“Sangerosul” bilant al Guvernului Boc

 


Cei dintre dumneavoastra care au privit la televizor, in seara zilei de luni, 11 ianuarie,  doar cele doua interventii finale, cea a primului ministru Emil Boc si dreptul meu la replica, nu au inteles, probabil, si care este sursa maniei ce l-a cuprins pe premier. Voi publica, deindata ce o voi obtine, stenograma discursului meu de la dezbaterile generale (am vorbit liber, fara text scris), pentru a ne lamuri. Sunt totusi intr-un anumit avantaj fata de d-l Boc. Eu spun despre domnia sa mereu cate ceva nou – guvernarea pedista (fosta pedist-pesedista) este o sursa de inspiratie inepuizabila – in timp ce dansul spune despre mine acelasi lucru mereu. Se pare ca are un adevarat complex de care nu se poate elibera.

Ca sa rezum in cateva cuvinte rodnicia acestei guvernari, iata urmatorul calcul: in 2009 produsul intern brut a scazut cu 8 miliarde de lei, iar datoria publica a crescut cu 40 de miliarde de lei! Cumulat, in 2009 – 2010, potrivit prognozelor guvernamentale, cresterea economica fata de 2008 va fi de 30 miliarde de lei, iar datoria publica va creste cu 72 miliarde lei. Judecati si dumneavoastra, dragi romani! Dar, va rog, inainte de a vota, nu dupa… 

 

28 Responses to ““Sangerosul” bilant al Guvernului Boc”

  1. maca spune:

    d-l Vosganian,
    as dori sa scuzati discutia off topic,
    Am citit un articol pe realittatea. ro “porche leasing face politie politica”. Se vorbeste despre persoane expuse politic. As dori sa stiu daca se refera la simpli membri de partid. Angajatorul are dreptul la interviul de angjare sa intrebe despre apartenenta la vreo organizatie politica ?

    • @maca

      Daca ai sentimentul ca nu ai fost ales datorita acestui lucru, poti face plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Optiunile politice nu pot fi criteriu decat daca sunt mentionate expres in oferta de serviciu si au legatura cu activitatea respectiva. De pilda. la biroul parlamentar poti prefera un membru de partid.

  2. transildania spune:

    Domnule Vosganian,
    scrieti
    “Cumulat, in 2009 – 2010, potrivit prognozelor guvernamentale, cresterea economica fata de 2008 va fi de 30 miliarde de lei”
    Nu e “minus 30 miliarde de lei?”.
    Pentru ca daca ar fi plus 30 de miliarde, avand in vedere PIBul scazut in 2009 cu 8 miliarde ar insemna o crestere a PIBului in 2010 cu 38 de miliarde.

    • @transilvania

      Cifrele la zi, comunicate de Institutul de Statistica si Comisia de Prognoza sunt urmatoarele: PIB 2008 – 505 miliarde lei, PIB 2009 – 497 mld lei (preliminat) PIB 2010 – 538 mld lei. Te intrebi cum PIB 2009 e doar cu 8 miliarde mai mic, cand scaderea a fost de 8%, iar 8% fata de 505 mld lei (nivel 2008) e 44 miliarde lei. Diferenta e data de ceea ce se cheama deflatorul PIB, adica inflatia, calculata ponderat luna la luna si pe intreaga gama de preturi. La valoare reala scaderea e de 8%, dar deflatorul a fost ap[roape 7%, ceea ce a dus la reducerea nominala a scaderii. Pentru 2010 avem un deflator de 6,5% si o crestere economica de 1,5% (asa se spune), ceea ce cumulat inseamna 8,2% adica o crestere nominala a PIB de 41 miliarde lei, pana la 538 mld lei. Cum spuneam, deci, intre 2010 si 2008 cam treizeci si ceva de miliarde lei crestere nominala. Scaderea in termeni reali, insa, e de vreo 6%.

  3. @VV
    Nu e corect!!! Sunteti la concurenta cu Crin pe antena3. Dificila alegere. Spuneati despre cum trage PNL imprastiat? Atunci ce ziceti de madam Udrea si ale ei peroratii la cea mai tare televiziune din Romania? Nu vreau sa va provoc pe subiectul cu pricina, e deja obositor pentru noi sa incercam sa intelegem ceva din jumatati de adevar. Voiam doar sa va amintesc ca daca e vreun partid care trage imprastiat atunci PDL e numele lui. Ce e grav e ca ne ciuruieste. Despre PNL as spune ce spunea cineva pe aici candva: ,,trage de la sold din trapul calului”.

    • @corina chiriac

      Asa tragea, de la sold, Winnetou, in romanele copilariei mele, scrise de Karl May. E drept ca eram la televizor in acelasi timp cu Crin, ce sa faci? Cui nu le placea de Crin si de liberali le faceam o surpriza, dadeau la celalalt canal politic de mine. Azi o sa fiu la ora 17,oo la Antena 3 la emisiunea Danei Grecu.

  4. gelu spune:

    Nu va inteleg de loc pe voi liberalii??? E asa de greu sa-i dati in judecata pe Boc si pe toti pedelistii de frunte care tot maninca ca..ca..o cu asa zisele 4 miliarde de euro tocate in anul 2008? Demonstrati-le cu documentele de la BNR si MF ca, efectvi portocalii bat cimpii. “Nu vreau sa cautam in istoria celor 20 de ani cine este vinovat”, a spus Boc, dar a tinut sa-si intareasca ideea, mentionand ca “acelasi ministru de Finante a fost la pupitru cand in 3 luni s-au cheltuit 4 miliarde de euro, bani care nu s-au intors in economie”.

    “Daca acei bani atunci erau economisiti, puteam fi in 2009 in situatia Poloniei”, a mai precizat seful Guvernului, insistand ca “Vosganian este ultimul care a accelerat derapajul tarii intr-o situatie dezastruoasa”.

    • @gelu
      Chestia cu 4 miliarde de euro cheltuite in ultimul trimestru e adevarata. Cheltuielile bugetului de stat au fost in total 21 miliarde de euro, din care in ultimul trimestru vreo cinci miliarde si ceva. Era normal sa se cheltuiasca acei bani. Anul asta se vor cheltui chiar mai multi. Boc minte cand spune ca s-au cheltuit pentru salarii, asta e o minciuna gogonata. Nu e singura. Dar nu putem sa-l dam in judecata, caci are, ca si noi, imunitate in ce priveste declaratiile politice. Cat despre faptul ca puteam economisi bani, adica noi sa adunam impozitele in 2008 si ei sa-i cheltuiasca in 2009, asta e o ineptie. Potrivit legilor in vigoare, excedentele nu se reporteaza de la un an la altul, ca la o firma, ci se folosesc penrtru diminuarea contabila a deficitelor anilor anteriori. In general, Boc habar nu are pe ce lume e. Citeste si declaratia mea de la dezbaterile generale si mai vorbim dupa aceea.

  5. cris spune:

    @ Corina

    Cum cunosc si profesori, inclusiv universitari, am aflat de doua site-uri care ar putea sa-ti dea inspiratie : http://www.nea.org (national education association) and http://www.aaup.org (american association of university professors). Am si gasit un articol frumos http://www.nea.org/assets/docs/HE/TA09LessonsArmstrong.pdf

    Hei, calul si trapul? Vom deveni toti clasici in viata…..

  6. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    Am observat că încercaţi să explicaţi principiile economiei la Realitatea TV. Am observat şi cât de repede aşi fost blocat de moderator. Nu numai că am observat, dar şi apreciez asta, dar şi vă încurajez să nu vă lăsaţi intimidat de cei care nu vor să arate că de fapt habar nu au despre ce se vorbeşte alături de ei şi se ascund în spatele replicii “spectatorii nu înţeleg sau pe spectatori nu-i interesează”.

    • @Bibliotecaru

      Ai vazut, poate, cand Bogdan Chireac a spus: sa nu intram in lucruri tehnice!, l-am intrebat de ce? Ba sa intram, sa educam oamenii in legatura cu ce inseamna un buget si care e semnificatia unor indicatori cum sunt PIB, buiget consolidat, deficit bugetar etc. Din cauza ca astea nu se cunosc, demagogii pot pacali pe oameni.

  7. Barosanul spune:

    @ Cris

    Multumesc frumos pentru aprecieri, dar cred ca exagerezi.

    Scuze ca nu-ti raspund acum, dar o voi face cind voi avea mai mult timp.

  8. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Ati fost la mare inaltime in emisiunea de la Realitatea.

    Explicatiile referitoare la Subfinantarea Ministerelor, Deficitului de 10+40 Miliarde pe 2008, Deturnarea de Fonduri (Costul Campaniei Electorale, Costul Comisioanelor), Inhibarea Liberei Competitii, inclusiv cele date Telespectatorului mediu reprezentat prin cel real care a trimes mesajul privitor la situatia sa de persoana ingrijorata fata de datoriile acumulate.

    Totusi va rog sa aveti in vedere ca majoritatea persoanelor nu au o capacitate de concentrare mai mare de 15 sec. Deci ma tem ca pe alocuri va bruiati singur.

    V-as sugera sa folositi ‘key words & key sentences’ mai ales ca am observat ca se practica mult tehnici de Manipulare si Bruiaj prin intreruperi, schimbari de intelesuri, deturnari de ideei, acuze si mai ales MISTOUL pt a enumera numai citeva.

    Am observat ca Dl Orban a inceput sa combata bruiajul cu succes.

    Apropos, consider ca MISTOUL e poate cel mai mare defect NATIONAL al Romanilor.

    @ Cris

    Inca una: In Romania nu prea se face diferenta intre Gluma si Misto.

    • @Barosanul
      Daca prin misto intelegi simntul umorului, e o mare sansa pentru romani. Daca intelegi bascalia, luarea in deradere a lucrurilor grave, solemne, atunci ai dreptate. Pe vremuri emisiunile se desfasurau intre moderat si invitat, discutiile aveau cursivitate. Acum e moda sa se cheme de la toate partidele, plus analisti, si iese o harababura din care nu se mai intelege nimic. Cand prinzi ocazia, vorbesti mai mult de 15 sec. E drept insa, e corect ce spui, ca trebuie sa ai formulari scurte si memorabile.

  9. cris spune:

    @Barosanul
    Nu exagerez. Fiecaruia dintre noi i se aplica acel “I am only one, but I am one. I cannot do everything, but I can do something. And what I can do, I will do.”
    Salvam si noi omenirea o idee o data.

  10. cris spune:

    @VV
    Ma alatur barosanului la elogii, ma alatur si la sugestii. Acceptati umila parere de speaker ( nu stiati ce comoara v-a batut la usa blogului, am si training de speaker, si sute de conferinte si sezatori la activ)

    1. E invatatura esentiala – attention span 15-18 secunde, drept care grupezi ideile pe acest principiu. cum spune barosanul – key words.

    2. Bruiajul. Nu raspunzi celui care te bruiaza. Punct. O face pentru a-ti fragmenta ideea si a o lasa neterminata. Continui calm, cu aceeasi voce egala, adresindu-te celorlalti (il ignori, schimbi privirea spre ceilalti). Daca nu merge, si tzintzarul tot bizie, il arunci in circa altuia: “intrebarea domnului X este…domnule Y care este parerea dumneavoastra?” – ii lasi sa se impunga pina obosesc, si apoi iti continui senin ideea. (Chiriac e un profesionist, a facut-o intr-adins, cu ton egal, calm, si suficient pentru a va intrerupe ideile si a va fragmenta mesajul.)

    3. Tonul si cadenta.

    Urechea umana percepe mult mai bine tonurile joase.Iti reduci constient tonul vocii, jumate de octava. Si nu ridici intensitatea vocii pentru nimic in lume – ridicatul vocii ( din enervare de exemplu) inseamna tonuri inalte, greu de auzit.

    Urechea umana nu percepe numai sunetul ci si pauza/tacerea infinitezimala dintre litere. Cu cit este mai scurta (cu cit vorbesti mai repede) cu atit spatiul dintre litere e mai greu de perceput si atunci literele se amesteca una cu alta ca un ghiveci.

    (este in mod real tehnica de a vorbi celor cu deficiente auditive: lower the voice, speak slower. Tipatul ridica tonul si te face sa vorbesti mai repede, drept care omul cu deficienta auditiva va fi si mai perplex)

    A-ti controla constient tonul si cadenta iti da stapinire de sine, te arata ca pe un om care stie ceea ce spune, si te ajuta sa stapinesti auditoriul.

    Vorba lui Anthony Hopkins in Masca lui Zorro: “Charm” – cu gestul de rigoare cu lingura desigur.

    Sunt si altele, prin care in mod real ii furi moderatorului slujba, si iei conducerea intregii discutii cu nonsalanta, dar nu e timp acum.

    PS. vedeti ca i-am trimis un mesaj Corinei cu niste resurse pe educatie si nu stiu de ce mi s-a pus mesajul in coada de asteptare.

    Charm…..

  11. MARIN spune:

    Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
    In primul rand, va rog sa-mi permiteti sa va raspund la intrebarea pe care mi-ati pus-o in urma ultimului comentariu al meu, postat pe blogul dvs. si anume, daca sunt baiat sau fata.
    Sunt flacau, sut membru PNL de 6 luni si activez in cadrul organizatiei PNL Sector 2 Bucuresti; probabil v-a pus pe ganduri adresa de e-mail (acel “a” vine de la numele de familie).
    Referitor la “Sangerosul” bilant al Guvernului Boc:
    Departe de mine de a ma considera un expert in probleme financiare, analizand valorile prezentate de dvs. pot trage concluzia ca, oricat de binevoitori am dori sa fim cu acest Guvern si oricat de multe cicumstante atenuante am dori sa le acordam, concluzia este una singura si sigura-IMPOVARAREA ROMANILOR CRESTE VAZAND CU OCHII.
    Referitor la atitudinea D-lui BOC fata de dvs., este clar ca este reactia uni individ care ajuns sa gestioneze o problema cu impact national, si vazand ca se afla in incapacitate totala de a gasi o solutie care sa-l situeze, precum dvs, intr-o postura de profesionist, din invidie si meschinatate apeleaza la tactica atacului pueril si nefondat pe argumente care sa-l faca credibil.
    Actualii guvernanti, daca s-ar uita putin peste realizarile ultimului an al Guvernarii Tariceanu (2008) ar vedea, printre multele lucruri (pilde) minunate si acel succes obtinut de Secretariatul General al Guvernului care, in cooperare cu specialistii din Marea Britanie si din institutiile administratiei publice centrale (in special cei de la Ministerul Finantelor) au reusit sa modernizeze si sa implementeze Metodologia de elaborare a Planului Strategic Institutional (cu cele doua componente: componenta de management si componenta de planificare bugetara pe programe).
    Urmarind pe posturile TV dezbaterile din Comisiile buget-finante si din Parlament pe tema Bugetului de stat pe anul 2010, constat faptul ca asistam la o constructie haotica a acestui Buget si fara nici o logica constitutiva.
    Aveati perfecta dreptate cand spuneati ca acest buget nu este o “cutie” din care fiecare ia cat poate si cheltuieste dupa nevoi dar, chiar daca ar fi asa, acesti oameni chiar nu-si pun intrebarea de unde vor intra banii in aceasta cutie ? Chiar singurele solutiii de a umple “cutia” constau in inghetarea pensiilor si salariilor, in introducerea a nu stiu ce taxe si impozite noi, in trecerea oamenilor din categoria de contribuabil la buget la categoria asistat de la buget etc. ?
    Nu aud nimic discutandu-se despre cresterea capacitatii de absorbtie, prin reducerea birocratiei, a Fondurilor Europene care, dupa parerea mea, ar fi o solutie salvatoare pentru Romania aflata intr-o perioada de criza. Dar in schimb, mai nou ne delectam cu declaratiile D-nei Udrea la OTV-singurul remediu aflat la indemana oricui si gratis de a se reface si distrage de la problemele esentiale.

    • @MARIN

      Iesirea lui Boc a fost, intr-adevar, cea a unui individ complexat, reprezentant al unei guvernari crispate. Noi eram mai dezinvolti si cred ca aveam mai mult farmec. Iar Romania era mai vesela si mai increzatoare. In plus, pe Boc l-a enervat si discursul meu pe care il afisez acum pe blog.

  12. lorduljohn spune:

    Domnule Vosganian,
    Ca vechi liberal iesean (martie 1990) si mai ales liberal mai de dreapta urmaresc de fiecare data cu placere, interventiile dvs. atat cele politice, cat si cele culturale. E drept de multe ori ele se imbina in mod articulat si natural. in decursul acestor 20 ani am constatat ca, in general, partidul am fost mai implicat in viata partidului mai ales in perioadele in care acesta a fost in opozitie si a trecut prin clipe grele (nu voi putea uita niciodata anul 1990, cand si in Iasi s-a organizat o manifestatie similara cu cea din Piata Universitatii din Bucuresti). Suntem acum in fata unui moment de cotitura in viata politica romaneasca, moment in care partidul ar trebui sa se redefineasca doctrinar si sa-si rafineze ideologia in acord cu evolutia societatii. Consider o pierdere de vreme ca liderii partidului sa participe in tot felul de sezatori televizate si sa discute teme derizorii care fac rating si sa dea mereu explicatii la acuzele fara logica ale liderilor PD. Mult mai interesant mi s-ar parea ca dupa o clarificare doctrinara, in care PNL sa-si asume o orientare mult mai profunda catre depolitizarea aparatului birocratic (ex. numirile politice sa se opreasca la nivelul secretarului de stat), catre clasa de mijloc prin sustinerea micilor proprietari si producatori romani in fata dictatului hipermarketurilor, prin promovarea capitalului romanesc, prin spargerea monopolurilor, prin pastrarea traditiilor, prin promovarea familiei crestine si a valorilor ei, etc. Acum cand criza globala a demonstrat inca o data slabiciunile capitalismului corporatist este momentul sa ne repozitionam, asa dupa cum fac si conservatorii britanici prin una dintre cele mai pline de prospetime voci ale sale (Phillip Blond) cautand Anglia profunda, asa dupa cum si americanii cauta sa redescopere America profunda. Este momentul sa ne intoarcem la radacinile Romaniei profunde, in cautarea sevei care ne poate revigora. Mi-ar face o deosebita placere ca, la un sfarsit de saptamana cand reveniti in Iasi sa ne putem intalni, pentru a dezbate aceste idei.

  13. @lordul john

    Am avut un moment favorabil in 2003 cand puteam sa aderam la Partidul Popular, dar unii colegi, mai ales Calin Tariceanu, care era responsabil pe relatiile externe si vicepresedinte al Internationalei Liberale n-au vrut. Daca PNL adera la populari, s-ar fi terminat cu comedia PD partid de dreapta.

  14. lorduljohn spune:

    Stiu de acea oportunitate,de ratarea ei si mai ales de cauzele ratarii. In orice caz asta nu este un fatalism. Putem, daca dorim, sa nuantam doctrinar pozitiile noastre. Asertiunea ca PD e un partid de dreapta este de-a dreptul penibila si nu este justificata de actiuni concrete. Un guvern de dreapta nu mareste taxe si impozite. Oricum notiunile economice ale domnilor de la PD sunt la nivelul gimnazial. A pune accentul pe disponibilizarea personalului din sistemul bugetar si a nu crea premisele absorbtiei acestui personal in activitati private, mai ales in sfera serviciilor, printr-o serie de avantaje care sa incurajeze aceasta este o stupizenie care va produce mari probleme bugetelor de stat. Modificarea permanenta a programelor finantate ne-a adus in situatia ca dupa 20 de ani sa nu avem nimic finalizat si sa irosim resursele pe mii de proiecte in curs. Corecta a fost abordarea pe care ati avut-o in emisiunea de aseara de la Realitatea, in momentul in care vi s-a reprosat ca vorbiti prea tehnic si nu intereseaza. Jurnalistii sunt obisnuiti sa vorbeasca in sentinte fara a se documenta temeinic. In momentul in care incepi sa le explici baza legala iti spun ca nu-i intereseaza. Adica nu-i intereseaza legea? Atunci pe cine intereseaza legea, daca pe ei nu, pe public nu? Sunt de acord sa curmam amatorismul unora sau altora prin recursul la baza legala. Electoratul trebuie educat cu orice risc. A te

  15. lorduljohn spune:

    A te cobora mereu la nivelul electoratului nu foloseste nimanui. As dori sa-l intrebati pe dl. Boc, la cat se ridica datoriile catre firme la 1 ian 2010. Au facut atata demagogie pe tema asta la inceputul lui 2009 incat trebuie sa le-o mai taiem.

  16. @VV
    Winnetou a fost una dintre cartile copilariei mele pe care nu am citit-o ci am devorat-o pur si simplu.

  17. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    Am văzut, tocmai de acea spuneam că aceşti oameni pozează în fini şi subtili cunoscători, dar dacă îi iei la bani mărunţi, teoriile pe care le expun pe la televizor sunt tot “din auzite”, gândite “de alţii”. Personal am o suferinţă a faptului că nu am acces la logica decizională.

    Pe timpul guvernării Năstase discutam cu oricine se nimerea de cât de rău este totul şi cum ne iau “ei” de proşti… Apoi, la mulţi ani după ce domnul Năstase nu a mai fost premier, mi-a căzut în mână o carte a domniei sale unde explica câteva decizii de guvernare… Am rămas mut… Ce spunea domnia sa acolo avea o logică, se lega de efortul de integrare europeană. Repet, avea logică. Eram mut pentru că mă întrebam de ce oare nu a spus aceste lucruri atunci când s-au luat deciziile, de ce nu a explicat fiecare pas… Eu nu ştiu dacă acţiunile mai puţin bune ale domnului Năstase, mai ales în zona aceea locală plină de baroneţi care creşteau precum laptele dat în clocot, dar nu pot vedea nici o logică în a lăsa lumea să te înjure atunci când ai o explicaţie. OK, poate nu te ascultă nimeni, poate explicaţiile sunt prea tehnice, dar de ce să nu încerci.

    De câteva zile ascult numai aberaţii legate de impozitare şi mă întreb, chiar nu se gândeşte nimeni să şi muncească în ţara asta? Dacă în România s-ar produce măcar ce importăm în agricultură (desigur, ce creşte pe la noi), din creşterea economică s-ar rezolva şi cu veniturile bugetare. Toţi guvernanţii vor bani din taxe, impozite, accize, TVA… dar nu văd nimeni să se îngrijoreze că eliminarea subvenţiilor în agricultură va pune la pământ poate o jumătate de milion de ţărani. Nu din creşterea accizului la tutun se creează bunăstarea şi nici impozitarea averilor nu este legată fericirea românilor… dar poate dacă am produce ceva…
    Omul câştigă bani şi este impozitat pentru că are venit. Omul cheltuieşte banii şi este iar “penalizat” că-şi cheltuieşte banii. Dacă îşi cumpără o casă, omul plăteşte nişte bani şi pe la notar. După ce şi-a cumpărat casa, omul plăteşte impozit pentru că are casa… Acum cineva vrea să-i mai ia nişte bani pentru că are o casă ceva mai mare şi nu are un cort.

    Clasa politică ar trebui să reînveţe noţiunea de echitate socială. Investeşti mult, este echitabil să câştigi mult. Investeşti cu risc ridicat, este echitabil să ai un câştig mai ridicat. E simplu de înţeles şi cu bun-simţ. Ai două locuri de muncă, munceşti cât doi, nu are de ce să vină statul să te impoziteze suplimentar pentru că trăieşti de două ori mai bine decât cel cu un loc de muncă.

  18. @Bibliotecaru

    Chestia cu impozitul pe proprietate nu e noua si se aplica in alte tari. Nu trebuie sa condamni statul ca ia impozite, daca stie ce sa faca cu ele. La urma urmei, intr-un fel sau altul, fiecare dintre noi ar trebui sa beneficiem de banii astia. Necazul e ca banii din buget sunt adesea folositi pentru avantajul si influenta celor care guverneaza.
    Iar gropile din asfalt raman la fel de dureros de cascate.

  19. @lordul john

    Chestia cu mostenirea liberala a fost o aiureala populista si politicianista. Ca dovada ca mostenirea lui Boc din 2009 catre Boc din 2010 e cum e. De vina e Boc si cu ai lui si nu mostenirea liberala.

  20. Bibliotecaru spune:

    Impozitarea succesivă a aceloraşi bani nu are nici o logică.
    Impozitarea averilor mari este un motiv de evaziune.
    Aş fi de acord cu creşterea TVA, cu creşterea cotei unice, eventual şi cu impozitarea progresivă, deşi credeam că am depăşit acest stadiu social… dar nu cu impozitări aberante, pe avere, pe consumul de cafea, pe fumat, pe cota de CO2… “Spectacolul” oferit cu bugetul în acest an a fost dincolo de critică. Francezii spun, un pic cu mânie, la o astfel de stare de fapt: bordel. În româneşte ar însemna amestec dezagreabil sau o confuzie a lucrurilor, dezordine, haos. De câteva zile privesc cu silă la ştirile parlamentare, o silă fizică, vomitivă.