De ce ar vota profesorii cu PDL?

Mă întreb, aşadar, ce argumente poate găsi un profesor pentru a vota PDL? Unele ar putea fi iraţionale, cum ar fi să-i admiri pe liderii acestui partid ca pe nişte actori de cinema. Să admitem că mai sunt şi astfel de cazuri, deşi într-o ţară răvăşită şi cu facturile la utilităţi îngrămădindu-se, ameninţător, pe noptieră, mă gândesc, totuşi, că e greu să votezi cu Emil Boc pe post de Florin Piersic.

 

Să ne gândim, acum, la argumentele de ordin raţional. Adică la cele care ţin de nădejdile profesorilor, de traiul lor de zi cu zi,  la modul în care unii şi alţii din clasa  politică s-au raportat la toate acestea.

În anul 2004,  atât de idilizat de alde Ialomiţianu şi Gherghina, veniturile profesorilor erau  de mizerie. Media veniturilor nete era în jur 7 milioane ROL. În perioada 2005  – 2008, în timpul guvernării liberale, veniturile nete nominale ale  profesorilor au crescut de la simplu la dublu. Dacă scădem rata inflaţiei, în  cei patru ani veniturile nete ale profesorilor au crescut cu vreo 60% ceea ce,  să recunoaştem, este o adevărată performanţă. Ea s-a bazat, însă, pe o  realitate economică a acelei perioade: la rândul său produsul intern brut a  crescut în termeni nominali de la simplu la dublu (de la cca 260 mld lei la 504  mld lei) iar, în euro, chiar cu mai mult, datorită şi cursului de schimb, de la  60 mld la 135 mld.

 

Profesorii au  vrut chiar mai mult şi nu putem să-i condamnăm pentru asta. Românii au avut  atâtea decenii de viaţă netrăită şi atunci când au simţit că se poate, au  dorit, pentru ei şi pentru copiii lor, să recupereze cât mai mult şi dintr-o  dată.

 

Aşadar,  profesorii au crezut nu în cei care şi-au respectat promisiunile, care au  sporit alocările pentru educaţie, au investit în şcoli şi au dublat salariile  în patru ani, ci în cei care i-au minţiti, care le-au promis dublarea acestora  în doar un an, prin creşterea  peste  noapte cu 50%. Dacă acea lege s-ar fi aplicat, în anul 2008, într-adevăr,  salariile s-ar fi dublat. Răcneau liderii PDL la noi: „Dacă Guvernul liberal  n-are bani să plătească salariile majorate, să plece! Noi vom aplica majorarea  din prima zi!”. Li se alătura preşedintele României: „ Am promulgat legea  privind creşterea salariilor profesorilor ca legitimă şi cred că revendicări  similare din partea medicilor, funcţionarilor publici şi poliţiştilor sunt la  fel de legitime!” Şi atunci sindicatele profesorilor au întrerupt pentru o zi  cursurile, au pus pozele noastre – predilecţia a fost pentru mine, vă rog să-mi  fie iertată lipsa de modestie – în chenar negru prin şcoli şi au votat, cu mic  şi mare, pentru cei care le-au promis câte în lună şi în stele.

 

Să vedem ce s-a  întâmplat din decembrie 2008 încoace:

- Cei  care le-au promis că de a doua zi or să le mărească salariile s-au râzgândit la  fel de brusc. Mai mult decât atât, au împroşcat cu noroi  Guvernul liberal, cel care dublase salariile  în patru ani. După ce, înainte de alegeri, ne acuzau că dăm prea puţin, acum,  când a venit rândul lor, ne acuzau că am dat prea mult.

-  Ca în  bancul cu bicicleta de la Radio Erevan, Guvernul PDL nu doar că nu a acordat  profesorilor sporul de 50%, dar, în termeni reali, le-a luat alţi 50%.

- Veniturile  salariale au scăzut, în termeni nominali, cu 25% în august 2010. Dacă adăugăm  la aceasta inflaţia, scăderea peste noapte, numai în 2010,  fost de cca 40%.

-  Profesorii  au pierdut cel de-al treisprezecelea salariu;

-  Profesorii  au pierdut prima de concediu;

-  Profesorii  au pierdut sporul de 100 de euro pentru achiziţionarea de carte şi de software;

-  Profesorii  au pierdut sporul pentru mediu rural, diurnele de deplasare se dau din ani în  paşti. Lista tuturor acestor drepturi pierdute ar putea continua.

-  Profesorii  au fost batjocoriţi în fel şi chip prin modul în care a fost organizată  activitatea didactică. Bacalaureatul anului 2011 va intra în partea cea  mai  neagră şi mai ruşinoasă a istoriei  României;

-  Profesorii  au fost insultaţi permanent de liderii politici ai PDL. Să ne amintim de  conversaţia dintre Traian Băsescu şi profesoara pe care preşedintele o trata,  de-a dreptul, ca pe o prostituată;

-  Profesorilor  nu li se oferă nici o garanţie pentru un viitor mai bun, în ce priveşte  veniturile şi condiţia lor profesională.

-  Investiţiile  în infrastructura şcolară sunt la pământ. Ca procent în PIB (cifră, cum  observaţi, secretă la nivel guvernamental) alocările pentru educaţie scad la  sub 3%.

-  Siguranţa  locului de muncă este periclitată. În ultimii trei ani, din învăţământul  preuniversitar au dispărut cca 40 000 de locuri de muncă, mai ales din rândul  categoriilor celor mai vulnerabile: suplinitori, cadre didactice din mediul  rural.;

-  Autonomia  universitară este ameninţată;

-  Profesorii  sunt intimidaţi cu concedierea dacă se asociază în mişcări de protest.  Nicicând, de la comunism încoace, învăţământul românesc nu a fost mai  politizat.

-  Alocările  pentru componenta de cercetare, care erau la 0,7% din PIB  în bugetul anului 2008, scad până la sutimi  de procent.

 

Ce fac profesorii în această situaţie?  La nivel de societate civilă, nimic. Sindicatele profesorilor sunt  destructurate, profesorii, la nivel de categorie profesională, sunt umiliţi,  speriaţi şi resemnaţi.

Dar la nivelul conştiinţei individuale? Cum poate un profesor, după ce  citeşte tot ce scrie în pagina asta, să mai dea, prin vot, încă patru ani din  viaţa sa pentru a fi guvernat de PDL? Cât priveşte argumentul că nici cu alţii  n-o să fie mai bine, acesta este infirmat, cum se vede chiar în aceste rânduri.  Dacă le-a fost mai bine pe parcursul altor guvenări, nu văd de ce acest lucru  nu s-ar repeta, în condiţiile în care acei guvernanţi i-ar respecta cum se  cuvine. Nu toţi am minţit. Nu suntem toţi la fel.

161 Responses to “De ce ar vota profesorii cu PDL?”

 1. Este adevarat ca, la ultimele alegeri, profesorii au votat masiv PDL si pe Traian Basescu. Sunt sigur ca o mare parte a colegilor de breasla va vota la fel si in viitor. De ce? Pentru ca aceste argumente expuse de dv, desi adevarate, nu fac doi bani in comparatie cu teama pe care o au in suflet in legatura cu nesiguranta zilei de maine. Profesorii se tem de ceea ce urmeaza dupa ziua alegerilor. Indiferent cine castiga, ei raman cu aceiasi directori, cu aceiasi inspectori, care sunt stapani pe scolile din Romania. O mare parte dintre inspectori si directori sunt agenti electorali ai PDL si, pentru a-si pastra functiile, influenteaza o mare parte dintre voturile subalternilor. Profesorii au fost abandonati de toata lumea: de politicieni, jurnalisti, lideri de sindicat. De fiecare data, toti isi urmaresc interesele, uneori folosindu-i pe profesori, iar apoi ei raman, ca si inainte, ai nimanui. De aceea un procent semnificativ nu se prezinta la vot. Eu cred acestia ar trebui convinsi sa se prezinte la vot, desi stiu ca nu va fi usor.
  Profesorii, desi oameni cu multa carte, macar o parte importanta a lor, nu constituie o prioritate ca resursa umana pentru nimeni. Cu exceptia profesorilor din invatamantul superior, nu stiu sa existe prea multi profesori din invatamantul preuniversitar care ocupa functii importante. Breasla noastra este intotdeauna uitata si devenim importanti, doar atunci cand se apropie alegerile, pentru ca suntem multi.
  Sunt profesor, fost mic lider de sindicat(cunosc destule mizerii din interiorul miscarii sindicale) si de 2 ani sunt membru al Filialei PNL sector 5. Fac parte din echipa minunata coordonata de doamna deputat Alina Gorghiu si imi aduc contributia, impreuna cu aproximativ 25 de colegi de breasla, grupati in OCD-PNL sector 5, la desfasurarea tuturor actiunilor filialei. Sunt vicepresedinte al Comisiei de Educatie a PNL Bucuresti si ma straduiesc sa fac tot ce pot pentru a-i apropia pe colegii de breasla de valorile liberale. Multi dintre colegi recunosc faptul ca in guvernarea Tariceanu au avut un nivel de trai incomparabil cu acela din celelalte guvernari. Argumentul major, pe care nu poate sa-l combata niciunul dintre colegi, este ca salariul a crescut permanent, nu doar ca suma, ci si ca putere de cumparare, prin indexarile repetate. In plus, beneficiam de numeroase prime, sporuri, premii, tichete cadou.
  Eu va rog mult de tot sa ma ajutati in incercarea mea de le deschide ochii colegilor si de a le inlatura teama din suflete. Vreau ca dragii mei colegi de breasla sa aiba macar promisiunea, daca nu garantia, ca nu vor fi din nou abandonati si ca societatea romaneasca le va oferi consideratia pe care o merita. Indraznesc sa va adresez invitatia de a participa la sedinta Comisiei de Educatie a PNL Bucuresti, care va avea loc pe data de 16 ianuarie 2011 la sediul PNL Sector 1 din Bd. Nicolae Balcescu. Incercam sa facem o analiza a sistemului de invatamant preuniversitar, sa stabilim diagnosticul potrivit si sa gasim remediile salvatoare. Este important sa stim de la dv, oamenii politici importanti din partidul nostru, ce va urma in 2013, dupa ce scapam de aceasta guvernare mizerabila.
  Cu stima, profesor Daniel Mălăelea

  • @ Daniel Malaelea

   Dar de ce pe vremea guvernarii noastre nu se temeau? De ce le place sa fie condusi de cei care le baga spaima-n suflet? Taie-ma-n patru ca nu inteleg. Eu te ajut cat pot sa vindecam pe profesori de frica.

 2. Va multumesc mult de tot pentru aceasta postare, domnule Varujan Vosganian! Chiar aveam nevoie sa citesc astfel de ganduri sincere despre breasla dascalilor. Sper sa-mi permiteti sa postez un fragment pe http://ocdpnl5.blogspot.com/, o mica tribuna a organizatiei cadrelor didactice din Filiala PNL Sector 5. Invitatia pe care v-am adresat-o este pentru sedinta din 16 ianuarie 2012, ora 19,00. Un alt invitat de marca este domnul Florin Alexe, Presedinte al Filialei PNL Sector 3.

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  In principiu, toti cei afectati de “criza” basesciana ar trebui sa dea cu ei de pamant. Dar natura umana e fascinanta. Unii oameni sunt atrasi de geniile raului cu o forta implacabila. Iliescu a facut mult rau romanilor, dar mai are multi fani. La fel basescu. O gramada de femei sunt agresate de barbatii lor, dar ii iubesc in continuare!
  Pe de alta parte, multi oameni, chiar cu studii au un apetit scazut pentru informare si,si mai scazut pentru analiza.E posibil ca propaganda furibunda privind lupta anticoruptie, “ticalosia ” magistratilor, a politistilor, a medicilor, lupta cu evaziunea sa fie fascinanta pentru multe persoane fara apetit pentru informare si analiza.

  • @ un libeal optimist

   Macar Iliescu a arata ca a tras ceva invataminte. Iliescu din 2000 – 2004 nu mai era cel din anii 90. Basescu, in schimb, se degradeaza pe zi ce trece.

 4. alexis spune:

  Exista din pacate si profesori care beneficiaza de guvernarea corupta si imbecila a portocaliilor. Bacalaureatul absurd din anul acesta va avea, probabil, ca efect un efort suplimentar al parintilor de a-si medita copiii, cei favorabili puterii sunt bagati in tot felul de proiecte si alte sinecuri. Pe de alta parte, “optimistul” are mare dreptate. Noi nu avem o scara a valorilor compatibila cu Europa. Oare cate mame l-au votat pe basescu chiar dupa ce acesta a admis ca ar putea gasi motive sa loveasca un copil? Nu si-au votat valcenii primarul acuzat de coruptie? Nu beneficiaza coruptii Falca si Scripcaru de un suport electoral incredibil?
  Asa ca, daca un procent mare de profesori o sa ii voteze pe portocalii sa nu va mirati prea tare.
  P.S. Informatia privind demiterea danielei andreescu de catre Calin Popescu Tariceanu am auzit-o la Antena 3. Daca imi amintesc corect, indruma in mod incorect pe cei care doreau sa munceasca in Spania si Italia sa isi faca analize medicale la o firma in care era actionara, ea sau vreo ruda si celebrul cocos (deci lenuta), pretinzand ca erau solicitate de catre autoritatile spaniole si italiene. Poate il intrebati pe dl. prim-ministru mai multe detalii.

  • @ alexis

   Nu ma refer la profesorii membri PD sau la cei care profita. Imensa majoritate nu au nici macar posibilitatea sa dea meditatii. Despre madam Andreescu o sa-l intreb pe Calin.

 5. anca spune:

  Este adevarat ca invatamantul romanesc este extrem de politizat si ca unora le este teama, dar in cabina de vot intri singur!

 6. Multora le este teama. Directorii si inspectorii sunt aceiasi, cu putine exceptii, de-a lungul guvernarilor. Ei taie si spanzura. Profesorii sunt cu totul in mana lor. Cred ca multi dintre colegii mei sunt atat de obisnuiti cu ideea ca trebuie sa voteze cu x, incat in cabina de vot nu mai au puterea sa schimbe votul. Inainte de alegerile din 2008 si 2009, aproape nimeni nu avea curajul sa spuna pe cine voteaza. Se temeau fiecare de celalalt. Eu spuneam tuturor ca votez PNL si majoritatea imi spunea ca sunt printre cei foarte putini care voteaza diferit. Eu cred ca putem sa atragem dascalii si tinerii, dar pentru a reusi acest lucru trebuie sa mergem in mijlocul lor si sa discutam deschis. Nu trebuie sa le mai facem promisiuni, dar trebuie sa le propunem proiecte, sa le spunem ce vom face in continuare pentru scoala romaneasca, adica pentru pentru copii, dar si pentru dascali

 7. anca spune:

  Breasla profesorilor s-a degradat foarte mult. Altfel cum ar fi putut vota un presedinte care detesta scoala si cultura?

 8. Bibliotecaru spune:

  Eu repet ceea ce am spus deja. Votanţii PD, respectiv PDL, sunt cei care sunt încă victime ale campaniei anti-Iliescu din anii ’90.

 9. Ai dreptate, Anca! Dar mai exista in breasla noastra multi oameni admirabili. Din pacate, ei sunt doar buni profesionisti, dar nu si lideri de opinie. Nu mai au curaj, si-au pierdut puterea de a striga impotriva nedreptatii si s-au resemnat.

 10. anca spune:

  Exista, dar sunt destul de putini. Iar la capitolul curaj, cred ca n-au stat niciodata prea bine.

 11. alexis spune:

  Aparent fara legatura cu subiectul. Cotidianul preia o stire din The Economis referitoare la “democratia”din Ungaria, unde se pare ca la fel ca la noi niste iresponsabili au ajuns sa guverneze. Cica ultimul banc care circula prin Budapesta se refera la diferenta dintre o turma de oi si grupul parlamentar FIDESZ. Diferenta este ca oile mai gandesc si individual. Cred ca se aplica perfect si portocaliilor.
  Sa aveti cu totii parte de un an mai bun!

 12. PAPASTRATOS spune:

  Si tare imi este teama ca, tot PDL vor vota de frica sa nu-si piarda locul de munca.
  Nu i-ati vazut acum aprox. o luna in fata Ministerului Educatiei ? Ii cantau lui Funeriu ….tra, la, la, la, la, NU-I BAI !
  Pai daca NU-I BAI, va asteptati sa voteze masiv impotriva PDL ?

  TREBUIE MERS IN MIJLOCUL PROFESORILOR SI TREZITI LA REALITATE !

 13. un liberal optimist spune:

  @PAPASTRATOS,
  Ai dreptate, multi nu se desprind de “idoli”. Acum cateva luni, am vazut niste pensionari “protestand” in fata MMFPS. Iese Botis. Ce-i spun lui Botis?”Promiteti si DVoastra ceva cu marirea pensiilor ca la anul vin alegerile”.

 14. Gandim la fel, Paspastratos! L-am invitat deja pe domnul Vosganian, i-am mai invitat si pe alti lideri ai nostri, in mijlocul unor profesori liberali. Este important ca acesti profesori liberali sa le transmita colegilor de cancelarie mesaje optimiste, sa le preyinte proiecte pertinente

 15. Gandim la fel, Paspastratos! L-am invitat deja pe domnul Vosganian, i-am mai invitat si pe alti lideri ai nostri, in mijlocul unor profesori liberali. Este important ca acesti profesori liberali sa le transmita colegilor de cancelarie mesaje optimiste, sa le prezinte proiecte pertinente

 16. cris spune:

  @ VV, @ all

  imi place noul site PNL, pare mai deschis si mai usor de navigat. Nu e foarte interactiv inca, dar ceva ceva pasi sunt. Inca o observatie – angajamentul – introducerea ar trebui sa fie mai clara, scurta si percutanta, ideile principale din angajament, catch words; ca sa nu spun ca pina si la un computer performant si cu internetul pe cablu pdf-ul e greu de deschis – multe imagini, excelent pentru o brosura, dar nu pentru net. Bune si link-ruile catre bloguri.

  De acord cu parerea ca lipseste ceva – cineva spunea ca ar fi vrut sa vada fotografiile Bratienilor de exemplu, de acord, PNL o fi cel mai tinar partid istoric, dar nu e un partid de lastaris rasarit de niciunde ci unul cu radacini puternice si cu o istorie care in nici un caz nu trebuie ignorata. O parte a site-ului trebuie dedicata istoriei si documentelor importante liberale, dar crezul liberal ar trebui sa fie pe prima pagina in opinia mea. Excelent faptul ca se prezinta realizarile guvernarii liberale, dar si acestea ar trebui introduse nu doar prin link -uri la link-uri ci sa aiba ideile principale pe prima pagina.
  Site-ul comisiilor a ramas la fel – UF!

 17. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Aveti dreptate, dar Iliescu i-a favorizat ascensiunea lui basescu(probabil la ordin). De ce credeti ca vor vot prin corespondenta? Simplu, majoritatea expatilor(cei mai vechi) au plecat din tara din cauza lui Iliescu si voteaza(vor vota ) la greu cu basescu(ma rog, pd).pd stie treaba asta, astfel ca centrul de greutate al propagandei lor il reprezinta tot Iliescu. Mai nou, zic ca USL e condus de Iliescu. Deci Iliescu face rau si in prezent.

 18. Va multumesc, domnule Vosganian! Voi reveni cu invitatia de a participa la intalnirea cu profesorii liberali din 16 ianuarie 2012. Dv sunteti unul dintre politicienii romani cei mai apreciati de catre dascali. Sunt convins ca intalnirile dv cu ei ar avea rezultate pozitive. La multi ani si un An Nou fericit!

  • @ Daniel Malaelea

   Chestia e ca nu stiu cum e cu 16 ianuarie., Zilele alea de obicei sunt la Botosani la sarbatorirea lui Eminescu (festivitatea e pe 15 seara la Teatrul din Botosani).

 19. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Expatii mai noi pleaca si din cauza lui basescu. Azi dupa amiaza televiziunile se insirau de-alungul DN1 sa ne arate traficul dificil. Opreau cate un sofer si placa recunoscuta(ca-i greu, ca nu-i reglementat traficul etc). Unul mai smecher, striga echipei de filmare:”Plecati dracului, ba ,din tara!”

 20. Domnule Vosganian, o sa va asteptam, cu drag, la sedinta din luna februarie.

 21. Sfarma -Piatra spune:

  Daca profesorii sint cretini, vor vota PD(FSN) ! E simplu !!!

 22. lordul john spune:

  @VV

  Excelenta postarea! Ar trebui urmata de celelalte intrebari firesti: de ce ar vota fermierii cu PD? de ce ar vota intreprinzatorii cu PD? de ce ar vota intelectualii cu PD? de ce ar vota tinerii cu PD? (si asa mai departe)

  @cris

  de acord cu observatiile tale. In plus scrisoarea atribuita lui CTP se pare ca nu-i apartine. Ar trebui scoasa si sa verificam ceea ce publicam pentru a ne pastra credibilitatea.

 23. lordul john spune:

  @cris

  cat priveste blogul lui Crin….

 24. tiberiu spune:

  @VV
  De ce ar vota profesorii cu PDL ? De frica !
  Chiar dv. afirmati ca sindicatele lor sunt destructurate.Cine sa-i apere,in fata amenintarilor directorilor pedisti ca vor fi concediati daca nu voteaza PD ? Nimeni. Fiind vorba de institutii de stat presiunea guvernantilor asupra lor va fi enorma. Se va pune la punct probabil “morisca” buletinelor complectate in care cel care voteaza introduce buletinul complectat anterior si aduce afara buletinul de vot in alb.
  La ora actuala opozitia apare ca incapabila sa se apere pe ea insasi in Parlament(frauda la legea pensiilor,comasarea alegerilor etc) Cum poate ea sa apere drepturile altora ?
  USL are o mare problema de credibilitate din cauza lipsei de reactie la incalcarile legii.Nu intelegeti ca atitudinea total lipsita de combativitate a parlamentarilor va anuleaza sansele ?

  • @ tiberiu

   Iar ai inceput? Opozitia nu poate sa apere cetatenii asa cum o face statul de drept. Opozitia e doar o parte a statului de drept, cealalta parte o alcatuiesc majoritatea si institutiile autonome.

 25. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Luaţi în glumă ceea ce spun eu… dar să ştiţi că votanţii de bună credinţă ai PD (PDL) sunt şi astăzi anti-Iliescu.

  Toată lumea ştie că untul ar trebui să fie gălbui, el este totuşi alb. La fel şi asta, şi cei tineri cad pradă aceleiaşi propagande. 80% dintre cei care lăcrimează la amintirea lui Nicolae Ceauşescu… nu prea îşi mai aduc bine aminte acele timpuri, chiar şi cei care au trăit câteva decenii. 80% dintre anti-comunişti, nici ei nu mai ştiu exact de ce sunt astăzi împotriva comunismului când acesta nu mai există în România.

  Reflexul creat, “paternul” vorba domnului NS Dumitru, îl târâie societatea în istorie mii de ani fără să-şi mai amintească de unde vine.

 26. lordul john spune:

  @VV

  Da, e buna si ca scrisoare deschisa, dar ea va trebui sa fie utilizata in campanie. Are un impact destul de puternic.

 27. Ramane stabilit ca dv veti participa la sedinta din luna februarie? Eu ma straduiesc sa-i invit si pe colegii deputati din comisia de specialitate a Camerei Deputatilor. A incercat Alina Gorghiu, prietena noastra de suflet,sa-i invite la sedinta din luna decembrie, dar nu a reusit.

 28. tiberiu spune:

  @VV
  Orice om este revoltat cand este supus la un abuz si exprima intr-un fel asta. Nu am vazut insa parlamentarii opozitiei expteriorizand revolta in glas, in exprimari ,in actiuni. Am vazut reactii si comentarii extrem de retinute,calme ,nonsalante. Asta ma deranjeaza cel mai tare, nonsalanta fata de abuz. Am pus o intrebare simpla in mod repetat si n-am primit nici un raspuns : pentru ce nu protestati in mod vehement in plenul Parlamentului?

 29. colateral spune:

  @VV

  De ce ar vota profesorii cu pdl ul?
  Raspunsul e simplu: de masochisti.

  Mai complicat e raspunsul la intrebarea:
  De ce ar vota profesorii cu usl?

  Nu aliatii dumneavoastra faceau scanfal la fel de mare in 2008 pe tema refuzului guvernului de a majora salatiile cu 50 % (33 , de fapt).

  Nu colega dumneavoastra Katea Abramburicova Antonescu a initiat legea cu pricina ? (Ii statea asa de bine serile trecute cu dl Marga! :) )
  Nu dumneaei plangea de ti de rupea inima de mila “dascalilor” ?

  Si parca tot doamna in cauza, colega , adica, cum a ajuns ministru al invatamintului le a dat altceva?

  Atita lipsa de demnitate chiar nu pot sa inteleg!
  Promiti ceva si ulterior nu poti sa aplici, de ce nu ti dai demisia?
  De ce accepti functia?
  Esti condamnat sa fii ministru?

  Asadar, e oarecum mai complicat.

 30. colateral spune:

  @VV

  Intrebati de ce nu protesteza profesorii cind sunt furati dar erau foarte vocali pe timpul guvernarii pnl?

  L am intrebat acum mai bine de 20 de ani pe un specialist in box despre un boxeur foarte talentat, de ce nu a obtinut rezultate pe masura valorii sale.
  Initial, raspunsul acestuia m a mirat : “fiindca are inima de tigan” dupa care mi a explicat ca de cite ori intilneste unul de valoare apropiata se inmoaie, cu toate ca l ar putea bate.

  Asa si cu “dascalii”.
  Cind au de a face cu un guvern care i trateaza ca pe niste egali, ii respecta si se straduieste sa i plateasca cit mai corect, sunt vocali, curajosi, obraznici; i se caca in cap respectivului guvern. (la fel faceau si in 1996 – 2000).

  Cand au de a face cu un guvern care i trateaza cu dispret, le taie salariile, banii de naveta, de manuale etc, ii ameninta, nu respecta horaririle judecatoresti, tac milc.

  In 2009 o credeau pe doamna katiusa andronova cind ii mintea ca le da 50 %, uitind ca tot ea le spunea, in 2004, ca daca le mareste salariile cu 5 % romania nu mai intra in uniunea europeana.

  Raspunsul, domnule senator, se invirte undeva in zona chestiei cu boxeurul acela.

  Cred ca si dv ganditi acest lucru, doar ca nu l puteti spune.

 31. cris spune:

  @ VV @ LordulJohn

  Ma bucur daca se va schimba si site-ul comisiilor. Desigur e un site in schimbare si astept numai lucruri bune.

  Pe sufletul meu ar fi sa fie pe prima pagina legea luptatorului liberal/Nihil sine deo, fatza in fatza cu ideile principale din angajament, cu realizrile guvernarii liberale, si cu momente esentiale din istoria liberala, adica un cine sunt si ce voi face nu ca promisiune ci deja demonstrat intr-o guvernare recenta si de istoria acestui partid.

  Inteleg ca e bine ca domnul Antonescu sa fie in prim plan, dar e exagerat. (mesajul vizual pe care il primesc de la acea fotografie cu domnul Antonescu vorbind la pupitru si ceilalti mult mai jos ascultind ma irita de-a dreptul, mesianismul e tipic acelui groupthink despre care vorbeam si acesta e tipul de mesaj vizual transmis) Cred ca in prim plan trebuie sa fie PNL prin cele de mai sus iar accentul pe persoana domnului Antonescu sa fie pus pe site-ul dinsului. Adica e nevoie, cred eu, de o replica puternica la omul-partid-stat/basescu-si-slugile, iar pe de alta parte e nevoie de un focus secundar de atentie – site-ul lui Crin – particular atentiei este ca, atunci cind exista doua stimulente, cele doua se potenteaza.

 32. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Spui :
  “In principiu, toti cei afectati de “criza” basesciana ar trebui sa dea cu ei de pamant. Dar natura umana e fascinanta. Unii oameni sunt atrasi de geniile raului cu o forta implacabila.”

  Intrutotul adevarat. FRICA este paralizanta pentru fizic si psihic si determina victima sa execute ordinele calaului cu toata devotiunea de care este capabil astfel incat calaul satisfacut sa slabeasca presiunea terorii care produce FRICA.
  Debarasarea de frica este un proces dificil de cunoastere a calaului si a slabiciunilor lui ,dar si un proces de autocunoastere si evolutie al victimei care la un moment dat intelege ca “dracul nu este atat de negru ” si atunci calaul isi pierde definitiv forta de fascinatie si aura de invincibilitate.
  Sunt cazurile unor tinere abuzate sexual care numai dupa ani indelungati de suferinte gasesc forta morala de a-si denunta calaii organelor judiciare.

 33. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Exact ca in cazul acelei tinere austriece sechestrata si abuzata de propriul tata , poporul roman a cazut victima propriei naivitati alegandu-si conducatori maniaci care il abuzeaza si il priveaza de drepturi elementare.Trebuie sa-i ajutam pe oameni sa se elibereze de teama paralizanta, asta este singura sansa adevarata de schimbare.

 34. colateral spune:

  @Tiberiu

  Te gandesti, desigur, la sindromul stockholm profesores?

 35. tiberiu spune:

  @colateral
  Nici vorba, sindromul stokholm este un comportament psihic deviant de la normal,in care victima continua sa colaboreze cu agresorul chiar dupa ce agresorul este neutralizat.Nu pot suspecta o mare colectivitate de comportament deviant.In momentul de fata agresorul(puterea portocalie) detine toate instrumentele de represiune, asa ca victimele (profesorii in cazul de fata)au toate motivele sa se teama ca vor fi pedepsiti crunt daca vor vota impotriva agresorului si totusi puterea nu va fi infranta in alegeri.
  D-l profesor Dan Malaelea explica limpede temerile profesorilor care se simt expusi total bunului plac al puterii actuale,sindicatele lor fiind neutralizate.
  Frica si lipsa de speranta a profesorilor si a multor paturi vine si din lipsa de coerenta si reactie a opozitiei care se comporta parca cu nepasare si nonsalanta confruntata cu abuzurile incredibile ale puterii(frauda Anastase, comasarea alegerilor etc). Adevarul este ca si parlamentarilor opozitiei le este frica sa protesteze energic ,desi este evident ca riscurile lor sunt incomparabil mai mici decat ale simplilor cetateni.Nu este sindromul Stokholm ci banalul sindrom al fricii paralizante de represaliile unei puteri totalitare care stiindu-se in pericol este capabila de aproape orice.Pe de o parte oamenii au motive temeinice sa se teama pe de alta parte tema ii tine prizonieri intr-o situatie absolut lamentabila.
  Solutia este una singura: depasirea fricii prin cunoasterea slabiciunilor adversarilor si exploatarea lor, dar in primul rand printr-o organizare si o activitate mai eficienta a opozitiei.

 36. @VV, @all

  Raspunsul la intrebarea din titlu este acelasi cu raspunsul la intrebarea ,,De ce ar mai vota un roman zdravan la cap cu PDL?” Din pacate se vor mai gasi cativa, cam prea multi, si unii din ei vor fi profesori. Dar cu siguranta mai putini decat in 2008. De ce o fac? E prea mult spus din frica, eu as zice ca mai mult din ignoranta si intoxicare. Aceasta categorie sociala nu mai reprezinta de mult in Romania ceea ce ar trebui sa fie, un reper, un model. E o masa amorfa, dezorientata, frustrata, din care se ridica sporadic voci care spun mereu aceleasi lucruri pentru ca ele sunt etern valabile, dar tocmai asta ii face plictisitori si de neluat in seama. Ceea ce e cu adevarat important este ca prin mana acestor oameni trec generatii intregi de copii. Sa ne mai miram ca acest popor este la fel de amorf, dezorientat si frustrat? Scoala este o uzina cu foc continuu, un filtru prin care trece un intreg popor. Aici nu e timp de balbaieli si jumatati de masura, de experimente si rateuri. Si din pacate doar asta s-a intamplat de mai bine de doua decenii. Copiii se nasc si cresc, trec prin scoala timpului lor asa cum e ea, buna sau rea, si merg mai departe lasand locul altora. Cand vom intelege ca aici, in scoala, incepe si se sfarseste destinul unui popor, poate vom sti si ce anume trebuie sa facem pentru a nu mai gresi atat de mult.

 37. colateral spune:

  @Tiberiu

  Situatia sindicatelor este deja mai grava decit a partidelor politice.
  Liderii acestia si au creat asemenea structuri de putere incit nu i mai poate misca nimeni.
  Totul tapetat cu interese economice importante

  In 2010 sindicatele din invatamint au declansat o greva , care a incetat inainte de sfarsitul anului scolar.

  Un singur sindicat, micutz, nici nu stiu cum se numeste, nu a incetat greva, astfel ca au fost cateva cazuri cu unitati de invatamint la care nu se incheiase situatia scolara, cu toate ca anul scolar era, oficial, terminat.

  Impotriva profesorilor in cauza s a declansat represiunea.

  N am auzit sa se fi solidarizat cineva cu ei; si nici ca alti profesori ar fi trecut in masa la sindicatul “revolutionar”.

  PS: am asistat, in calitate de parinte, la ceva incredibil.
  Conducerea unitatii de invatamint , ca sa i dea afara pe profesorii in cauza , a determinat comitetele de parinti, indignate, vezi doamne, sa solicite ele conducerilor scolilor in cauza excluderea celor in cauza.

  Astfel ca la ultima sedinta cu parintii o doamna parinte a dat citire unui text aiuritor de infierare proletara pe care ar fi trebuit sa l semneze toti ceilalti parinti, vezi doamne.

  Normal ca m am ridicat si am spus ca un text mai stalinist decat acela nu mi a fost dat sa aud.
  Aproape jumatate dintre parinti n au mai semnat.
  La celelalte clase au semnat cam toti.
  Adica si parintii, la fel de curajosi; probabil si lor le era frica ca daca nu semneaza copiii lor vor avea de suferit.

  Asa ca lasitatea e uniform raspindita in societatea romaneasca, domnul meu.

 38. antimarinari spune:

  haideti sa va mai spun eu ce fac profesorii prin partile acestea marginase Bucurestiului .
  se inroleaza cu mic cu mare in autocarele unui alt marinar care a facut hocus pocus cu flota , si se duc sa dea din palme pe la adunarile polivalente ale unpr . in caz ca refuza , sunt amenintati si intimidati in ceea ce le priveste postul /locul de munca .
  imi povestea cineva ca au fost dusi toti profesorii/invatatorii unei scoli primare si ca acolo aveau un “dirijor” care le spunea cand sa aplaude, cand sa se ridice in picioare si sa strige , etc ….
  si credeti-ma acelasi lucru cu multi altii care au o oarecare dependenta de “edilul local “…
  bleahhhh!
  sper ca la momentul votului toti oamenii acestia sa voteze cu o ura carnala impotriva unor astfel de practici si dobitoace care ii indeamna/le impun sa le practice !
  vezi spre ex ghenerali cu 7 stele ca hontanu , etc

 39. un liberal optimist spune:

  @VV,All,
  Eu daca as fi seful Opozitiei as spune alegatorilor mei asa:daca ma(ne) votati ,de la 1 ianuarie 2012 va veti primi inapoi toate drepturile care v-au fost furate de Putere.Plus ceva imbunatatiri de legislatie pentru dinamizarea economiei. Economie care oricum va dudui pentru ca va creste consumul, implicit investitiile private. Si nu m-as mai chinui sa fac profilul psihologic al votantului.

 40. Sfarma -Piatra spune:

  @ VARUJAN VOSGANIAN

  Pai nu ? Cind ai de a face cu unii care te scuipa,te injura,iti dau pumni in gura si stomac,te calca in picioare si iti mai si fura banii din portofel, e clar ca nu mai trebuie sa fie creditati prin vot NICIODATA !!!
  Pentru ca daca,cineva care a avut parte de un asa tratament special continua sa-i voteze, ATUNCI E CRETIN !!!

 41. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ma tem ca aveti o gandire similara pd. Pai daca opriti toate “investitiile” lui udrea si a ungurului de la mediu(cel cu “parcurile rurale”), reparatii biserici, daca revedeti toate contractele pentru drumuri, n-o sa aveti a da inapoi cei 25%(sporurile cand s-ar crea conditii, cum spuneti) si sa aplicati L263 /2010 (asa furata cum e)?Apoi trebuie sa reganditi bugetul de mediu, ca sa-i dati destinatia din timpul guvernarii DVoastra.Iar cu fondurile structurale puteti transforma Romania intr-un urias santier, mai ales ca UE a acceptat ca procentele de co-finantare sa scada.Plus o recentralizare a bugetului pentru a opri investitiile extravagante ale consiliilor locale si judetene!

  • @ un liberal optimist

   Dragul meu, nu e doar asta. Gandeste la punctul de pensie de 45%, gandeste-te ca aveam 0,7% la cercetare, gandeste-te ca ajunsesem la vreo 5% educatie+ cercetare, gandeste-te ca aveam peste 4% la sanatate etc.etc. Cum pui toate astea inapoi cu 1 milion de salariati mai putin si cu 2 mld de euro mai mult dobanzi la datoria publica?

 42. Kronstadt an der Graft spune:

  Nu cred că este corect să blamăm corpul profesoral din România pentru faptul că nu s-a raliat masiv celor de la USL. La fel ca şi ceilalţi componenţi ai societăţii româneşti, se pare că au o mare doză de neîncredere în actuala structură a opoziţiei. Să nu uităm că PSD este un fel de cal troian în această uniune, care are în componenţă membri care au fost miniştri în perioada când zestrea industrială a ţării, pentru care actualii pensionari au muncit în condiţii inumane, a fost tocată mărunt şi vândută la fier vechi în folosul actualilor milionari (în euro, bineînţeles). Nici domnia lui Tăriceanu nu a fost lipsită de afaceri controversate, amintind aici doar vinderea fabricii Tractoru cu piaţa de desfacere aferentă. În schimb n-am văzut de la ultimele alegeri nici un politician din opoziţie încercând să ia în anchetă măcar una din numeroasele privatizări frauduloase care ne-au adus astăzi în impasul economic în care suntem, şi să-şi lege numele de aducerea la lumină a matrapazlâcurilor făcute şi recuperarea banilor furaţi. Şi atunci ce mai kikirez gâlceava? Dacă vor să facă treabă bună cei din opoziţie ar fi trebuit de multă vreme să alerge în teritoriu, să se zbată să-şi primenească membrii, să-şi ascundă baronii din teritoriu ale căror nume atârnă negativ în sondaje, chiar dacă respectivii se laudă că aduc mii de adeziuni, şi să nu slăbească o clipă tandemul Basboc de critici bine argumentate pe toate canalele mediatice. La ora asta ar fi trebuit să nu slăbească ritmul chiar dacă ar fi avut 80% în sondaje, dar văd că la 50%, mai mult sau mai puţin, deja există o linişte satisfăcută în rândurile opoziţiei, în timp ce Băsescu îşi alimentează din greu ramura militarizată a democraţilor, adică UNPR. Dacă opoziţia va pierde alegerile ştiu eu nişte membri de frunte care vor trebui să-şi pregătescă valijoara, dacă nu vor să păţească ce a păţit Maniu după război. Pentru că Băsescu nu ştie multe şi nu se sinchiseşte de renume. Parcă văd că înainte cu o lună două de alegeri va începe o campanie de trimiteri în judecată a membrilor reprezentativi ai opoziţiei, care se va încheia, evident, după.

  • @ Kronstadt

   Eu am intrebat de ce sa voteze cu PD, nu de ce sa voteze cu USL. Cat despre USL, componenta PNL poate sa starneasca anumita incredere. Cat despre afacerile din vremea lui Tariceanu, sa fim seriosi. Sunt la degetul mic pe langa astea de acum.

 43. Domnule Vosganian, Comisia de Educatie la nivel national nu a avut decat o sedinta in aproape 2 ani, de cand eu sunt vicepresedinte al Comisiei de Educatie a PNL Bucuresti. Sunt sigur ca nu a avut loc nicio sedinta din septembrie 2010. Eu, desi nu sunt presedinte, ci doar vicepresedinte al comisiei din Bucuresti, ma straduiesc sa tin aproape cei vreo 35 de membri ai filialelor bucurestene si sa ma ocup de activitatea lunara a comisiei. Am constatat ca directorii si inspectorii liberali(aceia care mai sunt in functii) au venit la sedinte din ce in ce mai rar sau deloc. Acest lucru este valabil chiar si pentru presedintele comisiei. Oare, ce inseamna acest lucru, domnule Vosganian, daca nu faptul ca le este frica sa nu-si piarda functiile? Dar nici nu mi se pare corecta atitududinea lor fata de noi, cei care ne asumam toate riscurile si mergem inainte.

 44. Domnule Vosganian, un prieten, preot ortodox, m-a rugat sa-l ajut sa elaboreze un referat despre istoria orasului armean Dvin. Eu sunt profesor de istorie, dar nu cunosc istoria acestui oras.Stiu ca a fost una dintre capitalele regatului armean, ca acolo s-au desfasurat cateva concilii ecumenice. Ati putea sa-mi recomandati macar o lucrare in care sa gasesc informatii despre acest oras?

 45. Va referiti la cea de la nivel national? Se poate. Eu nu am participat la nicio activitate a celei de la nivel national, pentru ca nu au existat. Eu va spun ca la comisia din Bucuresti se lucreaza fara presedinte de mai bine de 9 luni. Dar eu si colegii mei nu ne dam batuti si ne desfasuram activitatea. Fara falsa modestie, dar si asa, fara ca presedintele sa participe la sedinte si fara vreo alta contributie a dumnealui, comisia noastra este in primele 3 locuri in cadrul PNL Bucuresti, ca numar de proiecte elaborate si ca numar de membri.

  • @ Daniel Malaelea

   Imi amintesc de o sedinta la Bucuresti, la biroul Camnerei Dep, unde a fost si Andrei Marga. Atunci eram presedintele Comisiilor, deci trebuie sa fi fost inainte de octombrie 2010.

 46. Aceea a avut loc inainte de septembrie-octombrie 2010. A fost unica. De atunci nu s-a mai intamplat nimic. Secretarul Comisiei de Educatie la nivel national este si presedintele Comisiei de Educatie a PNL Bucuresti. S-ar putea ca aici sa fie problema. Si noi lucram de 9 luni fara presedinte, dar lucram. O sa va caut dupa 5-6 ianuarie pentru referatul prietenului, daca va mai fi de actualitate. Daca nu, oricum o sa va caut pentru ca imi place sa discut cu dv. Sunteti un om deschis si apreciez mult oamenii care spun lucrurilor pe nume. Asa fac si eu, desi in ce ma priveste riscurile sunt mari. In sistemul de invatamant romanesc este dictatura. Nu prea misca nimeni in front sau daca misca…

 47. @VV

  Ca sunt asa cum sunt e si vina lor si a celor care i-au adus aici. Nu se poate lasa educatie unui popor pe mana unor oameni care si-au pierdut demnitatea, care au obosit sa mai lupte pentru un statut care este mereu pus la indoiala si trimis in derizoriu. Ce poate transmite unor copii un om care pentru aceasta munca a sa este platit cu mai putin de 1000 ron pe luna? Care este statutul lui social, mdul sau de gandire? Va spun eu: toti sunt nevoiti sa se descurce cum pot, pe langa serviciul pe care-l au, facand activitati care au sau nu legatura cu profesia lor. Si traiesc cu sentimentul ca au o profesie incompleta. Si ca in Romania nu poti trai decat asa, ,,descurcandu-te”. Si transmit acest lucru, inconstient si involuntar, copiilor. Iar rezultatul se vede: generatii dezorientate, in care succesul se masoara in smecherie si capacitatea de a te descurca ,,pe langa” lege, sistem, etc.

  Imi veti spune, pe buna dreptate, ca aceasta constatare nu ajuta la nimic daca nu vom face ceva pentru a putea schimba lucrurile. Din punctul meu de vedere, schimbarea ar trebui sa vina de jos in sus, sindicatele nu prea mai au ce face in strada, ar trebui sa intre in scoli. Am propus unor lideri de la Iasi sa inceapa o campanie de informare a profesorilor privind drepturile pe care le au si cum pot sa si le apere punctual, pe loc, atunci cand sunt incalcate. In fiecare scoala, in fiecare zi, oamenii ar trebui sa vegheze si sa ceara sa le fie respectate drepturile. Din pacate majoritatea sunt obedienti, obisnuiti ,,sa scrie cu hartia pe creion”, nu neaparat din frica, ci din delasare si ignoranta. Le-am aratat concret colegilor mei cum se poate obtine ceva concret printr-o actiune punctuala pe care, daca a lansat-o cineva, restul vin sa o sustina fiind o chestiune cu care toti erau de acord dar asteptau ,,scanteia”. E vorba aici de atitudine, de dorinta de a fi tratat ca si partner in procesul de educatie, partener care isi negociaza permanent drepturile si indatoririle si nu asteapta ca liderii de sindicat sau politicienii sa-i serveasca cu ce e mai bun.

  • @ Corina Chiriac

   La Iasi, la sindicatele rofesorilor, liderul era pe vremea mjinisteriatului meu un batranel pe jumatate idiot, pe jumatate isteric, pe care il chema Izvoranu.

 48. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu ati citit atent; era vorba doar de cei 25% la bugetari si cei 6-7% pentru pensionari. Adica doar ce s-au angajat pedistii dar s-au sucit. Impactul asupra economiei ar fi lesne observabil chiar de la inceput. Alte datorii , asa cum spuneti , pe parcurs. Dar oamenii trebuie sa aiba o perspectiva asupra cheltuirii banilor. Asa, tin banii sub saltea, sau in depozite, indestuland doar bancile si spargatorii de case! Sigur, mai pot fi gasite si alte solutii in domeniul taxelor si impozitelor in masura a stimula economia.(multe taxe si impozite, franeaza economia, asa cum stiti). Organizati un think-tank la USL si o sa adunati o sumedenie de idei de relansare a economiei pe termen scurt.Plus ploaia de voturi ce-o sa vina!

 49. tiberiu spune:

  @Daniel Malaelea
  Tot respectul pentru analizele dv. lucide si pentru modul determinat in care va implicati in activitatea filialei PNL si a comisiei de educatie. Cu oameni dintr-o bucata ca dv. tara are un viitor de invidiat. Urari pentru un An bun dv. si familiei

 50. un liberal optimist spune:

  @Corina Chiriac,
  Sotia mea are multe prietene, profesoare sau foste profesoare. Doua, au iesit la pensie anul trecut. Au renuntat sa mai cumuleze salariul cu pensia din cauza atmosferei de teroare din scoli. Cele in activitate ar parasi entuziaste sistemul, dar nu prea au solutii. Toate vorbesc de atmosfera relaxanta si entuziasta de pana in 2009. Din aceasta cauza ii sugeram Maestrului ca rolul principal al USL este sa gaseasca solutii financiare (si nu numai) pentru a reda increderea diferitelor categorii sociale, cu functii sociale determinante pentru viitorul tarii.