauze, uite ce spune stenograma.

 29. gabryela spune:

  @domnule varujan
  cred ca acest pistol se afla si acum in dotarea politistilor.

 30. gabryela spune:

  @domnule varujan
  cred ca acest pistol se afla si acum in dotarea politistilor.
  tatal meu, dumnezeu sa-l ierte a fost militian prin anii “50(a fost exclus din militie odata cu colectivizarea ca mama avea pamant si nu a vrut sa-l dea)si de la dumnealui stiu ca imi povestea ca avea in dotare acest pistol.

 31. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ehee! erau ceva dar nu prea. Eu zic ca multi prieteni politici abia asteptau ca bok sa aiba dreptate. Pai de ce credeti ca Crin a luat doar 2 mil de voturi? Simplu: a facut prostia sa se indoiasca de eficienta guvernarii Tariceanu.Pai cum mama naibii, sa candidezi din partea partidului care a dat PM si sa spui in fata unor neica nimeni ca CTP si alti ratati ca intr-adevar recunosti erorile guvernului dat de partidul tau?!